Menu
A+ A A-

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Ραδιοφωνική λέσχη Τρικάλων 97,6 με τους Ηλία Βλαχογιάννη και Χρήστο Σιμορέλη

Μάξιμος Ραδιοφωνική Λέσχη 976

Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2021

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη Ραδιοφωνική λέσχη Τρικάλων 97,6
με τους Ηλία Βλαχογιάννη και Χρήστο Σιμορέλη

Καλημέρα κ. υπουργέ.

Καλημέρα στην όμορφη παρέα σας. Καλημέρα και στους ακροατές σας.
Καλημέρα κ. υπουργέ. Ο Χρήστος ο Σιμορέλης είμαι.

Καλημέρα. Έχετε καλό δίδυμο εκεί.

Ναι, ναι… Συζητούσαμε πριν όσον αφορά ρώτησα, dεν θυμόμουν τι υπουργός ήσασταν και μου λέει o Ηλίας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και θυμήθηκε τότε ο Ηλίας το θέμα με το γάλα που παραιτηθήκατε.

Είχε παραιτηθεί τότε για το θέμα με το γάλα.

Από τις λίγες παραιτήσεις μετά την μεταπολίτευση.

Από τις λίγες. Τι έγινε τότε; Ότι ο Μάξιμος ο Χαρακόπουλος και έξι-εφτά από εμάς που στηρίζαμε αυτήν την πρόταση λέγαμε να κινηθεί προς μία κατεύθυνση η κυβέρνηση παραιτείται ο Μάξιμος γιατί δεν εισακούστηκε και μετά από έξι ώρες υιοθετεί η κυβέρνηση την πρόταση του Μάξιμου και τη δική μας αλλά δεν παίρνει πίσω την παραίτηση του Μάξιμου.

Α έτσι;

Τα γεγονότα είναι εν μέρει έτσι. Η αξίωση του ΟΟΣΑ τότε -η λεγόμενη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ με τη χώρα στα μνημόνια θυμίζω στους ακροατές μας- παρουσιάστηκε ως μία από τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις, η επιμήκυνση της διάρκειας ζωής στο φρέσκο γάλα. Όλα τα κανάλια τότε είχαν πρώτο θέμα -εν είδη πολεμικού ρεπορτάζ παρουσιαζόταν- ότι θα έπεφτε η τιμή στο ράφι για τον καταναλωτή.

Ότι θα έπεφταν οι τιμές στα ράφια κ.λ.π.

Κι ότι θα έπρεπε από 5 μέρες που ήταν η διάρκεια ζωής στο φρέσκο γάλα να πάει στις 10-11 ημέρες.

Πάντως δεν φαντάζομαι ότι η μη υπουργοποίηση η δικιά σας τώρα έχει σχέση με όλα αυτά;

Δεν το ξέρω και δεν νομίζω. Εκείνο που θέλω να τονίσω τώρα μιας και το κάνατε είναι ότι υποστήριζα ότι δεν είναι “οι πλάκες του Μωυσέως” και θα πρέπει να στηρίξουμε και την εγχώρια αγελαδοτροφία, την εγχώρια κτηνοτροφία και το ποιοτικό ελληνικό γάλα. Και προσπαθούσα να πείσω με επιχειρήματα ότι το γάλα μακράς διάρκειας, που έχει το χρόνο να έρθει από το εξωτερικό, γιατί στην Ελλάδα ήταν ακριβότερο κι απ’ το φρέσκο γάλα. Άρα το επιχείρημα ότι οι εισαγωγές θα μειώσουν την τιμή δεν θα επιβεβαιωθεί τους έλεγα. Και λυπάμαι, αλλά νομίζω ότι όποιος αγοράζει γάλα για τα παιδιά του, ή πίνει, ή πάει στο σούπερ μάρκετ ξέρει ποια είναι η πραγματικότητα. Το πιο εντυπωσιακό,, όμως, κ. Σιμορέλη μιας και τα θυμηθήκατε όλ’ αυτά ξέρετε ποιο είναι; Ότι όπως είπε ο Ηλίας με την παραίτηση τη δική μου και την αντίδραση λίγων δυστυχώς συναδέλφων τότε της Νέας Δημοκρατίας, αντί για 11 ημέρες περιορίστηκε στις 7 ημέρες. Και ήρθε μετά η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖ, η οποία έλεγε ότι θα επαναφέρει το γάλα στις 5 ημέρες. Θυμάμαι μάλιστα τις πρώτες μέρες όταν είχε αναλάβει ο φίλος μου ο Βαγγέλης ο Αποστόλου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με το ΣΥΡΙΖΑ, σε μία συνάντηση με κτηνοτρόφους είπε ότι θα την ονομάσει “τροπολογία Χαρακόπουλου” την επάνοδο σε 5 ημέρες. Όχι μόνο δεν επανήλθε στις 5 ημέρες, δεν έμεινε ούτε καν στις 7. Με τα νέα μέτρα που έφεραν και με το νέο μνημόνιο, το 3ο και αχρείαστο που ψήφισαν τότε, επαφίεται στον κατασκευαστή, στη γαλακτοβιομηχανία ο χρόνος που θα βάλει στη διάρκεια ζωής του γάλακτος και γι’ αυτό έχουμε αθρόες εισαγωγές και η τιμή προφανώς δεν έπεσε, αλλά αντιθέτως κάποιοι κερδίζουν στην τσέπη τους τη διαφορά του. Αυτά για την ιστορία.

Ναι να συμφωνήσουμε ότι σε καιρό μνημονίων πέρασαν ζητήματα που ήταν όντως…

Κόντρα στις συνειδήσεις πολλών.

Κόντρα σε πολλά πράγματα. Μια και το φέραμε αυτό στη συζήτηση να το φέρουμε τώρα στο σήμερα. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι σήμερα οι κτηνοτρόφοι γενικά που ασχολούνται με αυτά τα πράγματα και οι αγρότες έχουν πολλά ζητήματα. Και εν καιρώ πανδημίας. Και υπάρχουν και πολλές διαμαρτυρίες σε όλα τα επίπεδα. Εσείς πως το βλέπετε αυτό;

Κοιτάξτε νομίζω ότι στο διάστημα αυτό του ενάμιση έτους της διακυβέρνησης Μητσοτάκη στον πρωτογενή τομέα υπήρξαν μέτρα στήριξης των πληττόμενων κλάδων από τον κορονοϊό. Το είπα κι από το βήμα της Βουλής ότι η υπουργεία Βορίδη ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, υπό την έννοια ότι ανέλαβε ένα χαρτοφυλάκιο για το οποίο είχε παντελή άγνοια και διαχειρίστηκε τα θέματα με επάρκεια δίνοντας και λύσεις σε μια σειρά από επιμέρους ζητήματα στηρίζοντας κλάδους της αγροτικής οικονομίας.

Πάντως πολλοί κτηνοτρόφοι ειδικά τότε το Πάσχα είχαν πολλά παράπονα και τελικά αποζημιώθηκαν

Ναι πήραν 4 ευρώ αν θυμάμαι καλά.

Αν είναι δυνατόν. Δηλαδή αυτά τα 4 ευρώ ούτε καν μπορούν να καλύψουν.

Δεν θα διαφωνήσω, αλλά από τη ζημία δεν μπορεί να βγάλει κανείς κέρδος κ. Σιμορέλη.

Αντίστοιχα σε άλλες χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, το τίμημα που δόθηκε εδώ δηλαδή με 4 ευρώ, εκεί δόθηκε γύρω στα 8 ευρώ.

Εδώ είμαστε να δούμε τι επιπλέον μπορεί να γίνει. Εγώ σας λέω όμως ότι υπήρξανε δράσεις στήριξης σε μια σειρά προϊόντα από τα καρπούζια μέχρι…

Στην αποκατάσταση των ζημιών από τα φυσικά φαινόμενα, τις πλημμύρες.

Καλά η αποκατάσταση των ζημιών του Ιανού ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού...

Ήταν πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Υπήρξαν επιμέρους αστοχίες, αλλά θα διορθωθούν στην πορεία.

Και με το βαμβάκι μιας και εσείς είστε εκεί πέρα σε μια πόλη, σε μια περιοχή που οι πάντες ασχολούνται με τα βαμβάκια και εδώ υπάρχουν άνθρωποι που έχουν βαμβάκια.

Κ. Σιμορέλη αυτό που λέτε για το βαμβάκι είναι πολύ σημαντικό, γιατί η βαμβακοκαλλιέργεια είναι μια καλλιέργεια που δίνει σημαντικό εισόδημα σε πολλούς ανθρώπους παραγωγούς στον κάμπο. Εδώ οι τιμές φέτος ήταν καθηλωμένες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Είναι στα όρια δηλαδή του να βγάλει κέρδος κάποιος που καλλιεργεί. Κι επειδή ακριβώς είναι μια καλλιέργεια την οποία την διασφαλίσαμε και με συνδεδεμένη, στάνταρ ενίσχυση όταν έγινε η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να δούμε πως θα συνεχίσει αυτή η καλλιέργεια. Υπήρχε ένα αίτημα από την Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος για ενίσχυση, στο πλαίσιο των λεγόμενων κορονοενισχύσεων που δόθηκαν, ως πληττόμενος κλάδος από την πανδημία και αυτός, γιατί τα μαγαζιά είναι κλειστά σε όλον τον κόσμο, άρα δεν γίνονται αγορές από τους καταναλωτές, άρα δεν υπάρχει ενδιαφέρον εάν θέλετε για βαμβάκι. Όλη η αλυσίδα αυτή από το χωράφι μέχρι να φτάσει το βαμβάκι σε ρούχο, σε ύφασμα πλήττεται. Ζήτησαν, λοιπόν, μία ενίσχυση. Υπήρξε μια απάντηση κάποια στιγμή ότι θα έμπαινε στο πρόγραμμα “κομφούζιο” που θα έδινε μια ενίσχυση όπως γράφτηκε σε αγροτικές εφημερίδες της τάξεως των 33 έως 40 ευρώ το στρέμμα. Είχε ανακοινωθεί από συνάδελφο της Λάρισας της αντιπολίτευσης το θέμα. Είχα κάνει κι εγώ τότε ερώτηση στη Βουλή.

Τον κ. Κόκκαλη λέτε.

Ναι, ο κ. Κόκκαλης είχε κάνει επίκαιρη ερώτηση και δόθηκε μια διάσταση από το δελτίο που εξέδωσε ο συνάδελφος ότι θα υπάρχει ένταξή του στο “κομφούζιο”, στο ευρωπαϊκό αυτό πρόγραμμα. Δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να γίνει γιατί το “κομφούζιο” αφορά πολυετείς καλλιέργειες εάν δεν κάνω λάθος…

Από κει και πέρα να δούμε ότι και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι εν μέσω πανδημίας έχουν υποστεί μεγάλη ζημιά και δυστυχώς δεν πήραν έστω και τις μικρές ενισχύσεις που πήραν οι άλλοι κλάδοι. Είναι στα κάγκελα θα έλεγα γιατί με αυτές τις τιμές και το βαμβάκι, κ. Χαρακόπουλε γνωρίζω πολύ καλά γιατί κι εμείς εδώ στο χώρο μας με αυτά έχουμε μεγαλώσει, με αυτά έχουμε ζήσει, ότι πλέον είναι απαγορευτικό ότι με αυτές τις τιμές, με αυτά που ισχύουν σήμερα στον πρωτογενή τομέα δεν μπορούν να προχωρήσουν.

Οι τιμές πραγματικά δεν έχουν καμία σχέση με άλλες εποχές. Εγώ θυμάμαι με 50 στρέμματα βαμβάκι ο πατέρας μου μας σπούδασε, μας πάντρεψε...

Είμαστε στην ίδια κατηγορία.
Πλέον με 50 στρέμματα βαμβάκι με αυτές τις τιμές δεν είναι τίποτα. Δεν μπορεί να ζήσει μια οικογένεια. Αλλά χρειάζεται… Η βασική παρέμβαση τώρα μιας και το φέρνετε εκεί είναι στο κόστος παραγωγής. Και το κόστος παραγωγής σε υδροβόρες καλλιέργειες, όπως είναι το βαμβάκι, θα μειωθεί μόνο εάν ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα για τον κάμπο κ. Σιμορέλη, ο εστί μεθερμηνευόμενον, η ήπια εκτροπή του Αχελώου.

Λοιπόν μας έφερες εκεί που θέλαμε να καταλήξουμε.

Είναι αυτοί στο ΣΥΡΙΖΑ… Πλαγιοκοπούν Μάξιμε..

Όχι. Εμείς θέλουμε πραγματικά κ. Χαρακόπουλε να ακούγονται όλες οι απόψεις ούτως ώστε να μπορεί ο κόσμος να βγάζει το συμπέρασμα. Εμείς κατά την άποψή μου δηλαδή, ότι ο ερχομός του πρωθυπουργού στα Τρίκαλα πριν από μερικές μέρες, νομίζω ότι πλέον με αυτά που είπε έβαλε ταφόπλακα και στην μερική και στην ολική εκτροπή του Αχελώου.

Δεν έβαλε ταφόπλακα…

Όχι. Για όνομα του Θεού. Κύριε Σιμορέλη την ταφόπλακα προσπάθησε να την βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ με κάθε τρόπο.

Κοιτάξτε να δείτε, εάν θέλετε πραγματικά να γίνει το έργο της Μεσοχώρας και βάλετε μέσα είτε μερική είτε ολική εκτροπή αυτό το έργο δεν πρόκειται να γίνει ποτέ.
Γι’ αυτό έβαλε δεν ανέφερε προχθές ο πρωθυπουργός τον Αχελώο. Και διάλεξε την Μεσοχώρα.

Εξάλλου, κ. Χαρακόπουλε ξέρετε πάρα πολύ καλά πάνω από 11 φορές το ΣΤΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση το έχουν απορρίψει αυτό.

Λοιπόν, Κ. Σιμορέλη να τα πάρουμε με τη σειρά...

Τελειώνω με αυτό το ερώτημα. Δηλαδή με το ζήτημα να βάζουν την εκτροπή του Αχελώου τόσα χρόνια μείναμε πίσω από τα έργα που ήταν απαραίτητα για τη Θεσσαλία, όπως τα μικρά και τα μεγάλα φράγματα.

Κύριε Σιμορέλη το ένα δεν αποκλείει το άλλο. Τα μικρά και τα μεγάλα φράγματα θα μπορούσαν να γίνουν παράλληλα.

Που δεν έγιναν.

Αλλά η συζήτηση αυτή σήμερα, τι άλλο μπορεί να γίνει, ξέρετε είναι λίγο κατόπιν εορτής. Αυτή η συζήτηση, αν υπάρχουν άλλοι τρόποι να ξεδιψάσει ο κάμπος της Θεσσαλίας και να αποτραπεί το οικολογικό…

Έπρεπε να γίνει το ΄80, που ξεκινούσαν τα έργα εκτροπής...

Έτσι ακριβώς. Τώρα έχουμε δαπανήσει πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή όλα αυτά τι θα είναι; Μια τρύπα στο νερό; Και ποιος θα αναλάβει να επαναφέρει το περιβάλλον στην πρότερη κατάσταση, να τα αποκαταστήσει; Θα δώσουμε άλλα τόσα για να καταστρέψουμε αυτά που έχουνε γίνει, να κλείσουμε τις τρύπες… Για όνομα του Θεού. Από τη μία μιλούμε για πράσινη, για φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια. Αντιδρούν πολλοί στο ΣΥΡΙΖΑ και στις ανεμογεννήτριες που μπαίνουν στα βουνά, αντιδρούν στα φωτοβολταϊκά. Λοιπόν, πιο φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια υπάρχει από την υδροηλεκτρική ενέργεια; Γιατί δεν προχώρησε το υδροηλεκτρικό έργο στη Μεσοχώρα; Γιατί δεν προχωράει το υδροηλεκτρικό έργο στη Συκιά..

Γιατί ακριβώς κ. Χαρακόπουλε δεν αποσυνδέθηκε από την εκτροπή του Αχελώου. Όσο υπήρχε το έργο του Αχελώου, τόσο η εκτροπή δεν γινόταν. Το ξέρετε πάρα πολύ καλά. Πάνω από επτά φορές το ΣΤΕ το έχει καταρρίψει. Και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ωραία. Γίνανε οι διορθώσεις και τώρα θα γίνει μια νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση, νέα σχέδια, για να περάσει από το ΣτΕ. Αλλά ξέρετε, και για το φράγμα στη Συκιά και για την ήπια εκτροπή, όταν στα σχέδια διαχείρισης λεκανών της Θεσσαλίας που εκπονήθηκαν κατά την προηγούμενη διακυβέρνηση, δεν περιλαμβάνεται η ήπια μεταφορά νερού, πώς θέλετε να επιτραπεί μετά η αδειοδότηση των αναγκαίων έργων για τη μεταφορά του νερού στο θεσσαλικό κάμπο; Κανείς δεν αντιλέγει να γίνουν ταυτόχρονα και παράλληλα...

Για να το καταλάβει ο κόσμος.. Και να γυρίσει αύριο ο Αχελώος, πού θα πάει; Πρέπει να υπάρχουν τα σχέδια πού θα διοχετευθεί το νερό που έρχεται και πώς.

Αγαπητέ μου Ηλία, προχθές είχαμε πλημμύρες στην Αιτωλοακαρνανία από την υπερχείλιση του ποταμού και έγιναν ζημιές και ζητάνε τώρα από τον υπουργό που είναι από την Αιτωλοακαρνανία να αποζημιωθούν οι αγρότες. Λοιπόν, επειδή τα έζησα κι αυτά όταν ήμουν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μιλούμε για ήπια εκτροπή. Δηλαδή ούτε το 15% του νερού που χύνεται στη θάλασσα θα έρθει στον θεσσαλικό κάμπο.

Να ρωτήσω και κάτι άλλο κ. Χαρακόπουλε. Υπάρχουν ορισμένα έργα. Τα οποία είναι ώριμα, όπως το φράγμα της Πύλης, του Νεοχωρίτη και κάποια άλλα φράγματα, τα οποία θα μπορέσουν να μας δώσουν νερό το οποίο έχει ανάγκη όλη η Ελλάδα. Δεν είναι ώριμα. Γιατί δυσκολευόμαστε πάρα πολύ; Ποιος είναι υπεύθυνος; Η Περιφέρεια; Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που δεν κάνει τις μελέτες;

Δεν τα γνωρίζω. Θέλω να μιλώ συγκεκριμένα. Εγώ ξέρω ότι με αφορμή τη συνάντηση που είχα προχθές με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, του εξήγησα για παράδειγμα, γιατί λέτε τώρα για την ιστορία με τις μελέτες...

Μεγάλη αμαρτία...

Του εξήγησα ότι στην επαρχία των Φαρσάλων και η εκτροπή του Αχελώου να γίνει αύριο το νερό δεν θα φτάσει εκεί. Και για μας εκεί είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει το φράγμα στη Σκοπιά, το οποίο θα λύσει και το πρόβλημα ύδρευσης της πόλης των Φαρσάλων που είναι μια πόλη που πίνει εμφιαλωμένο νερό δεκαετίες τώρα. Θα λύσει το πρόβλημα άρδευσης όλης της περιοχής. Το νερό θα φτάσει μέχρι τον Δομοκό και τον Αλμυρό. Είναι στο «τριεθνές». Δεν αφορά έναν νομό μόνο. Και επίσης θα λειτουργήσει και αποτρεπτικά για φαινόμενα πλημμυρικά όπως ο «Ιανός». Εάν υπήρχε το φράγμα δεν θα είχαμε αυτά τα φαινόμενα τώρα.

Αυτό λέω. Εάν υπήρχε το φράγμα…

Εκεί, λοιπόν, είχε ξεκινήσει μια μελέτη τη δεκαετία του ’60 από την “Electro watt”. Δεν ολοκληρώθηκε ποτέ ή χάθηκε. Δεν ξέρω τι έχει γίνει. Και ο πρωθυπουργός πραγματικά άκουσε με ενδιαφέρον και με εντυπωσίασαν τα άμεσα αντανακλαστικά του. Κάλεσε αμέσως τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών και του έδωσε εντολή να γίνει η μελέτη. Εάν αυτή η μελέτη υπήρχε όταν ήμουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα μπορούσαμε να το είχαμε εντάξει και να είχε υλοποιηθεί. Δυστυχώς, στην Ελλάδα όλοι ενδιαφερόμαστε να κόψουμε κορδέλες. Αλλά για να φτάσουμε να κόψουμε κορδέλα πρέπει να υπάρχει μια προεργασία. Νομίζω ότι κάπου το άκουσα προχθές -το είπε ένας από αυτούς που ασχολούνται χρόνια με το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας- ότι όταν γίνονται τα εγκαίνια ενός έργου θα πρέπει εκτός από αυτόν που κόβει την κορδέλα να αναγράφεται στην επιγραφή ότι εμελετήθη επί υπουργίας τάδε…

Είναι το βασικότερο κύριε υπουργέ.

