Menu
A+ A A-

Μ.Χαρακόπουλος από το Αρκάδι: Τα μοναστήρια φάροι ελευθερίας και αδούλωτου πνεύματος!

ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙ 1

Χανιά, 26 Ιουλίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ:

Τα μοναστήρια φάροι ελευθερίας και αδούλωτου πνεύματος!

«Η ορθοδοξία για τους υπόδουλους στον οθωμανικό ζυγό βαλκανικούς λαούς ήταν ισχυρό στοιχείο της εθνικής τους ταυτότητας. Όποιος έχανε την πίστη του ή τούρκευε ή φράγκευε». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος αντιφωνώντας τον πανοσιολογιώτατο π. Θεολόγο της μοναχικής αδελφότητας της Ιεράς Μονής Αρκαδίου της Κρήτης, στην οποία υποδέχθηκε τα μέλη της ΔΣΟ, ξεναγώντας τα στο καθολικό, την πυριτιδαποθήκη και το μουσείο της μαρτυρικής μονής. Την αντιπροσωπεία της ΔΣΟ καλωσόρισε ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, βουλευτής Ρεθύμνου, κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην αντιφώνησή του σημείωσε ότι «θεωρήσαμε χρέος ευρισκόμενοι στην αγιοτόκο και ηρωοτόκο Κρήτη -κατά την προσφιλή έκφραση του Οικουμενικού μας Πατριάρχου Βαρθολομαίου- για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας να επισκεφθούμε, την Ιερά Μονή Αρκαδίου.
Ο ιερός και μαρτυρικός αυτός τόπος αποτελεί τεκμήριο του πόθου των Κρητών για το ποθούμενο, την Ένωση με την Ελλάδα. Το ολοκαύτωμα του Αρκαδίου το 1866 δεν σηματοδοτεί μόνον την απαράμιλλη αγάπη τους για την ελευθερία, αλλά καταδεικνύει περίτρανα και τη στενή σχέση ορθοδοξίας και ελληνισμού. Η ορθοδοξία για τους υπόδουλους στον οθωμανικό ζυγό βαλκανικούς λαούς ήταν ισχυρό στοιχείο της εθνικής τους ταυτότητας. Όποιος έχανε την πίστη του ή τούρκευε ή φράγκευε.
Τα μοναστήρια στάθηκαν σε όλους αυτούς τους αιώνες της δουλείας φάροι ελευθερίας και αδούλωτου πνεύματος, αλλά και εστίες μεταλαμπάδευσης της γνώσης και διατήρησης της συλλογικής ταυτότητας και εθνικής συνείδησης».

Φωτεινό σύμβολο ελευθερίας
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ υπογράμμισε ότι εορτάζοντας φέτος τα 200 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι η Κρήτη κράτησε ψηλά τη σημαία της Επανάστασης πριν το1821. Αλλά και καθ’ όλο τον 19ο αιώνα, η Μεγαλόνησος δεν σταμάτησε να επαναστατεί μέχρι την ενσωμάτωσή της στον εθνικό κορμό στις αρχές του 20ου αιώνα.
Από τον ιερό αυτό τόπο του Αρκαδίου, φωτεινού συμβόλου ελευθερίας, αντλούμε και σήμερα δύναμη και αυτοπεποίθηση για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων από τους απογόνους των κατακτητών εκείνης της περιόδου, που φιλοδοξούν να γυρίσουν το ρολόι της ιστορίας προς τα πίσω, ονειρευόμενοι ανιστόρητους αναθεωρητισμούς και νέο-οθωμανικά οράματα.
Ο ελληνισμός, όμως, με αρραγή ενότητα, διπλωματική εγρήγορση και ενίσχυση της αποτρεπτικής του ικανότητας μπορεί να προασπίσει επιτυχώς την ελευθερία, την ανεξαρτησία και τις παρακαταθήκες της ιστορίας του».
Στην επίσκεψη στο Αρκάδι συμμετείχε ο πρόεδρος της Γ.Σ. της ΔΣΟ, βουλευτής της Ρωσικής Δούμα, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, οι σύμβουλοι δρ Κώστας Μυγδάλης και κ. Αλεξάντερ Φομένκο και δεκάδες Ορθόδοξοι βουλευτές από διάφορες χώρες.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙ 2

ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙ 3

ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙ 4

ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙ 5

ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙ 6

ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΡΚΑΔΙ 7

Read more...

Μ.Χαρακόπουλος: Αναβαθμισμένο το διεθνές κύρος της Δ.Σ.Ο.

Μουσουλμανική Λίγκα 1

Χανιά, 26 Ιουλίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Αναβαθμισμένο το διεθνές κύρος της Δ.Σ.Ο

«Η Δ.Σ.Ο. αναβαθμίζει συνεχώς το διεθνές κύρος της, λαμβάνοντας σημαντικές πρωτοβου-λίες σε μείζονα ζητήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα, όπως είναι οι προ-σπάθειες προστασίας του χριστιανικού πληθυσμού της Μέσης Ανατολής, η προσέγγιση Χριστιανών και Μουσουλμάνων επί κοινά αποδεκτών αξιών και αρχών και η χριστιανική διάσταση της Ευρώπης. Αυτό διαπιστώθηκε και στην διάρκεια της Γ.Σ. στην Κρήτη, από τη μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων διεθνών οργανισμών και κοινοβουλίων». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε με εκπροσώπους διεθνών Οργανισμών και εθνικές κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες, κατά τη διάρκεια των τριήμερων εργασιών της Γ.Σ. της ΔΣΟ, που πραγματοποιήθηκαν στην Γεωργιούπολη Αποκορώνου Χανίων από τις 22 έως τις 25 Ιουλίου.
Συγκεκριμένα, πέραν του Διεθνούς Δικτύου Καθολικών Νομοθετών και του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συναντήθηκε με:

Α. Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα (Muslim World League -MWL).
Την οργάνωση στη συνάντηση εκπροσώπησαν ο κ. Mishaal Bin Abdulrahman Shalaan, Σύμβουλος και Διευθυντής Διεθνούς Συνεργασίας, και ο κ. Ahmed Al-Ghamdi, Διευθυ-ντής Εκδηλώσεων.
Και από τις δυο πλευρές διαπιστώθηκε η πρόθεση για σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο Οργανώσεων με στόχο την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία χριστιανών και μου-σουλμάνων. Συμφωνήθηκε να υπογραφεί ένα Μνημόνιο Κατανόησης στην Αθήνα τους προσεχείς μήνες. Μια κοινή Ομάδα Εργασίας που θα συσταθεί με εκπροσώπους των δύο Οργανώσεων θα διερευνήσει σε βάθος το σύνολο των κοινών αξιών των δυο μονοθεϊστι-κών θρησκειών και θα καταλήξει σε μια πολιτική διακήρυξη, που θα αποτελέσει σημείο α-ναφοράς για την ειρηνική συνύπαρξη των χριστιανών και των μουσουλμάνων αλλά και τον διαπολιτισμικό διάλογο.

