
Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2023
Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην formediatv
και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Τάκη
Καλώς ήρθατε φίλες και φίλοι στο Focus. Στο πρώτο κομμάτι της εκπομπής θα επικεντρώσουμε στα θέματα της Θεσσαλίας, στα όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα και πολιτικά στα όσα πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα για να κλείσουν οι πληγές σε αυτή τη μεγάλη περιφέρεια της χώρας. Και θα μας βοηθήσει στη συζήτησή μας αυτή ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός, ο κύριος Μάξιμος Χαρακόπουλος, που είναι μαζί μας εδώ στο στούντιο της formedia στην Αθήνα. Καλώς ήρθατε κύριε Χαρακόπουλε, ευχαριστώ πολύ.
Εγώ σας ευχαριστώ για την πρόσκληση.
Τι έγινε στη Θεσσαλία και χάσατε;
Προφανώς αν δεν είχε μεσολαβήσει το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο του Daniel και μετά το φαινόμενο Elias, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Όλοι προεξοφλούσαν ότι θα ήταν μια πανηγυρική επικράτηση και πάλι του απερχόμενου περιφερειάρχη του Κώστα Αγοραστού και μάλιστα με υψηλότατα ποσοστά από την πρώτη Κυριακή…
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ενδεχομένως οι κακοκαιρίες αποκάλυψαν μια πραγματικότητα που, χωρίς την κακοκαιρία, δεν μπορούσε να αποκαλυφθεί -ένα πιθανό σενάριο. Ένα δεύτερο πιθανό σενάριο σημαίνει ότι η κακοκαιρία αποκάλυψε πράξεις και παραλείψεις που επίσης στοίχισαν. Γιατί διαφορετικά, εάν κρίνεται η τύχη ενός πολιτικού προσώπου ή μιας παράταξης από το αν θα βρέξει ή όχι, από το αν θα υπάρχει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο, όπως πράγματι ήταν, σημαίνει ότι κάπου το έδαφος δεν είναι στέρεο.
Κοιτάξτε, υπήρξε το προηγούμενο με τον Ιανό πριν 3 χρόνια, που είχαμε επίσης ένα έντονο καιρικό φαινόμενο το οποίο μας αιφνιδίασε, πράγματι, ανέδειξε παθογένειες πολλών δεκαετιών. Η πολιτεία έδωσε αρκετά χρήματα τότε. Εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στη Θεσσαλία για να γίνουνε αντιπλημμυρικά έργα. Αλλά τα αντιπλημμυρικά έργα δεν γίνονται επίσης, από τη μία μέρα στην άλλη. Τα μεγάλα έργα, δηλαδή το φράγμα στον Ενιπέα για παράδειγμα…
Σωστά. Τώρα μια και λέτε, για τα αντιπλημμυρικά να τα πάρουμε ένα ένα. Μιλούσα χθες με τον κ. Αγοραστό στο ραδιόφωνο formedia και μου είπε ότι κακώς δεν βγήκε να πει πως για τα αντιπλημμυρικά έργα, πέραν της Περιφέρειας, έχουν ευθύνη πάρα πολλοί Δήμοι στη Θεσσαλία που όφειλαν να τα κάνουν και δεν τα έκαναν, καμιά εικοσιπενταριά και πλέον Δήμοι μου είπε ο κ. Αγοραστός ότι έχουν ευθύνη και κακώς δεν τα είπα αυτά προεκλογικά. Είναι έτσι;