Μα όταν δεν υπάρχουν μελέτες! Τώρα για τα έργα που μνημόνευσε ο κ. Σιμορέλης. Εάν δεν υπάρχουν μελέτες, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να γίνουν οι μελέτες.

Κ. Χαρακόπουλε συγκεκριμένα πράγματα. Το φράγμα της Πύλης έχει γίνει προμελέτη. Είναι ώριμο. Πρέπει να προχωρήσει η μελέτη.

Άρα πρέπει να γίνει η μελέτη.

Ναι. Την μελέτη αυτή δεν πρέπει να την κάνει η Περιφέρεια;

Δεν το ξέρω.

Ή η Περιφέρεια ή το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Κάποιος από τους τοπικούς άρχοντες εκεί πέρα θα πρέπει να το προχωρήσει..

Αυτό λέω. Όλα είναι στα χέρια της Περιφέρειας ή της κυβέρνησης.

Δεν διαφωνούμε. Αλλά εγώ δεν θέλω τώρα να κάνω τον αντιπολιτευόμενο. Το ζήτημα είναι να πάνε μπροστά τα πράγματα. Η Θεσσαλία έχει υδατικό πρόβλημα. Έχουμε υδατικό πλεόνασμα στη δυτική Ελλάδα κι εμείς έχουμε φαινόμενα λειψυδρίας. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

Να ρωτήσω λίγο. Υπάρχει ένας κίνδυνος επειδή έπρεπε να ευθυγραμμιστούν με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά το περιβαλλοντολογικό τέλος. Δηλαδή, υπάρχει κίνδυνος φέτος να κοστίζει στον κάθε έναν από τους αγρότες, να υπάρξει αυτός ο φόρος που θα φτάσει περίπου στα 8 ευρώ το στρέμμα;

Δεν έχω λεπτομερή ενημέρωση..

Πάντως από το ’10 ισχύει αυτό Μάξιμε. Ο ρυπαίνων πληρώνει.

Το είχαμε αναδείξει...

Γιατί είστε άνθρωπος που ξέρετε από τον αγροτικό τομέα. Δηλαδή από το 1 ευρώ εάν πάει στα 8 ευρώ...

Είναι απόσταση μεγάλη...

Τελείωσαν μετά...

Θα το δούμε εάν θα εφαρμοστεί και πως θα εφαρμοστεί.

Το εάν θα εφαρμοστεί, είναι δύσκολο να μην εφαρμοστεί. Το πώς θα εφαρμοστεί είναι το ερώτημα. Διότι μια περιοχή που έχει μεγάλο υδατικό έλλειμμα κι έχει ανάγκη από νερό δεν μπορεί να έχει τέτοια κοστολόγια, γιατί υπάρχει διαφορετική χρέωση ανά περιοχή. Άρα λοιπόν θα πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία…

Επειδή κύριε Χαρακόπουλε δεν έχουμε πάρα πολύ χρόνο να πάμε και σε ένα άλλο θέμα;

Χρήστο να μου επιτρέψεις να κάνω κι εγώ μια ερώτηση.. Τον πήρες μονότερμα τον υπουργό και νομίζω ότι δικαιούμαι να κάνω κι εγώ μια ερώτηση. Κατ’ αρχάς να πω ότι είναι από τους αξιολογότερους Έλληνες πολιτικούς του Κοινοβουλίου.. Με ήθος, με αξιοπρέπεια, με γνώσεις και με ενδιαφέρον όχι μόνο για τη Θεσσαλία.. Απ’ όλη την Ελλάδα και με αναγνωρισιμότητα.. Γιατί συνεργάστηκα με τον Μάξιμο και τον ξέρω και είναι ιδιαίτερη τιμή που τον έχουμε σήμερα κοντά μας. Υπουργέ, για την παιδεία, το νομοσχέδιο. Υπάρχουν πολλές αντιδράσεις. Υπάρχουν πάρα πολλά θετικά και υπάρχουν και κάποια σημεία τα οποία υπάρχει μεγάλη κόντρα με την αντιπολίτευση. Πώς βλέπετε αυτό να εξελίσσεται στη Βουλή;

Κοιτάξτε.. κ. Βλαχογιάννη, Ηλία. Τώρα γνωριζόμαστε τόσα χρόνια και με σένα και με τον κ. Σιμορέλη και είναι λίγο δύσκολες οι προσφωνήσεις. Να συμφωνήσουμε πρώτα απ’ όλα ότι υπάρχει πρόβλημα. Το νομοσχέδιο αυτό επιχειρεί να λύσει δυο-τρία βασικά ζητήματα. Το ένα είναι η εισαγωγή στα πανεπιστήμια. Είμαστε νομίζω η μόνη χώρα στην Ευρώπη, αν όχι παγκοσμίως που σχεδόν πάνω από τους 3 στους 4 μπαίνει στο πανεπιστήμιο -ΑΕΙ τα έχουμε κάνει όλα τώρα. Πάνω από το 75% αυτών που δίνουν εξετάσεις μπαίνουν στα πανεπιστήμια. Αποτέλεσμα -μια και δεν υπάρχει η λεγόμενη «βάση του 10» που είχε καθιερωθεί επί Μαριέττας Γιαννάκου- να μπαίνει κανείς στο Μαθηματικό Σάμου γράφοντας Μαθηματικά 3. Έχει κανείς αυταπάτες ότι αυτό το παιδί μπορεί να τελειώσει το πανεπιστήμιο; Ή εάν το τελειώσει θα είναι σε θέση να διδάξει;

Εάν έχει λεφτά κ. Χαρακόπουλε και πάει στα κολλέγια, τότες όλα εντάξει;

Μισό λεπτό. Εάν έχει λεφτά και πάει στα κολλέγια θα τα πληρώνει από την τσέπη του. Δεν θα τα πληρώνει ο φορολογούμενος ελληνικός λαός που συντηρεί τόσα πανεπιστήμια...

Δηλαδή, κ. Χαρακόπουλε εάν το πάρουμε έτσι πρακτικά, ένας που θα πάει στο κολέγιο θα έχει τα ίδια δικαιώματα που θα έχει ένας που θα πάει στο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Όχι, δεν είπα αυτό.

Μα, εκεί πάει.

Κ. Σιμορέλη, εγώ λέω γιατί θα πρέπει ο κτηνοτρόφος, ο αγρότης και ο εργαζόμενος που δουλεύει στα Τρίκαλα, να πληρώνει από τη φορολόγησή του να σπουδάζει κάποιος ο οποίος δε σπουδάζει; Γιατί στο τέλος της ημέρας ξέρετε τι γίνεται. Και πάμε στο δεύτερο πρόβλημα το οποίο επιχειρεί να λύσει αυτό το νομοσχέδιο, που είναι οι αιώνιοι φοιτητές. Αυτός που μπαίνει με τέτοια βαθμολογία κατά κανόνα δεν μπορεί να πάριε πτυχίο. Άρα «λιμνάζει» και έχουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα. Επίσης νομίζω είναι κάτι το μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά, των αιώνιων φοιτητών, που μπαίνουνε και δεν μπορούν ποτέ να πάρουν πτυχίο και ζούμε μια φενάκη οι οικογένειες να πληρώνουν ενοίκια, να πληρώνουν για τη διανομή και τη σίτιση των παιδιών τους χρόνια. Και μετά από 5, 6, 7 χρόνια συνειδητοποιούν ότι όλη αυτή η προσπάθεια ήταν μια απάτη, μια συλλογική απάτη. Και είχε ένα μεγάλο κόστος οικογενειακό.

Πάντως το ζήτημα της αναβάθμισης των πανεπιστημίων δεν είναι οι αιώνιοι φοιτητές. Εκείνο που πρέπει να υπάρξει είναι να έχει καθηγητές..

Πόσους καθηγητές Χρήστο; Τους περισσότερους καθηγητές έχουμε.

Αλλά πέρα από ‘κει υπήρχε κι ένα ζήτημα όσον αφορά για την εκπαίδευση. Δεν μπορεί κάποια κολλέγια σήμερα, τα οποία είναι σε ένα γραφείο 5Χ5, να δίνει τα ίδια δικαιώματα που δίνει ένα πανεπιστήμιο.

Όχι. Δεν μιλούμε ποτέ γι’ αυτό. Εκείνο το οποίο έγινε ήταν σε εναρμόνιση με κοινοτική οδηγία...

Γιατί είχαμε καταδικαστεί από το ευρωπαϊκό δικαστήριο να το πούμε κι αυτό.

Μιλούμε για παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Όσον αφορά για τη φύλαξη κ. Χαρακόπουλε συμφωνούμε όλοι ότι πρέπει να υπάρχει. Αστυνομία όμως μέσα στα πανεπιστήμια είναι δυνατόν;

Ναι. Είπαμε είναι τρία θέματα τα οποία προσπαθεί να λύσει το νομοσχέδιο. Το πρώτο είναι ότι δεν μπορούν να μπαίνουν χωρίς κάποια βάση, και να μπαίνουν σε τόσο μεγάλο βαθμό. Θα πρέπει να στηρίξουμε περισσότερο την επαγγελματική εκπαίδευση, όπως γίνεται και στον υπόλοιπο κόσμο. Πουθενά δεν ακολουθούν τόσοι πολλοί την γενική εκπαίδευση. Σε όλον τον κόσμο είναι αντίστροφα τα νούμερα. 25-30% ακολουθεί την γενική εκπαίδευση να γίνουν επιστήμονες και το υπόλοιπο 70% ακολουθεί την επαγγελματική εκπαίδευση. Εδώ είναι ακριβώς ανάποδα. Το δεύτερο είπαμε ότι ήταν η αντιμετώπιση των αιώνιων φοιτητών που λιμνάζουν και δημιουργούν αυτά τα τεράστια προβλήματα και στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και στην οργάνωση των πανεπιστημίων και το τρίτο ζήτημα είναι αυτό που αφορά στη φύλαξη των πανεπιστημίων. Σας άκουσα κ. Σιμορέλη να λέτε ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχει μία φύλαξη στα πανεπιστήμια. Αφού όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρχει μία φύλαξη, κι από το 1974 έως σήμερα, 47 χρόνια αυτό έχει αποτύχει κάτι άλλο πρέπει να δοκιμάσουμε.

Να πάμε τόσο πίσω; Στο 1969 κ. Χαρακόπουλε;

Να ακούσω αντιπροτάσεις. Νομίζω ότι αυτό δαιμονοποιήθηκε και ήταν ατυχέστατη αυτή η μονταζιέρα που έγινε χρησιμοποιώντας μια αναφορά του κ. Συρίγου...

Μα αστυνομίες στα πανεπιστήμια μόνο επί χούντας είχαμε κ. Χαρακόπουλε.

Και βανδαλισμούς, και χτίσιμο καθηγητών, και διαπόμπευση καθηγητών δεν υπάρχει πουθενά...

Κανείς δεν συμφωνεί με όλα αυτά.
Αλλά είναι ελληνική ιδιαιτερότητα…

Κ. Χαρακόπουλε εγώ δεν σας λέω την άποψη την δική μου. Να πάρουμε την άποψη του κ. Φορτσάκη, του κ. Σουφλιά, όλοι αυτοί. Δεν πρέπει να τα πάρουμε υπόψη αυτά;

Είπα πριν και στον κ. Ζαχαριάδη ότι και το 40% του ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετο στις προτάσεις τις κομματικές του ΣΥΡΙΖΑ. Θα το δείξει η ιστορία ποιος έχει δίκιο.

Σας ευχαριστούμε κ. Χαρακόπουλε για την ευχάριστη κουβέντα που είχαμε. Καλό Σαββατοκύριακο..

Εγώ ευχαριστώ πολύ.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/qgxeVyukLZ8

 

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμο Χαρακόπουλου στη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ Τηλεόραση» και στον δημοσιογράφο Γιάννη Κολλάτο

Μάξιμος Θεσσαλία Τηλεόραση 1

Αθήνα, 2 Φεβρουαρίου 2021

Συνέντευξη
Μάξιμο Χαρακόπουλου
στη «ΘΕΣΣΑΛΙΑ Τηλεόραση»
και στον δημοσιογράφο Γιάννη Κολλάτο

Πάμε τώρα να συνομιλήσουμε ζωντανά μέσω skype με τον συντοπίτη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, καθώς έχουμε μια θετική εξέλιξη που προέκυψε χθες το απόγευμα από μια επίσκεψη που έκανε ο ίδιος προς τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μπροστά του έδωσε την εντολή στον γενικό γραμματέα υποδομών, τον Γιώργο τον Καραγιάννη, για να ξεκινήσει η σύνταξη της μελέτης του φράγματος στον Ενιπέα, στη Σκοπιά, το Παλιοδερλί όπως το ξέρουν οι περισσότεροι. Ένα έργο το οποίο φάνηκε ότι η απουσία του πόσο σημαντική ήταν και στην πρόσφατη θεομηνία «Ιανός». Καλησπέρα κ. Χαρακόπουλε.

Καλησπέρα κ. Κολλάτο. Καλησπέρα στους τηλεθεατές μας. Πραγματικά ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση αυτή χθες με τον Πρωθυπουργό και ήταν θα έλεγα άκρως παραγωγική, εποικοδομητική και έβγαλε και θετικές ειδήσεις για τον νομό. Δεν ήταν μια συνάντηση εθιμοτυπική και μια γενική κουβέντα απλά για την πολιτική κατάσταση...

Θα το δούμε στη συνέχεια γιατί θεωρώ ότι δεν είναι μόνο για το νομό σημαντικό έργο. Είναι και για την αντιπλημμυρική θωράκιση όλου του νοτιοδυτικού τμήματος της Θεσσαλίας όπως φάνηκε από τον «Ιανό». Δηλαδή, μέχρι και το Κεραμίδι και τη Φαρκαδώνα, πόσο μάλλον τον Παλαμά, απ’ τον Ενιπέα πλημμυρίζουν κάθε χειμώνα.

Έτσι ακριβώς. Είναι ένα έργο με πολλαπλή αξία. Είναι ένα έργο το οποίο το ακούμε χρόνια τώρα, δεκαετίες. Είχε αρχίσει να μελετάται από τη δεκαετία του ’60, όπως ξέρετε, το έργο αυτό από την Electrowatt. Είναι κάτι το οποίο η τοπική κοινωνία το επιζητά. Είναι στο “τριεθνές” ακριβώς, μεταξύ των νομών Λαρίσης, Μαγνησίας και Φθιώτιδας και ένα έργο με πολλαπλή αξία για την περιοχή.

Είναι το έργο που θα παραλαμβάνει τα νερά της Όθριος, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο και έπαιξαν στον «Ιανό» και το είχαμε πει και αμέσως μετά από την κακοκαιρία αυτή, τη θεομηνία του αιώνα όπως φάνηκε ειδικά για τα Φάρσαλα και την Καρδίτσα, ότι το νερό το σταματάς στο βουνό, δεν το σταματάς εύκολα στον κάμπο. Στον κάμπο απλώς του δίνεις μια διέξοδο. Αλλά προτού πάμε σε αυτό επειδή θέλω να το συνδέσω λίγο και με το προηγούμενο κι επειδή ξέρω ότι δεν είστε ποτέ άδικος και δεν μπαίνετε στην κομματική πάντα ταυτότητα όταν είναι να πείτε κάποια πράγματα.Είχαμε προηγουμένως τον κ. Χρηστίδη, ο οποίος δεν θα έλεγα ότι ο άνθρωπος είναι από άλλον πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Τον γνωρίζετε τον Γιάννη τον Χρηστίδη, τον πρόεδρο των εστιατόρων. Είναι πάρα πολύ εξοργισμένοι με τη δήλωση του κ. Γεωργιάδη.

Νομίζω υπήρξε διορθωτική δήλωση...

Εντάξει σήμερα το διασκεύασε. Ναι δεν εννοούσε αυτό ακριβώς. Αλλά ξέρετε κάτι. Ρίχνεις αλάτι στην πληγή όταν ο άλλος είναι κλειστός τόσους μήνες; Το καταλαβαίνετε κι εσείς έτσι δεν είναι; Και του λες «φέρτε τα κλειδιά σε μένα» είναι ίσως...

Νομίζω υπήρξε διευκρινιστική δήλωση από τον υπουργό Ανάπτυξης. Δεν έχει νόημα να σχολιάσω εγώ περαιτέρω. Είναι γνωστό το ύφος με το οποίο πολλές φορές ασκεί την κριτική...

Ναι. Είναι λίγο “large” σε αυτά ο κ. Γεωργιάδης.

Αλλά σημασία έχει πως η κυβέρνηση συνολικά αντιμετωπίζει το ζήτημα και επ’ αυτού, εάν θέλετε, είχαμε χθες συζήτηση με τον Πρωθυπουργό...

Ναι είδα ότι έκανε και κάποιες δηλώσεις και από την Καρδίτσα εκεί που συναντήθηκε με καταστηματάρχες και άφησε να εννοηθεί...

Του έθεσα τις συνέπειες στην πραγματική οικονομία και κυρίως τις συνέπειες που υπάρχουν στο χώρο της εστίασης, όπου υπάρχουν εύλογα παράπονα εάν θέλετε και ζητούν περαιτέρω στήριξη. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, όπως είπε και στην Καρδίτσα, μου είπε ότι θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να στηριχθεί και ο κλάδος της εστίασης που πραγματικά πλήττεται περισσότερο ίσως από οποιανδήποτε άλλο.

Κι απ’ ότι καταλαβαίνουμε θα είναι κι ο τελευταίος που θα ανοίξει. Έτσι; Λογικά απ’ ότι καταλαβαίνουμε.

Νομίζω ναι. Δεν είναι στην αρμοδιότητα τη δική μου να κάνω τέτοιες εξαγγελίες αλλά η κοινή λογική λέει αυτό. Νομίζω θα είναι από τους τελευταίους κλάδους και ίσως προηγηθεί ένα άνοιγμα στους εξωτερικούς χώρους όσο το επιτρέπει πια και η είσοδός μας στην άνοιξη.

Πάμε τώρα σ’ αυτό καθαυτό το έργο του Ενιπέα. Κατ’ αρχάς είναι σίγουρα σημαντικό έργο για τα Φάρσαλα. Δεν το συζητώ. Δεν είναι μόνο αρδευτικό, που είναι το πιο σημαντικό για να παραμείνει ο κόσμος στον τόπο του. Είναι και υδροδοτικό. Τα Φάρσαλα είναι κατεξοχήν περιοχή της Θεσσαλίας που πίνει νερό εμφιαλωμένο εδώ και χρόνια, εδώ και δεκαετίες θα έλεγα, λόγω νιτρικών έτσι;

Πραγματικά είναι ένα τεράστιο πρόβλημα αυτό από την επιβάρυνση των υδάτων από την νιτρορύπανση των τελευταίων δεκαετιών. Η πόλη των Φαρσάλων δυστυχώς αναγκάζεται να πίνει εμφιαλωμένο νερό όπως είπατε. Γι’ αυτό το έθεσα στον πρωθυπουργό, και πραγματικά με εντυπωσίασε το ότι έγινε μια συζήτηση σε βάθος. Ο ίδιος ζήτησε κατ’ επανάληψιν διευκρινίσεις, μελέτησε τα έγγραφα που είχα μαζί μου για την ιστορία του φράγματος στον Ενιπέα και επί τόπου, όπως σας είπα, μίλησε με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, τον Γιώργο Καραγιάννη, δίνοντάς του εντολή να προχωρήσει άμεσα η μελέτη. Το έργο, λοιπόν, έχει πολλαπλή αξία. Πρώτον θα λύσει το ζήτημα ύδρευσης της πόλεως των Φαρσάλων. Δεύτερον θα δώσει προστιθέμενη αξία σε όλο τον φαρσαλινό κάμπο. Ναι, η προοπτική είναι για να αρδεύσει 120.000 στρέμματα.

