Menu
A+ A A-

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο astra tv και τον Απόστολο Ράιδο

Μάξιμος astra tv

Αθήνα, 19 Ιουλίου 2021

 

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο astra tv
και τον Απόστολο Ράιδο

 

Συνδεόμαστε άμεσα με τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, βουλευτή Λάρισας, πρώην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Καλησπέρα σας κ. Χαρακόπουλε.

Καλησπέρα κ. Ράϊδο. Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Δεν μας μπήκε καλά η βδομάδα. Θα μου πείτε τώρα εδώ και ενάμισι χρόνο πότε μας μπαίνει καλά η βδομάδα; Θέλω να ξεκινήσω με τα τοπικά και να αφήσω για το τέλος το θέμα της πανδημίας να το συζητήσουμε, διότι στα Φάρσαλα τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Δυστυχώς, το ένα χτύπημα έρχεται πίσω από το άλλο. Οι αγρότες ήδη έχουν μεγάλες πληγές ανοιγμένες εδώ και ενάμισι χρόνο και αυτό που ζητάνε πλέον είναι στην πεπατημένη του «Ιανού» είναι να πάμε σε προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ, είναι το ελάχιστο που μπορεί να γίνει. Έχουν πληρώσει τα έξοδα καλλιέργειας και λίγο πριν- το βαμβάκι, ξέρετε τώρα είναι στα ποτίσματα, βλέπουν τη σοδειά τους να καταστρέφεται. Έχετε επικοινωνήσει εάν δεν κάνω λάθος με την διοίκηση του ΕΛΓΑ. Τι νέα έχουμε;

Κύριε Ράιδο αμέσως μόλις δέχθηκα τηλεφωνήματα από πολλούς παραγωγούς για τις ζημιές που υπήρξαν από το χθεσινό μπουρίνι, την «ψυχρή λίμνη» όπως ονομάστηκε αυτό το φαινόμενο, την ενημέρωση που είχα επίσης από τον αντιδήμαρχο Φαρσάλων τον Δημήτρη Γούσια και τον αντιπρόεδρο της «Πέννα» από το Κατωχώρι, επικοινώνησα με την διοίκηση του ΕΛΓΑ. Το πρωί, μάλιστα, είχα ενημέρωση και από τον διευθυντή του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Λάρισας, τον Μιχάλη Λιόντο που ήταν με παραγωγούς σε χωράφια. Τηλεφώνησα στον Διοικητή τον κ. Λυκουρέντζο, είχαμε μια πρώτη κουβέντα γιατί συνοδεύει τον πρωθυπουργό στην περιοδεία που πραγματοποιεί στη Μεσσηνία και την Αρκαδία και στη συνέχεια επισκέφτηκα στη διοίκηση του ΕΛΓΑ τον αντιπρόεδρο, τον Νίκο Δούκα. Ήταν σε γνώση του το φαινόμενο, δεν περιορίζεται μόνο στα Φάρσαλα. Έπληξε και το νομό Καρδίτσας, τα χωριά του δήμου Παλαμά. Ήταν σφοδρό σε ένταση. Προκάλεσε, όπως είπατε, μεγάλες ζημιές, ιδιαίτερα σε βαμβακοκαλλιέργειες, αλλά χτύπησε ακόμη και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Στην Ζωοδόχο Πηγή ξηλώθηκαν στέγαστρα, στέγες από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
Στα δικά μας τα χωριά στα Φάρσαλα εντοπίζεται κυρίως στον Αγ. Γεώργιο, στο Κατωχώρι, στον Σταυρό, στο Σιτόχωρο, στη Ρευματιά, στη Βαμβακού, στη Ζωοδόχο Πηγή και δυστυχώς οι παραγωγοί βρίσκονται για πολλοστή φορά στο ίδιο έργο θεατές. Τέτοια εποχή το 2019 είχαμε πάλι λίγο πριν τη συγκομιδή χαλαζόπτωση και ζημιές, πέρυσι είχαμε τον «Ιανό» με τις πλημμύρες. Εύλογα οι παραγωγοί, λοιπόν, ζητούνε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες καταγραφής και αποζημιώσεων. Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ ο κ. Δούκας με διαβεβαίωσε ότι αυτό θα γίνει, ότι οι ζημιές αυτές καλύπτονται απόλυτα από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Βεβαίως, το υποκατάστημα της Λάρισας έχει επιβαρυνθεί από μια σειρά από ζημιές γιατί πράγματι αυτόν τον ενάμισι χρόνο, όπως είπατε κι εσείς, είχαμε πάρα πολλές ζημιές, από τους παγετούς της άνοιξης, από χαλαζοπτώσεις, από καύσωνα. Το υποκατάστημα στη Λάρισα έχει λοιπόν να δει όλα αυτά. Έχει να δει και τις ενστάσεις του Ιανού. Ο οργανισμός, όμως, δεν έμεινε με στάσιμα τα χέρια. Το προηγούμενο διάστημα ενισχύθηκε με 300 γεωτεχνικούς, υπέγραψε συμβάσεις 8μηνες και 5μηνες για να «τρέχουν» οι διαδικασίες της καταγραφής και το εκτιμητικό έργο πιο γρήγορα. Ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ είναι δεδομένος με το μέγεθος των ζημιών που είχαμε ουσιαστικά δεν θα υπήρχε η δυνατότητα να καταβληθούν αποζημιώσεις δίκαια σε όλους. Ο νόμος του ΕΛΓΑ λέει ότι όταν δεν επαρκούν οι αποζημιώσεις έχουμε οριζόντιες περικοπές. Ωστόσο υπάρχει ξεκάθαρη διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι κανείς αγρότης δεν θα υποληφθεί στις αποζημιώσεις. Θα αποζημιωθούν όλοι μέχρι και το τελευταίο ευρώ για τις ζημιές που υπέστησαν. Ξέρετε ότι για πρώτη φορά καταβλήθηκε η κρατική συμμετοχή που προβλέπεται από τον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΓΑ και στα χρόνια της οικονομικής κρίσης δεν είχε δοθεί -35 εκατομμύρια ευρώ και θα υπάρξει και ενίσχυση για να δοθεί η προκαταβολή που κι εσείς μνημονεύσατε νωρίτερα, το 40% για τον παγετό που έπληξε το προηγούμενο διάστημα.

Αυτό που καταλαβαίνω για αυτά που μας μεταφέρετε είναι ότι αφενός θα έχουμε προκαταβολές στις αποζημιώσεις και αφετέρου θα έχουμε… Παρακαλώ…

Εκείνο που μπορώ να μεταφέρω δημόσια, γιατί δεν θέλω να λέω κάτι παραπάνω από το μπόι μου κ. Ράϊδο, είναι ότι οι ζημιές αυτές καλύπτονται απόλυτα από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και θα αποζημιωθούν. Ήδη, σας λέω ξεκίνησαν οι επισημάνσεις σήμερα. Επισκέφτηκαν κλιμάκια του ΕΛΓΑ τις πληγείσες περιοχές. Θα γίνουν αναγγελίες των ζημιών και θα προχωρήσει κανονικά η εκτιμητική διαδικασία προκειμένου να υπάρξουν αποζημιώσεις. Τώρα, το ζήτημα των προκαταβολών που λέτε αφορούσε τις ζημιές που είχαμε το προηγούμενο διάστημα από τον παγετό και υπήρξε η δέσμευση ότι μέχρι τέλος του Ιουλίου θα δοθεί το 40% των αποζημιώσεων στις περιπτώσεις εκείνες που έχει ολοκληρωθεί το εκτιμητικό έργο. Να πω και κάτι ευχάριστο σε όλο αυτό που αντιμετωπίζουμε: είχαμε ένα υπόλοιπο από τις πληρωμές των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, τα γνωστά στους αγρότες μας ως ΠΣΕΑ, για τις ζημιές που είχαν γίνει το 2017. Εντός της εβδομάδος, μέχρι μεθαύριο 21 του μηνός θα πληρωθεί από το υποκατάστημα ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία το ποσό των 400.000, εκ των οποίων 166.000 ευρώ αφορούν παραγωγούς στον νομό της Λάρισας, κυρίως είναι αποζημιώσεις σε καλλιεργητές και παραγωγούς ελιάς που επλήγησαν το 2017 από ζημιές.

Για να το κλείσουμε αυτό το θέμα, δεδομένου ότι είπατε κι εσείς ότι ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ είναι πολύ μικρός, νομίζω ότι είναι στο ¼ ή στο 1/5, από τον καιρό που ήταν πρόεδρος εδώ ο Λαρισαίος, ο κ. Κατσαρός…

Ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ διαμορφώνεται με βάση τις εισφορές που καταβάλλουν στον οργανισμό οι αγρότες. Είναι περίπου στα 180 εκατομμύρια και άλλο 20% λέει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ θα πρέπει να καταβάλλεται για τα λειτουργικά έξοδα του οργανισμού ως κρατική αρωγή από τον προϋπολογισμό του κράτους. Γύρω στα 200 εκατομμύρια είμαστε. Αλλά τα τελευταία χρόνια, κ. Ράϊδο, δυστυχώς είναι τέτοιες οι ζημιές που υπερκαλύπτουν τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ και εκεί υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα που έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή και τις ζημιές που υφιστάμεθα, γιατί η χώρα μας είναι από αυτές που πρωτοστατούν σε επίπεδο Ε.Ε. και δημιουργούν συμμαχίες με άλλες χώρες του Νότου, την Ιταλία και τη Γαλλία και προωθούν το ζήτημα να υπάρξει ενίσχυση και να υπάρξει ένα γενναίο πακέτο από την Ε.Ε. μέσω κοινοτικών κονδυλίων.

Αυτό σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Εγώ τώρα ήθελα να σας ρωτήσω εάν εκτιμάται ότι θα έχουμε έναν ειδικό κωδικό, όπως έγινε με τον «Ιανό» για να μπορέσουν να πληρωθούν τα χρήματα που λείπουν από το πορτοφόλι του ΕΛΓΑ και θέλω να μου κάνετε και ένα σχόλιο για το που είμαστε στο θέμα της αλλαγής κανονισμού. Γιατί όλοι το συνομολογούμε ότι πρέπει να αλλάξει αυτός ο κανονισμός, είναι παρωχημένος, δεν ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών.

Κοιτάξτε να δείτε ο κανονισμός είναι παλιός και πρέπει να αλλάξει αλλά να είμαστε ειλικρινείς. Η όποια αλλαγή του κανονισμού, η όποια δηλαδή δυνατότητα να αποζημιώνονται περισσότερες ζημιές από αυτές που σήμερα αποζημιώνονται, περισσότερα ζημιογόνα αίτια, θα πρέπει να συνοδεύονται από μια αναλογιστική μελέτη, η οποία θα μας δείξει τι επιπλέον κόστος θα έχει αυτό, δηλαδή τι επιπλέον ασφάλιστρα θα πρέπει να καταβάλλουν οι αγρότες. Δωρεάν χρήμα δεν υπάρχει πουθενά, κ. Ράϊδο να είμαστε ειλικρινείς. Εμένα δεν μου αρέσει να χαϊδεύω τα αυτιά κανενός. Όταν για παράδειγμα ασφαλίζουμε το αυτοκίνητό μας και θέλουμε επιπλέον να βάλλουμε θραύση κρυστάλλων ή θέλουμε να βάλουμε επιπλέον ασφαλιστικούς κινδύνους από τρομοκρατικές ενέργειες ή πυρπόληση ή δεν ξέρω άλλα αίτια, αυτό σημαίνει ότι πληρώνουμε μεγαλύτερο ασφάλιστρο. Εάν θέλουμε λοιπόν να προσθέσουμε ασφαλιστικούς κινδύνους θα πρέπει να έχουμε μια νέα ασφαλιστική μελέτη και να έχουμε επιπρόσθετους κινδύνους. Καλλιεργήθηκε η εντύπωση από την προηγούμενη κυβέρνηση ότι υπήρχε μια αναλογιστική μελέτη. Ουδέν ψευδέστερο αυτού αποδείχθηκε ότι ήταν μία μελέτη κόστους οφέλους, μια μελέτη βιωσιμότητας με τα ήδη δεδομένα του διαγωνισμού. Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση δημόσια με τους εκπροσώπους των αγροτών ουσιαστικά σε ένα στρογγυλό τραπέζι να καθίσουμε και να δούμε όλα τα δεδομένα. Εγώ πιστεύω, με βάση τα αποτελέσματα μιας αναλογιστικής μελέτης όπως σας είπα, στη δυνατότητα προαιρετικής επιπλέον ασφάλισης. Ο ΕΛΓΑ να καλύπτει ένα βασικό πακέτο ασφάλισης όπως γίνεται σήμερα κι επιπλέον όποιος θέλει να ασφαλιστεί για επιπρόσθετους κινδύνους να γνωρίζει ότι αυτό μπορεί να το κάνει με ένα επιπλέον ασφάλιστρο. Αλλιώς δεν μπορεί να είναι βιώσιμος ο οργανισμός. Κι επιπλέον νομίζω το ότι μέχρι σήμερα κανείς ιδιώτης δεν θέλει να εμπλακεί στο χώρο της αγροτικής ασφάλισης, δείχνει ότι ο ΕΛΓΑ με τα μύρια όσα πολλές φορές του καταλογίζουμε κι εμείς και οι αγρότες, προφανώς δεν είναι ένας κερδοσκοπικός οργανισμός, αλλά τα χρήματα που εισπράττει ως ασφάλιστρα τα αποδίδει και πάλι στους αγρότες και με το παραπάνω. Αλλά χρειάζεται να γίνουν αρκετές διορθωτικές κινήσεις -σε αυτό να συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας.

Κατανοητός. Πάμε λίγο γρήγορα και σε ένα άλλο τοπικό θέμα διότι το έχετε ανακινήσει τον τελευταίο καιρό και θέλω να μου πείτε εάν τελικά υπάρχει και φωτιά πίσω από τον καπνό. Λέω για τον δρόμο Λάρισας-Κοζάνης.

Ναι είναι ένας πολύπαθος δρόμος επίσης. Είχα την ευκαιρία μιλώντας κατά την κύρωση της ανανέωσης, της αναπροσαρμογής της σύμβασης για το τελευταίο, το βόρειο και πιο δύσκολο κομμάτι του Ε65, το Τρίκαλα-Εγνατία, να πω προς τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, τον Κώστα Καραμανλή, ότι πια μετά την ολοκλήρωση και του Ε65 κλείνουν ουσιαστικά οι μεγάλοι «δρόμοι της ανάπτυξης», όπως τους είχε χαρακτηρίσει τότε ο συμπατριώτης μας ο Γιώργος Σουφλιάς, γιατί είχε αδειοδοτηθεί και είχε δρομολογηθεί τότε η ολοκλήρωσή τους από την κυβέρνηση Καραμανλή, το 2004-2007. Άρα θα πρέπει να δούμε σοβαρά διαπεριφερειακά και τοπικά έργα. Στον νομό μας, τη Λάρισα, μετά την παραχώρηση του δρόμου Λάρισα-Φάρσαλα, που είναι επίσης ένας πολύπαθος δρόμος και έχουμε θρηνήσει πολλά θύματα δυστυχώς, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και την υλοποίησή του από την Περιφέρεια, η μεγάλη εκκρεμότητα που έχουμε είναι ο δρόμος Λάρισας-Κοζάνης που συνδέει την ανατολική Θεσσαλία με την δυτική Μακεδονία. Γι΄ αυτόν τον δρόμο επειδή είχα ασχοληθεί και στο παρελθόν κ. Ράϊδο, είχαμε επισκεφθεί τον Γιώργο Σουφλιά όταν ήταν υπουργός ΠΕΧΩΔΕ με τον δήμαρχο Σαρανταπόρου, τον Θανάση τον Κλεισιάρη…

Τα τελευταία 20 χρόνια έχω ακούσει εδώ να μοιράζονται εκατοντάδες εκατομμύρια.

Ωραία. Επειδή αυτά μένουν στα χαρτιά και δυστυχώς εκπονούνται μελέτες οι οποίες δεν οδηγούνται στην υλοποίηση αλλά απλά μπαίνουν στα ράφια, αυτό ακριβώς είπα. Τότε ο Σουφλιάς είχε δώσει εντολή να εκπονηθεί μελέτη. Οι μελέτες αυτές σήμερα ουσιαστικά αδυνατούν να υλοποιηθούν γιατί η Ε.Ε. πια έχει αυστηροποιήσει τους όρους με τους οποίους χρηματοδοτεί τέτοια μεγάλα οδικά έργα και θεωρεί -με βάση την ενημέρωση που έχουμε από το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών- ότι ουσιαστικά η χώρα έχει τρεις παράλληλους δρόμους με τον Λάρισα-Κοζάνη, την ΠΑΘΕ, την «Ιόνια οδό» και τον Ε65. Άρα δεν δικαιολογεί χρηματοδότηση για ένα τέτοιο έργο με χαρακτηριστικά εθνικής οδού. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όποιος δρόμος δεν είναι εθνική οδός δεν πρέπει να είναι καλός δρόμος. Υπάρχουν και ενδιάμεσες λύσεις. Θα μπορούσε να είναι ένας ασφαλής δρόμος, όπως είναι ο Λάρισα-Καρδίτσα, όπως είναι ο Λάρισα-Τρίκαλα, χωρίς να έχει νησίδα, χωρίς να έχει 2,5 λωρίδες και λωρίδα έκτακτης ανάγκης για παράδειγμα, με μείωση των διατομών του οδοστρώματος και με επαναχαράξεις. Αυτό είπα, λοιπόν, από το βήμα της Βουλής γιατί είναι σουρεαλιστικό αυτήν την ώρα που μιλάμε κ. Ράϊδο, να συνεχίζεται να εκπονείται μια μελέτη με χαρακτηριστικά εθνικής οδού, που ουδέποτε, τουλάχιστον στο άμεσο προβλεπόμενο ορίζοντα μπορεί να υλοποιηθεί. Θα είναι μια μελέτη που θα καταλήξει σε ένα ράφι. Γι΄ αυτό το είπα στον υπουργό και όταν κατέβηκα από το βήμα μου είπε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αναθεώρηση μελετών γιατί δεν είναι δυστυχώς μόνο ο Λάρισα- Κοζάνη, είναι μια σειρά δρόμοι για τους οποίους εκπονούνται μελέτες, που ποτέ με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν. Η χρηματοδότηση είναι αδύνατη. Ο δρόμος Λάρισα-Κοζάνη θέλει τουλάχιστον μισό δις ευρώ για να υλοποιηθεί με βάση τη μελέτη που εκπονείται. Αυτά δεν μπορούν να γίνουν με εθνικούς πόρους και από τη στιγμή που η Ε.Ε. θεωρεί ότι δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί και άλλος παράλληλος τέτοιος δρόμος με χαρακτηριστικά εθνικής οδού στον κεντρικό κορμό της χώρας θα πρέπει να πάμε σε πιο ρεαλιστική λύση. Και χαίρομαι που βλέπω ότι αρχίζει να ωριμάζει μια τέτοια κατάσταση. Χτες δέχθηκα μια ευχάριστη έκπληξη, μου τηλεφώνησε ο πρώην νομάρχης Λάρισας, ο Πασχάλης Μητλιάγκας που ζει στην Κοζάνη για να με συγχαρεί και είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ενεργοποίηση περισσότερων πολιτικών δυνάμεων, και της αυτοδιοίκησης και ανθρώπων που ασχολούνται με τα κοινά και στη Δυτική Μακεδονία όπως και στην Ανατολική Θεσσαλία γιατί είναι ένας δρόμος πολύ δύσκολος. Προχθές είχα την ευκαιρία να τον ανέβω πάλι, γιατί ανέβηκα επάνω στο Σαραντάπορο που πανηγύριζε. Είναι δύσκολος δρόμος και επικίνδυνος δρόμος. Θα πρέπει να βελτιωθεί να γίνει ένας σύγχρονος δρόμος με βάση τον φόρτο της κίνησης που έχει.

Ελάτε να μου κάνετε τώρα κι ένα σχόλιο για την πανδημία. Πώς βλέπετε τα πράγματα; Θεωρείτε ότι η κυβέρνηση για δεύτερη φορά άφησε αυτήν την ευφορία της έναρξης της καλοκαιρινής περιόδου να την συμπαρασύρει όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, ότι δεν πάρθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της Μυκόνου δεν είχε φροντίσει να τηρηθούν τα πρωτόκολλα και να υπάρχουν αρκετά ξενοδοχεία για τη καραντίνα; Πώς βλέπετε το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού αλλά και το πλάνο που είδαμε χθες σε γνωστή εφημερίδα των Αθηνών που φέρεται να δείχνει ότι η κυβέρνηση θα πάει σε ακόμη σκληρότερες επιλογές; Ή θα εμβολιαστείς ή θα είσαι σπίτι σου πρακτικά.

Κοιτάξτε κ. Ράϊδο, η μεν στάση της αντιπολίτευσης είναι κατώτερη των περιστάσεων. Όταν ο πρώην υπουργός Υγείας, που εμφανίζεται να έχει σημαίνοντα ρόλο στον χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατυπώνει τις απόψεις που διατυπώνει για τα εμβόλια, νομίζω ότι εύλογο είναι το ερώτημα στους πολίτες που μας ακούν. Ας αναρωτηθούν τι θα συνέβαινε σήμερα εάν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση. Από εκεί και πέρα το ζήτημα της πανδημίας είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, ένα ζήτημα που έχει μια δυναμική. Δεν υπάρχουν δυστυχώς ακόμη βεβαιότητες. Έχουμε μεταλλάξεις, άλλες διαδίδονται με πιο γρήγορους ρυθμούς. Χρειάζεται εγρήγορση από όλους. Η πολιτεία προσπαθεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και νομίζω ότι σε γενικές γραμμές και με όσα βλέπουμε σε γειτονικές μας χώρες αλλά και σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορούμε να πούμε ότι ανταποκρίνεται με την υπευθυνότητα που πρέπει. Αλλά χρειάζεται εγρήγορση και από πλευράς της κοινωνίας των πολιτών. Έχουμε πια τα εμβόλια. Υπάρχει η δυνατότητα σε κάθε πολίτη που επιθυμεί να εμβολιαστεί. Απευθυνθήκαμε στην ανεξάρτητη αρχή, την επιτροπή της βιοηθικής. Έκρινε σκόπιμο η συγκεκριμένη επιτροπή να εισηγηθεί ότι σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός. Ακούγεται εύλογο. Όταν έχεις ανθρώπους που είναι σε ανοσοκαταστολή, ανθρώπους που είναι καρκινοπαθείς και δεν μπορούν να εμβολιαστούν, είναι δυνατόν ο νοσηλευτής ή ο γιατρός που είναι αρνητής να μπορεί να τον κουράρει, να παρακολουθεί την νοσηλεία του θέτοντας σε κίνδυνο τον ίδιο τον ασθενή; Ή ομοίως και οι εργαζόμενοι σε γηροκομεία, σε οίκους ευγηρίας, σε χώρους όπου βρίσκονται ηλικιωμένοι, οι οποίοι είναι πολύ πιο ευάλωτοι. Εάν ασθενήσουν αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο εύκολο να καταλήξουν στις ΜΕΘ και να χάσουν και τη ζωή τους. Νομίζω ότι χρειάζεται υπευθυνότητα από όλους. Η κυβέρνηση με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή την πανδημία στηρίζοντας και την πραγματική οικονομία με πρώτιστη έγνοια, όμως, τη δημόσια υγεία, την υγεία των πολιτών, Και αυτό θα πράξει χωρίς να υπολογίζει εάν θέλετε το όποιο πολιτικό κόστος γιατί βλέπω ότι υπάρχουν και αντιδράσεις. Είδαμε και πορείες στην Αθήνα και σε μεγάλα αστικά κέντρα από αρνητές, από αντιεμβολιαστές. Αλλά σε τέτοιες περιπτώσεις δεν μπορεί να προσμετρά κανείς το όποιο πολιτικό κόστος, και φάνηκε και από τις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας. Είδαμε προχθές και στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας μια τέτοια μέτρηση που δείχνει υψηλότατες αποδοχές όσον αφορά και την αντιμετώπιση της δημόσιας υγείας και μεγάλη διαφορά εάν θέλετε της Νέας Δημοκρατίας.

Σας ευχαριστώ κ. Χαρακόπουλε.

Εγώ σας ευχαριστώ για τον χρόνο που μου δώσατε. Να είστε καλά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/Q9ryadhWwXA

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Θεσσαλία Τηλεόραση και στον δημοσιογράφο Γιάννη Κολλάτο

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Αθήνα, 6 Ιουλίου 2021

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Θεσσαλία Τηλεόραση
και στον δημοσιογράφο Γιάννη Κολλάτο

Θα πάμε τώρα να συνομιλήσουμε με τον βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, τον κ. Χαρακόπουλο, τον οποίο τον ευχαριστώ πολύ. Καλό μεσημέρι κ. Χαρακόπουλε.