Τα έργα είναι σε κεντρικό επίπεδο, σε περιφερειακό και σε δημοτικό επίπεδο. Προφανώς, ο Περιφερειάρχης αυτό το γνωρίζει καλύτερα. Εγώ σας λέω, για παράδειγμα, ότι τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα, το φράγμα του Ενιπέα δεν είναι έργο της Περιφέρειας, είναι έργο της κεντρικής κυβέρνησης, ένα έργο το οποίο για δεκαετίες το ακούμε στην επαρχία Φαρσάλων. Και το Φλεβάρη του 21, που είχα μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, δρομολογήθηκε η δημοπράτηση και η υλοποίηση του έργου ως έργο με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Είναι στη δεύτερη φάση της δημοπράτησης. Θέλει τον χρόνο του και αυτό. Δυστυχώς, εδώ πληρώνουμε παθογένειες πάρα πολλών χρόνων. Βεβαίως, από τη στιγμή που παρενέβη η δικαιοσύνη θα δούμε αν υπήρξαν ολιγωρίες, αστοχίες ή λάθη στα 3 τελευταία αυτά χρόνια μετά τον Ιανό. Δεν θα ήταν υπεύθυνο ούτε εγώ, ούτε εσείς να πούμε οτιδήποτε. Δυστυχώς, την περίοδο του προεκλογικού αγώνα περίσσεψαν και οι αφορισμοί και οι καταγγελίες. Όλα αυτά μένει να αποτυπωθούν, αλλά σας λέω ότι σε ένα τέτοιο περιβάλλον εκλογών ήταν πολύ δύσκολο να ήταν ένα καλύτερο αποτέλεσμα. Αλλά θυμηθείτε ότι την πρώτη Κυριακή ο κ. Αγοραστός έχασε για μικρή διαφορά. Θα μπορούσε να έχει κερδίσει, δηλαδή, να είχε πιάσει τον πήχη του 43% και να είχε εκλεγεί, να μη χρειαζόταν η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.
Με οδηγείτε πολύ εύκολα στο δεύτερο ερώτημά μου. Θα μπορούσε πράγματι ο κ. Αγοραστός να έχει εκλεγεί αν δεν είχε μια αντάρτισσα να κατεβαίνει μαζί του, την κ. Τζανακούλη. Άκουσα τον κ. Αγοραστό να λέει ότι δεν έγινε η δουλειά που έπρεπε να γίνει από το κόμμα σε αυτή την πρώτη Κυριακή, προκειμένου η κ. Τζανακούλη να μην κατέβει. Δουλειά που έγινε στη δεύτερη Κυριακή, όπου η κ. Τζανακούλη υποχρεώθηκε να βγάλει αυτή την περίφημη δήλωση στήριξης, έστω και αν κάποιοι από τους περιφερειακούς της συμβούλους πήγαν με τον κ. Κουρέτα. Επίσης, στο ψηφοδέλτιο της κ. Τζανακούλη ήταν και στελέχη του κομματικού μηχανισμού της Λάρισας. Αν δεν κάνω λάθος. Τώρα το ερώτημα είναι, πράγματι δούλεψε η ΝΔ ως κόμμα στη Θεσσαλία για να αποτρέψει αυτά τα φαινόμενα ή όχι;
Δεν μπορώ να ξέρω σε κεντρικό επίπεδο τι έγινε. Σε τοπικό νομίζω ότι και οι νομαρχιακή και οι βουλευτές και όλοι τρέξανε. Αλλά σας λέω ότι στις τοπικές κοινωνίες είναι λίγο πολύ γνωστά τα πράγματα που στο δημόσιο λόγο δεν λέγονται. Υποψηφιότητες οι οποίες προέρχονται πολλές φορές και από προσωπικές βεντέτες και καπρίτσια και αντιπαραθέσεις σε προσωπικό επίπεδο. Αυτά δεν ξέρω πόσο μπορούν να λειανθούν, αν μπορούσαν να λειανθούν προεκλογικά.
Η υποψηφιότητα της της κ. Τζανακούλη, τι από όλα αυτά είναι, προσωπική βεντέτα, είναι καπρίτσιο, είναι προσωπική φιλοδοξία της;
Νομίζω ας απαντήσει η ίδια ή ας απαντήσουν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Στην τοπική, όμως, κοινωνία είναι λίγο πολύ γνωστά τα δεδομένα της αντιπαράθεσης που υπήρξε το προηγούμενο διάστημα.
Έχει ευθύνη ο κύριος Αγοραστός για αυτή την εικόνα, στην προηγούμενη θητεία του εννοώ. Δηλαδή μπορεί ή ο βίος…
Κοιτάξτε, όταν χάνει κανείς, έχει τον πρώτο λόγο της ευθύνης.
