Menu
A+ A A-

Μ. Χαρακόπουλος από Βλαχοχώρια Γρεβενών: Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε απαιτούν πολιτική σταθερότητα (Φωτό)

ΜΑΧΙΜΟΣ 1 3

Γρεβενά, 15 Αυγούστου 2022

Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΒΛΑΧΟΧΩΡΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ:

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε απαιτούν πολιτική σταθερότητα

«Η Κοίμηση της Θεοτόκου τον 15αύγουστο αποτελεί για τους απανταχού Έλληνες την μεγάλη εορτή του θέρους, με την οποία εκδηλώνεται η γνήσια πίστη του λαού μας στην Παναγία. Σε Αυτή προστρέχουμε σε κάθε δυσκολία, εκζητώντας τη μεσιτεία της με το “βόηθα Παναγιά” σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, με την πραγματοποίηση των εθίμων των ημερών αυτών σε κάθε γωνιά όπου υπάρχει ελληνισμός, ενισχύονται εκ νέου οι δεσμοί των κοινοτήτων, αναβιώνουν οι παραδόσεις, πιάνουμε και πάλι το νήμα του παρελθόντος μας και νιώθουμε αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία για το αύριο. Χωρίς αμφιβολία, η γιορτή της Παναγίας εορτάζεται παντού κατά τρόπο πανηγυρικό και μυσταγωγικό. Ωστόσο, δύσκολα μπορεί να νοιώσει κάποιος τα ίδια συναισθήματα και το θρησκευτικό δέος όσο εδώ ψηλά στις βουνοκορφές της Πίνδου όπου βρίσκονται τα βλαχοχώρια των Γρεβενών. Η επαφή με την ελευθερία του φυσικού περιβάλλοντος, όπου είναι διακριτική η ανθρώπινη παρέμβαση, σε συνδυασμό με τον καταπληκτικό τρόπο που οι βλαχόφωνοι Έλληνες γνωρίζουν να τιμούν τις θρησκευτικές μας εορτές, είναι συναισθήματα που δύσκολα περιγράφονται. Χρόνια Πολλά σε όλους!». Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την αρχιερατική Λειτουργία στα Άβδελλα Γρεβενών, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαυίδ και τους παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία του χωριού. Ο Θεσσαλός πολιτικός, την προηγούμενη συμμετείχε στον εσπερινό με τα εγκώμια της Παναγία και στην περιφορά του επιταφίου στη Σμίξη.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη δήλωσή του ανέφερε, επίσης, ότι «ο ελληνισμός βιώνει μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, με πολλές εξωτερικές προκλήσεις, που καλείται να τις αντιμετωπίζει επιτυχώς, σε κλίμα ενότητας και ομοψυχίας. Τόσο η αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία αναβαθμίζει τις αμφισβητήσεις της έναντι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της ίδιας της κυριαρχίας μας, όσο και οι αναταράξεις στην οικονομία λόγω της διεθνούς αύξησης των τιμών της ενέργειας, που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό, αφαιρώντας σημαντικό μέρος από τα εισοδήματα των πολιτών, απαιτούν πρωτίστως πολιτική σταθερότητα».

ΜΑΧΙΜΟΣ 2 3

ΜΑΧΙΜΟΣ 3 3

ΜΑΧΙΜΟΣ 4 2

ΜΑΧΙΜΟΣ 5 2

ΜΑΧΙΜΟΣ 6 1

ΜΑΧΙΜΟΣ 7

ΜΑΧΙΜΟΣ 8 1

ΜΑΧΙΜΟΣ 9

ΜΑΧΙΜΟΣ 10

ΜΑΧΙΜΟΣ 11

ΜΑΧΙΜΟΣ 12

ΜΑΧΙΜΟΣ 13

ΜΑΧΙΜΟΣ 14

ΜΑΧΙΜΟΣ 15

ΜΑΧΙΜΟΣ 16

Read more...

Μ.Χαρακόπουλος το 15γουστο στην Σαμαρίνα: Παρουσίαση του τόμου για την Αγία Σοφία στη Μεγάλη Παναγιά

ΜΑΧΙΜΟΣ 2

Αθήνα, 13 Αυγούστου 202 

Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟΝ 15ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΤΗΝ ΣΑΜΑΡΙΝΑ:

Παρουσίαση του τόμου για την Αγία Σοφία στη Μεγάλη Παναγιά Σαμαρίνας

Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος θα μιλήσει σε εκδήλωση για την παρουσίαση του Τόμου «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», που θα λάβει χώρα ανήμερα της Παναγίας, την Δευτέρα 15 Αυγούστου 2022 και ώρα 20:00 στον Προαύλιο χώρο της Εκκλησίας της Μεγάλης Παναγιάς, στη Σαμαρίνα των Γρεβενών.
Με την ευκαιρία της παρουσίασης του Τόμου, ο ομότιμος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Τρίτος θα αναπτύξει το θέμα: «Βλαχόφωνοι Έλληνες και Ορθοδοξία» και ο συγγραφέας και πολιτικός επιστήμων κ. Κωνσταντίνος Χολέβας θα αναπτύξει εισήγηση με τίτλο: «Γιατί μας ενδιαφέρει σήμερα η Αγία Σοφία και ο Βυζαντινός πολιτισμός».
Στην παρουσίαση χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαυίδ, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Κασαπίδης, ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Γιώργος Δασταμάνης και ο Πρόεδρος της Σαμαρίνας κ. Γιάννης Λυγούρας.
Σημειώνεται ότι ο Τόμος για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας είναι αποτέλεσμα της εργασίας μιας πολυεθνικής ομάδας ερευνητών/επιστημόνων και περιλαμβάνει 37 ιστορικούς ναούς αφιερωμένους στη Σοφία του Θεού, οι οποίοι βρίσκονται σε 11 χώρες από τη Σκωτία μέχρι τα βάθη της Κίνας και από την Κύπρο ως την Αγία Πετρούπολη.
Το βιβλίο, έως σήμερα, έχει μεταφραστεί σε 9 γλώσσες (Αγγλικά, Αραβικά, Βουλγαρικά, Ιταλικά, Ουκρανικά, Ρουμανικά, Ρωσικά, Σερβικά), ενώ συνεχίζεται η μετάφρασή του και σε άλλες.
Αφορμή της έκδοσης στάθηκε η αυθαίρετη απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία στην Πόλη σε μουσουλμανικό τέμενος. Σκοπός της πρωτοβουλίας της ΔΣΟ είναι η ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης και ο συντονισμός της πίεσης απέναντι στην Τουρκία, ώστε να ακυρωθεί η ανιστόρητη και βέβηλη αυτή απόφαση.