Β. Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ).
Τον Οργανισμό εκπροσώπησαν οι κ.κ. Asaf Hajiyev, Γενικός Γραμματέας της Κ.Σ. Ο-ΣΕΠ, και Igor Besic, επικεφαλής της Σερβικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στην Κ.Σ. ΟΣΕΠ. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η σύσφιξη των σχέσεων των δύο οργανώ-σεων και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών. Στο πλαίσιο αυτό διατυπώθηκε η πρόταση του κ. Besic να διοργανωθεί μια συνάντηση του ΟΣΕΠ και της ΔΣΟ στο Βελιγράδι, με αντικείμε-νο την κατάσταση στην περιοχή των Βαλκανίων, του Εύξεινου Πόντου και της Υπερκαυκα-σίας.

Γ. Αντιπροσωπεία της Ρουμανίας
Η κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Ρουμανίας αποτελείτο από τον επικεφαλής κ. Ion Vulpescu και τα μέλη κ.κ. Ioan-Gabriel Avramescu, Ilie-Alin Colesa και Fiodor Silviu.
Η ηγεσία της Δ.Σ.Ο. εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την παρουσία της νέας ρουμανικής αντιπροσωπείας, καθώς για πολλά χρόνια είχε ατονήσει η συμμετοχή της στις δραστηριό-τητες του διεθνούς θεσμού. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση να διοργανωθεί επιστημονική ημερίδα τον προσεχή Νοέμβριο στη Ρουμανία με θέμα: «Η αφύπνιση των ορθοδόξων κοινοτήτων των παραδου-νάβιων ηγεμονιών για την απελευθέρωσή τους από τον Οθωμανικό ζυγό. Η σύμπνοια των ορθοδόξων συστατικό στοιχείο ελευθερίας».

Δ. Εκπρόσωπος του κοινοβουλίου του Ιράν.
Η ηγεσία της ΔΣΟ είχε, επίσης, συνάντηση με το νέο εκλεγμένο μέλος της αρμενικής κοινό-τητας του Ιράν κ. Ara Shahverdyan, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμ-μετοχή του στις εργασίες της Γ.Σ. του θεσμού, όπως επίσης για τις πρωτοβουλίες που λαμ-βάνονται για την επίλυση αντιπαραθέσεων, που έχουν θρησκευτική διάσταση, και την ειρή-νη, ιδίως στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επιπλέον, ενημέρωσε ότι η αρμενική μειονό-τητα αριθμεί άνω των 100 χιλιάδων ανθρώπων, που κατοικούν κυρίως στην Τεχεράνη, το Ισφαχάν και την Ταμπρίζ, και ενδιαφέρονται για την ενεργότερη συμμετοχή τους στην Δ.Σ.Ο.

Μουσουλμανική Λίγκα 2

ΟΣΕΠ 1

ΟΣΕΠ 2

Ρουμανοι 1

Ρουμάνοι 2

Ιράν 1

Ιράν 2

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος από την Κρήτη: Κοινές δράσεις των Ορθοδόξων για το μέλλον της Ευρώπης

Μάξιμος ΔΣΟ 1

Χανιά, 25 Ιουλίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ:

Κοινές δράσεις των Ορθοδόξων για το μέλλον της Ευρώπης

«Την τρέχουσα περίοδο η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας έρχεται αντιμέτωπη με τρεις μορφές προκλήσεων: η πρώτη πρόκληση αφορά τη δημόσια υγεία και την απειλή της πανδημίας, η δεύτερη είναι πολιτική και σχετίζεται με το ζήτημα της προσβολής θρησκευτικών μνημείων δια της μετατροπής του καθεστώτος τους, όπως έκανε η τουρκική κυβέρνηση στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης και της Μονής της Χώρας και, τέλος, η τρίτη πρόκληση εκτυλίσσεται στο θεσμικό επίπεδο και αφορά τη διαχείριση του Μέλλοντος της Ευρώπης». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κλείνοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, που διεξήχθη 22 έως 25 Ιουλίου στη Γεωργιούπολη Αποκορώνου Χανίων.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στον απολογισμό του αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα των δράσεων του διεθνούς θεσμού, όπως η εκστρατεία ενημέρωσης για την αυθαίρετη και ανιστόρητη απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος, καθώς και η προστασία όλων των χριστιανικών μνημείων, η προστασία των χριστιανών της Μέσης Ανατολής από τις δυνάμεις της μισαλλοδοξίας και του φονταμενταλισμού. Εκτενή αναφορά έκανε στην ανάπτυξη συνεργασιών με διεθνείς θεσμούς επί κοινών αρχών και αξιών, όπως είναι η Διεθνής Ένωση Καθολικών Νομοθετών, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, η Μουσουλμανική Λίγκα και ο Οργανισμός των χωρών του Ευξείνου Πόντου. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ζήτημα του μέλλοντος της Ευρώπης, που αποτέλεσε και το κεντρικό θέμα της Γενικής Συνέλευσης.
Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των συνέδρων, ο επικεφαλής της ΔΣΟ παρουσίασε τον προγραμματισμό της Οργάνωσης με σειρά δράσεων για το επόμενο διάστημα, ο οποίος και εγκρίθηκε από τους συμμετέχοντες.
Αναφερόμενος στον διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ υπό την κοινή προεδρία των θεσμικών της οργάνων έχει συστήσει μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή απόψεων των πολιτών των κρατών μελών της και για την προβολή δράσεων που αφορούν τη γενικότερη προβληματική περί του Μέλλοντος της Ευρώπης. Φυσικά, θα ήταν απρόσφορος ένας τέτοιος διάλογος αν περιοριζόταν αποκλειστικά στο Μέλλον του ενωσιακού οικοδομήματος των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Αντίθετα, στη ΔΣΟ θεωρούμε ότι το Μέλλον της Ευρώπης είναι υπόθεση όχι μόνο του συνόλου των 47 Ευρωπαϊκών Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά ακόμη και του υπόλοιπου κόσμου.
Εξάλλου, η Οργάνωσή μας πρώτη από όλους τους διεθνείς κοινοβουλευτικούς θεσμούς ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των οργάνων της ΕΕ, το 2019, όταν αρχικά πήρε την απόφαση να εκκινήσει ο διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης. Είχαμε ανταλλάξει τότε αλληλογραφία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ursula von der Leyen και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. David Sassoli, δια των οποίων δηλώσαμε την διαθεσιμότητά μας για τη διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου.
Εμείς, λοιπόν, θα επιδιώξουμε να αναδείξουμε τη φωνή του κοινοβουλευτικού χώρου και να τοποθετηθούμε δημόσια για ζητήματα τόσο σημαντικά όσο το μέλλον της ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας. Αξιοποιώντας τα χρήσιμα εργαλεία που διαθέτει η ΕΕ στους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών, μέσα από την πολύγλωσση πλατφόρμα, θα μπορέσουμε να διοργανώσουμε σειρά εκδηλώσεων για το Μέλλον της Ευρώπης. Σε αυτές τις εκδηλώσεις θα επιχειρήσουμε να δώσουμε βήμα στους Διεθνείς Κοινοβουλευτικούς Θεσμούς, αλλά και στους εκπροσώπους των Εκκλησιών, ώστε να εκφράσουν τις απόψεις τους για το Μέλλον της ΕΕ και εν γένει για το Μέλλον της Ευρώπης. Τον Απρίλιο του 2022, λοιπόν, επιδιώκουμε να διοργανώσουμε στην Ελλάδα μια συνάντηση εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών για το Μέλλον της Ευρώπης».