Άλλο λέω, μπορεί ο βίος και η πολιτεία του κ. Αγοραστού να οδήγησε την κ. Τζανακούλη στο να γίνει αντάρτισσα;
Τώρα δεν μπορώ να ξέρω όλα τα δεδομένα. Νομίζω ότι αυτά είναι ερωτήματα στα οποία δεν μπορεί να δοθούν απαντήσεις από εμάς. Εκείνο που εγώ ξέρω είναι ότι για λίγο χάσαμε την πρώτη Κυριακή. Τη δεύτερη Κυριακή μάλλον άγαρμποι ήταν οι χειρισμοί που έγιναν προς την πλευρά της κ. Τζανακούλη και οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα. Υπήρξαν ατυχέστατες δηλώσεις και κυβερνητικών στελεχών. Τα ξέρετε όλ’ αυτά. Τέλος πάντων, το ζητούμενο είναι η επόμενη μέρα. Και την επόμενη μέρα…
Πριν πάμε στην επόμενη μέρα. Επειδή είπατε για τη δεύτερη Κυριακή. Έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση για τις δηλώσεις του κ. Αυγενάκη και για το γεγονός ότι ο κύριος Αγοραστός μαθαίνω όχι ο ίδιος τελικά, αλλά από το περιβάλλον του, αναπαρήχθησαν την επόμενη μέρα και από τα σόσιαλ μίντια. Πόσο πιστεύετε ότι στοίχισαν αυτές οι δηλώσεις του κ. Αυγενάκη, οι οποίες από ένα κομμάτι ανθρώπων εισπράχθηκαν ως δηλώσεις απειλής εκβιασμού;
Εξελήφθησαν ως μπούλινγκ στους ψηφοφόρους. Αυτό είναι αλήθεια. Φαντάζομαι ότι ο στόχος του ήταν να συμβάλει θετικά, το αποτέλεσμα, όμως δεν ήτανε αυτό. Σε έναν πληγωμένο κόσμο, σε έναν κόσμο ο οποίος είναι μέσα στις λάσπες, αντιμετωπίζει προβλήματα καθημερινής ποιότητας ζωής, έχει ερωτηματικά για την επόμενη μέρα: Εάν ξαναβρέξει, θα ξαναλασπώσει τρίτη φορά το σπίτι μου στο Σωτήριο; θα ξαναβρεθώ πάλι στις λάσπες, στο Ευύδριο; Σε αυτούς τους πολίτες, λοιπόν, χρειάζεται να είσαι πάρα πολύ προσεκτικός και στον δημόσιο λόγο σου, πόσο δε μάλλον όταν ιδιωτικά τους προσεγγίζεις και πρέπει να τους προσεγγίσεις με απόλυτη κατανόηση, γιατί δικαιολογούνται να πουν και μια κουβέντα παραπάνω. Βρέθηκα στα πλημμυρισμένα χωριά, μέσα στα λασπωμένα σπίτια, άκουσα και την οργή και την αγανάκτησή τους. Θα πουν και μια κουβέντα παραπάνω και δικαιολογούνται απόλυτα. Όποιος βρεθεί σε τέτοιες συνθήκες θα το κάνει. Όμως, ο πολιτικός οφείλει να είναι πιο συγκρατημένος στα αισθήματά του, ακόμη και αν νιώθει ότι αδικείται κάποιες φορές. Στον δημόσιο λόγο του θα πρέπει να είναι πολύ πιο υπεύθυνος στις προσεγγίσεις του.
Άρα ορθά ο πρωθυπουργός είπε όσα είπε και έβγαλε και την κίτρινη κάρτα προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο και στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου για δηλώσεις που πρέπει πρώτα να βουτάμε τη γλώσσα μας στο μυαλό και μετά να τις κάνουμε, για λανθασμένες δηλώσεις ή για φαινόμενα αλαζονείας;
Προφανώς ο πρωθυπουργός έχει σαφέστερη εικόνα όλων μας για το τι έγινε, τι έφταιξε και πώς οδηγηθήκαμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Και μακάρι οι προτροπές του να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Τώρα επίσης, ο κ. Αγοραστός χθες μου είπε ότι ένα από τα λάθη που έκανα επικοινωνιακά είναι ότι όλο αυτό το διάστημα δεν βγήκα να μιλήσω για διάφορους λόγους και για λόγους επικοινωνιακής στρατηγικής από εκείνους που χάραζαν την εκστρατεία του. Δεν βγήκα να μιλήσω, δεν ήμουνα ο Κώστας Αγοραστός που ήξεραν οι συμπολίτες μου. Και αυτό το πλήρωσα. Πιστεύετε ότι όντως ήταν λάθος που ο κ. Αγοραστός καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας δεν παρουσιάστηκε δημόσια, να το πω έτσι.