Καλό μεσημέρι κ. Κολλάτε. Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζαχαριάδης, που έκανε περιοδεία χθες και σήμερα στη Λάρισα, πέταξε το γάντι στην κυβέρνηση και είπε ότι πήγε στις σεισμόπληκτες περιοχές και βλέπει ότι καθυστερούν πάρα πολύ κάποιες γραφειοκρατικές διαδικασίες στα σεισμόπληκτα χωριά, με αποτέλεσμα να υπάρχει ταλαιπωρία των πολιτών και μάλιστα σκέφτεται να το φέρει το θέμα στη Βουλή. Έχετε αυτήν την αίσθηση, τι απαντάτε;

Κοιτάξτε να δείτε. Ενδεχομένως να υπάρχουν και καθυστερήσεις, αλλά όταν η αξιωματική αντιπολίτευση το διαπιστώνει τώρα, και τώρα σκέφτεται να το φέρει, όπως λέτε, στο χώρο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τότε φαίνεται ότι υπάρχουν και κάποια ζητήματα που έχει να κάνουν με τα αντανακλαστικά της αντιπολίτευσης. Η λειτουργία της αντιπολίτευσης λειτουργεί πάντοτε θετικά ξέρετε για την εκάστοτε κυβέρνηση. Εμείς παρακολουθούμε στενά αυτά τα ζητήματα κ. Κολλάτε…

Και ο κ. Παππάς τα είχε αναδείξει, δεν είναι μόνον ο κ. Ζαχαριάδης, είχε έρθει δυο-τρεις φορές μετά τους σεισμούς.

Προφανώς εάν έκανε τότε κοινοβουλευτικό έλεγχο θα έλαβε και τις αντίστοιχες απαντήσεις. Εγώ εκείνο που ξέρω είναι ότι υπήρχε ένα σεισμικό φαινόμενο, το οποίο άφησε έντονο αποτύπωμα στον Τύρναβο, στην επαρχία της Ελασσόνας, κυρίως, αλλά και στην πόλη της Λάρισας έχουμε μία σειρά από σχολικές μονάδες οι οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα, χρίζουν επισκευών. Η κυβέρνηση ήταν παρούσα. Τα αντανακλαστικά των πρώτων ημερών ήταν ιδιαίτερα έντονα θα έλεγα, έγινε καταγραφή των ζημιών, προχωρούν οι διαδικασίες, δόθηκαν 600άρια, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις -έχω γίνει αποδέκτης παραπόνων σε κάποια χωριά της Ελασσόνας- αλλά νομίζω ότι σε γενικές γραμμές κινείται με γρηγορότερους ρυθμούς η γραφειοκρατία που μας ταλαιπωρεί πολλά χρόνια ως ελληνικό δημόσιο. Κι αν θέλετε να κάνω μια «γέφυρα» με την σημερινή κατάσταση και την πανδημία θα έλεγα ότι η πανδημία λειτούργησε, εάν θέλετε, θετικά, υπό την έννοια ότι «εκβίασε» έναν ψηφιακό μετασχηματισμό που ήρθε νωρίτερα στον κρατικό μηχανισμό και θα μείνει ως ένα θετικό αποτύπωμα.

Αντιλαμβάνεστε κι εσείς ότι τα 600άρια 3-4 μήνες μετά τους σεισμούς δεν επαρκούν. Πρέπει να μπούμε στη διαδικασία σιγά-σιγά να δοθούν τα τριχίλιαρα, τα τετραχίλιαρα γιατί έχει ανάγκες ο κόσμος.

Προφανώς έχει ανάγκες ο κόσμος κ. Κολλάτε, αλλά νομίζω ότι όσοι μιλούμε δημόσια οφείλουμε να μη λαϊκίζουμε και να μιλούμε υπεύθυνα. Τα 600άρια δόθηκαν για τις άμεσες ανάγκες των πρώτων ημερών. Από εκεί και πέρα υπάρχει στεγαστική συνδρομή. Όσοι επέλεξαν να ενοικιάσουν ή να μείνουν και σε συγγενικά πρόσωπα λαμβάνουν στεγαστική συνδρομή. Ήρθαν οι οικίσκοι, τα τροχόσπιτα που έπρεπε. Η ταλαιπωρία, όμως, είναι ταλαιπωρία. Όποιος έχασε το σπίτι του, ό,τι να πούμε εσείς κι εγώ αυτήν την ώρα, όσο και να πούμε ότι το κράτος λειτούργησε γρήγορα, αυτός που βρέθηκε έξω από το σπίτι του, που το είδε να γκρεμίζεται ή που το βλέπει να χρειάζεται επισκευές προκειμένου να μπει και να νιώσει ασφαλής και πάλι στο σπιτικό του, υφίσταται μια ταλαιπωρία. Η ταλαιπωρία αυτή εκ των πραγμάτων δεν είναι εύκολο να ξεπεραστεί. Θα χρειαστούν κάποιοι μήνες να μπορέσουν και πάλι να επισκευαστούν τα σπίτια, να χτιστούν εκεί που πρέπει. Οι υποδομές επίσης επισκευάζονται γρήγορα. Προχωράει τάχιστα το νέο σχολείο, το οποίο είχε δεσμευτεί ο πρωθυπουργός στο Δαμάσι. Αλλά χρειάζεται και λίγο υπομονή. Κι όπου υπάρχουν καθυστερήσεις, γιατί υπάρχουν και καθυστερήσεις, εδώ είμαστε να ασκούμε πίεση στον εκάστοτε βαθμό εκτελεστικής εξουσίας, γιατί είναι και η αυτοδιοίκηση, είναι και η κεντρική διοίκηση και τα υπουργεία για να δούμε πως μπορούμε να ξεπερνούμε τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια.

Πάμε τώρα στο θέμα της πανδημίας. Βλέπω ότι τις τελευταίες μέρες και είναι λογικό, αφού υπάρχει και η μετάλλαξη «Δέλτα» που έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό, υπάρχει μια επίσπευση προς τους ανεμβολίαστους. Ποιοι είναι αυτοί; Χθες, ας πούμε, μου έλεγε κάποιος ότι έχει συνάδελφό του καθηγητή, μορφωμένο άνθρωπο στο δημόσιο, φυσικό, ο οποίος δεν κάνει το εμβόλιο, 45 χρονών, γιατί του είπε ο πνευματικός του ότι είναι λάθος αυτό. Υπάρχουν και θρησκευτικές δοξασίες. Πώς θα ξεπεραστούν αυτές κατά την άποψή σας;

Κοιτάξτε, πράγματι υπάρχουν και τέτοιες δοξασίες. Πριν λίγο άκουγα στα δελτία ειδήσεων ότι έχουν κληθεί από τη Ιερά Σύνοδο για πειθαρχία στις αποφάσεις της Ιερά Συνόδου σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα δύο μητροπολίτες της Εκκλησίας που αψήφησαν τις σχετικές αποφάσεις της Συνόδου όσον αφορά τα μέτρα προφύλαξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Γεγονός είναι ότι υπάρχει ένας παγκόσμιος συναγερμός και πάλι για την νέα μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα και σε νεότερες ηλικίες. Τα σημερινά δεδομένα απ’ ότι φαίνεται δεν θα είναι ευχάριστα. Δεν θα έχουμε…

Ακούω πάνω από 1.500 κρούσματα.

Έτσι είναι. Αυτή είναι η πληροφόρηση που υπάρχει και δείχνουν επίσης τα νέα δεδομένα κ. Κολλάτε ότι έχει πέσει κατακόρυφα ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων.

Ως περιφερειακή ενότητα η Λάρισα είναι από τις τελευταίες και στη χώρα και στην 5η υγειονομική Περιφέρεια στους εμβολιασμούς, το οποίο δεν αιτιολογείται γιατί και Μέγα Εμβολιαστικό Κέντρο έχει γίνει το στρατιωτικό νοσοκομείο και δύο μεγάλα νοσοκομεία έχουμε. Υπάρχουν εμβολιαστικά κέντρα, δεν υπάρχει κάποιο άλλοθι πλέον. Τι κάνουμε τώρα κ. Χαρακόπουλε;

Κοιτάξτε να δείτε, υπάρχει η ευθύνη της πολιτείας και υπάρχει και η ατομική ευθύνη. Η ευθύνη της πολιτείας και το χρέος του κράτους ήταν στην αρχή να αντιμετωπίσει, με τους τρόπους που υπήρχαν, την πανδημία, να στηρίξει την οικονομία με τον τρόπο που το έκανε. Στη συνέχεια, από τη στιγμή που βρέθηκε το εμβόλιο, ευθύνη της πολιτείας ήταν να μπορέσει να έχει την προμήθεια των εμβολίων, προκειμένου να μην υπάρχει κανείς πολίτης που θέλει να εμβολιαστεί και να μην έχει τη δυνατότητα να εμβολιαστεί. Είμαστε πια σε αυτό το στάδιο κ. Κολλάτε. Η πολιτεία παρέχει την δυνατότητα σε κάθε πολίτη που το επιθυμεί, την δυνατότητα να εμβολιαστεί. Άρα από ένα σημείο και πέρα πια υπάρχει η ατομική ευθύνη. Όλοι πρέπει να συναισθανθούν την ατομική ευθύνη που έχουν και όποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί αψηφώντας εάν θέλετε την ευθύνη για τον εαυτό του, ας σκεφτεί τους κινδύνους που ελλοχεύει ο μη εμβολιασμός του για τους ανθρώπους που αγαπά, για τους οικείους του, τους συγγενείς του, τους φίλους του. Οι ανεμβολίαστοι είναι υπερμεταδότες του ιού και της νόσου και όσο δεν χτίζεται ένα ισχυρό τείχος ανοσίας, όπως πολύ καλά ξέρετε, γίναμε όλοι ειδήμονες με την πληροφόρηση που λαμβάνουμε, εάν δεν πάμε στο 70-75% τείχους ανοσίας, θα έχουμε ένα νέο κύμα, όπως όλοι προμηνύουν το φθινόπωρο, που θα δημιουργήσει μια σειρά από ζητήματα. Θα ξανακλείσει η οικονομία; Η οικονομία αντέχει, η χώρα αντέχει να έχουμε ένα νέο «lockdown»;

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη όχι.

Δηλαδή να πληρώσουν οι εμβολιασμένοι, οι συνεπείς πολίτες να πληρώσουν την ανευθυνότητα όσων αρνούνται να εμβολιαστούν; Είναι ζητήματα τα οποία πρέπει να τα δούμε και γι’ αυτό ορθώς νομίζω ότι υπάρχει αυτή η περισσότερη ελευθερία που δίνεται στους εμβολιασμένους, η δυνατότητα να κινούνται πιο ελεύθερα. Νομίζω, όμως, ότι θα πρέπει να ενταθεί περισσότερο το επόμενο διάστημα κ. Κολλάτε μια εκστρατεία πειθούς γιατί φαίνεται ότι υπάρχουν περιοχές όπου είναι πολύ πιο έντονο το πρόβλημα. Άκουσα προχθές, στην κουβέντα που είχαμε στο δημαρχείο της Λάρισας με την υπουργό Πολιτισμού, την κ. Μενδώνη, τον Περιφερειάρχη να εστιάζει ότι στην Περιφερειακή Ενότητα της Λάρισας πολύ πιο έντονο είναι το πρόβλημα στον δικό μας τον δήμο, στον δήμο Κιλελέρ, όπου είναι πολύ χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμών.
Άρα νομίζω ότι θα πρέπει -και ορθώς ο πρωθυπουργός προχτές στην τηλεδιάσκεψη που είχε με τους Περιφερειάρχες ζήτησε να υπάρξει- ενεργότερη στράτευση της αυτοδιοίκησης, Περιφερειακής και Πρωτοβάθμιας Δημοτικής Αυτοδιοίκησης στην καμπάνια αυτή για την ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών προκειμένου να γίνουν τα εμβόλια. Πρέπει και στο τελευταίο χωριό να γίνει συνείδηση ότι το εμβόλιο είναι εάν θέλετε αυτό το εισιτήριο στην ελευθερία, την οποία τόσο ποθούμε. Και βλέπετε και το μεγάλο κύμα εξόδου που υπάρχει και προς τα νησιά. Όλοι μετά από τόσους μήνες «κλεισίματος» επιδιώκουν να κατακτήσουν βαθμούς ελευθερίας, αλλά οι βαθμοί αυτοί ελευθερίας θα κατακτούνται όλο και περισσότερο όσο χτίζεται το τείχος της ανοσίας. Και εδώ χρειάζεται σοβαρότητα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Έχουμε τόσα ζητήματα να αντιπαρατεθούμε και είναι κρίμα, νομίζω υποτιμούμε και την νοημοσύνη των πολιτών, η αντιπαράθεση να γίνεται όσον αφορά τα μέτρα για την πανδημία. Την μία ακούμε την αξιωματική αντιπολίτευση να λέει «κλείστε για να προστατευθεί η υγεία» και μετά λέει «ανοίξτε γιατί καταστρέφετε την οικονομία». Δίνεται το κίνητρο αυτό στα νέα παιδιά ως επιβράβευση εάν θέλετε…

Ναι για αυτό το 150άρι κατηγορηθήκατε ότι τους δίνετε χαρτζιλίκι λέει και δεν πρέπει να εξαγοράζονται συνειδήσεις.

Κοιτάξτε να δείτε κι εγώ είμαι πολύ επιφυλακτικός πάντοτε με τις επιδοματικές πολιτικές και με τα επιδόματα που δίνονται, γιατί συνήθως κανείς δεν μένει ευχαριστημένος. Όσοι δεν το παίρνουν λένε «γιατί το δώσατε σε αυτούς και όχι σε εμάς», όσοι τα παίρνουν λένε «είναι λίγα και ήρθαν και με μεγάλη καθυστέρηση» και ποτέ κανείς δεν είναι ευχαριστημένος. Αλλά αυτό είναι εάν θέλετε μία επιβράβευση στα νεότερα παιδιά που «βράζει το αίμα τους» και που έμειναν τόσους μήνες μέσα στο σπίτι και δίνεται, εάν θέλετε, κατευθύνεται και σε κλάδους της οικονομίας που υπέστησαν επίσης ζημιές, όπως οι μετακινήσεις και τώρα ο κλάδος του τουρισμού κ.ο.κ.

Θέλω να κλείσουμε με κάτι τελευταίο που σχετίζεται με την κλιματική κρίση, με τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που έχει υποστεί ο αγροτικός τομέας και στη Λάρισα και στη Θεσσαλία. Προηγουμένως, στην αρχή της εκπομπής συνομιλούσα με τον κ. Ζερεφό, τον καθηγητή της Φυσικής της ατμόσφαιρας και μας λέει ότι τα πράγματα είναι πάρα πολύ δυσάρεστα για τη Θεσσαλία, και για τη χώρα γενικότερα αλλά και για το ανατολικό κομμάτι. Πιθανόν μέχρι τις επόμενες δεκαετίες να φτάσουμε ζημιές από την κλιματική κρίση στα 700 δις, δηλαδή δύο φορές το εξωτερικό χρέος της χώρας, εάν δεν προσαρμοστούμε και δεν λάβουμε μέτρα. Κι ένα από τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε και ξέρω ότι είστε από τους βουλευτές που το έχετε πάρει επ’ ώμου είναι το θέμα του Αχελώου. Εδώ υπάρχουν πάρα πολλά παράπονα κι από αγρότες που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία. Ότι ναι μεν στον ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν τον Αχελώο είναι ξεκάθαρο, αλλά και η Νέα Δημοκρατία τον θέλει μόνον επικοινωνιακά. Δυστυχώς, δεν έχει προχωρήσει αυτά τα δύο χρόνια σε κάτι χειροπιαστό ώστε να πούμε πραγματικά ότι πάει να γίνει κάτι, ώστε να ανατραπεί αυτό το οικολογικό έγκλημα που συντελείται, γιατί πάει για ερημοποίηση η Θεσσαλία έτσι; Τι λέτε σε αυτό κ. Χαρακόπουλε;

Πρώτα απ’ όλα νομίζω ότι όλοι κατανοούνε πια ότι μιλούμε για κλιματική αλλαγή και ότι δεν είναι μια θεωρητική συζήτηση. Υφιστάμεθα όλοι τις συνέπειες αυτές και καθημερινά τις ζούμε όπως βλέπουμε σε όλον τον κόσμο. Στον Καναδά φτάνουν 49 και 50 βαθμούς οι θερμοκρασίες και την ίδια ώρα έχουμε πλημμύρες και κατολισθήσεις στην Ιαπωνία όπου καταστρέφονται και πλημμυρίζουν ολόκληρες πόλεις. Εμείς εδώ και καιρό, κι εσείς κ. Κολλάτε, το αναδεικνύουμε, αλλά δυστυχώς το ζήτημα του Αχελώου ξέρετε πολύ καλά για κάποιους «δεν πουλάει» και δεν ασχολούνται και πολλοί συνάδελφοί σας δημοσιογράφοι. Είστε από τους λίγους που επισημαίνετε το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει και το πρόβλημα της ερημοποίησης που έχουμε στον Θεσσαλικό κάμπο. Η αλήθεια είναι ότι οποιαδήποτε λύση δεν μπορεί να είναι ολιστική για τη Θεσσαλία χωρίς την μερική μεταφορά νερού από τον άνω ρου του Αχελώου και είναι ένα έργο θα έλεγα πρωτίστως πια περιβαλλοντικό. Δεν είναι εάν θέλετε το ζήτημα άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου όπως μπορεί να ξεκίνησε πριν από μερικές δεκαετίες…

Να πω κάτι εδώ για να το καταλάβει και ο τελευταίος που μας βλέπει. Λέει κάποιος αστός στο Βόλο. Εμένα γιατί με αφορά ο Αχελώος; Σε αφορά γιατί μέσω του Αχελώου και μέσω του Πηνειού θα πάρει νερά η Κάρλα. Μπορεί να μην πάρει σε αυτήν τη φάση νερό από την Κάρλα, αλλά όταν η Κάρλα έχει νερά σταματάνε οι γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, άρα μπορεί να έχεις κι εσύ νερό από γεώτρηση. Αυτές τις ημέρες που συζητάμε έχει τεράστιο πρόβλημα υδροδότησης ο Βόλος, λόγω του παρατεταμένου καύσωνα, δεν το λέω τυχαία το παράδειγμα. Άρα όπως το λέτε είναι ένα ολιστικό ζήτημα. Δεν θα έχουμε νερό να πιούμε, όχι να αρδεύσουμε τα επόμενα χρόνια στη Θεσσαλία, έτσι δεν είναι;

Έτσι ακριβώς. Ξέρουμε όλοι ότι οι γεωτρήσεις πια στον κάμπο είναι σε εκατοντάδες μέτρα και το νερό είναι πια υφάλμυρο. Δεν είναι νερό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί πια και για την άρδευση. Γι’ αυτό ακριβώς εσχάτως πήρα την πρωτοβουλία να υπάρξει μια συζήτηση στην επιτροπή Περιβάλλοντος στη Βουλή, να ανοίξει ο φάκελος του υδατικού προβλήματος στην αρμόδια επιτροπή Προστασίας του Περιβάλλοντος στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η πρώτη συνεδρίαση ξεκίνησε και εκλήθησαν και δύο σημαντικοί παράγοντες που γνωρίζουν τα ζητήματα του υδατικού προβλήματος στη Θεσσαλία, ο πρόεδρος του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, ο Κώστας ο Γιαννακός και ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο Φάνης ο Γέμπτος.

Είναι και οι δύο άξιοι για να τον υπερασπιστούν.

Και θα υπάρξει και συνέχεια στην οποία θα κληθούν όλοι αυτοί που εγώ αποκαλώ «θεσμική μνήμη» του υδατικού στην Θεσσαλία και θέλω να πιστεύω ότι σε αυτήν την συνεδρίαση θα κληθούν και εκπρόσωποι της εκτελεστικής εξουσίας και συναρμόδιοι υπουργοί. Θα μπορούσε να είναι τρόπον τινά μια συνέχεια της διευρυμένης σύσκεψης με τον υπουργό τον κ. Γεραπετρίτη. Δυστυχώς, η αλήθεια είναι ότι το ζήτημα έχει υποβαθμιστεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Πολλοί θεωρούσαν ότι είναι ένα σύγχρονο γιοφύρι της Άρτας ο Αχελώος, δεν υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθεί. Αλλά είναι κρίμα, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έχουν δαπανηθεί, το έργο είναι στα τελειώματά του και να μείνει μία τρύπα στο νερό. Και επιτέλους εγώ απεύθυνα κι ένα ερώτημα στους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ που μας είπανε στη συνεδρίαση εκείνη ότι εμμέσως και εκ του πλαγίου θέτουμε το ζήτημα του Αχελώου. Ευθέως και ξεκάθαρα το θέτουμε και το θέτουν όλοι οι φορείς της Θεσσαλίας- την μεταφορά νερού του Αχελώου για να λυθεί το πρόβλημα ερημοποίησης και ξηρασίας για να λυθεί το περιβαλλοντικό ζήτημα ερημοποίησης που αντιμετωπίζει ο θεσσαλικός κάμπος. Ας μας πουν όλοι αυτοί που κόπτονται και δεν επιθυμούν την μεταφορά νερού από τον Αχελώο: Τι θα κάνουν με τα ημιτελή έργα; Θα δαπανήσουμε δεκάδες, εκατοντάδες εκατομμύρια για να τα καταστρέψουμε αυτά τα έργα για να αποκατασταθεί και πάλι στην προτέρα κατάσταση το τοπίο; Κι από πού θα στερήσουν αυτούς τους πόρους εάν πουν ότι τους δαπανούν για κάτι τέτοιο; Και κάτι ακόμη κ. Κολλάτο, επειδή εσείς είστε βαθύς γνώστης του ζητήματος και κατά καιρούς χρησιμοποιούν ως επιχείρημα τις αποφάσεις του ΣΤΕ. Είπα λοιπόν στην κ. Καφαντάρη που επικαλέστηκε τις αποφάσεις του ΣΤΕ ότι λίγο πολύ χρησιμοποιούν κάποιοι ως «φύλλο συκής» το ΣΤΕ υπό την έννοια ότι το ΣΤΕ γνωμοδοτεί με βάση τις αποφάσεις της ελληνικής διοίκησης, με βάση τα σχέδια λεκανών απορροής, τα οποία είχε σχεδιάσει η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στα οποία μέσα δεν υπήρχε καμία πρόνοια, καμία πρόβλεψη για τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο στο θεσσαλικό κάμπο. Μοιραία, λοιπόν, θα κόλλαγε το ζήτημα στο ΣΤΕ. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος που είναι και Τρικαλινός, ο Κώστας Σκρέκας, έχουν δεσμευθεί ότι θα εκπονηθούν νέα σχέδια διαχείρισης υδάτων στη λεκάνη απορροής της Θεσσαλίας που θα περιλαμβάνουν βεβαίως και το σενάριο της μεταφοράς νερού από τον Αχελώο και επιτέλους θα πρέπει να ξεμπλοκάρει το ημιτελές έργο της Μεσοχώρας. Μιλούμε για πράσινη ενέργεια, μιλούμε για φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις και γεμίζει ο κάμπος με «λαμπόγυαλα», με φωτοβολταϊκά εννοώ σε γη υψηλής παραγωγικότητας, και την ίδια ώρα δεν προχωρούμε στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, πράσινης, φιλικής προς το περιβάλλον. Δεν υπάρχει πιο φιλική προς το περιβάλλον από την υδροηλεκτρική ενέργεια. Το έργο της Μεσοχώρας έχει ολοκληρωθεί κατά 95%. Είναι καιρός πια να τελειώσει και να παραδοθεί στους πολίτες που το δικαιούνται.

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά κ. Χαρακόπουλε.

Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δώσατε.

Καλή συνέχεια. Γεια σας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/aiHQiYpNBSg

Read more...

Συνέντευξη δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος και στην δημοσιογράφο κ. Κατερίνα Χουζούρη

ΜΑΞΙΜΟΣ ΡΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2021

Συνέντευξη
δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος
και στην δημοσιογράφο κ. Κατερίνα Χουζούρη

Καλωσορίζουμε τον Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Καλή σας ημέρα.

Καλημέρα κ. Χουζούρη. Καλημέρα στους ακροατές μας.

Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή την δυνατότητα που έχουμε σήμερα να μιλήσουμε για τη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ στο Βελιγράδι. Θα θέλατε λίγο να μας μιλήσετε για το κλίμα της συνεδρίασης και στη συνέχεια να δούμε τι συζητήθηκε;

Βεβαίως. Επιτρέψτε μου εν πρώτοις να ευχηθώ περαστικά στους αρχιερείς, στους κληρικούς και στους λαϊκούς, που δέχθηκαν αυτή την πρωτόγνωρη επίθεση με βιτριόλι χθες στο συνοδικό δικαστήριο. Πραγματικά είναι συγκλονισμένη η κοινή γνώμη και από τις εικόνες που είδαμε με τα ματωμένα ράσα, που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Πρωτόγνωρες καταστάσεις. Ας ευχηθούμε να μην ξαναϋπάρξουν τέτοιες εικόνες.
Τώρα, όσον αφορά το ζήτημα που θέτετε, πραγματοποιήσαμε δια ζώσης μετά από αρκετούς μήνες τη συνεδρίαση της Διεθνούς μας Γραμματείας στο Βελιγράδι, στην ομόδοξη Σερβία και η χαρά μας ήταν διπλή και γιατί βρεθήκαμε από κοντά, γιατί όλον αυτόν τον καιρό με την πανδημία, με τις τηλεδιασκέψεις, έλειψε και η φυσική επαφή των ανθρώπων που είναι πολύ σημαντικό. Εντάξει, η τεχνολογία διευκολύνει προφανώς τις συνεδριάσεις από απόσταση, αλλά είναι άλλο να είναι οι άνθρωποι από κοντά. Και ο δεύτερος λόγος που ήταν πραγματικά ενδιαφέρουσα αυτή η συνάντηση ήταν γιατί πραγματοποιήθηκε στη Σερβία, στο Βελιγράδι, σε μία ομόδοξη χώρα με τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού ορθόδοξο, ένα προπύργιο της ορθοδοξίας θα λέγαμε στα Βαλκάνια. Τύχαμε ιδιαίτερα θερμής υποδοχής από τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου, τον κύριο Ντάσιτς, από τα μέλη της σερβικής αντιπροσωπείας και το ενδιαφέρον κυρία Χουζούρη ήταν το εξής, ότι η Συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην έδρα του σερβικού Κοινοβουλίου που παλαιότερα ήταν και το κοινοβούλιο της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και σε αυτό βρεθήκανε Ορθόδοξοι βουλευτές όχι μόνον από τη Σερβία αλλά και από όμορες με τη Σερβία χώρες, που παλαιότερα ήταν μέλη της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Αυτό δείχνει και τον ενοποιητικό ρόλο που έχουμε εμείς ως ένας διακοινοβουλευτικός θεσμός των Ορθοδόξων, στον οποίο, όπως ξέρετε, συμμετέχουν βουλευτές από 25 και πλέον χώρες από όλον τον κόσμο.