Είναι τεράστια έκταση, έτσι;

Ξεπερνά τον φαρσαλινό κάμπο το έργο αυτό.

Ναι, γιατί φτάνει μέχρι Ιτέα, Φίλο, Ορφανά και πιο κάτω το νερό του Ενιπέα.

Θα μπορεί να αρδεύσει επίσης και περιοχές της Φθιώτιδας και της Μαγνησίας στον Αλμυρό.

Βέβαια.

Άρα θα δώσει τη δυνατότητα για δυναμικές καλλιέργειες, όχι απλά ξερικές καλλιέργειες, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνονται σ’ όλον τον κάμπο της Θεσσαλίας λόγω του τεράστιου υδατικού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε. Η περιοχή αυτή των Φαρσάλων -οι κάτοικοι το ξέρουν αλλά να το ακούσουν ευρύτερα στη Θεσσαλία- έτσι κι αλλιώς, και με την έλευση των νερών του Αχελώου όταν πραγματοποιηθεί επιτέλους η ήπια εκτροπή του ποταμού και έρθει στο θεσσαλικό κάμπο δεν προβλέπεται να ωφεληθεί. Άρα, λοιπόν, εδώ χρειάζεται ουσιαστική παρέμβαση. Ο πρωθυπουργός το κατανόησε αμέσως. Τον ενημέρωσα επίσης ότι, αυτό που είπατε κι εσείς εισαγωγικά, θα είχαμε αποφύγει ένα μεγάλο μέρος της καταστροφής που προκάλεσε η ορμή του Ιανού στην επαρχία των Φαρσάλων εάν υπήρχε το φράγμα στο Παλιοδερλί, στη Σκοπιά. Και επιπλέον του εξήγησα ότι υπάρχει επίσης η δυνατότητα να κατασκευαστεί και υδροηλεκτρικός σταθμός. Μένει όλα αυτά να μελετηθούν. Νομίζω ότι η αρχική σκέψη που υπήρχε από την ELectrowatt ήταν να γίνει και υδροηλεκτρικός σταθμός.

Τώρα θα σας πω τι λέει το δικό μου το περιβάλλον. Επειδή ξέρετε ότι το παρακολουθώ κι εγώ στενά το θέμα θα σας πω τι λέει το δικό μου το ρεπορτάζ. Είναι ένα έργο το οποίο άρχισε να συζητιέται από τις αρχές του καλοκαιριού πριν τον «Ιανό». Είχε κάνει και μια επίσκεψη και στο Υπουργείο Υποδομών και ο δήμαρχος Φαρσάλων, ο κ. Εσκίογλου.

Ήταν ο πρώτος που άκουσε χτες την ευχάριστη είδηση. Τον ενημέρωσα βγαίνοντας από το γραφείο του πρωθυπουργού...

Το ξέρω. Ωρίμασε πολύ περισσότερο μετά τις 18 του Σεπτέμβρη. Ακριβώς για τους λόγους που είπατε. Το κατάλαβαν και στην κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ο ίδιος ότι εάν είχε γίνει αυτό το φράγμα, πιθανόν να είχαμε μετριάσει πάνω από το 50% τα καταστροφικά φαινόμενα. Και μάλιστα εάν το βάλουμε όχι μόνο σε αποζημιώσεις στον αγροτικό τομέα αλλά και στον εμπορικό ιστό που επλήγη, το τι αποζημιώσεις δώσανε, ίσως να φτιάχναμε δύο ή τρία φράγματα με τα λεφτά που δώσαμε μόνο μία φορά που είχαμε τη θεομηνία.

Κοιτάξτε το έργο υπολογίζεται περί τα 70.000.000 ευρώ η κατασκευή του.

Εκεί είναι 60.000.000 – 70.000.000. Αλλά το πιο σημαντικό από όλα…

Εάν υπήρχε, όμως, η μελέτη ενδεχομένως θα μπορούσε τώρα να ενταχθεί άμεσα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Δυστυχώς, τόσα χρόνια δεν είχε πραγματοποιηθεί η μελέτη. Ήταν άλλες οι προτεραιότητες. Είναι θετικό ότι τώρα τουλάχιστον…

Να σας πω τι λέει το ρεπορτάζ. Μετά την ολοκλήρωση της μελέτης λοιπόν οι σκέψεις στην κυβέρνηση, αυτό λέει το ρεπορτάζ μου και νομίζω είναι έγκυρες οι πηγές μου γιατί το έχω διασταυρώσει από δύο και τρεις πηγές από κυβερνητικά στελέχη, είναι να προκηρυχθεί διαγωνισμός για να γίνει μέσω ΣΔΙΠ, μέσω Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα, όπου ο ιδιώτης πιθανόν να είναι ένας μεγάλος ενεργειακός παίχτης ο οποίος θα θελήσει να αναλάβει το υδροηλεκτρικό κομμάτι του. Άρα, αυτό είναι θετικό, γιατί, πρώτον όταν μπαίνει ιδιώτης, κακά τα ψέματα, ας είμαστε ρεαλιστές, προχωράνε πιο γρήγορα τα πράγματα σε ότι αφορά τα έργα, απ’ ότι όταν είναι μόνο το δημόσιο. Δεύτερον, ο ιδιώτης θα θελήσει να το κάνει σε πιο ψηλό σημείο ώστε να έχει μεγαλύτερο όφελος από την υδατόπτωση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, άρα αυτό σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση νερού, άρα αυτό σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη άρδευση, αυτό σημαίνει και ακόμη μεγαλύτερη αντιπλημμυρική θωράκιση. Να τα βλέπουμε στην ευρύτητα.

Εγώ δεν θέλω να προτρέχω κ. Κολλάτε...

Αυτό λέει το ρεπορτάζ.

Ακούω με πολύ ενδιαφέρον το ρεπορτάζ σας. Εγώ ξέρω τι είπα προσωπικά με τον πρωθυπουργό και ξέρω από χθες, καθώς μου είπε πως μπορεί να δημοσιοποιηθεί, ότι προχωρούμε στην εκπόνηση οριστικής μελέτης για αυτό το μεγάλο έργο.

Είμαστε λοιπόν σε καλό δρόμο.

Η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι και αυτή στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, τις συμπράξεις, τα ΣΔΙΠ. Έτσι προχωρήσαμε και τα μεγάλα οδικά έργα. Και ο Ε65 -που επίσης είχαμε θετικές ειδήσεις τις τελευταίες μέρες που ανέβηκε και ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλία- θα ολοκληρωθεί, καθώς θα γίνει και το βόρειο κομμάτι. Κι αυτό είναι μια πολλή μεγάλη θετική εξέλιξη. Θα συνδέσει τους δύο αυτοκινητοδρόμους, την ΠΑΘΕ με την Εγνατία. Νομίζω ότι δείχνει την κατεύθυνση η κυβέρνηση.

Κ. Χαρακόπουλε δεν σας το κρύβω ότι συζητώντας με τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα μεγάλα αναπτυξιακά ζητήματα της Θεσσαλίας, με τους οποίους έχετε κι εσείς στενή επαφή, με τον Φάνη τον Γέμτο, με τον Τάσο το Μπαρμπούτη, με τον Κώστα τον Γκούμα, με τον Κώστα τον Γιαννακό..

Και ήταν πολύτιμη η συνεισφορά τους στην κατεύθυνση της επιτυχίας που είχαμε όσον αφορά την μελέτη για το φράγμα στη Σκοπιά. Μου έδωσαν πολύτιμα στοιχεία, τα οποία τα αξιοποίησα.

Κατ’ αρχάς να σας συγχαρώ γιατί είστε ίσως απ’ τους λίγους που ασχολείστε με αυτά τα ζητήματα και έχετε καταλάβει την αξία τους. Βέβαια, ίσως και το πέρασμά σας στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να σας έδωσε τη δυνατότητα να καταλάβετε την αξία τους...

Τότε εάν υπήρχε αυτή η μελέτη έτοιμη, κ Κολλάτε, θα μπορούσαμε να το εντάξουμε, γιατί ήμασταν στη φάση που μπορούσαμε να εντάξουμε έργα. Όπως ξέρετε, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τουλάχιστον, τα μεγάλα έργα που μπορεί να γίνουν είναι μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Το ζήτημα είναι να έχεις μελέτες όταν σχεδιάζεται αυτό το πρόγραμμα και να τις εντάξεις για να υλοποιηθούν. Δυστυχώς δεν υπήρξε τότε μελέτη για να ενταχθεί. Την αναζήτησα. Κάποιοι μου λέγανε για μια παλιά μελέτη...

Ε όχι αυτή ήθελε επικαιροποίηση.

Και να υπήρχε δεν ήταν επικαιροποιημένη. Μιλούμε για τη δεκαετία του ’60. Άρα έχει μεγάλη αξία να μελετούμε προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να εντάξουμε έργα.

Πάντως είπε κάτι καλό ο Φάνης ο Γέμτος. Θα πρέπει από δω και στο εξής, επειδή δυστυχώς, και δεν το λέω για εσάς, δεν είναι προσωπική μομφή, μιλάω γενικότερα για το πολιτικό σύστημα πως λειτουργεί και σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης και σε επίπεδο αυτοδιοίκησης. Τα έργα αυτά που μετράνε και φέρνουν ψήφους είναι αυτά που κόβεις κορδέλα. Κακά τα ψέματα. Θα έπρεπε λοιπόν όταν βάζουμε αυτές τις πινακίδες να λέμε, μελετήθηκε επί υπουργίας Μάξιμου Χαρακόπουλου. Άσχετα αν αυτός δεν έκοψε την κορδέλα. Γιατί αυτός ήταν που έβαλε το πρώτο λιθαράκι. Έτσι ίσως να δινόταν κι ένα κίνητρο και στους πολιτικούς να προχωρούν με τις μελέτες. Γιατί τώρα, καλή ώρα, όπως πολύ σωστά είπατε, αν είχαμε τη μελέτη με το ταμείο ανάκαμψης τα 50, 60 εκατομμύρια ευρώ που θα στοίχιζε αυτό το έργο δεν νομίζω να ήταν απαγορευτικό για να γίνει πολύ πιο ταχύτερα μέχρι να πάμε στην προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΣΔΙΒ για παράδειγμα, όπως λέει το ρεπορτάζ.

Τώρα μου θυμίσατε κάτι που πραγματικά αξίζει να το πω και δημόσια πια, μετά από τόσα χρόνια που έχω αποχωρήσει απ’ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Θυμούμαι, λοιπόν, που είχαν έρθει παραγωγοί μαζί με έναν δήμαρχο από έναν δήμο της Δυτικής Μακεδονίας, να μην τον εξειδικεύσω, οι οποίοι ζήταγαν έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να συνδέσουν ένα αρδευτικό έργο που είχαν με τον αγωγό που επίσης υπήρχε για να ποτίσουν τα χωράφια τους που αντιμετώπιζαν πρόβλημα ξηρασίας και καταστροφές. Πριν από αυτόν τον δήμαρχο η προηγούμενη δημοτική αρχή παραμονές εκλογών αντί να ζητήσει χρήματα για να συνδεθεί το φράγμα που ήταν έτοιμο, η λιμνοδεξαμενή που ήταν έτοιμη, με το αρδευτικό δίκτυο που ήταν έτοιμο, τα χρήματα αυτά προτίμησε να τα αξιοποιήσει για μια ανάπλαση πλατείας, για μια ανάπλαση εξωτερικών χώρων σε ένα κεφαλοχώρι...

Γιατί έκοψε κορδέλα και πήρε ψήφους.

Τελικώς, και τις εκλογές έχασε εκείνος ο δήμαρχος που λειτούργησε με αυτά τα κριτήρια, αλλά και η πολιτεία βρέθηκε σε αυτό το παράδοξο. Να έχει έτοιμο ένα αρδευτικό έργο και να μην μπορεί να δεχθεί το νερό ο κάμπος της περιοχής εκείνης, και τα χωράφια, οι καλλιέργειες, να υφίστανται ζημιές και μετά να τρέχουμε στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις. Αυτές οι κοντόφθαλμες λογικές και οι πολιτικές πρέπει να ξεπεραστούν. Δυστυχώς, στην κεντρική πολιτική σκηνή, όπως είπατε, είναι δύσκολο να δει κανείς, να σχεδιάζει ένα έργο και να προλάβει την υλοποίησή του. Συνήθως κατά προσέγγιση μένουν στο υπουργείο δύο χρόνια...

Δεν σας το ανέφερα αυτό τυχαία. Ότι κοιτάμε μόνο τα εγκαίνια και τις κορδέλες. Θα ξαναπάω λοιπόν πάλι σε αυτούς τους ανθρώπους με τους οποίους ξέρω ότι είστε και σε στενή επαφή, οι οποίοι παρακολουθούν κι αυτοί στενά τα έργα και θα σας μεταφέρω λοιπόν και το σκεπτικισμό τους απ’ τα λεγόμενα του πρωθυπουργού. Μάλιστα μου είπαν, πες και τον Μάξιμο, μήπως ο πρωθυπουργός προσπαθεί να ‘χρυσώσει το χάπι’ με το φράγμα του Ενιπέα, που είναι σπουδαίο και σημαντικό και δεν το συζητώ έπρεπε να γίνει και είναι προς τιμήν της κυβέρνησης που το προχωρά με τη μελέτη, γιατί φαίνεται ότι στο φράγμα της Συκιάς, ας αφήσουμε τη Μεσοχώρα, εντάξει είναι σημαντικό έργο, δεν το συζητάμε, αλλά αφορά τη ΔΕΗ. Όταν μιλάμε στη Θεσσαλία για Αχελώο το ξέρουμε ότι είναι το φράγμα της Συκιάς, όπου εκεί φαίνεται ότι τα ‘μάσησε’ κατά την άποψή τους ο πρωθυπουργός και κατά την άποψη πολλών. Δηλαδή, ναι το καταλαβαίνω, υπάρχουν πάρα πολλά νομικά εμπόδια, ναι το καταλαβαίνω ότι χρειάζεται να γίνουν πάρα πολλά, αλλά θυμίζω ότι πρόπερσι το Δεκέμβριο, το Δεκέμβριο του 2019, απ’ τα Τρίκαλα πάλι ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει για πρώτη φορά ότι θα προχωρήσουμε τη μερική εκτροπή του Αχελώου. Απ’ το Δεκέμβριο του ’19 έγινε μετά η συνάντηση με τον Γεραπετρίτη που είχατε κι εσείς την πρωτοβουλία και την κλείσατε και ήρθαν όλοι οι φορείς τον Ιανουάριο του ’20. Και φτάσαμε στον Ιανουάριο του ’21, στα τέλη να λέει πάλι ο πρωθυπουργός ότι έχουμε σοβαρά νομικά εμπόδια. Ρωτάει λοιπόν ο κόσμος, όλο αυτό το διάστημα του ενός χρόνου – το άλλοθι της πανδημίας είναι σεβαστό έτσι, δεν μπορούν να προχωρήσουν με τον ίδιο τρόπο κάποια πράγματα. Απ’ τον Μάρτιο σχεδόν είναι κλειστή και η αγορά και η οικονομία. Φαντάζομαι ότι και το κυβερνητικό έργο δεν είναι τόσο εύκολο να προχωρήσει- αλλά δεν έπρεπε να γίνει τουλάχιστον ένα, αυτό που λέει και ο πρόεδρος της ΠΕΔ ο Θανάσης ο Νασιακόπουλος. Να ’ρθει στη Βουλή ρε αδερφέ... Να δούμε τι λένε και τα κόμματα. Να πάρουμε και μια πολιτική απόφαση και σιγά-σιγά μετά να το δρομολογήσουμε. Είναι παράπονα Θεσσαλών και τα μεταφέρω σ’ έναν άνθρωπο ο οποίος ξέρω ότι έχει τον περισσότερο ευήκοο νου σε τέτοια ζητήματα. Γι’ αυτό το μεταφέρω σε εσάς.

Εγώ κατανοώ απόλυτα την καχυποψία εάν θέλετε που υπάρχει σε ανθρώπους, που ασχολούνται ενεργά δεκαετίες τώρα με το μέγα αυτό ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου. Ένα ζήτημα που για πολλούς πια “δεν πουλάει” και γι’ αυτό βλέπετε ότι πολλοί δεν ασχολούνται, ενώ ουσιαστικά θα αντιμετωπίσει τα αναπτυξιακά προβλήματα της Θεσσαλίας. Ένα έργο που, όπως έχουμε πολλές φορές πει, έχει πρωτίστως περιβαλλοντική αξία. Δεν είναι ένα ζήτημα μόνο το οποίο θα λύσει το πρόβλημα άρδευσης του θεσσαλικού κάμπου και θα δώσει προστιθέμενη αξία στην αγροτική παραγωγή. Έχει πρωτίστως περιβαλλοντική αξία γιατί στερεύει η υδάτινη φλέβα...

Εγώ σας ρωτώ ευθέως γιατί ξέρω ότι στο θέμα του Αχελώου δεν μασάτε τα λόγια σας. Σας ικανοποίησε ο πρωθυπουργός; Περιμένατε να πει και κάτι παραπάνω για το φράγμα της Συκιάς;

Εγώ θα σας έλεγα ότι είμαι ικανοποιημένος και από την δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού και από την κουβέντα που είχαμε, ο οποίος μου επανέλαβε ότι προχωρούμε άμεσα στο υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας. Επικοινώνησα και με τον συντοπίτη μας, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Κώστα Σκρέκα, και θα προχωρήσει άμεσα στη νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση. Και βεβαίως θα γίνει παν δυνατόν προκειμένου να ξεπεράσουμε τα νομικά εμπόδια και για τη Συκιά, προκειμένου να έρθει το νερό του Αχελώου στον θεσσαλικό κάμπο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους ανθρώπους που αυτό που λένε το εννοούν. Τουλάχιστον αυτό έχει δείξει.

Εγώ θα μου επιτρέψετε να είμαι λίγο γκρινιάρης γιατί ξέρετε όπως κι εσείς το παρακολουθείτε το έργο και γιατί ο κόσμος δεν έχει καταλάβει. Εάν θέλουμε να μιλάμε για Θεσσαλία, για τα παιδιά μας και για τα εγγόνια μας και δεν θέλω να γίνω επικολυρικός, μιλάμε μόνο με αυτό το έργο. Χωρίς αυτό το έργο δεν θα υπάρχει Θεσσαλία. Όσοι το βλέπουν λίγο πιο μακροπρόθεσμα αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα ήδη είναι υπαρκτό. Έχουμε υφαλμύρωση και ερημοποίηση. Πόσο μάλλον σε μερικές δεκαετίες από τώρα. Όποιος δεν το καταλαβαίνει αυτό το βλέπει κοντόφθαλμα τι να πω.. Θέλω να πω το εξής. Είναι Δεκέμβριος του ’19, τα λέει αυτά στα Τρίκαλα. Αναπτερώνεται το ηθικό μας. Θυμάστε είχαμε κάνει τη συνάντηση στο ΓΕΩΤΕΕ..

Όπως ξέρετε η συνάντηση αυτή στο ΓΕΩΤΕΕ, στην οποία ήσασταν από τους μόνους, από τους λίγους δημοσιογράφους που παραβρεθήκατε κ. Κολλάτε και αναδείξατε το θέμα σε δραματικούς τόνους, ήταν και η αφορμή να ζητήσουμε τη σύσκεψη τη διευρυμένη που έγινε με τον κ. Γεραπετρίτη, που ήταν μια σύσκεψη που για πρώτη φορά έγινε με όλους τους φορείς...

Περιμέναμε ένα πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα να σας πω την αλήθεια. Να πει ότι τώρα θα το φέρουμε στη Βουλή, τώρα θα αναλάβει ίσως ο κ. Γεραπετρίτης το νομικό κομμάτι, τώρα ίσως να αναλάβει ο κ. Καραμανλής το κομμάτι των υποδομών και των τεχνικών λύσεων. Δηλαδή αυτά μέχρι τώρα δεν τα έχουμε δει.