ΜΑΞΙΜΟΣ 8

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Βραδυνή: “Το εθνικό συμφέρον δεν προτάσσει εκλογές” - Τι απαντά για υποκλοπές, ελληνοτουρκικά και ακρίβεια.

IMG 0106 1

Αθήνα, 12 Αυγούστου 2022

 

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Βραδυνή
και τον Κώστα Μελισσόπουλο

«Το εθνικό συμφέρον δεν προτάσσει εκλογές»

«Με όσα συμβαίνουν στη διεθνή σκηνή απαιτείται σταθερότητα, ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις προκλήσεις», τονίζει σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής», ο βουλευτής Λαρίσης της Ν.Δ., πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος, επισημαίνοντας ότι «το εθνικό συμφέρον προτάσσει πολιτική σταθερότητα και όχι εκλογές». Αναφερόμενος στο θέμα των παρακολουθήσεων ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «πρόκειται για σοβαρότατη υπόθεση», αλλά τονίζει ότι θα ήταν άδικο να επισκιάσει το έργο που έγινε από την κυβέρνηση εδώ και τρία χρόνια.
Ο κ. Χαρακόπουλος αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά κάνει λόγο για «παροξυσμό μεγαλοϊδεατισμού της Τουρκίας» και εκτιμά ότι «όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά, υπό την οπτική μίας εκβιαστικής τακτικής συνολικά προς τη Δύση, και όχι μόνον εναντίον της Ελλάδος και της Κύπρου». Τέλος, εκτιμά ότι εκλογικός στόχος της Ν.Δ. είναι η αυτοδυναμία, και πως εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, λόγω απλής αναλογικής, μετά τις εκλογές θα μελετηθούν τα νέα δεδομένα και θα αποφασιστεί εάν θα γίνουν νέες εκλογές ή συνεργασία με άλλα κόμματα

1. Κύριε Χαρακόπουλε ποια είναι η άποψη σας για τα όσα έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα με το θέμα των υποκλοπών;

Αναμφίβολα πρόκειται για σοβαρότατη υπόθεση, η οποία, όμως, θα ήταν άδικο να επισκιάσει το σημαντικότατο έργο που έχει γίνει αυτά τα τρία χρόνια της διακυβέρνησης Μητσοτάκη σε όλους τους τομείς. Και ορθώς ο πρωθυπουργός όχι μόνο πήρε αποστάσεις από τους χειρισμούς που υπήρξαν, αλλά όπως τόνισε στη δήλωσή του είναι αποφασισμένος να μην μείνει καμία σκιά, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου και της λογοδοσίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, οφείλουμε να αναβαθμίσουμε τη λειτουργία του συστήματος συλλογής και αξιοποίησης πληροφοριών, σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Οι νέες αυστηρότερες δικλείδες ασφαλείας στη δραστηριότητα της ΕΥΠ, στόχο έχουν να επιφέρουν την απαιτούμενη ισορροπία, ανάμεσα στην αποτελεσματικότητα της δράσης της και τον σεβασμό στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα όλων των πολιτών.

2. Εκτιμάτε ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα αποτελούσε λύση για τη χώρα;

Ας ρίξουμε μια ματιά στο τι συμβαίνει γύρω μας και στο τι μας περιμένει την περίοδο που έρχεται και μετά ας κρίνουμε αν χρειαζόμαστε εκλογές. Έχουμε, λοιπόν, την συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία, με τις δραματικές συνέπειες που αυτός προκαλεί στην εκτόξευση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων. Όλοι αναμένουν έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα για όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Ταυτόχρονα, η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας βρίσκεται σε νέα έξαρση. Και είναι βέβαιο ότι η συνέχεια θα είναι ανάλογη και το επόμενο διάστημα. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον πόσο σώφρων και πόσο υπεύθυνη θα ήταν η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες; Και η οποία, μάλιστα, λόγω της νάρκης της απλής αναλογικής, που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί οδηγήσει σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις! Το εθνικό συμφέρον, επομένως, προτάσσει την διατήρηση της πολιτικής σταθερότητας ώστε να διαπλεύσουμε με ασφάλεια την τρικυμιώδη θάλασσα των προκλήσεων που ανοίγεται μπροστά μας.