Μάξιμος ΔΣΟ 2

Μάξιμος ΔΣΟ 3

Μάξιμος ΔΣΟ 4

 Μάξιμος ΔΣΟ 5

Read more...

Μ.Χαρακόπουλος: Η μεταπολίτευση απαρχή ενίσχυσης δημοκρατικών θεσμών και ατομικών ελευθεριών

MAXIMOS A

Χανιά, 24 Ιουλίου 2021

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΣΟ:

Η μεταπολίτευση απαρχή ενίσχυσης δημοκρατικών θεσμών και ατομικών ελευθεριών

Στην επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, μετά από την επταετή δικτατορία, καθώς επίσης και στην εισβολή και κατοχή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς θεσμού, οι εργασίες της οποίας διεξάγονται στη Γεωργιούπολη Αποκορώνου Χανίων, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων δεκάδων κοινοβουλίων και εκπροσώπων διεθνών Οργανώσεων.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής ημερομηνίας για την Ελλάδα, μια και οι εργασίες της Γ.Σ. της Δ.Σ.Ο. πραγματοποιούνται στην ελληνική επικράτεια, λέγοντας ότι «είναι πολύ σημαντική, καθώς σχετίζεται με την οριστική αποκατάσταση της δημοκρατίας και των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων το 1974, μετά από την μακρά νύχτα της επταετούς δικτατορίας των συνταγματαρχών». Όπως είπε η μεταπολίτευση «σηματοδοτεί την απαρχή μιας μακράς περιόδου ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και διεύρυνσης των ατομικών ελευθεριών, που συνδυάστηκε με τη συμμετοχή μας στην τότε ΕΟΚ, πριν από 40 χρόνια, που μετεξελίχθηκε σε Ε.Ε.».

Η Τουρκία συνεχίζει το έγκλημα στην Κύπρο
Ο επικεφαλής της Δ.Σ.Ο. προσέθεσε, ωστόσο, ότι «δυστυχώς τις ημέρες αυτές του 1974 έλαβε χώρα η βάρβαρη εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κυπριακή Δημοκρατία, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες δολοφονημένους, αγνοούμενους, καταστροφές και την κατοχή του 37% του νησιού, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αυτό το έγκλημα κατά της διεθνούς νομιμότητας γίνεται μάλιστα απόπειρα από τη σημερινή τουρκική ηγεσία να αναβαθμιστεί σε κρατική υπόσταση, ενάντια σε κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου και της ηθικής, ενώ με τη δημιουργία νέων τετελεσμένων με τον εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, τορπιλίζει κάθε ελπίδα λύσης του Κυπριακού».

MAXIMOS B

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με εκπρόσωπο Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης: Να απομονώσουμε τις φωνές της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΙΤΖΑΝΙ 1

Χανιά, 24 Ιουλίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΙΣΛΑΜΙΚΗΣ ΔΙΑΣΚΕΨΗΣ:

Να απομονώσουμε τις φωνές της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας

«Είναι αρκετά αυτά στα οποία έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά είναι και πολλά αυτά στα οποία έχουμε κοινές απόψεις, επί των οποίων μπορούμε να συνεργαστούμε, μέσα από έναν ειλικρινή διάλογο, με σκοπό την συμπόρευση προς έναν κόσμο ειρήνης και καταλλαγής. Οι σχέσεις του Χριστιανισμού και ειδικότερα της Ορθοδοξίας με τον κόσμο του Ισλάμ καταμετρούν πολλούς αιώνες. Στην διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου υπήρξαν και ευκαιρίες βαθύτερης γνωριμίας των δύο θρησκειών και των πιστών τους, καθώς και δυνατότητες αλληλοκατανόησης, ακόμη και συνεργασίας. Αυτές τις θετικές πλευρές της κοινής κληρονομιάς μας οφείλουμε να αξιοποιήσουμε σήμερα, οικοδομώντας από κοινού σχέσεις ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού, απομονώνοντας τις εξτρεμιστικές φωνές της μισαλλοδοξίας, του θρησκευτικού φανατισμού, του αναθεωρητισμού και των ανιστόρητων ιδεολογημάτων, όπως ο νεοοθωμανισμός, που απειλούν την ειρήνη και τη διεθνή τάξη. Αυτό είναι το κοινό μας χρέος προς τις νέες γενεές, οι οποίες πρέπει να ζήσουν σε έναν πιο ασφαλή κόσμο». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ένωσης του Οργανισμού της Ισλαμικής Συνεργασίας (Κ.Ε.Ι.Σ.) κ. Ali Asghar Mohammad Sijani, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, η οποία διεξάγεται στη Γεωργιούπολη Αποκορώνου Χανίων.
Ανταπαντώντας ο κ. Σιτζανί ευχαρίστησε για την πρόσκληση να παραβρεθεί στις εργασίες της Γ.Σ. της ΔΣΟ και την εν γένει φιλοξενία που του παρατέθηκε στην Κρήτη. Συμφώνησε ότι όντως υπάρχουν πολλά περιθώρια συνεννόησης της Οργάνωσης που εκπροσωπεί και της ΔΣΟ, σε ποικίλα ζητήματα, όπως είναι η καταπολέμηση της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, η προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων, καθώς και των θρησκευτικών μνημείων, που καταστρέφονται ή αλλάζουν χρήση με αυθαίρετες αποφάσεις που δεν σέβονται την ιστορία και την ταυτότητά τους. Ο κ. Σιτζανί προσκάλεσε την ηγεσία της ΔΣΟ να παραβρεθεί στην επόμενη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Ι.Σ. που θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, επιτρέποντος των συνθηκών της πανδημίας, στην Τυνησία, πρόταση που έγινε ασμένως δεκτή.
Στη συνάντηση, εκτός του κ. Χαρακόπουλου, συμμετείχαν ακόμη ο πρόεδρος της Γ.Σ. της ΔΣΟ κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, και οι σύμβουλοι της δρ Κώστας Μυγδάλης και κ. Αλεξάντερ Φομένκο.

 ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΙΤΖΑΝΙ 2

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στη Γ.Σ. της ΔΣΟ: Να χαρτογραφήσουμε τις χριστιανικές συντεταγμένες της Ευρώπης!

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 4

Χανιά, 23 Ιουλίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΣΟ:

Να χαρτογραφήσουμε τις χριστιανικές συντεταγμένες της Ευρώπης

«Ναι, η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μια περίκλειστη ήπειρος –άλλωστε αυτό θα ήταν ουτοπία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης- δεν μπορεί, όμως, να είναι ανοχύρωτη, και πολύ περισσότερο να υποστείλει τη σημαία των αξιών της, να ακυρώσει την ταυτότητά της στο όνομα της συμβίωσης και ενός ασαφούς πολυπολιτισμού». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην κεντρική ομιλία του κατά την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, η οποία διεξάγεται στη Γεωργιούπολη Αποκορώνου Χανίων, και σε αυτήν συμμετέχουν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι από δεκάδες χώρες, καθώς και εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Ορθόδοξων Πατριαρχείων και διεθνών Οργανώσεων.
Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που παράλληλα μετέφερε μήνυμα του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασιούλα. Διαβάστηκαν μηνύματα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, από τον Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ, της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, του Πατριάρχη Αντιοχείας κ. Ιωάννη και του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου, ενώ παρεμβάσεις έκαναν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας, η αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Μαργαρίτης Σχινάς.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο μέλλον της Ευρώπης μετά από την κρίση, θέτοντας το ερώτημα, «ποιες μπορούν να είναι οι προτάσεις για αυτό το κοινό αύριο από εμάς τους ορθοδόξους στο θρήσκευμα κοινοβουλευτικούς, με το κοινό πολιτισμικό υπόβαθρο που ορίζεται από την κοινή θρησκευτική πίστη, τις κοινές παραδόσεις, τα κοινά, για να χρησιμοποιήσω μια ωραία έκφραση, συμπεφωνημένα υπονοούμενα, τους κοινούς κώδικες δηλαδή της συνεννόησης μεταξύ μας», υπογραμμίζοντας ότι «τα σοφά διδάγματα που μας αφήνει η πανδημία πρέπει να τα αφομοιώσουμε και να τα μετουσιώσουμε σε πράξεις στη ζωή μας. Η ανθρωπότητα για να αντιμετωπίσει την απειλή του θανάτου από τον μικροσκοπικό αυτό εχθρό έπρεπε να δράσει σε συντονισμό και από κοινού. Και στο βαθμό που το έκανε είχε σημαντικές επιτυχίες. Η αλληλεξάρτηση είναι εμφανής, καθώς αν παραμείνουν μαύρες τρύπες στον πλανήτη, ολόκληρος ο πλανήτης είναι σε κίνδυνο. Και αυτή η αλληλεξάρτηση οδηγεί μοιραία στην αλληλεγγύη στον συνάνθρωπό μας, στους άλλους λαούς και στα άλλα κράτη που έχουν την ανάγκη βοηθείας κατά το ευαγγελικό ‘αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σ’ εαυτόν’». Το ηθικό πρόταγμα, ωστόσο, για να εμπεδωθεί στις ευρωπαϊκές κοινωνίες πρέπει να μην παραμένει μόνον στο επίπεδο των εξωτερικών κανόνων, αλλά να γίνει εσωτερικό βίωμα. Ο ευρωπαϊκός χώρος, όμως, πλήττεται εδώ και δεκαετίες από μια προσπάθεια κάποιων κύκλων να αποσπάσουν από τον πολιτισμό του, βασικούς πυλώνες της ύπαρξής του, χωρίς τους οποίους θα πάψει να είναι ευρωπαϊκός και μάλλον θα πάψει να είναι και διακριτός πολιτισμός.
Αναφέρομαι βεβαίως στην χριστιανική παράδοση, η οποία σε συνδυασμό με την αρχαία, την κλασσική γραμματεία και το ρωμαϊκό δίκαιο, διαμόρφωσε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, τον ευρωπαίο άνθρωπο. Αυτή η απόπειρα να κοπούν οι ρίζες του ευρωπαϊσμού θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα να μαραθούν οι ανθοί του ευρωπαϊκού δέντρου, και το ίδιο να ξεραθεί».

