Menu
A+ A A-

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 5 ΚΑΙ ΣΕ ΤΥΡΝΑΒΟ ΚΑΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ 5 ΚΑΙ ΣΕ ΤΥΡΝΑΒΟ ΚΑΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑ

Οι μεγάλοι σεισμοί του περασμένου Μαρτίου στην περιοχή της Ελασσόνας προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε κατοικίες και υποδομές. Αναμφίβολα, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή προώθησε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των πληγέντων στους δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας, που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (ΔΑΕΦΚ- ΚΕ/6350/Α325/11.3.2021 ΚΥΑ - ΦΕΚ Β/964/11-3-2021, ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/οικ6670/Α321/18.3.2021 Υ.Α. - ΦΕΚ Β/1136/23-3-2021, ΔΑΕΦΚ-ΚΕ/9028/Α325/20.5.2021 ΚΥΑ - ΦΕΚ Β /2094/20.5.2021). Ωστόσο, στη διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών, προκύπτουν σοβαρές δυσχέρειες που απαιτούν επειγόντως επιπρόσθετες ρυθμίσεις για την ολοκλήρωσή της.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων των ανωτέρω δήμων, κατά την κατεδάφιση των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως κατεδαφιστέα, καθώς και κατά την ανέγερση νέων κτιρίων, προκύπτουν ανυπέρβλητα εμπόδια, που οφείλονται στην αδυναμία τακτοποίησης αυθαιρέτων της κατηγορίας 5 (κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια ή με υπερβάσεις άνω του 40% της επιτρεπόμενης δόμησης και κάλυψης).
Ωστόσο, σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία, η προθεσμία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής-ρύθμισης για τα προαναφερόμενα ακίνητα (κατηγορίας 5) έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020.
Υπενθυμίζεται, όμως, ότι, ο νομοθέτης (με τον νόμο 4759/2020, άρθρο 128, παράγραφος 1, σημείο ε), είχε δώσει σε περιοχές της χώρας που είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το 2020, το δικαίωμα παράτασης στην υποβολή αίτησης για την τακτοποίηση των ακινήτων κατηγορίας 5 μέχρι την 31.03.26. Δηλαδή, την ημερομηνία που ισχύει και για τα ακίνητα των λοιπών κατηγοριών 1 έως 4.
Κατά συνέπεια, σε συνάρτηση με τα ανωτέρω και προκειμένου να ξεπεραστούν τα σοβαρά εμπόδια στην διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών που προέκυψαν στους δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας λόγω των σεισμών του Μαρτίου του 2021, απαιτείται αντίστοιχη νομοθετική μέριμνα και ανάλογη προσαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ. Πρόκειται για ρύθμιση, η οποία σύμφωνα με τους πληγέντες θα επισπεύσει την επάνοδό τους σε φυσιολογικές συνθήκες διαβίωσης, ενώ δεν επηρεάζει τα δημόσια οικονομικά.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεστε να προβείτε στις ενδεικνυόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε οι ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 4759/2020, για την τακτοποίηση αυθαιρέτων της κατηγορίας 5, να ισχύσουν και για τους πληγέντες από τους μεγάλους σεισμούς του Μαρτίου 2021 στους Δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας;

Αθήνα, 14 Οκτωβρίου 2021

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Άμεση πλήρωση των εκπαιδευτικών κενών σε Χειμάρρα και Κορυτσά

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Άμεση πλήρωση των εκπαιδευτικών κενών σε Χειμάρρα και Κορυτσά