Εγώ θέλω να βλέπω μισογεμάτο το ποτήρι. Μετά την τελευταία τοποθέτηση του προέδρου της ΠΕΔ, του Θανάση του Νασιακόπουλου, του δημάρχου Κιλελέρ, του συμπατριώτη μου, ο οποίος διερμηνεύοντας τα αισθήματα όλων των δημάρχων της Θεσσαλίας, όλων των αυτοδιοικητικών και άρα των πολιτών και των αγροτών του κάμπου, ζήτησε να υπάρξει ένας καθαρός οδικός χάρτης, να ξεπεραστούν τα εμπόδια πρωτίστως για τη Μεσοχώρα που ετέθησαν στο συμβούλιο της επικρατείας, έθεσα το θέμα στη Βουλή. Όπως ήδη ανακοινώθηκε αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία η κυβέρνηση, δια στόματος του πρωθυπουργού προχθές που βρέθηκε στη Θεσσαλία...

Αντιλαμβάνομαι ότι πέφτει και μεγάλο βάρος και στους ώμους του συντοπίτη του Θεσσαλού, του υπουργού Ενέργειας, του Κώστα του Σκρέκα.

Νομίζω είναι μια ευτυχής συγκυρία για τον θεσσαλικό κάμπο το γεγονός ότι βρίσκεται ένας Θεσσαλός στη θέση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος που έχει άμεση εμπλοκή με το έργο.

Ναι, εάν μιλάμε για το έργο του Αχελώου είναι κατεξοχήν αρμοδιότητα του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Δεν το συζητάω.

Θα βοηθούσε όπως είπατε και μια συζήτηση στη Βουλή. Όχι γιατί μια δημόσια συζήτηση θα οδηγούσε σε απεμπλοκή των νομοθετικών εμποδίων. Αλλά νομίζω θα ήταν μια ευκαιρία κάθε πολιτική παράταξη να τοποθετηθεί υπεύθυνα. Τι πιστεύει για τη Μεσοχώρα; Τι πιστεύει για τη Συκιά; Θα πρέπει να γίνουν οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας; Θα πρέπει να έρθει και πόσο νερό στον θεσσαλικό κάμπο; Να τοποθετηθούν δημόσια. Διότι εδώ γίνεται μια σκιαμαχία, ένα παιχνίδι που θυμίζει τι να σας πω... Κάποιοι είναι υπέρ, κεντρικά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κατά.

Όση ώρα συζητάμε μου έρχεται συνειρμικά το εξής. Φαντάζομαι στη Βουλή να τοποθετούνται από τη μεριά της κυβέρνησης οι δυο καθ’ ύλην αρμόδιοι υπουργοί: ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι Θεσσαλός, ο Κώστας ο Σκρέκας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που είναι Αιτωλοακαρνάνας. Σημειολογικό είναι βέβαια αντιλαμβάνεστε.

Κοιτάξτε να δείτε. Στην Αιτωλοακαρνανία εγώ θυμάμαι ότι πολλές φορές πληρώναμε αποζημιώσεις από ζημιές που προκαλούσε η υπερχείλιση του Αχελώου...

Το λέω γιατί βλέπουμε μέσω youtube και στη Δυτική Ελλάδα αυτή τη στιγμή που συζητάμε ξέρετε τι γίνεται; Έχει πλημμυρίσει όλος ο κάμπος της Αιτωλοακαρνανίας από τα νερά του Αχελώου. Ζητούν αποζημιώσεις. Έχουν κατακλυστεί όλα τα φράγματα. Είναι τεράστιο το πρόβλημα. Δεν είναι τυχαίο ότι τα λένε και τα χωριά του Βάλτου.

Νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να δούμε ρεαλιστικά την πραγματικότητα. Μιλούμε για μια ήπια εκτροπή. Ένα πολύ μικρό μέρος των νερών του ποταμού που χύνονται στη θάλασσα θα έρθουν να δώσουν ζωή στον θεσσαλικό κάμπο και τίποτα παραπάνω.

Πέστε μου κάτι τελευταίο. Πήραν κάποιοι τηλεθεατές όση ώρα μιλάμε. Νόμιζα ότι έχει λυθεί το θέμα. Ρωτούν πότε θα πληρωθούν τα ΠΣΕΑ του ’17. Είχα την αίσθηση ότι είχαν πληρωθεί. Κάνω λάθος;

Πληρώθηκε ένα μέρος των ΠΣΕΑ του ’17. Πληρώθηκαν οι αμυγδαλοπαραγωγοί του δήμου Τεμπών. Εκκρεμούν αμυγδαλοπαραγωγοί και ελαιοπαραγωγοί στον νομό, το μνημόνευσα χθες και στην κουβέντα που είχαμε με τον πρωθυπουργό. Εκκρεμεί η πληρωμή τους στον νομό. Δυστυχώς, υπάρχουν ζητήματα στον ΕΛΓΑ. Είπα και στον πρωθυπουργό ότι είναι θετικό ότι προχωρά -ξεκίνησε πιλοτικά- η ψηφιοποίηση της εκτιμητικής διαδικασίας στον ΕΛΓΑ, αλλά κατά τη γνώμη μου χρειάζεται ενίσχυση ο ΕΛΓΑ. Ιδιαίτερα το υποκατάστημα στη Λάρισα που σηκώνει μεγάλο βάρος, σ’ έναν μεγάλο νομό που αντιμετωπίζει ζημιές συχνά πυκνά πλέον, λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Χρειαζόμαστε νέο αίμα πιστεύω στον ΕΛΓΑ που να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί και τις νέες τεχνολογίες.

Μιας και μπήκαμε στον ΕΛΓΑ να κλείσουμε αυτό μιας και ξέρω ότι το παρακολουθείτε στενά. Υπάρχουν παράπονα και από τα Φάρσαλα και από την Καρδίτσα ότι υπάρχουν αδικίες στις εκτιμήσεις. Κάποιοι πήραν αυτά που έπρεπε να πάρουν, κάποιοι λίγο παραπάνω. Εντάξει εν πάσι περιπτώσει κι αυτό μπορεί να συμβεί. Αλλά κάποιοι δεν πήραν αυτά που έπρεπε από τον Ιανό.

Έλαβα κι εγώ μια εξώδικη διαμαρτυρία από παραγωγούς με πρώτο υπογράφοντα τον αντιπρόεδρο της τον Νίκο Παυλονάσιο. Το μνημόνευσα κι αυτό χθες στην συνάντηση που είχα με τον πρωθυπουργό. Έχω κάνει κουβέντα και με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο τις προηγούμενες μέρες, γιατί είχα και μεμονωμένες τέτοιες διαμαρτυρίες, αλλά χθες σας λέω είχα ένα συλλογικό αίτημα με τις υπογραφές τους και με ΑΦΜ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι γνώστης γιατί μου που είπε ότι τον πλησίασαν παραγωγοί, εκπρόσωποι αγροτών...

Ναι στην Καρδίτσα. Τον είδε ο Κώστας ο Τζέλας με τον Σωτήρη τον Γιαννακό σαν εκπρόσωποι της ΕΟΑΣΚ και του έθεσαν και αυτοί το θέμα.

Μου είπε ότι είναι γνώστης του θέματος. Υπήρχαν κάποιες επιμέρους αστοχίες. Πιστεύω να αντιμετωπιστούν από τον ΕΛΓΑ το επόμενο διάστημα. Αλλά ήταν μια πρωτόγνωρη καταστροφή και μια μεγάλη πρόκληση στην οποία η πολιτεία, δεν λέω απλά η κυβέρνηση, αλλά η πολιτεία έδωσε εξετάσεις και σε μεγάλο βαθμό τα πήγε πολύ καλά. Νομίζω η μεγάλη εικόνα είναι αυτή. Επιμέρους αστοχίες υπήρξαν. Μένει να τις δούμε και να διορθωθούν.

Μάλιστα. Εν κατακλείδι, αντιλαμβάνομαι ότι η άποψή σας είναι ότι αυτό το ταξίδι του πρωθυπουργού στη δυτική Θεσσαλία ήταν πετυχημένο και γιατί εξήγγειλε το βόρειο τμήμα του Ε65 -μεγάλο αναπτυξιακό έργο- και γιατί μετά, την επόμενη μεθεπόμενη μέρα στη συνάντηση μαζί σας έδωσε την είδηση ότι ξεκινάει και η μελέτη για ένα σημαντικό έργο. Ωστόσο, γενικότερα έχετε την αίσθηση παρά το γεγονός ότι και στην αντιπολίτευση δεν καταγράφεται τουλάχιστον κάποια έντονη δυσαρέσκεια που να πηγαίνει προς την αντιπολίτευση, τα πάμε καλά; Εννοώ τα πάμε καλά ως κυβέρνηση, τα πάει καλά η κυβέρνηση; Γιατί πιστεύω ότι υπάρχει ένας κόσμος που είναι βουβός. Ναι μεν δεν έχει γυρίσει προς την πλευρά της αντιπολίτευσης, δίνει ακόμη μια μικρή πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, αλλά βλέπω ότι υπάρχουν αστοχίες. Θα σας πω ένα παράδειγμα, θα το είδατε και χθες. Μέσα σε δεκαπέντε- δεκαέξι λεπτά έκλεισε το πρόγραμμα «εξοικονομώ» και χιλιάδες μηχανικοί στη Θεσσαλία έμειναν με το δάχτυλο στο πλήκτρο. Δεν είναι από τα καλύτερα ξέρετε αυτά. Θα μπορούσαν να υπάρχουν κριτήρια, μοριοδοτήσεις. Τα παραπέμπουμε όλα σε πλατφόρμες, οι λογιστές ξενυχτάνε πολλές φορές για να μπούνε σε επιστρεπτέες προκαταβολές γιατί τα συστήματα δεν λειτουργούν. Φαίνεται ότι υπάρχει μια δυσλειτουργία. Καλά κάνει η κυβέρνηση και θέλει να τα ψηφιοποιήσει αυτά, ο κ. Πιερρακάκης, και να πάμε στην ψηφιακή δημοκρατία, αλλά ακόμα απέχουμε πολύ. Δεν μπορούμε μόνο με την πλατφόρμα να λύνουμε προβλήματα. Ίσως χρειάζονται και κάποια πιο άμεσα.

Κοιτάξτε, έλαβα χτες αρκετά τηλεφωνήματα από φίλους μηχανικούς ότι το πρόγραμμα έκλεισε πολύ γρήγορα, καλύφθηκαν οι θέσεις που υπήρχαν για τη Θεσσαλία και το κριτήριο ήταν αυτό. Όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε, που λέμε. Νομίζω ότι θα πρέπει να υπάρξει διόρθωση. Στην επόμενη προκήρυξη θα πρέπει να υπάρχει μοριοδότηση. Τι στοχεύουμε; Για ποιο λόγο προχωράμε το πρόγραμμα αυτό «εξοικονομώ»; Δεν θα πρέπει να υπάρχουν κάποια κριτήρια; Δεν θα πρέπει να είναι μόνο όποιος πρόλαβε να καταθέσει την αίτησή του. Δεν μπορεί να είναι η επετηρίδα, όπως λέγαμε παλιότερα και στους διορισμούς. Νομίζω ότι στην επόμενη προκήρυξη θα υπάρξει διόρθωση. Είναι εύστοχο ότι ετέθησαν τα ζητήματα αυτά. Εάν είχαν τεθεί και νωρίτερα -γιατί ξέρετε κάποια στιγμή είχε τεθεί το ζήτημα να μην ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα το Δεκέμβριο- ενδεχομένως εάν ετίθετο και συλλογικά τότε το ζήτημα αυτό να μπορούσαμε να το είχαμε προλάβει. Ξέρετε, λάθη θα γίνονται πάντοτε. Αστοχίες θα υπάρχουνε. Όσο κι αν προσπαθεί κανείς. Το ζήτημα είναι να έχει κανείς ανοιχτά αυτιά και μάτια και να κάνει τις διορθωτικές κινήσεις που πρέπει. Και νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση έδειξε ότι έχει άμεση επαφή με την κοινωνία. Δεν είναι αποκλεισμένος ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου σε μια γυάλα, σε ένα γυάλινο κλουβί. Αντιθέτως έχει άμεση επαφή με τους πολίτες κι αυτό επιβραβεύεται νομίζω κι από την κοινωνία των πολιτών, που αναγνωρίζει ότι βρέθηκε σε συνθήκες απρόβλεπτες. Ποιος περίμενε ότι η κυβέρνηση με το καλημέρα θα βρισκόταν να αντιμετωπίζει μια τριπλή κρίση, μια πανδημία που εμφανίζεται μια φορά τον αιώνα με συνέπειες στην οικονομία επίσης απρόβλεπτες. Εκεί που βγαίναμε από μια δεκαετή οικονομική κρίση μπήκαμε σε μια δίνη η οποία δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στην πραγματική οικονομία και από την άλλη έχει τα ελληνοτουρκικά, την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας παράλληλα με τις μεταναστευτικές ροές και την απόπειρα εισβολής που έγινε από τα βόρεια σύνορά μας. Σε όλα αυτά η κυβέρνηση νομίζω απάντησε με αποτελεσματικότητα. Με σχέδιο, με υπευθυνότητα και με αποτελεσματικότητα και αναγνωρίζεται πιστεύω κι από την κοινωνία των πολιτών και φαίνεται και σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης. Δεν το λέω αυτό για να καθησυχάζουμε. Αντιθέτως, για να είμαστε σε διαρκή εγρήγορση. Ο πολιτικός χρόνος πια είναι πολύ συμπιεσμένος. Τα γεγονότα τρέχουν τόσο γρήγορα που δεν υπάρχουν Και νομίζω ότι η χθεσινή συνάντηση που είχαμε με τον πρωθυπουργό ήταν άκρως εποικοδομητική και σημαντική για τον νομό. Ήταν μια συνάντηση που έδωσε θετικές ειδήσεις για τον νομό.

Πείτε μου κάτι τελευταίο. Νομοσχέδιο Υπουργείου Παιδείας. Νίκη Κεραμέως. Πανεπιστημιακή αστυνομία. Βάσεις στην εισαγωγή που πιθανόν να σημάνουν ειδικά για τα περιφερειακά τμήματα και κλείσιμο και για την περιοχή μας, για τη Λάρισα. Και παρέμβαση Γιώργου Σουφλιά, όπου ασκεί μια κριτική για αστοχίες που πιθανόν έχουν γίνει πάνω σε αυτήν τη λογική.

Κύριε Κολλάτε, είναι ένα νομοσχέδιο το οποίο έρχεται να απαντήσει σε υπαρκτά προβλήματα. Υπάρχει πρόβλημα με την ποιότητα της εκπαίδευσης; Με το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία βάση εισαγωγής; Ότι το 75% των παιδιών που δίνουν εξετάσεις μπαίνουν σε πανεπιστήμια; Πολλές φορές με 1 και με 2 και με 3; Στο Μαθηματικό της Σάμου νομίζω στις τελευταίες εξετάσεις μπήκαν με βαθμό κάτω από 5 στα Μαθηματικά. Για τι πανεπιστημιακή εκπαίδευση μπορούμε να μιλούμε λοιπόν; Και πολλοί από αυτούς βαλτώνουν μετά και μετατρέπονται σε αιώνιους φοιτητές. Επίσης, δεν έχουμε κατ’ επανάληψη φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια; Το τελευταίο που ζήσαμε με την διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου, δεν μας εκθέτει παγκοσμίως στη διεθνή κοινή γνώμη, στη διεθνή κοινότητα; Άρα, λοιπόν, η κυβέρνηση έρχεται συνεπέστατη θα έλεγα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Άρα κατά την άποψή σας κακώς άσκησε κριτική ο Γιώργος ο Σουφλιάς;

Ο Γιώργος ο Σουφλιάς δικαιούται και είναι προς τιμήν του, ενώ έχει αποχωρήσει εδώ και χρόνια από την πολιτική ζωή, ότι καταθέτει με παρρησία τις δικές του προτάσεις συγκεκριμένα. Άρθρο-άρθρο έχει κάνει ο άνθρωπος τις προτάσεις του...

Και υπογράφει ως πρώην υπουργός Παιδείας. Δεν είναι τυχαίο.

Δυστυχώς, όμως εάν ανατρέξετε τότε στην περίοδο της διακυβέρνησης του πατρός Μητσοτάκη, του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όταν ο Γιώργος Σουφλιάς ήταν υπουργός Παιδείας θα θυμόσαστε τις αντιδράσεις που υπήρξαν και το πώς ο Τύπος υποδέχθηκε τις προσπάθειες που έγιναν τότε και για την αντιμετώπιση των αιώνιων φοιτητών και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τις προσπάθειες που έγιναν για τη φύλαξη των πανεπιστημίων. Λοιπόν, κάθε φορά θα υπάρχουν αντιδράσεις. Το ζήτημα είναι κάποτε να ασχοληθούμε σοβαρά με τα προβλήματα. Η συζήτηση του νομοσχεδίου ξεκίνησε σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Θα έρθει και στην Ολομέλεια. Προφανώς θα υπάρχει διάλογος. Αρκεί να υπάρχει καλή πίστη από όλες τις πλευρές. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει υπαρκτά ζητήματα στον χώρο της εκπαίδευσης. Μην κλείνουμε τα μάτια μας και μην υποκρινόμαστε ότι αυτά δεν είναι υπαρκτά προβλήματα. Είναι υπαρκτά προβλήματα και φιλοδοξούμε να δώσουμε λύσεις. Εδώ είμαστε να συζητήσουμε εάν υπάρχουν βελτιώσεις επί του νομοσχεδίου. Να κατατεθούν και να τις δούμε στην πράξη πως μπορούν να εφαρμοστούν.

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά γιατί ξεδιψάσαμε εκεί στα Φάρσαλα. Θα έχουμε νεράκι σε λίγα χρόνια και είναι πολύ σημαντικό. Να είστε καλά.

Πρώτα ο Θεός. Μακάρι να τελειώσει και αυτή η περιπέτεια.

Να είστε καλά σας ευχαριστώ.

Μάξιμος Θεσσαλία Τηλεόραση 2

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=VkF01VyBTHw

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» και στην εκπομπή της Κλαούντια Eggers

ραδιο θεσσαλονικη

Μάξιμος Έδρα 6

Αθήνα, 29 Ιανουαρίου 2021

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» και στην εκπομπή της Κλαούντια Eggers

 

- SOS για τον πληθυσμό της Ελλάδας. Απώλεια πάνω από 40.473 άτομα το 2020. Το 2050 θα είμαστε στην Ελλάδα μετά βίας 9 εκατομμύρια, όταν η Τουρκία θα έχει ξεπεράσει τα 97 εκατομμύρια κατοίκους. Από τις χώρες με το μεγαλύτερο δημογραφικό πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Ελλάδα. Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον της Ευρώπης, καθώς οι προβλέψεις θέλουν τη γηραιά ήπειρο να συρρικνώνεται πληθυσμιακά, με την Ελλάδα συγκεκριμένα να είναι μία από τις χώρες που θα υποστούν το μεγαλύτερο πλήγμα της δημογραφικής αυτής κρίσης. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση της αντιπροέδρου για θέματα Δημοκρατίας και Δημογραφίας της Ε.Ε. Ντούμπραβκα Σούιτσα, η οποία με συνέντευξή της στην εφημερίδα «Τα Νέα» σημειώνει πως η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της Ε.Ε. για τις οποίες οι εκτιμήσεις προβλέπουν μείωση του πληθυσμού. Τα στοιχεία που παρατίθενται προκαλούν σοκ, αφού η Κομισιόν μετατάσσει την Ελλάδα στη χορεία των κρατών που θα δουν μεγάλες μειώσεις από 21 έως 27% στον πληθυσμό, εκτιμώντας ότι το 2070 θα κατοικούν στην Ελλάδα μόλις οκτώμισι εκατομμύρια άνθρωποι. Η κατάσταση αυτή πάντως δεν αφορά το κοντινό ή το μακρινό μέλλον, αλλά έχει αρχίσει να διαφαίνεται ήδη στο σήμερα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ο πληθυσμός της χώρας μας ήδη μειώθηκε, έστω και οριακά, αφού την πρώτη του Γενάρη του 2021 ο μόνιμος πληθυσμός εκτιμάται στα 10.718.565 άτομα όταν πέρυσι ήταν 10.724.599 άτομα. Η μείωση είναι της τάξης του 0,06%. Ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι ο πληθυσμός έχει μπει σε φθίνουσα πορεία αφού ο συσχετισμός γεννήσεων-θανάτων δεν είναι ικανός ούτε να διατηρήσει τον πληθυσμό της χώρας. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ που αναδημοσιεύονται, η μείωση του πληθυσμού της χώρας μας εντός του 2020 ανέρχεται σε ποσοστό 0,48 %. Το ποσοστό αυτό σε πραγματικά νούμερα σημαίνει 50.400 λιγότεροι έλληνες. Δηλαδή κάθε μήνα ο πληθυσμός το 2020 μειωνόταν κατά 4.200 πολίτες ή αλλιώς 138 λιγότεροι έλληνες κάθε μέρα ή περίπου έξι πολίτες κάθε ώρα. Με άλλα λόγια μέσα στο 2020 χάθηκε μια πόλη σαν την Λαμία. Στο Ράδιο Θεσσαλονίκη μίλησε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό 2017-2019. Όπως μας είπε ο κύριος Χαρακόπουλος το δημογραφικό είναι το μείζον εθνικό πρόβλημα. Βρισκόμαστε, όπως μας είπε χαρακτηριστικά, σε οριακή κατάσταση. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Δεν είναι μόνον οικονομικό το πρόβλημα που φτάσαμε ως εδώ ,είναι και ζήτημα προτύπου ζωής.