3. Πιστεύετε ότι η Άγκυρα έχει σκοπό να οξύνει περαιτέρω τις σχέσεις με την χώρα μας, ή απλώς μπλοφάρει;

Είναι φανερό ότι η Τουρκία βρίσκεται σε ένα παροξυσμό μεγαλοϊδεατισμού κι αυτό διαπιστώνεται με όλα αυτά τα ανιστόρητα οράματα του νεοοθωμανισμού, της “γαλάζιας πατρίδας”. Παράλληλα, παρά τη σκληρή εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, οπαδοί και αντίπαλοι του Ερντογάν, συντάσσονται σε μια ακραία ρητορική κατά της Ελλάδος. Τα όσα ακούμε τους τελευταίους μήνες δεν έχουν προηγούμενο. Έφτασε ο υπουργός Άμυνας να επικαλείται τον “Αλλάχ” για την κατάληψη ελληνικού νησιού, όπως είναι το Καστελόριζο! Οπωσδήποτε η, εν χορδαίς και οργάνοις, έξοδος του γεωτρύπανου “Αμπτουλχαμίντ Χαν” στη Μεσόγειο, δεν προοιωνίζει κάτι θετικό. Όλα τα σενάρια παραμένουν ανοικτά, υπό την οπτική μιας εκβιαστικής τακτικής συνολικά προς τη Δύση -κι όχι μόνον εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Σε κάθε περίπτωση, εμείς οφείλουμε να παραμένουμε σε ετοιμότητα, στρατιωτική και διπλωματική, επαναλαμβάνοντας ακούραστα σε εχθρούς και φίλους ότι εκπτώσεις στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν πρόκειται να κάνουμε.

4. Η ακρίβεια μαστίζει τα νοικοκυριά, και τα επιδόματα δεν φαίνεται να είναι λύση. Φταίει για όλα ο πόλεμος στην Ουκρανία, ή μήπως υπάρχουν αδυναμίες διαχείρισης και στην κυβέρνηση;

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βρέθηκε σχεδόν από τις αρχές του βίου της στο κέντρο μιας τέλειας πλανητικής καταιγίδας. Αρχικώς, με την πανδημία του κορονοϊού, που πάγωσε την οικονομική δραστηριότητα. Εν συνεχεία, λόγω του πολέμου και της εκτίναξης των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, που με τη σειρά τους συμπαρέσυραν και τις τιμές πολλών άλλων προϊόντων, μεταξύ αυτών και των τροφίμων. Εντούτοις, όλα αυτά χρόνια το κράτος στάθηκε δίπλα στον δοκιμαζόμενο πολίτη, τον πληττόμενο επιχειρηματία, τον απλό εργαζόμενο. Η επιδοματική πολιτική στη συγκεκριμένη περίοδο είχε ιδιαίτερη αξία γιατί απέτρεψε την κατάρρευση μεγάλων κλάδων της οικονομίας και τη εκτόξευση της ανεργίας. Και τώρα πάλι η κρατική αρωγή ήταν αυτή που αποκατέστησε κάπως τις ισορροπίες από τα φουσκωμένα τιμολόγια της ηλεκτρικής ενέργειας. Προφανώς, όμως, η λύση δεν είναι τα επιδόματα. Και κυρίως για μια φιλελεύθερη κυβέρνηση, όπως αυτή της Νέας Δημοκρατίας, που πιστεύει στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και στην προσέλκυση επενδύσεων. Ωστόσο, θα ήταν κάποιος αιθεροβάμων αν ανέμενε ότι όσο καλά και αν τα πάει μια κυβέρνηση σε αυτόν τον τομέα θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό, την ώρα που συμβαίνουν οι δεδομένες παγκόσμιες αναταράξεις.

5. Εκτιμάτε ότι θα είναι δυνατή μια κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές με απλή αναλογική, ή θα χρειαστούν και δεύτερες εκλογές;

Όποτε γίνουν οι εκλογές, στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η αυτοδυναμία γιατί η χώρα χρειάζεται σταθερότητα, για να μπορέσει να απαντήσει με επάρκεια στις προκλήσεις των καιρών. Κι αυτό νομίζω ότι θα είναι και το δίλημμα των εκλογών. Εξάλλου, είναι πολύ πρόσφατη η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να γίνουν οι αναγκαίες συγκρίσεις. Από εκεί και πέρα, το οποιοδήποτε σενάριο συγκυβέρνησης, αν η ΝΔ δεν είναι αυτοδύναμη, θα πρέπει να το δούμε στις δεδομένες συνθήκες που θα προκύψουν μετά τις εκλογές. Τότε θα κριθεί αν είναι προτιμότερη η κυβερνητική συνεργασία ή δεύτερες εκλογές που θα ξεκαθαρίσουν το τοπίο.

 

Read more...

Μάξιμος Χαρακόπουλος για απάντηση υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης: Άμεση λήψη μέτρων στήριξης για αμπελουργία οινοστάφυλων

Φωτ. 1 1

Λάρισα, 11 Αυγούστου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:

Άμεση λήψη μέτρων στήριξης για αμπελουργία οινοστάφυλων

«Αναμφίβολα η ενεργειακή κρίση ανέτρεψε δεδομένα και ενίσχυσε την επισφάλεια που ήδη επικρατούσε στον αμπελοοινικό τομέα λόγω των επιπτώσεων του Covid. Γι αυτό και οι αποφάσεις της πολιτείας για τη στήριξη της αμπελουργίας που παράγει σταφύλια για οινοποίηση θα πρέπει να επισπευσθούν και σύντομα να δρομολογηθούν συγκεκριμένα μέτρα, εξετάζοντας ενδελεχώς και τις δυνατότητες του Β΄ πυλώνα της ΚΑΠ». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Στύλιου σε σχετική κοινοβουλευτική του παρέμβαση.
Ο Θεσσαλός πολιτικός με Αναφορά του, γνωρίζοντας την πολυδιάστατη σημασία της αμπελουργίας οινοποιήσιμων σταφυλιών στην περιοχή του Τυρνάβου, συνηγορούσε στο αίτημα του προέδρου του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Χρήστου Τσιτσιρίγκου για την ενίσχυση της αμπελοκαλλιέργειας οινοστάφυλων, αξιοποιώντας τα ειδικά μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέσω του Β΄ πυλώνα της ΚΑΠ, αφού, οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις της πολιτείας αφορούσαν μόνο τον κλάδο της οινοποιίας και όχι την παραγωγική διαδικασία των οινοποιήσιμων σταφυλιών.
Στην απάντησή του, ο αρμόδιος υφυπουργός αναφέρει ότι «όσον αφορά στην ένταξη της αμπελοκαλλιέργειας στα μέτρα ενίσχυσης από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης μέσω του Β΄ πυλώνα της ΚΑΠ, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται εκτίμηση επιπτώσεων και σύντομα θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις».