Τα ελληνικά εκπαιδευτήρια «ΟΜΗΡΟΣ» στη Χειμάρρα και την Κορυτσά επιτελούν εδώ και χρόνια ένα τεράστιο έργο στην εκπαίδευση των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, και όχι μόνον. Η έναρξη της λειτουργίας τους, μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Χότζα, αποτέλεσε έναν σταθμό στην πλούσια ιστορία του τόπου και στη προαγωγή των ελληνικών γραμμάτων, σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι αντιξοότητες για τον ελληνισμό είναι δεδομένες και γνωστές. Αξίζει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι το σχολείο της Χειμάρρας είχε ιδρυθεί από τον ισαπόστολο Κοσμά τον Αιτωλό το 1775, έτος κατά το οποίο πέρασε και κήρυξε στην περιοχή, και καταργήθηκε από τον Ενβέρ Χότζα το 1946, για να ανοίξει και πάλι το 2006.
Η στελέχωση των σχολείων με εκπαιδευτικό προσωπικό είναι χρέος και της Ελληνικής Πολιτείας, που οφείλει να προβαίνει στις σχετικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών. Όπως, όμως, διαμαρτύρονται φορείς της ομογένειας, σύμφωνα με δημοσιεύματα ομογενειακών μέσων ενημέρωσης (βορειοηπειρωτική ενημερωτική πύλη himara.gr, 08.10.21), αλλά και ΜΜΕ στην Ελλάδα (Πρώτο Θέμα, 11.10.21), η τρέχουσα σχολική χρονιά ξεκίνησε με σοβαρά προβλήματα, διότι ακόμη δεν έχουν πραγματοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας οι αναγκαίες αποσπάσεις εκπαιδευτικών. Το αποτέλεσμα είναι να υπολειτουργούν τα σχολικά συγκροτήματα με τους μαθητές και τις μαθήτριες να παρακολουθούν με ελλείψεις και κενά το ημερήσιο πρόγραμμα. Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει εύλογη απογοήτευση σε γονείς και μαθητές των περιοχών αυτών.
Μάλιστα, οι φορείς της ομογένειας υποστηρίζουν ότι έχουν θέσει το πρόβλημα υπόψη του υπουργείου Παιδείας χωρίς, όμως, έως τώρα κάποια ανταπόκριση, την ώρα που οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε άλλες χώρες του εξωτερικού έχουν ολοκληρωθεί κανονικά.
Αντιλαμβανόμενοι ως αυτονόητο το ενδιαφέρον του εθνικού κέντρου στην παροχή ελληνικής παιδείας στους ομογενείς της Αλβανίας, εφόσον τα παραπάνω δημοσιεύματα ευσταθούν, θεωρούμε επιβεβλημένη την επίσπευση των αποφάσεων για την απόσπαση των εκπαιδευτικών που χρειάζονται για την κάλυψη των υφιστάμενων εκπαιδευτικών κενών των εκπαιδευτηρίων στην Χειμάρρα και την Κορυτσά.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

Ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα οι καταγγελίες φορέων των ομογενών μας -που είδαν το φως της δημοσιότητας- για καθυστερήσεις στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών για τα Εκπαιδευτήρια ΟΜΗΡΟΣ σε Χειμάρρα και Κορυτσά; Αν ναι, για ποιον λόγο συμβαίνει αυτό, και πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των αποσπάσεων;

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 2021

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΜΠΩΝ

 

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ & ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΖΗΜΙΕΣ ΣΕ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΜΠΩΝ

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που αυξάνονται ελέω κλιματικής αλλαγής, έχουν τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος, καθώς συχνά προκαλούν ζημιές σε υποδομές και στην αγροτική παραγωγή, ενώ όχι σπάνια θρηνούμε και απώλειες ανθρώπινων ζωών. Δυστυχώς, η πρόσφατη επέλαση της “Αθηνάς” προκάλεσε ζημιές στις υποδομές και στην επικείμενη συγκομιδή αγροτικών προϊόντων σε οικισμούς των Δήμου Αγιάς και Τεμπών.
Οι ισχυροί άνεμοι και κυρίως το μεγάλο ύψος βροχόπτωσης προκάλεσαν πλημμύρες και καταστροφές στους οικισμούς του παραλιακού μετώπου από τον Αγιόκαμπο έως και την Κουτσουπιά, ενώ παρόμοιες ζημιές υπήρξαν και στους παραλιακούς οικισμούς του δήμου Τεμπών. Σοβαρές είναι οι ζημιές σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου της παραλίας και των οικισμών από το “φούσκωμα” των ρεμάτων και των χειμάρρων που κατεβαίνουν από τον Κίσσαβο.
Επίσης, σημαντικές είναι οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή της περιοχής, στα μήλα που δεν είχαν συγκομιστεί και στην καστανοκαλλιέργεια. Ιδιαίτερα τα κάστανα -μια καλλιέργεια που εντοπίζεται στις ορεινές και ημιορεινές περιοχές του Κισσάβου και αποδίδει τα τελευταία χρόνια σημαντική πρόσοδο στους κατοίκους του- επλήγησαν ακριβώς στην έναρξη της περιόδου συγκομιδής. Η καταρρακτώδης βροχή προκάλεσε ζημιές στην έτοιμη προς συγκομιδή παραγωγή και σύμφωνα με μαρτυρίες των παραγωγών, μεγάλο μέρος της παρασύρθηκε από τον όγκο του νερού και είτε κατέληξε στα περιθώρια των αγρών είτε χάθηκε στα ρέματα. Επιπλέον, σημαντικότατες είναι οι ζημιές στο αγροτικό οδικό δίκτυο και κατά συνέπεια η πρόσβαση στα καστανοχώραφα είναι δύσκολη και κατά περιπτώσεις αδύνατη.
Οι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονται ότι είναι για άλλη μια φορά “στο ίδιο έργο θεατές”, ενώ οι πληγέντες αγωνιούν, καθώς βλέπουν τις περιουσίες τους να ζημιώνονται και την παραγωγή τους να χάνεται. Βεβαίως, οι παρεμβάσεις της πολιτείας πρέπει να είναι άμεσες για την αποτύπωση των ζημιών και την λήψη μέτρων ανακούφισης. Είναι καιρός, όμως, όπως και σε αντίστοιχες περιπτώσεις έχουμε επισημάνει, να υπάρξει ολική χαρτογράφηση της περιοχής και των αναγκαίων έργων, ώστε να μην επαναλαμβάνονται ζημιές στην ίδια περιοχή, όπως δυστυχώς συμβαίνει όλο και συχνότερα.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Με δεδομένη την επανάληψη τις τελευταίες δεκαετίες πλημμυρικών φαινομένων στην περιοχή και την πρόκληση ζημιών σε υποδομές και καλλιέργειες, προτίθεστε να προβείτε σε συνολική μελέτη και εκπόνηση των αναγκαίων έργων;
2. Σε ποιές ενέργειες θα προβείτε για την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές που καταστράφηκαν στον δήμο Αγιάς από την επέλαση της κακοκαιρίας “Αθηνάς” αλλά και την έγκαιρη αποτύπωση των ζημιών στην αγροτική παραγωγή και τη δίκαιη αποζημίωση των πληγέντων;

Αθήνα, 12 Οκτωβρίου 2021

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Ποσόστωση στην εισαγωγή σεισμοπαθών στις σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας και στις Στρατιωτικές σχολές

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ, ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ,

ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ, ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Θέμα: Ποσόστωση στην εισαγωγή σεισμοπαθών στις σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας και στις Στρατιωτικές σχολές

