Menu
A+ A A-

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Βραδυνή: “Το εθνικό συμφέρον δεν προτάσσει εκλογές” - Τι απαντά για υποκλοπές, ελληνοτουρκικά και ακρίβεια.

IMG 0106 1

Αθήνα, 12 Αυγούστου 2022

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Βραδυνή
και τον Κώστα Μελισσόπουλο

«Το εθνικό συμφέρον δεν προτάσσει εκλογές»

«Με όσα συμβαίνουν στη διεθνή σκηνή απαιτείται σταθερότητα, ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις», τονίζει σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής», ο βουλευτής Λαρίσης της Ν.Δ., πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, επισημαίνοντας ότι «το εθνικό συμφέρον προτάσσει πολιτική σταθερότητα και όχι εκλογές». Αναφερόμενος στο θέμα των παρακολουθήσεων ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «πρόκειται για σοβαρότατη υπόθεση», αλλά τονίζει ότι θα ήταν άδικο να επισκιάσει το έργο που έγινε από την κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια.
Ο κ. Χαρακόπουλος αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά κάνει λόγο για «παροξυσμό μεγαλοϊδεατισμού της Τουρκίας» και εκτιμά ότι «όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά, υπό την οπτική μίας εκβιαστικής τακτικής συνολικά προς τη Δύση, και όχι μόνον εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου». Τέλος, εκτιμά ότι εκλογικός στόχος της Ν.Δ. είναι η αυτοδυναμία, και πως εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, λόγω απλής αναλογικής, μετά τις εκλογές θα μελετηθούν τα νέα δεδομένα και θα αποφασιστεί εάν θα γίνουν νέες εκλογές ή συνεργασία με άλλα κόμματα

1. Κύριε Χαρακόπουλε ποια είναι η άποψη σας για τα όσα έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα με το θέμα των υποκλοπών;

Αναμφίβολα πρόκειται για σοβαρότατη υπόθεση, η οποία, όμως, θα ήταν άδικο να επισκιάσει το σημαντικότατο έργο που έχει γίνει αυτά τα τρία χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη σε όλους τους τομείς. Και ορθώς ο πρωθυπουργός όχι μόνο πήρε αποστάσεις από τους χειρισμούς που υπήρξαν, αλλά όπως τόνισε στη δήλωσή του είναι αποφασισμένος να μην μείνει καμία σκιά, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και της λογοδοσίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οφείλουμε να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία του συστήματος συλλογής και αξιοποίησης πληροφοριών, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Οι νέες αυστηρότερες δικλείδες ασφαλείας στη δραστηριότητα της ΕΥΠ, στόχο έχουν να επιφέρουν την απαιτούμενη ισορροπία, ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα της δράσης της και τον σεβασμό στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα όλων των πολιτών.

2. Εκτιμάτε ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα αποτελούσε λύση για τη χώρα;

Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει γύρω μας και στο τι μας περιμένει την περίοδο που έρχεται και μετά ας κρίνουμε αν χρειαζόμαστε εκλογές. Έχουμε, λοιπόν, την συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, με τις δραματικές συνέπειες που αυτός προκαλεί στην εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Όλοι αναμένουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ταυτόχρονα, η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας βρίσκεται σε νέα έξαρση. Και είναι βέβαιο ότι η συνέχεια θα είναι ανάλογη και το επόμενο διάστημα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον πόσο σώφρων και πόσο υπεύθυνη θα ήταν η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες; Και η οποία, μάλιστα, λόγω της νάρκης της απλής αναλογικής, που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί οδηγήσει σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις! Το εθνικό συμφέρον, επομένως, προτάσσει την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας ώστε να διαπλεύσουμε με ασφάλεια την τρικυμιώδη θάλασσα των προκλήσεων που ανοίγεται μπροστά μας.

3. Πιστεύετε ότι η Άγκυρα έχει σκοπό να οξύνει περαιτέρω τις σχέσεις με την χώρα μας, ή απλώς μπλοφάρει;

Είναι φανερό ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα παροξυσμό μεγαλοϊδεατισμού κι αυτό διαπιστώνεται με όλα αυτά τα ανιστόρητα οράματα του νεοοθωμανισμού, της “γαλάζιας πατρίδας”. Παράλληλα, παρά τη σκληρή εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, οπαδοί και αντίπαλοι του Ερντογάν, συντάσσονται σε μια ακραία ρητορική κατά της Ελλάδος. Τα όσα ακούμε τους τελευταίους μήνες δεν έχουν προηγούμενο. Έφτασε ο υπουργός Άμυνας να επικαλείται τον “Αλλάχ” για την κατάληψη ελληνικού νησιού, όπως είναι το Καστελόριζο! Οπωσδήποτε η, εν χορδαίς και οργάνοις, έξοδος του γεωτρύπανου “Αμπτουλχαμίντ Χαν” στη Μεσόγειο, δεν προοιωνίζει κάτι θετικό. Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά, υπό την οπτική μιας εκβιαστικής τακτικής συνολικά προς τη Δύση -κι όχι μόνον εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Σε κάθε περίπτωση, εμείς οφείλουμε να παραμένουμε σε ετοιμότητα, στρατιωτική και διπλωματική, επαναλαμβάνοντας ακούραστα σε εχθρούς και φίλους ότι εκπτώσεις στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν πρόκειται να κάνουμε.

4. Η ακρίβεια μαστίζει τα νοικοκυριά, και τα επιδόματα δεν φαίνεται να είναι λύση. Φταίει για όλα ο πόλεμος στην Ουκρανία, ή μήπως υπάρχουν αδυναμίες διαχείρισης και στην κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκε σχεδόν από τις αρχές του βίου της στο κέντρο μιας τέλειας πλανητικής καταιγίδας. Αρχικώς, με την πανδημία του κορονοϊού, που πάγωσε την οικονομική δραστηριότητα. Εν συνεχεία, λόγω του πολέμου και της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που με τη σειρά τους συμπαρέσυραν και τις τιμές πολλών άλλων προϊόντων, μεταξύ αυτών και των τροφίμων. Εντούτοις, όλα αυτά χρόνια το κράτος στάθηκε δίπλα στον δοκιμαζόμενο πολίτη, τον πληττόμενο επιχειρηματία, τον απλό εργαζόμενο. Η επιδοματική πολιτική στη συγκεκριμένη περίοδο είχε ιδιαίτερη αξία γιατί απέτρεψε την κατάρρευση μεγάλων κλάδων της οικονομίας και τη εκτόξευση της ανεργίας. Και τώρα πάλι η κρατική αρωγή ήταν αυτή που αποκατέστησε κάπως τις ισορροπίες από τα φουσκωμένα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας. Προφανώς, όμως, η λύση δεν είναι τα επιδόματα. Και κυρίως για μια φιλελεύθερη κυβέρνηση, όπως αυτή της Νέας Δημοκρατίας, που πιστεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην προσέλκυση επενδύσεων. Ωστόσο, θα ήταν κάποιος αιθεροβάμων αν ανέμενε ότι όσο καλά και αν τα πάει μια κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό, την ώρα που συμβαίνουν οι δεδομένες παγκόσμιες αναταράξεις.

5. Εκτιμάτε ότι θα είναι δυνατή μια κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, ή θα χρειαστούν και δεύτερες εκλογές;

Όποτε γίνουν οι εκλογές, στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία γιατί η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, για να μπορέσει να απαντήσει με επάρκεια στις προκλήσεις των καιρών. Κι αυτό νομίζω ότι θα είναι και το δίλημμα των εκλογών. Εξάλλου, είναι πολύ πρόσφατη η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να γίνουν οι αναγκαίες συγκρίσεις. Από εκεί και πέρα, το οποιοδήποτε σενάριο συγκυβέρνησης, αν η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη, θα πρέπει να το δούμε στις δεδομένες συνθήκες που θα προκύψουν μετά τις εκλογές. Τότε θα κριθεί αν είναι προτιμότερη η κυβερνητική συνεργασία ή δεύτερες εκλογές που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στον Τ/Σ 4media

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 4

Λάρισα, 27 Ιουνίου 2022

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στον Τ/Σ 4media

Εμείς θα πάμε τώρα να συνομιλήσουμε με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο μιας και μιλήσαμε για εκλογές με τον κ. Σούλτη. Καλησπέρα σας κ. Χαρακόπουλε.

Καλησπέρα, ευχαριστώ για την πρόσκληση και καλή αρχή στη νέα τηλεόραση του νομού.

Ευχαριστούμε πολύ να είστε καλά. Τώρα φαντάζομαι δεν ξέρω, έχουμε δει όλοι, και μετά τις τελευταίες συνεντεύξεις και δηλώσεις του πρωθυπουργού, σε ένα mood προεκλογικό. Για εσάς περισσότερο, γιατί διαβάζουμε ότι τα κόμματα ειδικά της αντιπολίτευσης, αλλά και οι βουλευτές της κυβέρνησης έχουν βάλει κάτω τις ημερομηνίες, τις ελέγχουν και έχουν πέσει και συγκεκριμένες τρεις ημερομηνίες, τις σχολιάζουμε καθημερινά, τελευταία Κυριακή του Σεπτεμβρίου, 25 Σεπτεμβρίου, 2 Οκτωβρίου, αυτά είναι τα σενάρια των πρόωρων εκλογών. Νομίζω ότι αυτά κ. Χαρακόπουλε...

Κοιτάξτε αν ανοίξει μία συζήτηση για πρόωρες εκλογές στο τέλος λειτουργεί ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία στην Ελλάδα. Και κατά κανόνα στα χρόνια της μεταπολίτευσης οι περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις ήταν πρόωρες. Τη θητεία τους ολοκλήρωσαν μόνο οι κυβερνήσεις που τελικά τις έχασαν τις εκλογές. Όλες οι άλλες ήταν πρόωρη η προσφυγή στην κάλπη. Προσωπικά, από άποψη αρχής, είμαι υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας. Πιστεύω ότι μία κυβέρνηση που λαμβάνει εντολή από τους πολίτες οφείλει να εξαντλήσει την τετραετία, υπό την έννοια ότι θα έχει έτσι τον απαραίτητο χρόνο να υλοποιήσει το πρόγραμμά της. Δυστυχώς, όμως, αυτό όπως είπα δεν είναι ο κανόνας. Αυτό που ζούμε το τελευταίο διάστημα είναι μία όξυνση της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Ο πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη τόνισε ότι πρόθεσή του είναι να εξαντλήσει την τετραετία αλλά…

Υπάρχει ένα αλλά πάντα.

Υπάρχει αυτό το αλλά, ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το τοξικό κλίμα το οποίο λειτουργεί στο τέλος σε βάρος και της οικονομίας. Και η συζήτηση, ξέρετε, περί προσφυγής στις κάλπες, έχει επιδράσεις, έχει επιπτώσεις στην οικονομία. Κανένας δεν θα έρθει να κάνει μία επένδυση, αν δεν είναι σίγουρος την επόμενη μέρα σε ποιο πολιτικό περιβάλλον, σε ποιο φορολογικό περιβάλλον, σε ποιο οικονομικό περιβάλλον, σε ποιο επενδυτικό περιβάλλον θα δραστηριοποιηθεί. Κοντός ψαλμός αλληλούια θα δούμε. Η αίσθησή μου, πάντως, είναι ότι πέρα από τις προθέσεις θα πρέπει να υπάρχουν και οι προϋποθέσεις και επειδή αύριο έχουμε τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου βλέπετε την κλιμάκωση που υπάρχει, όχι μόνο φραστική πια, αλλά και σε επίπεδο προβοκάτσιας από πλευράς της Τουρκίας, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας το γεγονός ότι οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μία απλή εκλογική αναμέτρηση. Με βάση τον εκλογικό νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, την απλή αναλογική που άφησε ως μία εκκρεμότητα για την επόμενη κυβέρνηση, μια δυσκολία στο σχηματισμό κυβέρνησης, αντιλαμβάνεστε ότι θα χρειαστεί δεύτερη εκλογή. Άρα θα έχουμε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και δευτέρες εκλογές, με στόχο το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης, οι οποίες θα διεξαχθούν από υπηρεσιακή κυβέρνηση στην οποία με βάση το σύνταγμα προΐσταται, ηγείται, ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, ο αρχαιότερος δικαστής, αυτός που προΐσταται ενός εκ των τριών ανώτατων δικαστηρίων της χώρας. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν ότι, είναι ανοιχτά τα μέτωπα με την Τουρκία, με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας να χτυπάει κόκκινο, δεν ξέρω πόσο φρόνιμο θα ήτανε να πάμε σε εκλογές με το ρίσκο ότι μπορεί να έχουμε ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο για παράδειγμα, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου με υπηρεσιακό πρωθυπουργό

Να ρωτήσω κάτι πάντως; Από τη μία προφανώς μία λογική λέει ότι τα ελληνοτουρκικά ίσως και να απομακρύνουν τις εκλογές, από την άλλη έχει μία χρυσή ευκαιρία ο πρωθυπουργός. 20 Αυγούστου βγαίνουμε από την επιτροπεία. Μετά τις 20 Αυγούστου, ένας καλός πολιτικός λόγος θα ήταν να πάμε σε εκλογές, διότι βγαίνουμε από την επιτήρηση που είχαμε πάνω από 10-12 χρόνια στην πλάτη μας.

Αλήθεια είναι αυτό που λέτε κ. Γαρουφαλλιά, αν θελήσει κανείς να το δει από την κομματική πλευρά. Προσπάθησα να δώσω και μία εθνική οπτική στο σενάριο των εκλογών. Η δική σας οπτική είναι σωστή επίσης και σήμερα μάλιστα είναι ακόμα πιο επίκαιρη, γιατί σαν σήμερα, πριν από 7 χρόνια, ήταν η απόφαση για το μοιραίο δημοψήφισμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το οποίο την επόμενη έφερε τα capital controls, κόντεψε να οδηγήσει τη χώρα εκτός ευρωπαϊκής ένωσης και οδήγησε, βεβαίως, στο τρίτο και αχρείαστο στο μνημόνιο που έβαλε ένα επιπλέον άχθος στη χώρα 100 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μία και η εκπομπή σας είναι «όλα όσα ζούμε»…
Αυτό που θέλαμε να κάνουμε ως τίτλο ήταν το «τι ζούμε θεέ μου» αλλά δεν ακουγόταν καλά. Το φτιάξαμε λίγο, για αυτό έγινε «όλα όσα ζούμε», γιατί ζούμε πάρα πολλά τα τελευταία χρόνια και σε οικονομικό επίπεδο και σε επίπεδο πανδημίας και μέτρων και καθημερινότητας που δεν τα πιστεύει κανείς. Για αυτό ήθελα να συμπληρώσω αυτό που περιγράφετε τώρα. Πόσο καλό θα μας έκαναν οι εκλογές οι πρόωρες εκλογές μέσα από αυτό το πλαίσιο που περιγράψατε κι εσείς, δηλαδή με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά, που οι περισσότεροι που έχουμε φιλοξενήσει, εδώ τουλάχιστον, διεθνολόγοι μας λένε ότι περιμένουν, το απευχόμαστε όλοι, κάποιο επεισόδιο μέσα στο καλοκαίρι, με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην οικονομία της χώρας. Μπορεί να λέμε ότι βγαίνουμε στις 20 του μήνα αλλά είναι και θεωρητικό. Πρακτικά, τα ζητήματα είναι πολύ δύσκολα οικονομικά. Έχουμε περάσει την πανδημία η καθημερινότητα βλέπουμε με την ενέργεια, με τις ανατιμήσεις, με τις αυξήσεις, με τους λογαριασμούς, δεν είμαστε σε εύκολη φάση, να το πω έτσι, δεν ξέρω πόσο θα μας ωφελούσαν.
Νομίζω ότι όλοι αναγνωρίζουν ότι οι κρίσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η παρούσα κυβέρνηση όλες είναι εξωγενείς. Είχαμε την πανδημία, είχαμε την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, είχαμε τη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση και τώρα έχουμε τον πόλεμο. Ποιος μπορούσε να προβλέψει κ. Σπανού ότι όλα αυτά θα τα αντιμετωπίζαμε, πριν από τρία χρόνια; Κανείς δεν νομίζω να μπορούσε να προέβλεπε ότι θα είχαμε πόλεμο στη γηραιά ήπειρο. Θεωρούσαμε δεδομένη την ειρήνη μετά το τέλος του δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου και με τις μικρές εξαιρέσεις, αν θέλετε, μετά την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας στην ευρύτερη περιοχή και, βεβαίως, η εισβολή στην Κύπρο. Αλλά, σε γενικές γραμμές είχε εδραιωθεί μία βεβαιότητα ειρήνης και ότι δεν θα αντιμετωπίζαμε τέτοιας μεγάλης έντασης πόλεμο.

Αυτό σωστό είναι.

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Και οι επιπτώσεις που μνημονεύσατε στην οικονομία είναι όλες εξωγενείς. Έχουν να κάνουν με την ανατίμηση στο ενεργειακό κόστος, ως απόρροια, βεβαίως, του πολέμου στην Ουκρανία.

Είχε ξεκινήσει νωρίτερα βέβαια, πριν τον πόλεμο είχαν ξεκινήσει οι ανατιμήσεις.

Ναι κ. Σπανού, οι ανατιμήσεις στην ενέργεια είχαν ξεκινήσει, πάλι, υπό την απειλή της πολεμικής σύγκρουσης. Γιατί η Ευρώπη, δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό, εξαρτάται ενεργειακά από το φυσικό αέριο της Ρωσίας οπότε οι αγορές ήδη θα έλεγα προδίκαζαν είναι το αποτέλεσμα της πολεμικής σύγκρουσης. Παρόλα αυτά, όμως, ας μη λησμονούμε, ότι μέσω αυτής της οικονομικής κρίσης που σε μεγάλο βαθμό επηρεάζεται από εξωγενείς παράγοντες, η χώρα πέτυχε ρυθμούς ανάπτυξης πέρυσι πάνω από 8%, το πρώτο τρίμηνο φέτος της τάξεως του 7% και αυτές οι επιδόσεις είναι εκείνες που έδωσαν τη δυνατότητα να υπάρχουν στοχευμένες παροχές. Στα δύο χρόνια της πανδημίας δόθηκαν πάρα πολλά λεφτά, πάνω από 10 δισεκατομμύρια για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων, των ανθρώπων που βρέθηκαν στην αναστολή εργασίας, των ανέργων. Θα έχουμε την ευκαιρία, 6 Ιουλίου, παραμονή της επετείου συμπλήρωσης τριών χρόνων διακυβέρνησης από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, να γίνει μία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στη βουλή για την κοινωνική πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση αυτή μέχρι σήμερα. Και τότε θα έχουμε την ευκαιρία να θυμίσουμε τι ανεργία παραλάβαμε, στο 17,3% και έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό της τελευταίας δεκαετίας το 12,2%, έχουμε δηλαδή επιχειρήσεις που αναζητούν εργαζόμενους και δεν βρίσκουν με τα προσόντα που θέλουν, ανακόπηκε η φυγή στο εξωτερικό, είχαμε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια αυξήσεις στον κατώτατο μισθό κατά 50 ευρώ τη δεύτερη και 13 την πρώτη, δηλαδή ουσιαστικά 63 ευρώ. Και αν συναριθμήσετε και τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές, ουσιαστικά ένας εργαζόμενος που έπαιρνε τον κατώτατο μισθό, ετησίως, παίρνει πάνω από 1.000 ευρώ ως αύξηση.Και βεβαίως για πρώτη φορά κ. Γαρουφαλιά, να πω ότι θα έχουμε αυξήσεις συντάξεων της τάξης του 7% για όσους έχουν συμπληρώσει 30 χρόνια εργασίας. Ακυρώθηκε η περιστολή που υπήρχε για όσους είχανε άθροισμα κύριας σύνταξης και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.300 ευρώ, δόθηκαν αναδρομικά που είχαν έπρεπε να καταβληθούν στους συνταξιούχους άνω του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Δεν τα λέω όλα αυτά για να πω ότι όλα γίνονται καλά. Λέω, όμως, ότι παρά τους εξωγενείς κινδύνους, παρά τους εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομία, η ελληνική οικονομία απέδειξε, εν τινί μέτρω αντοχές, σε σχέση με άλλες οικονομίες, και μπόρεσε να στηρίξει, στο μέτρο του δυνατού, χωρίς να μπαίνουμε και πάλι στο ρίσκο του εκτροχιασμού, την πραγματική οικονομία, τους εργαζόμενους, τους χαμηλοσυνταξιούχους, αυτούς που πραγματικά βιώνουν περισσότερο την ανάγκη στήριξης. Και μία σειρά μέτρων, επειδή εστιάζετε στην ενέργεια, ελήφθησαν και λαμβάνονται συνεχώς και αν χρειαστεί θα ληφθούν και άλλα και για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, που είναι ο μεγάλος βραχνάς όχι μόνο για μας αλλά για όλη την Ευρώπη.

Εγώ πάντως θα πω κ. Χαρακόπουλε ότι καλά είναι αυτά που μας λέτε, αλλά, νομίζω ότι ροκανίζονται επί της ουσίας, από την ακρίβεια, και σε επίπεδο προϊόντων άμεσης ανάγκης αλλά και όσον αφορά την ενέργεια αλλά και τα καύσιμα. Νομίζω, ότι, δεν φαίνονται καν, είναι μάλλον και μέσα ο κόσμος, σε σχέση με πριν, οικονομικά το λέω.

Είναι πολύ εύκολο να αρχίσουμε να λαϊκίζουμε και να λέμε ότι τα μέτρα δεν αγγίζουν κανέναν και η αντιπολίτευση το κάνει με πολύ μεγάλη ευκολία

Όχι. Ο Πάνος περιγράφει την καθημερινότητα όλων μας, δηλαδή δεν μεταφέρουμε κάτι , είναι αυτό που ζούμε και εμείς οι ίδιοι στην καθημερινότητά μας. Αδυναμία ανταπόκρισης σε όλα αυτά.

Δεν διαφωνώ και εγώ πρώτος σας είπα ότι τα μέτρα αυτά προφανώς και δεν επαρκούν. Αλλά σας λέω ότι με βάση τις πραγματικές αντοχές της οικονομίας τι μπορεί να γίνει. Επειδή μπαίνουμε πια σε προεκλογική περίοδο, θα περισσέψει και πάλι η πλειοδοσία υποσχέσεων και ο λαϊκισμός. Αλλά οι πολίτες, νομίζω είναι σοφότεροι σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Είδαμε την πρώτη φορά αριστερά, είδαμε πως θα διέγραφαν με έναν νόμο και με ένα άρθρο τα μνημόνια, πώς θα καταργούσαν τον ΕΝΦΙΑ. Και τελικά, ήταν μία φιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη που μείωσε σχεδόν 40% τον ΕΝΦΙΑ, ενώ οι άλλοι θα τον καταργούσαν, με έναν νόμο και με ένα άρθρο. Θέλω να πω ότι για να μπορέσει η χώρα να ορθοποδήσει και να δώσει και ουσιαστική στήριξη στους ευάλωτους πολίτες, σε όλους όσοι πλήττονται από την ακρίβεια, χρειάζεται μία σοβαρή κυβέρνηση, με φιλελεύθερο προσανατολισμό, μία κυβέρνηση που ευνοεί τις επενδύσεις. Από τις επενδύσεις και από τη φορολογία των επενδύσεων, θα μπορέσει να προκύψει εκείνος ο δημοσιονομικός χρόνος που χρειάζεται για να υπάρξουν και μέτρα στήριξης των αδυνάτων, για να μπορέσουν να υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης του ενεργειακού κόστους, γιατί έχουμε μπροστά μας χειμώνα. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, μακάρι να υπήρχαν, αλλά σε όλη την Ευρώπη δεν υπάρχουν και σε όλο τον κόσμο δεν υπάρχουν. Βλέπετε ότι αυτό είναι το κύριο ζήτημα απασχόλησης όχι μόνο στην Ελλάδα άλλα σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πρωτίστως τις πρωτεύουσες του ευρωπαϊκού βορρά, που έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο, από την ενέργεια που έρχεται από την Ρωσία και πληρώνουν πιο ακριβά το μάρμαρο, που κινδυνεύουν να έχουν έναν κρύο χειμώνα με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική συνοχή και σε αυτές τις χώρες. Οι χώρες του νότου δεν αντιμετωπίζουμε τόσο έντονο το βαρύ χειμώνα που έχουν οι χώρες του ευρωπαϊκού βορρά. Το πρόβλημα όμως της ενέργειας είναι το μείζον, είναι θα έλεγα η κύρια πρόκληση, την οποία, και η Ευρώπη συνολικά και η κάθε χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει. Εμείς λαμβάνουμε σε εθνικό επίπεδο μέτρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι πρέπει σε ευρωπαϊκό επίπεδο να ληφθούν γενναιότερα μέτρα, να υπάρξει καθορισμός ανώτατου πλαφόν στη χονδρική αγορά ενέργειας φυσικού αερίου. Εκεί θα πρέπει να επιμείνουμε, εκεί θα πρέπει να εστιάσουμε.

Να κάνω μία τελευταία ερώτηση και να μου απαντήσετε σύντομα κ. Χαρακόπουλε. Επειδή από αυτές τις εκλογές που θα έχουμε, είτε πρόωρες είτε μη πρόωρες, δεν έχει σημασία, φαίνεται ότι προκύπτει μία κατάσταση ότι μπορεί να πάμε και σε κάποιες κυβερνήσεις συνεργασίας. Είμαστε πλέον ώριμοι να πάμε σε τέτοιες κυβερνήσεις; Γιατί δεν τα καταφέραμε καλά τη δεκαετία του ‘90. Νομίζω ότι μάλλον τα πήγαμε άσχημα.

Κύριε Γαρουφαλλιά, το ερώτημα είναι αν χρειαζόμαστε κυβέρνηση συνεργασίας ή χρειαζόμαστε κυβερνήσεις οι οποίες μπορούν να δρουν γρήγορα και με αποτελεσματικότητα, με σχέδιο και με ευθύνη. Εμείς ζητούμε, όταν θα προκηρυχθούν οι εκλογές, εντολή ισχυρή από τον Ελληνικό λαό για αυτοδύναμη κυβέρνηση ακριβώς για αυτό το λόγο. Διότι αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες προκλήσεις, κρίσεις αλλεπάλληλες, απανωτές, η μία κρίση καπάκι στην άλλη, τις οποίες κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει, κανείς δεν μπορεί να προδεί. Επομένως, δεν έχουμε την πολυτέλεια των ατέρμονων διαβουλεύσεων, των ατέρμονων συζητήσεων, των παζαριών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κρίσεις. Υπό αυτή την έννοια και με δεδομένο και αυτό που κι εσείς υπονοήσατε, ότι δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας στη χώρα…

Έτσι φαίνεται.

Αλλά η εμπειρία δείχνει ότι δεν λειτούργησαν θετικά. Το προηγούμενο παράδειγμα είναι πολύ νωπό, της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτής της ετερόκλητης κυβερνητικής συμμαχίας. Εμείς θα ζητήσουμε καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό, ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση, με στόχο την αυτοδύναμη Ελλάδα, όπως λέμε σήμερα και επαναλαμβάνει με κάθε αφορμή ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Χρειάζεται στιβαρή κυβέρνηση, με σχέδιο, με προγραμματικό λόγο για αντιμετωπίσει τις κρίσεις που καλούμαστε κάθε τόσο να δώσουμε λύση, τις κρίσεις που έχουμε κάθε τόσο μπροστά μας. Ζούμε σε καιρούς απρόβλεπτους, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει όλα αυτά τα οποία μας έχουν συμβεί. Μακάρι να υπήρχε κουλτούρα συνεργασίας. Εάν πάλι δεν προκύψει από την κάλπη το ποθούμενο αποτέλεσμα της αυτοδύναμης διακυβέρνησης, θα πρέπει να βρεθεί μία λύση. Αλλά σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι μία προγραμματική λύση και να μην προσπαθεί ο ένας να ρίχνει το μουτζούρη στον άλλον όταν θα υπάρχουν επώδυνες αποφάσεις. Γιατί μία κυβέρνηση καλείται να λάβει και επώδυνες αποφάσεις ενίοτε, όταν γνωρίζει όμως ότι είναι σωστές και ότι έχει ένα ξεκάθαρο ορίζοντα διακυβέρνησης μπροστά της, μπορεί να τις λάβει, γνωρίζοντας ότι στο τέλος της ημέρας, το τέλος της τετραετίας θα αποδώσουν αυτές οι πολιτικές και θα γίνει αντιληπτό και από τον Ελληνικό λαό, από τους πολίτες, ότι ήταν προς το συμφέρον της χώρας, προς το συμφέρον της ελληνικής κοινωνίας η λήψη αυτών των μέτρων που μπορεί πρόσκαιρα να μην ήταν ευχάριστα και κάποιοι να φοβόντουσαν να λάβουν το λεγόμενο πολιτικό κόστος, πού είναι η μεγάλη αμαρτία που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε διαχρονικά στην Ελλάδα.