Κοιτάξτε, φαίνεται ότι υπάρχουν δύο σχολές σκέψης σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Μια σχολή σκέψης είναι αυτών που μπαίνουν στη φωτιά και είναι παρόντες. Το παράδειγμα Μπέου, όσο ακραίο και αν θεωρείται, αλλά ήταν συνεχώς πάνω στα προβλήματα, ακόμη και με αψιμαχίες, πολλές φορές και με αντιπαραθέσεις άγονες και ατυχέστατους χαρακτηρισμούς, αλλά ήταν εκεί και έδειχνε ότι αντιμετωπίζει το πρόβλημα. Και υπάρχει και η άλλη σχολή σκέψης που λέει ότι δεν ταυτίζεσαι απόλυτα με το πρόβλημα για να μην φανεί ότι είσαι μέρος του προβλήματος. Ή ότι λύνεις στρατηγικά το ζήτημα, δίνεις εντολές, οδηγίες από το Επιτελικό Κέντρο, από το Συντονιστικό Κέντρο, το οποίο είχε σχηματιστεί. Εκ του αποτελέσματος κρίνονται όλα αυτά, κ. Τάκη, δεν μπορεί την “ώρα της φωτιάς” είναι πολύ πιο δύσκολο να δει κανείς…
Σωστά. εκ του αποτελέσματος, εσείς τι λέτε, ότι ήταν λάθος που δεν εμφανίστηκε;
Νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι πιο διαρκής η παρουσία του. Ξέρετε, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να εισπράξεις κάποιες αποδοκιμασίες, αλλά στην πολιτική υπάρχουν αυτά και αδίκως πολλές φορές εισπράττεις αποδοκιμασίες, όμως πρέπει να είσαι παρών για να δίνει απαντήσεις. Και αν δείτε και τη σταυροδοσία των υποψηφίων περιφερειακών, αυτοί που ήτανε άμεσα στο πεδίο πήγαν πολύ ψηλά, γεγονός που δείχνει ότι επιβραβεύτηκαν.
Ένα άλλο θέμα που, επίσης, συζητείται είναι το αν οι βουλευτές, οι τοπικοί βουλευτές βοήθησαν ή όχι τον κύριο Αγοραστό. Ακούω να υπάρχει μια γκρίνια, όπως και για άλλες περιοχές της χώρας ότι οι βουλευτές είτε δεν βοήθησαν είτε ήταν χαλαρή η βοήθειά τους, είτε υπογείως βοηθούσαν και τους αντιπάλους. Τι συνέβη στη Θεσσαλία;
Κύριε Τάκη, είστε χρόνια στο κουρμπέτι. Όποιος κερδίζει, κερδίζει με την αξία του. Όταν χάνει φταίνε όλοι οι άλλοι, φταίνε οι βουλευτές, φταίει ο κακός μας ο καιρός, εν προκειμένω φταίει και ο κακός μας ο καιρός, αλλά φταίνε όλοι οι άλλοι. Νομίζω ότι αν τα δούμε νηφάλια τα πράγματα μπορούμε να κάνουμε πιο ήσυχα την αποτίμηση των πραγματικών γεγονότων. Οι βουλευτές ήταν παρόντες εκεί όπου ζητήθηκε και νομίζω ότι έκαναν αυτό που τους ζητήθηκε…
Τώρα πώς βλέπετε τον νέο περιφερειάρχη;
Αλλά νομίζω ότι είναι υπερβολική αυτή η ανάλυση που κάνουμε. Τα πολιτικά συμπεράσματα νομίζω βγαίνουν από την πρώτη Κυριακή, όπου η Νέα Δημοκρατία και οι υποψήφιοι που στήριξε σημείωσαν υψηλότερα ποσοστά από τις εθνικές εκλογές. Και στη δεύτερη Κυριακή είχαμε εντυπώσεις οι οποίες δεν ήταν θετικές για τη ΝΔ, ήταν δυσμενείς…
Εκτός από εντυπώσεις είχατε και απώλεια 5 περιφερειών, δεν είναι μόνο εντύπωση.