Εσείς, όλοι οι βουλευτές εκφράζετε τους λαούς. Κι εδώ μιλάμε για λαούς που τους συνδέει κάτι κοινό και αυτό είναι η Ορθοδοξία. Θέλω να σας ρωτήσω εάν μέσα από αυτήν τη δύσκολη περίοδο στην οποία μάλλον ελπίζουμε ότι η Ευρώπη και ολόκληρος ο κόσμος θα βγει μετά από έναν χρόνο, μετά από δύο χρόνια, ποιο είναι το μέλλον της Ευρώπης μετά την πανδημία και σας ρωτώ γιατί είναι ένα θέμα που θα το συζητήσετε σε λίγες μέρες, έτσι δεν είναι;

Πράγματι, το κεντρικό μας θέμα στη Γενική μας Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί 22-25 Ιουλίου στην Κρήτη, με τη συμμετοχή 100 και πλέον Ορθοδόξων βουλευτών από όλον τον κόσμο είναι αυτό: «Το μέλλον της Ευρώπης, το μέλλον του κόσμου μετά την πανδημία». Ουσιαστικά είναι μια συμβολή εάν θέλετε και στον διάλογο που έχει ανοίξει σε επίπεδο Ε.Ε., στα τρία κορυφαία όργανα της Ευρώπης, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο, για το μέλλον της Ευρώπης, που θα ολοκληρωθεί με τη Διάσκεψη που θα γίνει για το Μέλλον της Ευρώπης του χρόνου την άνοιξη. Νομίζω κ. Χουζούρη ότι όλοι θα πρέπει να διδαχθούμε από αυτήν την πανδημία που έπληξε όλον τον κόσμο, όλη την οικουμένη. Κι είναι μια ευκαιρία ίσως η Ευρώπη να ξαναβαφτιστεί στις βασικές της χριστιανικές αξίες, όχι μόνον γιατί αυτές οι αξίες, οι χριστιανικές αξίες, είναι πυλώνας της Ευρώπης, πυλώνας του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά γιατί είναι και προϋπόθεση για το μέλλον της. Και εξηγούμαι: θα έλεγα ότι τρεις αξίες, τρεις αρχές προκύπτουν αβίαστα ως διδάγματα από αυτήν την περιπέτεια της πανδημίας. Το πρώτο δίδαγμα είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ταπεινότητα, δεν αρκούν τα οικονομικά επιτεύγματα στην Ευρώπη. Άρκεσε ένας ιός για να καθηλώσει ολόκληρο τον πλανήτη, να βυθίσει τις οικονομίες. Η δεύτερη αξία, το δεύτερο δίδαγμα αυτής της πανδημίας είναι ότι χρειαζόμαστε περισσότερη αλληλεγγύη. Κανένας δεν ήταν άτρωτος στον ιό, όσο ισχυρός, όσο πλούσιος και αν ήταν. Είδατε πόσος κόσμος έχει “φύγει”, πόσα εκατομμύρια είναι οι νεκροί και πόσα ακόμη περισσότερα εκατομμύρια είναι αυτοί που ασθένησαν. Δηλαδή, όσο δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα σε όλον τον κόσμο, όσο καλή ασφάλιση και αν έχει κανείς, όσο πλούσιος κι αν είναι, το ίδιο ευάλωτος είναι στον κίνδυνο. Επομένως χρειαζόμαστε περισσότερη ταπεινότητα και περισσότερη αλληλεγγύη. Αυτές οι δύο χριστιανικές αξίες είναι που πρέπει να καθοδηγούν τα βήματά μας και στην Ευρώπη. Και θα προσέθετα και μία δόση ορθολογισμού, περισσότερη προνοητικότητα, περισσότερος σχεδιασμός στη ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας, γιατί όπως είπα εάν τα εμβόλια δεν είναι προσιτά στον τρίτο κόσμο, στις υποανάπτυκτες χώρες, στους φτωχότερους λαούς και συνεχίζει εκεί η πανδημία να μεταλλάσσεται, τα μεταλλαγμένα στελέχη θα είναι ένας οιωνοί κίνδυνος για όλους μας και την επόμενη μέρα. Άρα, λοιπόν, για αυτό λέω περισσότερη ταπεινότητα, αλληλεγγύη και προνοητικότητα στην Ευρώπη. Ουσιαστικά μια «εμβάπτιση» και πάλι στις αξίες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Νομίζω ότι έχουμε αρχίσει να το συνειδητοποιούμε όλοι και νομίζω ότι το συνειδητοποιούν και οι ισχυροί αυτού του κόσμου ότι εάν δεν βοηθηθεί ο Τρίτος Κόσμος με εμβόλια δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε τίποτα γιατί σύνορα δεν μπορούν να υπάρχουν. Η πανδημία δεν γνωρίζει σύνορα. Ούτε μπορούμε να πούμε εμείς είμαστε καλά, δεν μας ενδιαφέρει για τους άλλους. Ξέρετε ενώ σας άκουγα σκέφτηκα και κάτι άλλο μιας και αναφερθήκατε στην χριστιανική παράδοση της Ευρώπης. Νομίζω ότι επειδή βλέπουμε τα τελευταία χρόνια κάποιες εξτρεμιστικές κινήσεις που έχουν ένα θρησκευτικό υπόβαθρο, ότι είναι πολύ σημαντικό εδώ στην Ευρώπη έχουμε ένα χριστιανικό παρελθόν και ένα χριστιανικό σήμερα που μιλάει για την ανεξιθρησκία, που μιλάει για τον σεβασμό προς τον άλλον, έτσι δεν είναι; Είναι κι αυτό νομίζω ένα στοιχείο σημαντικό γιατί δυστυχώς βλέπουμε και γεγονότα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες πολύ τραγικά.

Έτσι είναι. Αυτό που λέτε είναι κεκτημένο της Ευρώπης. Η αλληλοκατανόηση, ο σεβασμός εάν θέλετε στην διαφορετικότητα, το οποίο όμως θα πρέπει να το προφυλάξουμε. Δυστυχώς, στην περίοδο αυτής της πανδημίας είδαμε μια σειρά αρνητικών όψεων της δημοσιότητας. Είδαμε να επικρατούν “fake news”, να έχουμε μια διασπορά ψευδών ειδήσεων, οι οποίες διαμορφώνουν επικίνδυνες συμπεριφορές. Είδαμε αρνητές των εμβολίων, για παράδειγμα, με βάση ψευδείς ειδήσεις, ψευδή πληροφόρηση, διασπορά παρανοϊκών πληροφοριών συνωμοσιολογίας. Αρνητές από όλους τους χώρους, από τον παρεκκλησιαστικό μέχρι τον χώρο της πολιτικής. Αυτά τα φαινόμενα πρέπει να απομονωθούν. Και ταυτόχρονα θα σας έλεγα ότι η περιπέτεια αυτή της πανδημίας αναδεικνύει και μείζονα επίσης ερωτήματα στα οποία πρέπει ν απαντήσουμε: Είναι υπέρτατο αγαθό η προστασία της ζωής; Εάν ναι, μπροστά στην προστασία της ζωής πόσες υποχωρήσεις μπορούμε να κάνουμε σε ανθρώπινα δικαιώματα; Για παράδειγμα αυτούς τους μήνες της πανδημίας είχαμε τους περιορισμούς στην ελευθερία των μετακινήσεων. Σήμερα είχαμε μια ευχάριστη είδηση. Πλέον δεν χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τις μάσκες όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικούς χώρους, αρχίζει να χτίζεται αυτό το λεγόμενο «τείχος ανοσίας». Υπάρχουν μια σειρά ερωτήματα πια που θα έλεγα είναι στο βάθος οντολογικά, έχουν να κάνουν με την ανθρώπινη ύπαρξη και τη θέαση του κόσμου. Και σε αυτά τα ερωτήματα θα επιχειρήσουμε να εμβαθύνουμε στην Γενική μας Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, και το γεγονός ότι γίνεται στην Κρήτη είναι εάν θέλετε μια ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι μια αναγνώριση ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός, μια κατεξοχήν τουριστική χώρα. Είναι πολύ σημαντικό αυτό ότι στη Διεθνή μας Γραμματεία αποφασίσαμε να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση στην Ελλάδα.
Το προηγούμενο διάστημα είχαμε και μια σειρά επαφών με την εκκλησιαστική και πολιτική ηγεσία της χώρας όπως ξέρετε. Ήταν εδώ ο Πρόεδρος της Γενικής μας Συνέλευσης, ο Σεργκέι Γκαβρίλοφ, μέλος της ρωσικής Δούμας. Είδαμε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και μία πρόταση που κατέθεσε ο μακαριότατος για συνεργασία της Αρχιεπισκοπής με τη ΔΣΟ, έτσι ώστε στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων της Αρχιεπισκοπής να φιλοξενηθούν προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί φοιτητές από διάφορες ορθόδοξες χώρες, να έρθουν σε επαφή, σε γνωριμία καλύτερη, εάν θέλετε, με τη χώρα μας, με την ελληνική Ορθοδοξία, με τον ελληνικό πολιτισμό, με τα ελληνικά γράμματα και αυτοί θα είναι χρήσιμοι πρεσβευτές αύριο της χώρας μας σε όλον τον Ορθόδοξο κόσμο. Όπως, επίσης, είχαμε συναντήσεις και με τον Πρωθυπουργό -η πρώτη φορά που πρωθυπουργός δέχθηκε την ηγεσία της ΔΣΟ- και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όπως και τον Πρόεδρο της Βουλής, γιατί όπως ξέρετε ο διεθνής θεσμός αυτός που ιδρύθηκε το 1993 επί των ημερών του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη έχει έδρα το Ελληνικό Κοινοβούλιο, έχει έδρα τη χώρα μας. Είναι ο μόνος διεθνής θεσμός που έχει έδρα την πατρίδα μας.

Πολύ ωραία. Ελπίζω στις 22-25 Ιουλίου, εκεί στο κέντρο του καλοκαιριού να είμαστε όλοι καλά να έχουμε τη δυνατότητα να τα ξαναπούμε. Εμείς να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τη σημερινή επικοινωνία.

Να είστε καλά. Καλή σας ημέρα.

Καλή σας ημέρα.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/BhT7j5nGamE

Read more...

Συνέντευξη Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, δρ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στη «ΒΟΥΛΗ-TV» και στον δημοσιογράφο κ. Λάμπρο Πέγκο

Μ. Χαρακοπουλος Καναλι Βουλης 1

Αθήνα, 18 Ιουνίου 2021

Συνέντευξη
Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ),
βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας,
δρ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη «ΒΟΥΛΗ-TV» και στον δημοσιογράφο κ. Λάμπρο Πέγκο

Συνδεόμαστε στο σημείο αυτό, κυρίες και κύριοι, με τον Γενικό Γραμματέα της ΔΣΟ και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στο νομό Λαρίσης, τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Χαίρεται κ. Χαρακόπουλε.

Καλησπέρα κ. Πέγκο. Καλησπέρα στους τηλεθεατές μας.

Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με το να μας δώσετε μία γεύση για τον διαγωνισμό φωτογραφίας για τους ναούς της Αγιάς Σοφιάς στον κόσμο.

Κύριε Πέγκο, η ΔΣΟ, μετά την βάρβαρη θα έλεγα απόφαση της τουρκικής ηγεσίας για την μετατροπή του συμβόλου της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, σε τζαμί, προχώρησε σε μία σειρά πράξεων διαμαρτυρίας στη διεθνή κοινότητα, στους διεθνείς οργανισμούς, γιατί μιλούμε για ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αναγνωρισμένο από την UNESCO. Φοβούμαι, όμως, ότι οι αντιδράσεις τόσο των διεθνών θεσμών, των διεθνών οργανισμών, όσο θα έλεγα και κυβερνήσεων, ακόμη και ομόδοξων κρατών, ήταν κατώτερες των περιστάσεων. Γι’ αυτό, ακριβώς, έχουμε αναλάβει μία σειρά από πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης στο ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Μία από αυτές τις δράσεις είναι και ο διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός για ναούς της Αγίας Σοφίας σε όλον τον κόσμο -εμβληματικούς αλλά και νεώτερους ναούς. Το γεγονός ότι συνεχίζουν και στις μέρες μας να αναγείρονται εκκλησίες αφιερωμένες στη Σοφία του Θεού, όπως για παράδειγμα στην ιδιαίτερη πατρίδα μου στη Λάρισα, δείχνει αυτήν την έντονη σχέση που έχουμε εμείς οι Ορθόδοξοι, τη δοξολογική αυτή σχέση με τη «Σοφία του Θεού» αλλά και με τον εμβληματικό ναό για τους Ορθοδόξους και τη χριστιανοσύνη, την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Νομίζω ότι χρειαζόταν αυτή η παρέμβαση, αυτός ο διαγωνισμός, την στιγμή που έχουμε από την άλλη πλευρά να στήνουν κακόγουστα σόου με την Άλωση της Πόλης, με την απαγγελία στίχων από το Κοράνι στην Αγιά-Σοφιά.

Δυστυχώς, ναι. Η άλλη πλευρά του Αιγαίου, δυστυχώς, δείχνει ότι ενστερνίζεται περισσότερο την ισχύ και όχι το δίκαιο. Δυστυχώς, ρέπει σε τέτοιες συμπεριφορές, τις οποίες θα πρέπει να καταδικάσουμε και θέλω να πιστεύω ότι η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης θα ασκήσει πιέσεις και στις εκτελεστικές εξουσίες των κρατών, προκειμένου κάποια στιγμή να ανατραπεί αυτή η απόφαση. Αλλά δεν είναι μόνον ο φωτογραφικός διαγωνισμός, ο οποίος «τρέχει» μέχρι τα τέλη του Ιουνίου και απευθύνεται όπως είπα σε ερασιτέχνες, αλλά και σε νέα παιδιά, σε μία προσπάθεια να τους φέρουμε πιο κοντά με τα ζητήματα της Ορθόδοξης πίστης και της βυζαντινής παράδοσης της Ιστορίας.
Ολοκληρώνουμε την έκδοση ενός τόμου, ο οποίος θα είναι πολύγλωσσος, με εμβληματικούς ναούς της Αγίας Σοφίας που έχουμε εντοπίσει -34 μέχρι στιγμής σε όλον τον κόσμο- από την Σκωτία μέχρι και την Κίνα. Ο νεότερος είναι του 1907 στην Κίνα. Και ο τόμος αυτός τεκμηριώνεται με εισηγήσεις καταξιωμένων διεθνώς ακαδημαϊκών. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία να παρουσιαστεί σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και αλλού, προκειμένου να δημιουργηθεί αυτός ο επικοινωνιακός θόρυβος που στόχο έχει, όπως σας είπα, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
Και η τρίτη πρωτοβουλία για την Αγιά-Σοφιά είναι η χάραξη μιας πολιτιστικής διαδρομής με τις πόλεις στην Ευρώπη που φιλοξενούν εμβληματικούς ναούς της Αγίας Σοφίας, πρόταση που θα υποβληθεί στο Συμβούλιο της Ευρώπης για να αναγνωριστεί επίσημα ως πολιτιστική διαδρομή που θα φέρει αυτόν τον τίτλο «Αγία Σοφία». Είναι μία προσπάθεια για την ανατροπή της απόφασης του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία στην Πόλη, από Μουσείο που ήταν, σε τζαμί, την οποία δεν θα την εγκαταλείψουμε αλλά θα αγωνιστούμε για την ανατροπή της.

Η δράση σας είναι πλούσια και στο πλαίσιο αυτό επισκεφτήκατε το προηγούμενο διάστημα και την ομόδοξη Σερβία. Δώστε μας το κλίμα στη συνάντηση αυτή.

Στην Σερβία πραγματοποιήσαμε τη Διεθνή μας Γραμματεία, τη συνεδρίαση της Διεθνούς μας Γραμματείας και η χαρά μας ήταν διπλή, γιατί αφενός είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μια δια ζώσης συνεδρίαση της Γραμματείας μας μετά από πάρα πολλούς μήνες, λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν σε όλον τον κόσμο, κι αφετέρου γιατί η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε, όπως είπατε στη Σερβία, μια ομόδοξη χώρα, ένα προπύργιο της Ορθοδοξίας. Ήταν ιδιαίτερα θερμή η υποδοχή που τύχαμε. Οι εργασίες της συνεδρίασής μας πραγματοποιήθηκαν στην έδρα του Κοινοβουλίου της Σερβίας. Είχαμε θερμή υποδοχή από τον Πρόεδρο του σερβικού Κοινοβουλίου, τον κ. Ντάσιτς, ο οποίος ουσιαστικά κήρυξε και την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς μας Γραμματείας. Και ξέρετε, ήταν πολύ ενδιαφέρον, γιατί στη συνεδρίαση αυτή, που πραγματοποιήθηκε στο νυν κοινοβούλιο της Σερβίας, πρώην Κοινοβούλιο της Γιουγκοσλαβίας, ήταν μια ευκαιρία να ξαναβρεθούν Ορθόδοξοι βουλευτές, όχι μόνον από τη Σερβία, αλλά και από όμορες χώρες της Σερβίας, που κάποτε ήταν μέρη της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας. Αυτό, αν θέλετε, δείχνει και τον ενοποιητικό ρόλο που έχουμε εμείς ως ένας διεθνής θεσμός, διακοινοβουλευτικός θεσμός, στον οποίο συμμετέχουν Ορθόδοξοι βουλευτές από 25 χώρες από όλον τον κόσμο, και έχουμε την ξεχωριστή τιμή ο θεσμός αυτός να εδρεύει στην Ελλάδα, να εδρεύει στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Η έδρα μας είναι το ελληνικό Κοινοβούλιο. Είναι ένας θεσμός που δημιουργήθηκε το 1993 με την στήριξη του τότε πρωθυπουργού, του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
Είχαμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου μετά την πανδημία, αυτό θα είναι και το βασικό μας θέμα στη Γενική μας Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί τον επόμενο μήνα, 22-25 Ιουλίου στην Κρήτη, όπου αναμένουμε να έρθουν πλέον των 100 βουλευτών από όλον τον κόσμο. Παρουσιάσαμε πρόσφατα, άλλωστε, τις πρωτοβουλίες μας αυτές και στην θρησκευτική, πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας. Μας δέχθηκε ο Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που εξέφρασε τη χαρά του γιατί πραγματικά, έτσι εξελήφθη και έτσι είναι, μια ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα μας, στην Ελλάδα, το γεγονός ότι θα πραγματοποιήσουμε τη Γενική Συνέλευση στην Κρήτη. Μια ψήφος εμπιστοσύνης για την αντιμετώπιση έως τώρα της δοκιμασίας αυτής της πανδημίας. Θα είναι ένα μεγάλο γεγονός, στο οποίο, όπως σας είπα, αναμένουμε βουλευτές από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, από χώρες που έχουν Ορθόδοξη μαρτυρία και, βεβαίως, θα έχουμε και σημαντικές προσωπικότητες. Ήδη και ο Πρόεδρος της Σερβίας και ο Πρόεδρος της Σλοβενίας και άλλοι εξεδήλωσαν ενδιαφέρον να έρθουν και να τοποθετηθούν και να μιλήσουν στο συνέδριό μας.

Θα είναι κοντά σας και το κανάλι της Βουλής για να μεταδώσει όλες αυτές τις δραστηριότητες που θα συνεδριάσει. Να μείνουμε στο ίδιο θέμα αλλά να περάσουμε σε μια άλλη συνάντηση που είχατε με τον πρέσβη της Παλαιστίνης όπου του επισημάνατε εκεί τον κίνδυνο εξαφάνισης των χριστιανών από τους Αγίους Τόπους.

Πράγματι είχαμε συνάντηση στο ελληνικό Κοινοβούλιο με τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, ο οποίος είναι Άραβας Ορθόδοξος, ανήκει στο ποίμνιο του παλαίφατου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Έχουμε αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλιών για το ζήτημα των διώξεων των χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Κινδυνεύει ξέρετε με αφανισμό ο χριστιανισμός στο λίκνο του, που είναι η Μέση Ανατολή. Όπως μας ενημέρωσε και ο πρέσβης της Παλαιστίνης στη χώρα μας, στη διάρκεια του Μεσοπολέμου οι χριστιανοί στην Παλαιστίνη ήταν περί το 30% και σήμερα είναι 1-1,5%. Τα τελευταία γεγονότα, η λεγόμενη «Αραβική Άνοιξη», οι εμφύλιοι πόλεμοι, η δράση του ισλαμικού κράτους του ISIS έχουν οδηγήσει χιλιάδες στον θάνατο και εκατοντάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν τη Μέση Ανατολή. Μεταξύ αυτών και πάρα πολλοί Ορθόδοξοι. Ο στόχος μας είναι, λοιπόν, να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια αλληλοκατανόησης των λαών, καταλλαγής των παθών. Προς αυτήν την κατεύθυνση ήδη έχουμε πραγματοποιήσει ένα συνέδριο στον Λίβανο, στην έδρα της Βουλής του Λιβάνου, στη Βηρυτό, και τα πρακτικά αυτού του συνεδρίου εκδόθηκαν με τη συμπαράσταση της ελληνικής Βουλής, εκδόθηκαν από το τυπογραφείο της ελληνικής Βουλής και θέλω κι από αυτό το βήμα να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του ελληνικού Κοινοβουλίου, τον κ. Κώστα Τασούλα γιατί πραγματικά είναι αρωγός, στηρίζει την προσπάθειά μας, κατανοεί το σημαντικό έργο που επιτελεί ο θεσμός μας. Τα πρακτικά αυτά εκδόθηκαν σε τέσσερις γλώσσες, ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά και αραβικά και ο τόπος αυτός φέρει τον τίτλο «Συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή». Την προηγούμενη εβδομάδα υπογράψαμε επίσης ένα «μνημόνιο συνεργασίας» με το Πανεπιστήμιο Αθηνών…

Με αυτό ήθελα να κλείσουμε. Ναι, είχατε ένα «μνημόνιο συνεργασίας». Πείτε μας δυο λόγια και γι’ αυτό.

Είχαμε τη χαρά στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών να υπογράψουμε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου, τον Μελέτιο-Αθανάσιο Δημόπουλο, ένα μνημόνιο κατανόησης και συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, με στόχο την παροχή τεκμηριωμένης γνώσης, που είναι απαραίτητη στις μέρες μας για το έργο που επιτελούμε, το οποίο είναι πολυεπίπεδο πια και κυρίως στοχεύει στη δημιουργία ενός ινστιτούτου, ενός κέντρου ερευνών για την καταγραφή της παρουσίας των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, των διώξεων που υφίστανται πολλές φορές, αλλά και την εξεύρεση τρόπων για την ειρηνική συνύπαρξη στους τόπους που, για αιώνες, συνυπάρχουν, έτσι κι αλλιώς, χριστιανοί και μουσουλμάνοι. Προς αυτή την κατεύθυνση θέλω να πιστεύω ότι θα ευδοκιμήσει η προσπάθεια που έχουμε καταβάλλει για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης, επίσης, με την «Μουσουλμανική Λίγκα», που εδρεύει στην ιερή για τους μουσουλμάνους πόλη της Μέκκας, στη Σαουδική Αραβία. Θα τους αναμένουμε το επόμενο διάστημα στην Αθήνα για να υπογράψουμε αυτό το μνημόνιο κατανόησης που στόχο έχει όπως σας είπα και πάλι την ανάδειξη των κοινών σημείων που έχουν οι μονοθεϊστικές, οι αβρααμικές θρησκείες, ο χριστιανισμός και ο μουσουλμανισμός, προς την κατεύθυνση της καταλλαγής, της συνεννόησης, της ειρηνικής εν τέλει συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων στην πολύπαθη περιοχή της Μέσης Ανατολής και όχι μόνο.

Ο τηλεοπτικός σταθμός της Βουλής των Ελλήνων θα παρακολουθεί από κοντά τη δράση της επιτροπής σας. Να σας ευχαριστήσω πολύ κ. Χαρακόπουλε για όλα όσα μας είπατε.

Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια.

Μ. Χαρακοπουλος Καναλι Βουλης 2

Μ. Χαρακοπουλος Καναλι Βουλης 3

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/cfFZSuh0x00

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στην TRT και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο

ΜΑΞΙΜΟΣ ΤΡΤ 1

Αθήνα, 9 Ιουνίου 2021

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην TRT και στον δημοσιογράφο Σωτήρη Πολύζο

 

Για να δούμε πως απαντά στα πάρα πολλά που είπε για την κυβέρνηση ο κ.Βελόπουλος, ο κύριος Χαρακόπουλος. Γεια σας κ. Χαρακόπουλε.

Καλησπέρα κ. Πολύζο. Δυστυχώς δεν άκουσα τι είπε ο κ. Βελόπουλος.