Ευχαριστούμε πολύ κ. Χαρακόπουλε. Θα τα λέμε το επόμενο διάστημα. Να είστε καλά. Καλό σας βράδυ.

Και εγώ. Καλή συνέχεια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/rPsV8vaZOMc

 

Read more...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ FLASH 99.4

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΟΛΗ

Αθήνα, 24 Ιουνίου 2022

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ FLASH 99.4

-Κύριε Χαρακόπουλε, πριν προχωρήσω στα θέματα που έχω σημειωμένα στην ατζέντα μου για να ανοίξουμε και να συζητήσουμε και αναφέρομαι στα ελληνοτουρκικά, θα ήθελα πρώτα ένα σχόλιο δικό σας, αναφορικά με αυτή τη σύγχυση που δημιουργήθηκε με τον κορονοϊό και την τέταρτη δόση του εμβολίου. Προφανώς και εσάς σας απασχόλησε, προφανώς και εσείς ίσως να ξαφνιαστήκατε. Θα ήθελα τη δική σας σκέψη.

-Τον πρώτο λόγο σε αυτές τις περιπτώσεις κύριε Θεοδωράκη, δεν τον έχουνε οι πολιτικοί, τον έχουνε οι αρμόδιοι επιστήμονες, η ιατρική κοινότητα. Αυτούς οφείλουμε να ακούσουμε. Αυτό που αντιμετωπίζουμε δεν είναι κάτι σύνηθες, κάθε εκατό χρόνια απ’ ότι πληροφορούμαστε προκύπτει τέτοια πανδημία, τέτοιας έκτασης πανδημία. Η προηγούμενη εμπειρία ήταν από την ισπανική γρίπη. Ταλαιπωρηθήκαμε αρκετά το πρώτο διάστημα με τη σύγχυση που υπήρχε όσον αφορά την πληροφόρηση για την αναγκαιότητα των εμβολίων, επομένως, δε νομίζω ότι είναι ένα ζήτημα για το οποίο θα πρέπει να τοποθετούμαστε οι πολιτικοί. Να ακούσουμε την ιατρική κοινότητα, αυτή να καταλήξουνε και τις υποδείξεις αυτών, οφείλουμε να ακολουθήσουμε.

-Σύμφωνοι..

-Φαίνεται πάντως, ότι δεν έχουμε τελειώσει με αυτό…

-Αυτό είναι σίγουρο ότι δεν έχουμε τελειώσει, σε αυτό συμφωνούνε όλοι. Αυτό το οποίο δημιούργησε, συγχωρέστε με για την έκφραση, «παρενέργειες», είναι ότι ανακοινώθηκε η τέταρτη δόση, δηλαδή η δεύτερη ενισχυτική, να το πω έτσι απλά. Υπάρχουν αντιδράσεις επιστημόνων, οι οποίοι έχουν στηρίξει και το εμβολιαστικό, δεν το συζητώ, γιατί ουσιαστικά αυτή η ανακοίνωση ήρθε χωρίς να υπάρχουν τα επιστημονικά δεδομένα και αυτό είναι που δημιουργεί τη σύγχυση εν προκειμένω. Θα το δούμε αυτό στη συνέχεια της ημέρας.

-Ας αναμένουμε, λοιπόν, επισήμως, οι αρμόδια επιτροπή που λειτουργεί τόσο καιρό στο Υπουργείο Υγείας, να τοποθετηθεί και να καταδείξει προς ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε. Αυτό νομίζω είναι το μείζον.

-Ωραία, το κρατάμε. Βάζουμε μια τελεία, αλλά επειδή είναι και θέμα της επικαιρότητας, γι’ αυτό ζήτησα και τη γνώμη σας. Πάμε, όμως, και στα υπόλοιπα θέματα της επικαιρότητας, αλλά συνεχίζουν να είναι στην επικαιρότητα πολλές ημέρες. Αναφέρομαι στη Σύνοδο Κορυφής, το μήνυμα που έστειλε προς την Τουρκία, αλλά την ίδια στιγμή, βλέπουμε πως η Τουρκία όχι μόνο επιμένει, αλλά κλιμακώνει τις αντιδράσεις της και στέκομαι και στη δήλωση του αντιπροέδρου του Ερντογάν του Οκτάϊ, που ουσιαστικά ξαναλέει για αποστρατικοποίηση των νησιών και θα θέσει θέμα κυριαρχίας. Φαντάζομαι αυτή την κλιμάκωση την παρακολουθείτε και ξέρω πολύ καλά πως την παρακολουθείτε, αλλά θέλω και τη δική σας σκέψη.

-Αυτό είναι αληθές που λέτε, έχουμε μια κλιμάκωση πρωτόγνωρης έντασης από πλευράς Τουρκίας. Έχουμε ένα κρεσέντο απειλών τα τελευταία δύο-τρία χρόνια. Ποτέ άλλοτε, δεν είχαμε φτάσει σε τέτοιο σημείο, να απειλείται ουσιαστικά η κυριαρχία κατοικημένων νήσων, να αμφισβητείται η κυριαρχία μιας σειράς κατοικημένων νησιών. Και στο παρελθόν υπήρχαν αναφορές για δέκα οχτώ νησιά, στα οποία θεωρούσαν ότι είναι «γκρίζο» το καθεστώς, αλλά εδώ μιλάμε πια ότι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο, θέτοντας ζήτημα ευθέως κυριαρχίας των νησιών, εάν δεν αποστρατιωτικοποιηθούν. Και αυτό ξέρετε είναι ένα κλίμα το οποίο έχει περάσει σε όλη την τουρκική κοινωνία. Ήμουν πριν λίγες εβδομάδες στην Κωνσταντινούπολη, με την ιδιότητα του Γ. Γραμματέα του επικεφαλής της Δ.Σ.Ο…

-Ήθελα να σας το ρωτήσω αυτό κύριε Χαρακόπουλε, γιατί σας παρακολουθώ…

-Σας ευχαριστώ. Είμασταν στην Πόλη προκειμένου, την Κυριακή της Πεντηκοστής, να παραστούμε στο σημαντικό συλλείτουργο που έγινε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, με τον Αρχιεπίσκοπο Αχρίδος, της εκκλησίας της γειτονικής μας χώρας, της Β. Μακεδονίας, που οδήγησε στην επάνοδο στην ευχαριστιακή κοινωνία αυτής της εκκλησίας, που βρίσκονταν επί πενήντα πέντε χρόνια σε σχίσμα. Με αφορμή, λοιπόν, την εκεί παρουσία μου, χρησιμοποίησα πολλές φορές ταξί και επειδή ομιλώ και τη γλώσσα, συζήτησα με ταξιτζήδες και με ανθρώπους της καθημερινότητας, οι οποίοι πραγματικά, απηχούν την επίσημη άποψη που και εμείς εισπράττουμε από τα Μ.Μ.Ε, να ρωτούν με ένταση: «για ποιο λόγο πάει ο πρωθυπουργός σας και οι υπουργοί σας, σας νησιά;». Πράγματα δηλαδή τα οποία ξεπερνούν την κοινή λογική. «Για ποιο λόγο εγκαθιστάτε οπλικά συστήματα, στρατιωτικοποιείτε τα νησιά;». Και όταν τους λες ότι τα νησιά στρατιωτικοποιούνται από το ΄74 και μετά -και αναρωτηθείτε τί συνέβη το ΄74-, αρχίζουν βεβαίως να μπαίνουν σε έναν προβληματισμό διαφορετικό, αλλά θέλω να σας πω ότι η επίσημη προπαγάνδα, περνάει πάρα πολύ στην Τουρκία. Θα έλεγα ότι υπάρχει ένας εθνικιστικός παροξυσμός στη γειτονική μας χώρα.

-Κύριε Χαρακόπουλε, συγχωρέστε με για την παρένθεση, να βάλω και δυο λεπτομέρειες σε αυτό που αναφέρατε. Η βόλτα σας ήταν στην Κωνσταντινούπολη, έχει σημασία για ποιά περιοχή μιλάμε. Πού να πάμε σε άλλες περιοχές και να περνάει η προπαγάνδα; Φαντάζομαι συμφωνείτε σε αυτό και την ίδια στιγμή έχουμε και ένα casus belli απέναντί μας, έτσι;

-Το casus belli δεν είναι σημερινό, έχει μπει εδώ και πολλά χρόνια και αφορά στην επέκταση στα δώδεκα μίλια. Αλλά το ζήτημα είναι το εξής, ότι υπάρχει αναμφίβολα η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται πολιτικά ο Ταγίπ Ερντογάν, έχει προεδρικές εκλογές του χρόνου, φαίνεται ότι με όλα τα πιθανά σενάρια, με όλους τους αντιπάλους, ακόμα και με τον Κιλιτσντάρογλου, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης που είναι Αλεβίτης και αυτό έχει μεγάλη σημασία για τα τουρκικά δεδομένα, -δεν είναι δηλαδή η κυρίαρχη έκφραση του Ισλάμ στην Τουρκία που είναι Σουνίτες-, ακόμη και με τον Κιλιτσντάρογλου λοιπόν, που είναι ένα φθαρμένο πρόσωπο, είναι πολλά χρόνια στην πολιτική και προερχόμενο από αυτή τη μειονότητα των Αλεβίδων, χάνει τα προγνωστικά των εκλογών, πόσο δε μάλλον με τον δήμαρχο της Άγκυρας, ή τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης που θεωρούνται πολύ δημοφιλή πρόσωπα. Έχει αυτό, έχει το δεύτερο, την πίεση που υπάρχει στην οικονομία. Η τουρκική λίρα έχει καταρρεύσει. Πριν δύο–τρία χρόνια, ήταν ένα ευρώ- δύο λίρες. Όπου χρειάστηκε να αλλάξουμε χρήμα, ήταν δέκα οχτώ πια οι λίρες που έπρεπε να αλλάξουμε για ένα ευρώ.

-Σύμφωνοι. Όχι μόνο κλυδωνίζεται η οικονομία τους, είναι στα τάρταρα να το πω έτσι. Αλλά παρ’ όλα αυτά, επειδή αναφερθήκατε στην αντιπολίτευση και η αντιπολίτευση ουσιαστικά μιλάει την ίδια γλώσσα σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική.

-Το επικίνδυνο είναι αυτό και αυτό θέλω να το κατανοήσουνε και οι ακροατές μας. Δεν είναι απλά, μόνο για την εσωτερική διαχείριση της πολιτικής πραγματικότητας και της συγκυρίας από την κυβέρνηση Ερντογάν. Το αφήγημα αυτό της «Γαλάζιας πατρίδας», του αναθεωρητισμού, υιοθετείται θα έλεγα από το σύνολο του πολιτικού κόσμου στην Τουρκία, με εξαίρεση το H.D.P. το τρίτο αυτό κόμμα, που εκφράζει ουσιαστικά τις μειονότητες, πρωτίστως τους Κούρδους, η ηγεσία του οποίου βρίσκεται φυλακισμένη αυτή τη στιγμή. Ο Σαλαχεντίν Ντεμιρτάς βρίσκεται φυλακισμένος αυτή τη στιγμή, ο ηγέτης του τρίτου κόμματος, ενός κόμματος πάνω από το 10%. Τα λέω, γιατί αυτά θεωρούνται αδιανόητα στην Ευρώπη και σε κράτη δικαίου. Αλλά θα πρέπει, πλέον, να συνειδητοποιήσουμε, ότι η Τουρκία δεν είναι ούτε κράτος δικαίου, -πότε ήτανε;- αλλά ποτέ άλλοτε δεν είχε διολισθήσει τόσο πολύ σε αυταρχικές μεθοδεύσεις και πρακτικές. Ξέρετε, στη Δύση γίνεται μια μεγάλη συζήτηση, όχι μόνο στην Ε.Ε. αλλά γενικότερα στη Δύση και στο ΝΑΤΟ και στις Η.Π.Α, να μη χαθεί η Τουρκία από τον δυτικό κόσμο. Η αίσθησή μου πια, είναι, ότι έχει απομακρυνθεί τόσο, που δεν ξέρω αν τυπικά θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε, ή όχι. Βεβαίως είναι μια μεγάλη χώρα, η οποία συνορεύει με περιοχές που είναι ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την παγκόσμια κοινότητα, γιατί και εκεί έχουν προβλήματα από τη μία μεριά, γιατί έχουν από την άλλη σημαντικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους, πετρέλαιο, φυσικό αέριο, αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι πια κινείται ως μια sui generis, μια ιδιαίτερη περίπτωση εντός του δυτικού κόσμου, πολλές φορές, χωρίς να υιοθετεί τις κοινές αποφάσεις. Δηλαδή, έχουμε τον πόλεμο με τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία…

-Τέσσερις μήνες συμπληρώνονται σήμερα από τη Ρωσική εισβολή.

-Τέσσερις μήνες σωστά, από τις 24 Φεβρουαρίου. Επιβάλλονται παντού, από Ε.Ε. από ΝΑΤΟ, κυρώσεις και η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις. Είναι η μόνη χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ που δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις. Είναι αυτή και η Σερβία, οι χώρες υπό καθεστώς ένταξής στην ΕΕ, που δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις της Ε.Ε. για κυρώσεις στην Τουρκία. Και παίζει αυτό το ανατολίτικο παζάρι και με τη Ρωσία και με την Ουκρανία, στην οποία πουλάει και Μπαϊρακτάρ, -αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη- και εμφανίζεται ως διαμεσολαβητής. Βεβαίως, εγώ σε ένα βαθμό κατανοώ τη στάση της Δύσης, δε θέλει να χάσει έναν σημαντικό εταίρο, ο οποίος, όπως είπα, είναι μια μεγάλη χώρα, μια μεγάλη αγορά, που επίσης δεν πρέπει να το λησμονούμε. Στην Ε.Ε. δεν έχουμε ακόμη ενιαία εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας και αυτό δε λειτουργεί θετικά. Κάθε χώρα προσπαθεί να υπηρετήσει και τα δικά της, μεμονωμένα, εθνικά, οικονομικά συμφέροντα. Υπάρχουν χώρες οι οποίες είναι εκτεθειμένες το τραπεζικό τους σύστημα στην Τουρκία, από τη Γερμανία, μέχρι την Ισπανία και την Ιταλία. Όλα αυτά λαμβάνονται υπόψη και ξέρει και η τουρκική πλευρά ως ένα βαθμό…

-Ξέρει τί έχει… ξέρει τί έχει!

-Αυτό ακριβώς.

-Άρα κύριε Χαρακόπουλε να το πω έτσι, μεταφέρω και μια φράση από τα συμπεράσματα της συνόδου, αναφορικά με την Τουρκία, λέει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: «εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του, για τις πρόσφατες και επαναλαμβανόμενες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας, πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία για εδαφική ακεραιότητα». Αυτό το μήνυμα φαντάζεστε ότι φτάνει στην Άγκυρα, ή θα πρέπει να προχωρήσει σε μια επόμενη σύνοδο και να βάλει και το θέμα των κυρώσεων να το πω και έτσι, που πολλοί ζητούν;

-Κοιτάξτε, είναι πολύ θετικό, ότι διατυπώνεται στο σχέδιο συμπερασμάτων που έγινε γνωστό από εχθές και σήμερα φαντάζομαι θα υιοθετηθεί, γιατί καλύπτει τις ελληνικές θέσεις. Το ζητούμενο δεν είναι οι κυρώσεις αυτές καθαυτές, αλλά η απειλή κυρώσεων να συνετίσει την Τουρκία, να συνετίσει την άλλη πλευρά, η οποία δείχνει μια αμφιθυμία. Από τη μία βλέπει τη Ρωσία να υιοθετεί έναν αναθεωρητισμό, να επικαλείται το διάγγελμα Πούτιν, όταν έγινε η εισβολή στην Ουκρανία. Επικαλέστηκε τον Λένιν που έδωσε την Κριμαία, τον Χρουτσώφ που έδωσε τις ανατολικές περιοχές…

-Απίστευτο, κάναμε βουτιά στο παρελθόν με παραχάραξη…

-...ναι, ότι είναι οι αδικημένοι της Ιστορίας. Ομοίως, το αφήγημα αυτό το μνημονεύει συνέχεια ο Ερντογάν, ο οποίος ονειρεύεται την ανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, επιχειρεί να εργαλειοποιήσει τις θρησκευτικές Μουσουλμανικές μειονότητες στα Βαλκάνια και όχι μόνο και τις μεγάλες κοινότητες Τούρκων, οι οποίοι έχουν μεταναστεύσει στην Τουρκία, τους χρησιμοποιεί ακόμη και ως εκλογικό μοχλό για να πιέζει τα κόμματα, να παρεμβαίνει δηλαδή στις εκλογές που γίνονται σε κράτη ανεξάρτητα, κυρίαρχα της ΕΕ. Είναι απίστευτα αυτά τα πράγματα. Έκανε περιοδείες παλαιότερα…

-Θυμάστε και στη Γερμανία και στο Βερολίνο, δε χρειάζεται να πούμε περισσότερα. Κύριε Χαρακόπουλε, να πάμε, όμως, και σε ένα πολύ σημαντικό θέμα που μας καίει όλους, μας καίει η ενέργεια και σήμερα συζητείται αυτό το θέμα. Θα δούμε και την πρόταση του πρωθυπουργού μαζί με τον Μάριο Ντράγκι, τον Ιταλό πρωθυπουργό, γιατί ενδιαφέρει πάρα πολύ κόσμο, τί να πω, ότι ενδιαφέρει και την εκλογική σας περιφέρεια, εκεί τους αγρότες;

-Όλους τους πολίτες και όλη την Ευρώπη αφορά.

-Εδώ ασκείται έντονη κριτική από την αντιπολίτευση, εσωτερικά μιλάω στη χώρα μας, για τους χειρισμούς της κυβέρνησης απέναντι στην αντιμετώπιση της ενέργειας. Δηλαδή, έχετε δώσει χρήματα, αλλά ουσιαστικά δεν φτάνουν αυτά, το ξέρουμε πολύ καλά και ουσιαστικά μιλάνε για άλλη προτεραιοποίηση. Θα ήθελα τις δικές σας σκέψεις κύριε Χαρακόπουλε.

-Κοιτάξτε κύριε Θεοδωράκη, εδώ υπάρχει ένα μείζων πρόβλημα που προέκυψε. Όλες οι κρίσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, είναι εξωγενείς και οι πολίτες μπορούν να φανταστούν ποια θα ήταν η πραγματικότητα σήμερα, εάν δεν υπήρχε μια τέτοια σοβαρή και υπεύθυνη κυβέρνηση και αυτοδύναμη κυβέρνηση, που παίρνει αποφάσεις γρήγορα και λύνει προβλήματα. Ας αναλογιστούν τί είχε συμβεί το προηγούμενο διάστημα, γιατί το δίλημμα αυτό θα τεθεί την ώρα της κάλπης αργά ή γρήγορα, γιατί βλέπουμε πια ότι ονειρεύονται και πάλι συγκυβέρνηση με τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές: τον κύριο Τσίπρα και τον κύριο Βαρουφάκη. Ο Καμμένος μόνο λείπει.
Για να επανέλθω, όμως, στο ερώτημά σας, η κυβέρνηση εδώ και καιρό επιμένει, ότι η λύση θα πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Θα πρέπει να υπάρχει πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, από το οποίο επηρεάζονται και όλες οι τιμές και στην ηλεκτρική ενέργεια. Ο πρωθυπουργός επιχειρεί να χτίσει συμμαχίες. Πριν πάμε στη Σύνοδο Κορυφής, είδε τον πρωθυπουργό της Ιταλίας τον Μάριο Ντράγκι, τον άλλοτε ισχυρό άντρα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη Φρανκφούρτη. Μέχρι να ληφθούν οι αποφάσεις αυτές, γιατί δυστυχώς, η Ευρώπη έχει τη σωστή πορεία, αλλά είναι, όπως έχει ειπωθεί, ένα υπερωκεάνειο, το οποίο για να αλλάξει πολλές φορές πορεία, για να στρίψει, χρειάζεται πάρα πολύ χρόνο. Μέχρι, λοιπόν, να λάβει και τη σωστή απόφαση στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ενέργειας, γιατί είναι άλλες χώρες του βορρά, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση απ’ ότι έχουμε εμείς από το ρωσικό φυσικό αέριο, η ελληνική κυβέρνηση έλαβε σε εθνικό επίπεδο μέτρα, και ειδικά τις τελευταίες μέρες ξεδιπλώνονται προς τρείς κατευθύνσεις, τέτοια μέτρα. Έχουμε το πρόγραμμα Fuel pass 2, με τη στήριξη στο diesel και τη βενζίνη, ογδόντα ευρώ…

-Και εκατό αντίστοιχα στα νησιά, σε αυτό αναφέρεστε, προφανώς αναφέρεστε στην αντικατάσταση συσκευών, έτσι;

-Το τρίτο πρόγραμμα είναι αυτό, η ανακύκλωση, η αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών και βεβαίως και η αναδρομική καταβολή, το Power pass, για την ηλεκτρική ενέργεια μέχρι του ποσού των εξακοσίων ευρώ. Δε θα πω ότι φτάνουν αυτά κύριε Θεοδωράκη, γιατί πολύ σωστά είπατε και εσείς ότι χρειάζονται και άλλα μέτρα και όσο δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, αυτά επιστρέφουν στους πολίτες. Είναι θετικό ότι η πορεία, παρά τους εξωγενείς κλυδωνισμούς, όλες αυτές οι κρίσεις είναι εξωγενείς: πανδημία, μεταναστευτική-προσφυγική κρίση και τώρα ενεργειακή κρίση με αφορμή τον πόλεμο στην Ευρώπη, ποιός φανταζότανε ότι θα είχαμε και πάλι πόλεμο στη Γηραιά Ήπειρο-, παρ’ όλες αυτές τις κρίσεις, λοιπόν, η οικονομία στη χώρα αντέχει, πέρυσι είχαμε ρυθμούς ανάπτυξης 8.3%, το πρώτο τρίμηνο του έτους έχουμε 7%...

-Αλλά έχουμε και πληθωρισμό γύρω στο 11%...έτσι;

-Οι πληθωριστικές όμως πιέσεις, δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Και αυτό έχει να κάνει καθαρά με την εκτίναξη της ενέργειας και αφορά όλη την Ευρώπη. Δεν είμαστε εμείς πάνω από τον…

-Όχι δεν ξεχωρίζουμε, ξεχωρίζουμε σε πολλά άλλα. Κύριε Χαρακόπουλε, να σκεφτώ ότι θα είστε υποψήφιος στις επόμενες εκλογές; Είπατε αργά ή γρήγορα, αλλά μάλλον πάμε πολύ γρήγορα ε;

-Προφανώς. Οι πολίτες με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους, όλα αυτά τα χρόνια, αναδεικνύοντας με κατ’ επανάληψη πρώτο σε σταυρούς στη Θεσσαλία…

-Δε με ξαφνιάσατε, αλλά ήθελα να το ακούσω. Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Χαρακόπουλε. Σας εύχομαι καλή συνέχεια. Να είστε γερός.

-Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ. Γειά σας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://m.youtube.com/watch?v=9FL6mPpuUW0

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Ειρήνη Παπακαλούση της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Λάρισας 93,6 fm

Μάξιμος Δημοτικό Ραδιόφωνο

Λάρισα, 24 Ιουνίου 2022

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου

στην Ειρήνη Παπακαλούση

της Δημοτικής Ραδιοφωνίας Λάρισας 93,6 fm

 

- Θα ασχοληθούμε με ένα θέμα που σχετίζεται με την έγκριση από τη διυπουργική επιτροπή έργων ΣΔΙΤ του φράγματος της Σκοπιάς. Εγκρίθηκε όπως έλεγα και πριν το φράγμα στη Σκόπια Φαρσάλων με έναν προϋπολογισμό 185 εκατομμυρίων ευρώ, αν δεν κάνω λάθος. Και είναι μία εξέλιξη η οποία δίνει ανακούφιση και χαρά στους κατοίκους των Φαρσάλων και στους αγρότες της περιοχής μιας και τραβούσαν τα πάνδεινα όλα αυτά τα χρόνια. Ο κύριος Χαρακόπουλος έβαλε πλάτες για αυτή την ιστορία και καλό είναι κάποια στιγμή να αποδίδουμε τα του καίσαρος τω καίσαρι. Κ. Χαρακόπουλε καλή σας μέρα. Τι κάνετε;

Καλημέρα. Δόξα τω Θεώ. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση και για την θερμή εισαγωγή που μου επιφυλάξατε. Συνήθως στην πολιτική σπανίως ακούμε καλό λόγο…

- Αλλά εμείς εδώ είμαστε γι’ αυτούς που τα λέμε όταν πρέπει και επισημαίνουμε και τα καλά όταν επίσης πρέπει και νομίζω ότι οφείλουμε να το κάνουμε. Θα σας πω περισσότερα όταν θα τελειώσει το έργο βέβαια αν όλα πάνε καλά έτσι. Για την ώρα έκανα την εισαγωγή γιατί ξέρω ότι είστε ο άνθρωπος ο οποίος κτύπησε την πόρτα του πρωθυπουργού πριν κάνα χρόνο αν δεν απατώμαι και θέσατε το θέμα…

Η ιστορία με την Σκοπιά των Φαρσάλων είναι πολύ παλιά, όπως είπατε και εσείς, είναι ένα έργο το οποίο έχει μελετηθεί από τη δεκαετία του ’60 και ήτανε μία προσδοκία γενεών Φαρσαλινών. Περίμεναν ότι θα έλθει το νερό από τον ταμιευτήρα, που θα δημιουργηθεί με το φράγμα στην Σκοπιά, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ύδρευσης και το πρόβλημα άρδευσης της επαρχίας Φαρσάλων. Θα έλεγα ότι, μετά και την τραγική εμπειρία του “Ιανού”, το φράγμα αυτό θα λειτουργήσει και ως αντιπλημμυρικό έργο. Τα χρόνια περνούσαν, υπήρχε μία μελέτη που είχε γίνει από κάποιους Ελβετούς, στη δεκαετία του ’60, αν θυμάμαι καλά. Όταν ήμουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μου είχανε φέρει κάποια τεύχη αυτής της μελέτης. Δεν νομίζω πως υπάρχει ολοκληρωμένη, αλλά σε κάθε περίπτωση σήμερα χρειάζεται μία καινούργια μελέτη, κι αυτό θα γίνει. Όπως σας είπα, λοιπόν, και τότε όταν βρέθηκα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και νωρίτερα ως νεοκλεγείς βουλευτής προσπάθησα να βρω τρόπους προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό το έργο. Είχαμε φτάσει στον τότε υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τον συντοπίτη μας τον Γιώργο Σουφλιά, με δημάρχους των καποδιστριακών δήμων εκείνης της εποχής, προκειμένου το έργο να ενταχθεί σε κάποια από τα προγράμματα είτε του ΥΠΕΧΩΔΕ, είτε του Αγροτικής Ανάπτυξης και, αργότερα, όταν βρέθηκα και εγώ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιχειρήσαμε να το εντάξουμε το έργο. Δυστυχώς, το διάστημα που ήμουνα είχαν κλείσει τα έργα για την προγραμματική περίοδο…

- Πάντα κάτι συνέβαινε, εν πάση περιπτώσει, κ. Χαρακόπουλε…

Τα έργα του ΠΑΑ σχεδιάζονται κάθε 7 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση μιλάμε για ένα πάρα πολύ μεγάλο έργο μιλάμε για 185.500.000 ευρώ, πλην ΦΠΑ. Και όπως είπατε και εσείς, πέρυσι την 1ηΦεβρουαρίου, τη σημειώνω την ημερομηνία γιατί έχει μία ιστορική αξία πια, συνάντησα τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου και είχαμε μία μακρά συζήτηση για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος στη Θεσσαλία, με αφορμή και την τελμάτωση των έργων του Αχελώου, όπου και εκεί έχουμε δύο έργα που είναι πάρα πολύ σημαντικά, το φράγμα στη Μεσοχώρα και το φράγμα στη Συκιά, τα οποία θα μας δώσουν και τη δυνατότητα παραγωγής “πράσινης” φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας. Και του είπα του Προέδρου της κυβέρνησης ότι ακόμη και αν ολοκληρωθεί αύριο ο Αχελώος και έρθει στον κάμπο δεν θα φτάσει στην επαρχία Φαρσάλων. Δεν είναι στο σχεδιασμό να φτάσει στην επαρχία Φαρσάλων και εκεί υπάρχει η δυνατότητα να λυθεί το πρόβλημα ύδρευσης, άρδευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας και, ταυτόχρονα, να δοθεί μία τεράστια ώθηση αναπτυξιακή σε ολόκληρη την επαρχία Φαρσάλων και στην τοπική οικονομία και αυτή ακούει στο όνομα φράγμα Σκόπια. Ο πρωθυπουργός ενώ ήταν προγραμματισμένο το ραντεβού να κρατήσει ένα τέταρτο σχεδόν επί μία ώρα είχαμε μία μακρά συζήτηση γι’ αυτό. Επιτόπου ενήργησε και κάλεσε τον τότε γενικό γραμματέα Υποδομών και νυν υφυπουργό Υποδομών, τον Γιώργο Καραγιάννη, δίνοντάς του εντολή να δρομολογήσει όλες εκείνες τις ενέργειες. Και ακολούθως υπήρχαν μία σειρά επαφών μου, γιατί στην Ελλάδα, όπως έλεγε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής, δεν αρκεί να κουρδίζεις κανείς το ρολόι πρέπει να σπρώχνει με το δάχτυλο και τους δείχτες…

- Πολύ ωραία το περιγράφετε!