Κυβερνητικές παρεμβάσεις
Στη συνέχεια κάνει λόγο για τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα συνολικά μέχρι σήμερα, από την έναρξη των αλλεπάλληλων κρίσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
• Την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας με παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ (Κρατικές Ενισχύσεις, ΠΑΑ, Επιστρεπτέα Προκαταβολή).
• Την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης με παρεμβάσεις που άγγιξαν τα 370 εκατ. ευρώ για την έγκαιρη, έγκυρη και πληρέστερη κάλυψη των ζημιών.
• Νομοθετικές παρεμβάσεις για να επιταχυνθούν άλλοτε χρονοβόρες διαδικασίες, να δώσουμε τη δυνατότητα προκαταβολών και να διευρύνουμε τις αποζημιώσιμες ζημιές.
• Ενεργοποίηση του μέτρου της επιστροφής του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης πετρελαίου, μετά την κατάργησή του το 2016, που για το 2022 έχει προϋπολογιστεί στα 60 εκατ. ευρώ και η επιστροφή για το πρώτο εξάμηνο 2022 έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο 2022.
• Εξασφάλιση 26 εκ ευρώ από το αποθεματικό κρίσης που ενεργοποίησε η ΕΕ.
Επιπρόσθετα, σχετικά με πιο εξειδικευμένα μέτρα για τον πρωτογενή τομέα αναφέρει:
• Την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ των λιπασμάτων στο 6% και την μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους των αγροτικών επιχειρήσεων.
• Την νέα φορολογική κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%, την μείωση του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων, από το 28% στο 22% και την μείωση της φορολογίας στο 10% των κερδών των συλλογικών αγροτικών σχημάτων.
• Την μείωση της προκαταβολής φόρου στο 80% για τα νομικά πρόσωπα και στο 55% για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική δραστηριότητα.
• Την εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος και την μη επιβολή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στην αξία των αγροτεμαχίων των φυσικών προσώπων, συνεπώς και των αγροτών
Καταλήγοντας στην απάντησή του ο κ. Στύλιος διευκρινίζει ότι σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση «λαμβάνει υπ’ όψιν κάθε νέα πρόταση και μέσα από μία ανοιχτή, δυναμική διαδικασία συνεχούς επικοινωνίας και αναπροσαρμογής, προβαίνει σε συνεχώς νέα μέτρα, αναλόγως της εξέλιξης των γεγονότων».

Φωτ. 2 1

Φωτ.1. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Στύλιο.

Φωτ. 2. Ενημέρωση του Μάξιμου Χαρακόπουλου από τον Πρόεδρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, Χρήστο Τσιτσιρίγκο.

Read more...

Μ.Χαρακόπουλος: Να παταχθούν τα φαινόμενα νοθείας των καυσίμων

 Μάξιμος Χαρακόπουλος

Αθήνα, 10 Αυγούστου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ:

Να παταχθούν τα φαινόμενα νοθείας των καυσίμων

Στη Βουλή φέρνει τις καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων για νοθεία στα καύσιμα ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.
Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του στους υπουργούς Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα τονίζει ότι «οι αλματώδεις αυξήσεις στο κόστος των καυσίμων, λόγω της ενεργειακής κρίσης, που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχουν ως μοιραία συνέπειά τους την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων στήριξης της κοινωνίας για την υπέρβαση της παρούσας δοκιμασίας, έχει προωθήσει δράσεις όπως το fuel pass. Δυστυχώς, όμως, το φως της δημοσιότητας βλέπουν καταγγελίες οι οποίες αναφέρουν πως στα καύσιμα υφίσταται εκτεταμένη νοθεία. Το αποτέλεσμα, είναι, εκτός των άλλων, η μεγάλη απώλεια εσόδων, τα οποία, διαφορετικά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν προς όφελος των πολιτών, σε μια κρίσιμη για την οικονομία συγκυρία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επώνυμη καταγγελία του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ) κ. Θέμη Κιουρτζή (huffingtonpost.gr, από 27.07.2022), η νοθεία στα καύσιμα εντοπίζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, και στοιχίζει στο κράτος την απώλεια εσόδων της τάξης των 700 εκατ. έως 1 δις ευρώ, εξαιτίας της διαφυγής φόρων.
Ο πρόεδρος των πρατηριούχων καταγγέλλει ότι η νοθεία γίνεται με προσθήκη διαλυτών στα καύσιμα που δεν ανιχνεύονται, και με διακίνηση λαθραίου καυσίμου που αντί να εξαχθεί, δεν περνά τα σύνορα, επιστρέφει σε εγχώριες δεξαμενές και πωλείται κανονικά, με αποτέλεσμα τα υπερκέρδη από την απουσία φορολόγησης.
Ως λόγοι που το πρόβλημα της νοθείας γιγαντώνεται αναφέρονται:
• οι παράνομες παρεμβάσεις στα συστήματα εισροών-εκροών, απόρροια των 35 περίπου διαφορετικών τύπων που απαντώνται σε όλη την επικράτεια, αντί για ένα ενιαίο που θα μπορούσε να ελεγχθεί αποτελεσματικότερα,
• η αδυναμία παρακολούθησης σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, και
• οι ελλιπείς έλεγχοι.
Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι υπάρχουν πρατήρια που πωλούν καύσιμα σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που τα προμηθεύονται από τα διυλιστήρια, τη στιγμή που το μέσο περιθώριο κέρδους των νόμιμων επιχειρήσεων έχει περιοριστεί στο 3% με 4%.
Τέλος, ειδική μνεία γίνεται για κίνητρα σε νομούς της Βόρειας Ελλάδας ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο προμήθειας καυσίμων από γειτονικές χώρες, το οποίο επίσης στερεί έσοδα στο κράτος λόγω μειωμένης κατανάλωσης».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς «σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να παταχθούν τα φαινόμενα νοθείας που διατυπώνονται λεπτομερώς στις καταγγελίες του προέδρου του κλαδικού Πανελλήνιου οργάνου των Πρατηριούχων και Εμπόρων Καυσίμων, που είδαν το φως της δημοσιότητας;».