Μπορείτε να τα φανταστείτε. Φαντάζομαι κι αν είπε πράγματα για πρώτη φορά φαντάζομαι πως δεν απέχουν από αυτά που έχει πει ενδεχομένως χθες ή προχθές ή κάποια άλλη στιγμή. Είπε λοιπόν, για να πάμε τώρα στα βασικά κι αν μας μείνει χρόνος θα πάμε και στα ειδικότερα, ότι τον χρόνο των εκλογών θα τον καθορίσουν οι εξελίξεις με την Γερμανία και την Τουρκία και με το Σκοπιανό ανάλογα με τις κατευθύνσεις που θα μας δώσουν Αμερικάνοι και Γερμανοί. Είμαστε μαριονέτες στα χέρια άλλων λαών, άλλων ηγετών;

Κύριε Πολύζο,νομίζω ότι ο πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει κατ’ επανάληψη ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας…

Όχι, όχι εγώ το αποσυνδέω από τις εκλογές. Το αν δηλαδή μας κατευθύνουν σε όλα αυτά. Τα ίδια λέγατεθυμίζω κι εσείς, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση υπέγραφετη συμφωνία των Πρεσπών την οποία εσείς θα κυρώσετε. Δεν μας λέγατε ότι την έφεραν κομμένη καιραμμένη έτοιμη, οι Αμερικάνοι και κάποιοι από τους Ευρωπαίους εταίρους μας;

Δεν ξέρω εάν έχετε τέτοια βίντεο, να τα δείξετε. Δεν ξέρω τι λέει ο κ. Βελόπουλος…

Όχι,όχι,λέω ότι εσείς τα λέγατε ως αντιπολίτευση στην κυβέρνηση τότε.

Αυτά που λέγαμε ως αντιπολίτευση,τα επαναλαμβάνουμε και σήμερα κ. Πολύζο. Ότι δεν είναι μια εθνικά συμφέρουσα συμφωνία η συμφωνία των Πρεσπών. Από τη στιγμή, όμως,που υπεγράφη μια συμφωνία δεσμεύει τη χώρα. Άρα το ζητούμενο, λοιπόν, είναι,τουλάχιστον,να εφαρμοστεί κατά γράμμα και από την άλλη πλευρά,γιατί μέχρι στιγμής βλέπουμε ότι δεν εφαρμόζεται κατά γράμμα από την άλλη πλευρά η συμφωνία των Πρεσπών. Από κει και πέρα, μεγάλα λόγια για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής καλό είναι να αποφεύγονται. Και το λέω αυτό μετά λόγου γνώσεως. Όποτε ενεπλάκησαν τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και έγιναναντικείμενο εσωτερικής αντιπαράθεσηςμε στόχο κομματικά οφέληδεν είχαμε καλά αποτελέσματα. Αυτό τουλάχιστον διδάσκει η ελληνική ιστορία και φέτος είναι ένα έτος κομβικό, καθώς γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από τηνΕπανάσταση και καλό είναι να διδαχθούμε από τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν. Πώς φτάσαμεκαιστον Εμφύλιο, τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης του ’21, που λίγο έλειψε να οδηγηθούμε στην ήττα από τον Ιμπραήμ. Τα διδαχθήκαμε όλα αυτά. Και για τον ξένος παράγοντα και αυτά που λέει με τόση ευκολία ο κ. Βελόπουλοςκαι οι συν αυτώ,καλό είναι να λαμβάνονται υπόψη και τα θετικά που έχει φέρει γιατί χάρη στη ναυμαχία τουΝαυαρίνουη Ελλάδα απέκτησε την ανεξαρτησία της και έγινε έστω το τότε μικρό ελληνικό κράτος που αποτέλεσε τη μαγιά για να φτάσουμε στη σημερινή Ελλάδα.
Εγώ προσπαθώ να βλέπω πάντα το ποτήρι μισογεμάτο κ. Πολύζο και νομίζω ότι η χώρα μας σε αυτή την διαδρομήτωνπολλών δεκαετιών αποτελεί ένα παράδειγμα επιτυχίας. Μπόρεσε και εντάχθηκε στην ΕΕ. Φέτος γιορτάζουμε τα 40 χρόνια της ένταξηςστην τότε ΕΟΚ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, κόντρα στο τότε λαϊκίστικο ρεύμα της εποχής και κατάφερε όσα κατάφερε σε μιαγωνιά της Βαλκανικής από «ψωροκώσταινα» να είναι στον σκληρόπυρήνατης ΕΕ. Κι αν δεν ήταν στην ΕΕ, η προηγούμενη δεκαετία της οικονομικής κρίσης θα είχε αφήσει πολύ πιο μεγάλες πληγές, πολύ πιο επώδυνα τραύματα. Και δεν ξέρω κι από άποψη ασφάλειας εάν θα μπορούσαμε να είμαστε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα, γιατί καλή η κριτική και για την Ευρώπη και για το ΝΑΤΟ, αλλά εάν η Ελλάδα δεν ήταν μέλος σε αυτά τα δύο σημαντικά κλαμπ καταλαβαίνετε ποια θα ήταν σήμερα η θέση της και η τύχη της απέναντι σε έναναναθεωρητικό γείτονα,ο οποίος θέτει συνεχώς ζητήματα στο τραπέζι διεκδικήσεων, αμφισβητείσυνθήκες, αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο, το δίκαιο της θάλασσας, το οποίο δεν έχει προσυπογράψει.

Άρα γιατί συναντά τον Πρόεδρο Ερντογάν. ο Πρωθυπουργόςτην Δευτέρα; Για να του πει ότι εμείς δεν θα ξαναμπούμε σε συζήτηση εάν δεν αποσύρετε την μακριά λίστα των θεμάτων από την ατζέντα και να την κάνετε μονοθεματική όπως θέλουμε εμείς; Λίγο δύσκολο να του το πει αυτό.

Κύριε Πολύζο η γεωγραφία μάς επιβάλλει να κάνουμε διάλογο. Έχουμε έναν δύσκολο γείτονα. Μακάρι να ήμασταν στις χώρες του Μπενελούξ, νασυνορεύαμε με το Λουξεμβούργο, το Βέλγιο και την Ολλανδία και να μην είχαμε κανέναν ζήτημα διεκδικήσεων απότις χώρες με τις οποίες συνορεύουμε και να μην επιβουλεύονταν την εθνική μας ακεραιότητα. Από τη στιγμή, όμως, που είμαστετοανατολικόπροπύργιο της Ευρώπης, το σύνορο της Ευρώπης με την Ανατολή, εμείς δεχόμαστε πρώτοι όλες αυτές τις επιθετικές κινήσεις από αρχαιοτάτων χρόνων. Εκ των πραγμάτων είμαστε, λοιπόν, αναγκασμένοι να συζητούμε. Η Τουρκία ενοχλείται διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη με συστηματικές κινήσεις,αυτά τασχεδόνδύο χρόνια που βρίσκεται στην αρχή,έχει καταφέρει με διπλωματική δεινότητα και ταυτόχροναμε επίδειξη αποφασιστικότητας, να καταστούν όλες αυτές οι τουρκικές διεκδικήσεις ευρωτουρκικές διαφορές. Και αυτό είναι που την ενοχλεί διότι αλλιώς θα ήθελε να «παίζει», σε άλλο γήπεδο θα ήθελε να «παίζει», σε ένα πιο στενό ελληνοτουρκικό γήπεδο και αντιλαμβάνεται ότι είναι αναγκασμένη να παίζει στηνευρωτουρκική αρένα, γιατί τα ζητήματα που θέτει είναι αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας που δεν έχειυπογράψει. Αμφισβητώντας τα ελληνικά σύνορα, αμφισβητεί ταευρωπαϊκάσύνορα. Τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης- ανατολικά σύνορα της Ευρώπης. Επομένως ορθώς συζητούμε.

Καλά ,πάντως δεν έγινε και κάτι σπουδαίο από την ευρωπαϊκή μας οικογένεια. Σέρνατε επί μήνες και δεν ξέρω εάν αυτό πόσο άβολα ή άβολα κάνει την κυβέρνηση να αισθάνεται μια απειλή κυρώσεων. Όπως είδαμε και που γράφει και την Ευρώπη ο Ερντογάν με την συμπεριφορά του στην Ούρσουλα φον ΝτερΛάιν.

Να συμφωνήσω, να προσυπογράψω όλα όσα λέτε κ. Πολύζο. Η Ευρώπη, όπως έχει ειπωθεί, είναι ένα δυσκίνητο καράβι, που δύσκολα στρίβει, αλλά όταν στρίβει, στρίβει προς την σωστή κατεύθυνση. Θα θέλαμε κι εμείς να είναι πιο γρήγορη, θα θέλαμε να είχε εμβαθύνει περισσότερο η ΕΕ. Τα προηγούμενα χρόνια προχώρησε περισσότερο προς τη διεύρυνση και λιγότερο προς την εμβάθυνση. Είναι μια ατελής Ένωση εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς. Ακόμη δεν έχει αμυντικό βραχίονα. Δεν έχει στρατό ευρωπαϊκό…

Κοινή διπλωματία.

Και στην διπλωματία βεβαίως. Υπάρχουν διμερείς σχέσεις πολλές φορές που επηρεάζουν τις αποφάσεις της ΕΕ.

Άρα εσείς λέτε ότι έχουμε αυτόν τον δύσκολο γείτονα. Καλό είναι που γίνεται κουβέντα. Καταλαβαίνω ότι κρατάτε μικρό καλάθι για την συνάντηση της Δευτέρας.

Μακάρι να αιφνιδιαστούμε ευχάριστα και να υπάρχουν εξελίξεις. Είναι πολύ σημαντικό ότι θα υπάρχει και συνάντησηΜπάιντεν-Ερντογάνστο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Κι εκεί,όπως ξέρετε, είναι σε τεταμένο σχοινί οι τουρκοατλαντικές σχέσεις, οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με την Τουρκία. Είναι ένα παζλ πολύπλοκο, στο οποίο έχουμε κομβικό ρόλο, είμαστε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας. Νομίζω ότι η Τουρκία εκ των πραγμάτων μπορεί να συρθεί στο τραπέζι του διαλόγου.

Μάλιστα. Φουντώνει και δεν ξέρω εάν φουντώνει επικίνδυνα η συζήτηση για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών. Και μετά τη στιχομυθία του Πρωθυπουργού με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο αλλά και μετάαπό τη συζήτηση χθες στη Βουλή και, κυρίως, με την αποστροφή του πρωθυπουργού που έφερεως παράδειγμα, λένε κάποιοι ότι δεν ήταν τυχαίο, ότι «πώς θα πω εγώ στον επιχειρηματία που θέλει να βάλει μόνο εμβολιασμένους στον κλειστό χώρο του μαγαζιού του». Αυτό καταλαβαίνουμε ότι θα φέρει την κοινωνία σε μια περίοδο κοινωνικού αυτοματισμού. Γιατί υπάρχουν ήδη προβλήματα σε μεγάλους εργασιακούς χώρους και πάει λέγοντας.

Θέσατε δύο ζητήματα. Το ένα είναι η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και το άλλο είναι η λεγόμενη συζήτηση περί προνομίων, ή εάν θέλετε περί διευκολύνσεων όσων έχουν εμβολιαστεί. Γεγονός είναι ότι ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Η πανδημία είναι μια φορά στον αιώνα, ηπροηγούμενη ήταν η ισπανική γρίπη, το 1918. Η κυβέρνηση κατά γενική ομολογία ανταποκρίθηκε στο μέγεθος της ευθύνης που της αναλογούσε. Απόκει και πέραυπάρχει και ένα ζήτημα ατομικής ευθύνης καιενσυναίσθησηςτης ευθύνης που έχει ο καθένας και η καθεμιά από εμάς. Δυστυχώς,υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό πολιτών οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί, είτε γιατί έχουν αδιαφορήσει, είτε γιατί παρασύρονται από διάφορες ανεύθυνες θεωρίες που με ευκολία διακινούνται ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Προκύπτουν, λοιπόν, δύο ζητήματα: το ένα είναι κατάπόσον είναι στάση ευθύνης κάποιοι που εργάζονται σε χώρους ιδιαίτερης ευθύνης, όπως είναι οι υγειονομικοί, τα νοσοκομεία, τα φαρμακεία, οι χώροι υγείας. Εκεί,λοιπόν,ο πρωθυπουργόςείχε προαναγγείλει και σε συνέντευξή του πριν από κάποιους μήνες ότι το φθινόπωρο θα σκεφτούμε πολύ σοβαρά να νομοθετήσουμε την υποχρεωτικότητα του εμβολίουγια όσους είναι στον χώρο της υγείας. Τοεπανέλαβε και χθες και αναμένει τη σχετική γνωμοδότηση της αρχής βιοηθικής, προκειμένου η κυβέρνηση να πάρει τις οριστικές της αποφάσεις. Το δεύτερο που λέτεέχει να κάνει με τις διευκολύνσεις, και αυτή η συζήτηση νομίζω ότι είναι εύλογη, διότι υφιστάμεθα εδώ και πόσους μήνες μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία με περιορισμούς. Κινδυνεύουμε να ξανακατρακυλήσουμε πάλι σε νέα «lock downs», σε νέα περιοριστικά μέτρα με ένα τέταρτο κύμα που οι επιδημιολόγοι, οι επιστήμονες, οιλοιμωξιολόγοιθεωρούν ότι δεν είναι κάτι απίθανο, το οποίο μπορεί να ενσκήψει το φθινόπωρο ή το χειμώνα μπροστάμας,εάν δεν ακολουθήσουμε κατά γράμμα τις προτροπές, εάν οι εμβολιασμοί δεν είναι σε αυτό το ποσοστό που χρειάζεται για να χτιστεί το λεγόμενο «τοίχος ανοσίας». Υπ’αυτή την έννοια, λοιπόν, ορθώς νομίζω γίνεται αυτή η κουβέντα και ορθώς ανοίγει τώρα. Δεν σημαίνει ότι τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε σε αυτές τις λεγόμενες διευκολύνσεις. Η πολιτεία θα πρέπει να έχει παράσχει την δυνατότητα σε όλοτον ενήλικο πληθυσμό της χώρας να εμβολιαστεί, προκειμένου να πάρει τις όποιες αποφάσεις μετά για διευκολύνσεις όσων έχων εμβολιαστεί. Πριν δώσει τη δυνατότητα εμβολιασμού στο σύνολο του πληθυσμού αντιλαμβάνεστε ότι θα υπήρχαν ζητήματα αντισυνταγματικότητας εάν υπήρχε νομοθέτηση για διευκολύνσεις σε όσους έχουν κάνει τα εμβόλια. Αύριο νομίζω ανοίγει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 25-29 και την παραπάνω εβδομάδα για παιδιά 18 ετών και άνω, τους ενήλικες. Άρα σύντομα θα έχει υπάρξει η δυνατότητα εμβολιασμού. Θα έχουν πρόσβαση όλοι.

Για τα παιδιά πρέπει να συζητήσουμε κ. Χαρακόπουλε, το 12-18;

Κοιτάξτε αυτή είναι μια καθαρά επιστημονική συζήτηση…

Από αυτά που έχετε ακούσει κι εσείς.

Ναι. Διαβάζω ότι στην Αμερική ήδη έχει νομίζω εγκριθεί η χορήγηση εμβολίων και σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Έχουν πάρει κάποια εμβόλια έγκριση από τον Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ. Φαντάζομαι ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός Οργανισμός θα πρέπει να δώσουν τις κατάλληλες κατευθυντήριες γραμμές για να δούμε τι πρέπει να κάνουμε και σε επίπεδο ΕΕ ως προς αυτήν τη κατεύθυνση.

Μάλιστα. Τι θα κάνετε άραγε με την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών στη Νέα Δημοκρατία;

Όταν θα έρθει η κύρωση κ. Πολύζο θα συζητηθεί στη Βουλή και θα κυρωθεί. Είναι δέσμευση της χώρας. Εάν συζητούμε για ακύρωση διεθνών συνθηκών κ. Πολύζο αυτό είναιβούτυρο στο ψωμί του Ερντογάνκαι του κάθε Ερντογάν που αμφισβητεί τη συνθήκη της Λωζάννης που είναι ο θεμέλιος λίθος των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Αυτό το επιχείρημα αρκεί για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας που ήταν στους «Μακεδονομάχους», που ήταν στην πρώτη γραμμή των συλλαλητηρίων;

Κύριε Πολύζο ήμουν εξ αυτών που είχαν διατυπώσει και τότε επιφυλάξεις όσον αφορά τη συνθήκη των Πρεσπών. Είχαμε επισημάνει το ζήτημα αναγνώρισης «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας». Τα είχαμε επισημάνει ότι κακώς έγιναν αυτά. Μιλούμε για ένα σλαβικό ιδίωμα. Έπρεπε να είναι ξεκάθαρο αυτό. Δεν είναι μακεδονική γλώσσα και δεν αρκεί να έχουμε αστερίσκους που να παραπέμπουν ότι είναι σλαβικό ιδίωμα. Τα είχαμε πει όλα αυτά πριν την υπογραφή και είχε δοθεί η δυνατότητα στην τότε κοινοβουλευτική πλειοψηφία να κάνει τις αναγκαίες διορθώσεις. Δεν έγιναν. Βλέπετε τώρα η Βουλγαρία βάζει ζητήματα και απειλεί με βέτο για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, ζητώντας νααπαλειφθείη αναφορά για μακεδονική γλώσσα, λέει ότι είναι βουλγάρικο ιδίωμα και αμφισβητεί ακόμη,εάν θέλετε,και την μακεδονική εθνότητα λέγοντας ότι έχουν βουλγαρικές ρίζες. Αυτά όλα τα είχαμε επισημάνει. Από την στιγμή που υπεγράφη η συμφωνία, όμως,δεν μπορεί μονομερώς μια χώρα ναπει ότι ακυρώνω αυτή τη συμφωνία,γιατί σας λέω τότε είναι σαν να ξηλώνειςτο πουλόβερ του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών που έχεις υπογράψει κι εσύ και δίνεις το δικαίωμα και σε άλλους να αμφισβητούν. Και καραδοκεί η Τουρκία να το κάνει με την συμφωνία της Λωζάννης,όπως σας είπα,την οποία με κάθε ευκαιρία αμφισβητεί.Και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, του Τσαβούσογλου, το είδατε στην Θράκη, όπου μίλησε για τουρκική μειονότητα και όχι για μουσουλμανική μειονότητα, όταν η Λωζάννη είναι ξεκάθαρη: μιλάει για Ελληνοορθοδόξους στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο και για μουσουλμανική μειονότητα στην δυτική Θράκη. Νομίζω ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θα σταθούν στο ύψος που επιβάλλουν οι περιστάσεις.

Το λέτε με σχετική πίστη και μένει να επιβεβαιωθεί ή όχι. Ευχαριστούμε θερμά κ. Χαρακόπουλε.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/4ljOMOZHeLo

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο astratv και στη δημοσιογράφο Ελευθερία Τζανακούλη

Μάξιμος ASTRA 1

Αθήνα, 31 Μαΐου 2021

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο astratv και στη δημοσιογράφο Ελευθερία Τζανακούλη

 

Μαζί μας είναι ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας του νομού Λάρισας. Κ. Χαρακόπουλε καλησπέρα.

Καλησπέρα κα Τζανακούλη. Καλησπέρα στους τηλεθεατές μας.

Κύριε Χαρακόπουλε έχετε ιδιαίτερη σχέση με το Πατριαρχείο, με το Φανάρι. Έχετε σπουδάσει στην Κωνσταντινούπολη, άρα ξέρετε καλύτερα από τον καθένα στον νομό, εδώ στη Λάρισα, μπορεί και σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, τον ελληνισμό της Πόλης. Τι μένει σήμερα στην Ελλάδα από την επίσκεψη Τσαβούσογλου; Τι μένει δηλαδή, τι μπορούμε να αποκομίσουμε όταν είδαμε έναν υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος πήγε στην Κομοτηνή και λίγο πολύ έκανε λόγο για τουρκική μειονότητα κι όχι μουσουλμανική;

Νομίζω ότι η επίσκεψη στη Θράκη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, του Τσαβούσογλου, ήταν σε ένα πλαίσιο ελεγχόμενης έντασης. Δεν είχαμε παροξυσμούς που ζήσαμε με επισκέψεις αντίστοιχες που ζήσαμε στο παρελθόν Τούρκων αξιωματούχων με κομβόι μειονοτικών παραγόντων και με δηλώσεις ακραίες, επισκέψεις σε χωριά και λοιπά. Βεβαίως, επαναλήφθηκαν οι βασικές τουρκικές αξιώσεις, η αμφισβήτηση ουσιαστικά της Λοζάνης, η αναφορά σε τουρκική μειονότητα και όχι σε θρησκευτική-μουσουλμανική μειονότητα όπως αναγνωρίζει η συνθήκη της Λοζάνης, την οποία υπέγραψε η Τουρκία, σε αντίθεση με την ελληνορθόδοξη μειονότητα που η Λοζάνη αναγνωρίζει στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο. Δυστυχώς, στα χρόνια που μεσολάβησαν από το 1923 μέχρι τις μέρες μας υπήρχε ουσιαστική παραβίαση της συνθήκης της Λοζάνης από την τουρκική πλευρά. Είχαμε κατάφορη παραβίαση θα έλεγα, που οδήγησε σε βαθμό εξαφάνισης την ελληνορθόδοξη μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, την Ίμβρο και την Τένεδο. Τα νούμερα και μόνο είναι άκρως αποκαλυπτικά. Το 1923 εξαιρέθηκαν της ανταλλαγής των πληθυσμών, μετά την μικρασιατική καταστροφή, οι μουσουλμάνοι της Δυτικής Θράκης, που τότε αριθμούσαν περί τους 80.000 και οι οποίοι είναι τουρκογενείς, πομάκοι και Ρομά-αθίγγανοι. Και αντιστοίχως εξαιρέθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο -μεγάλη προσπάθεια ήταν τότε να μείνει η έδρα του Πατριαρχείου στην Πόλη και γι΄ αυτό βασικά υπήρξε αυτή η εξαίρεση στην καθολική ανταλλαγή των πληθυσμών και βεβαίως οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου που τότε αριθμούσαν περί τις 150.000. Τα δε νησιά, η Ίμβρος και η Τένεδος ήταν πάνω από 90% κατοικούμενα από Ρωμιούς, από Έλληνες. Οι Τούρκοι, επειδή ακριβώς η συνθήκη της Λοζάνης μιλάει για θρησκευτική μειονότητα στην Ελλάδα, ενώ για εθνική μειονότητα στην Τουρκία, κάνουν την εξής αυθαίρετη μετάφραση της συνθήκης: Τους Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, όπως και τους Έλληνες της Κύπρου, δεν τους αποκαλούν Έλληνες, δηλαδή «Γιουνάν», όπως αποκαλούν τους Έλληνες, τους Ελλαδίτες, αλλά τους αποκαλούν «Ρουμ», Ρωμιούς δηλαδή, επιχειρώντας να δημιουργήσουν μια διαφοροποίηση όσον αφορά τη σύνδεσή τους με την Ελλάδα.

Εγώ ήθελα να μου πείτε, όμως, τι μένει εδώ στην Ελλάδα μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου γιατί είδαμε ότι και σε κοινές δηλώσεις για όλα μίλησαν, αλλά ήταν πολύ χαμηλοί οι τόνοι, γιατί ούτε από δημοσιογράφους δέχτηκαν ερωτήσεις. Για ποδόσφαιρο μίλησαν, για εμβόλια μίλησαν, για ταξίδια μίλησαν. Ήταν πολύ χαλαρό το κλίμα κ. Χαρακόπουλε.

Η αλήθεια είναι ότι -αυτό προσπαθώ να σας πω, να κάνω μια διαφοροποίηση της στάσης της επίσκεψης στη Θράκη και της επίσκεψης στην Αθήνα- στην μεν Θράκη είχαμε μία ελεγχόμενη ένταση που υπενθύμιζε τις βασικές αξιώσεις της Τουρκίας, την αμφισβήτηση του χαρακτήρα της μειονότητας από θρησκευτική προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι εθνική μειονότητα και μάλιστα τούρκικη. Και είχαμε και οξείες αντιδράσεις από πολιτιστικούς συλλόγους Πομάκων που τον χαρακτήρισαν ανεπιθύμητο – persona non grata- στα πομακοχώρια, τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών και γι’ αυτό ενώ υπήρχε στο πρόγραμμα αρχικά και επίσκεψη σε πομακοχώρια αυτή δεν πραγματοποιήθηκε. Στην επίσκεψη στην πρωτεύουσα νομίζω ότι υπήρχε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης, τουλάχιστον σε επίπεδο ρητορείας. ΟΙ δηλώσεις που υπήρξαν μετά τη συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών, με την οποία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Τούρκου υπουργού στη χώρα μας -είχε προηγηθεί συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό- νομίζω ότι ήταν μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα και θα έλεγα ότι τη ζήσαμε on camera, on air στην επίσκεψη την προηγούμενη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα και στις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντηση που υπήρξε με τον Τσαβούσογλου. Αυτή τη φορά δεν υπήρξε τέτοια κλιμάκωση και αντιπαράθεση των δύο υπουργών on camera. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ετέθησαν όλα τα ζητήματα στο τραπέζι των συζητήσεων. Νομίζω ότι η Τουρκία έχει αντιληφθεί δύο πράγματα: πρώτον, ότι η ένταση που επιχειρήθηκε στο πεδίο όλο το προηγούμενο διάστημα, ενάμισι χρόνο τώρα, από πέρυσι τον Φεβρουάριο-Μάρτιο που είχαμε την απόπειρα υποκινούμενης εισβολής μεταναστών από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο, την ένταση στο Αιγαίο, στο αρχιπέλαγος, από το «Oruts Reis» και τις προσπάθειες να παραβιάσουνε τα ελληνικά χωρικά ύδατα και την ελληνική υφαλοκρηπίδα στην πράξη δεν απέδωσε κανένα αποτέλεσμα. Δεν δημιούργησε τετελεσμένα. Αντιθέτως, όλοι συνειδητοποιούν πια ότι οι λεγόμενες ελληνοτουρκικές διαφορές είναι ευρωτουρκικές διαφορές κι αυτό επιβεβαιώθηκε και από τη Σύνοδο Κορυφής και του Δεκεμβρίου και του Μαρτίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενόψει, λοιπόν -και αυτό είναι το δεύτερο που λαμβάνει υπόψη της η Τουρκία- της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αφενός στις 14 Ιουνίου αλλά και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ επιχειρεί να δείξει και στη διεθνή κοινότητα αλλά και στους εταίρους μας ότι επιδιώκει τον διάλογο με την Ελλάδα, αποφεύγει αυτή τη στιγμή μια κλιμάκωση προκλητικών ενεργειών. Μένει να το δούμε στην πράξη...