Δυστυχώς, το δημογραφικό είναι πράγματι το μείζον εθνικό πρόβλημα και το επισημαίνουμε εδώ και καιρό και κάποιοι έσπευδαν να ρίχνουν τον λίθο του αναθέματος, λέγοντας ότι αυτά είναι συντηρητικές υπερβολές. Το πόρισμα, όμως, της Βουλής, στο οποίο καταλήξαμε σχεδόν ομόφωνα -με εξαίρεση την Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ- στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο καταδεικνύει ότι πράγματι βρισκόμαστε σε οριακή κατάσταση. Θα σας έλεγα, όμως, επειδή αναφερθήκατε νωρίτερα και στην Ευρώπη, ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό. Η Γηραιά Ήπειρος, όπως συνηθίζουμε να λέμε την Ευρώπη, είναι και γηρασμένη Ήπειρος,. Αν και θα έλεγα ότι είναι ευρύτερα πρόβλημα της άλλοτε καλούμενης χριστιανικής Δύσης το δημογραφικό. Έχουμε μια δημογραφική έκρηξη στην Ασία, στην υποσαχάρια Αφρική και, αντιθέτως, στην Ευρώπη έχουμε μείωση πληθυσμού, έχουμε γηρασμένο πληθυσμό πια κι αυτό δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα.
Τώρα το πώς φτάσαμε είναι πολύ σύνθετο το πρόβλημα δεν έχει να κάνει μόνο με μέτρα στήριξης των οικογενειών. Έχει να κάνει και με το υπόδειγμα, το πρότυπο ζωής. Μακάρι να ήταν μόνον οικονομικοί οι λόγοι και να αρκούσαν μόνον τα επιδόματα για την αναστροφή του δημογραφικού προβλήματος. Θα σας έλεγα ότι προφανώς το κατά κεφαλήν εισόδημα των Γερμανών για παράδειγμα, που είναι μία από τις ισχυρότερες χώρες της Ε.Ε., είναι υψηλότερο από το κατά κεφαλήν εισόδημα στο Αφγανιστάν ή στην υποσαχάρια Αφρική. Κι όμως, η Γερμανία έχει δημογραφικό πρόβλημα, ενώ οι χώρες που αναφέραμε προηγουμένως έχουν δημογραφική έκρηξη. Όμως είμαστε σε μια οριακή κατάσταση και ως χώρα είμαστε, όπως είπατε, από τις τελευταίες και στην Ε.Ε. και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Εγώ θεωρώ ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, συναισθανόμενη το μέγεθος του προβλήματος προχώρησε στη συγκρότηση για πρώτη φορά ενός υφυπουργείου αρμοδίου για την οικογένεια και την δημογραφική πολιτική. Ήταν ένα από τα αιτούμενα που είχαμε βάλει και στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής και είχαμε καταλήξει στην πρόταση αυτή στο κοινό μας πόρισμα.

- Ο κ. Χαρακόπουλος μας είπε ότι τα πρότυπα ζωής αλλά και το τι θέλει να προσφέρει κάνεις στα παιδιά του είναι ένα θέμα. Σήμερα οι νέοι δεν κάνουν ούτε καν γάμο. Το βασικό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι το πώς θα δώσουμε κίνητρα για γάμους και γεννήσεις.

Τα πρότυπα ζωής που έχουμε, η αίσθηση που έχει ο καθένας από εμάς τι θα πρέπει να προσφέρει στο παιδί του, στην επόμενη γενιά. Θεωρεί ότι θα πρέπει να του προσφέρει πολλά σε επίπεδο μόρφωσης, σε επίπεδο οικονομικής ευμάρειας, προκειμένου να έχει καλύτερες ευκαιρίες στη ζωή του. Έτσι, από τα 5 και 6 παιδιά που είχε η γενιά των παππούδων μας πήγαμε στα 2, 3 παιδιά που είχαν οι γονείς μας και σήμερα,, δυστυχώς έχουμε πολλά παιδιά τα οποία δεν κάνουν το βήμα, θεωρούν ότι είναι τολμηρό βήμα στις παρούσες συνθήκες ο γάμος. Δεν κάνουν καν γάμο, όχι να κάνουν 3, 4 παιδιά που είναι το ζητούμενο από πολλές μεγάλες οικογένειες που συμβάλλουν στην άμβλυνση του δημογραφικού προβλήματος. Άρα, νομίζω ότι το βασικό στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε είναι πως θα δώσουμε πραγματικά κίνητρα έτσι ώστε να έχουμε περισσότερους γάμους και περισσότερες γεννήσεις. Στο πώς θα έχουμε το πρώτο και το δεύτερο παιδί είναι το μεγάλο στοίχημα.

- Στην δέσμη προτάσεων που είχαμε παρουσιάσει δεν εστιάσαμε μόνο στα επιδόματα αλλά και σε κίνητρα να υπάρξει το πρώτο παιδί. Είμαστε μια χώρα που έχει αυξημένο ποσοστό ηλικιωμένων, κάτι το οποίο καταδεικνύει και πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε. Μια κοινωνία με περισσότερους παππούδες, παρά εγγόνια, δύσκολα θα συντηρεί συντάξεις.

Στην δέσμη προτάσεων που είχαμε παρουσιάσει στην Διακομματική Επιτροπή της Βουλής δεν είχαμε εστιάσει μόνο στα επιδόματα και στα φορολογικά μέτρα που είναι αναγκαία για την στήριξη των μεγάλων οικογενειών, των τριτέκνων και των πολυτέκνων, αλλά και σε κίνητρα για να υπάρξει το πρώτο παιδί. Σε κίνητρα, έτσι ώστε να υπάρξει ένας συμβιβασμός, αν θέλετε, της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή, ιδιαίτερα των γυναικών. Νομίζω ότι πολλά είναι εκείνα που πρέπει να γίνουν. Οι κατευθύνσεις υπάρχουν στο πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής. Το γεγονός ότι είμαστε πια μια χώρα η οποία έχει αυξημένο ποσοστό ηλικιωμένων και σε όλη την Ευρώπη που σας είπα είναι το πρόβλημα έντονο, καταδεικνύει και πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουμε για να έχουμε μία υγιή γήρανση του πληθυσμού. Γιατί αλλιώς, με το δημογραφικό σε αυτά τα νούμερα που βλέπουμε και με την προοπτική που κάνουν πολλοί ότι το 2050 ότι θα είμαστε κάπου 8 εκατομμύρια και εκ των οποίων πάνω από το ένα τέταρτο θα είναι άνω των 65 ετών, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό θα έχει τρομερές συνέπειες στο ασφαλιστικό σύστημα. Μια κοινωνία με περισσότερους παππούδες από ότι εγγόνια δύσκολα μπορεί να συντηρεί και να δίνει αξιοπρεπείς συντάξεις. Θα έχει συνέπειες στο εθνικό σύστημα υγείας, στην ερήμωση περαιτέρω της περιφέρειας. Θα έχει συνέπειες, επίσης, στο εκπαιδευτικό σύστημα, θα έχουμε λιγότερους μαθητές. Εγώ έχω καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη νέα υφυπουργό δημογραφικής πολιτικής και οικογένειας, στην Μαρία Συρεγγέλα -θέλω να πιστεύω την παραπάνω βδομάδα θα έρθει στην Βουλή να την συζητήσουμε. Την καλώ να μας παρουσιάσει το χρονοδιάγραμμα και το προγραμματισμό δράσης της κυβέρνησης για την ανάσχεση του δημογραφικού προβλήματος.

- Ήδη έχουν γίνει θετικά βήματα μας είπε ο κ. Χαρακόπουλος. Εφάπαξ επίδομα 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται και φορολογικές ελαφρύνσεις. Τα μέτρα, όπως είπε χαρακτηριστικά, αποδίδουν σε βάθος χρόνου.

Ήδη έχουν γίνει θετικά βήματα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη προς αυτή την κατεύθυνση. Θυμίζω ότι καθιερώθηκε το εφάπαξ επίδομα των 2000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται. Έχουμε παρεμβάσεις στο φορολογικό, έχουμε μειώσεις στον ΦΠΑ στα βρεφικά είδη. Χρειάζονται, όμως, ακόμη πολλά να γίνουν και, κυρίως, να υπάρχει ένα συγκροτημένο σχέδιο, γιατί, δυστυχώς, οποία μέτρα κι αν ληφθούν σήμερα δεν αποδίδουν άμεσα. Χρειάζεται επιμονή και τα μέτρα αποδίδουν σε βάθος χρόνου. Αυτό δείχνει τουλάχιστον η διεθνής εμπειρία και τα θετικά παραδείγματα που είχαμε κι αλλού, σε χώρες όπως η Σουηδία, οι χώρες οι σκανδιναβικές -είχαμε καλέσει και ειδικούς επιστήμονες από αυτές τις χώρες και μας παρουσίασαν τα δικά τους τα μοντέλα- ή τη Γαλλία, που υπάρχει μία σταθερότητα και μία ανάσχεση του δημογραφικού προβλήματος. Χρειάζεται επιμονή και ολοκληρωμένος σχεδιασμός, δεν χρειάζονται αποσπασματικά μέτρα.

Μπορείτε να ακούσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://indt.gr/mcxb2A

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στην εκπομπή της TRT "Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα" με τον Σωτήρη Πολύζο

Μάξιμος TRT 1

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2021

 

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην εκπομπή της TRT "Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα"
με τον Σωτήρη Πολύζο

 

Καλησπερίζουμε τον πρώην υπουργό και βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στον νομό της Λάρισας, τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Γεια σας κ. Χαρακόπουλε. Καλή χρονιά.

Καλή χρονιά! Καλησπέρα κ. Πολύζο. Καλησπέρα και στους ακροατές μας.

Συζητούμε, όπως και σ’ όλη την Ελλάδα κάνουν, τη μεγάλη δυσαρέσκεια που υπάρχει στην κοινωνία για τον εμβολιασμό. Η δυσαρέσκεια έχει να κάνει με το ότι η Ελλάδα δεν είναι στις ψηλές θέσεις του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μόλις λέγαμε την πολύ μεγάλη γκρίνια που υπάρχει για νέους ανθρώπους που είναι με καρκίνο, που είναι χειρουργημένοι με καρδιά ή άλλα σοβαρά προβλήματα, κι ακόμη δεν έχει ανοίξει η εφαρμογή για τις περίφημες ευπαθείς ομάδες, για τις οποίες ακούγαμε και ξανακούγαμε ότι θα προηγηθούν μαζί με τους ηλικιωμένους. Όλα αυτά όσο καθυστερούν βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Δηλαδή λέγαμε πότε θα ‘ρθει η ευλογημένη στιγμή του εμβολίου; Ήρθε. Σαν σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός κάνανε το εμβόλιο για πρώτη φορά. Είμαστε έναν μήνα μετά την έναρξη του εμβολιασμού κι ακόμη δεν έχει ανοίξει η εφαρμογή.

Κύριε Πολύζο κατανοώ την προσμονή του κόσμου για το εμβόλιο, γιατί αυτό είναι ουσιαστικά το μέτρο για την κατάκτηση, την επανακατάκτηση της ελευθερίας των κινήσεών μας. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Βλέπετε τις αντιδράσεις που υπάρχουν στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τους ρυθμούς παράδοσης των εμβολίων. Οι φαρμακευτικές εταιρίες δεν είναι συνεπείς στις δεσμεύσεις και στα συμβόλαια που είχαν υπογράψει για τους ρυθμούς παράδοσης των εμβολίων. Πριν από λίγο άκουγα ότι η Μαδρίτη ανακοίνωσε ότι η Ισπανία για δύο εβδομάδες σταματάει πλήρως το εμβολιαστικό πρόγραμμα λόγω ελλείψεων των εμβολίων. Αναλογικά με αυτά τα δεδομένα που έχουμε αυτήν τη στιγμή φαίνεται ότι η χώρα μας δεν είναι στη χειρότερη κατάσταση. Αντιθέτως, θα έλεγα ότι είναι από αυτές που αντιμετωπίζουν επιτυχώς, με βάση τα δεδομένα που έχουμε, την πανδημία. Νομίζω σήμερα θα ξεπεράσουμε τα 200.000 εμβόλια, κι όπως είπατε κι εσείς νωρίτερα υπάρχει κι ένας μηχανισμός αναπλήρωσης όσων δεν προσέρχονται για να κάνουν το εμβόλιό τους, από τους υπερήλικες, έτσι ώστε να μην χαθεί καμία δόση και κατευθύνονται σε στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας. Νομίζω ότι είμαστε δεύτεροι μετά τον Καναδά παγκοσμίως -μόλις 500 δόσεις δεν έχουνε γίνει από τις 200.000 που έχουν έρθει στη χώρα μας.

Σύμφωνοι. Σ’ αυτό μπορεί κι εμείς εκτιμούμε και τη μία δόση που σώζεται κάθε φορά γιατί όπως λέτε μπορεί να είναι σ’ ένα απομακρυσμένο Κέντρο Υγείας, να μην μπορέσει να σωθεί, να μην μπορέσει κάποιος να πάει στη θέση κάποιου άλλου και λοιπά. Από την άλλη εξακολουθούμε, εγώ θα επαναλάβω, να είμαστε πίσω σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Βλέπω κάθε μέρα, όχι από βίτσιο, αλλά γιατί πρέπει να ενημερωνόμαστε ότι πάλι είμαστε πίσω απ’τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία και απ’ την Κροατία. Δεν καταλαβαίνω τι καλύτερο κάνουν αυτές οι χώρες στην αναλογία του πληθυσμού γιατί και αυτοί αναλογικά παίρνουν τα εμβόλια ή τουλάχιστον έτσι ξέρουμε, έτσι μας λέτε εσείς, έτσι μας λέει η κυβέρνηση. Εγώ άκουσα σήμερα τον Μπάιντεν να δηλώνει πως μέχρι το Σεπτέμβριο θα έχουν εμβολιαστεί 300.000.000 Αμερικάνοι. Μη λέμε λοιπόν ότι είναι παγκόσμιο το φαινόμενο της αργής ροής.

Μέχρι το Σεπτέμβριο μίλησε;

Εάν εμείς μέχρι το καλοκαίρι δεν μπορούμε να εμβολιάσουμε 10.000.000 Έλληνες είμαστε για κλάματα.

Ο σχεδιασμός κ. Πολύζο είναι να μπορέσουμε να εμβολιάσουμε όπως είπατε το σύνολο του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι. Αλλά αυτό έχει να κάνει σας λέω με τις ροές των εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν υπάρχει καμιά διαφοροποίηση εξ όσων γνωρίζω εγώ τουλάχιστον όσον αφορά τις αναλογίες των εμβολίων που έρχονται στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Γερμανία που διαφοροποιήθηκε δεν την μάλωσε κανείς.

Άκουσα αυτή τη φιλολογία κι εγώ κ. Πολύζο, αλλά δεν είδα κάποια στιγμή να δημοσιοποιείται ή να γνωστοποιείται κάτι τέτοιο, διότι υπάρχουνε μηχανισμοί ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επιβολής κυρώσεων. Θα ήταν μια αντιευρωπαϊκή συμπεριφορά αυτή. Δεν είδα στη πράξη να γίνεται. Κατανοώ το ενδιαφέρον που υπάρχει και είναι εύλογο γιατί σας λέω το εμβόλιο είναι αυτό που θα μας λύσει τα χέρια, αλλά νομίζω ότι όλοι οι χειρισμοί από πλευράς της πολιτείας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ευρωπαϊκά θα πιέσουμε. Δεν έχουμε άλλον μηχανισμό πίεσης. Δυστυχώς, έχουμε φτάσει σ’ έναν εθνικιστικό εμβολιασμό, έναν εμβολιασμό εθνικισμού που ακούμε τις τελευταίες μέρες. Φαίνεται ότι κάποιες εταιρείες ελέγχονται κατά πόσον ήταν συνεπείς στα συμβόλαιά τους με την Ευρώπη, από την οποία έλαβαν γενναίες προκαταβολές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και κατευθύνονται σε άλλες αγορές με τις οποίες μπορεί να συνάπτουν πιο υψηλά συμβόλαια.

Ελάτε να δούμε λίγο τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία, διότι αργότερα θα φιλοξενήσουμε τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου της Λάρισας, τον κ. Σωτήρη Γιαννακόπουλο. Κυρίως η εστίαση, αλλά και μεγάλο μέρος της αγοράς γιατί το είδατε κι εσείς οι μισές τελικά αιτήσεις πέρασαν στην επιστρεπτέα προκαταβολή, από 730.000 αιτήσεις εγκρίθηκαν οι μισοί. Άλλες 350.000 επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα έμειναν εκτός και καταλαβαίνετε ότι είναι στα κάγκελα όλοι αυτοί οι άνθρωποι.

Κατανοώ την οποιαδήποτε, εάν θέλετε, διαμαρτυρία αλλά θα πρέπει όλοι να έχουμε και συναίσθηση της πραγματικότητας που βιώνουμε. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή νομίζω ανταποκρίθηκε με ένα οργανωμένο σχέδιο για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των επιχειρήσεων που πραγματικά πλήττονται. Και με τα μέτρα της επιστρεπτέας προκαταβολής, νομίζω ότι ξεκίνησε η 5η επιστρεπτέα προκαταβολή να καταβάλλεται από σήμερα, ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που αθροιστικά θα προστεθεί στα 7 δισεκατομμύρια που συνολικά δόθηκαν με αυτήν τη διαδικασία. Αλλά επειδή αναφέρατε και νούμερα κ. Πολύζο, εξ όσων γνωρίζω από τις εφτακόσιες τόσες χιλιάδες επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση για επιστρεπτέα προκαταβολή, οι μισές θα λάβουν την επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι υπόλοιπες, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός, πάνω από 250.000, οι οποίες νομίζω δεν είχανε μείωση στον τζίρο τους. Εάν δεν είχανε μείωση στον τζίρο τους σε σχέση με το Σεπτέμβριο, με το Δεκέμβριο του προηγούμενου χρόνου, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούν αυτοί να πάρουν, να επωφεληθούν της ενίσχυσης. Παρουσίασαν αύξηση, λοιπόν, απ’ όσο βλέπω εδώ και τα επίσημα στοιχεία που έγιναν γνωστά από το Υπουργείο Οικονομικών 262.000 επιχειρήσεις παρουσίασαν αύξηση του τζίρου, 92.000 επιχειρήσεις είχανε μείωση κάτω του 20% και 12.000 επιχειρήσεις κ. Πολύζο δεν είχαν τον ελάχιστο τζίρο αναφοράς των 600 ευρώ την προηγούμενη χρονιά, την περίοδο αναφοράς.

Οι μεγάλες αντιδράσεις προέρχονται από το χώρο της εστίασης και της ψυχαγωγίας. Είναι δυνατό αυτές οι επιχειρήσεις, στο διάστημα που εσείς περιγράφετε Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου, που στο μεγαλύτερο μέρος ήταν κλειστές. Θυμόμαστε πότε έκλεισε η εστίαση, πότε έκλεισε η ψυχαγωγία.