Read more...

Κεραμέως σε Χαρακόπουλο: Αποσπάστηκε εκπαιδευτικός για διδασκαλία ελληνικών στη Σικελία • Ευχαριστίες Καραμπάτσα σε Μάξιμο

Χαρακόπουλος Κεραμέως

Αθήνα, 9 Αυγούστου 2022

ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΣΕ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ:

Αποσπάστηκε εκπαιδευτικός για διδασκαλία ελληνικών στη Σικελία

• Ευχαριστίες Καραμπάτσα σε Μάξιμο

Την διαβεβαίωση ότι για την επόμενη σχολική χρονιά, στο πλαίσιο της στήριξης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, εκδόθηκε η σχετική απόσπαση μιας εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ70 για την Ιταλία, έδωσε στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, μετά από σχετική ερώτησή του.
Η άμεση κοινοβουλευτική παρέμβαση του Θεσσαλού πολιτικού έγινε μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπεύθυνο πολιτιστικών δραστηριοτήτων την Ελληνικής Κοινότητας Σικελίας “Τρινακρία”, κ. Βασίλη Καραμπάτσα, για την μη πραγματοποίηση απόσπασης εκπαιδευτικού κατά την περυσινή σχολική χρονιά (2021-2022) στην έδρα της κοινότητας, το Παλέρμο, για τα μαθήματα σε ελληνικής και μη καταγωγής παιδιά, αλλά και στα ιταλικά Λύκεια της περιοχής του Παλέρμο. Η έλλειψη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνο ολόκληρο το πρόγραμμα που είχε με επιτυχία προωθηθεί στα ιταλικά κλασικά Λύκεια, κατά τα προηγούμενα χρόνια.
Για την θετική εξέλιξη ο κυβερνητικός βουλευτής ενημέρωσε τον κ. Καραμπάτσα, ο οποίος και τον ευχαρίστησε για την καθοριστική του παρέμβαση στην επίλυση του προβλήματος.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ερώτησή του προς την υπουργό Παιδείας είχε επισημάνει το έργο της Ελληνικής Κοινότητας Σικελίας “Τρινακρία” -που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια από την ίδρυσή της- στη διάσωση του ελληνικού πολιτισμού στην άλλοτε Μεγάλη Ελλάδα και υπογράμμιζε ότι «η στήριξη των ελληνικών κοινοτήτων του εξωτερικού πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική πολιτεία, ως χρέος προς τους ομογενείς μας που επιθυμούν να διατηρήσουν την ελληνική τους ταυτότητα στις χώρες που διαμένουν. Τμήμα του μείζονος ελληνισμού συνιστούν και οι Έλληνες της Σικελίας, που προσπαθούν όχι μόνον να διδαχθούν οι ίδιοι και τα παιδιά τους τη νεοελληνική γλώσσα, αλλά και να τη διαδώσουν στο εκπαιδευτικό σύστημα του νησιού αυτού της Ιταλίας».
Στην απάντησή της η αρμόδια υπουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων ότι «το Υ.ΠΑΙ.Θ. έχοντας ως μέλημα τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων του εξωτερικού, με την έγκαιρη στελέχωση όλων των μονάδων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, προβαίνει, με την έναρξη εκάστοτε σχολικού έτους, -αλλά και εν συνεχεία, αναλόγως των αναφυομένων αναγκών-, στην έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων περί Πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκπαιδευτικών για απόσπαση στο εξωτερικό, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις των αρμοδίων Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού. Για την επόμενη σχολική χρονιά, στο πλαίσιο της στήριξης της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. 87922/Η2/15-7-2022 (ΑΔΑ: 6Μ8Φ46ΜΤΛΗ-ΦΑΦ) Υ.Α. με θέμα ‘‘Αποσπάσεις εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού για τα σχολικά έτη 2022-2023, 2023-2024, 2024-2025 και 2023, 2024 & 2025 Ν. Ημισφαιρίου’’, με την οποία αποσπάστηκε μία εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ70 για την Ιταλία, από τον βασικό πίνακα της Ιταλίας, βάσει της αριθμ. 77050/Η2/30-6-2022 (ΑΔΑ: 91ΙΗ46ΜΤΛΗ-ΛΨ9) Υ.Α. με θέμα «Κύρωση των τελικών πινάκων αξιολόγησης υποψηφίων εκπαιδευτικών προς απόσπαση στις σχολικές μονάδες του εξωτερικού σχολικού έτους 2022-2023 και 2023 για το Νότιο Ημισφαίριο». Η τοποθέτηση των αποσπασμένων εκπαιδευτικών είναι αρμοδιότητα των οικείων Συντονιστών/Συντονιστριών Εκπαίδευσης στο εξωτερικό».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΑΣ

Φωτ. 1. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με την υπουργό Παιδείας.