Βαβέλ το ασαφές ‘πολυπολιτισμικό όραμα’
Ως γνωστόν, το ζήτημα της χριστιανικής ταυτότητας της Ευρώπης είχε τεθεί και κατά την περίοδο της κατάρτισης του Συντάγματος της Ευρώπης το 2005, όμως ορισμένα εκκοσμικευμένα ευρωπαϊκά κράτη της Δυτικής Ευρώπης ήγειραν ενστάσεις και η αναφορά στις ευρωπαϊκές χριστιανικές ρίζες παραπέμφθηκε στις καλένδες. Η Δ.Σ.Ο. θεωρεί ότι η ευκαιρία που χάθηκε τότε, μας δίνεται εκ νέου για να χαρτογραφήσουμε και πάλι τις χριστιανικές συντεταγμένες της Ευρώπης κατά τρόπο φραστικό, αλλά και εμπράκτως.
Σε κάποιους έχουν επικρατήσει, όπως φαίνεται, εμμονικές ιδεοληψίες για το ευρωπαϊκό μέλλον. Αντικαθιστώντας το όραμα της κομουνιστικής κοινωνίας, από το οποίο επίσης εξοβελίστηκε η χριστιανική παράδοση, και το οποίο οδήγησε εντέλει σε τραγωδίες το ανατολικό ευρωπαϊκό τμήμα, σήμερα γίνεται λόγος για ένα ασαφές πολυπολιτισμικό όραμα. Ένα όραμα στο οποίο τα αμιγή ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά θα πρέπει να υποχωρήσουν, αν όχι να εξαφανιστούν, για να επιτευχθεί η συμβίωση ανθρώπων διαφορετικής πολιτισμικής καταγωγής, χωρίς καμία διάθεση ενσωμάτωσης στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Ήδη, παρακολουθούμε το άτοπο αυτών των προσδοκιών. Εκεί όπου έχουν επικρατήσει αυτές οι λογικές συχνά εμφανίζονται σύγχρονες βαβέλ, που ενίοτε μετατρέπονται σε εστίες μισαλλοδοξίας, φανατισμού και βίας, που με τη σειρά τους τροφοδοτούν ολοκληρωτικές ιδεολογίες, που ελπίζαμε ότι είχαν σβηστεί από την ευρωπαϊκή ιστορία δια παντός» 

Οικουμενικός Πατριάρχης
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος στο μήνυμά του, μεταξύ άλλων, τονίζει τα εξής «Υπ’ αυτάς τας σκοτεινάς συνθήκας και με τοιαύτα λίαν χαλεπά δεδομένα, καλείσθε, αγαπητοί, να καταθέσητε, ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι Κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, λόγον ελπίδος, εν Χριστώ Ιησού τω Νικητή του θανάτου, ελπίδος, δια το αύριον της Ευρώπης και του κόσμου! Λόγον, ο οποίος θα φωτίση ευαγγελικώς και λυτρωτικώς τα βήματα όχι μόνον των Χριστιανών ψηφοφόρων σας, αλλά και των κυβερνήσεών σας και όλης αδιακρίτως της ανθρωπότητος. Ναι ημείς οι πιστεύοντες εις τον Θεάνθρωποιν Λυτρωτήν του Κόσμου, τον βαστάζοντα τας ασθενείας, τα πάθη και τον όλον φόρτον των ψυχών και της ζωής ημών Ιησούν Χριστον, εξ ιδίας εμπειρίας δυνάμεθα να διακηρύξωμεν ότι τον τελευταίον λόγον δεν τον έχει ο λοιμός, η πανδημία και τα παρεμπόμενά των, αλλ’ Εκείνος ο οποίος είναι η Ζωή και η Ανάστασης και εκφράζει θυσιαστικώς την προς τον άνθρωπον αγάπην της Τρισηλίου Θεότητος».

Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Η πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο μήνυμά της, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Η προβολή της Ορθοδοξίας και η ανάδειξη της ως βασικού πυλώνα του σύγχρονου πολιτισμού είναι στις μέρες μας, πιο επίκαιρη από ποτέ. Σε ένα διεθνές περιβάλλον που επαναπροσδιορίζεται καθημερινά λόγω των ποικίλων αστάθμητων παραγόντων, κορυφώνεται η ευθύνη όλων μας να εκφέρουμε με νηφαλιότητα λόγο καταλλαγής και ελπίδας, δομικά στοιχεία της ορθόδοξης παράδοσης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε προσπάθεια που στοχεύει στον σεβασμό των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, στις οποίες συγκαταλέγονται και οι θρησκευτικές. Στηρίζουμε το θεσμικό διάλογο, σε εσωτερικό και διεθνές επίπεδο, ως μέσο για την ειρηνική συνύπαρξη πολιτισμών και θρησκειών. Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον κάθε εκστρατεία για την προστασία των δικαιωμάτων των χριστιανών, καθώς και των πιστών όλων των δογμάτων και ομολογιών, σε χώρες όπου αυτοί διώκονται για τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις. Στο ίδιο πλαίσιο στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία για τη διάσωση χριστιανικών μνημείων και ναών που καταστρέφονται από εκδηλώσεις φανατισμού και μισαλλοδοξίας, είτε υφίστανται αλλαγή της χρήσης τους. Η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη, τραυματίζει την πανανθρώπινη αρχή περί σεβασμού στην ιστορία και την διαφορετικότητα και υποβαθμίζει, κάθε προσπάθεια για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τη λήθη».

Υπουργός Δικαιοσύνης
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κώστας Τσιάρας στον χαιρετισμό του υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «ειδικά, σήμερα, περίοδο κατά την οποία χριστιανικοί πληθυσμοί συνεχίζουν να διώκονται στη Μέση Ανατολή, ενώ χριστιανικά μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς κινδυνεύουν όπως η Αγιά Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη ή πολύ χειρότερα καταστρέφονται, όπως στη Συρία, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας μπορεί να διευρύνει τον παρεμβατικό της ρόλο σε έναν κόσμο που αλλάζει με κατακλυσμιαίους ρυθμούς. […] Σε αυτή τη δυναμική των διακοινοβουλευτικών θεσμών συμμετέχει ενεργά η ελληνική κυβέρνηση, η οποία στηρίζει τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας και προσωπικά του Γενικού της Γραμματέα, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου. Γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει συνειδητοποιήσει πλήρως πως ο Ελληνισμός της Διασποράς και οι Ελληνορθόδοξες Εκκλησίες απανταχού της Γης, λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές της εθνικής μας ισχύος. Μια εθνική ισχύς σταθερά προσανατολισμένη στο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και της ενίσχυσης της διεθνούς συνεργασίας. Προσανατολισμένη στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και της ζωής, που αποτελούν και το πανανθρώπινο μήνυμα της Ορθοδοξίας».