Ναι, είχαμε απώλεια 5 περιφερειών, με συγχωρείτε, αλλά…
Η απώλεια της Θεσσαλίας…
Και την προηγούμενη φορά τον κ. Μουτζούρη τον θεωρούσαμε αντάρτη, ήταν απέναντι στη Χριστιάνα Καλογήρου αν θυμάμαι στο Βόρειο Αιγαίο. Στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη για μισό τοις εκατό είχε κερδίσει ο κύριος Μέτιος τον νυν περιφερειάρχη, που προέρχεται πάλι από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Στη Δυτική Μακεδονία αυτός που κερδίζει είναι ο μέχρι χθες βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Στο Ιόνιο επίσης ο περιφερειάρχης που επικράτησε είναι ιστορικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω να πω ότι ίσως χρειαζόταν μια καλύτερη διαχείριση όλων αυτών.
Μάλιστα καλύτερα ψηφοδέλτια. Καταλαβαίνω, δηλαδή καλύτερες επιλογές.
Κοιτάξτε, και αυτό δεν ήταν εύκολο, διότι σε πολλές περιπτώσεις μιλούσαμε για εν ενεργεία περιφερειάρχες. Ο κ. Κασαπίδης ήταν η πρώτη του θητεία. Θέλω να πω ότι…
Και του κυρίου Πατούλη πρώτη ήταν, αλλά εκπαραθυρώθηκε.
Ναι εντάξει, εντάξει. Όποιος έχει τα χτένια έχει και τα γένια. Άλλη φορά να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί.
Τώρα, πώς βλέπετε τον νέο περιφερειάρχη, τον κύριο Κουρέτα;
Κοιτάξτε να δείτε ο κ. Κουρέτας αναμφίβολα έχει μια εικόνα τεχνοκράτη και αυτό είναι θετικό, υπό την έννοια ότι δεν έχει ταυτιστεί με τα κόμματα της αντιπολίτευσης που επεδίωξαν κάποια στιγμή να τον ‘‘καπελώσουν’’, και ο ίδιος διακριτικά βλέπω ότι κράτησε κάποιες αποστάσεις. Δεν είχε συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων που τον στήριξαν στην προεκλογική περίοδο. Είναι ένα πρόσωπο το οποίο και με τον πρωθυπουργό έχει καλή χημεία. Θυμούμαι ότι ο πρωθυπουργός πριν εκλεγεί πρωθυπουργός, όταν εξελέγη αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, στην πρώτη του περιοδεία στη Θεσσαλία, επισκέφθηκε την έδρα της βιοχημείας για να δει τη δουλειά που κάνει ο κ. Κουρέτας. Και νομίζω ότι και η πρώτη τους συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, που ήταν και η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη για να σηματοδοτήσει αν θέλετε και την στάση της κυβέρνησης ότι θα συνεργαστεί με όλους τους περιφερειάρχες ανεξαιρέτως του κόμματος...
Άρα θετική εικόνα έχετε με αυτά που ακούω να λέτε;
Η εικόνα νομίζω είναι θετική, αλλά αρχή άνδρα δείκνυσι. Ξέρετε πολλές φορές καλή η θεωρία, αλλά στην πράξη κρινόμαστε.
Φαντάζομαι δεν σας ενοχλεί που ο κύριος Κουρέτας δεν είναι από τη Θεσσαλία; Το λέω γιατί ο κ. Αγοραστός μου είπε χθες, εγώ είμαι Θεσσαλός άλλοι δεν είναι. Ο κ. Κουρέτας είναι από την Πάτρα...