Να το δούμε στην πράξη γιατί όταν βλέπουμε παραμονή της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης τον Πρόεδρο Ερντογάν να είναι μέσα στην Αγία Σοφία, να διαβάζει το Κοράνι και να έχει από αυτούς τους λόγους τους προκλητικούς που έχουμε συνηθίσει πολλάκις και από την άλλη βλέπουμε τον Μελβούτ Τσαβούσογλου να έρχεται στην Ελλάδα, να ανεβαίνει στην Κομοτηνή, να προσπαθεί να συνεχίσει για την Ξάνθη. Βλέπει ότι οι πομάκοι δεν το αναγνωρίζουν ως «persona», όπως είπατε «non gratta» πολύ σωστά και παραμένει στο προξενείο κ. Χαρακόπουλε, δεν συνέχισε για την Ξάνθη. Από την άλλη, βλέπουμε όπως ανέφερα να ξεκινάει την παραμονή της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης να κάνει όλο αυτό το λογύδριο μέσα στην Αγία Σοφία και να έχει έτοιμο ένα ακόμα σκάφος ερευνητικό για το Αιγαίο. Πόσο σίγουροι μπορεί να είμαστε με αυτούς τους γείτονες;

Καθόλου δεν πρέπει να είμαστε. Είμαστε εάν θέλετε καταδικασμένοι από την γεωγραφία και από την ιστορία να συγκατοικούμε σε αυτήν την γειτονιά με τα ιδιαίτερα προβλήματα ως το τελευταίο εάν θέλετε φυλάκιο της Δύσης, του δυτικού πολιτισμού. Άρα, εκ των πραγμάτων οφείλουμε να συζητούμε και να συνδιαλεγόμαστε προκειμένου να βρούμε λύσεις που μακάρι να γίνει κατανοητό και από την άλλη πλευρά ότι είναι προς το κοινό συμφέρον. Από ‘κει και πέρα σοκάρουν αυτές οι εικόνες που βλέπουμε κάθε φορά κατά την επέτειο της Άλωσης από την Τουρκία, αλλά δεν είναι πρωτόγνωρες. Πάντοτε γίνονταν αυτοί οι εορτασμοί από την Τουρκία. Τα προηγούμενα χρόνια το επίκεντρο ήταν ο Κεράτειος κόλπος, ο οποίος διεμβολίστηκε, παρέκαμψαν της αλυσίδα και έβαλαν τα καράβια στον Κεράτειο κόλπο για να περισφίξουν ακόμη περισσότερο την πολιορκία της Πόλης. Αλλά φέτος το επίκεντρο ήταν η Αγιά Σοφιά, ακριβώς γιατί μετατράπηκε και πάλι σε τζαμί. Κι αυτό έχει επιβαρύνει και διεθνώς την εικόνα της Τουρκίας. Αυτή η εικόνα με τα φωτορυθμικά που παρέπεμπε σε εποχές άλλες δεν συνάδουν με αυτό που θεωρούμε εμείς ευρωπαϊκό πολιτισμό, δυτικό πολιτισμό. Προκαλούν την κοινή γνώμη. Νομίζω ότι υπάρχει μια σαφής στροφή της Τουρκία προς την Ανατολή και όχι προς τη Δύση. Η Τουρκία έχει ένα βαρύ τραύμα διότι δεν μπόρεσε, όπως η Ελλάδα, να ενταχθεί όταν το ζήτησε στη ΕΕ και το σοκ είναι ακόμη μεγαλύτερο με την ένταξη της Κύπρου. Είδε ότι η μικρή Κύπρος που θεωρεί ότι μπορεί να την κάνει μια χαψιά μπήκε στην ΕΕ κι έμεινε εκτός η Τουρκία. Είδατε ότι όλο και περισσότερο στρέφεται προς την Ανατολή. Τις μέρες αυτές δεν πήρε τόσος διάσταση στην Ελλάδα, αλλά είχαμε μια αλλαγή που ταρακουνάει ακόμη και τα θεμέλια του κοσμικού κράτους, ακόμη και του «κεμαλισμού» στην Τουρκία. Στο «Ταξίμ», στην ευρωπαϊκή πλευρά της πάλαι ποτέ κοσμικής Κωνσταντινούπολης θα μπορούσαμε να πούμε στα όρια του Πέρα, στο Σταυροδρόμι, όπου υπάρχει το μνημείο του Κεμάλ Ατατούρκ και συνοδοιπόρων του, μεταξύ αυτών και Ρώσων που τον βοήθησαν τότε στην Μικρασιατική Εκστρατεία για μας, πόλεμο εθνικής ανεξαρτησίας για τους Τούρκους, που οδήγησε στη μικρασιατική καταστροφή, δεν υπήρχε κανένα μουσουλμανικό τέμενος, δεν υπήρχε τζαμί. Πριν κάποια χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια να γίνει στην περιοχή αυτή τζαμί και υπήρχαν παλλαϊκές μαζικές αντιδράσεις, ιδιαίτερα από τους νέους στην Κωνσταντινούπολη, που δεν ήθελαν να χτιστεί ένα τζαμί και να επισκιάσει εάν θέλετε την κεμαλική παρακαταθήκη. Τον Ταγίπ Ερντογάν και τους Ισλαμιστές τους ενοχλούσε και το έλεγαν, δεν το έκρυβαν πια, ότι το μόνο θρησκευτικό μνημείο που επισκίαζε την πλατεία Ταξίμ ήταν οι Ελληνορθόδοξη εκκλησίας της Αγίας Τριάδας, ένας επιβλητικός ναός με τρούλους, που χτίστηκε μετά τις μεταρρυθμίσεις του τανζιμάτ του 1856, γιατί νωρίτερα δεν επιτρέπονταν να χτίζονται ναοί με τρούλους, μεγαλοπρεπείς ναοί στην Πόλη. Αλλά μετά τις μεταρρυθμίσεις κα τις πιέσεις των Μεγάλων Δυνάμεων η Οθωμανική Αυτοκρατορία ήταν πια ο «μεγάλος ασθενής» επιτράπηκε στους Ρωμιούς και στις άλλες χριστιανικές κοινότητες, στους Αρμενίους και άλλους, να έχουν εκκλησίες περικαλλείς, ανάλογων δυνατοτήτων, και πραγματικά η Αγία Τριάδα επισκίαζε το Ταξίμ. Τώρα χτίστηκε ένα επιβλητικό τεράστιο, ογκωδέστατο τζαμί και στη πλατεία Ταξίμ, στο κέντρο της άλλοτε κοσμοπολίτικης συνοικίας, που ήταν τα προξενεία, που ήταν οι Φραγκολεβαντίνοι, που ήταν βεβαίως οι Ρωμιοί, οι Αρμένηδες στην Κωνσταντινούπολη. Τα λέω αυτά για να καταλήξω στην στροφή προς την Ανατολή, στο Ισλάμ, στον εθνικισμό που συντελείται τα τελευταία χρόνια επί Ταγίπ Ερντογάν. Αλλιώς ξεκίνησε ο Ερντογάν, με διαφορετική ατζέντα, με μια ατζέντα ανοχής. Παρουσίαζε το κίνημά του ως κάτι αντίστοιχο της χριστιανοδημοκρατίας. Ήταν ένα κόμμα που είχε πίστη στις παραδοσιακές θρησκευτικές αξίες του Ισλάμ, αλλά πίστευε στη δημοκρατία. Είχε προσεταιριστεί τους Κούρδους, τους μιλούσε για περισσότερα δικαιώματα και έφτασε στο σημείο τώρα να είναι ο απηνής διώκτης των Κούρδων, να βγάζει στην παρανομία το τρίτο σε δύναμη κόμμα της Τουρκίας, που είναι το Κουρδικό, το «HDP», έχει φυλακισμένο τον Dermitas, τον αρχηγό αυτού του κουρδικού κόμματος. Και βλέπετε, βεβαίως, όλες αυτές τις διώξεις με αφορμή το πραξικόπημα, που μένουν βεβαίως πάρα πολλά ερωτηματικά για αυτό το πραξικόπημα που το αποδίδει στους γκιουλενιστές και στις διώξεις που έχει κάνει σε δεκάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς, δικαστικούς, καθηγητές πανεπιστημίων. Γενικώς η Τουρκία σήμερα δεν θυμίζει την Τουρκία πριν 20 χρόνια. Έχει κάνει πολλά βήματα πίσω

Με όλα αυτά τα οποία πολύ σωστά λέτε κ. Χαρακόπουλε αμφιβάλλω για το τι είδους γείτονα έχουμε και κατά πόσο μπορούμε να συνεργαστούμε. Μόνος σας τα είπατε...

Δυστυχώς, όμως, πρέπει να συνεργαστούμε και νομίζω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη χειρίζεται με σωφροσύνη και πραγματικά είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που έχουμε αυτή την ηγεσία στο Υπουργείο Εξωτερικών, η οποία χειρίζεται με διπλωματική δεινότητα τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής και δη τα ελληνοτουρκικά θέματα. Τα έχει καταστήσει σταδιακά, όλα, ένα προς ένα, ως ευρωτουρκικές διαφορές και όχι ελληνοτουρκικές διαφορές. Και αυτό είναι, βεβαίως, που ενοχλεί την άλλη πλευρά, που αντιλαμβάνεται ότι έχει ένα «στενό κορσέ» ευρωπαϊκό και εάν θέλετε και αμερικάνικο γιατί και οι ΗΠΑ μετά την ήττα του Τραμπ επανακάμπτουν καταλυτικά στην Ανατολική Μεσόγειο, έχουν και πάλι ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό νομίζω είναι πολύ σημαντικό και για τα ελληνικά συμφέροντα. Συνειδητοποιούν ότι η Ελλάδα είναι παράγον σταθερότητας, πυλώνας σταθερότητας στην νοτιοανατολική Ευρώπη κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Μάλιστα. Να σας ευχαριστήσω ειλικρινά. Εδώ είμαστε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Σας ευχαριστώ ειλικρινά. Καλό απόγευμα κ. Χαρακόπουλε.

Να είστε καλά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/iQPfKZmtRII

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο μαγκαζίνο της “Θεσσαλίας Τηλεόρασης” με τον δημοσιογράφο Γιάννη Κολλάτο

Μάξιμος Θεσσαλία TV 1

Αθήνα, 27 Μαΐου 2021

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο μαγκαζίνο της “Θεσσαλίας Τηλεόρασης”
με τον δημοσιογράφο Γιάννη Κολλάτο

 

Θα πάμε να συνομιλήσουμε τώρα ζωντανά μέσω skype με τον συμπολίτη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Την ιδιότητα αυτή δεν την αναφέρω τυχαία γιατί θα κουβεντιάσουμε κάποιες εξελίξεις που είχαμε με ένα μνημόνιο που σχετίζεται και με την Ορθόδοξη Ρωσία.
Καλό μεσημέρι κ. Χαρακόπουλε.

Καλό μεσημέρι κ. Κολλάτε. Όταν ακούνε μνημόνιο οι τηλεθεατές μας φαντάζομαι “κουμπώνονται”. Αυτό είναι καλό μνημόνιο. Δεν έχει να κάνει με αυτά που περάσαμε στο παρελθόν…

Πριν πάμε σε αυτό. Δεν ξέρω εάν προλάβατε να ακούσετε προηγουμένως λίγο τον κ. Αραχωβίτη.

Δεν είχα καλό ήχο. Δεν σας άκουγα, όχι.

Είπε κάτι που προέκυψε και από την χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε εδώ το αγροτικό του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα. Ότι φάνηκε από την καταβολή των επιδοτήσεων στα ζωικά, των συνδεδεμένων σε αιγοπρόβατα και τις αγελάδες και μας έκαναν και εμάς πολλά παράπονα οι κτηνοτρόφοι ότι ένα 50% έμεινε έξω από λάθη και αστοχίες του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν ξέρω πρέπει να το δείτε εκεί με τον φίλο σας τον κύριο Μελά, τον είχατε και γενικό γραμματέα όταν ήσασταν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, τι ακριβώς έχει συμβεί.

Θα μιλήσω με τον κ. Μελά και θα το δω, αλλά το 50% που λέτε μου φαίνεται λίγο υπερβολικό. Η αντιπολίτευση συνήθως υπερβάλλει, αλλά εντάξει... Εγώ δεν έγινα αποδέκτης έντονων διαμαρτυριών. Για να μην έχω γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών από κτηνοτρόφους της περιοχής μου, μάλλον δεν νομίζω πως ανταποκρίνονται τα νούμερα σε αυτά που λέτε. Εάν υπήρχαν κάποιες αστοχίες εδώ είμαστε να τις διορθώσουμε.

Και επίσης υπάρχει ένα ζήτημα -για να κλείσουμε τον τομέα των αγροτικών και να πάμε στα σημαντικά με αυτήν την εξέλιξη στην ορθόδοξη προσπάθεια που γίνεται- με τους αμπελουργούς από Χάλκη κυρίως, με τα επιτραπέζια σταφύλια Crimson που δεν μπήκαν στο de minimis. Εκεί φαντάζομαι μπορεί να έχουμε κάποια θετική εξέλιξη. Έτσι δεν είναι;

Κοιτάξτε να δείτε, επειδή ήμουν ο πρώτος που το έθεσα το ζήτημα όταν έγινα αποδέκτης του εγγράφου που είχαν στείλει αρχικώς ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Χάλκης, με τον αντίστοιχο συνεταιρισμό της Πιερίας, των καλλιεργητών Crimson, το αρχικό τους αίτημα ήταν ενίσχυση για τις συνέπειες του κορονοϊού, για τις συνέπειες της πανδημίας. Η ενίσχυση που δόθηκε στους παραγωγούς της Πέλλας και της Ημαθίας τεκμηριώθηκε ότι δόθηκε λόγω του παγετού...

Μετά όμως είπαν ότι είχαν προβλήματα και από τον Ιανό. Δεν ξέρω μετά.

Μετά από αυτό ζήτησα διευκρινήσεις από τον υπουργό γιατί υπήρξε μόνο αποζημίωση των παραγωγών στην Πέλλα και στην Ημαθία και ότι δεν πρέπει να υπάρχει η εντύπωση ότι υπάρχουν “δύο μέτρα και δύο σταθμά”. Ο υπουργός μίλησε με υπηρεσιακούς παράγοντες και η ενημέρωση που μου παρείχε ήταν αυτή που σας είπα. Ότι ήταν ενισχύσεις ακριβώς γιατί υπήρχαν ζημιές από καιρικές συνθήκες που πιστοποιούνταν από τον ΕΛΓΑ. Ενημέρωσα τον Δημήτρη Κοκκινούλη του συνεταιρισμού της Χάλκης και επανήλθαν οι παραγωγοί της Χάλκης με νέα επιστολή, την οποία κατέθεσα εν είδει Αναφοράς μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καλώντας την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να προβεί σε αντίστοιχη ενίσχυση ,αφού εξετάσει τα δεδομένα, τα οποία είναι τεκμηριωμένα στο σημείωμά τους. Έχουν εάν θέλετε και μετρήσεις από την Συκεώνα και από τη Χάλκη. Την Συκεώνα στα όρια του νομού μας, στην Καρδίτσα, που κι εκεί έχουν καλλιέργειες επιτραπέζιου σταφυλιού, που δείχνουν ότι ήταν πολύ υψηλά τα ποσοστά βροχόπτωσης από τον Ιανό και είχαν μια σειρά από προβλήματα στις καλλιέργειες.

Ναι κυρίως έχασαν το χρώμα.
Πάμε λοιπόν να δούμε τι εξελίξεις έχουμε στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας.

Κοιτάξτε να δείτε. Η ΔΚΣ είναι ένας διεθνής θεσμός που ιδρύθηκε το 1993 επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Συμπεριλαμβάνει βουλευτές από 25 χώρες που έχουν Ορθόδοξη μαρτυρία, που ακολουθούν την Ορθόδοξη παράδοση. Η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν εκ των πραγμάτων έναν πρωταγωνιστικό ρόλο. Με αφορμή την υπογραφή του μνημονίου με το πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας, το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών που φέτος συμπληρώνει 184 χρόνια διαδρομής, μαζί με τον συνάδερφό μου από τη Ρωσική Δούμα, τον Σεργκέι Γκαβρίλοφ, Πρόεδρο της Γενικής μας Συνέλευση, είχαμε μια σειρά επαφών. Είδαμε την πολιτική, πολιτειακή και θρησκευτική ηγεσία της χώρας. Συναντήσαμε τον Πρωθυπουργό, την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Αρχιεπίσκοπο, τον Πρόεδρο της Βουλής και βεβαίως υπογράψαμε αυτό το μνημόνιο συνεργασίας με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Φαντάζομαι αυτό το μνημόνιο λειτουργεί και σαν ένα επιπλέον «ατού» και στην εξωτερική μας πολιτική, με δεδομένο ότι οι σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας περνούν από χίλια κύματα. Πότε είναι πολύ θερμές, πότε ξαναμπαίνουν στον πάγο. Τον τελευταίο καιρό είδα ότι ξαναμπαίνουν στον πάγο, έτσι δεν είναι; Γι’ αυτό και ο κύριος Δένδιας πήγε στη Ρωσία.

Ναι και το επεσήμανε και ο Πρόεδρος της Βουλής στην συνάντηση που είχαμε χθες. Ότι την ώρα που εμείς βλέπαμε τον Πρόεδρο της Βουλής ήταν σε εξέλιξη μια πολύ καλή συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδος με τον ομόλογό του τον Ρώσο, τον κ. Λαβρόφ, στο Σότσι, στον Εύξεινο Πόντο -από τη πλευρά της Ρωσίας. Εμείς επιδιώκουμε αυτή τη συνεργασία με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και για την τεκμηρίωση των δράσεών μας με την απόλυτη επιστημονική γνώση, με τους εξειδικευμένους επιστήμονες που παρέχει, αλλά και για την σύσταση ενός Ινστιτούτου, ενός επιστημονικού κέντρου, που θα καταγράφει την παρουσία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, που απειλούνται με διώξεις και αφανισμό. Ένα παρατηρητήριο, δηλαδή, καταγραφής των διώξεων. Ήδη προχωρούμε, επίσης, σε μια σειρά δράσεων, όσον αφορά τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας με τη μετατροπή της σε τζαμί από την τουρκική ηγεσία το προηγούμενο διάστημα. Έχουμε προγραμματίσει τρεις πρωτοβουλίες. Τις παρουσιάσαμε και στον πρωθυπουργό. Προχωρούμε άμεσα στην έκδοση ενός τόμου με εμβληματικούς ναούς της Αγίας Σοφίας, από την Σκωτία μέχρι την Κίνα, που δείχνει εάν θέλετε πόσο σημαντική είναι αυτή η δοξολογική σχέση που έχουν οι χριστιανοί και γενικότερα οι Ορθόδοξοι με τη “Σοφία του Θεού”. Είναι μία έκδοση που θα βγει σε τέσσερις γλώσσες, στα ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά και αραβικά, προκειμένου να παρουσιαστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες πρωτεύουσες και να προκαλέσει έτσι εάν θέλετε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης. Γιατί, δυστυχώς, οι αντιδράσεις στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, κ. Κολλάτε, δεν ήταν οι αναμενόμενες ούτε από διεθνείς οργανισμούς στους οποίους καταφύγαμε, Ηνωμένα Έθνη, UNESCO -είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς η Αγία Σοφιά- ούτε…

Πάντως, ούτε η Ρωσία έδειξε να είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη όταν έγινε αυτή η εξέλιξη.

Αυτό λέω ότι θα περιμέναμε και από ομόδοξα κράτη να υπάρχει άλλη αντίδραση. Ξέρετε, πολλές φορές και σε επίπεδο κυβερνήσεων τα κράτη μετρούν γεωπολιτικά συμφέροντα και τη συγκυρία της στιγμής...

Ωστόσο, θα έλεγα ότι το όπλο «Ορθοδοξία» είναι ένα όπλο στη φαρέτρα της εξωτερικής μας πολιτικής. Έτσι δεν είναι;

Αναμφίβολα, και μπορεί να αξιοποιηθεί. Πιστεύω βαθύτατα στην αξία της κοινοβουλευτικής και της θρησκευτικής διπλωματίας. Η Ορθοδοξία είναι ένας πλούτος, τον οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε και προς αυτήν την κατεύθυνση με δεκάδες, εκατοντάδες, εκατομμύρια ομοθρήσκους μας μοιραζόμαστε κοινές αξίες. Όχι μόνο κοινή πίστη, αλλά είμαστε και κληρονόμοι αυτού του πλούτου που μας άφησε η πάλαι ποτέ υπερχιλιόχρονη βυζαντινή αυτοκρατορία, που στον πυρήνα της ήταν ελληνική.
Εκτός από την έκδοση αυτή προχωρούμε σε έναν διεθνή φωτογραφικό διαγωνισμό, που απευθύνεται σε ερασιτέχνες φωτογράφους και παιδιά με στόχο να φωτογραφηθούν ναοί της Αγίας Σοφίας παλαιότεροι και νεότεροι. Για παράδειγμα στη Λάρισα οικοδομείται ένας τέτοιος ναός, αφιερωμένος στη “Σοφία του Θεού”. Αυτό επίσης καταδεικνύει πόσο έντονη είναι αυτή η σχέση, η ανάμνηση που υπάρχει στον Ορθόδοξο κόσμο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.
Και το τρίτο που ετοιμάζουμε είναι μια πρόταση που θα υποβάλλουμε στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για τη χάραξη μιας πολιτιστικής διαδρομής που θα φέρει το όνομα αυτό, “Αγία Σοφία”. Ακριβώς θα είναι μια πολιτιστική διαδρομή στις πόλεις όπου υπάρχουν εμβληματικοί ναοί της Αγίας Σοφίας, από την Κωνσταντινούπολή μέχρι την Σκωτία. Εντοπίσαμε ακόμα και στην Κίνα έναν ορθόδοξο ναό της Αγίας Σοφίας, των αρχών του 20ου αιώνα.

Σας δόθηκε η δυνατότητα να αναπτύξετε και στον κ. Γαβρίλοφ τη σημασία που είχε η ρωσική στάση, μιας και γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση.

Πράγματι. Κοιτάξτε είναι κομβική αναμφίβολα και η συμβολή της Ρωσία στην αίσια κατάληξη που είχε ο εθνικοαπελευθερωτικός πόλεμος για την ελληνική ανεξαρτησία και την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. Όπως μνημόνευσε και ο Αρχιεπίσκοπος, στα χρόνια της μακράς δουλείας, προσβλέπαμε στο λεγόμενο “ξανθό γένος”, στις προσπάθειές του και στη συμπαράστασή του.

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι μας “πούλησε” μερικές φορές και με τα Ορλωφικά και με τον Κατσώνη, άλλα εν πάση περιπτώσει…

Η ιστορία είναι πλούσια. Όμως, αναμφίβολα είναι καθοριστική η συμβολή τους στη ναυμαχία του Ναυαρίνου, όπου ο συμμαχικός στόλος των Άγγλων, Γάλλων και Ρώσων κατατρόπωσε την Οθωμανική αρμάδα και έτσι, ουσιαστικά δρομολογήθηκε η απελευθέρωση της χώρας. Επίσης, κ. Κολλάτε, σημαντική ήταν και η συμφωνία της Ανδριανουπόλεως, η νίκη των Ρώσων στον Ρωσοτουρκικό πόλεμο, το 1829, που ουσιαστικά ανάγκασε την Οθωμανική Πύλη να αναγνωρίσει την Ελληνική ανεξαρτησία.

Άλλωστε, τινί τρόπω, και η απελευθέρωση της Θεσσαλίας προέκυψε και μετά από έναν ρωσοτουρκικό πόλεμο, για όσους δεν το γνωρίζουν.

Του 1878 λέτε ναι. Και ακολούθησε το 1881 η ενσωμάτωση της Θεσσαλίας στον εθνικό κορμό.