Οι σεισμοί της 3ης και 5ης Μαρτίου 2021 με επίκεντρο τις επαρχίες Ελασσόνας και Τυρνάβου προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε κατοικίες αλλά και υποδομές, όπως σχολεία. Η περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ μέχρι και σήμερα δεκάδες οικογένειες μένουν σε οικίσκους. Όπως ήταν φυσικό, η σεισμική διέγερση με τους αλλεπάλληλους μετασεισμούς είχε συνέπειες και στην προετοιμασία των μαθητών της Γ΄ λυκείου για την είσοδό τους στα ΑΕΙ. Πέραν της αναστάτωσης, του μετατραυματικού σοκ και της ψυχολογικής πίεσης, οι μαθητές των σεισμόπληκτων περιοχών της Ελασσόνας αντιμετώπισαν και πρακτικά προβλήματα, όπως οι δυσκολίες μελέτης στις έκτακτες συνθήκες στέγασης -αρχικά σε αντίσκηνα και κατόπιν σε οικίσκους- αλλά και η αποδιοργάνωση των φροντιστηριακών μαθημάτων.
Για όλους αυτούς τους λόγους ζητήσαμε την ενεργοποίηση της κείμενης νομοθεσίας και την έκδοση υπουργικής απόφασης για τον καθορισμό επιπλέον ποσόστωσης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ των μαθητών από τις σεισμόπληκτες περιοχές. Ωστόσο, στην υπουργική απόφαση Φ.253.2/111290/A5/9-9-2021 δεν υπήρξε αναφορά σε ποσόστωση για τις Σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Στρατιωτικές Σχολές, όπως έχει γίνει στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις σεισμών ή άλλων φυσικών καταστροφών και εύλογα ανέμεναν οι οικογένειες των μαθητών ότι θα συμβεί και για τους σεισμούς της 3ης και 5ης Μαρτίου. Με δεδομένο ότι αρχίζει η νέα ακαδημαϊκή χρονιά κάθε καθυστέρηση στην έκδοση διορθωτικής απόφασης δημιουργεί δυσχέρειες στην εγγραφή και στην ακώλυτη παρακολούθηση των μαθημάτων στις σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας και στις Στρατιωτικές σχολές.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Θεωρείτε εύλογο και δίκαιο το αίτημα να τύχουν του ευεργετήματος της ειδικής ποσόστωσης στα ΑΕΙ και οι σεισμόπληκτοι υποψήφιοι της Ελασσόνας και του Τυρνάβου στις σχολές των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Στρατιωτικές σχολές, όπως έγινε σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν; Αν ναι, τι προτίθεστε να πράξετε;

Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2021

Ο ερωτών βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Εγγραφή σε άλλη σχολή για όσους αποχωρούν από στρατιωτική σχολή για προσωπικούς λόγους

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Εγγραφή σε άλλη σχολή για όσους αποχωρούν από στρατιωτική σχολή για προσωπικούς λόγους

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις αν κάποιος εγγραφεί σε στρατιωτική σχολή ως επιτυχών στις πανελλαδικές εξετάσεις και εν συνεχεία παραιτηθεί επικαλούμενος προσωπικούς λόγους, τότε δεν έχει το δικαίωμα αυτόματης εισαγωγής σε άλλη σχολή ή τμήμα της επόμενης προτίμησής του στο μηχανογραφικό του δελτίο. Τέτοιο δικαίωμα έχουν μόνον οι εισακτέοι οι οποίοι απορρίπτονται για λόγους υγείας. Ο εισακτέος που δεν εμπίπτει στην παραπάνω κατηγορία οφείλει να αναμείνει την παρέλευση του ακαδημαϊκού έτους, ώστε να συμπληρώσει εκ νέου το μηχανογραφικό έντυπο των εξετάσεων, εισερχόμενος βεβαίως με ευκολία, καθώς οι βάσεις εισαγωγής στις στρατιωτικές σχολές είναι πολύ υψηλές.
Ως εκ τούτου, μαθητές με πολύ υψηλές επιδόσεις στις πανελλαδικές εξετάσεις, που τους επιτρέπουν να εισαχθούν σε οποιαδήποτε σχολή της αρεσκείας τους, και οι οποίοι για οποιοδήποτε λόγο αποφάσισαν να μην συνεχίσουν στην στρατιωτική σχολή που εισήχθησαν είναι αναγκασμένοι να χάσουν έναν ολόκληρο χρόνο από την εκπαιδευτική διαδικασία. Όπως είναι φυσικό, αυτή η εξέλιξη μπορεί να έχει και ψυχολογική επίπτωση στον νέο ή στην νέα, που δεν θα εισαχθεί αμέσως σε μια άλλη σχολή, παρά την υψηλή τους βαθμολογία. Επιπλέον, τα παιδιά αυτά, έχοντας ξεπεράσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, και εφόσον δεν εργάζονται, θα είναι επί ένα έτος ανασφάλιστα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