Η γραφειοκρατία, δυστυχώς, υπάρχει και, πολλές φορές, χανόμαστε στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Παρότι ήταν πρωθυπουργική εντολή, αναγκάστηκα πολλές φορές να έχω συνεργασίες με τις ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων, του Υποδομών, του Ανάπτυξης, του Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ για ζητήματα κρίσεων και αντιμετώπισής τους, τον κ. Τριαντόπουλο. Την προηγούμενη εβδομάδα είχα και πάλι συνάντηση, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την προηγούμενη με τον πρωθυπουργό, που του είπα ότι με αφορμή και όλη αυτή τη συζήτηση περί προεκλογικού κλίματος ότι θα πρέπει σε κάθε περίπτωση πριν την προκήρυξη εκλογών να έχει τουλάχιστον περάσει από την διυπουργική επιτροπή έτσι ώστε να διασφαλίσουμε ότι δεν θα χαθεί και αυτή τη φορά η όλη αυτή η προσπάθεια. Γιατί κι άλλες φορές, όπως σας είπα, φτάσαμε στην πηγή και δεν ήπιαμε νερό. Το κατέγραψε και δύο μέρες μετά ενημερώθηκα ότι περνά από την διυπουργική επιτροπή, με ενημέρωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ…

- Η προκήρυξη του διαγωνισμού πότε θα γίνει;

Όπως ανακοινώθηκε επισήμως θα είναι εντός του καλοκαιριού. Το έργο αυτό θα χρειαστεί τέσσερα χρόνια για να υλοποιηθεί. Μιλούμε για φράγμα, μιλούμε για δίκτυο άρδευσης και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Γιατί πολλές φορές στην Ελλάδα σχεδιάζουμε κάτι μισό. Όταν ήμουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θυμάμαι, λοιπόν, παραγωγούς που είχαν έλθει από την Δυτική Μακεδονία, δεν θέλω να φωτογραφίσω περισσότερο τον δήμο και την περιοχή, όπου το κράτος, η πολιτεία με έργα του ΠΑΑ είχε φτιάξει φράγμα, υπήρχε δίκτυο του ΤΟΕΒ για να ποτίσει, και δεν είχε προβλεφθεί η σύνδεση του φράγματος με το ΤΟΕΒ, γιατί μία δημοτική αρχή τότε είχε προτιμήσει τα απαραίτητα χρήματα κάπου 300.000 ευρώ να το δοθούν αντί για τη σύνδεση του νερού του φράγματος με το δίκτυο του ΤΟΕΒ να δοθούν για τον εξωραϊσμό μιας πλατείας σε ένα χωριό, γιατί ήταν παραμονές δημοτικών εκλογών. Αυτές οι παθογένειες είναι θετικό ότι ξεπερνούνται πιά, έχουμε τον σχεδιασμό ενός ολοκληρωμένου έργου και του φράγματος και των δικτύων και της σύνδεσής του φράγματος με τα δίκτυα. Γι’ αυτό μιλάμε και για 185.500.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.

- Είναι ένα έργο, λοιπόν, που θα βοηθήσει τους αγρότες της περιοχής να ποτίσουν τα 100.000 στρέμματα που υπάρχουν εκεί χωρίς κανένα πρόβλημα πλέον όταν με το καλό γίνει και είναι καθόλα έτοιμο, να βελτιώσουν σίγουρα το εισόδημά τους, να μειώσουν το κόστος παραγωγής σημαντικότατο, μιας και τα λέμε όλα τώρα, και κυρίως να σταματήσει αυτή η υπεράντληση στην περιοχή που γινόταν από αγρότες και δημιουργούσε και ζημιές στο οικοσύστημα γενικότερα κ. Χαρακόπουλε. Είναι άλλη ιστορία αυτή…

Όλες αυτές οι παράμετροι είναι πάρα πολύ σημαντικές, που έχετε θέσει. Είχαμε υπεράντληση, έχουν φτάσει στα 300 μέτρα, είχαμε φαινόμενα καθιζήσεων σε πολλές περιοχές, ζητήματα ερημοποίησης του θεσσαλικού κάμπου ευρύτερα. Το έργο αυτό θα συμβάλει στον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα που θα συγκεντρωθεί το νερό και δεν θα χάνεται. Και μπορεί να ποτίσει, όπως είπατε, ο σχεδιασμός είναι 100.000 στρέμματα. Θα φέρει δυναμικές καλλιέργειες στην περιοχή. Κάποτε η επαρχία των Φαρσάλων που τα νερά ήταν περισσότερα, είχε καλλιέργειες βαμβακιού και δυναμικές καλλιέργειες και εισοδήματα. Τα τελευταία χρόνια που υπάρχει πολύ έντονο ζήτημα λειψυδρίας επανήλθαμε σε καλλιέργειες ξερικές, σε δημητριακά και τα λοιπά, τα οποία δεν προσφέρουν βεβαίως ούτε τα εισοδήματα, ούτε τις δυνατότητες κατ’ επέκταση ανάπτυξης της περιοχής.
Είναι, λοιπόν, πολλαπλώς σημαντική η απόφαση που ελήφθη προχθές από την διυπουργική επιτροπή και πιστεύω ότι πια όλοι αντιλαμβανόμαστε αυτή την αξία. Επειδή, όπως σας είπα, θα πρέπει όχι απλά να κουρδίζουμε αλλά με το δάχτυλο να σπρώχνουμε τους δείχτες θα συνεχίσω να το παρακολουθώ.

- Αυτό θα έλεγα τώρα, να συνεχίζετε να το παρακολουθείτε…

Θα το παρακολουθώ το καλοκαίρι, γιατί ζούμε σε καιρούς περίεργους και ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να προκύψει την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό ο στόχος είναι εντός του καλοκαιριού να δημοπρατηθεί και να δρομολογηθεί έτσι πια χωρίς κανένα ερωτηματικό ή πρόσκομμα η υλοποίηση του έργου αυτού που είναι έργο πνοής για όλη την περιοχή.

- Με τον Αχελώο τι θα γίνει κ. Χαρακόπουλε; Έχουμε μία ξεκάθαρη στάση της κυβέρνησης; Με την προηγούμενη κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη στο ζήτημα αυτό. Εδώ με εσάς αργούμε λίγο να αντιληφθούμε τι ακριβώς γίνεται.

Εγώ καταλαβαίνω τα ερωτηματικά και ιδιαίτερα και ανθρώπων που γνωρίζω χρόνια, που εγώ τους αποκαλώ και ‘‘θεσμική μνήμη’’ του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας, την ομάδα αυτή που πρωτοστατεί για την αντιμετώπιση του υδατικού ζητήματος και την ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου. Ένα ζήτημα, που όπως σας είπα, έχω ενημερώσει στο ανώτατο δυνατό βαθμό και την κυβέρνηση, τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Με πρωτοβουλία μου είχε πραγματοποιηθεί μία διευρυμένη σύσκεψη στην αρχή του κυβερνητικού βίου αυτής της κυβέρνησης, υπό την προεδρία του κ. Γεραπετρίτη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπουργών, των φορέων της Θεσσαλίας. Για πρώτη καθίσαν σε ένα τραπέζι όλοι οι φορείς της Θεσσαλίας, οι δημοτικές αρχές, οι εκπρόσωποι των αγροτών μαζί με τους συναρμόδιους υπουργούς για να δούμε πως μπορεί να ξεμπλοκάρει αυτό το έργο και προκάλεσα ο ίδιος συζήτηση επίσης στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της βουλής και έχω ζητήσει να υπάρξει και μία νέα συζήτηση, θέλω να πιστεύω μες στο καλοκαίρι, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν έχουμε θερινά τμήματα, θα λειτουργεί η Ολομέλεια της Βουλής, να υπάρξει η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής. Βρίσκομαι σε συνεννόηση με την κ. Αυγερινοπούλου, την πρόεδρο της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής. Σκοπός είναι ξεμπλοκάρουμε τα έργα. Πώς μπορούν να ξεμπλοκάρουν τα έργα; Το βασικό που πρέπει να γίνει είναι να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών στην Θεσσαλία. Γιατί πρέπει να γίνει αυτό; Διότι η προηγούμενη επικαιροποίηση που είχε γίνει επί των ημερών της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν περιελάβανε στο σχέδιο διαχείρισης τη δυνατότητα μεταφοράς νερού από άλλη λεκάνη απορροής, δεν περιλαμβάνει τη δυνατότητα μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στην Θεσσαλία. Άρα η όποια συνέχιση των έργων εκ των πραγμάτων σκόνταφτε στο συμβούλιο της Επικρατείας. Θα πρέπει λοιπόν να ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση. Ο υπουργός Περιβάλλοντος, ο κ. Σκρέκας, σε μία παρέμβαση που είχε διαδικτυακά σε εκδήλωση που οργανώθηκε από την ΠΕΔ Θεσσαλίας, πριν κανένα χρόνο, αν θυμούμαι καλά, είχε πει ότι προχωράει η επικαιροποίηση. Σε νεότερη σύσκεψη που είχε γίνει πάλι με πρωτοβουλία της ΠΕΔ Θεσσαλίας είχα ζητήσει, γιατί είχε μπει ο στόχος να γίνει μία συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών στην Ολομέλεια της Βουλής -αυτό ξεπερνά τις δικές μου δυνατότητες και προσπαθώ να είμαι ουσιαστικός και αποτελεσματικός…

- Εσείς έχετε αντιληφθεί, επειδή δεν έχω χρόνο, δύο λεπτά μου απομένουν, έχετε αντιληφθεί και μπορούμε να το πούμε και στον κόσμο ότι όντως η παρούσα κυβέρνηση θέλει να το συνεχίσει το έργο και να το ολοκληρώσει ή όχι; Για να ξέρει και ο κόσμος εδώ της περιοχής τι να περιμένει. Υπάρχει μία ασάφεια, πρέπει να ξεκαθαριστούν λίγο τα πράγματα.

Το έργο σκοντάφτει δικαστικά. Έχουμε αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας. Το ζήτημα είναι, λοιπόν, να αρθούν τα εμπόδια που προκύπτουν από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Για να αρθούν αυτά τα εμπόδια, πρέπει να ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση των Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών στην Θεσσαλία. Η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και το σενάριο που επεξεργάζεται είναι, το νέο σχέδιο να περιλαμβάνει όλες τις δυνατότητες και την μεταφορά νερού από τον Αχελώο, την μερική μεταφορά στο θεσσαλικό κάμπο. Πρέπει αυτό το στάδιο να ολοκληρωθεί για να “ξεκλειδώσει” η οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση για την ολοκλήρωση των έργων του Αχελώου. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι έγκλημα να εγκαταλειφθεί το έργο, ένα έργο για το οποίο έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια. Θα είναι δηλαδή, τι να πω…

- Κ. Χαρακόπουλε, πολύ σας ευχαριστώ για το χρόνο σας πραγματικά και το νου σας το φράγμα της Σκοπιάς, ξέρετε εσείς, έτσι, θα τα ξαναπούμε, την καλημέρα μας.

Καλημέρα.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/7D8RvnFGA6k

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Βουλή Τηλεόραση και τον Λάμπρο Πέγκο

 

ΜΑΞΙΜΟΣ 3 4

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2022

Συνέντευξη

Μάξιμου Χαρακόπουλου

στη Βουλή Τηλεόραση και τον Λάμπρο Πέγκο

 

Να πάμε στον κ. Χαρακόπουλο τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στον ίδιο νομό με την κ. Λιακούλη, στη Λάρισα. Θα ξεκινήσουμε από την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας και σε αυτό το σημείο να ενημερώσω ότι στον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων διασταυρώνονται οι «Δρόμοι Ορθοδοξίας», μέσα στην ομώνυμη σειρά ντοκιμαντέρ με οδηγό την Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας, τον διεθνή θεσμό του οποίου η Βουλή των Ελλήνων αποτελεί έδρα. Θα παρακολουθήσουμε την πολυεθνική προσπάθεια προαγωγής διαπολιτισμικού και διαθρησκειακού διαλόγου αλλά και της διάσωσης των Ορθοδόξων αξιών παραδόσεων και μνημείων, όπως αποτυπώνεται από τους βουλευτές 25 και πλέον κρατών. Παράλληλα, καταγράφονται και οι προσπάθειες των μελών του θεσμού για απαντήσεις σε σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο με γυρίσματα εντός και εκτός Ελλάδας, δίνεται έμφαση στις δραστηριότητες και σε ζητήματα που αφορούν την Ορθοδοξία και το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε την Κυριακή 19 Ιουνίου. Είχατε πάει και στο Φανάρι, συναντηθήκατε με τον Πατριάρχη, είχατε και με τον Πρωθυπουργό συνάντηση …

Πρώτα από όλα να ευχαριστήσω το κανάλι της Βουλής των Ελλήνων για την προβολή του έργου που επιτελεί η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας. Στο Φανάρι βρεθήκαμε με αφορμή το συλλείτουργο που έγινε την Κυριακή της Πεντηκοστής, στο οποίο προεξήρχε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συμμετείχαν μητροπολίτες του Οικουμενικού Θρόνου αλλά και ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος, ο επικεφαλής της Εκκλησίας των Σκοπίων η οποία για 55 χρόνια θεωρείται σχισματική και δεν αναγνωρίζεται από καμία ορθόδοξη τοπική εκκλησία, δεν είχε κοινωνία δηλαδή με καμία εκκλησία. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο στις 9 Μαΐου με μία ιστορική απόφαση επανέφερε σε ευχαριστιακή κοινωνία, όπως λέγεται στην εκκλησιαστική ορολογία, την εκκλησία που βρίσκεται εντός της επικρατείας της Βόρειας Μακεδονίας με την ονομασία «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος» και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γεγονός διότι επαναφέρει στην κανονικότητα ένα σημαντικό κομμάτι των ορθοδόξων στη βαλκανική. Ξέρετε, πολλές φορές η θρησκεία, ο θρησκευτικός φανατισμός εργαλειοποιείται και για πολιτικούς σκοπούς. Είναι πολύ σημαντική η απόφαση αυτή και είναι και ξεκάθαρη η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που λέει ότι η εκκλησία θα ονομάζεται «Αρχιεπισκοπή Αχρίδος» και τα όρια αυτής, θα περιορίζονται αποκλειστικά εντός των ορίων της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας, γιατί κάποτε η επισκοπή Αχρίδος έφτανε μέχρι την Κάτω Ιταλία, τη Μάνη και τον Εύξεινο Πόντο. Και μάλιστα υπάρχει σαφής αναφορά ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγά του. Μακάρι και οι συντάκτες της συμφωνίας των Πρεσπών να είχανε λίγη από τη Φαναριώτικη διπλωματία…

Μάλιστα. Τώρα πήρατε καμία ευλογία, καμιά ευχή από τον Πατριάρχη για τις εκλογές; Ή δεν είχε φουσκώσει τότε ακόμη το ποτάμι;

Στην Ελλάδα από την επομένη των εκλογών μιλούμε για πρόωρες εκλογές. Πρόωρες εκλογές και ανασχηματισμός είναι το βασικό μενού των δημοσιογραφικών ερωτήσεων. Επειδή πολύς κουρνιαχτός έχει σηκωθεί με αφορμή αυτή τη συζήτηση και πάλι για πρόωρες εκλογές, θα σας έλεγα ότι πέρα από προθέσεις θα πρέπει να υπάρχουν και οι αναγκαίες προϋποθέσεις, γιατί δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι, θα έχουμε δίδυμες εκλογές όποτε προκηρυχθούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγοντας από την εξουσία έβαλε αυτήν την πεπονόφλουδα της απλής αναλογικής. Η Νέα Δημοκρατία έχει διακηρυγμένο στόχο ότι διεκδικεί αυτοδύναμη κυβέρνηση. Με τον νόμο της απλής αναλογικής, το πλέον βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, αλλά θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές. Οι δεύτερες εκλογές, όμως, κ. Πέγκο θα γίνουν με υπηρεσιακό πρωθυπουργό, κάποιον ανώτατο δικαστικό από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας. Φανταστείτε, λοιπόν, με την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας να χτυπάει κόκκινο, όπως συμβαίνει αυτή την ώρα, να έχουμε εμείς διπλές εκλογές και το ρίσκο ενός θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο, το οποίο θα αντιμετωπίσει μία υπηρεσιακή κυβέρνηση. Επομένως, πέρα από τις προθέσεις και το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρη προσφυγή το οποίο διατυπώνεται μάλιστα με έναν τρόπο αντιθεσμικό θα έλεγα…

Είπε και η κ. Λιακούλη, όμως, τώρα, ότι βάζετε και εσείς το χεράκι σας να σηκωθεί αυτή η σκόνη. Κυβερνητικά κλιμάκια περιοδεύουν και άντε και να πει κανείς ότι ενημερώνουν για το κοινωνικό έργο, υποψηφιότητες ανακοινώνονται, όλοι μαζί…

Κοιτάξτε να δείτε, η κυβέρνηση εισέρχεται πια στον τέταρτο χρόνο της θητείας της, λογικό είναι να προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο. Επίσης, χρέος των πολιτικών είναι να επικοινωνούν το κυβερνητικό έργο. Μεσολάβησε, όπως ξέρετε, αυτή η διετής περίοδος της πανδημίας, όπου πραγματικά είχαν ανασταλεί ουσιαστικά όλες αυτές οι δια ζώσης επαφές πολιτών και πολιτικών και νομίζω ότι έλειψαν και από τον κόσμο. Το βλέπω τώρα που επισκεπτόμαστε τα χωριά μας σε τακτικότερη βάση, υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας, πραγματοποιούνται μία σειρά από εκδηλώσεις και ο κόσμος θέλει τη δια ζώσης επαφή, θέλει να σου θέσει το ερώτημα στο καφενείο που αυτός έχει στο μυαλό του και να του δώσεις μια απάντηση και όχι απλά παρακολουθώντας μια συζήτηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα μέσα επικοινωνίας.
Όμως, θα πάμε στις εκλογές συντεταγμένα, δεν μπορεί να πάμε με τον αντιθεσμικό τρόπο που θέλει να βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση, διότι αυτά που ακούμε είναι λίγο πρωτόγνωρα τουλάχιστον για τη χώρα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να οριστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, να υπάρχει συμβούλιο που θα διαχειρίζεται την εξωτερική πολιτική κατά το διάστημα αυτό μέχρι το Σεπτέμβριο, να ορίσει από σήμερα εκλογές για το Σεπτέμβριο. Αυτά είναι πρωτόγνωρα και θυμίζουν λίγο, θα έλεγα, λογικές Τραμπ, λογικές τραμπισμού. Και είδαμε ότι και το επίσημο όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το δημοσιογραφικό εννοώ όργανο, η Αυγή, χαρακτηρίζει ως «προαπαιτούμενα για τίμιες εκλογές»αυτά, την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών και όλα αυτά τα οποία ανέφερα νωρίτερα. Μου μοιάζει λίγο ως επιχείρηση δικαιολόγησης του αρνητικού αποτελέσματος που θα έχουν οι εκλογές για τον ΣΥΡΙΖΑ, από σήμερα, δηλαδή, χτίζεται ένα άλλοθι για το αρνητικό αποτέλεσμα…

Έτσι το διαβάζετε ότι προλειάνει το έδαφος για αρνητικό αποτέλεσμα…

Ναι. Θα αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα; Τι σημαίνει αυτό δηλαδή; Προφανώς θα πάμε σε εκλογές χωρίς να αλλάξει ο υπουργός Εσωτερικών διότι αυτό επιτάσσει το Σύνταγμα. Δηλαδή, θα αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ αν θα πάμε με βάση τα προαπαιτούμενα που θέτει το Σύνταγμα;
Και στο τέλος της ημέρας κ. Πέγκο, οι πολίτες, όταν θα φτάσει η ώρα των εκλογών -δεν είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε εκλογές το φθινόπωρο γιατί σας είπα, πέρα από τις προθέσεις και τα προαπαιτούμενα, τα ελάχιστα προαπαιτούμενα για να πάμε σε εκλογές- θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε μία κυβέρνηση που κατάφερε και αντιμετώπισε μία σειρά από εξωγενείς κρίσεις, πανδημία, ελληνοτουρκική ένταση μεταναστευτική-προσφυγική κρίση, πόλεμος στην Ουκρανία που εκτίναξε το ενεργειακό κόστος και σε μία προηγούμενη διακυβέρνηση, που επίσης έδωσε δείγματα γραφής και κόντεψε να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το λέω αυτό, διότι, σαν να είμαστε «στο ίδιο έργο θεατές». Άκουγα χθες τον κύριο Τσακαλώτο να απευθύνει έκκληση συνεργασίας στον κύριο Βαρουφάκη, δηλαδή το βασικό δίδυμο, λείπει ο κύριος Καμμένος βέβαια, αλλά το βασικό δίδυμο που οδήγησε τη χώρα στα capitalcontrols, στο τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, στο δημοψήφισμα και στην πόρτα εξόδου από το ευρωπαϊκό νόμισμα, από το ευρώ, αλλά ουσιαστικά και από την ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεκδικεί και πάλι την ψήφο των πολιτών. Σα να μην άλλαξε τίποτα, «στο ίδιο έργο θεατές». Όμως, εκείνο που άλλαξε, είναι ότι ζήσαμε αυτή τη διακυβέρνηση, έχουμε την εμπειρία αυτής της διακυβέρνησης και έχουμε και την εμπειρία της παρούσης διακυβέρνησης. Πιστεύω, λοιπόν, ότι στο τέλος της τετραετίας, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να κρίνουν να συγκρίνουν και να πάρουν τις αποφάσεις τους με περισσότερη σύνεση και σωφροσύνη από ότι έγινε το ‘15 που ήτανε σε ένα κλίμα αγανακτισμένων πολιτών η Ελλάδα, σε μία πρωτόγνωρη κρίση με τα μνημόνια. Πλέον, είδαμε και την τελευταία πράξη εξόδου της χώρας από τη 12ετή περιπέτεια των μνημονίων με την εισήγηση του Εurogroup για την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία. Μέσα στον Αύγουστο αναμένεται και η οριστική απόφαση επ’ αυτού.

Εσείς προσπαθείτε να ρίξετε τους τόνους από ότι βλέπω στο θέμα της διενέργειας των εκλογών, από την άλλη ο κ. Τσίπρας λέει να τις ορίσετε τώρα, ίσως επειδή βοηθάει και το κλίμα που είναι ζεστές ημέρες, που η απόδραση του κόσμου στις θάλασσες, λέει θα αποδράσετε και εσείς σας κατηγόρησε ότι θέλετε να αποδράσετε από τα προβλήματα.

Στην αρχή ζήταγε εκλογές, τώρα αν τις προκηρύξουμε τις εκλογές, θα είναι απόδραση από τα προβλήματα; Έχει μία αντιφατικότητα η πολιτική του. Κατανοώ ότι βρίσκεται σε δυσχερή θέση, φαίνεται και από τις έρευνες της κοινής γνώμης ότι υπάρχει το εξής παράδοξο για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρόνια. Αντί να φθείρεται η κυβέρνηση φθείρεται η αντιπολίτευση. Αντί η αντιπολίτευση, δηλαδή, να έχει ως δεδομένη ελάχιστη οροφή το αποτέλεσμα που είχε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, όλες οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να υπολείπεται του 31,5% που είχε καταγράψει στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Δεν υπάρχει δημοσκόπηση που να δείχνει ότι έχει το 3 μπροστά. Με δεδομένο αυτό καταλαβαίνω το άγχος που έχει και εσωκομματικά ο κ. Τσίπρας, αλλά η χώρα δεν μπορεί να μπει να ζήσει αυτή την παρατεταμένη εκλογολογία και αυτή την τοξικότητα την οποία βλέπουμε, δηλαδή, με όλα τα προαπαιτούμενα που βάζει ο κ. Τσίπρας για την προσφυγή στις κάλπες. Δεν βοηθάει ούτε την οικονομία αυτό το κλίμα. Ξέρετε, όταν ανοίγει μία συζήτηση για πρόωρες εκλογές κανένας επενδυτής κ. Πέγκο δεν θα έρθει να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα, εάν έχει ερωτηματικό τι θα συμβεί την επόμενη των εκλογών.

Εδώ έβαλε και το δίλημμα των εκλογών, πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος.

Εφιάλτης δίχως τέλος θα είναι η επάνοδος του διδύμου Τσίπρα-Βαρουφάκη στην εξουσία. Ο εφιάλτης δίχως τέλος, ήταν οι ουρές οι ατελείωτες μπροστά από τις τράπεζες για να βγάλουμε 50 ευρώ. Εφιάλτης δίχως τέλος ήταν ότι η χώρα την ώρα που έβγαινε με το λεγόμενο «e-mailΧαρδούβελη« από τα μνημόνια, υπογράφτηκαν μετά από 17 ώρες διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα το τρίτο και αχρείαστο μνημόνιο. Εφιάλτης δίχως τέλος ήταν το δημοψήφισμα που δεν ήξεραν πως να διαχειριστούν ένα αποτέλεσμα για ένα δημοψήφισμα που δεν είχε κανένα λόγο να τεθεί ως ερώτημα στους πολίτες. Φαντάζομαι ότι αυτά ακριβώς θα βαρύνουν την ώρα της κάλπης, αλλά μέχρι να προκηρυχθούν οι εκλογές η κυβέρνηση έχει έργο, και αυτό κάνει. Και εχτές είχαμε και ευχάριστη είδηση που αφορά και την εκλογική μου περιφέρεια κ. Πέγκο. Ανακοινώθηκε ότι πέντε μεγάλα έργα πέρασαν από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ και έλαβαν έγκριση και μέσα στο καλοκαίρι θα δημοπρατηθούν όπως με ενημέρωσε ο υπουργός Υποδομών κ. Κώστας Καραμανλής. Μεταξύ αυτών και το φράγμα στην Σκοπιά Φαρσάλων, ένα έργο 185 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς ΦΠΑ, όνειρο δεκαετιών για την επαρχία Φαρσάλων. Και σεμνύνομαι ότι συνέβαλα και εγώ στην υλοποίηση αυτού του έργου, γιατί πέρσι, 1η Φεβρουαρίου είδα τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, και το σημειώνω ως ημερομηνία σταθμό για την επαρχία Φαρσάλων, καθώς του εξήγησα ότι και αν ακόμη αύριο έρθει ο Αχελώος στον θεσσαλικό κάμπο το νερό αυτό δεν θα φτάσει στην επαρχία Φαρσάλων και ότι ο μόνος τρόπος για να λυθεί το οξύ πρόβλημα άρδευσης, αλλά και ύδρευσης που έχει και η πόλη των Φαρσάλων, αλλά και αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων -γιατί είδα τον πρωθυπουργό μετά τον Ιανό και τις συνέπειες που είχαμε και στην Καρδίτσα και στα Φάρσαλα- είναι η δημιουργία αυτού του φράγματος που μελετάται από τη δεκαετία του ΄60 και δεν είχε γίνει μέχρι τώρα. Όποτε φτάναμε στην πηγή για να πιούμε νερό, να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για να μπορέσει να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα, είχαμε κυβερνητικές αλλαγές, κυβερνητικές μεταβολές. Την προηγούμενη εβδομάδα που είδα τον πρωθυπουργό, υπενθύμισα την δέσμευση αυτή ότι πρέπει να ολοκληρωθεί. Χαίρομαι, λοιπόν, που χθες πέρασε από την διυπουργική επιτροπή και μέσα στο καλοκαίρι θα δημοπρατηθεί αυτό το έργο. Το λέω για να πω ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται, συνεχίζει να παράγει έργο και έτσι πρέπει να κινηθεί μέχρι την ημέρα προκήρυξης των εκλογών, γιατί στο τέλος της ημέρας, οι πολίτες θα μας κρίνουν για αυτά που κάναμε, σε σχέση με αυτά που έκαναν οι προηγούμενοι και βεβαίως για την επόμενη μέρα, την προσδοκία της επόμενης μέρας. Και το δίλημμα θα είναι αυτό: σταθερότητα ή περιπέτειες; Αυτό είναι νομίζω ξεκάθαρα το δίλημμα που θα τεθεί την ώρα της κάλπης.