Οι πολίτες κρίνουν, τελικός κριτής όλων μας είναι οι πολίτες. Αλλά ζει χρόνια στη Θεσσαλία, δραστηριοποιείται στη Θεσσαλία. Έχουμε και πολλούς “ερωτικούς μετανάστες” επίσης στη Θεσσαλία. Δεν ξέρω αν ο κ. Κουρέτας είναι σε αυτή την κατηγορία, αλλά σε κάθε περίπτωση οι πολίτες τον επέλεξαν, ζει χρόνια στη Θεσσαλία. Το ζήτημα είναι να μπορέσει γρήγορα να συμβάλει στην ανάταξη της Θεσσαλίας, να ορθοποδήσει γρήγορα η Θεσσαλία. Βλέπω κάτι άγονες αντιπαραθέσεις τις τελευταίες μέρες, δόθηκε, δεν δόθηκε εντολή προφορική, να σταματήσουν ή όχι οι εργασίες. Νομίζω ότι πρέπει γρήγορα να κινηθούμε, οι πολίτες δεν συγχωρούνε κανέναν, περιμένουνε άμεσα αντανακλαστικά γιατί ζούνε στο πρόβλημα και ο χειμώνας είναι μπροστά μας και δεν ξέρουμε τι ακόμα μας επιφυλάσσει.
Για αυτή την άγονη αντιπαράθεση, όπως λέτε, για το αν σταμάτησαν ή όχι τα έργα για μια μέρα, ο κ. Αγοραστός χθες εδώ τον κ. Κουρέτα, τον αποκάλεσε παθολογικό ψεύτη. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Τώρα τι να σχολιάσω το χαρακτηρισμό του περιφερειάρχη, δεν το ξέρω. Αν δεν ξέρει τα πραγματικά γεγονότα κανείς τι να σας πω τώρα; Μηδενί δίκην δικάσεις, πριν αμφοίν μύθον ακούσεις.
Θα σας πω γιατί το λέω. Για το αν σας ενοχλεί σε επίπεδο πολιτικού πολιτισμού να το πω έτσι ο χαρακτηρισμός για έναν άνθρωπο που μόλις προχθές επελέγη από την πλειοψηφία των πολιτών.
Ο καθένας επιλέγει τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύεται.
Λοιπόν, τι πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα, κ. Χαρακόπουλε, για να κλείσουν οι πληγές; Γιατί ακούω από πολλούς να λένε ότι θα πάρει πάρα πολύ καιρό, ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, ότι δεν είναι εύκολες οι καταστάσεις, ότι πρέπει να απαιτηθεί πολλή δουλειά, ενότητα δυνάμεων, χρήματα που πρέπει να δοθούν άμεσα και λοιπά.
Όλα αυτά πρέπει να γίνουν όπως τα περιγράψατε, κ. Τάκη. Πρώτα από όλα περιμένουμε το πόρισμα των Ολλανδών τεχνικών να μας περιγράψουν πώς μπορεί να θωρακιστεί αντιπλημμυρικά η Θεσσαλία, να υπάρξει ένα οργανωμένο σχέδιο για να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον. Αλλά αυτό δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο, θα είναι τουλάχιστον μεσομακροπρόθεσμο.
Άμεσα θα πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι παρεμβάσεις προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα. Θα πρέπει να τρέξουν ακόμη πιο γρήγορα οι διαδικασίες των αποζημιώσεων. Αυτά που ανακοινώθηκαν είναι πολύ γενναία, δεν έχουν προηγούμενο από πλευράς πολιτείας για αποζημιώσεις και για την αγροτική παραγωγή. Μένει να τα δούμε βεβαίως στην πράξη, γιατί οι πολίτες είναι δύσπιστοι. Και στο παρελθόν, με προηγούμενες κυβερνήσεις άκουγαν μεγάλα λόγια που δεν γίνονταν. Να τρέξουν πιο γρήγορα. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν πάρει την πρώτη αρωγή, την κρατική αρωγή, στο Ευύδριο και αλλού. Υπήρχαν κάποιες αστοχίες, κάποια λάθη πάνω στην πίεση, δόθηκαν σε κάποια χωριά αποζημιώσεις πρώτης αρωγής που δεν δικαιούνταν, γιατί δεν είχε πατήσει το νερό, και αλλού που υπάρχει το πραγματικό πρόβλημα δεν την έλαβαν, αλλά συμβαίνουν και αυτά πολλές φορές…
Αυτά τα 6,5 χιλιαρικα;
Τα 6.600, ναι.