Προτίθεστε να εξετάσετε τη δυνατότητα όσοι νεοεισακτέοι στρατιωτικών σχολών αποχωρούν για προσωπικούς λόγους από αυτές να έχουν τη δυνατότητα εγγραφής κατά το ίδιο ακαδημαϊκό έτος στην αμέσως επόμενη σχολή προτίμησής τους στο μηχανογραφικό τους δελτίο, όπως ισχύει και για όσους απορρίπτονται από τις στρατιωτικές σχολές για λόγους υγείας;

Αθήνα, 2 Οκτωβρίου 2021

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Ρυθμίσεις για τα δάνεια πρώτης κατοικίας παλιννοστούντων ομογενών

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Ρυθμίσεις για τα δάνεια πρώτης κατοικίας παλιννοστούντων ομογενών

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ώστε να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή των δανείων που είχαν λάβει για την αγορά, την κατασκευή ή την βελτίωση σπιτιών που θα χρησιμοποιούνταν ως πρώτη κατοικία, επισημαίνουν οι παλιννοστούντες ομογενείς μας και ζητούν την ύπαρξη ευνοϊκών ρυθμίσεων για την αποπληρωμή τους.
Όπως οι ίδιοι αναφέρουν, με σκοπό να αποκτήσουν πρώτη κατοικία, εγκρίθηκαν και χορηγήθηκαν 35.000 δάνεια ύψους 60.000 ευρώ το καθένα, με την υπ’ αριθ. 96629/6295/03 απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης και Αιγαίου, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Ωστόσο, μια σειρά από παράγοντες επηρέασαν τη δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή αυτών των δανείων. Ως σημαντικότερους απ’ αυτούς αναφέρουν α) την κατακόρυφη αύξηση της εμπορικής αξίας των ακινήτων, λόγω της υψηλής ζήτησης που προκάλεσε η δανειοδότηση, β) την οικονομική κρίση που ακολούθησε και προκάλεσε υψηλότατη ανεργία στις τάξεις τους άρα και οικονομική στενότητα, και γ) την αδυναμία συνταξιοδότησης πολλών ηλικιωμένων παλιννοστούντων, λόγω των διατάξεων του νόμου 4387/2016, οι οποίοι στις πλείστες περιπτώσεις είναι ταυτόχρονα και δικαιούχοι των εν λόγω δανείων.
Ως εκ τούτου, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στην εξυπηρέτηση των στεγαστικών τους δανείων, οι παλιννοστούντες προτείνουν να συμπεριληφθούν σε πρόγραμμα κρατικής παρέμβασης για την προστασία της πρώτης κατοικίας ενημερωμένων δανειοληπτών, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με ευνοϊκότερους όρους και βάσει των μειωμένων εισοδημάτων τους.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Προτίθεστε να εξετάσετε τη δυνατότητα να υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις σχετικές με την εξυπηρέτηση των στεγαστικών δανείων για την πρώτη κατοικία που έχουν λάβει οι παλιννοστούντες ομογενείς, τα οποία δυσκολεύονται να αποπληρώσουν λόγω αντικειμενικών δυσκολιών;

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν το 2021 στην Κοινωνιολογία να εξεταστούν στο ίδιο μάθημα στις πανελλαδικές του 2022

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν το 2021 στην Κοινωνιολογία να εξεταστούν στο ίδιο μάθημα στις πανελλαδικές του 2022