Για αυτά που κάνατε και για τις προσδοκίες που λέτε για τις επόμενες μέρες θα βαρύνει και το θέμα της ακρίβειας πολύ. Και εγώ ήθελα να σας ρωτήσω εάν στις περιοδείες που θα κάνετε θα πάτε με ψηλά το μέτωπο, με τα μάτια να κοιτάτε ευθεία τον ψηφοφόρο σας, τον πολίτη, ότι έχετε υλοποιήσει αυτά που του είχατε υποσχεθεί.

Πέραν του τρόπου που πολιτεύεται καθένας εξ ημών, ο οποίος έχει δώσει δείγματα γραφής στην πολιτική του διαδρομή και μπορεί να κοιτάζει η όχι τους πολίτες στα μάτια και κάποιοι που εκλέγονται κάθε επανάληψη, προφανώς επιβραβεύονται και για μία στάση προσωπικής πολιτικής συνέπειας απέναντι σε αυτά που λένε και σε αυτά που κάνουνε. Αλλά νομίζω ότι η κυβέρνηση αυτή εν μέσω αυτής της παγκόσμιας τρικυμίας -πρωτόγνωρες καταστάσεις είναι αυτές που ζούμε κανείς δεν μπορούσε να μαντέψει κύριε Πέγκο πριν τρία χρόνια, ότι θα ζούσαμε πανδημία,που εμφανίζεται μία φορά κάθε έναν αιώνα, ότι θα ζούσαμε πόλεμο στην Γηραιά Ήπειρο, στην Ευρώπη, γιατί θεωρούσαμε δεδομένη την ειρήνη, κανείς δεν περίμενε ότι θα είχαμε αυτήν την κλιμάκωση του προσφυγικού μεταναστευτικού προβλήματος ή τις τουρκικές προκλήσεις- εν μέσω όλων αυτών των εξωγενών κρίσεων που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, που έχουν και άμεσες επιπτώσεις στο ενεργειακό κόστος και συνακόλουθα στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών, έχουμε μία κυβέρνηση η οποία πολιτεύεται με σοβαρότητα και φέρνει αποτελέσματα. Γιατί εν μέσω αυτής της κρίσης, καταγράψαμε πέρσι ρυθμούς ανάπτυξης 8,3% στην οικονομία και το πρώτο τρίμηνο φέτος 7% και έτσι έχουμε μέσα σε αυτό το πρώτο πεντάμηνο υπέρβαση εσόδων κατά 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, που δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργείται ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος, έτσι ώστε να έχουμε μία σειρά στοχευμένες παρεμβάσεις για στήριξη των νοικοκυριών, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων.
Για το κόστος ενέργειας όπως είπατε, έχουν ληφθεί ήδη μία σειρά από μέτρα. Προχθές, είχαμε το δεύτερο πρόγραμμα fuelpass 2 για την βενζίνη και το diesel. Ουσιαστικά είναι μία ενίσχυση για τους επόμενους τρεις μήνες 80 ευρώ στα αυτοκίνητα και 60 ευρώ στα δίκυκλα, στις μοτοσικλέτες. Σαν να επιδοτούμε κατά 44 λεπτά το λίτρο για αξία βενζίνης 180 λίτρων, δηλαδή, για μία διαδρομή 600 χιλιομέτρων. Και στο diesel υπάρχει και η επιδότηση στην αντλία που είναι 15 λεπτά. Θα μου πείτε είναι αρκετά; Προφανώς και δεν είναι αρκετά αλλά στη δύσκολη αυτή συγκυρία νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση, και σε σύγκριση και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, θα έλεγα ότι στηρίζει πραγματικά και με βάση τις αντοχές της οικονομίας τους πολίτες. Και λέω με βάση τις αντοχές της οικονομίας, γιατί κανείς δεν θέλει να ξαναγυρίσουμε και πάλι στην περιπέτεια του δημοσιονομικού εκτροχιασμού που οδήγησε τη χώρα σε μνημόνια.

Τώρα θα γεμίσουμε και τα ταμεία λίγο με τον τουρισμό που πάει πάρα πολύ καλά, με τα χρήματα που περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση…

Αναμφίβολα είναι πάρα πολύ θετικό το γεγονός ότι έχουμε θα έλεγα υπέρβαση και στους στόχους που είχαμε θέσει όσον αφορά το τουριστικό προϊόν. Υπάρχει ποιοτικός τουρισμός, δεν είναι μόνο οι αριθμοί που μετράνε, δηλαδή, πόσοι τουρίστες ήρθαν στα αεροδρόμια και στα λιμάνια της χώρας. Σημασία έχει και τι καταναλώνει, τι τουρίστας είναι αυτός που έρχεται, τι βαλάντια έχει στην τσέπη του. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί αυξάνονται, έτσι, και τα έσοδα της χώρας από τον ΦΠΑ, από την κατανάλωση και κατ’ επέκταση δημιουργείται ο δημοσιονομικός χώρος που λέγαμε νωρίτερα για να στηρίζουμε έμπρακτα τους πολίτες. Προχθές ανακοινώθηκε, επίσης, το powerpass, η αναδρομική καταβολή έως και 600 ευρώ για καταναλώσεις ρεύματος από το Δεκέμβριο μέχρι τον Μάιο.

Τρέχουν προγράμματα…

Το πρόγραμμα ανακύκλωση-απόσυρση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών, που δίνει τη δυνατότητα και αντικατάστασης μέχρι τριών ενεργοβόρων συσκευών και κρατική επιδότηση ύψους μέχρι 1845 ευρώ αν δεν με απατά η μνήμη μου. Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχουν στοχευμένα μέτρα στήριξης σε συνέχεια μιας σειράς αποκλιμάκωσης φορολογικών συντελεστών. Κουρεύτηκε ο ΕΝΦΙΑ, όπως ήτανε και προγραμματική μας δέσμευση, περισσότερο μάλιστα από τις προεκλογικές μας εξαγγελίες, και μέσα στο ‘23 πέρα από αυξήσεις που θα έχουμε και σε συντάξεις -είχαμε την αύξηση στον κατώτατο μισθό- έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης προς όλους.
Νομίζω, λοιπόν, ότι με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα και την παραγωγή πλούτου θα υπάρξουν και νεα μέτρα, διότι αν δεν παράγεται πλούτος στον τόπο, δεν υπάρχει και ο δημοσιονομικός χώρος για να υπάρχει κοινωνική πολιτική. Αν διαχειρίζεσαι μιζέρια και φτώχεια όσο και να προσπαθείς να είσαι γενναιόδωρος, στο τέλος τί να μοιράσεις αν δεν υπάρχει πίτα, αν δεν υπάρχει παραγόμενος πλούτος; Για αυτό επιμένουμε ότι χρειάζεται μία σοβαρή κυβέρνηση, με φιλελεύθερο προσανατολισμό, να πιστεύει στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στη δίκαιη φορολόγηση αυτής και στην στήριξη του κοινωνικού κράτους με πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης. Και χρειάζεται και κυβερνητική σταθερότητα, όχι πολυκομματικά σχήματα τα οποία θα δυσκολεύονται την επόμενη μέρα να διαχειριστούν κρίσεις -και ζούμε πια σε περίοδο απανωτών κρίσεων, αλλεπάλληλων κρίσεων, δεν έχουμε την πολυτέλεια να δαπανούμε χρόνο σε ατέρμονες συζητήσεις και σε διαβουλεύσεις. Χρειάζεται να υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση, κυβέρνηση με σταθερό προγραμματικό λόγο, με προθέσεις και σχέδιο, έτσι ώστε να αντιμετωπίζει κάθε δύσκολη περίσταση στην οποία μπορεί να κληθεί αύριο αντιμέτωπη.

Κύριε Χαρακόπουλε να σας ευχαριστήσω πολύ για την παρουσία σας στην πρωινή επισκόπηση και για όσα μας είπατε.

Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά. Καλή συνέχεια.

 ΜΑΞΙΜΟΣ 1 3

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/WnsvK2EEOb4

Read more...

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην εκπομπή ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ του astratv με την Βάσω Σαμακοβλή

Μάξιμος astra tv 1

Λάρισα, 22 Ιουνίου 2022

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος

στην εκπομπή ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ του astratv

με την Βάσω Σαμακοβλή

 

-Κύριε Χαρακόπουλε καλώς ήρθατε σήμερα εδώ μαζί μας.

-Καλησπέρα κυρία Σαμακοβλή ευχαριστώ για την πρόσκληση.

-Τι βλέπετε κύριε Χαρακόπουλε έχει ανοίξει για τα καλά η εκλογολογία.

-Θα μου επιτρέψετε να δώσω μία είδηση ευχάριστη, δεν κρατιέμαι...

-Ναι, πείτε μας με μεγάλη χαρά.

-Πριν από λίγο με ενημέρωσε ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής για ένα σημαντικό έργο που το περιμένει δεκαετίες η επαρχία των Φαρσάλων. Και επειδή έχω συμβάλει στην ευτυχή κατάληξη θα ήθελα να το μοιραστώ με τους τηλεθεατές σας και μαζί σας. Σήμερα πέρασε, εγκρίθηκε από την διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ, μαζί με άλλα τέσσερα έργα, και το μεγάλο έργο για το φράγμα στη Σκόπια Φαρσάλων. Ένα έργο,που το αναμένανε γενιές Φαρσαλινών, πέρασε από τη διυπουργική σήμερα και μέσα στο καλοκαίρι θα δημοπρατηθεί.
Το έργο αυτό κυρία Σαμακοβλη θα δώσει ζωή στην επαρχία των Φαρσάλων, θα λύσει το πρόβλημα της ύδρευσης αλλά και άρδευσης όλου του κάμπου της επαρχίας Φαρσάλων και θαρρώ ότι το έργο στην πλήρη έκταση του θα μπορεί να ανακουφίσει και την επαρχία Αλμυρού και την επαρχία Δομοκού. Μιλούμε για 100.000 στρέμματα τα οποία θα μπορούν να αρδευτουν. Για το έργο αυτό μιλούμε δεκαετίες, αλλά είχε πάει στις καλένδες και η συζήτηση ξανά άνοιξε πέρυσι 1η Φεβρουαρίου όταν διάβηκα την πόρτα του Μαξίμου και το έθεσα στον πρωθυπουργό σε μια διεξοδική συζήτηση που είχαμε για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας, όπου του εξήγησα ότι ακόμα κι αν έρθει αύριο ο Αχελώος, η επαρχία Φαρσάλων δεν θα λύσει το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης που έχει. Του ανέφερα τις μελέτες που υπήρχαν στο παρελθόν για το έργο αυτό, ο πρωθυπουργός έδειξε άμεσο ενδιαφέρον επικοινώνησε με τον τότε γενικό γραμματέα Υποδομών τον κύριο Καραγιάννη, νυν υφυπουργό Υποδομών, του έδωσε εντολή να δρομολογήσει τις διαδικασίες, όπως και έγινε. Έκτοτε υπήρχε ένας μαραθώνιος επαφών μου…

-Αυτό θα σας ρωτούσα τώρα, γιατί από ότι μας λέτε πήρατε αυτό το πολύ σημαντικό έργο «επ’ ώμου». Αλλά τον τελευταίο χρόνο θα σας ρωτούσα τι χρειάστηκε να κάνετε από υπηρεσία σε υπηρεσία γιατί γνωρίζουμε, όπως και εσείς, ότιζητήματα μεγάλα με τη γραφειοκρατία, δυστυχώς δεν τα έχουμε λύσει...

-Επειδή υπήρξε προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού αντιμετωπίστηκαν όλα αυτά τα ζητήματα. Σας λέω ότι είχα συναντήσεις με την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών τον κ. Κώστα Καραμανλή, με τον υφυπουργό κ. Γιώργο Καραγιάννη, με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τον αναπληρωτή υπουργό κ. Νίκο Παπαθανάση, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον κ. Γιώργο Γεωργαντά, με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ τον κ. Τριαντόπουλο Και τελικά την προηγούμενη εβδομάδα που είχα πάλι μία συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, υπενθύμισα την εκκρεμότητα αυτή. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί για το έργο όχι μόνο σε μένα κατά τη συνάντησή μας, αλλά και αργότερα όταν επισκέφθηκε την επαρχία Φαρσάλων. Το κατέγραψε ο πρωθυπουργός και χαίρομαι γιατί σήμερα είχαμε αυτή την ευτυχή κατάληξη, το έργο πήρε την έγκριση πια από την διυπουργική επιτροπή των ΣΔΙΤ και οσονούπω, μέσα στο καλοκαίρι, θα προχωρήσει η δημοπράτησή του.
Είναι σημαντικό κυρία Σαμακοβλη, γιατί και άλλες φορές φτάσαμε στο παρά ένα, αλλά ξέρετε, αλλαγές, κυβερνητικές μεταβολές κ.λ.π και το έργο ξαναβρέθηκε στις καλένδες. Χαίρομαι γιατί εντός αυτής της κυβερνητικής θητείας φαίνεται ότι ολοκληρώνεται και η δημοπράτηση του έργου, θέλω να πιστεύω πριν τις εκλογές, προκειμένου να μην υπάρχει καμία δυνατότητα πισωγυρίσματος για ένα έργο πνοής που θα δώσει νέα δυναμική σε ολόκληρη την επαρχία Φαρσάλων, στην τοπική οικονομία. Θα επανέλθουν δυναμικές καλλιέργειες, άρα θα πάρει μία δυναμική όλη η τοπική οικονομία, μία δυναμική ανάπτυξης και συγκράτησης του πληθυσμού στην ελληνική περιφέρεια και ανάκαμψης του πρωτογενούς τομέα. Ήτανε μία σημαντική είδηση, με συγχωρείτε που σας έβγαλα λίγο από την επικαιρότητα και τα ζητήματα της πολιτικής που θέλετε με χαρά να συζητήσουμε, αλλά ήταν κάτι σημαντικό και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.

-Αλίμονο... και εμείς χαιρόμαστε που έχουμε μία θετική είδηση μία πολύ καλή εξέλιξη, πρώτη τη βγάζουμε μέσα από τη δική μας την εκπομπή για να ενημερωθούν όλοι. Είναι κάτι που έγινε την τελευταία στιγμή και το μοιράζεστε με όλους όσοι μας παρακολουθούν μέσα από τη δική μας εκπομπή. Πάμε τώρα να δούμε στο γενικότερο κλίμα και Χαρακόπουλε τι γίνεται και ξεκίνησα να μιλάω για τις εκλογές για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών διότι χθες είχαμε και την τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης του κυρίου Τσίπρα στην πολιτική γραμματεία ο οποίος κάλεσε συγκεκριμένα για εκλογές, να οριστεί ημερομηνία μέσα στο Σεπτέμβριο με όλα τα συνεπακόλουθα βέβαια που ζήτησε, με υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, μία επιτροπή που θα θέσει συγκεκριμένους κανόνες στα μέσα ενημέρωσης, για το πώς θα συγκαλείται το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής. Πώς τα σχολιάζετε;

-Κοιτάξτε, αυτά αγγίζουν τα όρια του παραλόγου κυρία Σαμακοβλή. Ο πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη έχει τοποθετηθεί και έχει πει ότι πρόθεσή του είναι να ολοκληρώσει η κυβέρνηση την κυβερνητική της θητεία. Δυστυχώς, δεν υπάρχει καλό προηγούμενο στη χώρα. Από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, ο κανόνας είναι η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, με επίκληση εθνικού λόγου. Φοβούμαι ότι όταν ανοίξει μια συζήτηση περί πρόωρων εκλογών, λειτουργεί ως «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» στην Ελλάδα. Τελευταία ο πρωθυπουργός είπε ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε εκλογές, εάν υπάρξει αυτό το παρατεταμένο προεκλογικό κλίμα, που εγκαινιάζεται από την αξιωματική αντιπολίτευση. Θα περίμενε από όλους, όπως είπε, σύνεση και υπευθυνότητα. Η κυβέρνηση και στη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε τον προγραμματισμό δράσης και για το 2023. Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι, όπως είπε οι εκλογές να γίνουν στο τέλος της άνοιξης του 2023, στην εκπνοή ουσιαστικά του συνταγματικού βίου της κυβέρνησης. Αλλά από εκεί και πέρα, φοβούμαι ότι έχουμε μπει σε ένα κλίμα προεκλογικής παρατεταμένης συζήτησης και αυτό δεν βοηθάει την οικονομία…

-Αυτό θα σας ρωτούσα. Τί θεωρείτε ότι μπορεί να προκαλέσει όλο αυτό το κλίμα, σε μια κρίσιμη στιγμή από πολλές απόψεις και οικονομικά και τα όσα συμβαίνουν με τους γείτονές μας, με το κύμα ακρίβειας, οι οικογένειες και οι επιχειρήσεις περιμένουν να δούνε τι θα γίνει, βλέπουν τα μέτρα που ανακοινώνονται, αλλά δεν ξέρω αν είναι αρκετά, αν η ανάσα που παίρνουν είναι μικρή ή μεγάλη…

-Κοιτάξτε να δείτε, η εκλογολογία αναμφίβολα, δεν βοηθάει την οικονομία. Η χώρα χρειάζεται σταθερότητα. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία εν μέσω απανωτών κρίσεων που είναι εξωγενείς κρίσεις –και η πανδημία και η όξυνση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας με την προκλητικότητα της Τουρκίας και βεβαίως τα απόνερα του πολέμου στην Ουκρανία, όσον αφορά την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και συνακόλουθα των τιμών σε αγαθά και υπηρεσίες- δείχνουν, αν μη τί άλλο ότι, η χώρα χρειάζεται σταθερότητα. Άρα, πρώτον θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την κυβερνητική της θητεία και τότε, ώριμα θα τεθούνε τα διλήμματα στον ελληνικό λαό. Εάν θέλει αυτοδύναμη κυβέρνηση με σταθερότητα, με τη Ν.Δ. που έχει δώσει δείγματα γραφής, ή θα θελήσει να μπούμε σε μια περιπέτεια και αστάθεια. Νομίζω ότι με την εμπειρία των τελευταίων χρόνων και με βάση το γεγονός ότι πια αντιμετωπίζουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, πρωτόγνωρες κρίσεις, που κανείς δε θα μπορούσε να προβλέψει, το τελευταίο που θα έλεγα ότι χρειαζόμαστε είναι πολιτική αστάθεια, πολυκομματικές κυβερνήσεις, στις οποίες δεν έχουμε καλή εμπειρία στη χώρα. Είδαμε και την προηγούμενη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, πού οδήγησε τη χώρα, την οικονομία, το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και ούτω καθεξής, είναι γνωστά στους πολίτες. Παρ’ όλα αυτά, εν μέσω αυτής της τρικυμίας, της παγκόσμιας που αντιμετωπίζουμε, με πανδημία και πόλεμο στην Ουκρανία που εκτίναξε το ενεργειακό κόστος, το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση, νομίζω ότι δείχνει ότι μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτούς τους κλυδωνισμούς. Η οικονομία μας, παρά τα δεδομένα που ανέφερα νωρίτερα, πέρυσι κατέγραψε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξεως του 8,3% και το πρώτο τρίμηνο του έτους, της τάξεως του 7%, υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από αυτούς που είχαμε προβλέψει στον προϋπολογισμό.
Αυτό κυρία Σαμακοβλή όπως είπαμε νωρίτερα, μας δίνει τη δυνατότητα να στηρίζουμε τους πολίτες με στοχευμένα μέτρα, ιδιαίτερα για το ενεργειακό κόστος, σε αυτή τη δύσκολή περίοδο. Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα «FuelPass 2», το δεύτερο αυτό πρόγραμμα για τα καύσιμα για το diesel και τη βενζίνη. Είναι σε εξέλιξη επίσης το PowerPass με την αναδρομική κατανομή του 60% της διαφοράς στις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος, μια παροχή που θα φτάσει μέχρι και τα εξακόσια ευρώ αναδρομικά. Αυτή την ώρα ουσιαστικά επιδοτούμε κατά σαράντα τέσσερα λεπτά μέχρι εκατόν ογδόντα λίτρα και για τρείς μήνες, για μια διαδρομή δηλαδή εξακοσίων χιλιομέτρων. Θα μου πείτε: είναι αρκετά; Όχι! Επίσης στηρίζουμε το diesel, με επιδότηση στην αντλία δέκα πέντε λεπτών το λίτρο. Όμως, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία καταβάλει η κυβέρνηση κάθε δυνατή προσπάθεια, χωρίς να θέσει σε ρίσκο την οικονομία, η οποία παγκοίνως αναγνωρίζεται ότι κινείται πια σε θετικούς ρυθμούς. Προχθές είχαμε και τις θετικές ειδήσεις της εξόδου της χώρας μας, μέσα στον Αύγουστο, μετά τη εισήγηση του Eurogroup, από την ενισχυμένη εποπτεία, που ουσιαστικά σημαίνει την τελευταία πράξη του δωδεκαετούς δράματος που περάσαμε με την περιπέτεια των μνημονίων και όλες αυτές οι καθημερινές νίκες που καταγράφουμε στο κομμάτι της οικονομίας, που φαίνονται από την υπέρβαση στόχων στα έσοδα κατά 2,1 δις το πεντάμηνο που έχει περάσει, η θετική πορεία που έχουμε στον τουρισμό, που φαίνεται ότι ξεπερνά τις προσδοκίες που θέσαμε να έχουμε το 80% του τουρισμού που είχαμε το 2019. Όλα αυτά, δημιουργούν εκείνον τον δημοσιονομικό χώρο, για να υπάρξουνε στοχευμένα μέτρα στήριξης.Εχθές ανακοινώθηκε επίσης το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - αλλάζω» ενεργοβόρες συσκευές, που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό και έτσι διακόσιες χιλιάδες συμπολίτες μας, που θα κάνουν χρήση του προγράμματος αυτού, θα μπορέσουν να αλλάξουν μέχρι και τριακόσιες ογδόντα χιλιάδες ενεργοβόρες συσκευές, μέχρι τρείς συσκευές σε κάθε νοικοκυριό και την κρατική ενίσχυση να φτάνει μέχρι και τα χίλια οχτακόσια σαράντα πέντε ευρώ.
Όλα αυτά δε θα μπορούσαμε να είχαμε σήμερα, εάν η χώρα δεν είχε σταθερότητα, εάν δεν είχε μια κυβέρνηση που πορεύεται με υπευθυνότητα και με σχέδιο και αν χάναμε χρόνο σε διαβουλεύσεις, σε παζάρια, σε συνομιλίες ατέρμονες με κυβερνητικούς εταίρους. Γι’ αυτό και λέω, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, εγώ προσωπικά πιστεύω ότι κάθε κυβέρνηση πρέπει να εξαντλεί τον βίο της για να κρίνεται συνολικά από τους πολίτες, αλλά όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, οι πολίτες θα πρέπει να κρίνουν και να συγκρίνουν με βάση την εμπειρία που έχουμε από την «πρώτη φορά αριστερά» τη διακυβέρνηση και την περιπέτεια που έβαλε τη χώρα, αλλά και το γεγονός ότι εν μέσω αυτής της παγκόσμιας τρικυμίας, η Ελλάδα, όχι μόνο δεν είναι το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, αλλά είναι δακτυλοδεικτούμενη θετικά, σε μια σειρά από πρωτοβουλίες και τομείς στους οποίους εργάζεται η κυβέρνηση.

-Μάλιστα. Κύριε Χαρακόπουλε, σας ευχαριστώ που ήσασταν εδώ μαζί μας σήμερα, σας ευχαριστώ για την είδηση που μας δώσατε…

-Εγώ σας ευχαριστώ.

-Να είστε καλά.

-Καλή συνέχεια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/ra0OCeUCF9w

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο FORMediaRADIO και στους δημοσιογράφους Αποστόλη Γκόγκα και Πάνο Γαρουφαλιά

ΜΑΞΙΜΟΣ 4

Λάρισα, 18Ιουνίου 2022

Συνέντευξη

Μάξιμου Χαρακόπουλου στο FORMediaRADIO

και στους δημοσιογράφους Αποστόλη Γκόγκα και Πάνο Γαρουφαλιά

 

-Κύριε Χαρακόπουλε καλό Σαββατοκύριακο, σας ευχαριστώ θερμά που είστε μαζί μας.

-Καλημέρα, εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση και καλή αρχή στο νέο ραδιόφωνο της πόλης.

-Σας ευχαριστούμε πολύ κύριε Χαρακόπουλε. Νομίζω ότι ήταν μια σημαντική συνάντηση για τα ζητήματα που αφορούνε την περιοχή της Λάρισας, το νομό της Λάρισας, η συνάντηση που είχατε με τον πρωθυπουργό, είχατε τη δυνατότητα να συζητήσετε, να αναζητήσετε ενδεχομένως τις λύσεις για μια σειρά πολύ-πολύ σημαντικών προβλημάτων.

-Κοιτάξτε κ. Γκόγκα, πάντοτε μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό είναι πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική. Νομίζω ότι χρέος των βουλευτών είναι να μεταφέρουν τα μηνύματα της κοινωνίας στην εκάστοτε εκτελεστική εξουσία. Όταν είσαι στην αντιπολίτευση, χρησιμοποιείς περισσότερο τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, τις ερωτήσεις στη βουλή, τις επίκαιρες ερωτήσεις, τις επερωτήσεις. Όταν είσαι στην κυβέρνηση έχεις τη δυνατότητα να επικοινωνείς άμεσα με τους υπουργούς, τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, αλλά και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η πόρτα του πρωθυπουργού είναι πάντοτε ανοιχτή για τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό, γιατί όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι βουλευτές είναι οι καλύτεροι αγωγοί μηνυμάτων της κοινωνίας προς την κυβέρνηση, είναι οι αγγελιοφόροι θα έλεγα των μηνυμάτων της κοινωνίας. Εμείς καθημερινά βρισκόμαστε, ιδιαίτερα οι βουλευτές της περιφέρειας, σε άμεση επικοινωνία με τους πολίτες, δεν αναμένουμε τα μέσα ενημέρωσης, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ή τις δημοσκοπήσεις για να εισπράξουμε τον παλμό της κοινωνίας. Βρισκόμαστε καθημερινά μέσα στην κοινωνία, από εκδηλώσεις, ημερίδες, συζητήσεις, επισκέψεις σε χωριά, μέχρι κοινωνικού χαρακτήρα εκδηλώσεις, όπου και εκεί ακόμη, μπορεί κανείς να έρθει σε επαφή με τον απλό πολίτη και να εισπράξει διαμαρτυρίες, παράπονα, προτάσεις, παρατηρήσεις, σκέψεις και όλα αυτά νομίζω, είναι χρήσιμο να φτάνουν τελικά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Αυτό έκανα για ακόμα μία φορά και ευχαριστώ τον πρωθυπουργό, γιατί είχαμε μια πολύ ουσιαστική συζήτηση σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίσταση -λες και έλειψαν ποτέ θα μου πείτε οι κρίσιμες περιστάσεις αυτή την περίοδο διακυβέρνησης των τριών χρόνων. Είμαστε από κρίση σε κρίση και εξωγενείς όλες οι κρίσεις και παρ’ όλα αυτά, η χώρα βλέπετε ότι αντιμετωπίζει τις δυσκολίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και εχθές είχαμε και ευχάριστα νέα, η Ελλάδα μετά από δώδεκα χρόνια περιπέτειας, μνημονίων και αυστηρής επιτήρησης, βγήκε από αυτή την τελευταία φάση της ενισχυμένης εποπτείας και νομίζω ότι μετά την απόφαση του Eurogroup, δρομολογείται μια νέα δυναμική στην ελληνική οικονομία.