Πάμε τώρα στην ψήφο των αποδήμων. Τι γίνεται εδώ; Τι εξελίξεις έχουμε;

Κοιτάξτε να δείτε τώρα. Αυτό κι αν είναι θέατρο του παραλόγου! Όπως ξέρετε, εμείς πάντοτε διαχρονικά πιστεύαμε ότι ο απόδημος ελληνισμός, οι εκτός συνόρων έλληνες, που είναι μια άλλη Ελλάδα ουσιαστικά, οφείλουν να έχουν λόγο για τα ελληνικά πράγματα, να διατηρούμε ζωντανούς τους δεσμούς και τις σχέσεις μας με αυτούς. Είναι άνθρωποι, που ειδικά την τελευταία δεκαετία της κρίσης δεκάδες χιλιάδες νέοι με πολλά προσόντα, με ικανότητες, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα, αναζητώντας περισσότερες ευκαιρίες. Εμείς πιστεύουμε ότι αυτοί θα πρέπει να έχουν λόγο. Αλλά σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να στερούμε τη δυνατότητα να ψηφίζουν σε αυτούς που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Η συζήτηση, λοιπόν, που είχε ξεκινήσει πέρυσι, με την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ήταν να δοθεί η δυνατότητα σε όλους όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και την ημέρα των εκλογών μπορούν να είναι στην Ελλάδα και να ψηφίζουν, αυτοί να μπορούν να ψηφίζουν ακόμη κι αν είναι εκτός συνόρων. Να ψηφίζουν κοντά στην κατοικία τους, σε εκλογικά κέντρα που μπορούν να γίνουν σε πρεσβείες, σε προξενεία, σε ελληνικές κοινότητες, σε ενορίες της Ελληνορθόδοξης παροικίας. Δυστυχώς, δεν υπήρξε η σύμφωνη γνώμη των κομμάτων της Αντιπολίτευσης, αξιωματικής και ήσσονος, χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία 2/3, χρειάζονται 200 βουλευτές για να υπάρξει αυτή η όποια αλλαγή στις διαδικασίες των εκλογών. Και αναγκαστήκαμε να βάλουμε πολύ “νερό στο κρασί μας” αποδεχόμενοι μια σειρά από περιορισμούς που έθεσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ουσιαστικά στερούν στην πράξη όπως φάνηκε απ’ όσους έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα, που είναι μερικές εκατοντάδες μόλις, τη δυνατότητα αυτή. Τις προηγούμενες εβδομάδες υπήρξε μια συνέντευξη της υπευθύνου του απόδημου ελληνισμού του ΣΥΡΙΖΑ, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, της κ. Τζάκρη, η οποία απαντώντας σε σχετική ερώτηση που έγινε από το δημοσιογράφο του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης, είπε ότι διαφωνεί βεβαίως με τους περιορισμούς που έχουν μπει στον νόμο και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα τους καταργήσει. Και βεβαίως η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντέδρασε άμεσα. Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι θα φέρει έναν νόμο με ένα άρθρο, όπως και έγινε στη Βουλή. Πραγματικά ήμουν στην έδρα, προεδρεύω στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, και εξέφρασα κι εγώ τη χαρά μου που απ’ ότι φαίνεται θα μπορούσε να υπάρξει μια σχετική πλειοψηφία, προκειμένου να αρθούν αυτοί οι περιορισμοί. Όμως, η χαρά μας κράτησε πολύ λίγο, διότι ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κατρούγκαλος, και ο τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ζαχαριάδης, έσπευσαν να πούνε ότι δεν είναι έτσι, ότι παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις, ότι θα κατέθεταν άλλη πρόταση. Η άλλη πρόταση ουσιαστικά είναι να εκλέγονται 4 βουλευτές από την ομογένεια, η ψήφο των ομογενών των βουλευτών να μην προσμετράται στο εθνικό αποτέλεσμα και απλά να υπάρχουν 4 βουλευτές εκ των ομογενών, δηλαδή να έχουμε πολίτες δύο κατηγοριών. Όσοι θα ψηφίζουν και θα διαμορφώνουν με την ψήφο τους με το εκλογικό αποτέλεσμα και άλλοι που θα στέλνουν απλά 4 βουλευτές για να ακούγεται απλά η φωνή τους, χωρίς να έχουν ουσιαστικό λόγο στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Και πέρα από την Ελλάδα που είναι 10 εκατομμύρια Έλληνες στην ουσία δεν θα εκπροσωπούνται αυτό μου λέτε…

Μιλάμε για 7-7,5 εκατομμύρια Έλληνες. Δεν είναι ακριβώς καταγεγραμμένο το νούμερο. Είναι μια δεύτερη Ελλάδα στην ουσία. Το παράδοξο ξέρετε ποιο είναι κ. Κολλάτε; Αυτοί που κόπτονται ως αριστεροί, που βάζουν σε κάθε προσέγγισή τους και ένα ταξικό πρόσημο, είναι αυτοί που επιβραβεύουν τον ομογενή που έχει την οικονομική δυνατότητα να πάρει το αεροπλάνο από την Νέα Υόρκη, ή από το Βερολίνο ή από τη Ν. Αφρική και να έρθει να ψηφίσει την Κυριακή των εκλογών στην Ελλάδα. Αλλά κάποιος που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, που είναι εργάτης, που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, αυτός ενώ έχει το δικαίωμα του “εκλέγειν και εκλέγεσθαι”, αυτός δεν θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει γιατί δεν μπορεί να υποβληθεί σε αυτή τη δαπάνη για να έρθει στη χώρα να ψηφίσει. Αυτό πραγματικά είναι σουρεαλιστικό, αλλά ελπίζω να βρεθεί κάποια άλλη στιγμή αυτή η πλειοψηφία που θα διορθώσει αυτό το κραυγαλέο λάθος.

Για την αυτοδιοίκηση. Τι γίνεται;

Με τον νόμο αυτό αίρεται η τρικλοποδιά που επιχείρησε να βάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην αυτοδιοίκηση. Όπως ξέρετε ψήφισαν απλή αναλογική για τις εθνικές εκλογές, προκειμένου να δυσκολεύουν το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία. Και το ίδιο ακριβώς έκαναν και στην αυτοδιοίκηση. Επειδή ακριβώς στερούνται αυτοδιοικητικών στελεχών, δεν έχουν δυνάμεις στην αυτοδιοίκηση, επιχείρησαν την “μπαχαλοποίηση”. Έφεραν έναν νόμο, ο οποίος ουσιαστικά οδήγησε -το ζήσαμε- σε παραλυτικά φαινόμενα, σε αδυναμία κυβερνησιμότητας των δήμων και των περιφερειών. Εάν μπορεί κ. Κολλάτε μια κυβέρνηση να σχηματίζεται στη χώρα με 39-40%, δεν θα πρέπει, τουλάχιστον, με 43%, όπως λέει ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση, που ψηφίζουμε την ερχόμενη Τρίτη στην Ολομέλεια, να μπορεί να έχει αυτοδυναμία και ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης, και να μην είναι όμηρος δημοτικών ή περιφερειακών σχημάτων διαμαρτυρίας; Και γι’ αυτό βάζουμε το κατώφλι του 43%. Το βασικό ερώτημα όταν ψηφίζουμε είναι η κεβερνησιμότητα. Βεβαίως να αποτυπωθούν και οι δυνάμεις οι πολιτικές στο Δημοτικό και στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά το πρώτο και το μείζον είναι να μπορεί να υπάρξει κυβερνησιμότητα, να μπορεί να κυβερνηθεί ο δήμος και η περιφέρεια. Κι αυτό αποκαθίσταται με τον νόμο που θα ψηφίσουμε την επόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά.

Εγώ σας ευχαριστώ. Καλό μεσημέρι.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/ZQiY1xBp_dc

Read more...

Συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου στον Ρ/Σ Η Φωνή της Ελλάδας και στον δημοσιογράφο Γιώργο Διονυσπουλο

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 26 Μαΐου 2021

Συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου στον Ρ/Σ Η Φωνή της Ελλάδας
και στον δημοσιογράφο Γιώργο Διονυσόπουλο

 

Έχουμε μαζί μας τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, Γενικό Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) και Βουλευτή, βεβαίως, Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας. Κύριε Χαρακόπουλε καλημέρα σας.

Καλημέρα κύριε Διονυσόπουλε. Καλημέρα, ανάλογα με την ώρα τώρα, στους ακροατές μας σε όλον τον κόσμο, τους απανταχού Έλληνες της διασποράς.

Κύριε Χαρακόπουλε εμείς εδώ βεβαίως σας καλούμε κυρίως με την δεύτερη ιδιότητα που έχετε, αυτή του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης για την Ορθοδοξία, μιας και τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στην Αθήνα αρκετοί βουλευτές από ξένα κοινοβούλια,από κοινοβούλια βεβαίωςκυρίως των ορθόδοξων χωρών. Είχατε σειρά επαφών...

Ναι. Ήταν ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης, ο Ρώσος συνάδελφος, μέλος της κρατικής Ρωσικής Δούμας, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ με τους συνεργάτες του, με αφορμή την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης,ενός μνημονίουσυνεργασίας με το πρώτο Πανεπιστήμιο της χώρας, το ΕθνικόΚαποδιστριακόΠανεπιστήμιο Αθηνών. Η ΔΣΟ προσέφυγε στη συνεργασία αυτή με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπογράψαμε με τον πρύτανη, τον κ. Δημόπουλο, το μνημόνιο κατανόησης, ακριβώς γιατί χρειαζόμαστε στέρεηγνώση στις όλο και περισσότερες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε ως ένας διεθνής θεσμός στον οποίο, όπως είπατε κιεσείς,συμμετέχουν δεκάδες βουλευτές, από πλέον των 25 χωρών όπου υπάρχει Ορθόδοξη μαρτυρία.

Κι ένας θεσμός να πούμε που υπάρχει εδώ και 30 χρόνια σχεδόν...

Ναι, βέβαια. Ο θεσμός δημιουργήθηκε το 1993, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τον μνημονεύσαμε και στην συνάντηση που είχαμε με τον Πρωθυπουργό προχθές. Και μάλιστα, ο Ρώσος συνάδελφος είπε ότι χαίρεται που ακολουθεί αυτήν την καλή “οικογενειακή παράδοση” της ενίσχυσης του διεθνούς θεσμού και η παρούσα κυβέρνηση της Ελλάδος.Όπως είπατε είναι ένας θεσμός με σχεδόν 30 χρόνιαπια, τρεις δεκαετίες δράσης και ζωής,και ο στόχος ο δικός μας δεν είναι άλλος από τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύτων Ορθόδοξων λαών, την ανάδειξη των χριστιανικών αξιών,ιδιαίτερα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημαγιατίοι χριστιανικές αξίες είναι ένας από τουςτρειςβασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού,μαζί με την αρχαιοελληνική γραμματείαβεβαίωςκαι τορωμαϊκό δίκαιο. Όπως έχει ειπωθεί Αθήνα, Ρώμη και Κωνσταντινούπολη είναι οι τρεις κολόνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Εμείςόλοι, όμως,όπου γης κι αν βρισκόμαστεπιαοι Ορθόδοξοι,μοιραζόμαστε αυτόν τον πλούτο της κληρονομιάς της υπερχιλιετούς Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Αυτά είναι τα κοινάπολιτισμικά στοιχεία που ενώνουν τουςόπου γηςΟρθοδόξους,η κοινή αυτή ορθόδοξη παρακαταθήκη, η κοινή Ορθόδοξηπαράδοση.

Είχατε και επαφές κιόλας νομίζω και με την πολιτική και με την πολιτειακή ηγεσία. Είδατε τον Πρωθυπουργό εν προκειμένω, κ. Χαρακόπουλε νομίζω, έτσι δεν είναι; Και με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας...

Ήταν στο ανώτατο υψηλό επίπεδο οι επαφές που είχαμε. Συναντήσαμε, όπωςείπατε, την πολιτική,πολιτειακήκαι θρησκευτικήηγεσία της χώρας. Είχαμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου. Ακολούθως με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυρία ΚατερίναΣακελλαροπούλου. Χτες είδαμε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, τον κ. Ιερώνυμο. Είχαμε μια διεξοδική συζήτηση για τα ζητήματα της πανδημίας και τη συμβολή τηςΕλλαδικήςΕκκλησίας στην αντιμετώπισή της με τον νηφάλιο λόγο του Μακαριωτάτου, και για τα ζητήματα των διώξεων των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, αλλά και τη βεβήλωση της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, με την μετατροπή της σε τζαμί. Ακολούθως είδαμε, επίσης, τον Πρόεδρο της Βουλής. Η ελληνική Βουλή, το ελληνικό Κοινοβούλιο είναι η έδρα του διεθνούς αυτού θεσμού και πραγματικά η Βουλή παρέχει άπλετα τη στήριξή της στον θεσμό μας.Δυστυχώςείμαστε σε καιρούς ταραγμένους και χρειάζεται περισσότερη αλληλοκατανόηση, καταλλαγή των παθών και αλληλεγγύη. Εμείς είμαστε σε μια δύσκολη γειτονιά και έχουμε μια σειρά προβλημάτων, σε μια εποχή πουπερισσεύει,δυστυχώς,ο θρησκευτικός φανατισμός και η μισαλλοδοξία. Βλέπετε την εργαλειοποίηση της θρησκείας, εν προκειμένω του Ισλάμ από την γειτονική μας χώρα,από την τουρκική ηγεσία, την μετατροπή της Αγίας Σοφίας, του Οικουμενικού αυτού συμβόλου της Ορθοδοξίας και θα έλεγα όλης της Χριστιανοσύνης, σε τζαμί. Δεν υπηρετεί παρά αυτόν τον στόχο, την χρησιμοποίηση θρησκευτικών συμβόλων για πολιτικούς σκοπούς.

Στις συζητήσεις που είχατε με τον κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, με την ιδιότητα βεβαίως του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Ορθοδοξίας, αλλά ταυτόχρονα και με την ιδιότητά του ως μέλος της Ρωσικής Δούμας, κ. Χαρακόπουλε, διότι σε ότι αφορά το θέματης Αγίας Σοφίας, οι Ρώσοι κράτησαν έτσι μια λίγο αμφίσημη στάση. Δεν ήταν έτσι ιδιαίτερα καυστικοί απέναντι στην τουρκική πρωτοβουλία...

Κοιτάξτε να δείτε, εμείς ως ΔΣΟ από την πρώτη στιγμή καταδικάσαμε με απόλυτο τρόπο την βεβήλωση της Αγίας Σοφίας. Στείλαμε ψηφίσματα σε διεθνείς οργανισμούς, στα Ηνωμένα Έθνη, στην UNESCO, σε κυβερνήσεις και Κοινοβούλια. Είναι αλήθεια ότι πολλές κυβερνήσεις, σταθμίζοντας γεωπολιτικά συμφέροντα δεν ανταποκρίθηκαν με τη θέρμη πουθααναμέναμε. Ωστόσο, τα Κοινοβούλια, οι κοινοβουλευτικοί, άνδρες και γυναίκες, κινούνταιμε περισσότερη ελευθερία κινήσεων, εκφράζονταςεάν θέλετε και το κοινό αίσθημα, και η καταδίκη που υπήρχε και από την ρωσικήΔούμαήταν ξεκάθαρη και απόλυτη. Επειδή, όμως, για εμάς το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό και δεν θέλουμε επ’ ουδενί να περιέλθει σε λήθη, κι επειδή πιστεύουμε στη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών, αναλάβαμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης. Γιατί η διεθνής κοινή γνώμη, οι κοινωνίες σε κάθε κράτος είναι αυτές που ασκούν μια πίεση και στην εκτελεστική εξουσία κιέτσιαλλάζουν και αποφάσεις. Αναλάβαμε, λοιπόν, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, τις οποίες και παρουσιάσαμε στους υψηλούς συνομιλητές μας, χτες και προχθέςεδώστην Αθήνα, για την ευαισθητοποίηση, όπως σας είπα, της διεθνούς κοινής γνώμης.Η πρώτη είναι ο διεθνής φωτογραφικός διαγωνισμός που “τρέχει” μέχριτοτέλος Ιουνίου γιατις Αγίες Σοφίες σε όλον τον κόσμο. Είναι ένας φωτογραφικός διαγωνισμός που απευθύνεται κυρίως σε ερασιτέχνες φωτογράφους και νέα παιδιά.Διεθνής διαγωνισμός. Έχει συσταθεί και διεθνής κριτική επιτροπή και υπάρχουν και χρηματικά έπαθλα και έπαινοι,προκειμένου να φωτογραφηθούν παλαιότεροι εμβληματικοί ναοί, αλλά και νεότεροι ναοί της Αγίας Σοφίας.Γιατί το γεγονός ότι χτίζονται ακόμη και σήμερα στις μέρες μας και νέοι ναοί προς τιμήν της του Θεού Σοφίας αναδεικνύει την ιδιαίτερη δοξολογική σχέση που έχουμε εμείς οι Ορθόδοξοι με τη Σοφία του Θεού.
Η δεύτερη πρωτοβουλία που αναλάβαμε κ. Διονυσόπουλε είναι η συγγραφή ενός τόμου αφιερωμένου σε εμβληματικούς ναούς της Αγίας Σοφίας, από την Κωνσταντινούπολη βεβαίως και το “Φάρο της Ορθοδοξίας” μέχρι μια σειρά ευρωπαϊκών και όχι μόνο πόλεων στις οποίες υπάρχουν ιστορικοί ναοί της Αγίας Σοφίας. Από το Κίεβο μέχρι τη Σκωτία και την Κίνα. Αυτόν τον τόμο μόλις ολοκληρωθεί, μόλις εκδοθεί -και θέλω να πιστεύω ότι πλέον ζούμε και το τέλος της πανδημίας- θα έχουμε την ευκαιρία να τον παρουσιάσουμεσε μεγάλες εκδηλώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές και όχι μόνο πρωτεύουσες, δημιουργώντας έτσι τον ανάλογο επικοινωνιακό “θόρυβο” για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
Και η τρίτη πρωτοβουλία που έχουμε αναλάβει και ζητήσαμε προςαυτό και τη στήριξητης ελληνικής πολιτείας, το αναφέραμε και στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο τηςΒουλής, είναι η χάραξη μιας πολιτιστικής διαδρομής στο πλαίσιο του συμβουλίου της Ευρώπης που θα λέγεται “Αγία Σοφία”, μια πολιτιστική διαδρομή με τις πόλεις δηλαδή στην Ευρώπη και όχι μόνο όπου υπάρχουν εμβληματικοί ναοί που είναιαφιερωμένοι στη Σοφία του Θεού. Θα είναι μια πολιτιστική διαδρομή,όπως αντίστοιχες πολιτιστικές διαδρομές υπάρχουν και δημιουργούν και πάλι μια ευαισθητοποίηση των πολιτών για αυτό το μέγα ζήτημα. Δεν θα το αφήσουμε να ξεχαστεί. Θα επιμείνουμε σε αυτό.

Και καλά θα κάνετε.

Και στην επικείμενη Γενική μας Συνέλευση, που θα έχουμε στην Κρήτη, θα υπάρχει ιδιαίτερη αναφορά και πάλι στα ζητήματα αυτά στο πλαίσιο της γενικότερης κουβέντας που θα γίνει για το μέλλον της Ευρώπης. Όπως ξέρετε εμείς συμμετέχουμε ενεργά στη συζήτηση που έχει ανοίξει στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το μέλλον της Ευρώπης. Στην επικείμενη Διάσκεψη που θα είναι του χρόνου την άνοιξη για το Μέλλον της Ευρώπης, θα συμμετάσχουμε με προτάσεις, καταθέτοντας τη δική μας οπτική και τονίζοντας εκ προοιμίου ότι βεβαίως στην Ευρώπη υπάρχει ανεξιθρησκία, είναι σεβαστές όλες οιαπόψεις, αλλά η χριστιανική παράδοση έχει συνδιαμορφώσει είτε το θέλουμε είτε όχι τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, δεν μπορείνα είμαστε, λοιπόν, αδιάφοροι ως προς αυτό. Θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.

Έτσι είναι. Εμένα μου έκανε εντύπωση κ. Χαρακόπουλε και το γεγονός ότι παρουσιάσατε βεβαίως αυτές τις πρωτοβουλίες και στον Πρωθυπουργό ότι ίσως ήταν η πρώτη φορά, έτσι θυμάμαι τουλάχιστον εγώ, εσείς ξέρετε καλύτερα, που να υπήρχε και ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου για μια επίσκεψη της Διακοινοβουλευτικής.

Η ενημέρωση που έχω είναι ότι δεν είχε υπάρξει στα 28 χρόνια διαδρομής του θεσμού άλλη συνάντηση της ηγεσίας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Και πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω και για μία ακόμη φορά και δημόσια τον Πρωθυπουργό για την άμεση ανταπόκρισή του. Ο πρωθυπουργός έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στα ζητήματα αυτά και πραγματικά μας προέτρεψε να συνεχίσουμε αυτήν την προσπάθεια που καταβάλουμε συμβάλλοντας στον διαθρησκευτικό και τον διαπολιτισμικό διάλογο που είναι απαραίτητος όσο ποτέ άλλοτε στην εποχή μας.

Και βεβαίως ζούμε και σε μία εποχή, κ. Χαρακόπουλε που ο χριστιανισμός θα μπορούσαμε να πούμε ότι διώκεται κιόλας μέχρι ενός σημείου. Δεν εργαλειοποιείται μόνο, όπως έγινε στην περίπτωση της Τουρκίας. Σε άλλα μέρη του κόσμου, είτε μιλάμε για διάφορες περιοχές της Αφρικής, της Βόρειας Ανατολής, της Ασίας...

Ναι αλήθεια είναι αυτό. Και προς τούτο έχουμε αναλάβει, επίσης, πρωτοβουλίεςσυνεννόησης. Πραγματοποιήσαμε πριν δύο χρόνια στη Βηρυτό του Λιβάνου ένα διεθνές συνέδριο με συμμετοχή εκπροσώπων και από τις 18 θρησκείες, δόγματα και ομολογίες που κατοικοεδρεύουν ειρηνικά μετά τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο στον Λίβανο. Τις εργασίες μας είχε ευλογήσει και ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αντιοχείας του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείουο κ. Ιωάννης, με συμμετοχή εξαίρετων επιστημόνων και κοινοβουλευτικών. Τα πρακτικά αυτού του συνεδρίου τα εκδώσαμε τώρα με την επιμέλεια και τη φροντίδα της Βουλής των Ελλήνων και ενεχειρήσαμε τον τόμο και στον Πρωθυπουργό και στον Πρόεδρο της Βουλής και στον Αρχιεπίσκοπο και στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι ακριβώς ένας τόμος αφιερωμένος στη Συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή. Δυστυχώς, όπως κι εσείς μνημονεύσατε, η λεγόμενη “αραβική Άνοιξη” οδήγησε σε ένταση, σε εμφυλίους πολέμους, σε διώξεις χριστιανών. Εκατομμύρια χριστιανοί αναγκάστηκαν να εκτοπιστούν, χιλιάδες σφαγιάστηκαν από το ισλαμικό κράτος, πολλοί κατέφυγαν στην Ευρώπη αναζητώντας μια καλύτερη μοίρα, και όλη αυτή η αναταραχή, η εμπόλεμη κατάσταση οδηγεί στην εξάλειψη των χριστιανών. Κινδυνεύει με ολοκληρωτικό αφανισμό ο χριστιανισμόςαπό το λίκνο του χριστιανισμού, που είναι η Μέση Ανατολή και τα πρεσβυγενή και παλαίφατα Πατριαρχεία που εδρεύουν στην περιοχή.Προς αυτήν την κατεύθυνση εμείς προσπαθούμε να βρούμε διαύλους και κανάλια επικοινωνίας με τον μουσουλμανικό κόσμο. Δεν μπορεί συλλήβδην να θεωρούμε όλους τους μουσουλμάνους ότι είναι εξτρεμιστές, φανατικοί. Αντιθέτως, υπήρχαν αιώνες κατά τουςοποίους υπήρξε ειρηνική συνύπαρξη. Γι’ αυτό είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με την ΜουσουλμανικήΛίγκαπου έχει έδρα την ιερή για τους μουσουλμάνους πόλη της Μέκκας στη Σαουδική Αραβία, φιλοδοξούμε τοεπόμενο διάστημα να υπογράψουμε από κοινού ένα μνημόνιο κατανόησης, στέλνοντας ακριβώς ένα μήνυμα καταλαγής, αλληλοκατανόησης και ειρηνικής συνύπαρξης των λαών ανεξαρτήτως θρησκειών. Άλλωστε, ο χριστιανισμός, όπως και το Ισλάμ, ο μουσουλμανισμός, είναι μια από τις τρεις Αβρααμικές θρησκείες, τις τρεις μονοθεϊστικές θρησκείες που εκ των πραγμάτων συνυπάρχουν αιώνες τώρα στην ευρύτερη περιοχή.

Κύριε Χαρακόπουλε να σας ευχαριστήσουμε πολύ για τη συνομιλία μας. Να σας ευχηθούμε καλή δύναμη, καλή συνέχεια και πιστεύω θα τα ξαναπούμε σύντομα.

Ευχαριστώ κ .Διονυσόπουλε και θέλω να πιστεύω ότι θα καλύψετε αναλόγως και τις εργασίες μας στην Γενική μας Συνέλευση στην Κρήτη, που θα πραγματοποιηθεί 22-24 Ιουλίου. Κι όπως είπε ο Πρόεδρος της Γενικής μας Συνέλευσης, ο Ρώσος συνάδελφος ο Σεργκέι Γκαβρίλοφ στον Πρωθυπουργό, είναι και μια ψήφος εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα το γεγονός ότι επιλέχθηκε η Κρήτη για την πραγματοποίηση της Γενικής μας Συνέλευσης. Είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης για την αντιμετώπιση της πανδημίας από την χώρα μας, από την ελληνική κυβέρνηση. Θα έρθουν δεκάδες βουλευτές από όλον τον κόσμο. Αναμένουμε από την Αμερική, από την Αυστραλία, βεβαίως από την Ευρώπη, από την Αφρική, είναι εκεί ο Σύνδεσμός μας με το Παναφρικανικό Συμβούλιο “ο Άγιος Ζάμπιας”, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωάννης, που επιτελεί εξαιρετικό έργο και ως ιεραποστολή θα έλεγα στην “μαύρη ήπειρο”, την Αφρική. Αναμένουμε στην Κρήτη να έχουμε μια Γενική Συνέλευση που θα σηματοδοτήσει την επάνοδο στην κανονικότητα σε όλον τον κόσμο.

Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλημέρα, Καλή δύναμη.

Να είστε καλά. Καλημέρα.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/0JuepjrIRW0

 

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο astratv και στον δημοσιογράφο Απόστολο Ράιδο

Μάξιμος Astratv

Αθήνα, 21 Μαΐου 2021

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο astratv και στον δημοσιογράφο Απόστολο Ράιδο

 

Να συνδεθούμε με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στη Λάρισα, τον πρώην υπουργό, τον κύριο Μάξιμο Χαρακόπουλο και ευθύς αμέσως τον έχουμε στην εικόνα.
Καλησπέρα σας κ. Χαρακόπουλε. Νομίζω ότι ακούσατε λίγο από την κουβέντα με την κυρία Ασημακοπούλου για τις εξελίξεις.

Καλησπέρα κύριε Ράιδο. Ευχαριστώ για την πρόσκληση. Άκουσα τα τελευταία λεπτά της συζήτησης που είχατε με την καλή συνάδελφο…

Το πράσινο διαβατήριο όταν το έφερε ο κύριος Μητσοτάκης και λοιδορήθηκε και κατηγορήθηκε ότι δημιουργεί μια κατηγορία προνομιούχων θέτοντας κάποιοι ακόμη και δημοκρατικά ζητήματα επ’ αυτού. Τώρα, όμως, φαίνεται ότι υιοθετείται ως κοινή λογική από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Νομίζω ότι είναι μια πολλή καλή είδηση που προκύπτει από τα σημερινά ρεπορτάζ μέχρι στιγμής. Αυτό και η εκεχειρία στη Γάζα είναι δύο καλές ειδήσεις μέσα σε όλα αυτά που ζούμε τους τελευταίους μήνες. Πράγματι, η Ελλάδα ήταν επισπεύδουσα σε αυτή τη συζήτηση για το πράσινο πιστοποιητικό, ακριβώς γιατί μας «καίει» ιδιαίτερα. Γιατί η χώρα μας είναι μια αμιγώς τουριστική χώρα του ευρωπαϊκού νότου, που το ¼ του ΑΕΠ της χώρας εξαρτάται από τον τουρισμό, από το τουριστικό προϊόν. Το πιστοποιητικό αυτό, το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού, θα διευκολύνει πολύ τα ταξίδια όλων όσοι επιθυμούν να έρθουν στην Ελλάδα μετά από πάνω από έναν χρόνο περιορισμών. Υπάρχει αυτή η διάθεση εξόδου και διευκολύνει κατά πολύ νομίζω τα ταξίδια προς τη χώρα μας και σε όλον τον κόσμο βεβαίως, και είναι μια πολλή καλή είδηση. Υπάρχει, ήδη, αυξημένο ενδιαφέρον από την Αμερική για απευθείας ταξίδια στη χώρα μας όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν και θέλω να πιστεύω ότι θα υπερβούμε κατά πολύ τον στόχο που έχουμε θέσει σε σχέση με τις ελεύσεις που είχαμε πέρυσι. Πιστεύω ότι θα είμαστε πάνω από το 50% σε σχέση με το 2020.

Το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια πρόθεση της κυβέρνησης να τρέξει σε ότι αφορά τα νησιά, να τα κάνει covid-free και να μπούνε στον πράσινο χάρτη των touroperators. Μήπως αργήσαμε λίγο ή δεν είχαμε τα εργαλεία, δεν είχαμε την επάρκεια σε εμβόλια για να το κάνουμε νωρίτερα;

Κύριε Ράιδο η κριτική αυτή είναι συνολικότερη για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπήρχε μια καθυστέρηση στη ροή των εμβολίων και στη χώρα μας, αλλά παρ’ όλο αυτά νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι η χώρα κινήθηκε γρήγορα. Νομίζω ότι ήταν μια ευχάριστη έκπληξη η όλη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού και όλοι όσοι έκαναν το εμβόλιο ένιωσαν μια αξιοπρεπή αντιμετώπιση από τον κρατικό μηχανισμό, κάτι στο οποίο δεν μας έχει συνηθίσει, κακά τα ψέματα, το ελληνικό δημόσιο. Ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη και θέλω να πιστεύω ότι θα είναι μια καλή παρακαταθήκη που θα μείνει στη χώρα αυτός ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός, που η ανάγκη επέβαλε να «τρέξει» πιο γρήγορα. Καθημερινά γίνονται πάνω από 100.000 εμβολιασμοί πλέον την τελευταία εβδομάδα. Η φιλοδοξία, όπως ξέρετε, είναι να περάσουμε τα 5,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς μέχρι το τέλος του Μαΐου. Νομίζω ότι είμαστε στην 5η θέση όσον αφορά αναλογικά με τον πληθυσμό μας στην Ευρώπη των 27, στις χώρες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό. Κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση. Το ζήτημα είναι να ενθαρρυνθούν και όλοι όσοι είχαν ερωτηματικά ή επιφυλάξεις το πρώτο διάστημα να προσέλθουν και να κάνουν τους εμβολιασμούς γιατί πραγματικά είναι ένα σημαντικό βήμα για την κατάκτηση της ελευθερίας και δεν χρειάζεται εφησυχασμός. Χρειάζεται εγρήγορση από όλους. Θα πρέπει να τηρούμε τα μέτρα που η ακαδημαϊκή κοινότητα, οι υγειονομικοί που με κάθε αφορμή τονίζουν. Και αυτό είναι και ένα μήνυμα προς τους πολιτικούς, που με διάθεση αντιπολίτευσης, λαϊκίζουν και αυτό δεν είναι ένα καλό μήνυμα για την ελληνική κοινωνία στη δύσκολη αυτή περίοδο που βρισκόμαστε.

Η πανδημία κ. Χαρακόπουλε θα περάσει, δεν νομίζω ότι υπάρχει αμφιβολία. Είναι θέμα μηνών πιστεύω να επιστρέψουμε σε μία πλήρη κανονικότητα. Όπως είπα και πριν όμως οι πληγές θα μείνουν πίσω. Στην οικονομία βλέπετε καθημερινά, γίνεστε αποδέκτης ως βουλευτής, επαγγελματικών ομάδων που δεν έχουν στηριχθεί αρκούντως από τη κυβέρνηση. Από την άλλη βέβαια θα πει κάποιος σε έναν τέτοιο ορυμαγδό τι να πρωτοδώσει και αυτή η κυβέρνηση. Ωστόσο η κοινωνία έχει ανάγκες και το ερώτημα είναι: «Θα μπορέσει να κερδίσει και το στοίχημα της οικονομίας η κυβέρνηση μετά το στοίχημα της υγειονομικής προστασίας της κοινωνίας»;

Είναι ένα κρίσιμο ερώτημα πράγματι κ. Ράιδο. Θα έλεγα ότι τα μέχρι στιγμής δεδομένα σε αυτούς τους 14 μήνες που βρισκόμαστε πια σε αυτήν την περιπέτεια, πλέον του ενός έτους, η κυβέρνηση κινήθηκε με υπευθυνότητα και με σχέδιο. Η χώρα δεν έχει ανεξάντλητους πόρους, και μάλιστα προέρχεται κι από μία δεκαετή βαθιά οικονομική κρίση. Νομίζω, όμως, κι ότι με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης -είχατε νωρίτερα συζήτηση και με την κ. Ασημακοπούλου- κινείται με σταθερά βήματα, έδειξε ότι έχει σχέδιο, κινήθηκε γρήγορα, στήριξε κάθε εργαζόμενο ο οποίος βρέθηκε με αναστολή εργασίας. Στήριξε τους επαγγελματίες, την επιχειρηματική δράση και βεβαίως δεν τα έριξε όλα με μία ζαριά εάν θέλετε, κυρίως γιατί κανείς δεν ήξερε πότε θα τελειώσει αυτή η οικονομική κρίση. Κράτησε εφεδρείες, προκειμένου να είναι σε θέση να στηρίξει την πραγματική οικονομία μέχρι να εξέλθουμε οριστικά από αυτή την οικονομική κρίση. Νομίζω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε τις πρώτες προκαταβολές από το ταμείο ανάκαμψης. Είναι ένα γενναίο πακέτο. Η χώρα μας κινήθηκε γρήγορα. Είναι από τις πρώτες που υπέβαλαν, όπως ξέρετε, τις προτάσεις τους προς έγκριση στη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δέχθηκε τα συγχαρητήρια της κ. Φορ ντε Λάιεν. Το επόμενο διάστημα εδώ θα είμαστε για να κάνουμε και διορθωτικές κινήσεις όπου χρειάζονται, γιατί πράγματι, όπως είπατε, είναι πολλές οι κατηγορίες των επαγγελματιών, ιδιαίτερα μιλώ για τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες πλήττονται και δοκιμάζονται από αυτήν την κρίση. Αλλά όπως είπα και νωρίτερα ας δούμε και τις θετικές παρακαταθήκες αυτής της δοκιμασίας. Νομίζω ότι κατανοούμε όλο και οι περισσότεροι τις δυνατότητες που έχει η τηλεργασία, η απασχόληση από το σπίτι. Θα είναι κι αυτό μια κληρονομιά...

Γινόμαστε ένα ψηφιακά εκσυγχρονισμένο κράτος, κ. Χαρακόπουλε. Με το πιστόλι στον κρόταφο κ. Χαρακόπουλε. Το κάνουμε, ωστόσο, μετά βίας αλλά το κάνουμε.

Ναι να συμφωνήσω μαζί σας κ. Ράιδο. Πολλά πράγματα έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα γιατί η Ελλάδα είχε συνηθίσει να πηγαίνει με τον αραμπά σε κάποια πράγματα. Είχαμε ένα τεράστιο γραφειοκρατικό κράτος. Έγιναν βίαια βήματα εκσυγχρονισμού κάποια στιγμή, αλλά είναι μια πολύ θετική παρακαταθήκη ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός του κράτους και είναι κάτι που θα μας μείνει. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Ελάτε να σας πάω λίγο στην σφαίρα της πολιτικής ξεκινώντας από την απειλή αν θέλετε, εγώ απειλή θα το πω, του κ. Τσίπρα να φέρει όλους τους βουλευτές του στη Βουλή. ΝΑ μην τηρήσει δηλαδή τα μέτρα προστασίας από την πανδημία που τηρούνται όλο αυτό το διάστημα με βάση τον νέο κανονισμό της Βουλής. Για ποιο λόγο πιστεύετε αυτή τη φορά ο κ. Τσίπρας προκαλεί με αφορμή την πανδημία;

Κοιτάξτε να δείτε η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται πράγματι σε μια πολύ δύσκολη θέση. Καταγράφεται αυτό σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης. Βλέπετε ότι δημοσκοπικά βρίσκεται σε πολλή άσχημη κατάσταση. Φαίνεται να μην καταγράφει ούτε καν τα ποσοστά που είχε στις τελευταίες εθνικές εκλογές, ενώ έχουμε μια κυβέρνηση που βρίσκεται σχεδόν στο μέσον του συνταγματικού της βίου, στο μέσον της τετραετίας, και λογικά θα έπρεπε να είχε κάμψη. Αντιθέτως, καταγράφονται υψηλότερα ποσοστά για τη Νέα Δημοκρατία, μεγαλύτερα κι από αυτά που είχε στις τελευταίες εθνικές εκλογές, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει όχι απλά αδυναμία να ανακάμψει σε σχέση με τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών αλλά βρίσκεται σε κάμψη και σε αμφισβήτηση της αντιπολιτευτικής του τακτικής. Γι’ αυτό και βλέπουμε σπασμωδικές κινήσεις, όπως αυτή που είδαμε χθες από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο βήμα της Βουλής. Νομίζω είναι ανεύθυνη στάση. Η απόφαση αυτή ήταν απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων. Συμμετέχω στη Διάσκεψη των Προέδρων και η εισήγηση του προέδρου της Βουλής, του κ. Τασούλα έγινε -και η κάθε αναθεώρηση των όποιων μέτρων λαμβάνουμε στη Βουλή για τη λειτουργία της γίνεται- με βάση τις εισηγήσεις των γιατρών, των ειδικών, των υγειονομικών. Δεν μπορεί να δίνουμε λάθος παραδείγματα. Τα όποια μέτρα χαλαρότητας έχουν να κάνουν με τους ελεύθερους χώρους. Στην εστίαση για παράδειγμα δόθηκε η δυνατότητα σε υπαίθριους χώρους, όχι μέσα στα καταστήματα. Ομοίως, δεν μπορεί τώρα -θα ήταν μια υγειονομική βόμβα, όπως ειπώθηκε- 300 άνθρωποι να βρεθούν στον ίδιο χώρο. Αλλά, όλα αυτά είναι ένας θόρυβος άνευ ουσίας. Ο πρόεδρος της Βουλής παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία, όπου έδειξε ότι τον τελευταίο χρόνο με τους περιοριστικούς όρους που ακολουθούμε αυξήθηκε αντί να μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών που λαμβάνουν τον λόγο…

Αυτό ήθελα να πω κ. Χαρακόπουλε γιατί έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις Ολομέλειες γεμάτες στα πολύ επίσημα. Στα υπόλοιπα μη γελιόμαστε, «τρεις κι ο κούκος» είναι μέσα στην Βουλή. Τώρα τους έπιασε ξαφνικά ο πόνος για την παρουσία αυτοπροσώπως όλων των βουλευτών;

Και αυτός ο θόρυβος για τα άδεια έδρανα πολλές φορές είναι παραπλανητικός. Αυτή η συζήτηση μπορεί να είναι γαργαλιστική, αλλά την ώρα που συνεδριάζει η Ολομέλεια για παράδειγμα συνεδριάζουν κι οι Επιτροπές. Την ώρα χθες που συζητιόταν το νομοσχέδιο της συνεπιμέλειας εγώ προήδρευα στο νομοσχέδιο που είχε το Εσωτερικών για τον εκλογικό νόμο.

Θέλω να κλείσουμε το θέμα του ΣΥΡΙΖΑ και να πάμε στη μήνυση που έκανε σήμερα ο κ. Παππάς στον πρόεδρο της προανακριτικής για αλλοίωση των πρακτικών. Έχει απασφαλίσει ο κ. Καλογρίτσας κυριολεκτικά. Κι όχι έχει απλά έχει απασφαλίσει. Κουνάει και το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας έναν ογκωδέστατο φάκελο μπροστά του με αποδείξεις. Κάποια από αυτά τα έδωσε κιόλας με τον κ. Παππά ότι κοιμόταν σπίτι του, ότι είχε τις μετοχές του στο κανάλι. Που θα οδηγήσει αυτό το μπαράζ των αποκαλύψεων;

Αυτό θα το δούμε στο τέλος όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της προανακριτικής. Αλλά εδώ, ξέρετε, είναι λίγο κραυγαλέα κάποια πράγματα. Βλέπουμε κινήσεις εντυπωσιασμού, όπως η σημερινή κίνηση του κ. Παππά να καταθέσει μήνυση στον πρόεδρο της προανακριτικής επιτροπής στον συνάδελφο τον Σταύρο Κελέτση, αλλά δεν βλέπουμε να υπάρχει η ίδια ευαισθησία και να καταθέτει μήνυση για παράδειγμα στον κ. Καλογρίτσα για όσα του καταμαρτυρεί. Για ότι λάμβανε εντολές με sms, τα οποία παρουσίασε στην Επιτροπή όπως πληροφορούμαστε από τα ΜΜΕ, για το πώς θα χειραγωγηθεί, για το πώς θα κατευθυνθεί ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες. Ο ίδιος δηλώνει ότι ήταν «μπροστινός», ότι είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Παππά, ο οποίος φέρεται να κοιμόταν και στην οικία Καλογρίτσα. Για όλα αυτά τι έχει να πει; Ο κ. Καλογρίτσας, όπως διαβάζουμε επίσης στις εφημερίδες κι ακούμε τα από τα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, λέει ότι ήταν χρηματοδότης Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που στηρίζουν τον κ. Τσίπρα...

Του ραδιοφώνου «στο κόκκινο» που είναι το ραδιόφωνο του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαβάζουμε και σπαρταριστούς διαλόγους που είχε με τον κ. Πολάκη. Για όλα αυτά θα πρέπει να έχει πλήρη ενημέρωση ο ελληνικός λαός. Είναι εμφανές ότι έγινε μια προσπάθεια χειραγώγησης της ενημέρωσης, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Θα είναι βαρύς ο πέλεκυς του πολιτικού κόστους για τον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υπόθεση Καλογρίτσα;

Ήδη νομίζω είναι βαρύς. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι υπήρξε μια προσπάθεια χειραγώγησης των ΜΜΕ από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκίνησε με εκείνες τις γνωστές γάτες των Ιμαλαίων κ. Ράιδο, τις συναντήσεις με τον πρώην εκδότη του «Βήματος», της «ναυαρχίδας» του πάλαι ποτέ συγκροτήματος Λαμπράκη. Λοιπόν, τίποτε δεν μένει κρυφό στο τέλος της ημέρας κ. Ράιδο. Όλα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και κρινόμαστε καθημερινά όλοι για τις επιλογές και τις πράξεις μας.

Κάντε μου ένα σχόλιο για τη δήλωση του συναδέλφου σας, του κ. Γιάννη Λοβέρδου στο νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια.

Κοιτάξτε…

Θα μου επιτρέψετε. Το συζήτησα νωρίτερα και με τον συνάδελφο τον Μάκη τον Θεοδώρου. Θα ήθελα το σχόλιο να το κάνετε ως γονιός, ως πατέρας. Μπορείτε να είστε κακός με τη σύζυγό σας και καλός με τα παιδιά σας;

Κύριε Ράιδο, κάποιος που θα σηκώσει το χέρι του στη γυναίκα του φοβούμαι ότι με μεγαλύτερη ευκολία θα το σηκώσει στο παιδί του. Νομίζω ότι ήταν μια ατυχέστατη δήλωση και ο ίδιος ο συνάδελφος το αντελήφθη. Το νομοσχέδιο αυτό για το οποίο σηκώθηκε τόσος κουρνιαχτός είναι πράγματι ένα σύνθετο ζήτημα. Και γι’ αυτό βλέπετε ότι διατρέχουν διαφορετικές απόψεις όλα τα κόμματα. Δεν υπήρχαν ενστάσεις μόνο από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας...

Και εντός των κομμάτων υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και καταψηφίστηκε και από δύο βουλευτίνες της Νέας Δημοκρατίας.

Ναι, αυτό σας λέω ότι υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις γιατί είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Αλλά μετά από σχεδόν σαράντα χρόνια από την τελευταία ρύθμιση του οικογενειακού δικαίου άλλαξαν τόσα πράγματα στην ελληνική κοινωνία, που επιβάλλονταν μια νέα ρύθμιση εάν θέλετε του οικογενειακού δικαίου. Καλώς ή κακώς, εάν θέλετε, στη χώρα πολύ πιο δύσκολα γίνονται γάμοι, πολύ πιο εύκολα διαλύονται σπιτικά, τα διαζύγια έχουν σχεδόν πενταπλασιαστεί σε σχέση με το 1983 που είχαμε την τελευταία μεταρρύθμιση του οικογενειακού διακαίου, έχουν αυξηθεί οι μονογονεϊκές οικογένειες. Επομένως, θα έπρεπε να ξαναδούμε συνολικά το πρόβλημα αυτό με τρόπο ώστε να σκεφτόμαστε πως θα στηρίξουμε πρωτίστως το παιδί. Και το νομοσχέδιο είναι νομίζω πρωτίστως παιδοκεντρικό.

Δύο σύντομα σχόλια θα σας παρακαλούσα ειλικρινά γιατί με πιέζουν από το κοντρόλ να πάμε σε διαφημίσεις. Το πρώτο έχει να κάνει με τις εξελίξεις στη Γάζα και εάν θέλετε με τη νέα προσπάθεια της Τουρκίας να αναδειχθεί κι εκεί ως γενικός δερβέναγας των πραγμάτων, του κυρίου Ερντογάν δηλαδή ως προστάτης των των Ισλαμιστών σε όλη την υφήλιο.

Κοιτάξτε εγώ θεωρώ θετικό ότι σήμερα υπήρχε εκεχειρία και η εκεχειρία αυτή επετεύχθη με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου που επ’ ουδενί δεν θα ήθελε να βλέπει την Τουρκία να έχει ουσιαστικό ρόλο στη Μέση Ανατολή. Ο αραβικός κόσμος δεν λησμονεί κύριε Ράιδο ότι υπέφερε και ήταν υπόδουλοι, όπως κι εμείς, από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Δεν έχουν καλές αναμνήσεις. Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί να εργαλειοποιήσει το Ισλάμ, να χρησιμοποιήσει την κοινή πίστη που έχουν και οι Άραβες και ιδιαίτερα να ηγηθεί του σουνιτικού Ισλάμ. Δεν το καταφέρνει. Βλέπουμε τις αντιδράσεις που υπάρχουν. Η χώρα μας έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ευρύτερη περιοχή. Ανέλαβε, επίσης, διπλωματικές πρωτοβουλίες. Ο υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Δένδιας επισκέφθηκε, όπως ξέρετε, και το Ισραήλ και τους Παλαιστινίους. Είχε συνομιλίες σε υψηλότατο επίπεδο με τις ηγεσίες και των δύο πλευρών. Εμείς στηρίζουμε ως ελληνική πλευρά την ειρήνη και την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί το πατριαρχείο των Ιεροσολύμων είναι εκεί. Είναι με ελληνική σημαία για όσους δεν έχουν πάει στους Αγίους Τόπους. Θέλουμε, λοιπόν, να διατηρηθεί το status quo στα προσκυνήματα, όπου το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, το ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, έχει τον πρώτο λόγο. Άρα, λοιπόν, έχουμε αυξημένο ενδιαφέρον για την περιοχή. Νομίζω ότι όλη αυτή η κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν είναι διπλής κατεύθυνσης. Πρώτα προς το εσωτερικό, όπου επειδή αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και βλέπει την κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας επιχειρεί να επενδύσει εάν θέλετε στο χαρτί του εθνικισμού, αλλά δείχνει και την απομάκρυνση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό το εισπράττουν νομίζω και στην Ευρώπη.

Εκλογικός νόμος για την αυτοδίοικηση. Επειδή είστε και δημοσιογράφος, θα βάζατε τίτλο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο: «Επιστροφή στην κανονικότητα;»

Επιστροφή στην κυβερνησιμότητα θα έλεγα. Χτες ξεκίνησε η συζήτηση στην Επιτροπή αυτή που έχω την τιμή να προεδρεύω. Ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή αντιλαμβανόταν ότι χάνει τις εκλογές άλλαξε τον εκλογικό νόμο στις εθνικές εκλογές, προσπαθώντας να μας βάλει μια τρικλοποδιά και καθιέρωσε την απλή αναλογική στις εθνικές. Καθιέρωσε δε απλή αναλογική και στις εκλογές της αυτοδιοίκησης, δημοτικές και περιφερειακές, επειδή στερείται στελεχών στην αυτοδιοίκηση. Κι αφού δεν μπορεί να ελέγξει κάτι επιχειρεί την μπαχαλοποίηση. Επιχείρησε να οδηγήσει σε παραλυτικά φαινόμενα την αυτοδιοίκηση με την απλή αναλογική. Σε μια εκλογική αναμέτρηση κ. Ράιδο δεν είναι απλά ζητούμενο η αποτύπωση των ποσοστών με το υποδεκατόμετρο. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει κυβερνησιμότητα. Οι πολίτες ψηφίζουν για να μπορεί να κυβερνηθεί ένας δήμος. Αν ο εκάστοτε δήμαρχος, ο οποίος αγγίζει πολλές φορές το 50 ή το 48% δεν μπορεί να είναι όμηρος των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Όταν η χώρα μπορεί και κυβερνάται αυτοδύναμα με ποσοστό μικρότερο του 43%. Η κυβέρνηση η δική μας που κυβερνά αυτή τη στιγμή τη χώρα, κυβερνά με 39-40%. Είναι λογικό νομίζω το όριο του 43% που βάζουμε, προκειμένου να μπορεί να εκλέγεται δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή και να μην είναι εάν θέλετε όμηρος των όποιων δημοτικών κινήσεων διαμαρτυρίας.

Σας ευχαριστώ πολύ για αυτήν την κουβέντα κ. Χαρακόπουλε. Καλό απόγευμα.

Εγώ σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/EQ7SHgn1jcg

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV και τον δημοσιογράφο Γιάννη Κολλάτο

 

maximos thessalia

Αθήνα, 26 Απριλίου 2021

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV
και τον δημοσιογράφο Γιάννη Κολλάτο

Θα πάμε τώρα να καλησπερίσουμε τον συντοπίτη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργό, τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, όπου, πέραν όλων των άλλων,σήμερα θα κουβεντιάσουμε κι ένα θέμα που άπτεται της ακαδημαϊκής του γκάμας και αφορά την Γενοκτονία των Αρμενίων και το σάλο που έχει προκληθεί μετά την αναγνώρισή της από τον Αμερικανό Πρόεδρο, τον Τζον Μπάιντεν. Φυσικά θα επιχειρήσουμε να ασχολη-θούμε και με τα θέματα της τρέχουσας επικαιρότητας και της τοπικής. Καλό μεσημέρι κ. Χαρακόπουλε. Χρόνια πολλά.