Αναστάτωση έχει προκαλέσει σε μαθητές και στις οικογένειές τους η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης που θα ξανασυμμετάσχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις του 2022 (ως απόφοιτοι του 2021), να εξεταστούν στα Λατινικά, αντί της Κοινωνιολογίας που διδάχθηκαν και εξετάστηκαν πέρυσι.
Πρόκειται για μια απόφαση η οποία, προφανώς, προκαλεί τεράστιο πρόβλημα σε σημαντικό αριθμό υποψηφίων. Κι αυτό διότι καλούνται να εξεταστούν σε ένα νέο μάθημα, το οποίο δεν έχουν διδαχθεί. Μάλιστα, πρόκειται για μάθημα που αφορά ένα απαιτητικό γνωστικό αντικείμενο, όπως είναι μια άγνωστη γι’ αυτούς Γλώσσα, η εκμάθηση της οποίας απαιτεί δύο διδακτικά χρόνια με συστηματική διδασκαλία. Την ίδια ώρα, οι υποψήφιοι αυτοί θα έχουν να συναγωνιστούν συνυποψηφίους οι οποίοι το διδάσκονται ήδη από πέρυσι.
Ως συνέπεια αυτού του προβλήματος προκύπτει η εξαναγκαστική καταφυγή σε φροντιστηριακά μαθήματα, των οποίων το κόστος θα κληθούν να αναλάβουν οι οικογένειές των υποψηφίων, σε μια έτσι κι αλλιώς δυσχερή οικονομική συγκυρία.
Η κατάσταση αυτή, όπως είναι φυσικό, έχει προκαλέσει αισθήματα αδικίας και απογοήτευσης στους συγκεκριμένους υποψηφίους. Υπενθυμίζεται ότι όταν γινόταν στη Βουλή η συζήτηση για την αντικατάσταση του μαθήματος της Κοινωνιολογίας από τα Λατινικά (10.06.20) οι πανεπιστημιακές σχολές που θεραπεύουν την επιστήμη της Κοινωνιολογίας είχαν εκφράσει την αντίρρησή τους. Τότε είχε προταθεί η εναλλακτική όσοι υποψήφιοι στοχεύουν στις φιλολογικές σχολές να έχουν ως τέταρτο εξεταζόμενο μάθημα τα Λατινικά και όσοι τις κοινωνικές επιστήμες την Κοινωνιολογία, όπως ζητούσαν τα ίδια τα πανεπιστήμια.
Για αυτούς τους λόγους, είναι νομίζουμε εύλογο το υπουργείο Παιδείας να επιδείξει την προσήκουσα ευαισθησία και να επανεξετάσει τα δεδομένα, επιτρέποντας τουλάχιστον για τις εξετάσεις του 2022 οι υποψήφιοι που είχαν εξεταστεί το 2021 στην Κοινωνιολογία να εξεταστούν και πάλι σε αυτό το μάθημα που διδάχθηκαν.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

Προτίθεστε να επανεξετάσετε την απόφασή σας, ώστε οι υποψήφιοι της Θεωρητικής Κατεύθυνσης που θα ξανασυμμετάσχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις του έτους 2022 (ως απόφοιτοι του έτους 2021) να μην εξεταστούν στα Λατινικά, που δεν έχουν διδαχθεί, αλλά στην Κοινωνιολογία που διδάχθηκαν και εξετάστηκαν πέρσι;

Αθήνα, 19 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό παλιννοστούντων ομογενών