-Έτσι ακριβώς. Θεωρείτε κύριε Χαρακόπουλε ότι αυτή η δυναμική, μπορεί σχετικά άμεσα να επιλύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας; Μεταφέρατε στον πρωθυπουργό, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και σε ότι έχει να κάνει με τα καύσιμα, με τον ηλεκτρισμό, με την καθημερινότητα, με το καλάθι της νοικοκυράς που λέμε. Θα βοηθήσει αυτό, ώστε να έχουμε μια αμεσότερη επίλυση των προβλημάτων αυτών, μια αντιμετώπιση;

-Αναμφίβολα κύριε Γκόγκα, αν η οικονομία δεν πάει καλά, δεν υπάρχει και η δυνατότητα να υπάρχει και αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου που παράγεται, δεν υπάρχει δυνατότητα κοινωνικής πολιτικής. Το να μιλούμε για κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά στην πράξη να μην γίνεται εφικτή αυτή, καταλαβαίνετε ότι δεν έχει κανένα νόημα. Άρα, η όποια κοινωνική πολιτική αποκτά ουσιαστικό περιεχόμενο, όταν έχεις μια οικονομία η οποία αναπτύσσεται. Από το 2010, που η χώρα με εκείνο το μοιραίο διάγγελμα του Γ. Παπανδρέου στο Καστελόριζο μπήκε στα μνημόνια, ουσιαστικά είχε απωλέσει, να μην πω πλήρως, αλλά μεγάλους βαθμούς ελευθερίας κινήσεων στην οικονομία. Σήμερα, ανακτά πλήρη ελευθερία κινήσεων στην οικονομία, βεβαίως με βάση τους κανόνες που ισχύουν στην Ευρωζώνη για όλα τα μέλη της Ευρωζώνης και όχι ειδικά για την Ελλάδα, η οποία για μια δεκαετία θεωρούνταν το “μαύρο πρόβατο” της Ευρώπης. Και νομίζω, ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε εξωγενείς κρίσεις, όπως είπα, δύο χρόνια πανδημίας, η οποία επιβάρυνε το Α.Ε.Π. της χώρας, επιβάρυνε την πραγματική οικονομία, είχαμε μια σειρά από μέτρα στήριξης, επιδοματικού χαρακτήρα θα έλεγα, γιατί μια σειρά από δραστηριότητες της οικονομίας ανεστάλησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στη συνέχεια είχαμε την προσφυγική μεταναστευτική κρίση και τώρα έχουμε μια εξωγενή κρίση ενέργειας, που έχει εκτινάξει τις τιμές της ενέργειας και αυτά αναμφίβολα, έχουν επιπτώσεις στο καλάθι της νοικοκυράς, όπως σωστά επισημάνατε. Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα, στο ηλεκτρικό, στο φυσικό αέριο, επηρεάζουν τις μεταφορές, άρα επηρεάζουν το κόστος παραγωγής, επίσης, και κατ’ επέκταση και το τελικό προϊόν όπως φτάνει στον καταναλωτή, από το ράφι στο σούπερ μάρκετ, ή στο κατάστημα λιανικής πώλησης.
Νομίζω, όμως, το γεγονός ότι, εν μέσω αυτής της περιπέτειας που αντιμετωπίζουμε, η χώρα πέτυχε να έχει ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 7%, μεγαλύτερους και από αυτούς που προϋπολογίζαμε στον προϋπολογισμό, μεγαλύτερους και από αυτούς που προϋπολόγιζε και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα ευρωπαϊκά όργανα, δίνει τον δημοσιονομικό χώρο για να υπάρχουνε παρεμβάσεις. Σήμερα νομίζω ανοίγει η πλατφόρμα για την ενεργοποίηση του μέτρου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, για την επιστροφή του 60%, της ρήτρας αναπροσαρμογής που έχει δημιουργήσει αυτό το τεράστιο άχθος στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας. Όσοι είχανε, λοιπόν, από πέρυσι τον Δεκέμβριο, μέχρι την ώρα που μιλούμε, τους λογαριασμούς του Μαΐου, από τριάντα ευρώ υπέρβαση, θα έχουν μια επιστροφή της τάξεως του 60%, που θα φτάνει στην καλύτερη των περιπτώσεων τα εξακόσια ευρώ επιστροφής στους καταναλωτές που είδανε υπέρογκες αυξήσεις, γιατί πραγματικά είναι ένα άχθος, ένα βάρος στο νοικοκυριό, στον οικογενειακό προϋπολογισμό οι τιμές του ρεύματος. Με τον πρωθυπουργό, βεβαίως, είχα την ευκαιρία να συζητήσω και για τις τιμές στα καύσιμα, οι οποίες έχουν ξεφύγει και αυτές επιφέρουν μια σειρά αυξήσεων σε προϊόντα, αγαθά και υπηρεσίες. Μιλήσαμε και για το κόστος παραγωγής των αγροτών, το οποίο, επίσης, επηρεάζεται από τις τιμές στην ενέργεια και εκεί, όπως μου προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, επίκειται γενναιότερη ρύθμιση από αυτή που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα.

-Και μιλήσατε και για την ανάγκη δημιουργίας «Πρότυπου σχολείου», το οποίο, σχολιάζοντας και τις όποιες εξελίξεις έχουμε στο επίπεδο της εγκληματικότητας, μας προβληματίζει πάρα πολύ η εγκληματικότητα στις μικρές ηλικίες κ. Χαρακόπουλε…

-Αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα.

-Θεωρώ ότι τα Πρότυπα σχολεία και γενικότερα η διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών στα σχολεία, όλων των περιοχών της Θεσσαλίας, είναι ένα ζητούμενο, το οποίο ενδεχομένως να αποτελεί και τη λύση του προβλήματος, οπότε, θα έχουμε θετική εξέλιξη στη δημιουργία Πρότυπου σχολείου στη Λάρισα, δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός;

-Τα Πρότυπα σχολεία είναι κυψέλες αριστείας. Τα καλά δημόσια σχολεία είναι, ο ιμάντας κοινωνικής ανόδου. Τα καλά δημόσια σχολεία είναι αυτά που δίνουν την ευκαιρία στο παιδί του αγρότη, στο παιδί του εργάτη, στο παιδί του υπαλλήλου, του εργαζόμενου, του ράφτη, του εμπόρου να έχουνε καλύτερες ευκαιρίες στη ζωή τους. Άρα, θα πρέπει να στηρίξουμε τον δημόσιο χαρακτήρα, το δημόσιο σύστημα Παιδείας, όπως η κρίση της πανδημίας απέδειξε την ανάγκη να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα Υγείας, γιατί αυτό το δημόσιο σύστημα είναι που σήκωσε και το μεγάλο βάρος της δημόσιας Υγείας. Δυστυχώς η Λάρισα, η έδρα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, η τέταρτη, πέμπτη σε πληθυσμό πόλη της χώρας, δεν έχει Πρότυπο σχολείο. Αυτό δεν τιμά την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, το λέω πια ευθαρσώς και νομίζω ότι θα πρέπει να γίνουν όλα εκείνα τα βήματα που πρέπει να γίνουν από την ηγεσία του Υπ. Παιδείας, προκειμένου να αποκατασταθεί αυτή η αδικία, την οποία υφίσταται η κοινωνία της Λάρισας, η κοινωνία ενός από τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας.

-Είναι γενικότερα αδιανόητο πλέον στις μέρες που ζούμε να μην υπάρχει σε κάθε πόλη της Ελλάδας έστω και ένα Πρότυπο σχολείο κύριε Χαρακόπουλε.

–Συμφωνώ μαζί σας. Μα ήδη έχουν γίνει πάρα πολλά. Παραδόξως, στη Λάρισα δεν έχει γίνει και θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες και να αποδοθούν εκεί που πρέπει. Όσον αφορά τώρα δτο άλλο ζήτημα που αναφερθήκατε, που έχει να κάνει με την έξαρση της εγκληματικότητας σε μικρότερες ηλικίες, όλα βεβαίως, αναμφίβολα, είναι ζήτημα παιδείας, είναι ζήτημα διαπαιδαγώγησης, είναι ζήτημα αγωγής. Όσον αφορά τώρα τους εγκλείστους και τη διαδικασία σωφρονισμού τους και εκεί εκκρεμεί ένα αίτημα που έχω διατυπώσει και δια του κοινοβουλευτικού ελέγχου και δια ζώσης στην ηγεσία του Υπ. Παιδείας, για το Σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας (Σ.Δ.Ε), στο σωφρονιστικό κατάστημα Λάρισας. Εκεί γίνεται πάρα πολύ καλή δουλειά, έχουμε Σ.Δ.Ε. σε επίπεδο Γυμνασίου, αλλά για τα παιδιά που θέλουν να συνεχίσουν μετά δεν υπάρχει Σ.Δ.Ε σε επίπεδο Λυκείου. Θα μπορούσε να γίνει εκεί για παράδειγμα ένα Πρότυπο, Επαγγελματικό, Λύκειο δεύτερης ευκαιρίας. Ο χρόνος του εγκλεισμού, δεν είναι χρόνος τιμωρίας στο δικαιϊκό μας σύστημα. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου. Ο εγκλεισμός στα σωφρονιστικά καταστήματα έχει αυτόν ακριβώς τον στόχο, τον σωφρονισμό και τη δυνατότητα να έχει κανείς μια δεύτερη ευκαιρία ως ελεύθερος πολίτης και πάλι. Δεν είναι ο στόχος η τιμωρία, με την παλαιά προσέγγιση του όρου που είχαμε.

-Ειδικά σε αυτές τις ηλικίες, για πάρα πολλούς κρατουμένους έχει συμβάλλει καταλυτικά στο να αλλάξει η ζωή τους, το Σ.Δ.Ε.

-Προφανώς κύριε Γκόγκα και επειδή ακριβώς ομιλούμε και για ένα μεγάλο διάστημα της ζωής του, που περνάει κανείς μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα, ανάλογα με το βάρος του εγκλήματος για το οποίο έχει δικαστεί, ο χρόνος αυτός θα πρέπει παραγωγικά να χρησιμοποιηθεί, προκειμένου όταν βγει στην κοινωνία, να μπορεί να ενσωματωθεί, να μπορεί να ασκήσει ένα επάγγελμα, να έχει μάθει κάτι, να μην έχει αποκοπεί τελείως από την κοινωνία, να μην έχει ιδρυματοποιηθεί στη φυλακή, έτσι ώστε βγαίνοντας κατ’ ανάγκη να οδηγηθεί και πάλι στο έγκλημα, γιατί δεν έχει να κάνει κάτι άλλο και να επιστρέψει στη φυλακή, ακριβώς σε συνθήκες ιδρυματισμού, γιατί εκεί νιώθει ασφάλεια. Και επειδή με οδηγήσατε σε αυτά τα βήματα, επιτρέψτε μου να πω και κάτι ακόμη, επειδή είμαι μέλος και στην Επιτροπή Σωφρονιστικού Συστήματος της Βουλής, πρόσφατα είχαμε μια ενημέρωση για τις αγροτικές φυλακές, που είναι ένας θεσμός, επίσης, εξαιρετικά ενδιαφέρων. Ασχοληθήκαμε πολύ το προηγούμενο διάστημα, επειδή από την προηγούμενη κυβέρνηση υπήρχε η δυνατότητα ακόμη και τρομοκράτες, εγκληματίες τρομοκρατικών επιθέσεων να πηγαίνουν στις αγροτικές φυλακές και νομίζω ότι χάσαμε λίγο το νόημα. Οι αγροτικές φυλακές, επίσης, είναι ένας μηχανισμός προετοιμασίας της επόμενης μέρας για την κοινωνική ενσωμάτωση εγκλείστων. Δεν είναι απλά μια επιβράβευση κάποιων που έχουνε «καλή θητεία» κατά τη διάρκεια του σωφρονισμού τους στα σωφρονιστικά καταστήματα και τους δίνουμε τη δυνατότητα να πάνε στις αγροτικές φυλακές, όπου έχουνε ένα μεγαλύτερο πλαίσιο ελευθερίας κινήσεων και δημιουργικής απασχόλησης. Με δεδομένο ότι έχουμε την τεράστια αυτή έλλειψη αγροεργατών, εργατών γης (και το απόγευμα θα βρεθούμε στη γιορτή κερασιού στην Αγιά, όπου εκεί φαντάζομαι θα θιχτεί το ζήτημα), είπα στον αρμόδιο γενικό γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής του Υπ. Προστασίας του Πολίτη, ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί πλήρως και να αναμορφωθεί πλήρως ο θεσμός των αγροτικών φυλακών, έτσι ώστε, και αλλοδαποί και ημεδαποί που βρίσκονται σε σωφρονιστικά καταστήματα και έχουνε διάθεση να ενημερωθούν, να εντρυφήσουν, να απασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα, με τη γη, να μεταβαίνουν στις αγροτικές φυλακές, (σήμερα δεν υπάρχει πληρότητα στις αγροτικές φυλακές), να υπάρχει, λοιπόν, πλήρης πληρότητα στις αγροτικές φυλακές, να υπάρχουν και σεμινάρια και εκπαίδευση από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, από ειδικούς επιστήμονες στους στους κρατουμένους, έτσι ώστε όταν λήξει και ο εγκλεισμός τους στα σωφρονιστικά καταστήματα και βγούνε στην κοινωνία, να έχουν αποκτήσει κάποιες δεξιότητες που μπορεί να τους φανούνε χρήσιμες για την εργασία τους, για την ενσωμάτωσή τους, την αφομοίωσή τους και πάλι στην ελληνική κοινωνία.

-Βέβαια, είναι πολύ-πολύ βασικό. Να σας πω ότι έχουμε μαζί μας και τον πολύ καλό συνάδελφο και φίλο τον Πάνο τον Γαρουφαλλιά, κ. Χαρακόπουλε.

-Καλημέρα κ. Χαρακόπουλε. Πώς είστε;

-Καλημέρα Πάνο.

-Εγώ ήθελα ρωτήσω να μας δώσετε μια εικόνα, γιατί το τελευταίο διάστημα μας απασχολεί πάρα πολύ η κλιματική αλλαγή και οι επιπτώσεις της γενικότερα στη Θεσσαλία και βλέπουμε ότι κάθε χρόνο τα προβλήματα αυξάνονται σε αυτό το επίπεδο, να μας δώσετε και μια συνέχεια του θέματος που είχατε θέσει για τα έργα του Αχελώου, για το έργο στα Φάρσαλα, στη Σκοπιά και τι εξελίξεις έχουμε σε αυτό το κομμάτι, γιατί γενικότερα τα έργα του Αχελώου μας απασχολούν εντόνως έχω να σας πω…

-Ο Πάνος τα παρακολουθεί περισσότερο όλα αυτά τα χρόνια και εχτές ήταν και η μέρα κατά της ερημοποίησης και της ξηρασίας και ήταν μια αφορμή να επανέλθουμε και πάλι, υπενθυμίζοντας κάποια βασικά και στοιχειώδη. Η ιστορία της μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στο Θεσσαλικό κάμπο, έχει δαιμονοποιηθεί και έχει μπει σε μια λάθος διάσταση, έχει προσλάβει ιδεολογικό χρώμα και αυτό νομίζω αδικεί την όλη προσπάθεια. Η Θεσσαλία, αυτό προσπαθούμε πολλές φορές να εξηγήσουμε στους συνομιλητές μας στην Αθήνα, αντιμετωπίζει τεράστιο υδατικό πρόβλημα και η μερική μεταφορά νερού από τον Αχελώο, μιλούμε για το 10% του νερού που πάει στη θάλασσα, δε θα στερήσει από κανέναν τίποτα, αντιθέτως θα αποτρέψει ένα οικολογικό, περιβαλλοντικό έγκλημα στο Θεσσαλικό κάμπο, στη Θεσσαλία. Γι’ αυτό, λοιπόν, επιμένω όλα αυτά τα χρόνια, στην ενεργοποίηση και πάλι των διαδικασιών που θα απεγκλωβίσουν από το αδιέξοδο, τα έργα του Αχελώου. Βρίσκεται σε εξέλιξη η αναθεώρηση των σχεδίων διαχείρισης λεκανών απορροής, αυτό νομίζω είναι που θα πρέπει να ολοκληρωθεί και αυτό είναι το κλειδί για να ξαναμπούνε στο τραπέζι τα έργα του Αχελώου.

-Κύριε Χαρακόπουλε δεν έχουμε και πολύ χρόνο…

-Να πω μια κουβέντα για τη Σκοπιά μόνο...

-Δεν έχουμε πολύ χρόνο βάσει της κλιματικής αλλαγής. Το τραβάμε από τη δεκαετία του ’80, θυμάμαι ήμουν επτά χρονών εγώ όταν ανακοίνωσε ο Ανδρέας Παπανδρέου την περιβόητη εκτροπή του Αχελώου, αλλά πλέον δεν έχουμε χρόνο, δε μας δίνει χρόνο η κλιματική αλλαγή…

-Συμφωνώ μαζί σας και ταυτόχρονα θα πρέπει να δούμε και άλλες έξυπνες λύσεις. Ξέρετε αγαπητέ μου Πάνο, στην Ελλάδα συζητούμε πολύ, τα έχουμε αναλύσει όλα τόσες φορές, έχουμε καταλήξει στις ενδεδειγμένες λύσεις και δεν κάνουμε το επόμενο βήμα και ξαναρχίζουμε από μηδενική βάση να συζητούμε για τα ίδια πράγματα. Αυτό είναι νομίζω κουραστικό και αδιέξοδο.

-Ακριβώς. Και να βάλω και μια άλλη παράμετρο; Μιλάω με τον Περιφερειάρχη και πολλούς άλλους και μου λένε, όσο δεν γίνεται και δεν τελειώνει η μερική εκτροπή του Αχελώου, απαξιώνονται και τα υπάρχοντα έργα.

-Και τα έργα απαξιώνονται και υπάρχουν και κίνδυνοι για καταστροφές, για πλημμύρες. Δηλαδή, όλοι αυτοί που λένε να μη γίνει το έργο, έχουν υπολογίσει πόσα εκατομμύρια χρειάζονται για να αποκατασταθεί στην προτέρα κατάσταση το φυσικό περιβάλλον στην περιοχή εκείνη; Και από που θα τα βρούμε αυτά; Εδώ μιλούμε για ενεργειακή κρίση, για εκτίναξη στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και μιλούμε για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για φωτοβολταϊκά, για ανεμογεννήτριες, και η πιο φιλική προς το περιβάλλον «πράσινη» ενέργεια, που είναι η υδροηλεκτρική ενέργεια, και έχουμε δύο σε εκκρεμότητα τέτοια εργοστάσια, που μπορούμε να τα λειτουργήσουμε για την παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας, της Μεσοχώρας και της Συκιάς, δεν τα έχουμε ολοκληρώσει μέχρι τώρα!
Αλλά επειδή κάτι είπε νωρίτερα ο κ. Γκόγκας για τα Φάρσαλα και τη Σκοπιά, οφείλουμε να το πούμε για να το ακούσουνε και οι ακροατές μας, γιατί η επαρχία Φαρσάλων και αν ακόμα ολοκληρωθεί αύριο ο Αχελώος, πάλι δε θα έχει πρόσβαση στο νερό αυτό. Για την επαρχία των Φαρσάλων και όχι μόνο, ξεπερνάει και τα όρια των Φαρσάλων, είναι πάρα πολύ σημαντικό το έργο στη Σκοπιά, το φράγμα στη θέση Παλιοδερλί. Ένα έργο το οποίο επίσης έχει μελετηθεί από τη δεκαετία του ’60 και δεν έχει ολοκληρωθεί και χαίρομαι ιδιαίτερα, διότι στην προηγούμενη συνάντησή μας, πέρυσι στις αρχές του χρόνου, στο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό, όταν του ανέλυσα με λεπτομέρειες το ζήτημα, όχι απλώς το κατανόησε, αλλά κινήθηκε άμεσα, σήκωσε τηλέφωνα, έδωσε οδηγίες στον τότε γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και νυν Υφυπουργό τον Γιώργο Καραγιάννη και οσονούπω αναμένεται το έργο να περάσει από Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. Θα είναι σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, μιλούμε για ένα έργο που θα αγγίξει τα τριακόσια εκατομμύρια ευρώ και θα λύσει το υδατικό και το αρδευτικό πρόβλημα στην επαρχία Φαρσάλων και μπορεί να φτάνει και μέχρι τον Αλμυρό και μέχρι τον Δομοκό, προσφέροντας πραγματικά τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή. Πραγματικά χαίρομαι ιδιαίτερα, γιατί αυτό που είναι ένα έργο πνοής για την επαρχία Φαρσάλων, μπορέσαμε να το βάλουμε σε ράγες υλοποίησης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Αλλά, όπως σας είπα, η κλιματική αλλαγή μας αναγκάζει να δούμε και διαφορετικά τη σχέση μας με το περιβάλλον, να μην κατασπαταλούμε την ενέργεια. Και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει…

-Και να δούμε και σφαιρικά το ζήτημα. Γιατί κοιτώντας τον χάρτη της Θεσσαλίας κ. Χαρακόπουλε από ψηλά, έτσι όπως είθισται να λέμε, εάν αξιοποιηθούν όλα αυτά τα έργα, δηλαδή η Κάρλα, τα έργα του Αχελώου, τα φράγματα που υπάρχουν ανά τη Θεσσαλία, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα κλίμα το οποίο πραγματικά θα ήτανε δεδομένων των συνθηκών, πάρα-πάρα πολύ καλό, για πάρα πολλούς τομείς και της οικονομίας προφανώς.

-Ας δούμε σαν καλή πρακτική, τι συνέβη με την Κάρλα. Δηλαδή, πόσο άλλαξε το περιβάλλον.

-Η Κάρλα είναι ένα πάρα πολύ θετικό παράδειγμα. Εχθές ταξίδευα γιατί έπρεπε να είμαι στο Αργυροπούλι το βράδυ που είχε μια εκδήλωση ο Σύλλογος Γυναικών με πάρα πολύ κόσμο που δείχνει ότι μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας και εγκλεισμού, ο κόσμος θέλει να βγει, να γλεντήσει, να γιορτάσει, να ξεσκάσει, να ξεδώσει και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό, γιατί έτσι ενισχύονται και οι δεσμοί αλληλεγγύης. Αυτό τόνισα εχθές και στο χαιρετισμό μου, ότι αυτές οι εκδηλώσεις, όσο και αν δεν το συνειδητοποιούμε, είναι και εκδηλώσεις που προάγουν τη σύσφιξη των σχέσεων και μας υπενθυμίζουν την κοινή μας ταυτότητα, τις ρίζες μας. Ερχόμενος, λοιπόν, πέρασα επίσης από την Ξυνιάδα, από την Κοπαΐδα, τις λίμνες αυτές που αποξηράνθηκαν. Ήταν μια λογική εκείνες τις δεκαετίες η αποξήρανση λιμνών για την απόδοση αγροτικής γης σε ακτήμονες, σε αγρότες. Υπήρχε και τέτοια πίεση τότε από παραγωγούς, αλλά βλέπετε και το ίδιο παράδειγμα με την Κάρλα, ότι τελικά, η φύση έχει μια λογική την οποία βιαίως επιχειρήσαμε να ανατρέψουμε και δεν έφερε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερα έργα μικρότερης κλίμακας, με ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμενές που θα συγκεντρώνουν νερό, όχι τόσο για άρδευση, όσο για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Δεν πρέπει να χάνεται ούτε μια στάλα νερού.

-Κύριε Χαρακόπουλε, πρέπει να κλείσουμε σιγά-σιγά, εγώ θα ήθελα να σας έχω και στη βραδινή εκπομπή με τη Σοφία τη Σπανού 8-10, καλεσμένο κάποια στιγμή.

-Με μεγάλη μου χαρά να το κάνουμε κάποια στιγμή.

-Σας ευχαριστούμε πολύ.

-Να είστε καλά. Καλή σας ημέρα.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=WG-bnLdAKtw

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο κανάλι ΒΟΥΛΗ TV στην εκπομπή ¨ΠΡΩΪΝΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ¨ με τους δημοσιογράφους κα Λουκία Γκάτσου και Λάμπρο Πέγκο

ΜΑΞΙΜΟΣ 2 18

Αθήνα, 7 Απριλίου 2022

 

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο κανάλι ΒΟΥΛΗ TV
στην εκπομπή ¨ΠΡΩΪΝΗ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ¨
με τους δημοσιογράφους κα Λουκία Γκάτσου και Λάμπρο Πέγκο

Γκάτσου: Έχουμε μαζί μας το βουλευτή του νομού Λάρισας τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Καλή σας μέρα κ. Χαρακόπουλε. Καλώς ήρθατε.

-Καλημέρα. Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Γκάτσου: Να είστε καλά. Όλο το ενδιαφέρον σήμερα στη Βουλή είναι στραμμένο στην ομιλία του Ουκρανού προέδρου, που είναι ο πρώτος πρόεδρος που απευθύνεται στη Βουλή του οποίου η χώρα βρίσκεται σε αυτή την εμπόλεμη κατάσταση αυτή τη στιγμή. Τί να περιμένουμε από αυτή την ομιλία;

-Νομίζω είναι ιστορικές οι στιγμές που ζούμε, γιατί μετά από πολλές δεκαετίες έχουμε μια τέτοιας έντασης πολεμική σύρραξη , στην Γηραιά ήπειρο, στην Ευρώπη. Θεωρούσαμε αυτονόητη την ειρήνη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, -αν εξαιρέσει κανείς αυτά που ακολούθησαν τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και νωρίτερα το 1974 βεβαίως, την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Είχε εμπεδωθεί μια «κουλτούρα ειρήνης» θα έλεγα, ειρηνικής επίλυσης των προβλημάτων στην Ε.Ε και το μεγαλύτερο εγχείρημα, το μεγαλύτερο πείραμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν ακριβώς αυτό: η δημιουργία της Ε.Ε με τη συμμετοχή αιώνιων αντιπάλων, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας, που στο παρελθόν πρωτοστάτησαν σε δύο παγκόσμιους πολέμους τον προηγούμενο αιώνα. Αυτό λοιπόν μας σοκάρει. Το γεγονός ότι έχουμε στην ευρύτερη γειτονιά μας πόλεμο, κανείς δεν πίστευε ότι τον 21ο αιώνα οι διαφορές θα λύνονται με πολέμους, με αίμα και νομίζω ότι είναι σημαντικό το ότι ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, της χώρας που δέχεται τη ρωσική εισβολή, θα μιλήσει σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο, θα απευθυνθεί στους Έλληνες βουλευτές. Θεωρώ κατώτερη των περιστάσεων τη στάση αυτών που δε θα συμμετέχουν στη σημερινή συνεδρίαση…

Γκάτσου: Αυτό ήθελα να σας πω, πώς σας φαίνεται αυτή η στάση;

-Νομίζω είναι κατώτερη των περιστάσεων. Είναι ιστορική η στιγμή. Πέρα από τις επιμέρους ενστάσεις που μπορεί να έχει κανείς για την εσωτερική πολιτική του Ζελένσκι στην Ουκρανία, μιλούμε για μια χώρα που δέχεται επίθεση, που δέχεται εισβολή. Βλέπουμε εικόνες που σοκάρουν, εικόνες που παραπέμπουν σε εγκλήματα πολέμου και δεν μπορεί να είμαστε αδιάφοροι σε αυτό. Αντιθέτως, η πρόσκληση που απηύθυνε ο πρόεδρος της Βουλής και ο πρωθυπουργός στον κύριο Ζελένσκι, θέλει να καταδείξει την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού πρωτίστως, προς τον ουκρανικό λαό που βάλλεται αυτή τη στιγμή και δέχεται αυτή την επίθεση. Νομίζω ότι είναι στην ευρύτερη λογική που υπηρετεί και η Ελλάδα, συμμετέχοντας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, στην Ε.Ε. Η χώρα μας είναι πάντοτε με την πλευρά του διεθνούς δικαίου, δεν μπορούμε να κρατούμε ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον θύτη και στο θύμα…

Πέγκος: Έρχεστε και σε περισσότερο δύσκολη θέση, γιατί είστε και πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ορθοδοξία και βλέπετε Ορθόδοξους να σκοτώνονται με Ορθόδοξους.