Η επιστροφή δεν δίνεται μόνο στο χώρο της εστίασης...

Οι μεγάλες αντιδράσεις προέρχονται από εκεί.

Ωραία. Τις κατανοώ. Θα δούμε τι επιπλέον μπορεί να γίνει. Σας λέω ότι η κυβέρνηση προσπαθεί μαζί με το οικονομικό επιτελείο να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Δεν ήταν μόνο η εστίαση που έκλεισε. Ήταν σχεδόν το σύνολο της οικονομίας, της πραγματικής οικονομίας. Ότι γινόταν σε μεγάλο βαθμό, γινόταν μέσω των ηλεκτρονικών συνδιαλλαγών. Από κει και πέρα, όπως ξέρετε, η μισή ουσιαστικά επιστρεπτέα δεν επιστρέφεται στο κράτος. Υπάρχει το ελάχιστο των 1.000 ευρώ για μονοπρόσωπες εταιρείες, 2.000 για όσους έχουν εργαζόμενους από 1-5, και 4.000 για όσους έχουν από 5 εργαζόμενους και πάνω. Τα ελάχιστα είναι αυτά που σας λέω. Κι ανάλογα με τη μείωση του τζίρου η επιστρεπτέα μπορεί να φτάσει ακόμη και τις 100.000 ευρώ. Δεν είναι αμελητέα τα ποσά αυτά. Είναι νομίζω μια σημαντική βοήθεια. Από κει και πέρα για το κομμάτι της εστίασης που λέτε εδώ είμαστε να ακούσουμε και προτάσεις και το οικονομικό επιτελείο φαντάζομαι θα επεξεργαστεί κάθε δυνατότητα προκειμένου να στηριχθεί η πραγματική οικονομία, γιατί μπροστά μας φαίνεται ότι έχουμε ακόμη μακρύ, δυστυχώς, διάστημα. Δεν φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουμε μέσα στο πρώτο διάστημα άμεσα το πρόβλημα.

Ελάτε να πάμε κ. υπουργέ στα ελληνοτουρκικά.

Να πούμε και μια θετική είδηση ακόμη, ότι την Παρασκευή θα πληρωθεί επίσης το επίδομα θέρμανσης σε δύο δόσεις, όπως ξέρετε και υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον...

Το λέτε αυτό ως καλό; Όλος ο κάμπος έχει εξαιρεθεί στη Θεσσαλία. Όλα τα πεδινά της Θεσσαλίας. Έχει εξαιρεθεί το πέλετ και χρηματοδοτεί μόνο καυσόξυλα.

Μισό λεπτάκι. Ίσως δεν ξέρετε κ. Πολύζο, οι τηλεθεατές μας κι όσοι καίνε ίσως το ξέρουν, πέρυσι και μέχρι πρότινος το πέλετ, το αέριο και τα καυσόξυλα εξαιρούνταν από την επιδότηση από το επίδομα θέρμανσης. Αυτό καθιερώθηκε από αυτήν την κυβέρνηση και για πρώτη φορά φέτος. Κι έτσι έχουμε 124.000 επιπλέον δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης. Χρειάζονται βελτιώσεις. Εγώ ο ίδιος έχω ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο και το έχω θέσει και το θέμα και στον Χρήστο τον Σταϊκούρα, τον Υπουργό των Οικονομικών, γιατί υπάρχει ένας κόφτης για όσους χρησιμοποιούν πέλετ ή καυσόξυλα σε οικισμούς άνω των 2.500 κατοίκων, κι έτσι εξαιρείται για παράδειγμα ο ορεινός οικισμός, η κωμόπολη της Κρανιάς Ελασσόνας, που στην απογραφή βρέθηκαν 2.700. Αλλά είναι θετικό νομίζω ότι για πρώτη φορά δίνεται επίδομα θέρμανσης για όλες αυτές τις κατηγορίες του πληθυσμού που χρησιμοποιούν διαφορετικό μέσο για τη θέρμανσή τους πέραν του πετρελαίου. Ας λέμε και τα καλά, τα θετικά που γίνονται σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο.

Ναι. Πάντως δεν είναι παρηγοριά ότι ο γείτονάς του που έχει καυσόξυλα πήρε, κι εκείνος που έχει το πέλετ δεν πήρε επειδή πέρυσι, πρόπερσι στην προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν μέσα. Πάντως, όση ώρα μιλάμε μου λένε ότι παίρνουν πολλοί που έκανα τώρα έναρξη επιχειρήσεων και βεβαίως δεν μπαίνουν στην επιστρεπτέα γιατί δεν υπάρχουν τα συγκριτικά στοιχεία με την προηγούμενη σεζόν. Θέλω να πω ότι όλα αυτά σηκώνουν διορθώσεις και το καταλαβαίνετε. Όπως λέτε κάνατε κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Ναι.

Χαίρομαι που το λέτε. Να προλάβουμε τα ελληνοτουρκικά. Και μιλάω με έναν άνθρωπο που έχει ασχοληθεί πολύ με τις σχέσεις μας με την Τουρκία και σε πολλές πτυχές γιατί είναι πολυδιάστατο το ζήτημα. Θα έπρεπε κανονικά να σας ρωτήσω εάν είστε «Σαμαρικός» ή «Μητσοτακικός» έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα. Το άρθρο σήμερα στην ιστοσελίδα «News.247» του πρώην Πρωθυπουργού αποκαλύπτει ένα παρασκήνιο. Λέει πως «όταν φώναξα τον Μητσοτάκη, όπως όλους τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους πω ότι θα προχωρήσω στη συμφωνία των Πρεσπών, μου είπε από την αρχή ότι θα αρνηθεί να συναινέσει στην προσπάθεια να βρεθεί έντιμη λύση και του απάντησα στο εάν θα προχωρήσει, δείχνοντας προς το πρωθυπουργικό γραφείο αριστερά μας, πως όποιος κάθεται σε αυτήν την καρέκλα πρέπει να κάνει αυτό που θεωρεί εθνικά επωφελές κι όχι αυτό που ορίζει το δικό του πολιτικό και κομματικό συμφέρον», μιλώντας για έναν Πρωθυπουργό που είναι στην ομηρία, αυτά που έχει πει ο ΣΥΡΙΖΑ τις τελευταίες ημέρες μετά τη συνέντευξη Σαμαρά την Κυριακή στην «Καθημερινή». Τι γίνεται με αυτήν τη ιστορία; Τι διάθεση έχουμε; Θέλουμε εμείς να δείξουμε ότι είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο; Θέλουμε πραγματικά να βρεθεί μια λύση; Δεν θέλει η άλλη πλευρά; Τι γίνεται τελικά;

Να δούμε τα πραγματικά γεγονότα κ. Πολύζο;

Το λέω γιατί ο κ. Σαμαράς έβαλε τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας σε ένα δίλημμα. Αν πάμε στο διάλογο ακυρώνουμε τις κυρώσεις; Δεν πρέπει να κάνουμε διάλογο με την Τουρκία όπως λέει; Δεν θα πρέπει να ακυρώσει τότε η Βουλή τη συμφωνία των Πρεσπών;

Κύριε Πολύζο οι κυρώσεις για ποιον λόγο μπαίνουν στο τραπέζι; Προκειμένου να συνετιστεί η Τουρκία να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου, να σταματήσει τις προκλητικές της ενέργειες και να λύσουμε τη μόνιμη διαφορά που αναγνωρίζουμε με τη γείτονα χώρα, που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Για αυτό το λόγο δεν μπαίνουν στο τραπέζι οι κυρώσεις; Άρα λοιπόν εγώ βλέπω το εξής, ότι έχουμε μια κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας το προηγούμενο διάστημα. Είχαμε την προσπάθεια εισβολής από τον Έβρο. Αναχαιτίστηκε. Είχαμε την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων στο Αιγαίο. Με την παρουσία του ελληνικού στόλου και της αεροπορίας τα τετελεσμένα αυτά δεν επιτεύχθηκαν. Είχαμε προσπάθεια συνολικής αναθεωρητικής πολιτικής από την Τουρκία, που αμφισβητεί την συνθήκη της Λοζάνης. Επιχείρησε να κάνει το «τουρκολυβικό» μνημόνιο και είχαμε μια διπλωματική αντεπίθεση της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα. Η κυβέρνηση επέδειξε αποφασιστικότητα κι ένα διπλωματικό κρεσέντο, θα έλεγα, που έφερε σημαντικά αποτελέσματα. Συμμαχίες με μια σειρά από χώρες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μέχρι την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενδυνάμωση της θέσης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μπορεί να μην έχουν επιβληθεί κυρώσεις αλλά όλοι αντιλαμβάνονται ότι η Τουρκία είναι αυτή που δημιουργεί προβλήματα και συνειδητοποιούν, και η Τουρκία το κατανοεί πια, ότι οι ευρωτουρκικές σχέσεις περνούν μέσα από τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Και οδηγήθηκε η Τουρκία, σύρθηκε, να επανέλθει μετά από 5 χρόνια, που με υπαιτιότητά της διεκόπησαν οι διερευνητικές συζητήσεις, προσήλθε στις διερευνητικές με την ατζέντα που εξαρχής είχαμε πει, με αυτή που υπήρχε μέχρι τότε, ότι το μόνο ζήτημα που συζητούμε είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Εγώ νομίζω ότι υπέστη μια ήττα η Τουρκία και η χώρα μας αξιοποίησε αυτό το διάστημα του ενάμισι έτους που βρίσκεται στη διακυβέρνηση η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενισχύοντας την αποτρεπτική της ικανότητα. Προχωρήσαμε σε γενναία αύξηση των αμυντικών δαπανών στον προϋπολογισμό. Όπως ξέρετε υπογράφηκε η συμφωνία για τα «Ραφάλ», για μία μοίρα «Ραφάλ» 18 αεροσκαφών που θα έρθουν από τη Γαλλία στη χώρα μας το επόμενο διάστημα και βρισκόμαστε σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την προμήθεια φρεγατών και για την ενίσχυση του στόλου μας. Εγώ βλέπω λοιπόν, ότι έχουμε μια συγκροτημένη πολιτική που έχει από τη μία βεβαίως διπλωματική εγρήγορση και από την άλλη έχει ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας που ενισχύει αν θέλετε τη διπλωματική θέση της χώρας. Αυτό βλέπω. Αυτήν την ανάγνωση της πραγματικότητας. Χωρίς να είμαστε αφελείς και να προσδοκούμε πολλά πράγματα από τις διερευνητικές, πρέπει να τις βλέπουμε με πραγματισμό, ότι η Τουρκία είναι αυτή που σύρθηκε γιατί η πολιτική που ακολούθησε μέχρι τώρα δεν της βγήκε και συνειδητοποιεί ότι θα βρεθεί σε ακόμη πιο δυσχερή θέση μετά και την αλλαγή ηγεσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου δεν υπάρχει πια ο πλανητάρχης στον οποίο με ευκολία μιλούσε απευθείας σηκώνοντας το τηλέφωνο ο Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Έχουμε μια επάνοδο αν θέλετε της Αμερικής στα της Ανατολικής Μεσογείου.

Είναι προφανές. Γιατί θα πρέπει να είναι ένας πολιτικός πραγματιστής όση αισιοδοξία κι αν έχει μέσα του. Προφανώς και δεν περιμένουμε πολλά. Γιατί τις κάνουμε; Για να δείξουμε κι εμείς την καλή μας διάθεση απέναντι στους γείτονες; Εκείνοι λένε δέκα ζητήματα, εμείς λέμε ένα, που είναι μόνο αυτό της ρύθμισης των θαλασσίων ζωνών. Είναι φανερό ότι είναι αδιέξοδη αυτή η συζήτηση. Δεν χρειάζεται να είσαι έμπειρος για να το καταλάβεις.

Κοιτάξτε κ. Πολύζο. Ή συζητάμε ή κάνουμε πόλεμο. Τι από τα δύο προτιμούμε δηλαδή τώρα;

Καλά υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ναι, ναι. Η συζήτηση που κάνουμε όμως δεν είναι με τους όρους που ήθελαν οι Τούρκοι. Οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να έρθουν σε μια συζήτηση που είναι με βάση το διεθνές δίκαιο. Λέμε, λοιπόν, ότι εάν δεν καταλήξουμε σε μία τέτοια συμφωνία, ελάτε να υπογράψουμε συνυποσχετικό και να πάμε στη Χάγη προκειμένου να οριοθετηθούν οι θαλάσσιες ζώνες. Ότι κάναμε με την Αλβανία. Όπως ξέρετε η χώρα μας άσκησε για πρώτη φορά το κυριαρχικό της δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 μίλια προς το Ιόνιο Πέλαγος, η Αλβανία έχει ασκήσει επίσης αυτό της το δικαίωμα και είμαστε σε συνεννόηση τώρα με την Αλβανία προκειμένου να οριοθετήσουμε την υφαλοκρηπίδα και τις θαλάσσιες ζώνες. Κι έχουμε καταλήξει ότι εάν δεν συμφωνήσουμε θα πάμε σε συνυποσχετικό, άρα στη Χάγη. Το ίδιο λέμε και στην Τουρκία. Εάν δεν μπορέσουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία να πάμε στη Χάγη.

Τώρα τι θα συμβεί στη Νέα Δημοκρατία; Δημιουργεί εσωκομματικό θέμα ο κ. Σαμαράς στη Νέα Δημοκρατία;

Κοιτάξτε ο κ. Σαμαράς είναι πρώην πρωθυπουργός της χώρας. Στη χώρα μας δικαιούται κατά τη λαϊκή ρήση «και η κουτσή Μαρία» να έχει άποψη για τα εξωτερικά, για την άμυνα ή για τη διακυβέρνηση. Δεν μπορεί να διατυπώσει τις θέσεις του ο πρώην πρωθυπουργός;
Κι εάν θέλετε την προσωπική μου γνώμη, οι απόψεις που διατύπωσε ο πρώην πρωθυπουργός μπορεί να λειτουργήσουν θετικά προς την άσκηση πίεσης και προς την Τουρκία και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί εμείς να προσερχόμαστε στις διερευνητικές, αλλά να ξέρετε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν κι άλλες απόψεις, οι οποίες είναι πιο σκληρές, πιο καθαρές όσον αφορά τα ελληνοτουρκικά ζητήματα που ασκούνε μια πίεση προς την άλλη κατεύθυνση…

Μάλιστα. Άρα υποκαθιστά τον Πρωθυπουργό ως επιπλέον μοχλός πίεσης;

Δεν είπα ότι υποκαθιστά κανέναν. Η πολιτική ασκείται υπεύθυνα από την ελληνική κυβέρνηση, από τον Πρωθυπουργό κι από τον Υπουργό εξωτερικών. Εγώ είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος από τους μέχρι στιγμής χειρισμούς στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Παρακολουθούμε πραγματικά ένα διπλωματικό κρεσέντο, να αναπτύσσεται με διπλωματική δεινότητα η ελληνική εξωτερική πολιτική επ’ ωφελεία των εθνικών μας συμφερόντων.

Ευχαριστούμε θερμά κ. Χαρακόπουλε. Καλή χρονιά!

Να είστε καλά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: Ο Βουλευτής ΝΔ Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος στην TRT 270121 - YouTube

 

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Ορθοδοξία και τη δημοσιογράφο κ. Ναταλία Δανδόλου

orthodoksia logo

Μάξιμος Χαρακόπουλος διαβαζοντας

Αθήνα, 25 Ιανουαρίου 2021

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο Διεθνές Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Ορθοδοξία
και τη δημοσιογράφο κ. Ναταλία Δανδόλου

 

Ποιοι είναι οι στόχοι και οι προτεραιότητες της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας για το 2021;

Η δράση της ΔΣΟ, όπως και όλων των Οργανισμών και Θεσμών δεν μένει ανεπηρέαστη από την πανδημία. Τα περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις και το απαγορευτικό σε εκδηλώσεις και συναθροίσεις μας αναγκάζουν να αναπροσαρμόζουμε τον προγραμματισμό μας. Βεβαίως, ακόμη και σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες προσπαθούμε να προωθούμε φλέγοντα ζητήματα για το θεσμό και για τους χριστιανούς. Παρακολουθούμε τα τεκταινόμενα και παρεμβαίνουμε δημόσια, όπως πράξαμε με την καταδίκη του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και των τρομοκρατικών επιθέσεων από ισλαμιστές σε Παρίσι, Νίκαια και Βιέννη. Εκδώσαμε για πρώτη φορά ένα ιδιαίτερα καλαίσθητο ημερολόγιο για το 2021, όπου αναγράφονται οι μεγάλες εορτές όλων των ορθοδόξων, και μάλιστα σε 4 γλώσσες -ελληνικά, αγγλικά, ρωσικά και αραβικά- αφιερωμένο στη Μονή της Χώρας με τα μοναδικά ψηφιδωτά, που οι Τούρκοι τη χρονιά που πέρασε μετέτρεψαν σε τζαμί. Προχωρούμε στην εκπόνηση ενός μνημονίου συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, μέσω του οποίου θα συστήσουμε από κοινού μια πλατφόρμα μελέτης των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Επιχειρώντας να συμβάλουμε στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης αλλά και της παγκόσμιας κατακραυγής για τη βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς στην Πόλη ετοιμάζουμε την έκδοση ενός τόμου για τις Αγίες Σοφίες σε όλο τον χριστιανικό κόσμο που θα καταδείξει την δοξολογική σχέση των Ορθοδόξων με τη Σοφία του Θεού. Προχωρούμε στην έκδοση των πρακτικών του διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Ενότητα στην Πολυμορφία και βασικές αρχές ελευθερίας για τους Χριστιανούς και Μουσουλμάνους στην Μέση Ανατολή: Συνέδριο κοινοβουλευτικού διαλόγου», που πραγματοποιήσαμε το 2018 στην Βηρυτό του Λιβάνου, με συμμετοχή χριστιανών και μουσουλμάνων κοινοβουλευτικών, όπου συζητήθηκαν εξαιρετικής σημασίας θέματα για την προαγωγή της ειρηνικής συμβίωσης των ανθρώπων με διαφορετικές θρησκείες, τη συνεργασία χριστιανών και μουσουλμάνων. Στους στόχους μας, μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες με την υποχώρηση της πανδημίας και την απόκτηση ανοσίας με τον εμβολιασμό, είναι η διενέργεια ενός συνεδρίου με επικαιροποιημένη θεματολογία για την επιβίωση του χριστιανισμού στην Μέση Ανατολή. Είμαστε σε επαφή με τους Αρμένιους φίλους μας για την καταγραφή των χριστιανικών μνημείων -όπως ναών, νεκροταφείων κ.λπ.- του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ιδιαίτερα στα εδάφη που πέρασαν στην κυριότητα του Αζερμπαϊτζάν, μετά τον πρόσφατο πόλεμο, ώστε να αποτρέψουμε πιθανές πράξεις καταστροφής τους ή αλλοίωσης του χαρακτήρα τους, όπως έγινε σε ανάλογες περιπτώσεις, στα κατεχόμενα στην Κύπρο κ.α.. Στόχος μας πάντοτε παραμένει η ενότητα του ορθόδοξου κόσμου και η κοινή δράση όλων των εκπροσώπων από τις 25 χώρες που συμμετέχουν στη ΔΣΟ, προς όφελος της ειρήνης και της συνεργασίας.