Την άνοιξη θα είναι το μεγαλύτερο μέρος του κάμπου έτοιμο για να καλλιεργηθεί ξανά ή όχι;
Πρώτα απ’ όλα έχουμε μπροστά μας φθινοπωρινές καλλιέργειες, έχουμε τα δημητριακά που καλλιεργούνται τώρα τον Νοέμβρη. Πιστεύω ότι όσο το νερό τραβιέται θα μπορέσουν να καλλιεργηθούν και από ότι ακούω και από επιστήμονες δεν θα έχουμε τις δραματικές προβλέψεις που είχαν αρχικώς για μείωση κατά κόρον, σε πτώση της παραγωγής και για ακαλλιέργητα. Υπάρχουν, όμως, χιλιάδες στρέμματα στην περιοχή της πρώην λίμνης Κάρλας, τα οποία ουσιαστικά είναι λίμνη σήμερα, έχουμε λιμνάζοντα ύδατα, τα οποία χρειάζονται χρόνια για να φύγουνε. Και οι άνθρωποι εκεί, πέραν των άλλων, χρειάζονται και μια ψυχολογική υποστήριξη, γιατί για 1-2 χρόνια δεν θα μπορούν να καλλιεργήσουν, τα μηχανήματα τους είναι κάτω από το νερό, η παραγωγή τους…
Για τη λίμνη Κάρλα υπάρχουν δύο εκδοχές. Η μία να ξαναγίνει πάλι καλλιεργήσιμη έκταση, όπως ήταν μετά την αποξήρανσή της και η άλλη να μείνει λίμνη, διότι λένε πολλοί ότι δεν μπορούμε να πάμε συνεχώς ενάντια στη φύση.
Ναι, νομίζω θα πρέπει να σταθμιστούν πολύ σοβαρά τα δυο αυτά ενδεχόμενα. Να ακούσουμε τι θα πει η επιστημονική κοινότητα, τι εισηγείται, αυτή πρωτίστως θα πρέπει να ακούσουμε και όχι να λειτουργήσουμε με βάση το όποιο πολιτικό κόστος της απόφασής μας. Και ευρύτερα, θα σας έλεγα ότι από τη στιγμή που έχουμε επανάληψη τέτοιων φαινομένων, θα πρέπει να δούμε και αν χρειάζεται να μετεγκατασταθούν κάποια χωριά που πλημμυρίζουν 2 και 3 φορές. Είχα πάει στο Σωτήριο, μου δείχνανε τις λάσπες μες στο σπίτι μετά τον Daniel, μετά τον Elia ξαναπλημμύρισε και γέμισε ξανά λάσπη το σπίτι αυτό. Μου λένε ότι οι κάτοικοι έφυγαν, άλλοι στο Βελεστίνο για να γράψουν τα παιδιά τους στα σχολεία, να συνεχιστεί η ζωή. Είναι ένα ερώτημα, αυτά τα χωριά θα ξαναλειτουργήσουν ή θα μείνουν χωριά φαντάσματα;
Σωστά ή αν θα λειτουργήσουν, και μετά θα έρθει από κάποια χρόνια πάλι μια καταστροφή για να τα ξαναπλημμυρίσει πάλι…
Αν δε νιώσουν ότι διασφαλίζονται και έχουνε εξασφαλίσεις ότι δεν θα επαναληφθεί κάτι τέτοιο καταλαβαίνετε ότι είναι πολύ δύσκολο να επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή αυτών των χωριών.
Σας ευχαριστώ πολύ για την συζήτησή μας, κύριε Χαρακόπουλε να είστε καλά.
Εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά και εσείς;
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=4Hcig4RS5RU