Φωτ. 2. Ενημέρωση στη Βουλή του Μάξιμου Χαρακόπουλου από τον Βασίλη Καραμπάτσα.

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με υφυπουργό Υγείας: Εκτός από Οικοτροφείο «έρχεται» και Κινητή Μονάδα Alzheimer στη Λάρισα

Μάξιμος Ζωή Ράπτη

Αθήνα, 8 Αυγούστου 2022

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΖΩΗΣ ΡΑΠΤΗ ΣΕ ΜΑΞΙΜΟ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ:

Εκτός από Οικοτροφείο «έρχεται» και Κινητή Μονάδα Alzheimer στη Λάρισα

Τη διαβεβαίωση ότι, εκτός από την προκήρυξη Οικοτροφείου για ασθενείς με Alzheimer -για το οποίο ήδη «τρέχει» διαγωνισμός- το φθινόπωρο θα προκηρυχθεί Κινητή Μονάδα μέσω των ΠΕΠ, παρείχε στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για τα θέματα ψυχικής υγείας, κ. Ζωή Ράπτη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά την επιστολή που έλαβε από την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών νομού Λάρισας (Ε.Ε.Ν.Α.Λ.) κ. Ελένη Καμπούρα-Νιφλή για την απουσία πρόβλεψης δημιουργίας Κέντρου Ημέρας και Κινητής Μονάδας για την Λάρισα (ΑΔΑ 9Λ2Π465 ΦΥΟ-8 29-7-2022) πέραν της κατάθεσης Αναφοράς στη Βουλή, επικοινώνησε με την υφυπουργό.
Η κ. Ράπτη διευκρίνισε ότι στη Λάρισα ιδρύθηκε και λειτουργεί από 2ετιας Κέντρο Ημέρας για Άνοια-Alzheimer κατόπιν διαγωνισμού από τον φορέα ΕΠΑΨΥ. Όπως εξήγησε, σε κάθε νομό ο σχεδιασμός περιλαμβάνει τη δημιουργία τριών επιπέδων φροντίδας για ασθενείς με άνοια:
1. Οικοτροφείο
2. Κέντρο Ημέρας
3. Κινητή Μονάδα
Το Οικοτροφείο απευθύνεται σε πιο επιβαρυμένα περιστατικά τα οποία είτε στερούνται οικογενειακού περιβάλλοντος είτε οι οικογένειες αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο βάρος της επίπονης κατ' οίκον νοσηλείας, που πολλές φορές είναι μακρόχρονη.
Στα Κέντρα Ημέρας δίνεται ημερήσια φροντίδα μέσω ατομικών ή συλλογικών προγραμμάτων, παρακολουθείται η πορεία του ασθενούς, γίνονται συνταγογραφήσεις, γνωματεύσεις κλπ.
Οι Κινητές Μονάδες παρέχουν κατ' οίκον εξυπηρέτηση στους ασθενείς, που είτε δεν μπορούν να μετακινηθούν προς το Κέντρο Ημέρας είτε κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές του νομού είτε είναι «βαριά» περιστατικά τα οποία μένουν σπίτι λόγω επιλογής της οικογένειας ή λόγω έλλειψης κλινών σε Οικοτροφείο.
Στη Λάρισα υπάρχει Κέντρο Ημέρας, έλλειπε, όμως, το Οικοτροφείο και η Κινητή Μονάδα. Τώρα, λοιπόν, με το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) προκηρύχθηκε, ήδη, το Οικοτροφείο (ο σχετικός διαγωνισμός ήδη «τρέχει» με προθεσμία υποβολής φακέλων την 26/8). Η Κινητή Μονάδα υπολογίζουμε ότι θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο, μέσω των ΠΕΠ.
Προφανώς, κανείς δεν απέκλεισε κανέναν φορέα από τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς, οι οποίοι είναι ανοιχτοί σε όλους και διενεργούνται από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).
Υπενθυμίζεται ότι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στις 4 Αυγούστου 2021 είχε θέσει τα ζητήματα αυτά και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση με την υφυπουργό Υγείας, κατά την οποία υπήρξε και δρομολόγηση της επίλυσής τους.
Μετά την ενημέρωση από την κ. Ράπτη, ο κυβερνητικός βουλευτής σε δήλωσή του σημείωσε ότι «θέλω να ευχαριστήσω τη φίλη υφυπουργό για την ενημέρωση και τα θετικά βήματα που γίνονται στα ευαίσθητα ζητήματα ψυχικής υγείας του τόπου μας. Αναμφίβολα, μια πόλη του μεγέθους της Λάρισας πρέπει να διαθέτει εκτός από Κέντρο Ημέρας και Οικοτροφείο και Κινητή Μονάδα για όσους νοσούν από Alzheimer. Χαίρομαι για την θετική εξέλιξη και ευελπιστώ ότι με δεδομένα τα πληθυσμιακά μεγέθη του νομού Λάρισας θα εξεταστεί και η δυνατότητα δημιουργίας και δεύτερης δομής Κέντρου Ημέρας για ασθενείς με Alzheimer και άνοια».

Φωτ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με την υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη, στις 04.08.21.