-Εύστοχη η παρατήρηση κύριε Πέγκο. Πράγματι, τόσο η Ρωσία, όσο και η Ουκρανία, είναι ιδρυτικά μέλη της Δ.Σ.Ο. Ξέρετε η Δ.Σ.Ο ήταν μια ιδέα που προήλθε από την Ελλάδα, μετά την κατάρρευση του Ανατολικού μπλοκ, όταν έπεσε αυτό που είχε αποκαλέσει ο Τσώρτσιλ «Σιδηρούν παραπέτασμα» και εδώ δόθηκε η ευκαιρία σε όλους μας να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε και πάλι με τους λαούς αυτούς που ήταν υπό το ανατολικό μπλοκ. Με τη σλαβική Ορθοδοξία και όχι μόνο, με μία σειρά από λαούς και έθνη που μοιραζόμαστε κοινή πίστη και κοινές παραδόσεις και κοινή πολιτιστική κληρονομιά και με τους οποίους ήταν πολύ δυσχερής η επικοινωνία. Σήμερα όμως, κινδυνεύουμε να υψωθεί ένα νέο παραπέτασμα, μια νέα διαχωριστική γραμμή και πάλι στην Ευρώπη. Βεβαίως, εκτός είναι αυτή τη στιγμή, όλες οι χώρες του πρώην Ανατολικού μπλόκ και το βλέπουμε και στις συνεδριάσεις μας, ότι υπάρχει μια, να μην το πω μίσος, αλλά υπάρχει μια έντονη επιφυλακτικότητα απέναντι στη Ρωσία. Μια νέα λοιπόν διαχωριστική γραμμή κινδυνεύει να υψωθεί, αφήνοντας απ’ έξω αυτή τη στιγμή τη Ρωσική ομοσπονδία, μια μεγάλη χώρα με μεγάλο αριθμό Ορθοδόξων. Αυτό δυσχεραίνει τις εργασίες τις δικές μας…

Πέγκος: Εσείς μπορείτε να πάτε τώρα στη Ρωσία, μετά την «κατσάδα» που ρίξατε στον Ρώσο βουλευτή που φόραγε τη φανέλα με το «Ζ»;

-Δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα κ. Πέγκο. Εμείς είχαμε τη συνεδρίαση της Διεθνούς μας Γραμματείας στο Μιλάνο και εκεί συμμετείχαν με φυσική παρουσία κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από διάφορες χώρες. Η ρωσική αντιπροσωπεία και η αντιπροσωπεία της Λευκορωσίας, λόγω ακριβώς των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στο καθεστώς Λουκασένκο, λόγω των εκλογών και της εσωτερικής κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη Ρωσία εσχάτως λόγω της εισβολής στην Ουκρανία, οι συνάδελφοι βουλευτές συμμετείχαν διαδικτυακά. Εκεί πραγματικά αιφνιδιάστηκα στην αρχή της συνεδρίασης, όταν μας παρουσίασαν έναν νέο μέλος, δεν ήταν γνώριμός μας, δεν είχε συμμετάσχει στο παρελθόν σε συνεδριάσεις, ο οποίος έφερε αυτό το διακριτικό «Ζ», το έμβλημα, που είναι το διακριτικό της Ρωσικής εισβολής.

Γκάτσου: Αυτό πώς το εκλάβατε; Το εκλάβατε ως πρόκληση εκ μέρους του βουλευτού;

-Προφανώς… Έτσι εκλήφθηκε από όλους. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται το βήμα ενός διεθνούς θεσμού, ενός forum, ως σκηνικό για την άσκηση προπαγάνδας. Και γι’ αυτό ζητήσαμε από τον συνάδελφο της ρωσικής αντιπροσωπείας, είτε να αποχωρήσει, είτε να αλλάξει περιβολή, πράγμα που έγινε κι μπορέσαμε έτσι και συνεχίσαμε τις εργασίες μας. Είναι αναμφίβολα πολύ δυσάρεστες αυτές οι καταστάσεις που ζούμε και ευχής έργο θα ήταν να λήξει γρήγορα αυτός ο πόλεμος, να επικρατήσει η λογική, να επικρατήσει η διπλωματία απέναντι στα κανόνια. Για την Ελλάδα, είναι μονόδρομος η στάση που κρατούμε ως χώρα, γιατί όπως σας είπα, πάντα ήμασταν με την πλευρά του διεθνούς δικαίου. Εμείς αντιμετωπίζουμε έναν άλλο αναθεωρητισμό, γιατί στο δόγμα του αναθεωρητισμού έστησε όλη αυτή τη ρωσική εισβολή ο πρόεδρος Πούτιν με το διάγγελμά του. Θεωρεί ότι έχει αδικηθεί ιστορικά, γιατί και η Κριμαία και οι περιοχές του Ντονμπάς και του Λουγκάνσκ παραδόθηκαν από προηγούμενους ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης, από τον Λένιν και του Χρουστσόφ, κατά τη γνώμη του αδίκως. Αν μπούμε όμως σε αυτή τη συζήτηση περί αναθεώρησης της ιστορίας…

Γκάτσου: Να δούμε τι θα πει και ο πρόεδρος Ζελένσκι όσον αφορά τον αναθεωρητισμό, γιατί είναι κάτι που μας αφορά.

-Έτσι ακριβώς. Μας αφορά γιατί αντιμετωπίζουμε έναν αντίστοιχο αναθεωρητισμό «εξ ανατολών».

Πέγκος: Μήπως το τραβάμε και εμείς όμως από την άλλη; Κάποιος σας κατηγορεί ότι το τραβάτε. Πέρα από τα όπλα που στείλαμε, διώχνουμε τώρα δώδεκα Ρώσους διπλωμάτες…

-Κύριε Πένγκο, η στάση της Ελλάδας όπως σας είπα, εντάσσεται στην ευρωπαϊκή, συνολική στάση και συμπεριφορά. Δεν απελάσαμε μόνο εμείς, δεν διώξαμε μόνο εμείς, δεν κηρύξαμε ως personae non gratae κάποιους Ρώσους διπλωμάτες μόνο, αντίστοιχα φαινόμενα έχουμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και με μεγαλύτερο αριθμό Ρώσων διπλωματών, από τους οποίους ζητήθηκε να αποχωρήσουν από το ευρωπαϊκό έδαφος. Σας έλεγα λοιπόν ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε αναθεωρητισμό «εξ ανατολών» και επίσης έχουμε και μια ανοιχτή πληγή, δεν μπορεί να ξεχνάμε σαν ελληνισμός το Κυπριακό. Έχουμε από το 1974, μια αντίστοιχη εισβολή ξένου κράτους, που εμφανίστηκε ως εγγυήτρια δύναμη, σε ένα ανεξάρτητο κράτος που είναι η Κύπρος, η οποία σήμερα όντας μέλος της Ε.Ε, δεν αναγνωρίζεται από την Τουρκία, η οποία επιδιώκει να ενταχθεί στην Ε.Ε, έστω και αν έχει ατονήσει αυτό το αίτημα, αλλά επισήμως έχει υποβάλει αίτημα για ένταξή της στην Ε.Ε, υποτίθεται ότι γίνονται ενταξιακές διαπραγματεύσεις και δεν αναγνωρίζει το κράτος το οποίο έχει εισβάλλει. Δεν μπορεί λοιπόν η Ελλάδα που είναι πάντοτε με το Διεθνές δίκαιο, που αντιμετωπίζει Τουρκικό αναθεωρητισμό και επεκτατισμό εξ ανατολών με το δόγμα του νεοοθωμανισμού που έχει εισάγει ο Ταγίπ Ερντογάν και έχει και μια ανοιχτή πληγή με το Κυπριακό, να έχει διαφορετική στάση σε ένα ζήτημα αρχής που είναι η εισβολή μιας μεγάλης δύναμης σε μια ανεξάρτητη χώρα. Νομίζω ότι ορθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ορθώς η χώρα συμπορεύεται με τους Ευρωατλαντικούς θεσμούς με την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ, απέναντι σε αυτόν τον πόλεμο.

Γκάτσου: Αυτή τη στάση της Ρωσικής πρεσβείας που έκανε λόγο για αντίποινα ουσιαστικά και έχει ξαναβγάλει τέτοια ανακοίνωση η Ρωσική πρεσβεία, έχει να κάνει πιστεύετε, με το γεγονός ότι βρίσκει «ευήκοα ώτα» στην Ελλάδα;

-Κοιτάξτε, δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου, υπάρχει και ένα ακροατήριο που τα ακούει αυτά. Υπήρχε στο παρελθόν όλη αυτή η συζήτηση περί του «ξανθού γένους» και πάλι ερχόμαστε στα θρησκευτικά, το οποίο θα συνέδραμε την Ελλάδα για την απελευθέρωση…

-Πέγκος: Τώρα φτάσαμε στο σημείο να γίνονται και πορείες στην Αθήνα. Άλλοι υπέρ της Ουκρανίας, άλλοι υπέρ της Ρωσίας.

-Αυτά επίσης είναι δυσάρεστα. Να γίνονται την ίδια ημέρα, ή να γίνονται ειρηνικές εκδηλώσεις, μουσικές συναυλίες στις οποίες δεν κατονομάζεται ποιός είναι ο εισβολέας και ποιός είναι το θύμα. Μιλούμε γενικώς και αορίστως περί Ειρήνης. Είναι δυσάρεστα όλα αυτά αναμφίβολα, αλλά νομίζω ότι ωριμάζει και η Ευρώπη με αυτό το σοκ του πολέμου, γιατί όπως σας είπα, είχαμε επαναπαυθεί για πολλές δεκαετίες ότι δεν υπάρχει πόλεμος, η λέξη αυτή έχει βγει από το λεξιλόγιό μας, άρα δεν χρειάζεται να έχουμε και αμυντικούς μηχανισμούς, δε χρειάζεται να έχουμε και ενιαία εξωτερική πολιτική. Αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινής, η Ε.Ε. εδώ και πολλά χρόνια πορεύεται με σταθερά αλλά πολύ αργά βήματα προς την κατεύθυνση και της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και της απόκτησης ενός ενιαίου αμυντικού βραχίονα. Δεν έχουμε, βασιζόμαστε στο ΝΑΤΟ, όπου τις τελικές αποφάσεις στο ΝΑΤΟ, αν θέλουμε και πάλι να είμαστε ειλικρινείς και να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, τις λαμβάνει ο υπερατλαντικός μεγάλος σύμμαχός μας. Άρα λοιπόν θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν αρκεί η οικονομική ένωση, δεν αρκεί το ευρώ, δεν αρκεί η κοινή αγροτική πολιτική, που ήταν η πρώτη κοινή πολιτική που εφαρμόστηκε στην Ε.Ε, αλλά θα πρέπει να κάνουμε πιο γρήγορα βήματα και για ενιαία εξωτερική πολιτική και για αμυντική πολιτική. Βλέπετε ότι με όχημα τα ενεργειακά και τη μεγάλη εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο και από τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της Ρωσίας, επιχειρείται να διασπαστεί το ενιαίο μέτωπο, η ενότητα που έχει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη σε κυρώσεις απέναντι στη Ρωσική ομοσπονδία, γιατί αναμφίβολα είναι βαρύ και το ενεργειακό αποτύπωμα.

Πέγκος: Η επιτροπή σας, η επιτροπή της Δ.Σ.Ο. μπορεί να αποτελέσει «μοχλό πίεσης» ώστε να τα βρούνε οι δυο πλευρές, να έρθουν πιο κοντά τουλάχιστον σε επίπεδο βουλευτών που συμμετέχουν εκεί;

-Εμείς το επιδιώκουμε και έχουμε πει πολλές φορές ότι το forum το δικό μας, είναι ένας χώρος που μπορεί να υπάρχει η αντιπαράθεση επιχειρημάτων, όπου μπορεί να συμβάλλει στην καταλλαγή των παθών και στην προσέγγιση, αλλά χρειάζεται να υπάρχει η καλή διάθεση από όλους. Εμείς είμαστε κοινοβουλευτικός θεσμός, οι αποφάσεις είναι σε επίπεδο εκτελεστικής εξουσίας όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε. Είναι, όμως, όπως σας είπα βαρύ το αποτύπωμα και στον ενεργειακό τομέα. Ιδιαίτερα οι χώρες της βόρειας Ευρώπης επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό, εξαρτώνται από το φυσικό αέριο που λαμβάνουν από τη Ρωσία και γι’ αυτό δεν είναι και τόσο «γενναία» τα βήματα που θα αναμέναμε. Και σε εμάς αφήνει βαρύ αποτύπωμα και η χώρα μας είναι από αυτές τις χώρες που εισάγει ένα μεγάλο ποσοστό, ένα 40%-50% του φυσικού αερίου έρχεται από τη Ρωσία.

- Γι’ αυτό είχαμε χτες και τις ανακοινώσεις από τον κ. Μητσοτάκη για τις λιγνιτικές μονάδες στην Κοζάνη, για τις οποίες σας κατηγόρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, έχω εδώ την ανακοίνωση ότι: «αφού πολλαπλασίασε την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο και άφησε τα γαλάζια golden boys της ΔΕΗ να στήνουν παιχνίδια κερδοσκοπίας, τώρα τρέχει να αυξήσει την παραγωγή ρεύματος από Λιγνίτη».

-Εδώ είναι το παράδοξο της ιστορίας, διότι ένα κόμμα το οποίο μέχρι πρότινος μας έλεγε ότι συνεργάζεται και με τους Οικολόγους και είχε και υπουργούς που προέρχονταν από το χώρο της οικολογίας, που υποτίθεται ότι έχει ευαισθησίες για τα ζητήματα της «πράσινης ανάπτυξης», αντί να επικροτεί την πολιτική της «απολιγνιτοποίησης», την πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στα ζητήματα αυτά προστασίας του περιβάλλοντος, υπήρξε και πρόεδρος παλιότερα της επιτροπής περιβάλλοντος της Βουλής, αντί να επικροτεί την ταχύτερη προσπάθεια στην πράσινη μετάβαση , στην χρήση περισσότερων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αιολικών, φωτοβολταϊκών, βλέπουμε να ασκεί μια κριτική και να οχυρώνεται πίσω από το Λιγνίτη.

-Πιστεύει ότι κλείσατε τα εργοστάσια του Λιγνίτη χωρίς να υπάρχει back up σχέδιο.

-Βεβαίως και υπήρχε και εξελίσσονταν. Αν δεν υπήρχε ο πόλεμος, δεν υπήρχε κανένα ζήτημα. Και αυτά τα fake news που διακινούνται ότι είναι πιο φτηνή η λιγνιτική ενέργεια, η λιγνιτική ενέργεια σε κανονικές τιμές όταν είχαμε το φυσικό αέριο, ήταν πολύ πιο κοστοβόρα, πολύ πιο ακριβή, μόλυνε το περιβάλλον, είχαμε και τους ρύπους, επίσης το χρηματιστήριο των ρύπων στο οποίο πρέπει να συμμετέχει κανείς, ήταν επομένως κάτι το ασύμφορο οικονομικά και επιβάρυνε και το περιβάλλον επίσης. Επομένως, ορθώς η Ελλάδα ήταν από τις πρωτοπόρες στην Ε.Ε. στη «μεταλιγνιτική εποχή». Προέκυψε ο πόλεμος και έχει πια δεκαπλασιαστεί η τιμή του φυσικού αερίου. Οι τιμές του λιγνίτη, είναι επίσης πολύ ακριβότερες από τις τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Άρα, ορθώς η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επειδή είπατε νωρίτερα για το forum που είχαμε στο Μιλάνο, άργησαν οι συνεδριάσεις μας και δεν επιστρέψαμε με απ’ ευθείας πτήσεις από το Μιλάνο, πήγαμε Φρανκφούρτη και επιστρέψαμε μέσω Φρανκφούρτης. Όταν λοιπόν σηκώθηκε το αεροπλάνο από την Φρανκφούρτη και είχαμε ορατότητα στον κάμπο, στο κέντρο της Γερμανίας, βλέπαμε στοιβάδες από ανεμογεννήτριες μέσα στον κάμπο. Άρα λοιπόν, δεν μπορεί από τη μια να λέμε «πράσινη μετάβαση», φθηνότερη ενέργεια και από την άλλη να βάζουμε συνεχώς εμπόδια και στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τώρα, αναγκαστικά θα πρέπει να μιλήσω και για τον Αχελώο, γιατί ο Αχελώος, η αξιοποίηση των υδάτων του Αχελώου και η ήπια μεταφορά του στο Θεσσαλικό κάμπο, έχει κολλήσει εδώ και χρόνια λόγω των ιδεοληψιών, πρωτίστως της αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιων που εμφανίζονται με τον μανδύα των οικολόγων. Το έργο αυτό θα παράξει επίσης υδροηλεκτρική ενέργεια, που είναι πράσινη ενέργεια. Πιο φιλική στο περιβάλλον από την υδροηλεκτρική ενέργεια, δεν υπάρχει και έχουμε κολλήσει, το έργο της Μεσοχώρας που θα παράξει ηλεκτρική ενέργεια, δεν έχει ολοκληρωθεί, το φράγμα της Συκιάς που επίσης θα δώσει τη δυνατότητα να παραχθεί υδροηλεκτρική ενέργεια, δεν έχει προχωρήσει.

-Πάντως…με λιγνίτη-ξελιγνίτη, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ είναι ακριβοί και ο Έλληνας σας κατηγορεί ότι η ακρίβεια αυτή φέρει την υπογραφή Μητσοτάκη.

- Ξέρετε, αυτά θα μπορούσαν πριν μερικές δεκαετίες να είχανε μεγαλύτερη ακροαματικότητα και τηλεθέαση, ως επιχειρήματα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία και ως κυβέρνηση απομυθοποιήθηκε, αφετέρου οι πολίτες σήμερα έχουνε πρόσβαση στην πληροφορία παγκοσμίως. Επομένως, όλοι αντιλαμβάνονται, ότι η ακρίβεια αυτή δεν είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί μόνο την Ελλάδα. Δεν είναι ένα ελληνικό φαινόμενο η ακρίβεια στην ενέργεια. Δυσάρεστο αναμφίβολα, επώδυνο αναμφίβολα, όλοι εισπράττουμε και οι βουλευτές της περιφέρειας που έχουμε πιο άμεση επαφή με τους πολίτες, εισπράττουμε διαμαρτυρίες και παράπονα. Η κυβέρνηση προσπαθεί στο μέτρο του δυνατού, χωρίς να τινάξουμε και πάλι την «μπάνκα» στον αέρα. Προχθές πληρώσαμε νωρίτερα τα χρέη μας στο Δ.Ν.Τ. Η περιπέτεια της υπαγωγής της χώρας στο Δ.Ν.Τ. και στα μνημόνια, πρέπει να μας γίνει μάθημα. Χρειαστήκαμε πάνω από δέκα χρόνια, περίσσεψε ο λαϊκισμός και τότε, ότι με μια μονοκονδυλιά θα φεύγαμε από τα μνημόνια, θα διαγράφαμε τα χρέη και τις υποχρεώσεις. Λοιπόν, μην έχουμε σήμερα μία πλειοδοσία για να ακουστούμε ευχάριστα και οδηγηθούμε σε νέες περιπέτειες. Παρόλα αυτά και σε εθνικό επίπεδο λαμβάνονται μέτρα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες. Σε εθνικό επίπεδο είδα και χθες ότι ανακοινώθηκε ότι διπλασιάζεται η κρατική επιδότηση για το φυσικό αέριο στο μήνα Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο και αυξάνεται κατά 80% και στους λογαριασμούς ρεύματος η κρατική ενίσχυση, νομίζω στα 72 ευρώ για ένα μέσο νοικοκυριό, από 40 που ήταν το προηγούμενο διάστημα.

Έχουμε όμως και την επισιτιστική κρίση και την προηγούμενη φορά σας είχα πει, ως πρόεδρος της επιτροπής της ορθοδοξίας, ότι από την πολλή ενασχόληση στο τέλος θα σας ζητάνε και ευχές, τώρα σας ζητάνε αντίδωρο όμως, και όχι με την έννοια της ποσότητας που λέει το ΚΚΕ ότι δίνετε ένα αντίδωρο τον λαό…

Αυτό είναι πραγματικά ένα πρόβλημα. Επειδή υπηρέτησα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ως αναπληρωτής υπουργός σε μία δύσκολη επίσης περίοδο, την περίοδο των μνημονίων, θα σας έλεγα, ότι, το γεγονός ότι η χώρα μας σε μεγάλο βαθμό και η Ευρώπη, όχι μόνο η χώρα μας, εξαρτάται για την αυτάρκεια της σε τρόφιμα από εισαγωγές είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μας προβληματίσει στη χάραξη της Κοινής Αγροτικής πολιτικής. Είδα χθες ότι υπήρξε ένα πρώτο βήμα. Δόθηκε η δυνατότητα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γη που ήτανε για αγρανάπαυση -έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την πράσινη πολιτική, να επιβάλλουμε στους αγρότες να αφήνουν κάποια από τα στρέμματα της καλλιεργούμενης γης ακαλλιέργητα στο πλαίσιο αυτό του λεγόμενου πρασινίσματος. Δηλαδή έχουμε νομίζω 380 χιλιάδες στρέμματα τα οποία επιδοτούνται για αγρανάπαυση. Επιδοτούμε επίσης χωράφια καλλιεργήσιμα για δάσωση, έχουμε δασωμένες γαίες στο πλαίσιο αυτό του λεγόμενου πρασινίσματος, το οποίο ως πολιτική, βεβαίως, σε άλλους καιρούς, ακούγεται πολύ ευχάριστα. Όμως, σε μία εποχή που η Ευρώπη κινδυνεύει να έχει επισιτιστική κρίση, το είπα στο παρελθόν και το επαναλαμβάνω στεντορεία τη φωνή, δεν έχουμε το περιθώριο να αφήσουμε ούτε μία σπιθαμή καλλιεργούμενης γης, ακαλλιέργητη. Και δεν έχουμε και δικαίωμα, επίσης, το χω πει και αυτό, γη υψηλής παραγωγικότητας να μην την καλλιεργούμε και να την παραδίδουμε για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Νομίζω, ότι, ορθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αναθεωρήσει την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Ξέρετε, το ένα πρόβλημα φέρνει το άλλο, λειτουργεί ως ντόμινο. Λέγαμε για την ενεργειακή κρίση. Η ενεργειακή κρίση επιβαρύνει επίσης τις τιμές στα λιπάσματα. Η Ρωσία είναι μία χώρα που παράγει λιπάσματα και απειλεί να σταματήσει και τις εξαγωγές λιπασμάτων. Με την ακριβή ενέργεια και τις υψηλές τιμές λιπασμάτων που έχουν υπερδιπλασιαστεί κύριε Πένγκο, κινδυνεύουμε και όσο σιτάρι, όσο καλαμπόκι, όσα δημητριακά παράγονται στη χώρα μας, να μην είναι στην ποσότητα που θα θέλαμε γιατί υπάρχει ο κίνδυνος οι αγρότες λόγω του υψηλού κόστους να μην ρίξουν τα λιπάσματα, να υπολιπάνουν τη γη τους και να έχει και μειωμένη παραγωγή. Και γίνεται πιο φαύλος ο κύκλος. Την κρίση θα την βιώσουν εντονότερα οι φτωχότεροι λαοί, οι φτωχότερες χώρες, η Αφρική, υποσαχάρια, βόρεια ή ο τρίτος κόσμος στην Ασία, που θα ψάχνουν κυριολεκτικά για ένα πιάτο φαΐ. Και καταλαβαίνετε ότι αυτό θα πυροδοτήσει επίσης, νέα μεταναστευτικά ρεύματα τα οποία πάλι θα έρθουν στην πόρτα της Ευρώπης γιατί όλοι βλέπουν την Ευρώπη, παρά την κριτική που κάνουμε εμείς, ως παράδεισο, ως Εδέμ. Εδώ θα σπεύσουν λοιπόν για ένα πιάτο φαΐ, θα ενταθούν ακόμη περισσότερο οι προσφυγικές και μεταναστευτικές πιέσεις για αναζήτηση μιας καλύτερης ευκαιρίας στην Γηραιά Ήπειρο και αυτό, εξ αντανακλάσεως, όταν μιλάμε για μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών δημιουργεί εσωτερικά ζητήματα, κοινωνικές εντάσεις στα κράτη μέλη -γιατί κάθε χώρα και η Ευρώπη έχει έναν πεπερασμένο αριθμό που μπορεί να ενσωματώσει ομαλά, δεν μπορεί όλοι οι κατατρεγμένοι της γης να έρθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για αυτό σας λέω είναι πολυσύνθετο το πρόβλημα και όσο κρατά η πολεμική σύγκρουση όσο δεν αντιμετωπίζεται ο πόλεμος αυτός πιο αποφασιστικά, όσο δεν επικρατεί η ειρήνη, οι συνέπειες θα είναι πιο μακροχρόνιες.

Κύριε Χαρακόπουλε, να περάσουμε και στη μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει περί αυτοδυναμίας συνεργασιών κτλ. Υπάρχει πιστεύετε μία αλλαγή στρατηγικής στο κυβερνητικό επιτελείο μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού στο οικονομικό φόρουμ;

Κυρία Γκάτσου, νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν αντελήφθη ως προηγούμενη κυβέρνηση ότι θα χάσει τις εκλογές, άλλαξε τον εκλογικό νόμο και μας έβαλε αυτή τη νάρκη της απλής αναλογικής. Η όποια αλλαγή του εκλογικού νόμου, για να εφαρμοστεί άμεσα, χρειάζεται 200 ψήφους, χρειάζεται μια αυξημένη πλειοψηφία. Η αλλαγή που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον εκλογικό νόμο, δίνοντας μία σταδιακή κλιμάκωση στο bonus του πρώτου κόμματος, δεν έτυχε 200 βουλευτών, άρα θα εφαρμοστεί στις μεθεπόμενες εκλογές. Εκ των πραγμάτων λοιπόν θα περάσουμε από τη βάσανο δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Εμείς, η στρατηγική της Νέας Δημοκρατίας είναι στρατηγική αυτοδυναμίας επιδιώκουμε αυτοδυναμία. Γιατί; Ως αυτοσκοπό; Όχι. Γιατί ζούμε σε περίοδο έντονων προκλήσεων και κρίσεων, πριν τελειώσει μία κρίση ξεσπά η άλλη. Άρα χρειάζεσαι ισχυρές κυβερνήσεις οι οποίες θα λαμβάνουν γρήγορα αποφάσεις. Υπηρέτησα σε ένα σχήμα το οποίο ξεκίνησε ως τρικομματικό, στην πορεία έγινε δικομματικό. Βεβαίως, δεν υπήρχε, η αλήθεια είναι, και η κουλτούρα συνεργασιών στη χώρα…

Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω, πρέπει να αρχίζουμε να αλλάζουμε;

Θυμάμαι ότι ήταν πολύ δύσκολη η προσπάθεια συνεννόησης. Στα οποία αρνητικά προσπαθούσε το ένα κόμμα να δώσει να «ρίξει το μουτζούρη» στο άλλο. Θυμάμαι, ότι τότε το ΠΑΣΟΚ που είχε πάθει σοκ από το εκλογικό αποτέλεσμα, από κυβερνητικό κόμμα είχε έρθει τρίτο κόμμα, δεν επεδίωκε να πάρει υπουργεία, να είναι στελέχη του σε υπουργεία, που έχουν άμεση εμπλοκή με μνημονιακά ζητήματα.

Στη γραμμή του Άδωνι Γεωργιάδη είστε και εσείς. Άκουγα χθες να λέει ότι ήρωας ο Σαμαράς, ότι στην πρώτη στρακαστρούκα έφυγε ο Κουβέλης, τον Βενιζέλο οι μισοί από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν τον θέλανε…

Εγώ σας περιγράφω την προσωπική μου εμπειρία. Σας λέω, λοιπόν, ότι μακάρι να καλλιεργηθεί περαιτέρω η κουλτούρα συνεργασιών. Αυτή την ώρα όμως φαίνεται ότι είναι δύσκολο. Ακούγαμε νωρίτερα πριν μπω στο στούντιο τη συζήτηση που είχατε για το πόρισμα για τη Θράκη. Αν δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε στα αυτονόητα - η Θράκη είναι ακριτική Ελλάδα, μία περιοχή με ιδιαίτερες ευαισθησίες για όλους μας, μία περιοχή με ιδιαίτερα προβλήματα- ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πόρισμα για τη Θράκη, καταλαβαίνετε λοιπόν πόσο πιο δύσκολη είναι η συνεννόηση για άλλα ζητήματα καθημερινότητας, που ο καθένας εκλαμβάνεται ότι έχει πολιτικό κόστος. Η κυβέρνηση λοιπόν έχει μία σταθερή πορεία προς την κατάκτηση της αυτοδυναμίας αλλά στην τελική ανάλυση, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, το αυτονόητο είπε, στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα, αν ο λαός αποφασίσει διαφορετικά στη δεύτερη εκλογή… Άλλα τα διλλήματα θα είναι ξεκάθαρα και οι πολίτες θα κληθούν να λάβουν απαντήσεις. Και ας αναλογιστούμε όλες αυτές τις κρίσεις που έχουμε περάσει μέχρι σήμερα από την πανδημία μέχρι τον πόλεμο στην Ουκρανία, πώς θα ήταν τα πράγματα, αν ήταν στις θέσεις τους το προηγούμενο πολιτικό προσωπικό. Ο κύριος Καμμένος σήμερα υπουργός Εθνικής Άμυνας, και με τις αναρτήσεις που κάνει όλοι συνειδητοποιούμε ποια θα ήταν η περιπέτεια και ο κύριος Πολάκης στο υπουργείο Υγείας, που μέχρι πρότινος ήταν αρνητής των εμβολιασμών.

Κύριε Χαρακόπουλε να σας ευχαριστήσουμε πολύ.

Εγώ σας ευχαριστώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/4BcHsZyzaIY

Read more...

Συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου στον Ρ/Σ «Φωνή της Ελλάδας» και στον δημοσιογράφο Θοδωρή Ψαλιδόπουλο

Μάξιμος Φωνή της Ελλάδας

Αθήνα, 1 Απριλίου 2022

Συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον Ρ/Σ «Φωνή της Ελλάδας»
και στον δημοσιογράφο Θοδωρή Ψαλιδόπουλο

 

-Κύριε Χαρακόπουλε καλημέρα.