ΜΑΞΙΜΟΣ 2 2

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 3

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 4

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 5

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 6

 ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 7

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στη Σύσκεψη ΔΣΟ με Καθολικούς Νομοθέτες: Η Ευρώπη να αναδείξει την χριστιανική της ταυτότητα

Μάξιμος Καθολικοί Νομοθέτες 1

Χανιά, 22 Ιουλίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ:

Η Ευρώπη να αναδείξει την χριστιανική της ταυτότητα

«Οι συναντήσεις της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας με το Διεθνές Δίκτυο Καθολικών Νομοθετών, που θεμελιώνουν τον διακοινοβουλευτικό διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Καθολικών βουλευτών, έχουν ιδιαίτερη προσθετική αξία στο διεθνές πεδίο, καθώς αναδεικνύουν το κοινό αξιακό υπόβαθρο και τα κοινά σημεία προβληματισμού των δυο κεντρικών δογμάτων της Χριστιανοσύνης». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη συνάντηση με το προεδρείο του Διεθνούς Δικτύου Καθολικών Νομοθετών (ICLN), που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, η οποία διεξάγεται στη Γεωργιούπολη Χανίων.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην εισήγησή του επισήμανε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ζητήματα που άπτονται της χριστιανικής ταυτότητας της Ευρώπης παρεισφρέουν στο Διάλογο για το Μέλλον της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η “Συνέλευση για το Μέλλον της Ευρώπης”, που έλαβε χώρα το 2003, υπό την ηγεσία του πρώην Γάλλου Προέδρου Giscard d' Estaing, κατά την οποία συντάχθηκε το πρώτο Σύνταγμα της Ευρώπης, ενόψει του επικείμενου διπλασιασμού των μελών της τότε ΕΕ. Τα πρώτα 15 σχέδια άρθρων του Συντάγματος περιείχαν αναφορές στην εθνική ταυτότητα των κρατών μελών και στα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και τις δεσμεύσεις για κοινωνική δικαιοσύνη και περιβάλλον, όμως, καμία αναφορά δεν υπήρχε στην κρατούσα πολιτισμική – θρησκευτική ταυτότητα. Αυστριακοί, Γερμανοί, Ιταλοί, Πολωνοί και Σλοβάκοι εκπρόσωποι ευνοούσαν την αναφορά στην χριστιανική καταγωγή της Ευρώπης. Όμως, αυτή η πρόταση βρήκε αντίσταση από τα περισσότερο εκκοσμικευμένα κράτη, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ολλανδία. Κάποιοι πολιτικοί ηγέτες θεωρούσαν ότι η αναφορά στις “χριστιανικές αξίες” θα καθιστούσε δυσκολότερη την επέκταση της ΕΕ στο μέλλον, ώστε να συμπεριλαμβάνονται κυρίως μουσουλμανικές χώρες, όπως η Τουρκία» και πρόσθεσε ότι «κάποιοι, αφελώς αισιόδοξοι τότε, πίστεψαν ότι προκειμένου η Ευρώπη να κάνει το μεγάλο βήμα προς την Ανατολή, άξιζε τον κόπο να αποκρύψουμε, να παραβλέψουμε, να ξεχάσουμε τις χριστιανικές αξίες της Ευρώπης. Εάν, λοιπόν, η Συνθήκη της Λισσαβόνας εγκατέλειψε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα και τις αναφορές του στις αξίες της Ευρώπης, στον φετινό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης εκτιμούμε ότι το θέμα μπορεί να επανατεθεί με σοβαρότητα και δομημένη επιχειρηματολογία».

Διάλογος χωρίς αποκλεισμούς
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ υπογράμμισε ακόμη ότι ο «διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης που αφορά και το Μέλλον του Κόσμου δεν πρέπει να περιοριστεί στη συμμετοχή μόνο των ευρωπαϊκών κρατών που συμμετέχουν στη θεσμική αρχιτεκτονική της ΕΕ, αλλά πρέπει να συμμετάσχει και κάθε χώρα, κάθε κοινοβούλιο, κάθε φορέας της γεωγραφικής ενότητας που λέγεται Ευρώπη. Χωρίς αποκλεισμούς. Αν για οποιοδήποτε λόγο τα όργανα της ΕΕ αποκλείσουν κάποιες χώρες για δικούς τους λόγους από τον διάλογο αυτό, τότε οι διακοινοβουλευτικές ενώσεις δύνανται να τους παρέχουν έναν ευρύ και φιλόξενο χώρο έκφρασης. Το όραμα μιας ενωμένης γεωγραφικά και πολιτισμικά Ευρώπης, είναι αναγκαίο να μην εγκαταλειφθεί αλλά να αναδειχθεί στον υπό εξέλιξη διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης. Αυτό εξάλλου ήταν και το όραμα των πατέρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης –μια Ευρώπη από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια και το Βλαδιβοστόκ– βασισμένη στην κοινή χριστιανική παράδοση».
Στη συνάντηση, εκ μέρους της ΔΣΟ, εκτός του κ. Χαρακόπουλου, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Γ.Σ., βουλευτής της Ρωσικής Δούμας, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, που απηύθυνε χαιρετισμό, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο βουλευτής της Ρωσικής Δούμας κ. Αλεξέι Τσέπα και οι σύμβουλοι δρ Κώστας Μυγδάλης και κ. Αλεξάντερ Φομένκο.
Εκ μέρους της ICLN συμμετείχαν ο πρόεδρός της δρ Κριστιάν βον Γκεσάου, ο οποίος μίλησε για τις διώξεις των Χριστιανών στη Νιγηρία και τη Μέση Ανατολή, ο αντιπρόεδρος κ. Εμμανουέλ Μπαγκντί, που αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ευρώπη να ξαναβρεί τις χριστιανικές της αξίες και ο ευρωβουλευτής κ. Λούκας Μάντλ που αναφέρθηκε στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης. Τέλος, ο Σύνδεσμος της ΔΣΟ με την ICLN κ. Βιργίλιος Αβάτο μίλησε για την ανάδειξη της Ι. Μονής Παναγίας Θεοτόκου της Κρυπτοφέρης Grottaferrata ως διαχρονικού ιστορικού μνημείου του ενωμένου Χριστιανισμού.

Μάξιμος Καθολικοί Νομοθέτες 2

Μάξιμος Καθολικοί Νομοθέτες 3

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την Κρήτη η Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ

ΜΑΞΙΜΟΣ Α 1

Χανιά, 21 Ιουλίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΡΗΤΗΣ:

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Κρήτη η Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ

«Κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας ως ηγεσία της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον ενημερώσαμε για την απόφασή μας να πραγματοποιηθεί η Γενική μας Συνέλευση στην Κρήτη, την ιδιαίτερη πατρίδα του, κι αυτό είναι μια έμπρακτη ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την Κρήτη για την αντιμετώπιση της πανδημίας». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συνέντευξη τύπου στην Αντιπεριφέρεια Χανίων, μετά την συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη και τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Νίκο Καλογερή παρουσία και του Συμβούλου της ΔΣΟ Δρ. Κώστα Μυγδάλη.