Καλό μεσημέρι. Καλή Μεγάλη εβδομάδα σε όλους τους τηλεθεατές μας. Με το καλό να έχουμε το Πάσχα.

Διαβάζοντας τις αντιρρήσεις και τις αντιδράσεις των Τούρκων αξιωματούχων στην ανα-κοίνωση του Αμερικανού Πρόεδρου της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων είδα ότι επικαλούνται ότι υπήρξε αντίσταση από την πλευρά των Αρμενίων, από τους αντάρτες, κάτι παρόμοιο δηλαδή που είχε συμβεί, που θα το συζητήσουμε, και με τους Έλληνες Ποντίους που εκείνη την περίοδο εκδιώχθησαν, και να δούμε πότε θα ανα-γνωριστεί και η γενοκτονία των Ποντίων κι ότι αντέδρασαν με βάση αυτό. Ότι γίνεται μια ιστορική παραχάραξη. Αυτή είναι η άμυνα των Τούρκων και θέλω ειλικρινά ως ακαδη-μαϊκός, κι όχι τόσο ως Έλληνας βουλευτής να μου πείτε εάν έχει κάποια επιστημονική βάση όλο αυτό στην δική σας έτσι την ακαδημαϊκή θεώρηση κ. Χαρακόπουλε.

Όχι βέβαια κ. Κολλάτε. Εδώ υπήρχε ένα οργανωμένο σχέδιο εξαφάνισης των χριστιανικών πληθυσμών της τότε οθωμανικής αυτοκρατορίας και,δυστυχώς,εμπνευστές ήταν Γερμανοί. Εί-ναι γνωστά αυτά. Έχουν αποδειχθεί από τα αρχεία και ευρωπαϊκών χωρών και από μελέτες που έχουν γίνει από καταξιωμένους διεθνείς ερευνητές και ιστορικούς.

Μάλιστα λέγεται ότι και αυτό λειτούργησε πιλοτικά για να έχουμε μετά στον Β΄ Παγκό-σμιο πόλεμο τους διωγμούς Εβραίων με Ρομά πληθυσμών της Ευρώπης.

Μα, πριν την εισβολή στην Πολωνία νομίζω είναι μια χαρακτηριστική ομιλία του Αδόλφου Χίτ-λερ, ο οποίος είπε: ‘‘ποιος θυμάται την γενοκτονία των Αρμενίων;’’. Δηλαδή, ούτε 25 χρόνια με-τά την γενοκτονία των Αρμενίων είχαμε το ολοκαύτωμα των Εβραίων.

Εικοσιτέσσερα, γιατί το ΄39 έγινε η εισβολή στην Πολωνία.

Σωστά ναι. Κοιτάξτε να δείτε νομίζω ότι αναμφίβολα είναι μιας ιστορικής σημασίας απόφαση αυτή του Προέδρου των Η.Π.Α., του Τζόν Μπάιντεν, μετά από πάνω από έναν αιώνα, 106 χρόνια μετά την γενοκτονία των Αρμενίων, έρχεται αυτή η απόφαση αναγνώρισης από τις Η.Π.Α. Είχαν προηγηθεί οιαναγνωρίσειςαπό άλλες χώρες και στην Ελλάδα...

Νομίζω η Γαλλία ήταν η πρώτη από τις ισχυρές που τις είχε αναγνωρίσει, έτσι δεν είναι;

Ναι,και ένας από τους λόγους που υπάρχει αυτή η προσωπική αν θέλετε βεντέτα που έχει α-ναπτύξει με τον Πρόεδρο Μακρόν ο Ταγίπ Ερντογάν, με χαρακτηρισμούς που αγγίζουν τα όρια της ύβρεως, νομίζω είναι η αναγνώριση της γενοκτονίας από τους Γάλλους. Η αρμενική δια-σπορά εδώ και πολλά χρόνια έχει αναδυθεί σε όλον τον κόσμο σε μία προσπάθεια διεθνούς αναγνώρισης της γενοκτονίας.

Έχουν φτιάξει ένα ισχυρό λόμπι οι Αρμένιοι, εν αντιθέσει με τους Έλληνες. Ίσως θα έ-λεγα να είναι και πιο ισχυρός συγκριτικά με το μέγεθός του ακόμη και με το εβραϊκό, όπως λέμε που μπορεί να παίζει και τις παγκόσμιες τύχες. Αυτό δεν πρέπει να μας βά-λει σε σκέψεις στο πώς θα μπορούσαμε να εκμεταλλευτούμε την ομογένεια για την προώθηση των δικών μας θεμάτων όπως π.χ. και για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων κάποια στιγμή. Έτσι δεν είναι;

Σωστά τα λέτε. Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό κράτος αντιμετώπισε φοβικά και αποσπασματικά θα έλεγα το ζήτημα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και ευρύτερα της Μ.Ασίας. Θα έλεγα ότι είναι λάθος το γεγονός ότι έχουμε κατακερματίσει τρόπον τινά την γενοκτονία. Η γενοκτονία ήταν ένα οργανωμένο σχέδιο όπως είπα που είχε να κάνει με το σύνολο των χριστιανικών πληθυσμών που ζούσανε στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Με τις ει-σηγήσεις των Γερμανών της τότε εποχής, οι Τούρκοι θεώρησαν ότι είναι απειλή για το οθωμα-νικό κράτος και τον τουρκικό εθνικισμό που αναδύονταν η παρουσία χριστιανών, Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων. Και μπήκανε στο στόχαστρο τους ακριβώς με την γέννηση του Α΄ Πα-γκοσμίου πολέμου.

Ιστορικά, όμως, εάν δεν κάνω λάθος στο ΄15 γίνεται και μια εισβολή από τις Ρωσικές δυνάμεις, γιατί η Ρωσία ήταν τότε με την Αντάντ μέχρι να έρθει το ’17 και να έχει την ου-δετερότητα και πιθανόν να το είδανε οι Τούρκοι ότι θα γινόταν ότι γινόταν με τους ρω-σοτουρκικούς πολέμους, που θυμάστε, μιας και γιορτάζουμε τα 200 χρόνια, θυμάστε πώς λειτουργούσε η Ρωσία πάντα τότε σε αυτές τις περιπτώσεις, ξεσήκωνε τους βαλκα-νικούς χριστιανικούς λαούς εναντίον των Τούρκων μέχρι να πετύχει τα σχέδιά της και μετά έκανε μια συμφωνία και τους άφηνε απέξω συνήθως. Αυτό δεν γινόταν;

Σε μεγάλο βαθμό έχει βάση αυτό που λέτε, αλλά δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι η κατάληξη του ρωσοτουρκικού πολέμου του 1829 όταν οι Τούρκοι βρέθηκαν έξω από την Κωνσταντι-νούπολη, με την συνθήκη της Ανδριανούπολης, ουσιαστικά επιβλήθηκε η αναγνώριση του ελ-ληνικού κράτους από του Ρώσους στην Τουρκία. Είχε προηγηθεί βέβαια η ναυμαχία του Ναυ-αρίνου αλλά δεν νομίζω ότι ήταν έτοιμη η Τουρκία ακόμη κι εκείνη την ώρα να αποδεχθεί ως τελεσίδικη την αναγνώριση του ελληνικού κράτους.

Εστιάζοντας στις δύο αυτές γενοκτονίες ή μάλλον στην γενοκτονία όπως πολύ σωστά είπατε στις γενοκτονίες όλων των χριστιανικών πληθυσμών τι λένε τα επίσημα στοιχεί-α; Οι Αρμένιοι λένε για 1,5 εκατομμύρια σφαγιασθέντες.

Κοιτάξτε να δείτε τα απόλυτα νούμερα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν μπορούν εύκολα να προσδιοριστούν. Οι αναφορές που υπάρχουν είναι για τέτοιας τάξης μεγέθους αφανισμό πλη-θυσμού. Μιλάνε για 1,5 εκατομμύριο θανάτους. Όσον αφορά για τους Έλληνες του Πόντου, 353.000 τους υπολογίζουν. Αλλά σας λέω αυτές οι περιγραφές δεν μπορεί να είναι μέχρι τε-λευταίου που έχασε τη ζωή του σε συνθήκες γενοκτονίας. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είχε εκ-δώσει τότε τη Μαύρη Βίβλο για τις διώξεις των χριστιανών της Ανατολής. Όπως σας είπα, ό-μως, είναι λάθος κατά τη γνώμη μου ο κατακερματισμός της γενοκτονίας. Θυμούμαι ότι τα πρώτα χρόνια που εκλέχθηκα βουλευτής μαζί με τον Στέλιο Παπαθεμελή και κάποιους λίγους τότε, έξι με επτά βουλευτές, είχαμε καταθέσει μια πρόταση νόμου που δυστυχώς δεν συζητή-θηκε ποτέ, που λέγαμε ότι θα πρέπει να υπάρχει μία ενιαία ημερομηνία στην οποία θα τιμούμε την μνήμη των σφαγιασθέντων από την οθωμανική αυτοκρατορία αρχικά και το τουρκικό κρά-τος στη συνέχεια, χριστιανών, Ελλήνων δηλαδή, Αρμενίων και Ασσυρίων που έζησαν στα ε-δάφη της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Είναι λυπηρό, όμως, μετά από έναν αιώνα, η Τουρκία να μην συμβιβάζεται με τις μελανές σελίδες της ιστορίας της. Είδατε τις σπασμωδικές αντιδράσεις, τις έντονες αντιδράσεις που υπήρξαν αυτές τις ημέρες μετά την δήλωση αναγνώρισης της γενοκτονίας από τον πρόεδρο Μπάιντεν. Αλλά βλέπω ότι αρχίζει και στο εσωτερικό της Τουρ-κίας να υπάρχουν αναταράξεις. Πριν λίγο πληροφορήθηκα ότι ένας Αρμένιος βουλευτής που εξελέγη βέβαια με το κόμμα που απειλείται να βρεθεί εκτός νόμου στην Τουρκία, με το φιλο-κουρδικό κόμμα, κατέθεσε αίτημα να γίνει συζήτηση για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων στην τουρκική Εθνοσυνέλευση. Δεν πιστεύω ότι θα συζητηθεί ποτέ το αίτημα, αλλά αναμφίβολα είναι ενδεικτικό, αν θέλετε, το νέο δεδομένο που δημιούργησε η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων από τις ΗΠΑ και πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν και άλλες χώρες που μέχρι τώρα ήταν επιφυλακτικές.

Ναι,γιατί και η Αμερική δίνει και τον τόνο. Το καταλάβαμε αυτό και από την αναγνώριση της Μακεδονίας, της Βόρειας Μακεδονίας, τα Σκόπια δηλαδή. Εν πάση περιπτώσει, πά-με σε μια άλλη μελανή σελίδα. Αυτό που θέλω να ρωτήσω, το τελευταίο κ. Χαρακόπου-λε για να πάμε και στα καθ’ υμάς. Υπάρχει μια άποψη που την είχε εκφράσει ο καθηγη-τής ο Πολυχρόνης ο Ενεπεκίδης, ότι ένα έθνος το οποίο δεν αναγνωρίζει τα ιστορικά του λάθη τις γενοκτονίες, μπορεί να τα επαναλάβει και στο μέλλον εάν δεν συμβιβαστεί με αυτά. Οι Γερμανοί είδαμε ότι αναγνώρισαν την γενοκτονία των Εβραίων και μάλιστα είδαμε και να καταθέτει στεφάνια και η Μέρκελ και στο Άουσβιτς και όλα αυτά. Πόσο απέχουμε ώστε να αναγνωρίσει και η Τουρκία αυτά τα ιστορικά της λάθη, εν πάση περι-πτώσει αυτά που την βαραίνουν; Και να το θέσω και κάπως διαφορετικά. Υπάρχουν και κάποιοι σκεπτικιστές που λένε ότι με την κίνησή του αυτή ο Τζόν Μπάιντεν μπορεί και εμάς τους Έλληνες και κάποιους άλλους χριστιανικούς πληθυσμούς να μας ευαρέστη-σε, αλλά μήπως τον στρέφει μια ώρα αρχύτερα προς τον Πούτιν και ανατρέπει τις ισορ-ροπίες στην ευρύτερη περιοχή;

Κοιτάξτε ο Πολυχρόνης Ενεπεκίδης τον οποίο μνημονεύσατε ήταν μια μεγάλη μορφή πραγμα-τικά του ελληνισμού. Μελέτησε τα αρχεία της Αυστροουγγαρίας και τεκμηρίωσε την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Είναι μνημειώδες το έργο του και δεν έχει τιμηθεί όσο θα έπρεπε νομίζω από την Ελλάδα. Πέθανε μόνος του, πλήρης ημερών, και υπήρχε ένα ολόκληρο ζήτημα πως θα μεταφερθεί η σορός του στην Ελλάδα για να ενταφιασθεί. Το λέω γιατί πρέπει να τι-μούμε την μνήμη ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στην εθνική υπόθεση.
Κοιτάξτε να δείτε. Νομίζω ότι θα κυλήσει πολύ νερό ακόμη στο αυλάκι μέχρι να συμβιβαστεί η Τουρκία με τις μελανές σελίδες της ιστορίας της. Τα τελευταία χρόνια βλέπετε ότι υπάρχει μια αν θέλετε υποχώρηση του ευρωπαϊκού οράματος, της ευρωπαϊκής προοπτικής, της θέλησής της να ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλο και κοιτάζει προς την Ανατολή, επιδιώκει να έχει έναν ρόλο περιφερειακής δύναμης. Εκμεταλλεύεται τις συγκυρίες, την παρένθεση αυτή που υπήρχε στην Αμερική με την προεδρεία Τραμπ και την αποχώρηση της Αμερικής από τα τεκταινόμενα στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Και υπήρξαν αυτές οι επαφές με τη Ρωσία, αυτή η ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει σε επίπεδο προσωπικό με τον Βλαδίμηρο Πούτιν. Δεν ξέρω τώρα εάν την σπρώχνει περισσότερο η απόφαση της Αμερικής στην αγκαλιά του Πούτιν. Κι εκεί είναι ακόμη πιο πολύπλοκα τα πράγ-ματα. Βλέπετε τον παράγοντα Ουκρανία για παράδειγμα, την ένταση που υπάρχει μεταξύ Ρω-σίας και Ουκρανίας λόγω της Κριμαίας αλλά και των αποσχιστικών τάσεων στα ανατολικά της Ουκρανίας που συνορεύουν με την Ρωσία. Η πρόθεση της Τουρκίας να στείλει μη επανδρω-μένα αεροσκάφη «Μπαϊραχτάρ», να στηρίξει δηλαδή με την πολεμική της βιομηχανία την Ου-κρανία, έχει προκαλέσει μια ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Υπήρξε νότα νομίζω που α-ποτρέπει τις πτήσεις και τα ταξίδια Ρώσων τουριστών στην Τουρκία για το καλοκαίρι. Είναι πο-λύπλοκη η εξίσωση στην ευρύτερη περιοχή μας.
Είναι θετικό ότι η Ελλάδα αναπτύσσει μια ιδιαίτερη ενεργή διπλωματία τα τελευταία δύο χρόνια με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες ένιωσαν εθνική υπερηφάνεια και ικανοποίηση από την αποφασιστική στάση που τήρησε ο υπουργός Εξωτερικών, ο Νίκος Δέν-διας, στο debate, στη συνέντευξη που υπήρξε μετά την επίσημη επίσκεψή του στην Άγκυρα. Ετέθησαν ξεκάθαρα οι κόκκινες γραμμές από την ελληνική πλευρά όσον αφορά την εξωτερική μας πολιτική και την προσπάθεια επίλυσης των διαφορών μας με την Τουρκία. Έγινε σαφές ότι η μόνη διαφορά η οποία υπάρχει και για την οποία μπορούμε να συζητούμε είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Αύριο, βεβαίως, όπως ξέρετε αρχίζουν οι συζητήσεις της άτυπης πενταμερούς για το κυπριακό. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος κ. Κολλάτε. Βλέπουμε μια σκλήρυνση της στάσης της Τουρκίας, μια κλι-μάκωση της αδιαλλαξίας. Επιχειρεί να αλλάξει το πλαίσιο λύσης για το οποίο συζητούμε τα τε-λευταία 47 χρόνια από την εισβολή και κατοχή του 37% της κυπριακής δημοκρατίας. Το πλαίσιο της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Επιδιώκει τώρα η Τουρκία να έχει δύο ανεξάρτητα κράτη. Επιδιώκει δηλαδή αυτό το προτεκτοράτο που στήθηκε με την εισβολή στην Κύπρο, με ηγέτη τον Ραούφ Ντεκτάς να αναγνωριστεί ως κυρίαρχο κράτος, κάτι το οποίο ποτέ δεν μπορεί να το αποδεχθούμε βεβαίως. Και επιδιώκει μέσα από αυτό μια χαλαρή συνομοσπονδία, να έχει ουσιαστικά ρόλο και έλεγχο σε όλη την μαρτυρική μεγαλόνησο, αλλά να έχει και πόδι στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι εάν μπούμε σε αυτές τις απαρχαιωμένες λογικές ότι δεν υπάρ-χειισονομία στη βαρύτητα της ψήφου, αλλά το 18% των Τουρκοκυπρίων θα μπορεί να θέτει βέτο στις αποφάσεις ενός κυρίαρχου ευρωπαϊκού κράτους όπως είναι η Κύπρος, αντιλαμβά-νεστε ότι θα μπορεί να μπλοκάρει έτσι την πορεία και αποφάσεις καθοριστικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Νομίζω ότι αυτό το αντιλαμβάνονται και οι Ευρωπαίοι και γι’ αυτό βλέπετε ότι όλο και περισσότεροι πια είναι περισσότερο επιφυλακτικοί όσον αφορά και τη σχέση τη μελλοντική με την Τουρκία. Το σενάριο της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση όλο και απο-μακρύνεται. Ευθαρσώς και οι Γάλλοι, και οι Αυστριακοί και πολλοί άλλοι ακόμη μιλούνε για μια ειδική σχέση, για ένα καθεστώς ιδιαίτερης σχέσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Και οι Τούρκοι πιέζουν όπως ξέρετε για την τελωνειακή ένωση, αλλά το καθεστώς πλήρους μέλους νομίζω ότι απομακρύνεται πάρα πολύ από τον ορατό ορίζοντα.

Ωραία. Πάμε τώρα και σε ένα τοπικό θέμα και με αυτό να κλείσουμε. Είναι πολλά βέβαια. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για τον παγετό, για τις ζημιές που προκάλεσε…

Είναι σημαντικό πρόβλημα και υπάρχει άμεση ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός -γιατί το συζητήσαμε μαζί του, μπορεί να μην είδε τα φώτα της δημοσιότητας αλλά έδειξε άμεσα αντανακλαστικά- δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξουν δίκαιες αποζημιώσεις και εάν χρειαστεί να υπάρξει και ενίσχυση του ΕΛΓΑ με σύννομο τρόπο για να μην δημιουργούνται ε-πιπτώσεις όπως είχαμε στο παρελθόν με τα πακέτα «Χατζηγάκη», τα οποία τα ζήσαμε πολύ έντονα και τα ξέρετε πολύ καλά...

Και μάλιστα πληροφορήθηκα ότι ξεκίνησε και μια περιοδεία ο κύριος Λυκουρέντζος στις πληγείσες περιοχές. Χθες νομίζω ήταν στην Μαγνησία μαζί με τον κ. Τριαντόπουλο τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, έτσι ώστε να γίνει μια καταγραφή καθό τρόπο έγινε με τον «Ιανό», ώστε να υπάρξει και άμεση έτσι αρωγή.

Όπως ξέρετε κ. Κολλάτε την εβδομάδα που πέρασε έγινε νόμος του κράτους το νομοσχέδιο που ήταν σε διαβούλευση τις προηγούμενες εβδομάδες για την Κρατική Αρωγή. Επειδή ακρι-βώς ο τρόπος που δίνονται ταΠΣΕΑ στη χώρα είναι ένας απαρχαιωμένος, γραφειοκρατικός και χρονοβόρος στη διαδικασία του, άλλαξε προκειμένου να είναι πιο γρήγορες και πιο δίκαιες οι ενισχύσεις αυτές, η κρατική αρωγή. Θα λαμβάνουν να φανταστείτε τα νέαΠΣΕΑ και οι μη κατ’ επάγγελμα αγρότες, στο 50% της ζημίας βέβαια που έχουν υποστεί, κάτι το οποίο δεν υπήρχε μέχρι σήμερα. Αλλά επειδή όλοι μιλούν για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και μιλούν και για «χαράτσωμα» των αγροτών, το άκουσα από βουλευτή της αριστεράς στη συζήτηση του νο-μοσχεδίου στη Βουλή, νομίζω ότι δεν πρέπει να χαϊδεύουμε τα αυτιά κανενός εάν θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι. Εάν θέλουμε απλά να είμαστε ευχάριστοι και να μην αλλάζει τίποτε στον τόπο είναι πολύ εύκολη η συνταγή που ακολουθούν οι λαϊκιστές. Κάποιος, όμως, που θέλει να είναι σοβαρός θα πρέπει να λέει τα πράγματα με το όνομά τους. Εάν τα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ ήταν ακριβά, και «χαρατσώνουμε» τους αγρότες, όπως λέει η αριστερά, τότε κ. Κολλάτε, εδώ και χρόνια θα είχε εισβάλλει ο ιδιωτικός τομέας στον χώρο της αγροτικής ασφάλισης. Γιατί δεν το κάνει αφού έχει την δυνατότητα; Γιατί δεν μπορεί να προσφέρει ανταγωνιστικά ασφάλιστρα στους αγρότες μας. Άρα, λοιπόν, να τελειώνουμε. Δεν είναι «χαράτσωμα». Ό,τι πληρώνουν παίρνουν οι αγρότες και με το παραπάνω γιατί υπάρχει και η κρατική συμμετοχή στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ. Δεν υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια. Φέτος για πρώτη φορά τατε-λευταία δέκα χρόνια της κρίσης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη δόθηκαν30 εκατομμύρια ευρώ στον ΕΛΓΑ. Ο πρωθυπουργός είπε ότι εάν χρειαστεί θα δοθούν και πάλι. Το ένα που ήθελα να πω. Το δεύτερο για την αναθεώρηση του κανονισμού που λέγαμε δείχνει ότι ήταν μια φούσκα τα περί αναλογιστικής μελέτης που μας έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι είχε ξεκινήσει επί των ημερών του. Αυτό που υπήρξε ήταν μια μελέτη βιωσιμότητας, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας στην κυριακάτικη «Real news» και την κατέθεσα στα πρακτικά της Βουλής, που αποδεικνύει ότι εάν υλοποιηθεί η πρόβλεψη αυτή της μελέτης βιωσιμότητας της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙ-ΖΑ-ΑΝΕΛ θα πρέπει να αυξηθούν τα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ κατά 25%. Δεν υπήρξε αναλογι-στική μελέτη. Αναλογιστική μελέτη σημαίνει ότι ζητώ από κάποιον να μελετήσει εάν μπουν 1,2,3,5 νέοι ασφαλιστικοί κίνδυνοι. Εγώ το είχα ζητήσει τότε από τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι και την ακαρπία. Είχε ξεκινήσει κάτι το οποίο μετά την αλλαγή κυβέρνησης και την αποχώρησή μου δεν ολοκληρώθηκε. Σημαίνει, λοιπόν, ότι εάν προσθέσουμε νέους ασφαλιστι-κούς κινδύνους, μην έχουμε αυταπάτες, θα πρέπει να υπάρξει και ανάλογη αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων. Εγώ λέω ότι επειδή έχουμε το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και όλο και περισσότερο συναντούμε τέτοιες ζημιές και οι παραγωγοί μας βρίσκονται σε αδιέξοδο, θα πρέπει να ενεργοποιήσουμε στο νέο ΠΑΑ -κάτι το οποίο το είχαμε κάνει εμείς στο προηγούμενο αλλά ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν επέτρεψε να ολοκληρωθεί- δράση που θα προβλέπει μια επι-δότηση ασφαλίστρου του ΕΛΓΑ για τις ζημιές από την κλιματική αλλαγή. Εμείς είχαμε βάλει κάποια χρήματα τότε για να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Δυστυχώς, τα αφαίρεσαν και τα έβαλαν σε άλλες δράσεις. Και επειδή το πρόγραμμα δεν αφορά μόνο εμάς αλλά όλον τον ευρωπαϊκό νότο και γενικότερα όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, νομίζω ότι μπορούν να υπάρξουν ευρύτερες συμμαχίες σε επίπεδο ΕΕ για να υπάρξει πιο γενναία χρηματοδότηση στη νέα ΚΑΠ όσον αφο-ρά το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και τις συνέπειες που έχει, στις ζημιές που προκαλεί στην αγροτική παραγωγή καικατ’ επέκτασηστο βιοτικό επίπεδο των αγροτών και των κτηνο-τρόφων μας.

Μάλιστα. Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την κουβέντα που είχαμε κ. Χαρακόπου-λε. Να είστε καλά. Χρόνια Πολλά.

Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλό Πάσχα εάν δεν τα πούμε μέχρι τις γιορτές. Καλή Ανάσταση!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttps://youtu.be/UUM3mVctKe8

Read more...