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

ΘΕΜΑ: Ρυθμίσεις για το συνταξιοδοτικό παλιννοστούντων ομογενών

Τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει ο περιβόητος νόμος Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016 και ειδικά τα όσα προβλέπονται με τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 2) στη συνταξιοδότηση των ομογενών μας από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, είναι γνωστά, καθώς και στο παρελθόν μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ζητήσαμε διευθέτησή τους.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου, ένας υποψήφιος συνταξιούχος χρειάζεται 35 χρόνια μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, για να κριθεί δικαιούχος της πλήρους καταβολής του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, ενώ δικαιούται να λάβει πλήρη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ μόνον αν διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα επί σαράντα χρόνια. Σε διαφορετική περίπτωση η εθνική σύνταξη μειώνεται κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα ετών μόνιμης και νόμιμης διαμονής, και αντιστοίχως κατά 1/35 για το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης. Οι παλιννοστούντες, όμως, συμπατριώτες μας που ήλθαν από τις χώρες που διαδέχθηκαν τη διαλυμένη ΕΣΣΔ, όπως είναι η Ρωσία, η Ουκρανία, η Αρμενία, η Γεωργία, το Ουζμπεκιστάν, το Καζακστάν δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να λάβουν πλήρη εθνική σύνταξη. Κι αυτό συμβαίνει διότι, όλοι τους ξεκίνησαν να έρχονται στην Ελλάδα από τη δεκαετία του 1990. Επίσης, τα Ειδικά Δελτία Ταυτότητας Ομογενούς άρχισαν να εκδίδονται μόλις το 1998.
Για τον λόγο αυτό οι ηλικιωμένοι παλιννοστούντες υψώνουν φωνή απόγνωσης, εξαιτίας των μεγάλων προβλημάτων διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, καθώς σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να καλύψουν ακόμα και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.
Η πολιτεία οφείλει να επανεξετάσει το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παλιννοστούντες ομογενείς, πολλοί εκ των οποίων υπέστησαν διώξεις στις χώρες από όπου προήλθαν λόγω της καταγωγής τους, διορθώνοντας την αδικία που συντελέστηκε με τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, βάσει της νομοθεσίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Προτίθεστε να επανεξετάσετε τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των παλιννοστούντων ομογενών μας, ώστε να διορθωθεί η αδικία που έχει προκληθεί από τον ‘νόμο Κατρούγκαλου’, και καταδικάζει σε εξαιρετικά δυσχερείς συνθήκες διαβίωσης την κατηγορία αυτή των συμπατριωτών μας;

Αθήνα, 6 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Αναγκαία η λειτουργία ολιγομελών λυκειακών τμημάτων στον νομό Λάρισας

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Αναγκαία η λειτουργία ολιγομελών λυκειακών τμημάτων στον νομό Λάρισας

Η προσπάθεια για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη της και τις ιδιάζουσες συνθήκες κάτω από τις οποίες μαθητές στην επαρχία παρακολουθούν τα σχολικά μαθήματα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου η επέλαση της πανδημίας δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα.
Υπό αυτό το πρίσμα, η πρόσφατη Απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την έγκριση λειτουργίας τμημάτων ομάδων μαθημάτων Προσανατολισμού στο Γενικό Λύκειο για το
σχολικό έτος 2021-2022, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, η οποία δεν περιλαμβάνει λυκειακά τμήματα σε διάφορα σχολεία του νομού Λάρισας, παρότι υπήρξε η σχετική εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, προκαλεί εύλογες αντιδράσεις. Η πρώτη αντίδραση προήλθε από τη δημοτική αρχή του Δήμου Τεμπών, η οποία με επιστολή της ζητά την έγκριση των πέντε (5) λυκειακών τμημάτων μαθημάτων προσανατολισμού σε Μακρυχώρι και Γόννους που δεν εγκρίθηκε η λειτουργία τους. Ωστόσο, το ίδιο πρόβλημα υφίσταται και σε άλλα λύκεια του νομού και συγκεκριμένα στη Φαλάνη, στην Κοιλάδα, στην Τσαριτσάνη, στη Νίκαια, στα 11ο και 13ο Γενικά Λύκεια της Λάρισας, καθώς και σε τμήματα ειδικοτήτων στα 2ο και 4ο ΕΠΑΛ Λάρισας και το ΕΠΑΛ Τυρνάβου.
Ιδιαίτερα για τα Λύκεια των χωριών, όπου η μετακίνηση των παιδιών σε άλλα σχολεία δεν είναι εύκολη, δημιουργώντας επιπρόσθετα ζητήματα σε γονείς αλλά και στην ήδη απαιτητική καθημερινότητα των μαθητών, η πολιτεία οφείλει να δείχνει κατανόηση και να παράσχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις, ειδικά σε μια χρονική στιγμή που πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την αποτροπή διασποράς της πανδημίας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια υπουργός:

1. Για ποιους λόγους δεν συμπεριλήφθησαν στην υπ’ αριθμ. 106077/Δ2/1-09-2021 Απόφαση για την κατά παρέκκλιση έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων Ομάδων μαθημάτων Προσανατολισμού Γενικού Λυκείου για το σχολικό έτος 2021-22, τα ολιγομελή τμήματα των λυκειακών τάξεων που προαναφέρθηκαν, παρότι προτάθηκαν από την αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης;
2. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε τροποποίηση της ανωτέρω Απόφασης ώστε να συμπεριλαμβάνει και τα ολιγομελή λυκειακά τμήματα των λυκείων του νομού Λάρισας που δεν εγκρίθηκαν;

Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΑΚ ΑΓΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΓΑΚ ΑΓΙΑΣ

Τα κατά τόπους παραρτήματα των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) συνιστούν ανεκτίμητες κιβωτούς της συλλογικής μνήμης, χώροι που δραστηριοποιείται η δημιουργική ιστορική έρευνα και διαμορφώνεται μια έγκυρη αντίληψη για το κοινό παρελθόν μας.
Σύμφωνα, ωστόσο, με δημοσίευμα στον τοπικό τύπο (εφ. «Ελευθερία», 1.9.2021), το παράρτημα των ΓΑΚ στην Αγιά του νομού Λάρισας δεν θα είναι σε θέση να λειτουργεί κανονικά λόγω έλλειψης προσωπικού. Να σημειωθεί ότι η στελέχωσή του τα τελευταία χρόνια λάμβανε χώρα κατόπιν αποσπάσεων εκπαιδευτικών, όμως, για την περίοδο 2021-2022, δεν εκδηλώθηκε ανάλογο ενδιαφέρον από εκπαιδευτικούς. Συνεπώς, ως προσωρινή λύση, αποφασίστηκε η λειτουργία του χώρου που στεγάζονται τα ΓΑΚ τρεις φορές το μήνα με μέριμνα των ΓΑΚ της Λάρισας. Μια λύση ανάγκης, που, αναμφίβολα, δεν επιλύει το πρόβλημα και υποβαθμίζει την αποστολή των ΓΑΚ.
Διότι, δομές όπως τα ΓΑΚ για να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους ως κοιτίδες ιστορικής μνήμης άλλα και ως κυψέλες ιστορικής έρευνας, θα πρέπει να λειτουργούν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο στελέχωσής τους από το ισχύον, δηλαδή με προσωπικό μέσω ετήσιων αποσπάσεων. Η λεπτομερειακή δουλειά που απαιτείται για την ανίχνευση κρατικών και δημόσιων ιστορικών αρχείων και συλλογών -όπως είναι η παραλαβή, η ταξινόμηση, η αρχειοθέτηση, η καταλογογράφηση, η ψηφιοποίηση, η δημοσιοποίηση, η παρουσίαση και κυρίως η προστασία και η διατήρησή τους, ως κομμάτι του εθνικού μας πλούτου- προϋποθέτει τη στελέχωσή τους με προσωπικό που κατέχει εξειδικευμένα προσόντα και έχει τη δυνατότητα να αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο για την παραγωγή έργου.
Συνεπώς, η αποτελεσματική λειτουργία και η επίτευξη της αποστολής των ΓΑΚ για τα δημόσια αρχεία και έγγραφα, όπως αυτά περιγράφονται στην κείμενη νομοθεσία (νόμος 4610/2019 – ΦΕΚ 70/Α/7.5.2019) εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την επαρκή και πληρέστερη στελέχωσή τους με το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Προτίθεστε να μεριμνήσετε ώστε να βρεθεί αξιόπιστη λύση για τη στελέχωση των ΓΑΚ Αγιάς, ώστε να λειτουργούν κανονικά, εκπληρώνοντας έτσι και τον ρόλο της ύπαρξής τους;

Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2021

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...