Πώς σχολιάζετε τα τελευταία στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την opendoorusa αναφορικά με τις διώξεις των Χριστιανών στον πλανήτη;

Πράγματι τα στοιχεία της Opendoorsusa (World Watch List 2021) που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, και αφορούν τις διώξεις κατά των χριστιανών, είναι θλιβερά. Κάθε μέρα, 13 χριστιανοί σκοτώνονται λόγω της πίστης τους, 12 εκκλησίες ή χριστιανικά κτίρια δέχονται επίθεση και 12 χριστιανοί συλλαμβάνονται ή φυλακίζονται αδικαιολόγητα, ενώ άλλοι 5 απάγονται. Συνολικά για το 2020, 4.761 Χριστιανοί δολοφονήθηκαν για την πίστη τους και 4.888 εκκλησίες ή χριστιανικά κτίρια δέχτηκαν επίθεση. Η πλειοψηφία των περιστατικών αφορά στην Αφρική και την Ασία, όπου η χριστιανική πίστη είναι ακόμη και απαγορευμένη, όπως στην Βόρειο Κορέα, ή σε απηνή διωγμό όπως στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν, στη Σομαλία, σε περιοχές της Μέσης Ανατολής.
Δυστυχώς, φαινόμενα ρατσισμού κατά του χριστιανισμού εντοπίζονται και στον λεγόμενο χριστιανικό κόσμο, ακόμη και στην πατρίδα μας. Θυμίζω την επίσης πρόσφατη «Έκθεση για τα Περιστατικά εις βάρος χώρων θρησκευτικής σημασίας στην Ελλάδα» που δημοσιοποίησε η Γενική Γραμματεία Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας.Από τα 504 περιστατικά που καταγράφηκαν το 2019, το 96% αφορούν την Ορθόδοξη Εκκλησία. Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι ο χριστιανισμός στις μέρες μας βρίσκεται υπό έναν ιδιόμορφο διωγμό από διάφορες πλευρές, και γι’ αυτό απαιτείται μια παγκόσμια αφύπνιση. Δυστυχώς, για χρόνια είχε επικρατήσει η αντίληψη ότι ο χριστιανισμός ήταν η θρησκεία των αποικιοκρατών, ενώ και στη Δύση έχουν ευρεία διάδοση οι δήθεν προοδευτικές ιδέες, που βλέπουν στον χριστιανισμό κάτι το οπισθοδρομικό από το οποίο πρέπει να απαλλαχθούμε. Αυτό συμβαίνει ακόμη και στη χώρα μας, όπου η Ορθοδοξία είναι ταυτισμένη με το έθνος, όπως απέδειξε και η επανάσταση του 1821, τα 200 χρόνια από την οποία εορτάζουμε φέτος. Ωστόσο, όπως όλοι είδαμε, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ όχι μόνον εκκλησιάστηκε πριν ορκιστεί, αλλά ορκίστηκε και στο ευαγγέλιο.
Σε κάθε περίπτωση, οι διώξεις των χριστιανών είναι ένα ζήτημα, το οποίο η ΔΣΟ το παρακολουθεί στενά σε συνεργασία με φορείς από τον χώρο των Καθολικών, όπως το ευρωπαϊκό τμήμα της Οργάνωσης «Θρησκείες για την Ειρήνη» (Religions for Peace – Europe) και το Διεθνές Δίκτυο Καθολικών Νομοθετών (International Catholic Legislators Network).

Θεωρείτε ότι η πανδημία έχει επιδεινώσει την κατάσταση;

Φαίνεται ότι στις περιοχές που υπάρχουν χριστιανικές κοινότητες σε περιβάλλοντα με χαμηλή ανεκτικότητα προς την χριστιανική θρησκεία, η πανδημία του κορωνοϊού κάνει την κατάσταση ακόμα πιο δύσκολη, καθώς αποκλείει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους από επισιτιστική, νοσηλευτική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όπως επισημαίνει και η πρόσφατη έκθεση της Opendoorsusa. Η ευθύνη μας για την στήριξη όλων των αναξιοπαθούντων χριστιανών αυτή την περίοδο είναι επομένως ακόμη μεγαλύτερη.

Σχεδιάζεται ως ΔΣΟ να αναλάβετε πρωτοβουλίες ενόψει τη Γενικής Συνέλευσης της UNESCO αναφορικά με την Αγία Σοφία;

Ως ΔΣΟ καταδικάσαμε αμέσως την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος από το τουρκικό καθεστώς, γιατί αποτελεί μια πράξη που εκφράζει θρησκευτική μισαλλοδοξία και προβάλλει το δίκαιο της κατάκτησης ως ισχυρότερο από το διεθνές δίκαιο και τα ανθρωπιστικά ιδεώδη. Αυτό το κάναμε γνωστό με ομόφωνο ψήφισμα της Συνέλευσης της ΔΣΟ. Την προσπάθειά μας για την διατήρηση του ζητήματος στην επικαιρότητα θα τη συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα, τόσο με παρεμβάσεις σε διεθνείς οργανισμούς όπως η UNESCO, υπό την προστασία της οποίας είναι η Αγία Σοφία, ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και σε επίπεδο κοινοβουλίων, όπου οι δυνατότητες είναι περισσότερες απ’ ότι στις κυβερνήσεις, όπου τα στενά συμφέροντα συχνά επικρατούν επί της προάσπισης μιας δίκαιης υπόθεσης. Και όπως σας είπα προχωρούμε και στην έκδοση του τόμου για τις Αγίες Σοφίες, που θα αποσταλεί σε διεθνείς οργανισμούς, κοινοβούλια, φορείς και προσωπικότητες, με στόχο να αυξηθεί η πίεση της διεθνούς κοινής γνώμης για την αναθεώρηση της απαράδεκτης και παράνομης απόφασης μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος.
Η δράση μας δεν πρόκειται να περιοριστεί μόνο σε πρωτοβουλίες αναφορικά με την UNESCO, αλλά και όλα τα αρμόδια διεθνή όργανα και οργανισμούς σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να αναφερθούμε στις συζητήσεις που έχουμε με το Συμβούλιο της Ευρώπης, στο οποίο συμμετέχουν τα 47 κράτη της Μεγάλης Ευρώπης, για τη διερεύνηση των προϋποθέσεων, προκειμένου να υποβληθεί μια πρόταση σχετικά με την αναγόρευση μιας Πολιτιστικής Διαδρομής που θα απαρτίζεται από ιστορικούς ναούς της «Αγίας Σοφίας» που βρίσκονται σε ευρωπαϊκό έδαφος. Πρόκειται για μια κίνηση με μεγάλη συμβολική αξία σε πολιτικό και πολιτιστικό επίπεδο.

Είδαμε πρόσφατα ότι, ως πρώην Αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό είχατε επαφές με την νέα αρμόδια υφυπουργό Μαρία Συρεγγέλα και μάλιστα καταθέσατε και σχετική ερώτηση στη Βουλή. Πώς θα περιγράφατε τη δημογραφική κατάσταση στην Ελλάδα;

Ασφαλώς με τα πιο μελανά χρώματα! Η δημογραφική απίσχναση της χώρας συνεχίζεται δυστυχώς με τους ίδιους ραγδαίους ρυθμούς. Το 2019, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι θάνατοι στην Ελλάδα ήταν περισσότεροι από τις γεννήσεις κατά 41.202 άτομα. Είναι γνωστές άλλωστε και οι δυσοίωνες προβλέψεις ότι το 2050 ο πληθυσμός της χώρας θα έχει πέσει έως και στα 8 εκατομμύρια, με πολύ υψηλό μέσο όρο ηλικίας, δηλαδή ένα έθνος γερόντων. Νομίζω ότι όλα αυτά τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι το δημογραφικό είναι το μείζον πρόβλημα της Ελλάδας, που οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε, αν θέλουμε να υπάρχουμε ως διακριτή οντότητα, και τον 22ο αιώνα.
Επιπλέον, είναι φανερό ότι αν διατηρηθούν αυτές οι τάσεις, οι δυσλειτουργίες που θα προκαλούνται σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής θα είναι τεράστιες. Ένα ασφαλιστικό σύστημα που δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τους συνταξιούχους, ένα εκπαιδευτικό σύστημα με μειούμενο αριθμό παιδιών, μια περιφέρεια που θα ερημώσει εντελώς, ένας στρατός χωρίς κληρωτούς και ούτω καθ΄ εξής. Αυτήν την ανησυχητική κατάσταση είχαμε την ευκαιρία να την αναλύσουμε ενδελεχώς επί 2 σχεδόν χρόνια στο πλαίσιο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό, και στην οποία συμμετείχα ως Αντιπρόεδρος, απ’ όπου παρέλασαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς. Αποτέλεσμα αυτής εργασίας ήταν ένα συνεκτικό Πόρισμα, που παρουσιάζει τόσο την υφιστάμενη κατάσταση όσο και συγκεκριμένες προτάσεις για την αναστροφή των καθοδικών δημογραφικών τάσεων. Αυτό το Πόρισμα ήθελα να υπενθυμίσω στην νέα υφυπουργό, η οποία μου έκανε την τιμή να είμαι ο πρώτος που δέχθηκε αναλαμβάνοντας τα νέα της καθήκοντα. Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ ενθαρρυντικό ότι ιδρύθηκε ένα τέτοιο υφυπουργείο, ήταν και δικό μας αίτημα στην Επιτροπή, και δείχνει ότι η παρούσα κυβέρνηση δείχνει μια ευαισθησία για το θέμα.

Τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν;

Κυρίως προς την κατεύθυνση της στήριξης των γεννήσεων, της οικογένειας και την παραμονής των νέων στην χώρα. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται ένας καταιγισμός μέτρων από κάθε σχεδόν υπουργείο, που θα έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης για την επίτευξη του κεντρικού στόχου. Διότι εδώ συμπεριλαμβάνονται από οικονομικά κίνητρα, επιδόματα, φοροαπαλλαγές, βοήθεια στον οικογενειακό προγραμματισμό, ενισχυτική διδασκαλία, επαγγελματικός προσανατολισμός κ.α.. Για τον λόγο αυτό και το υφυπουργείο για την δημογραφική πολιτική και την οικογένεια πρέπει να έχει τον συντονιστικό ρόλο αυτής της τεράστιας προσπάθειας, που τα αποτελέσματά της θα φανούν σε κάποια χρόνια.

Τι ρόλο μπορεί να παίξει η Εκκλησία προς την κατεύθυνση επίλυσης του δημογραφικού προβλήματος;

Η Εκκλησία μπορεί να διαδραματίσει πιο κομβικό ρόλο στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, κι αυτό το απέδειξε στις περιπτώσεις που είχε άμεση εμπλοκή προς αυτήν την κατεύθυνση. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο έργο που ξεκίνησε επί μακαριστού Χριστοδούλου στη Θράκη. Εννοώ με την στήριξη των νέων οικογενειών, των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών, ιδιαίτερα στα χρόνια της κρίσης. Επιπλέον, συνεισφέρει προβάλλοντας ένα διαφορετικό οικογενειακό πρότυπο, που πάει κόντρα στην μόδα που καλλιεργείται από κάποια μέσα. Η αξία της οικογένειας, η αξία της απόκτησης τέκνων και της διαπαιδαγώγησής τους ως χρήσιμους ανθρώπους για την κοινωνία, που υπηρετεί η Εκκλησία, έρχεται σε αντίθεση με τον ατομικισμό που επικράτησε για χρόνια ως κυρίαρχο μοντέλο ζωής και συμπεριφοράς. Για όλα αυτά ευχαρίστησα και δημόσια την Εκκλησία στο πρόσωπο του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, με την ευκαιρία της παράδοσης του Πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της βουλής.

Τέλος θα θέλαμε την ευχή σας για το νέο έτος, προς το αναγνώστες του ope.gr

Να ευχηθώ ολόψυχα για την νέα χρονιά προπαντός Υγεία, διότι η πανδημία μας έχει όλους ταλαιπωρήσει, ενώ έχει αφαιρέσει τη ζωή από χιλιάδες συνανθρώπους μας. Με την βοήθεια του Θεού ελπίζω να ξαναβρούμε σύντομα την κανονικότητα, αγκαλιάζοντας τους ανθρώπους που αγαπούμε και εκτιμώντας περισσότερο πράγματα που θεωρούμε αυτονόητα. Κάθε δοκιμασία έχει αξία αν μας κάνει σοφότερους! Εύχομαι, επίσης, ειρήνη σε όλον τον κόσμο και η πατρίδα μας να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις σοβαρές προκλήσεις των εθνικών θεμάτων και της οικονομίας, βάζοντας τα θεμέλια για μια νέα περίοδο ανάπτυξης και ευημερίας. Ιδιαίτερα στους συντελεστές του ope.gr εύχομαι να συνεχίσουν να ενημερώνουν για τα θέματα της Ορθοδοξίας με την εγκυρότητα και πληρότητα που τους χαρακτηρίζει έως σήμερα.

Η συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου όπως δημοσιεύθηκε στο ope.grhttps://www.orthodoxianewsagency.gr/sinenteykseis/m-xarakopoulos-diokseis-xristianon-akoma-kai-stin-ellada-oi-kiniseis-gia-tin-agia-sofia-kai-o-rolos-tis-ekklisias-sto-dimografiko/Read more...

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ PENTAPOSTAGMA: Οι ψεκασμένες θεωρίες, δυστυχώς, στοιχίζουν ζωές!

pentapostagma

Μαξιμος σπιτι2

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟ PENTAPOSTAGMA:

Οι ψεκασμένες θεωρίες, δυστυχώς, στοιχίζουν ζωές!

Συνέντευξη
Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας,
Βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας
Δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο pentapostagma.gr και τον δημοσιογράφο Ευάγγελο Κόκκινο

 

Κύριε Χαρακόπουλε, πως σχολιάζετε τις κινήσεις της Τουρκίας από το Αιγαίο μέχρι τον Έβρο, κι από τον τομέα της ενέργειας μέχρι την Αγιά Σοφιά; Τι μπορεί να σημαίνει για Ελλάδα και Ευρώπη η ολοκληρωτική στροφή προς έναν άτεγκτο ισλαμισμό;

Η Τουρκία είναι φανερό ότι έχει υιοθετήσει ένα νέο δόγμα εξωτερικής πολιτικής, αναθεωρητικό και επιθετικό, εντασσόμενο σε ιδεολογήματα όπως αυτά του νεοοθωμανισμού, του παντουρκισμού και του πανισλαμισμού. Υπ’ αυτό το πρίσμα πρέπει να δούμε όλες τις ενέργειες της Άγκυρας τα τελευταία χρόνια, όχι μόνον έναντι της Ελλάδος αλλά συνολικά. Δεν είναι τυχαίο ότι τουρκικός στρατός βρίσκεται στο Ιράκ, στην Συρία, που κατέχει μια πολύ μεγάλη ζώνη στα βόρεια και βορειοδυτικά, στην Λιβύη και στο Αζερμπαϊτζάν, όπου συμμετείχε ενεργά στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, τόσο με οπλικά συστήματα όσο και με Τούρκους στρατιώτες και μισθοφόρους τζιχαντιστές. Όπως επίσης, ότι τουρκικά πλοία, ερευνητικά, γεωτρητικά και πολεμικά βρίσκονται στα κυπριακά νερά, ενώ γίνεται και εποικισμός της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων.
Απέναντι στην Ελλάδα ο «σουλτάνος» έχει ανοίξει όλη την βεντάλια των τουρκικών διεκδικήσεων, από την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ, την επέκταση στα 12 μίλια των χωρικών υδάτων της, την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, τις γκρίζες ζώνες, την διεκδίκηση ακόμη και ελληνικού εδάφους, νησιών του Αιγαίου. Προσπαθεί να σύρει τη χώρα μας σε έναν δήθεν διάλογο, με την γνώστη λογική «τα δικά σου δικά μας και τα δικά μου δικά μου». Και το κάνει αυτό επιδιώκοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα, όπως με το Ορούτς Ρέις, που συνεχίζει να βρίσκεται στο Αιγαίο. Στην φαρέτρα της Τουρκίας δεν λείπουν και άλλες μέθοδοι πίεσης, όπως οι μεταναστευτικές ροές. Είδαμε τι συνέβη πριν μερικούς μήνες, όταν με σαφή σχεδιασμό επεδίωξε να δημιουργήσει μια χαοτική κατάσταση αμφισβήτησης των ελληνικών συνόρων με χιλιάδες, κατευθυνόμενους από τις τουρκικές αρχές, μετανάστες στον Έβρο.
Επίσης, ο Ερντογάν έχει εγκαταλείψει τις βασικές αρχές του κεμαλισμού, που βασίζονταν στην κοσμικότητα του τουρκικού κράτους και στην υιοθέτηση δυτικών προτύπων, και έχει αναγάγει ως βασική ατζέντα την επιστροφή στις επιταγές του Ισλάμ. Αυτό είναι κάτι που γοητεύει και τις μάζες της Ανατολίας που τον έφεραν στην εξουσία και τον στηρίζουν πολιτικά. Εξ ου και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας σε μουσουλμανικά τεμένη.
Απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά η Ελλάδα οφείλει να αντιτάξει με αποφασιστικότητα μια ενεργή διπλωματία, που υψώνει ένα ισχυρό πλέγμα συμμαχιών, αλλά και με την ισχυροποίηση της αμυντικής της ικανότητας. Από την πλευρά της Ευρώπης πρέπει να υπάρξει μια σαφέστερη καταδίκη της τουρκικής παραβατικότητας, και όχι να παραμένει σε ρητορικές προτροπές, που αποθρασύνουν την Άγκυρα. Τώρα είναι η ώρα των κυρώσεων, του μαστιγίου και όχι του καρότου!

Ανησυχείτε για ένα «ατύχημα» στο Αιγαίο, αποτέλεσμα εσκεμμένης τουρκικής μεθόδευσης; Ειδικά μετά από το μπαράζ επιθετικών δηλώσεων και απειλών καθώς και των...ορέξεων σχετικά με το Καστελλόριζο;

Ασφαλώς και μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να συμβεί ένα ατύχημα. Το είδαμε το καλοκαίρι με την επακούμβηση της φρεγάτας «Λήμνος» με την τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις». Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στον αέρα, όπου οι Τούρκοι συνεχίζουν τις παραβάσεις, παραβιάσεις και υπερπτήσεις επάνω από ελληνικά νησιά. Δεν αποκλείεται η Άγκυρα να επιθυμεί και ένα συμβάν, ώστε να το χρησιμοποιήσει ως πρόσχημα για να πιέσει σε ένα διάλογο με τους δικούς της όρους. Δηλαδή, με την ατζέντα των θρασύτατων διεκδικήσεών της έναντι της Ελλάδος.
Από την μεριά μας χρειάζεται η συνέχιση της άσκησης αυτής της λεπτής ισορροπίας που θα δείχνει αποφασιστικότητα χωρίς να πέσουμε στις παγίδες που στήνει η άλλη πλευρά. Εννοείται, βεβαίως -και αυτό έχει ξεκαθαριστεί τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας- ότι όσο η Τουρκία προκαλεί δεν πρόκειται να υπάρξει καμία συζήτηση, και ότι όταν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διάλογο, το μόνο θέμα αυτής της συζήτησης θα είναι η υφαλοκρηπίδα και οι θαλάσσιες ζώνες, οι ΑΟΖ. Κι αν υπάρχουν διαφωνίες επ’ αυτών των θεμάτων, να απευθυνθούμε από κοινού στο δικαστήριο της Χάγης, ώστε να υπάρξει μια διευθέτηση. Προφανώς, οι Τούρκοι δεν βολεύονται με αυτή την προοπτική, και θέλουν με την απειλή της βίας να περάσουν τα δικά τους. Η Ελλάδα, πάντως, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να υποκύψει σε αυτούς τους εκβιασμούς. Δεν διαπραγματεύεται με κανέναν, και για κανέναν λόγο -όπως για παράδειγμα για το καλό της ατλαντικής συμμαχίας, που υποστηρίζουν κάποιοι- ούτε τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ούτε την κυριαρχία της.

Με την ιδιότητά σας και ως Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας πως εκλαμβάνετε τις τουρκικές επιθέσεις στον Οικουμενικό Πατριάρχη;

Ο εκάστοτε Οικουμενικός Πατριάρχης βρισκόταν πάντοτε σε μια ιδιόμορφη κατάσταση. Πάντοτε ήταν στο στόχαστρο των αρχών ή του παρακράτους και του υποκινούμενου όχλου. Και δυστυχώς είδαμε να αναβιώνουν τέτοιες σκηνές έξω από το πατριαρχείο κατά την επίσκεψη Πομπέο στο Φανάρι. Για αιώνες, στην Οθωμανική αυτοκρατορία, ήταν πολλοί οι πατριάρχες που έχασαν τη ζωή τους, που εξορίστηκαν, που υπέστησαν διωγμούς και μαρτύρια. Όποιος ανέρχεται στον Οικουμενικό θρόνο γνωρίζει ότι αναλαμβάνει να σηκώσει έναν σταυρό! Το ίδιο συμβαίνει και με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος στα χρόνια της ποιμαντορίας του έχει επιδείξει πλούσιο, πολυποίκιλο και αξιοθαύμαστο έργο, αναδεικνύοντας, παρά τα εμπόδια, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως σε διεθνή παράγοντα με τεράστιο κύρος. Οπωσδήποτε, η ισλαμιστική στροφή της Τουρκίας και η ενίσχυση των εθνικιστικών διαθέσεων στην τουρκική κοινωνία δημιουργεί ένα επικίνδυνο περιβάλλον για το Πατριαρχείο και τον ίδιο τον Πατριάρχη. Πιστεύω, όμως ότι με την σοφία του, την εμπειρία του, και με την βοήθεια του Θεού, θα καταφέρει να περάσει και αυτήν την καταιγίδα με επιτυχία.