Θρησκευτικός εξτρεμισμός
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Κρήτης για την φιλοξενία της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, η οποία θα διεξαχθεί κατά το διάστημα 22-25 Ιουλίου στη Γεωργιούπολη Αποκορώνου Χανίων. Παράλληλα, μιλώντας ως επικεφαλής για τους στόχους της ΔΣΟ, όπου συμμετέχουν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι 25 χωρών, αναφέρθηκε «στην προαγωγή της καταλλαγής, της αλληλοκατανόησης των λαών, με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη. Οπότε, εκ των πραγμάτων, είμαστε αντίθετοι στο θρησκευτικό εξτρεμισμό που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει έξαρση και την εργαλειοποίηση της θρησκείας για πολιτικούς σκοπούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής αποτελεί η μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί από την ηγεσία της Τουρκίας. Είναι μια απόφαση η οποία προκαλεί όχι απλά τους χριστιανούς και ιδιαίτερα εμάς τους ορθόδοξους, γιατί μιλούμε για το οικουμενικό σύμβολο της ορθοδοξίας, αλλά κάθε πολιτισμένο πολίτη του κόσμου γιατί πρόκειται για ένα μοναδικό μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που έχει χαρακτηριστεί ως τέτοιο από την UNESCO».

Η επόμενη μέρα της πανδημίας
Επίσης, πρόσθεσε ότι «στη φετινή μας Γενική Συνέλευση κεντρικό θέμα είναι “Το μέλλον της Ευρώπης, το μέλλον του κόσμου μετά την πανδημία”. Η ΔΣΟ συμμετέχει ενεργά στον διάλογο που έχουν ξεκινήσει τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και θα ολοκληρωθεί με την Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης που θα γίνει του χρόνου την άνοιξη. Εμείς αφιερώνουμε τη Γενική μας Συνέλευση σε αυτό τον στόχο, τον διάλογο για την Ευρώπη την επόμενη μέρα, ως ένας Διακοινοβουλευτικός θεσμός που στόχο –μεταξύ άλλων– έχει την ανάδειξη των χριστιανικών αξιών, την προαγωγή της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς των ορθοδόξων όπου γης. Ευελπιστούμε ότι η ΕΕ θα αναβαπτιστεί στους βασικούς πυλώνες της, τους πυλώνες του ευρωπαϊκού πολιτισμού που δεν είναι άλλοι από το αρχαιοελληνικό πνεύμα, την κλασική παιδεία, το ρωμαϊκό δίκαιο και τις πανανθρώπινες χριστιανικές αξίες».

Συγχαρητήρια Αρναουτάκη
Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Κρήτη η διεξαγωγή της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, προκειμένου να συζητήσουν τα μέλη της για ένα πολύ σοβαρό θέμα “Το μέλλον της Ευρώπης μετά την πανδημία”. Η δουλειά που γίνεται από τον Γενικό Γραμματέα της ΔΣΟ, τον Μάξιμο Χαρακόπουλο και τους συνεργάτες του είναι ιδιαίτερα σημαντική και θα ήθελα να τον συγχαρώ γιατί παρακολουθώ όλα τα θέματα που αναπτύσσουν. Μας δίνει δύναμη γιατί όπου κι αν ανήκει καθένας, πρέπει να υπάρχει ειρήνη και την επόμενη μέρα, πρέπει όλοι μαζί να ενώσουμε δυνάμεις για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα. Αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης ότι επελέγη η Κρήτη, εδώ στη Γεωργιούπολη να γίνει η Γενική Συνέλευση. Δείχνει πως μπορούμε να πάμε στην επόμενη μέρα αρκεί να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών και να μπορούμε να αισιοδοξούμε για τον τουρισμό μας στην Κρήτη που αποτελεί μια σημαντική βοήθεια για την ανάπτυξη του νησιού, αφού το 50% του ΑΕΠ της Κρήτης προκύπτει από τον τουρισμό. Εύχομαι καλή επιτυχία. Εμείς θα παρακολουθήσουμε τη Γενική Συνέλευση και πραγματικά χαιρόμαστε που επιλέχθηκε η Κρήτη και ευχόμαστε καλή διαμονή. Καλώς ορίσατε».

ΜΑΞΙΜΟΣ Β

ΜΑΞΙΜΟΣ Γ

Read more...

Μ.Χαρακόπουλος με Μητροπολίτη Κισάμου: Σημαντικό γεγονός η Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ στην Κρήτη

ΜΑΞΙΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ

Χανιά, 21 Ιουλίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΙΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΕΛΙΝΟΥ:

Σημαντικό γεγονός η Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ στην Κρήτη