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος-Α. Μπίσμπας με υφυπουργό Περιβάλλοντος: Επιτέλους δρομολογείται η πολεοδομική επέκταση του Λιβαδίου! • Η μελέτη προωθήθηκε για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος

ΤΑΓΑΡΑΣ

Λάρισα, 7 Αυγούστου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΑΝΤΩΝΗ ΜΠΙΣΜΠΑ ΣΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ:

Επιτέλους δρομολογείται η πολεοδομική επέκταση του Λιβαδίου!

• Η μελέτη προωθήθηκε για έκδοση Προεδρικού Διατάγματος

«Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον φίλο υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκο Ταγαρά για τα άμεσα αντανακλαστικά του, που είχαν ως αποτέλεσμα τη δρομολόγηση της έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος για την πολεοδομική επέκταση του Λιβαδίου, ένα χρόνιο αίτημα για το οποίο καθοριστική είναι η συμβολή του πρώην προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας και καλού φίλου, Αντώνη Μπίσμπα, που λειτουργεί ως η “θεσμική μνήμη” στην χρόνια αυτή προσπάθεια, που επιτέλους βαίνει προς ευόδωση». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την προγραμματισμένη συνεργασία που είχαν μαζί με τον δημοτικό σύμβουλο Ελασσόνας κ. Αντώνη Μπίσμπα, με τον υφυπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, αρμόδιο για τα ζητήματα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Νίκο Ταγαρά.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε κατά τη συνάντηση ότι «η πολεοδομική επέκταση του Λιβαδίου είναι ένα δίκαιο και διαχρονικό αίτημα του όμορφου ορεινού χωριού του Ολύμπου». Από την πλευρά του ο κ. Μπίσμπας, που εδώ και χρόνια «τρέχει» την υπόθεση, υπενθύμισε ότι «η τυπική διαδικασία έχει αρχίσει από το 1990 ενώ το ενδιαφέρον από τη πλευρά της Κοινότητας ήταν πολύ παλαιότερο. Η σχετική μελέτη για την επέκταση έχει κατατεθεί στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας».

Έκδοση Προεδρικού Διατάγματος
Ο κυβερνητικός βουλευτής επισήμανε ότι «η επέκταση είναι σημαντική για το Λιβάδι, καθώς παραμένει ένα ζωντανό χωριό. Διατηρεί αρκετό νέο πληθυσμό που δραστηριοποιείται κυρίως στην κτηνοτροφία και τη γεωργία. Σε μια εποχή που τα χωριά ερημώνουν και “αιμορραγούν” δημογραφικά, η επέκταση θα δώσει τη δυνατότητα σε νέα ζευγάρια να χτίσουν στο χωριό και να δημιουργήσουν εκεί το σπιτικό τους».
Αντικείμενο της συνάντησης με τον αρμόδιο υφυπουργό αποτέλεσε η διαδικασία έγκρισης της μελέτης από το Υπουργείο. Οι ενέργειες του κ. Ταγαρά ήταν άμεσες και ο φάκελος της μελέτης έχει πλέον διαβιβαστεί στο αρμόδιο Τμήμα του Υ.Π.ΕΝ. για την έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος.
Τόσο ο βουλευτής του νομού όσο και ο Ελασσονίτης αυτοδιοικητικός ευχαρίστησαν τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και αποχωρώντας δήλωσαν αισιόδοξοι για τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που είναι και το τελικό στάδιο μιας διαχρονικής προσπάθειας!

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος σε νέο πρόεδρο Σερβικής Βουλής: Κοινή δράση ενάντια στις βεβηλώσεις χριστιανικών μνημείων

ΜΑΞΙΜΟΣ 7

Αθήνα, 6 Αυγούστου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΝΕΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΕΡΒΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:

Κοινή δράση ενάντια στις βεβηλώσεις χριστιανικών μνημείων

«Πρακτικές κατά των χριστιανικών μνημείων, τις οποίες έχουμε παρακολουθήσει να συμβαίνουν, εκτός από την Τουρκία, στην κατεχόμενη Κύπρο, στο Κοσσυφοπέδιο και αλλού, έχουμε χρέος να μην τις αφήσουμε να περάσουν χωρίς να αντιτάξουμε τη φωνή της ιστορικής αλήθειας και του δικαίου». Τα παραπάνω τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε συγχαρητήριο μήνυμά του προς τον νέο πρόεδρο της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης δρ Vladimir Orlić.
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ εύχεται «η θητεία σας να αποβεί επωφελής για τον φίλο σερβικό λαό, σε μια κρίσιμη συγκυρία για τον κόσμο, την Ευρώπη, αλλά και για την κοινή βαλκανική μας περιφέρεια. Από πλευράς της ΔΣΟ, της οποίας το κοινοβούλιό σας συνιστά ένα από τα ιστορικά ιδρυτικά μέλη της, αναγνωρίζουμε την επί σειρά ετών προσφορά των συνάδελφων μας Σέρβων βουλευτών στις ποικίλες δραστηριότητες του θεσμού που συμμετέχουμε».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την συγχαρητήρια επιστολή του προς τον πρόεδρο της Σερβικής Βουλής του προσέφερε την πολυτελή έκδοση της ΔΣΟ «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο». Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «ο ανά χείρας Τόμος περιλαμβάνει τους εμβληματικούς ναούς που έχουν αφιερωθεί στη Σοφία του Θεού και απλώνονται από τη Σκωτία έως τα βάθη της Κίνας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που, εκτός από την ανάδειξη της ενότητας του Ορθόδοξου κόσμου, σκοπεύει στην αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας από τη βάρβαρη μετατροπή από τις τουρκικές αρχές της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί. Παρόμοιες πρακτικές κατά των χριστιανικών μνημείων, τις οποίες έχουμε παρακολουθήσει να συμβαίνουν, εκτός από την Τουρκία, στην κατεχόμενη Κύπρο, στο Κοσσυφοπέδιο και αλλού, έχουμε χρέος να μην τις αφήσουμε να περάσουν χωρίς να αντιτάξουμε την φωνή της ιστορικής αλήθειας και του δικαίου.
Θα ήθελα, επίσης, να σας πληροφορήσω ότι ο Τόμος έχει ήδη μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στη σερβική. Σε σχετική επαφή, μάλιστα, με την απελθούσα ηγεσία της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης ο προηγούμενος Πρόεδρος είχε δηλώσει διατεθειμένος να συμβάλει στην εκτύπωση του Τόμου και την παρουσίαση του σε ανάλογη εκδήλωση στο Βελιγράδι. Αναμένοντας και τη δική σας ανταπόκριση επ’ αυτού, παρακαλώ λάβετε τις διαβεβαιώσεις των βαθυτέρων αισθημάτων μου».
Ο νέος πρόεδρος της Σερβικής Εθνοσυνέλευσης κ. Vladimir Orlić είναι διδάκτωρ Ηλεκτρολογίας-Μηχανικής και Πληροφορικής, έφεδρος ανθυπολοχαγός του Σερβικού Στρατού, μέλος της Προεδρίας του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος και του Συλλόγου Συγγραφέων Poeta.