-Καλημέρα. Καλημέρα κύριε Ψαλιδόπουλε. Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.

-Κύριε Χαρακόπουλε, η Δ.Σ.Ο. είναι ένας θεσμός από τους πλέον επιτυχείς στην προσπάθεια της χώρας να διατηρήσει τους δεσμούς της, όχι μόνο με την ομογένεια, αλλά και με ένα ευρύτερο διεθνές πολιτικό περιβάλλον, το οποίο προφανώς συνδέεται με το γεγονός ότι αποτελείται, συναρθρώνεται από ανθρώπους οι οποίοι συμμερίζονται κοινές αξίες: ηθικές, ιδεολογικές, θεωρητικές. Πώς κρίνετε την πορεία αυτού του θεσμού μέχρι τώρα;

-Νομίζω είναι ένας θεσμός ο οποίος μέρα με τη μέρα, ενισχύει το διεθνές του κύρος. Είναι ένας θεσμός ο οποίος δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία μιας δράκας βουλευτών από την Ελλάδα, το 1993, μετά τις αλλαγές που έγιναν στην Ευρώπη…

-…Και ιδίως στα Βαλκάνια.

-…Ναι, με την πτώση του Ανατολικού μπλοκ και υπήρχε η δυνατότητα καλύτερης επικοινωνίας με λαούς με τους οποίους μοιραζόμαστε κοινή πίστη πρώτα απ’ όλα, κοινές πολιτιστικές παραδόσεις και αξίες. Υπήρχε μια τεράστια ενδοχώρα δηλαδή στην Ανατολική Ευρώπη, με ανθρώπους με τους οποίους για πολλά χρόνια δεν είχαμε ιδιαίτερες σχέσεις και επαφές. Με αυτούς τους ανθρώπους, μοιραζόμαστε μια κοινή πολιτιστική κληρονομιά όπως είπατε και στόχος μας είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων με αυτούς τους λαούς και η ανάδειξη των Χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη. Ο διάλογος, όχι μόνο με άλλα δόγματα και άλλες ομολογίες, αλλά και με άλλες θρησκείες. Βρισκόμαστε σε διάλογο τόσο με τους Καθολικούς νομοθέτες, όσο και με την Παγκόσμια Μουσουλμανική λίγκα, επιδιώκοντας…

-Πρέπει να σας πω ότι αυτή είναι μια δραστηριότητα που δεν είναι γνωστή πάντως.

-Κύριε Ψαλιδόπουλε, προχτές είχαμε τη συνεδρίαση της Διεθνούς μας Γραμματείας στο Μιλάνο. Δυστυχώς η είδηση, δεν είναι πια αν ένας σκύλος δαγκώσει έναν άνθρωπο, αλλά αν ένας άνθρωπος δαγκώσει έναν σκύλο!

-Αληθές είναι αυτό.

Ασχολήθηκαν προχθές με τις δραστηριότητες τις δικές μας, γιατί στην αρχή της συνεδρίασής μας, στη διαδικτυακή σύνδεση που είχαμε με τη Ρωσική αντιπροσωπεία, ένα νέο μέλος της Ρωσικής αντιπροσωπείας φορούσε ένα t-shirt με το «Ζ», το έμβλημα της Ρωσικής εισβολής.

-Αυτό μάθαμε και όχι τι είπατε.

-Και όλοι ασχολήθηκαν με αυτό και όχι με την ουσία των εργασιών. Δυστυχώς, αυτό είναι μια πραγματικότητα. Ο στόχος μας είναι αυτός όπως σας είπα κυρίως, η σύσφιξη των σχέσεων με τους Ορθόδοξους λαούς, η ανάδειξη της κοινής πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά και γενικότερα των Χριστιανικών αξιών ως υπόβαθρο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Εμείς και με αφορμή τον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης που έχουν ξεκινήσει τα θεσμικά μας όργανα στην Ευρώπη, το Ευρωκοινοβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, επιμένουμε ότι ένας από τους τρείς πυλώνες της Ευρώπης, ασχέτως το πόσο θρησκεύει ή όχι κανείς σήμερα στην Ευρώπη, είναι οι Χριστιανικές αξίες. Είναι αναμφίβολα το Αρχαιοελληνικό πνεύμα, η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, το Ρωμαϊκό Δίκαιο και οι Χριστιανικές αξίες που έχουνε συνδιαμορφώσει αυτό που ονομάζουμε Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Πάνω σε αυτά εργαζόμαστε, αλλά προέκυψε ο πόλεμος και μας δημιουργεί αυτές τις εντάσεις στο εσωτερικό.

-Πολλά προβλήματα. Είναι αληθές αυτό.

-…Γιατί και η Ρωσία και η Ουκρανία είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Δ.Σ.Ο. Βρισκόμαστε σε αυτή τη δυσάρεστη θέση να διαχειριζόμαστε μια κατάσταση, έναν πόλεμο ο οποίος δεν αναβιώνει απλά τον Ψυχρό πόλεμο που βίωσε για δεκαετίες η Ευρώπη, αλλά απειλεί και πάλι να διχάσει και τον Ορθόδοξο κόσμο. Η Ρωσία είναι μια χώρα μεγάλη, μια χώρα με μεγάλο αριθμό Ορθοδόξων και κινδυνεύουμε να έχουμε δυσκολία επικοινωνίας και επαφής. Όπως ξέρετε επιβλήθηκαν κυρώσεις στις μετακινήσεις των βουλευτών της Ρωσικής Κρατικής Δούμας. Ομοίως κυρώσεις υπάρχουν και στους βουλευτές της Λευκορωσίας. Έχουμε διάφορα προβλήματα, τα οποία ευελπιστούμε να αντιμετωπιστούνε το συντομότερο δυνατόν με την ειρήνευση, με το τέλος του πολέμου σε αυτήν την ευαίσθητα περιοχή.

-Στην τελευταία αυτή σύνοδο, ποιο ήταν το περιεχόμενο των συζητήσεών σας;

-Κάναμε έναν πρώτο απολογισμό των εργασιών μας σε σχέση με την προηγούμενη χειμερινή, διεθνή μας γραμματεία. Πραγματοποιούμε δυο φορές το χρόνο συνεδριάσεις της διεθνούς μας γραμματείας και μια γενική συνέλευση και κάθε δυο χρόνια είναι εκλογοαπολογιστική. Η προηγούμενή διεθνής μας γραμματεία είχε γίνει στην Κέρκυρα. Από τότε κάναμε μια ανασκόπηση σε ποιες δράσεις έχουμε προβεί όλο αυτό το διάστημα και κάναμε και έναν προγραμματισμό μέχρι την επόμενη γενική μας συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί στο Ερεβάν της Αρμενίας, στα τέλη Ιουνίου. Όλο αυτό το διάστημα, αναδεικνύουμε πρωτίστως το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, από μουσείο σε τέμενος. Είναι μια ασεβής πράξη, όχι μόνο προς τους Ορθοδόξους και γενικότερα προς το Χριστιανικό κόσμο, αλλά προς το σύνολο κάθε πολιτισμένης κοινωνίας. Νομίζω προκαλεί κάθε πολίτη αυτού του κόσμου, που θέλει να λέγεται πολιτισμένος, διότι η Αγία Σοφία από το 1985 όπως ξέρετε κ. Ψαλιδόπουλε, έχει αναγνωριστεί ως μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

-Βέβαια.

-Εμείς, επειδή οι αντιδράσεις και των διεθνών οργανισμών και κυβερνήσεων, δεν ήτανε οι αναμενόμενες γι’ αυτού του μεγέθους το ζήτημα, αναλάβαμε διάφορες δράσεις. Μια από αυτές είναι και η συγγραφή ενός τόμου, από εξαίρετους καθηγητές, διεθνούς κύρους από διάφορες χώρες, για τριάντα επτά εμβληματικούς ναούς που έχουμε εντοπίσει, από τη Σκωτία, μέχρι και την Κίνα…

-Που φέρουν το όνομα της Αγίας Σοφίας;

-Ναι, που είναι αφιερωμένοι στη Σοφία του Θεού, θέλοντας να καταδείξουμε πόσο βαθύ είναι το αποτύπωμα της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, στους Ορθοδόξους και όχι μόνο. Μεταξύ αυτών των ναών, των τριάντα επτά, εντοπίσαμε και έξι που είναι Καθολικοί. Γι’ αυτό παρουσιάσαμε τον τόμο και στην Ιταλία προχτές και μάλιστα ήτανε ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου η εκπροσώπηση των τοπικών αρχών στην παρουσίαση. Είχαμε συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο του Μιλάνου, που είναι η μεγαλύτερη επισκοπή της καθολικής εκκλησίας σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ευρώπη, ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερα επαινετικούς λόγους για την προσπάθειά μας. Την εκδήλωση τη χαιρέτησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ο κύριος Tabacci. Υπήρχαν εκπρόσωποι όχι μόνο των εκκλησιαστικών και διπλωματικών αρχών, αλλά και του ακαδημαϊκού χώρου, καθηγητές πανεπιστημίου και βεβαίως πολλοί ομογενείς. Ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Αυτόν τον τόμο λοιπόν, τον οποίον έχουμε εκδώσει σε πολλές γλώσσες, πέρα των τεσσάρων γλωσσών εργασίας της οργάνωσής μας, που είναι τα Ελληνικά, τα Ρωσικά, τα Αγγλικά και τα Αραβικά, τον έχουμε εκδώσει ήδη στα Βουλγάρικα, στα Σέρβικα, στα Ρουμάνικα, σε όλες δηλαδή τις γλώσσες της Βαλκανικής, στα Γαλλικά, στα Γερμανικά, στα Ιταλικά όπως είπα, και φιλοδοξούμε να τον εκδώσουμε επίσης μέχρι το καλοκαίρι στα Αρμένικα, στα Γεωργιανά και αν χρειαστεί και σε άλλες γλώσσες, με στόχο να παρουσιαστεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Κάθε φορά, η παρουσίαση αυτή δεν είναι απλά ένα επικοινωνιακό γεγονός, αλλά είναι και ένα μέσο πίεσης προς την εκάστοτε κυβέρνηση, η ανάδειξη δηλαδή του προβλήματος, στην κοινωνία των πολιτών.

-Διαπιστώνετε από αυτή την κινητοποίηση ότι το ενδιαφέρον για την τύχη της Αγίας Σοφίας μπορεί να έχει και άλλα πολιτικά αποτελέσματα, μπορεί δηλαδή να ενισχύσει την προσπάθεια αναθεώρησης των Τουρκικών αποφάσεων;

-Ο στόχος μας είναι αυτός κ. Ψαλιδόπουλε. Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ξεκίνησε έτσι, ξεκίνησε αλλιώς και εξελίχθηκε έτσι. Η προεδρία και η πρωθυπουργία του νωρίτερα, ήταν πολύ πιο ανεκτικές προς τις μειονότητες, όχι μόνο προς τους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης..

-Και ως δήμαρχος εθεωρείτο και προοδευτικός να σας θυμίσω.

-Βεβαίως και είχε φυλακιστεί κάποια στιγμή από το προηγούμενο καθεστώς. Ήταν πολύ πιο ανοιχτός προς τους Κούρδους. Είχε τη διάθεση να σεβαστεί δικαιώματα μειονοτικά προς τη μεγάλη κουρδική κοινότητα και φτάσαμε στο σημείο σήμερα, ο αρχηγός του τρίτου κόμματος, του HDP που είναι ο Κούρδος, ο Demirtas, να είναι φυλακισμένος σήμερα. Ένα κόμμα πλέον του 10%. Όπως ξέρετε στην Τουρκία υπάρχει το κατώφλι του 10%. Αν δεν το περάσει κάποιος, δεν μπαίνει στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, ακριβώς για να υπάρχουν προσχώματα, να μην εκπροσωπούνται οι μειονότητες και δη, η κουρδική πολυπληθέστατη μειονότητα εκατομμυρίων. Όμως και αυτό το κατώφλι το ξεπέρασαν και όταν πια γινόντουσαν ενοχλητικοί, υπενθυμίζοντας την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και εφαρμογής του κράτους δικαίου, φυλακίστηκε.
Θυμούμαι το 2010, που επισκεφτήκαμε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη την Τραπεζούντα, την Παναγία Σουμελά, όταν για πρώτη φορά μετά από εννιά δεκαετίες δόθηκε η δυνατότητα να λειτουργήσουμε στην Παναγία Σουμελά, στο ιστορικό μοναστήρι του Πόντου, είχαμε επισκεφθεί και την Αγία Σοφία της Τραπεζούντος, μέσα στην πόλη της Τραπεζούντας, που ήταν ο ναός που γινόταν η στέψη των αυτοκρατόρων της αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας. Τότε λοιπόν ήτανε μουσείο. Λίγα χρόνια μετά η Αγία Σοφία στην Τραπεζούντα, μετετράπη και αυτή σε τέμενος. Ομοίως η Αγία Σοφία στη Νίκαια της Βιθυνίας. Στη Νίκαια πραγματοποιήθηκε η πρώτη Οικουμενική σύνοδος το 325μ.Χ. και πραγματοποιήθηκε στον ναό αυτόν που τώρα είναι τζαμί και η έβδομη Οικουμενική σύνοδος. Βλέπετε ότι σταδιακά είχαμε μια σκλήρυνση της συμπεριφοράς του καθεστώτος Ερντογάν, απέναντι και στα μνημεία του Οικουμενικού πολιτισμού. Η εικόνα που είδαμε στην πρώτη Ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, ήτανε σοκαριστική με τον Ιμάμη που ανέβηκε κραδαίνοντας το σπαθί του κατακτητή και επικαλούμενος το δίκαιο της κατάκτησης. Αυτά για τον υπόλοιπο πολιτισμένο κόσμο, είναι απαράδεκτα, δεν μπορούν να στεφθούν με καμία λογική. Αλλά δυστυχώς βλέπετε ότι συμβαίνουν αυτά.
Και μια και αναφερθήκαμε σε πρωτοβουλίες, το 2025, που συμπίπτει ο εορτασμός του Πάσχα των Καθολικών με των Ορθοδόξων και συμπληρώνονται και χίλια επτακόσια χρόνια από την πρώτη Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας, φιλοδοξία μας είναι να έχουμε κοινές εκδηλώσεις με τους Καθολικούς νομοθέτες, το αντίστοιχο δίκτυο των βουλευτών του Καθολικού κόσμου, με εμάς τους Ορθοδόξους βουλευτές και επίσης να πραγματοποιήσουμε κοινές εκδηλώσεις στη Νίκαια της Βιθυνίας που σήμερα είναι τουρκική επικράτεια, μαζί με Καθολικούς, μαζί με Αρμένιους, μαζί με Κόπτες, υπενθυμίζοντας τα πρώτα χίλια χρόνια της ενωμένης Χριστιανοσύνης, πριν το σχίσμα, πριν το 1054, όταν όλοι οι Χριστιανοί ήμασταν ενωμένοι. Έτσι καταδεικνύουμε και την ασεβή πράξη της Τουρκίας απέναντι σε αυτά τα μνημεία που φιλοξενούνται στην Τουρκική επικράτεια σήμερα.

-Κύριε Χαρακόπουλε, οι αναφορές σας αυτές στην πολιτική της Τουρκίας, αλλά αν μου επιτρέπετε και ορισμένες δηλώσεις σας που είδα αυτό το διάστημα, είπατε πολύ εύστοχα πριν από μερικές μέρες ότι δεν πρέπει στην Ευρώπη να υψωθεί ένα νέο «Σιδηρούν Παραπέτασμα». Είναι μια εύστοχη παρατήρηση γιατί αντικειμενικά ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί σε μια νέα διαίρεση της Ευρώπης. Αυτό είναι το πρόβλημα το οποίο επιφέρει και φαίνεται πως θα παραμείνει. Αυτές οι παρατηρήσεις όμως, μου δημιουργούν το ερώτημα: γιατί στην προσπάθεια Ειρήνευσης, μεταξύ δυο Ορθοδόξων κρατών, όπως είναι η Ρωσία και η Ουκρανία, να μεσολαβεί ο κύριος Ερντογάν και όχι ο κύριος Μητσοτάκης; Δεν υποτιμώ τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας, ή τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας, που είναι επίσης Ορθόδοξοι, αλλά γιατί η Ελλάδα να μην έχει έναν τέτοιο ρόλο; Εκτιμάτε ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις;

-Η Τουρκία πάντα επεδίωκε τον ρόλο του «επιτήδειου ουδέτερου», το είδαμε σε προηγούμενους πολέμους και στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο…

-Κατ’ εξοχήν στον Δεύτερο Παγκόσμιο πόλεμο, βέβαια…

-Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, βεβαίως και μπορεί να θέσει τις καλές της υπηρεσίες στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Η Ελλάδα, όμως, είναι μέλος της Ε.Ε. και η Ε.Ε. έχει πάρει μια σαφή θέση απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και θα έλεγα ότι το κάνει όχι μόνο γιατί είναι με την πλευρά του δικαίου, της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου, αλλά και γιατί ο ελληνισμός έχει και την οδυνηρή εμπειρία μιας αντίστοιχης εισβολής, της τουρκικής εισβολής το 1974, σε ένα ανεξάρτητο κράτος, που ήτανε η Κύπρος. Και σαράντα οχτώ χρόνια τώρα είναι μια ανοιχτή πληγή για τον Ελληνισμό. Άρα η Ελλάδα εκ των πραγμάτων όφειλε να πάρει μία σαφή θέση και να είναι με την πλευρά του θύματος και όχι με την πλευρά του θύτη. Η Τουρκία από τη μία αγοράζει όπλα από τη Ρωσία κι από την άλλη πουλάει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία. Δεν ακολούθησε τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο στην επιβολή κυρώσεων προς την Ρωσία, επιδιώκει να κάνει business αυτή τη στιγμή και με τις δύο πλευρές. Είναι μία πιο ιδιαίτερη κατάσταση. Νομίζω ότι η Ελλάδα ήταν εκ των πραγμάτων υποχρεωμένη να είναι σταθερά με τη θέση που έλαβε το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είδατε ότι ακόμη και χώρες οι οποίες είχαν ιδιαίτερες σχέσεις με τη Ρωσία, όπως η Ουγγαρία για παράδειγμα, το προηγούμενο διάστημα, καυχιόνταν ότι έπαιρνε το φυσικό αέριο σε πολύ καλύτερες τιμές άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ένωσης, είναι σταθερά στο πλευρό της Ουκρανίας. Οι χώρες αυτές, επειδή ακριβώς και κατά την σοβιετική περίοδο αλλά και νωρίτερα, βίωσαν, αν θέλετε, την επεκτατική πολιτική της τσαρικής Ρωσίας, είναι πάρα πολύ επιφυλακτικές, για να μη χρησιμοποιήσω βαρύτερη έκφραση, απέναντι στη Ρωσία.

Ναι στην πολιτική, προφανώς, έχετε δίκιο.

Βλέπετε τις αντιδράσεις της Πολωνίας, των χωρών της Βαλτικής και αυτό τον αντίκτυπο τον εισπράττουμε και εμείς στην οργάνωσή μας στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας. Μακάρι να επικρατήσει το ταχύτερο η Ειρήνη, να βρεθεί μία λύση με βάση το διεθνές δίκαιο για να μην υψωθεί ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα, όπως είχε χαρακτηρίσει κάποτε ο Τσώρτσιλ την διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην ανατολική και στη δυτική Ευρώπη, μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.

Κύριε Χαρακόπουλε θα εκμεταλλευτώ την ευκαιρία της συνομιλίας μας για να περάσουμε και σε ορισμένα ζητήματα της εσωτερικής επικαιρότητας. Είστε ένας άνθρωπος ο οποίος έχει πάρα πολύ ασχοληθεί με την κατάσταση και την πορεία της αγροτικής πολιτικής, όχι μόνο επειδή προέρχεται από τον κάμπο, από τη Λάρισα, αλλά είστε πράγματι εξειδικευμένος συγκεκριμένος αρκετά σε αυτό το αντικείμενο, θα μου επιτρέψετε να πω ότι σπανίως πολιτικοί ασχολούνται συστηματικά με αυτό το αντικείμενο.

Σας ευχαριστώ πολύ. Έχουμε σοβαρό κίνδυνο σιτοδείας, επισιτιστικής ασφάλειας στην Ευρώπη και στην περιοχή μας γιατί και η Ουκρανία και η Ρωσία είναι από τους βασικούς σιτοβολώνες της Ευρώπης. Το 30% των δημητριακών, των σιτηρών παράγονται σε αυτές τις χώρες και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος. Ήδη βλέπετε ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης υπάρχει ο φόβος αυτός και καταφεύγουν στην προμήθεια τροφίμων που έχουν σχέση με τα δημητριακά. Θα έχουμε έλλειψη σε ηλιέλαιο για παράδειγμα που παράγεται, επίσης, σε μεγάλο βαθμό στην Ουκρανία και ανοίγει και μία συζήτηση ευρύτερα όσον αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Μέχρι πρότινος, υπήρχε η άποψη ότι θα πρέπει να δώσουμε περισσότερο χώρο στο λεγόμενο “πρασίνισμα”, στη λεγόμενη “αγρανάπαυση”, να αφήνουμε γη ακαλλιέργητη, να δασώνουμε χωράφια και μάλιστα με επιδοτήσεις. Μετά το σοκ του πολέμου και τον κίνδυνο της επισιτιστικής ασφάλειας, άκουσα τις προάλλες τον Γάλλο υπουργό Γεωργίας να λέει ότι, δεν πρέπει να μείνει ούτε σπιθαμή ευρωπαϊκής γης ακαλλιέργητη.

Βέβαια δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού αν πρέπει να αντικατασταθεί η Ουκρανία και η Ρωσία, η παραγωγή δηλαδή σιτηρών ιδίως από την Ουκρανία και τη Ρωσία προφανώς δεν πρέπει να μείνει σπιθαμή ακαλλιέργητη.

Η εξίσωση είναι ακόμα πιο δυσεπίλυτη διότι ένα μεγάλο μέρος επίσης των λιπασμάτων, των αγροτικών εφοδίων, παράγεται στην Ρωσία. Οι αυξήσεις που, ήδη, είχαν συντελεστεί στην ενέργεια από την εκτίναξη της τιμής του φυσικού αερίου οδήγησαν τέσσερα εργοστάσια παραγωγής λιπασμάτων σε αδράνεια γιατί ήταν εξωφρενικές οι τιμές των λιπασμάτων. Τώρα διατρέχουμε τον κίνδυνο, ενώ θα έχουμε ελλείψεις σε εισαγωγές δημητριακών από το εξωτερικό και η εγχώρια παραγωγή να μην είναι η αναμενόμενη, γιατί οι αγρότες θα δυσκολευτούν σε μεγάλο βαθμό να ρίξουμε τα λιπάσματα που χρειάζεται η γη για να καρποφορήσει. Δεν θα λιπάνουν τόσο πολύ δηλαδή τη γη, τα χωράφια τους, λόγω κόστους, με αποτέλεσμα να έχουμε και μικρότερες παραγωγές, και άρα το πρόβλημα να ενταθεί έτι περαιτέρω.
Είναι ζητήματα τα οποία θα πρέπει να δούμε γιατί έχει αυξηθεί πολύ το κόστος παραγωγής το πετρέλαιο, επίσης. Η κυβέρνηση έκανε, βεβαίως, ένα γενναίο βήμα ένα πρώτο βήμα, επανέφερε μερικώς το αγροτικό πετρέλαιο που δίναμε στο παρελθόν. Θυμάμαι όταν ήμουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δίναμε ως επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου 160 εκατομμύρια. Σήμερα η κυβέρνηση έκανε ένα πρώτο βήμα γιατί αυτό είχε καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και έδωσε 50 εκατομμύρια. Αυτό το βήμα θα πρέπει να ενισχυθεί το επόμενο διάστημα και άλλο. Είναι δύσκολη η περίοδος που ζούμε. Αντιλαμβάνομαι ότι και οι κυβερνήσεις έχουν περιορισμένα περιθώρια εθνικών παρεμβάσεων και εκεί ορθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιμένει σε επίπεδο ΕΕ ότι θα χρειαστούν γενναιότερα βήματα, συλλογικότερα βήματα, από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης γιατί τις τιμές για παράδειγμα χονδρικής μόνο συλλογικά μπορούμε να διαπραγματευτούμε.

Σωστά αυτό, είναι αληθές. Θα σας έλεγα ότι είναι και λογική η σκέψη του πρωθυπουργού ότι προφανώς απαιτούνται αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όμως, γιατί η Ελληνική κυβέρνηση θέτει ως προϋπόθεση αυτές τις κοινές συλλογικές αποφάσεις κάτι το οποίο δεν έκαναν, ας πούμε, στην Ισπανία και την Πορτογαλία. Πήραν αποφάσεις μόνοι τους.

Το ζήτημα είναι και τι δυνατότητες έχουν και οικονομίες κάθε χώρας κ. Ψαλιδοπουλε. Θυμίζω ότι περάσαμε μία δεκαετία έντονης οικονομικής κρίσης με τα μνημόνια, στα οποία αναγκάστηκε να βρεθεί η χώρα, στην επιτήρηση στην οποία αναγκάστηκε να βρεθεί. Νομίζω ότι παρά την δίδυμη κρίση, να μην πω τριπλή κρίση, γιατί είχαμε την πανδημία, τώρα έχουμε τον πόλεμο, νωρίτερα είχαμε την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας που μας αναγκάζει σε ακόμη μεγαλύτερους εξοπλισμούς.

Αυτή την ανάγκη πάντα την είχε η χώρα.

Βεβαίως, τα τελευταία 10 χρόνια, όμως, λόγω και των μνημονίων, είχε ατονήσει, δεν είχαμε προβεί στις ανάγκες εξοπλισμού. Σήμερα καταλαβαίνουμε όλοι την ανάγκη αυτή και ο πόλεμος στην Ουκρανία το καταμαρτυρά επίσης γιατί υποτίθεται ότι κάποιοι ήτανε εγγυητές της σταθερότητας. Η Ουκρανία είχε κάποτε πυρηνικά όπλα τα οποία δέχτηκε να αποσύρει, να καταστρέψει, υπό την εγγύηση κάποιων δυνάμεων για την ασφάλεια της και είδατε που βρισκόμαστε σήμερα. Άρα, νομίζω είναι μονόδρομος για την Ελλάδα επειδή ακριβώς βρίσκεται σε αυτή τη δύσκολη γειτονιά δεν είμαστε στις χώρες του Μπενελούξ, δεν συνοδεύουμε με το Βέλγιο ή την Ολλανδία αλλά με δύσθυμους γείτονες, οι οποίοι δεν κρύβουν τις αναθεωρητικές τους τάσεις και μάλλον, η έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία μπορεί να λειτουργήσει και ως υπόδειγμα στη γειτονιά μας. Άρα μακάρι να λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της ειρήνευσης και να συνειδητοποιήσουν και οι Ρώσοι ότι έχουν απέναντι το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις τους και νομίζω ότι μπορεί να είναι και ένα μήνυμα και προς την Τουρκία γιατί στο παρελθόν είδαμε ότι ήταν και πολύ αμφίσημη η στάση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη συμπεριφορά, στην κλιμάκωση την Τουρκική έναντι της Ελλάδος και των ελληνικών συνόρων και στο Αιγαίο και στον Έβρο που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είδατε τη δυσκολία να λάβουν αποφάσεις για κυρώσεις απέναντι στην Τουρκία για όσα έκανε και στο Αιγαίο και στη νοτιοανατολική Μεσόγειο απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία που επίσης είναι κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλα νομίζω ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία αλλάζουν άρδην και την συμπεριφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήταν μια βίαιη ωρίμανση και της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτός ο πόλεμος και συνειδητοποιούν όλοι την ανάγκη πέρα από μία οικονομική Ένωση να κάνει πιο γενναία βήματα και την εξωτερική πολιτική και στην πολιτική άμυνας. Αυτή την ώρα δεν έχει στρατιωτικό βραχίονα Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται από το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ αν δεν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας ουσιαστικά είναι η υπερατλαντική δύναμη πού καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις αποφάσεις και τις κινήσεις του οργανισμού.

Μια τελευταία ερώτηση θα μου επιτρέψετε κ. Χαρακόπουλε. Ο πρώην αντιπρόεδρος κυβέρνησης ο κ. Βενιζέλος σε ένα σημείο ομιλίας του προ ημερών στο συνέδριο στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, διατύπωσε την άποψη ότι, τελικώς, η Τουρκία θα επανέλθει στη Δύση, στο δυτικό κόσμο.

Μακάρι…

Ήταν μια πρόβλεψη η οποία διατυπώθηκε όπως ξέρετε με την κατηγορηματικότητα του κυρίου Βενιζέλου αλλά το σχολιάζετε έτσι… μακάρι λέτε.