• Ορθόδοξοι βουλευτές από διάφορες χώρες στη Μεγαλόνησο

«Θεώρησα καθήκον μας ευρισκόμενος στην Κρήτη για την πραγματοποίηση δια ζώσης, φυσικά με όλες τις προφυλάξεις που επιτάσσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την πανδημία, της Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας να σας επισκεφθώ για να εκφράσω για μια ακόμη φορά την εκτίμηση για το έργο που υπό την καθοδήγησή σας επιτελεί η Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, Δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο.
Ο επικεφαλής του διεθνούς θεσμού στον οποίο συμμετέχουν Ορθόδοξοι βουλευτές από 25 χώρες ενημέρωσε τον ιεράρχη της Εκκλησίας της Κρήτης για τη Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ, που θα λάβει χώρα από 22-25 Ιουλίου στη Γεωργιούπολη των Χανίων, με κεντρικό θέμα: «Το μέλλον της Ευρώπης, το μέλλον του κόσμου μετά την πανδημία», παρουσία δεκάδων Ορθόδοξων βουλευτών και εκπροσώπων από διεθνείς οργανισμούς.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου για τη θερμή υποδοχή και εξέφρασε την ελπίδα «σύντομα, έχοντας ξεπεράσει την δοκιμασία της πανδημίας, να μπορέσουμε να οργανώσουμε από κοινού δράσεις και στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης, χώρο γνωστό και αγαπητό σε εμάς».
Επίσης, προσκάλεσε τον κ. Αμφιλόχιο, με την ιδιότητα του Προέδρου του Δ.Σ. της Ορθοδόξου Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ), στην επίσημη τελετή έναρξης των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ.
Από την πλευρά του, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος καλωσόρισε, με λόγους θερμούς, τον Γενικό Γραμματέα και τον Σύμβουλο της ΔΣΟ, Δρ Κώστα Μυγδάλη που συμμετείχε στη συνάντηση, σημειώνοντας πως: «Η Ιερά Μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου είχε την μεγάλη ευλογία, τιμή και χαρά να φιλοξενήσει, στους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, καρπός προσευχής, αγωνιάς και πολυετούς προετοιμασίας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού ημών Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου· κορυφαίο ιστορικό και εκκλησιαστικό γεγονός των τελευταίων αιώνων. Χαιρόμεθα που η ΔΣΟ επέλεξε την Κρήτη δια τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, θα μας χαροποιούσε ιδιαίτερα εάν η συνάντησης αυτή πραγματοποιείτο στους πάντοτε φιλόξενους και ευρύχωρους χώρους της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, όμως οι συνθήκες της περιόδου δυστυχώς, δεν το επιτρέπουν. Ευχόμεθα σύντομα να ξεπεραστεί η παγκόσμια αυτή δοκιμασία της λοιμικής νόσου και η ανθρωπότητα να επανέλθει στους ρυθμούς της, ξαναβρίσκοντας την ομορφιά της ζωής χωρίς την σπάθη του φόβου και της αβεβαιότητας».
Στην συνάντηση μετείχε και ο Γενικός Δ/ντής της ΟΑΚ, Δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, καθώς συζητήθηκαν δυνατότητες συνεργασίας της ΔΣΟ με την ΟΑΚ.

Επίσκεψη στην Ι. Μ. Τζαγκαρόλων
Νωρίτερα ο επικεφαλής της ΔΣΟ παρακολούθησε την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Προφήτου Ηλιού στα Καθιανά Χανίων όπου προέστη ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός.
Ακολούθως επισκέφθηκαν την Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων, όπου τους υποδέχτηκε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός, ο οποίος τους καλωσόρισε, τους ξενάγησε στους χώρους της Μονής και συζήτησε μαζί τους για το επίκαιρο θέμα των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς θεσμού, που θα πραγματοποιηθούν στη Μεγαλόνησο.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΚΙΣΑΜΟΥ 2

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος προς Υπ. Παιδείας: Να διοριστούν οι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί του διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008

ΜΑΞΙΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Αθήνα, 20 Ιουλίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ:

Να διοριστούν οι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί του διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008

Να διορθωθεί η αδικία που έχει συντελεσθεί με την παράλειψη του διορισμού των επιτυχόντων εκπαιδευτικών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ του 2008, που για οποιονδήποτε λόγο δεν προσέφυγαν στην δικαιοσύνη, βάση της απόφασης του ΣτΕ 527/2015, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, από την υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως.
Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του επισημαίνει ότι «η προσήλωση της κυβέρνησης στην ανάδειξη της αξιοκρατίας και της επικράτησης των διαφανών διαδικασιών στο χώρο της εκπαίδευσης έχει δηλωθεί από την πρώτη στιγμή, ενώ από την επιτυχία των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται σε αυτόν τον τομέα θα κριθεί και η γενικότερη πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Υπό το πρίσμα αυτό, οι προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών, οι οποίοι πρέπει να καλύψουν τα κενά, τα οποία αποδεδειγμένα υπάρχουν, πρέπει να γίνονται με τον ενδεδειγμένο τρόπο που δεν είναι άλλος από τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
Όπως, όμως, έχω επισημάνει, συνηγορώντας στο σχετικό αίτημα του Συντονιστικού της Επιτροπής Επιτυχόντων ΑΣΕΠ 2008 και με αφορμή τον διορισμό των δικαστικά δικαιωθέντων εκπαιδευτικών του Διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008, με ερώτησή μου στις 9 Μαΐου 2019, προς τον τότε υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, για την οποία δεν έλαβα απάντηση, λόγω της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, αλλά και με σχετική Αναφορά μου στις 9 Οκτωβρίου 2019, πρέπει να διευθετηθεί το ζήτημα των επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού εκπαιδευτικών ΑΣΕΠ 2008, που δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη κατά της παράλειψης διορισμού τους.
Επανερχόμενος στο ζήτημα θέλω να υπενθυμίσω ότι η απόφαση του ΣτΕ Ολ. 527/2015 δέχεται την προτεραιότητα του ΑΣΕΠ και του διενεργούμενου από αυτόν γραπτού διαγωνισμού ως μοναδικού κριτηρίου για την πρόσληψη μόνιμων εκπαιδευτικών, με μόνη εναλλακτική τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων (πάλι όμως υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ), αποκλείοντας οποιοδήποτε άλλο κριτήριο (όπως για παράδειγμα της προϋπηρεσίας, την οποία ναι μεν δέχεται ως κριτήριο διορισμού, όχι όμως ως μοναδικό κριτήριο μόνιμου διορισμού). Ως εκ τούτου το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε ότι θα έπρεπε να διορίζεται το 100% από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και όχι το 60% από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και το 40% από την προϋπηρεσία όπως ίσχυε παλαιότερα, αλλά και παράλληλα ότι κάθε άλλος διορισμός, πλην του ΑΣΕΠ, είναι αναξιοκρατικός και αντισυνταγματικός. Επιπλέον, αντισυνταγματικό κρίθηκε και το ότι πολλοί εκπαιδευτικοί, χωρίς επιτυχία σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, εργάστηκαν ως αναπληρωτές, αλλά και διορίστηκαν στη θέση άλλων, που είχαν επιτυχία σε γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Με βάση αυτή την απόφαση εκπαιδευτικοί ζήτησαν από το Υπουργείο Παιδείας τον αναδρομικό διορισμό τους και προσέφυγαν στο Διοικητικό Εφετείο όπου δικαιώθηκαν.
Ωστόσο, σύμφωνα, με την τροπολογία στον Νόμο 4589/2019, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στον μόνιμο διορισμό μόνο για τους συγκεκριμένους, δηλαδή 57 εκπαιδευτικούς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 361 στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Οι υπόλοιποι, όμως, που για οποιουσδήποτε λόγους δεν προσέφυγαν και παρά τη βαθμολογία τους, παραλείφθηκαν από την απόφαση».

Read more...