Read more...

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Αξιέπαινη η δημιουργία παιδικής-εφηβικής βιβλιοθήκης στην Αμπελειά Φαρσάλων • Παρέμβαση για αρωγή της ΕΔΑΘΕΣΣ

Μάξιμος Αμπελειά 1

Λάρισα, 5 Αυγούστου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΑΜΠΕΛΕΙΑ ΦΑΡΣΑΛΩΝ:

Αξιέπαινη η δημιουργία παιδικής-εφηβικής βιβλιοθήκης στην Αμπελειά Φαρσάλων

• Παρέμβαση για αρωγή της ΕΔΑΘΕΣΣ

«Η πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμπελειάς Φαρσάλων να αξιοποιήσει τους χώρους του ανακαινισμένου σχολείου του χωριού, μετατρέποντάς τους σε Παιδική και Εφηβική Βιβλιοθήκη, είναι αξιέπαινη και αξίζει την στήριξη όλων μας. Η επαφή με το βιβλίο, ειδικά των παιδιών και των νέων, έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις και αναμφισβήτητα συμβάλει στην καλλιέργεια της παιδείας του λαού μας. Ειδικά στην εποχή μας, που η κατακλυσμιαία επίδραση του διαδικτύου ενισχύει περισσότερο την παροχή πληροφοριών και λιγότερο την απόκτηση χρήσιμης γνώσης και την ενίσχυση της κριτικής σκέψης, το βιβλίο μπορεί να συνεχίσει να έχει καταλυτικό ρόλο στην διαμόρφωση των προσωπικοτήτων των αυριανών πολιτών του τόπου μας. Συνάμα όμως, η ύπαρξη δομών και υποδομών στα χωριά μας, όπως χώροι άθλησης και βιβλιοθήκες κλπ., ενισχύουν την κοινωνική και δημογραφική αναζωογόνηση της επαρχίας, γεγονός θεμελιώδους σημασίας για την αναστροφή της αστυφιλίας και την γήρανση του πληθυσμού στη χώρα».
Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την επίσκεψή του στην Αμπελειά Φαρσάλων, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Αμπελειάς Φαρσάλων «Άγιος Χαράλαμπος» για να ενισχύσει την προσπάθεια δημιουργίας βιβλιοθήκης για παιδιά και εφήβους στο κτίριο του παλιού σχολείου.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, ξεναγήθηκε στους χώρους του προσφάτως ανακαινισθέντος σχολείου που θα στεγάσουν την βιβλιοθήκη από την πρόεδρο του Συλλόγου κ. Ιωάννα Κορλού και την εθελόντρια συνεργάτη του Συλλόγου κ. Μαγδαληνή Παναγιωτοπούλου τις οποίες συνεχάρη για την πρωτοβουλία τους, τονίζοντας «την πολλαπλή σημασία της δημιουργίας μιας γωνιάς γνώσης για το χωριό και την γύρω περιοχή». Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά «διαθέτοντας αρτιότερες υποδομές, και βεβαίως προσφορά εργασίας, τα χωριά μας μπορούν να ξαναζωντανέψουν, αποτρέποντας το δημογραφικό μαρασμό στον οποίο έχει περιέλθει η χώρα για διάφορους λόγους, μεταξύ αυτών και λόγω της αστυφιλίας».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, συμμεριζόμενος την αναγκαιότητα στήριξης της προσπάθειας που καταβάλλεται για την ολοκλήρωση των εργασιών που απαιτούνται, είχε επικοινωνία με τον Γενικό Διευθυντή της ΕΔΑΘΕΣΣ κ. Λεωνίδα Μπακούρα ζητώντας του, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, να συνδράμει στην επίπλωση της βιβλιοθήκης. Τέλος, ο κυβερνητικός βουλευτής προέτρεψε τον Σύλλογο να αιτηθεί την αρωγή της Βουλής των Ελλήνων για την αποστολή των εκδόσεων του Ιδρύματος της Βουλής, ώστε να εμπλουτιστεί η θεματολογία της βιβλιοθήκης και με βιβλία για ενήλικες.

Μάξιμος Αμπελειά 2

Μάξιμος Αμπελειά 3

Read more...