Μακάρι, το εύχομαι. Ο κ. Βενιζέλος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος Κυβέρνησης, έχει διατελέσει υπουργός Εξωτερικών είναι γνώστης των ελληνοτουρκικών ζητημάτων και γενικότερα της διεθνούς πολιτικής. Εγώ δεν μπορώ να είμαι το ίδιο κατηγορηματικός, θα το διατυπώσω ως ευχή. Γιατί η Τουρκία μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι προσπαθεί πάντοτε να πατάει σε δύο βάρκες και να εκμεταλλεύεται όπως είπαμε και στην αρχή της κουβέντας μας τη στάση του «επιτήδειου ουδέτερου» να ασκεί πίεση και προς την δύση, που τη νιώθει ότι την θεωρεί απαραίτητη στην γειτονιά με τις ιδιαιτερότητες που έχει, δίπλα στο Ιράν, στη Μέση Ανατολή, στον Καύκασο, στην Ρωσία και χρησιμοποιεί αυτή την δυνατότητα που έχει και ως πέρασμα για μετανάστες που έρχονται ακόμη και από την υποσαχάρια Αφρική ως μέσο πίεσης προς την Ευρώπη. Επιχειρεί να αποκομίζει το μέγιστο των κερδών και από τις δύο πλευρές και από την Ανατολή και από τη Δύση. Για μας, θα ήταν ευχής έργο να ενσωματωθεί πλήρως στη Δύση, ευχής έργο θα ήτανε να μπορέσει να πληροί όλες τις προϋποθέσεις που θα την καθιστούσαν και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που εισπράττουν τα απόνερα της όποιας έντασης στις ευρωτουρκικές σχέσεις, της έντασης στις σχέσεις της Δύσης με την Τουρκία. Μακάρι θα έλεγα, λοιπόν, η απάντηση είναι αυτή στο ερώτημα που θέτετε.

Το αληθές είναι όμως κ. Χαρακόπουλε ότι αυτή η περιγραφή που κάνετε και η θέση που διατυπώνετε, η οποία απηχεί και την αντίληψη του πολιτικού συστήματος της χώρας στο σύνολο του κατά τη γνώμη μου, όλες οι πολιτικές δυνάμεις ενδιαφέρονται για ένα τέτοιο φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας. Αυτό τελικά δεν επιτυγχάνεται, ακόμη και όταν η Τουρκία είναι κοντά στη Δύση, πιο κοντά πόσο είναι τώρα και μας δημιουργούν και θέματα, ας πούμε με τη συζήτηση για τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκία. Τώρα δεν είναι μία συζήτηση η οποία τελεσφόρησε.

Πάντως αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς κ. Ψαλιδόπουλε έχει ευθύνες και η Δύση. Και για όσα γίνονται στην Ουκρανία και τον πόλεμο με τη Ρωσία. Ο Ντε Γκωλ και οι οραματιστές της Ευρώπης μίλαγαν για μια Ευρώπη από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια. Τη δεκαετία του ‘90 με την πτώση των καθεστώτων του ανατολικού μπλοκ, η Ευρώπη θα μπορούσε να κάνει πιο γενναία βήματα και προς τη Ρωσία. Θα μπορούσε και η Ρωσία να ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, να άνοιγε μία μεγάλη συζήτηση για την ένταξη της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί όχι; Ομοίως και στην Τουρκία υπήρχαν σκαμπανεβάσματα, υπήρξαν περίοδοι που γίνανε σοβαρά βήματα προς την πλευρά της συμμόρφωσης προς το κράτος δικαίου, υπήρχαν επιστροφές και βακουφίων και περιουσιακών στοιχείων που είχαν καταπατηθεί από τις προηγούμενες σκοτεινές περιόδους με τα Σεπτεμβριανά του 55, τις απελάσεις των Ελλήνων της Πόλης κλπ. Άλλα μετά, υπήρχε και μία αίσθηση κόπωσης της τουρκικής κοινής γνώμης που έβλεπε ότι επί ματαίω γίνονται τα οποία βήματα και δεν υπάρχει πρόθεση, υπήρχε και αυτή η συζήτηση ξέρετε να βλέπουμε και την άλλη πλευρά, ότι στην Τουρκία θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα χριστιανικό club στο οποίο δεν θα γίνουν ποτέ δεκτοί.

Είναι αληθές.

Η Ευρώπη θα έπρεπε να είναι πιο ειλικρινής. Κάποια στιγμή νομίζω και στην Αυστρία και στη Γαλλία και στη Γερμανία υπήρχαν απόψεις ότι θα πρέπει να δούμε μία ειδική σχέση, ότι δεν είναι δυνατή η πλήρης ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αλλά δεν της το είπαμε ποτέ με καθαρότητα.

Αυτό ακριβώς, θα πρέπει να υπάρχει μία καθαρή σχέση.

Τώρα μου θυμίσατε κ. Χαρακόπουλε τον διάλογο και τον προβληματισμό των φοιτητικών μας χρόνων.

Μη γυρίζετε τόσο πίσω.

Εντάξει όχι να μη θεωρήσετε ότι είναι τόσο πολύ απομακρυσμένο, ας πούμε στους ακροατές ότι δεν είναι τόσο. Κύριε Χαρακόπουλε θα ήθελα να σας ευχαριστήσω πολύ για την συνομιλία αυτή και την ενάργεια των σκέψεών σας. Θα επανέλθουμε, προφανώς, πολλά ζητήματα είναι μπροστά μας, να είστε καλά, καλή δύναμη.

Καλημέρα και εσείς να είστε καλά.

-Μπορείτε να ακούσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/4EQoVtS9oOw

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο δελτίο ειδήσεων της TRT με την Άρτεμις Καλαμογιώργου

Μάξιμος Παρέμβαση

Αθήνα, 30 Μαρτίου 2022

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο δελτίο ειδήσεων της TRT
με την Άρτεμις Καλαμογιώργου

Πάμε στην ζωντανή μας σύνδεση. Μαζί μας σήμερα είναι ο βουλευτής στην Λάρισα, ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Καλησπέρα σας.

Καλησπέρα. Ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Στη δικιά μας τη γλώσσα αυτό που έγινε χθες το αποκαλούν κάποιοι viral, δηλαδή έχετε παίξει παντού με αυτό που συνέβη χθες, και θα εξηγήσω στους τηλεθεατές μας τι εννοώ για ένα επεισόδιο που έγινε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας -σωστά;- στο Μιλάνο. Πάμε να δούμε το βίντεο και να μας πείτε τι συνέβη μετά

«Αγαπητέ Σεργκέι, σε ευχαριστώ πολύ για την κατ’ αρχήν τοποθέτηση σου. Οφείλω όμως να πω ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται εμβλήματα, που χρησιμοποιήθηκαν για την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία στην συνεδρίασή μας από συνάδελφο που φοράει το μπλουζάκι με το Ζ της εισβολής του ρωσικού στρατού. Θα παρακαλούσα είτε να αποχωρήσει ο συνάδελφος είτε να αλλάξει περιβολή. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι».

Είστε, λοιπόν, αυτός που μιλάει αυτή τη στιγμή εδώ. Ζητάτε, λοιπόν, από τον Ρώσο βουλευτή, είδαμε όλοι στο βίντεο ότι φοράει μία μπλούζα με το γράμμα Ζ επάνω, και να δούμε λίγο τι έγινε μετά και να εξηγήσουμε το περιστατικό. Όπως βλέπουμε εδώ αποχωρεί από την αίθουσα και σε λίγο θα τον δούμε να επιστρέφει και πλέον να μη φαίνεται στην μπλούζα του το γράμμα Ζ. Κύριε Χαρακόπουλε, ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη όταν είδατε το Ρώσο βουλευτή με τη συγκεκριμένη ενδυμασία;

Όπως είπατε, ήταν η συνεδρίαση της Διεθνούς μας Γραμματείας, την οποία είχαμε συγκαλέσει στο Μιλάνο. Η ΔΣΟ είναι ένας διακοινοβουλευτικός θεσμός, στον οποίο συμμετέχουν Ορθόδοξοι βουλευτές από 25 κοινοβούλια. Στη συνεδρίαση αυτή η πλειοψηφία των παρισταμένων ήταν με φυσική παρουσία, αλλά είχαμε και συναδέλφους βουλευτές από τη Ρωσία και την Λευκορωσία διαδικτυακά, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε αυτές τις χώρες που δεν μπορούν να ταξιδέψουν οι βουλευτές τους, αλλά και από τη Σερβία που είχε εκλογές και ήτανε διαδικτυακή, επίσης, η σύνδεση. Ομολογώ ότι δεν ήταν ευχάριστο το συναίσθημα. Ήταν, μάλιστα, κάποιο άγνωστο πρόσωπο προς εμένα. Δεν ήταν στη σύνθεση της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Ρωσίας που γνωρίζαμε. Μας παρουσιάστηκε ως νέα παρουσία και, μόλις έγινε αντιληπτό ότι φέρει αυτή την περιβολή με το Ζ, το γνωστό γράμμα που συμβολίζει την εισβολή στην Ουκρανία, του ζήτησα να αποχωρήσει ή να αλλάξει περιβολή. Δεν έγινε άμεσα. Αναγκάστηκα να επανέλθω καλώντας και τους συναδέλφους της ρωσικής αντιπροσωπείας να προστατέψουμε όλοι το κύρος του διεθνούς μας οργανισμού και στη συνέχεια ο συνάδελφος συμμορφώθηκε.
Οι εργασίες μας πραγματοποιήθηκαν στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία. Και η Ρωσία και η Ουκρανία είναι ιδρυτικά μέλη της ΔΣΟ. Είναι εξαιρετικά δυσάρεστο αυτό που ζούμε και αφήνει βαρύ αποτύπωμα και στη λειτουργία του δικού μας θεσμού. Ο πόλεμος αυτός δεν διχάζει απλά τον κόσμο όλο, τη Ρωσία με τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο, αλλά διχάζει και τον ορθόδοξο κόσμο. Εμείς δημιουργηθήκαμε ως ΔΣΟ μετά την λήξη του ψυχρού πολέμου και την πτώση του ανατολικού μπλοκ, που τότε δόθηκε η δυνατότητα να έχουμε επικοινωνία με τους ορθόδοξους αδελφούς μας των σλαβικών χώρων και όχι μόνο. Σήμερα φαίνεται ότι υπάρχει ο κίνδυνος να υψωθεί ένα νέο παραπέτασμα που θα δημιουργήσει εμπόδια στην επικοινωνία μας με τους Ρώσους ορθοδόξους. Θέλω να πιστεύω ότι θα τελειώσει αυτή η περιπέτεια το επόμενο διάστημα. Σύντομα να καταλάβουν όλοι ότι ο πόλεμος δεν είναι λύση στα προβλήματα, αντιθέτως γεννά νέο μίσος, το οποίο διαιωνίζεται και κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη συμβίωση των λαών.

Πιστεύετε κ. Χαρακόπουλε ότι η συγκεκριμένη εμφάνιση του βουλευτή που είδαμε και στα πλάνα σχετίζεται με τη γενικότερη προκλητική στάση που έχει η ρωσική πλευρά στο θέμα της εισβολής στην Ουκρανία.

Ο συγκεκριμένος βουλευτής απ’ ότι πληροφορήθηκα ανήκει σε ένα νέο κόμμα που εμφανίστηκε σε αυτές τις εκλογές, ένα κόμμα που λέγεται ‘‘Νέοι άνθρωποι’’. Μέχρι σήμερα η ρωσική αντιπροσωπεία οφείλω να πω ότι δεν μας είχε συνηθίσει σε τέτοιες δυσάρεστες εκπλήξεις. Είχαμε μία συνεργασία σε πνεύμα κατανόησης, αλληλοσεβασμού. Ο πόλεμος δημιουργεί νέα δεδομένα. Αναμφίβολα αφήνει, όπως σας είπα, αποτύπωμα και στην δική μας λειτουργία. Θέλω να πιστεύω, να τα βλέπω αισιόδοξα, ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις δυσκολίες και η ρωσική αντιπροσωπεία να αντιληφθεί ότι δεν εξυπηρετούν τέτοιες κινήσεις εντυπωσιασμού. Γύρισε μπούμερανγκ αυτή η απόπειρα να χρησιμοποιηθεί το διεθνές αυτό φόρουμ της ΔΣΟ ως ένα βήμα άσκησης προπαγάνδας από μέρους ενός συναδέλφου της ρωσικής αντιπροσωπείας.
Θα ήθελα, όμως, να πω με την αφορμή της αποψινής μας επικοινωνίας ότι στην Ιταλία βρεθήκαμε για ένα, επίσης, ενδιαφέρον και σημαντικό γεγονός, την παρουσίαση της ιταλικής έκδοσης του περικαλλούς Τόμου που έχουμε εκδώσει με την συνδρομή της Βουλής των Ελλήνων. Αναφέρομαι στον Τόμο για την Αγία Σοφία και τους Ναούς που είναι αφιερωμένοι στην Αγία Σοφία από την Σκωτία μέχρι και την Κίνα. Έξι από αυτούς τους εμβληματικούς Ναούς που εντοπίσαμε στην ευρύτερη αυτή περιοχή της Ευρασίας είναι καθολικοί ναοί και βρίσκονται στην Ιταλία. Με αφορμή αυτό το γεγονός εκδόθηκε ο τόμος στην ιταλική γλώσσα και παρουσιάστηκε σε μία ιδιαίτερα λαμπρή εκδήλωση με παρουσία και εκπροσώπου της ιταλικής κυβέρνησης. Ήταν ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, ένα σεβάσμιο πρόσωπο, ο κύριος Μπρούνο Ταμπάτσι, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού κόσμου, διπλωματικών αρχών, εκκλησιαστικές αρχές, φιλίστορες και πάρα πολλοί ομογενείς. Επιδιώκουμε με αυτή την πρωτοβουλία, όπως ξέρετε, την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης, δεν θέλουμε να λησμονηθεί αυτή η βεβήλωση που έγινε από την νυν τουρκική ηγεσία στο μνημείο αυτό της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς πού είναι η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη.

Βεβαίως, είναι πολύ σημαντική η δουλειά που κάνετε. Να εκμεταλλευθώ την παρουσία σας κ. Χαρακόπουλε και θέλω να σχολιάσουμε μαζί αυτό που ακούσαμε από τον πρωθυπουργό, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις δηλώσεις που έκανε χθες, στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου. Λοιπόν, χθες, τον ρώτησαν οι συνάδελφοι αν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Αυτός απάντησε ότι με ρωτάτε αν θα ξαναλλάξει, χαρακτηριστικά είπε, χαμογελώντας. Λοιπόν, είπε ότι δεν θα το κάνει. Κι έχω μία ερώτηση: Πριν από έξι μήνες περίπου στη ΔΕΘ έλεγε πως θα κάψει την απλή αναλογική και θα διεκδικήσει αυτοδυναμία για τις δεύτερες εκλογές και έρχεται με τη χθεσινή του δήλωση και αναφέρει πως στις επαναληπτικές εκλογές οι πολίτες θα κρίνουν αν θα κυβερνηθούν από ένα ή περισσότερα κόμματα και θέλω το σχόλιό σας.

Όπως γνωρίζουν οι τηλεθεατές μας η προηγούμενη κυβέρνηση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει βάλει αυτή την νάρκη, την νάρκη της απλής αναλογικής στην πορεία της χώρας. Η απλή αναλογική δεν επιτρέπει τον σχηματισμό σταθερών κυβερνήσεων και η χώρα, ιδιαίτερα σε αυτή την περίοδο των πολλαπλών κρίσεων που αντιμετωπίζει και η Ελλάδα, αλλά και ευρύτερα η παγκόσμια κοινότητα, συνειδητοποιούμε όλοι πόσο χρήσιμη, πόσο αναγκαία είναι η πολιτική σταθερότητα. Η πολιτική σταθερότητα είναι αναγκαία για να υπάρχουν γρήγορα αποφάσεις μπροστά σε αυτές τις προκλήσεις που συνεχώς αντιμετωπίζουμε. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, αυτό που έκανε χθες ήταν για μία ακόμη φορά να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο. Πρώτον, έβαλε, θέλω να πιστεύω με μονοκονδυλιά, τέλος στα σενάρια της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Ξέρετε πολύ καλά ότι είναι πολλοί προσφιλές στην Ελλάδα την επομένη των εκλογών, τον πρώτο χρόνο συζητούμε πότε θα έχουμε ανασχηματισμούς και πριν προλάβει να κλείσει χρόνο η κυβέρνηση ανοίγει συζήτηση περί πρόωρων εκλογών...

Αν μου επιτρέπετε είπε ότι θα γίνει στο τέλος της άνοιξης του 23. Δεν είναι απαραίτητο ότι θα γίνει έτσι. Απλά σαν πρωθυπουργός, τον ρωτούνε αυτό… Αν είχαμε μια απάντηση ότι θα γίνει το επόμενο τρίμηνο-τετράμηνο σημαίνει ότι μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο, οπότε δεν μπορούσε να απαντήσει και κάτι διαφορετικά θεωρώ. Έτσι δεν είναι; Είναι μία ερώτηση που γίνεται έτσι κι αλλιώς.

Κοιτάξτε να δείτε. Ως ένα βαθμό εγώ κατανοώ τη δυσπιστία που υπάρχει από τον δημοσιογραφικό κόσμο και από μερίδα των πολιτών στις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού εν προκειμένω, όχι ως πολιτικού προσώπου αυτού καθ’ αυτού, αλλά για το λόγο του θεσμού που υπηρετεί, γιατί στο παρελθόν έχουν ειπωθεί πράγματα από προκατόχους του πρωθυπουργού τα οποία δεν εφαρμόστηκαν, δεν ίσχυσαν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, νομίζω ότι δημιουργεί ένα νέο υπόδειγμα πρωθυπουργού, ένα νέο υπόδειγμα πολιτικού ανδρός. Αυτά που λέει τα τηρεί. Θέλω να πιστεύω, λοιπόν, ότι, όπως είπε, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας, μετά το τέλος της άνοιξης του ’23, σε 15 μήνες από σήμερα, και θα πραγματοποιηθούν με τον εκλογικό νόμο οι δεύτερες εκλογές που ψήφισε αυτή η κυβέρνηση. Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, μετά την πρώτη εκλογή που θα είναι με το σύστημα της απλής αναλογικής που μας άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα μεσολαβήσει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Εμείς, έχουμε θέσει με τον εκλογικό νόμο που ψηφίσαμε, τις προϋποθέσεις εκείνες για το σχηματισμό ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης. Στα χέρια του ελληνικού λαού είναι να αξιοποιήσει αυτή την δυνατότητα. Το δίλημμα που θα τεθεί στις εκλογές θα είναι αυτό καθαρά, πολιτική σταθερότητα ή πειραματισμοί; Νομίζω ότι θα το σταθμίσει ο ελληνικός λαός και θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να συνεχίσει το έργο της. Θα μπορεί, άλλωστε, στο τέλος τετραετίας να κρίνει και να συγκρίνει. Έχουμε τα προηγούμενα 4,5 χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα δείγματα γραφής που έδωσε, μία κυβέρνηση που μόνο φόρους έβαζε, και σήμερα έχουμε μία άλλη κυβέρνηση που εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, εισαγόμενων κρίσεων, παγκόσμιων κρίσεων, πανδημία, πολεμική σύρραξη στην ευρύτερη γειτονιά μας που δημιουργεί και ενεργειακή κρίση, επισιτιστική απειλή παγκόσμια επίσης, και εν μέσω όλων αυτών των δυσκολιών μειώνει φόρους. Δεν έχει επιβάλει κανέναν, αντιθέτως μειώνει φόρους, υλοποιεί στο μέγιστο το κυβερνητικό της πρόγραμμα παρά τις δυσκολίες που προέκυψαν και τις ανατροπές που ενέσκηψαν εν μέσω αυτού του κυβερνητικού βίου. Θα έχουν τη δυνατότητα, λοιπόν, οι πολίτες να κρίνουν, να συγκρίνουν και θέλω να πιστεύω, ότι, σοφότεροι όλοι, γιατί επί χρόνια, επί δεκαετίες υπήρξε ο μύθος της αριστεράς, κυβέρνησε η αριστερά και απομυθοποιήθηκε στην Ελλάδα, να κάνουμε τις επιλογές μας όταν φτάσει εκείνη η ώρα. Ακόμη έχουμε μπροστά μας 15 μήνες που θα επιτελέσει έργο αυτή η κυβέρνηση, θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις. Έχουμε μία έκρηξη νομοθετικού έργου, είμαι αρκετά χρόνια βουλευτής, ποτέ άλλοτε δεν υπήρχε τόσο έντονο νομοθετικό έργο, τόσο έντονο κοινοβουλευτικό έργο όσο αυτό που λαμβάνει χώρα με αυτή την κυβέρνηση, την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Κύριε Χαρακόπουλε, με πήγατε εσείς τη συζήτηση όσον αφορά την ενέργεια, τους φόρους, τη μείωση όπως είπατε και τι θα δούμε από δω και πέρα. Θεωρείτε ότι έγιναν όλα όσα θα μπορούσαν να γίνουν για να ελαφρυνθεί όσο γίνεται το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις; Ακούσαμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να έχει, θα έλεγα στο συρτάρι ακόμα δεν είναι στο τραπέζι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Έγιναν όλα όσα θα μπορούσαν να γίνουν, θα γίνουν κι άλλα στο μέλλον, υπάρχει περιθώριο να γίνει κάτι ακόμα;

Όπως είπατε και εσείς μιλούμε για εισαγόμενη κρίση η οποία αφήνει βαρύ αποτύπωμα. Όλη η Ευρώπη που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό ενεργειακά από το φυσικό αέριο της Ρωσίας βιώνει σήμερα τις συνέπειες του πολέμου και νομίζω ότι γινόμαστε όλοι σοφότεροι όσον αφορά την ανάγκη απεξάρτησης της Ευρώπης, της ενεργειακής απεξάρτησης, εννοώ, από την Ρωσία. Γίνονται μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Μέχρι τότε, βεβαίως, θα πρέπει να δούμε συνολικότερα πώς θα αντιμετωπίσουμε την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους που έχει γίνει βρόγχος για πολλά νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Ελήφθησαν μέτρα από την κυβέρνηση, ιδιαίτερα στο κομμάτι του ηλεκτρικού ρεύματος υπάρχουν γενναία μέτρα που καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό την ρήτρα αναπροσαρμογής. Υπάρχουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα καύσιμα, υπήρξαν κάποιες παρεμβάσεις. Δεν διστάζω να πω ότι δεν είναι του μεγέθους του προβλήματος, δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στο μέγεθός του. Από εκεί και πέρα η κυβέρνηση έχει πει ότι εξετάζει, όσο εξελίσσεται το πρόβλημα, τι δυνατότητες άλλες υπάρχουν σε επίπεδο εθνικών παρεμβάσεων, κυρίως, όμως, θα πρέπει οι παρεμβάσεις να γίνουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, γιατί συνολικότερα μπορούμε να διαπραγματευτούμε καλύτερα τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Αυτό είναι που εκτινάσσει και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και από κει και πέρα, βεβαίως, για τα υπόλοιπα ζητήματα, γιατί υπάρχει ένα μεγάλο θέμα επισιτιστικής ασφάλειας -η Ουκρανία και η Ρωσία είναι από τις χώρες που παράγουν ένα μεγάλο ποσοστό, διεθνώς, δημητριακών, σιτηρών. Επίσης, η Ρωσία είναι χώρα που παράγει λιπάσματα, έχει εκτιναχθεί το κόστος των λιπασμάτων. Το επόμενο διάστημα, λοιπόν, χρειαζόμαστε και επισιτιστική αυτάρκεια και εκεί θα πρέπει, επίσης, να δούμε συνολικότερα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Γιατί δίναμε μεγάλη βαρύτητα στο λεγόμενο «πρασίνισμα», στην αγρανάπαυση ή ακόμη και γη υψηλής παραγωγικότητας τη δίναμε για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Αυτά όλα θα πρέπει να τα αναθεωρήσουμε και πάλι, δεν πρέπει να μείνει σπιθαμή ευρωπαϊκής γης ακαλλιέργητη, παραγωγική γη που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες που έχουμε σε τρόφιμα στην Γηραιά Ήπειρο. Από κει και πέρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, εξετάζουμε τη δυνατότητα περαιτέρω μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα είδη πρώτης ανάγκης. Είχα μία συζήτηση πρόσφατα και με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών τον συμπατριώτη μου, τον Μιχάλη Μούσιο, για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στο ψωμί, από τον μειωμένο συντελεστή του 13% στον υπερμειωμένο στο 6%. Ομοίως, στο παρελθόν είχα ασχοληθεί με την υπόθεση του γάλακτος, γιατί πολλοί λέγανε γιατί είναι πιο φθηνό το γάλα στο εξωτερικό. Αλλά εκεί είναι στον υπερμειωμένο συντελεστή του 6% και το γάλα. Αυτά όλα θα πρέπει να τα δούμε. Βεβαίως με προσεκτικά βήματα, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, γιατί πάντοτε ελλοχεύει ο κίνδυνος να μειώσουμε εμείς τον ΦΠΑ και τελικά να μην περάσει στον καταναλωτή αυτό, αλλά να πάει στις τσέπες των μεσαζόντων και όσων τα διαχειρίζονται. Άρα χρειάζεται να υπάρξει ο απαραίτητος ελεγκτικός μηχανισμός…

Βεβαίως. Πολύ μεγάλη κουβέντα ωστόσο έχει γίνει και για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και πως αυτός εάν μειωθεί, ή καταργηθεί για ένα χρονικό διάστημα, έστω για ένα μήνα ζητάνε κάποιοι κλάδοι για να πάρουν μία ανάσα, θα πέσουν και οι τιμές. Είναι κάτι το οποίο δεν το συζητάει η κυβέρνηση, ωστόσο, πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν προχωρήσει σε αυτό το μέτρο. Είναι τόσο δύσκολο να γίνει κάτι για ένα ή δύο μήνες; Σχεδόν όλοι οι κλάδοι το ζητάνε και δεν θα συζητήσω για το τι ζητά η αντιπολίτευση, αλλά με κλάδους που συζητάμε εμείς εδώ στο δελτίο οι περισσότεροι θέτουν αυτό ως ζήτημα. Και οι αγρότες μας φυσικά.

Η οικονομία έχει πεπερασμένες δυνατότητες. Ποιος δεν θέλει να μειώσει, να καταργήσει και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης που είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόρους...

Μήπως θα είναι αργά όταν θα γίνει όμως αυτό;

Μην έχουμε αυταπάτες. Εάν οι δυνατότητες της οικονομίας δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο το να καταργήσουμε έναν φόρο που θα είναι γενικευμένος, γιατί πετρέλαιο και βενζίνη καίει και αυτός που έχει μεγάλη οικονομική άνεση και ο φτωχός. Η κυβέρνηση επιλέγει αυτή την ώρα να στηρίξει με στοχευμένα μέτρα αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη. Διότι αν καταργήσεις ένα φόρο ο οποίος δίνει κάποια έσοδα στον κρατικό κορβανά θα αναγκαστείς μετά να βάλεις νέους φόρους που πάλι θα είναι άδικο όταν είναι γενικευμένοι. Είναι προτιμότερο, λοιπόν, να στηρίξεις στοχευμένα αυτούς που πραγματικά το έχουν ανάγκη, χωρίς να θέλω να πω ότι δεν θα πρέπει να εξετάσουμε ακόμη και τη δυνατότητα αυτή, έστω για ένα διάστημα, όπως είπατε και εσείς. Εάν, όμως, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κρίνει ότι μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Νομίζω ότι δεν είναι υπεύθυνο από αυτό το βήμα εγώ και εσείς να προτείνουμε και να υποδείξουμε στο οικονομικό επιτελείο αν θα κάνει κάτι τέτοιο.

Φυσικά.

Η χώρα μετά από πολλά χρόνια μετά από υπερδεκαετή προσπάθεια κατάφερε να βγει από τη μέγγενη των μνημονίων, κατάφερε να αναβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα, να δανείζεται με πολύ χαμηλά επιτόκια, να έχει ένα μαξιλαράκι ασφαλείας σε περίπτωση εκτίναξης των επιτοκίων λόγω της οικονομικής αναστάτωσης που επήλθε παγκοσμίως από τον πόλεμο στην γειτονιά μας. Δεν πρέπει όλα αυτά τα τινάξουμε στον αέρα, αντιθέτως, με σταθερά βήματα να διασφαλίσουμε την επόμενη μέρα και για τη χώρα.

Κύριε Χαρακόπουλε σας ευχαριστώ πολύ που ήσασταν σήμερα μαζί μας.

Εγώ σας ευχαριστώ, καλή συνέχεια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/DY26D46C9no

Read more...