Έχετε θέσει επανειλημμένως το ζήτημα της διαλεύκανσης της υπόθεση της δολοφονίας του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα ως βασική προϋπόθεση για την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην ΕΕ. Πώς ανταποκρίνονται τα Τίρανα σε αυτό το ζήτημα και ποια η κινητοποίηση της ελληνικής πλευράς δύο χρόνια μετά;

Πράγματι, είναι ένα θέμα το οποίο εξ αρχής προσπάθησα να αναδείξω, γιατί πιστεύω είναι απαράδεκτο σε μια χώρα που θέλει να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια να καταπατώνται σκανδαλωδώς ανθρώπινα δικαιώματα. Η πρόσφατη ερώτηση που απεύθυνα στον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, είχε ως αφορμή την είδηση ότι συμπληρώνοντας δύο έτη από την δολοφονία Κατσίφα, σύμφωνα και με την αλβανική νομοθεσία, και μετά από μια εξοργιστική γραφειοκρατική καθυστέρηση η υπόθεση κινδυνεύει να μπει στο αρχείο. Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Οι αλβανικές αρχές πρέπει να καταλάβουν ότι είναι υποχρεωμένες να ρίξουν φως στην υπόθεση. Κι αν υπάρχουν ένοχοι να τιμωρηθούν. Δεν είναι δυνατόν να δίνουμε διαβατήριο στα Τίρανα να εισέλθει στην ΕΕ σαν να είναι λευκή επιταγή. Πρέπει να τηρεί βασικές ευρωπαϊκές προϋποθέσεις, όπως είναι οι αρχές του κράτους δικαίου. Και βεβαίως να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Αν εμείς καλωσορίζουμε τους Αλβανούς στην Ευρώπη, επιτρέποντας συμπεριφορές που μόνον ευρωπαϊκές δεν χαρακτηρίζονται, αυτό είναι κακό τόσο για την ίδια την Αλβανία όσο και για την Ευρώπη. Στην απάντησή του ο υπουργός με διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα Κατσίφα τίθεται σε κάθε συνάντηση με την αλβανική πλευρά, και ότι γίνεται σαφές ότι συνέχιση της πορείας προς της ΕΕ συνδέεται με τις επιδόσεις και στην απόδοση δικαιοσύνης όσο και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είμαστε σε μια κομβική στιγμή σχετικά με την πανδημία και χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα σε όλα τα μέτωπα. Ποια είναι η ευθύνη της κυβέρνησης και ποια των πολιτών για σήμερα αλλά και για την επόμενη μέρα;

Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Έλαχε στη γενιά μας να το βιώσει, και μάλιστα σε πλανητική διάσταση. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν νοσήσει και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους. Η παγκόσμια οικονομία έχει μπει σε ένα νέο τούνελ κρίσης, και επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρίσκονται σε αδιέξοδο. Ταυτόχρονα, υπάρχει μια κόπωση και ένας διάχυτος φόβος, που επιβαρύνουν τη συλλογική ψυχολογία. Αν και η Ελλάδα πήρε άριστα στο πρώτο κύμα της πανδημίας στο δεύτερο αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες. Βεβαίως είναι σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες με ανάλογα πληθυσμιακά δεδομένα, ωστόσο έχουμε αύξηση των θανάτων, των διασωληνωμένων και των νοσούντων, ενώ το σύστημα υγείας είναι σε οριακό σημείο. Γιατί φθάσαμε ως εδώ είναι μεγάλη κουβέντα, και ίσως δεν έχει νόημα αυτή τη στιγμή να την κάνουμε. Αυτό που πρέπει να δούμε είναι πως θα βγούμε από την πανδημία γρηγορότερα. Κι αυτό νομίζω ότι επαφίεται πρωτίστως στην ατομική ευθύνη. Αν όλοι μας συμπεριφερθούμε με σύνεση και αυτοσυγκράτηση, αν εκλείψουν ακραίες και ανεύθυνες συμπεριφορές, το φαινόμενο υποχρεωτικά θα υποχωρήσει. Το είδαμε αυτό στις χώρες της άπω ανατολής, όπου εκεί με μια άλλη κουλτούρα πειθαρχίας, καταγράφουν εντυπωσιακά θετικά αποτελέσματα. Με τον κορονοϊό δεν παίζουμε, και οι ψεκασμένες θεωρίες, δυστυχώς, στοιχίζουν ζωές! Από εκεί και πέρα ελπίζουμε όλοι ότι θα έχουμε σύντομα και το κατάλληλο εμβόλιο ώστε να περιοριστεί η διάδοση της πανδημίας και να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα.

Τι μέτρα πιστεύετε πρέπει να ληφθούν σχετικά με το μεταναστευτικό; Ούτε η Ευρώπη, πόσο δε μάλλον η Ελλάδα, δεν μπορούν επωμιστούν άλλο βάρος...

Το μεταναστευτικό είναι πράγματι μια ωρολογιακή βόμβα για τις κοινωνίες μας. Δυστυχώς, για πολλά χρόνια επικράτησε μια χαλαρή αντιμετώπιση του ζητήματος, πολλές φορές υπό το βάρος ιδεοληπτικών προσεγγίσεων. Έπρεπε να φθάσουμε στο αμήν, στα όσα συνέβησαν στη Μόρια της Λέσβου, αλλά και στα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ακόμη και στην ηπειρωτική Ελλάδα, για να δούμε ότι η κατάσταση είναι σχεδόν μη διαχειρίσιμη. Η Ελλάδα, λόγω γεωγραφίας, βρίσκεται στα σύνορα της Ευρώπης, είναι η πύλη εισόδου όλων όσων θέλουν να εισέλθουν στην γη της επαγγελίας. Από την πλευρά της η Ευρώπη δεν δείχνει ιδιαίτερη ζέση να συνδράμει τις χώρες της πρώτης γραμμής. Προτιμά να ενισχύει οικονομικά για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και να νουθετεί με γενικές αρχές τις κοινωνίες και τις κυβερνήσεις των χωρών του νότου.
Ταυτόχρονα, υπάρχει και μια Τουρκία που χρησιμοποιεί τους μετανάστες για να εκβιάζει την Ευρώπη προς όφελος των δικών της επιδιώξεων. Τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, έχει γίνει μια αξιόλογη προσπάθεια να σφραγισθούν τα σύνορα. Γίνεται στον Έβρο, όπου επεκτείνεται ο φράχτης, γίνεται στο Αιγαίο με τις συνεχείς περιπολίες του ελληνικού λιμενικού και της FRONTEX. Το μήνυμα εστάλη: η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι!
Όμως αυτό είναι μόνον η μια, σημαντική, πλευρά της αντιμετώπισης του θέματος. Η άλλη είναι με τους ανθρώπους που βρίσκονται εντός του ελληνικού εδάφους. Για αυτούς υπήρξε μια επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ασύλου, που καρκινοβατούσαν για χρόνια. Ωστόσο, εδώ προκύπτουν δύο νέα προβλήματα. Το ένα είναι τι κάνουν όσοι παίρνουν το άσυλο, χωρίς εργασία, χωρίς κατοικία, χωρίς γνώση της γλώσσας. Βλέπουμε, δυστυχώς, τι συμβαίνει στην πλατεία Βικτωρίας. Το άλλο είναι τι γίνεται με όσους απορρίπτεται η αίτηση απονομής ασύλου. Πώς επιστρέφονται αυτοί οι άνθρωποι στις πατρίδες τους; Εδώ απαιτείται μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική, που θα επιβάλει την ορθολογική κατανομή των ασυλούχων στην Ευρώπη, χωρίς εξαιρέσεις, και επίσης θα προωθήσει τις συμφωνίες επιστροφών με τις χώρες προέλευσης παράτυπων μεταναστών. Αν δεν γίνουν αυτά, δυστυχώς, το πρόβλημα θα παραμένει και θα κακοφορμίζει.

Με αφορμή τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη, θεωρείτε πως το ριζοσπαστικό Ισλάμ επέστρεψε για τα καλά; Ποιοι είναι οι τρόποι αντιμετώπισης αυτής της δραματικής κατάστασης;

Το εξτρεμιστικό Ισλάμ δεν έφυγε ποτέ, είναι «εδώ» τις τελευταίες δεκαετίες. Τα τρομοκρατικά κτυπήματα επαναλαμβάνονται κατά καιρούς, ιδίως στις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή η μετατροπή της θρησκείας σε πολιτική ιδεολογία, του Ισλάμ σε ισλαμισμό, είναι άκρως επικίνδυνη. Και γίνεται πιο επικίνδυνη όταν την ενστερνίζονται νέοι σε ηλικία μουσουλμάνοι εκτός αλλά και εντός της Ευρώπης. Ιδιαίτερα για τους τελευταίους, οι οποίοι έχουν ζήσει σε ένα ελεύθερο κοινωνικό περιβάλλον, καταδεικνύει ότι το φαινόμενο έχει ισχυρές ρίζες, που δεν μπορεί να εξαλείψει η μέθοδος της επιβολής της λεγόμενης πολυπολιτισμικότητας. Αντιθέτως, βλέπουμε ότι από τους ριζοσπαστικούς κύκλους του Ισλάμ γίνεται προσπάθεια να απεμπολήσει η Ευρώπη τις δικές της αρχές, της ανοχής, της ελευθερίας της έκφρασης. Αυτό επίσης που αξίζει προσοχής είναι ο τρόπος που διάφορα μουσουλμανικά κράτη προσεγγίζουν τις τρομοκρατικές ενέργειες. Για παράδειγμα η Τουρκία κατηγόρησε τη Γαλλία και την Αυστρία, που υπερασπίστηκαν τις ευρωπαϊκές αρχές, μετά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις. Βεβαίως, δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα να συμπεριλάβουμε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο ως απειλή, σε αυτό δηλαδή που διατύπωσε ο Χάντινγκτον, με τον πόλεμο των πολιτισμών. Ιδίως για την Ελλάδα, που επιδιώκει τη συμμαχία με τον αραβικό κόσμο, αυτό θα ήταν μια καταστροφική επιλογή.

Τέλος, η Παγκόσμια Ορθοδοξία δοκιμάζεται από την διένεξη για το ουκρανικό εκκλησιαστικό ζήτημα και την αντιπαράθεση ανάμεσα στους δύο ισχυρούς πόλους, Φανάρι και Μόσχα. Τι πιστεύετε σχετικά;

Χωρίς να θέλω να υπεισέλθω σε αμιγώς εκκλησιαστικά ζητήματα, τα οποία δεν είναι της αρμοδιότητας της ΔΣΟ, θα εκφράσω μόνον την λύπη μου για την κρίση που βιώνει αυτή τη στιγμή ο ορθόδοξος κόσμος. Σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον, με πολλαπλές προκλήσεις και ποικίλες απειλές, η Ορθοδοξία θα έπρεπε να ενισχύσει την ενότητα της, δίνοντας απαντήσεις στα προβλήματα του σύγχρονου ανθρώπου. Ελπίζω ειλικρινά ότι η όλη αυτή υπόθεση που ταλανίζει τον ορθόδοξο κόσμο να λήξει σύντομα με πνεύμα αγάπης και αλληλοκατανόησης.

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ASTRATV και στους δημοσιογράφους Μάκη Θεοδώρου και Ελευθερία Τζανακούλη

Μαξιμος AstraTV 1

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2020

 

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ASTRATV
και στους δημοσιογράφους Μάκη Θεοδώρου και Ελευθερία Τζανακούλη

Κύριε Υπουργέ καλησπέρα. Τι κάνετε;

Καλησπέρα. Καλησπέρα στους τηλεθεατές μας.

Πώς τα βλέπετε τα πράγματα;

Αναμφίβολα, είμαστε σε μια κρίσιμη καμπή και για την υγειονομική κρίση και για τις επιπτώσεις στην οικονομία και βεβαίως παραμένει και ανοιχτό το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το επόμενο διάστημα έχουμε και τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα ασχοληθεί επισταμένως με τα ευρωτουρκικά. Είμαστε σε μια κομβική στιγμή και χρειάζεται νομίζω ψυχραιμία και αποφασιστικότητα σε όλα τα μέτωπα. Και από πλευράς των πολιτών νομίζω ότι χρειάζεται υψηλή ατομική ευθύνη για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση στην οποία έχει επενδύσει όλες τις δυνάμεις και την ενέργειά της η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, γιατί πρώτα είναι ο άνθρωπος και μετά βεβαίως είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία, όπου κι εκεί γίνεται μια προσπάθεια να κρατηθεί όρθια η πραγματική οικονομία.

Η αλήθεια είναι ότι για τη Νέα Δημοκρατία ήταν «λαχείο», πρώτος αριθμός κανονικά το γεγονός ότι ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας και αντιμετώπισε τον κορωνοϊό. Ενώ, όμως ήταν επιχείρημα της κυβέρνησης ότι «Τα πήγαμε καλά, δείτε τι κάναμε, δείτε πως τα καταφέραμε, δείτε ότι έχουμε μικρό αριθμό θυμάτων, δείτε την υπόλοιπη Ευρώπη, πήγαμε καλύτερα», τώρα στο δεύτερο κύμα δεν πήγε τόσο καλά ο σχεδιασμός.

Νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι ότι στο πρώτο κύμα αιφνιδιάσαμε ευχάριστα τη διεθνή κοινότητα με τα άμεσα αντανακλαστικά μας ως πολιτεία. Στο δεύτερο κύμα είναι γεγονός ότι κανείς δεν περίμενε ότι θα έρθει με αυτήν τη σφοδρότητα, ότι θα επανακάμψει. Κι αυτό συμβαίνει σε όλον τον κόσμο, όχι μόνο στην Ελλάδα. Υπήρχε η αίσθηση ότι θα είναι πιο ήπιο, ότι ο ιός δεν θα είναι τόσο ανθεκτικός, δεν θα είναι τόσο θανατηφόρος. Δυστυχώς, δεν επιβεβαιώθηκαν αυτές οι προβλέψεις. Από κει και πέρα νομίζω ότι είναι λάθος να επενδύει η αντιπολίτευση πολιτικά την κριτική της στον τομέα αυτό. Αφενός γιατί δεν ισχύει η κριτική που ασκείται, αφετέρου είμαστε στην ώρα της μάχης και η κυβέρνηση καταβάλλει μια προσπάθεια για το καλύτερο δυνατό. Πριν από λίγο ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής, τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών της χώρας και έγινε γνωστό και επίσημα ότι από 557 μονάδες ΜΕΘ που παρέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη πριν δεκαπέντε μήνες, φτάσαμε να έχουμε 1.230. Δηλαδή είμαστε πια στον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Κι αυτό αν θέλετε είναι ένα θετικό, υπό την έννοια ότι με αυτήν την υγειονομική κρίση η χώρα τουλάχιστον συγκλίνει προς το μέσο ευρωπαϊκό όρο σε ποιότητα υπηρεσιών υγείας. Και ανακοίνωσε επίσης ότι θα μονιμοποιηθούν, πριν από λίγο δόθηκε η είδηση, οι γιατροί που δουλεύουν με συμβάσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Γίνονται αορίστου χρόνου, όχι μόνιμοι. Γίνονται αορίστου χρόνου οι γιατροί στις ΜΕΘ. Ναι, σημαντικό.

Στο διάστημα αυτό κ. Θεοδώρου να πούμε ότι έχουν προσληφθεί 7.000 νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Η πλειονότητα αυτών θα μείνει ως προίκα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα μονιμοποιηθούν. Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης. Από τους 88.000 περίπου απασχολούμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας έχουμε φτάσει περί τις 100.000. Δεν αφορά μόνο υγειονομικό-ιατρικό προσωπικό, είναι και λοιπό διοικητικό προσωπικό. Άρα, νομίζω είναι άδικη η κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση. Όπως επίσης και οι δαπάνες. Σήμερα έγινε γνωστό ότι ενώ οι δαπάνες για τη υγεία στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2020 ήταν κ. Θεοδώρου 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ οι δαπάνες για την υγεία.

Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί ότι τις έχετε μειώσει. Σήμερα ο ριζοσπάστης είχε πρώτο θέμα ότι μειώθηκαν οι δαπάνες για την υγεία. Αλλά έχουμε πρόσληψη διοικητικού προσωπικού όταν χρειαζόμαστε γιατρούς; Γιατί βέβαια εδώ στη Θεσσαλία δεν έχει φτάσει τίποτα από γιατρούς. Πού πήγαν;

Κοιτάξτε να δείτε κ. Θεοδώρου, δεν χρειάζονται μόνον οι γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Προφανώς χρειάζεται και λοιπό προσωπικό για να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία. Σας είπα τα επίσημα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα. Από 88.000 απασχολούμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αυτή τη στιγμή είναι περί τις 100.000. Και σας είπα ότι στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι της τάξεως των 7.000 οι προσλήψεις που έχουν γίνει στους δεκαπέντε αυτούς μήνες. Και οι μονάδες ΜΕΘ υπερδιπλασιάστηκαν. Εγώ να δεχθώ την όποια κριτική γίνεται από την αντιπολίτευση ή και από τα ΜΜΕ, καλόπιστη θέλω να πιστεύω, αλλά νομίζω οι αριθμοί είναι αυτοί που δίνουν το μέτρο της αλήθειας των πραγμάτων. Δε σημαίνει ότι είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά τα νούμερα. Μακάρι να υπάρξει η δυνατότητα και το επόμενο διάστημα να υπάρξει συνολικότερη αναδιάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, να υπάρξουν αν θέλετε περισσότερες μόνιμες προσλήψεις. Αλλά ότι θεωρώ θετικό απ’ όλη αυτήν την υγειονομική κρίση το γεγονός ότι όλοι συνειδητοποιούν την αξία πια του Εθνικού Συστήματος Υγείας, του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και ξέρετε ξεπεράστηκαν και ιδεοληψίες κάποιων. Μια κυβέρνηση που θεωρείται κεντροδεξιά είναι αυτή που έκανε επίταξη σε ιδιωτικές μονάδες υγείας, το είδατε στη Θεσσαλονίκη, και είναι αυτή η οποία επενδύει περισσότερα από άποψη δαπανών για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Κ. Χαρακόπουλε, πολύ καλά όλα αυτά, αλλά ανεξάρτητα από την αντιπολίτευση, που σαφώς θα κάνει κριτική αφού είναι αντιπολίτευση, είναι και οι γιατροί στα νοσοκομεία που δεν λένε απλώς ότι δεν φτάνουν οι γιατροί. Κάνουν λόγο για προχειρότητα της κυβέρνησης κι ότι δεν υπήρξε σχεδιασμός. Από την άλλη εδώ στη Θεσσαλία, και συγκεκριμένα στη Λάρισα, όπου είστε και βουλευτής υπάρχει πληρότητα και στα δύο νοσοκομεία. Τι θα γίνει στη συνέχεια; Θα επιταχθούν και εδώ κλινικές ιδιωτικές;

Εάν χρειαστεί θα γίνει κυρία Τζανακούλη, αλλά ήδη νομίζω ότι υπάρχει διάθεση συνεργασίας με δύο φορείς του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας. Κοιτάξτε να δείτε, ότι υπάρχει πληρότητα στα νοσοκομειακά ιδρύματα της Θεσσαλίας αυτό έχει να κάνει με την έξαρση της πανδημίας στην περιοχή μας, όπως και στη Β. Ελλάδα. Από κει και πέρα, βεβαίως μπορεί ενδεχομένως να υπήρξαν και αστοχίες, αλλά όλα αυτά ξέρετε θα τα δούμε πολύ πιο ήρεμα όταν τελειώσει αυτός ο πόλεμος που δίνουμε, γιατί είμαστε στην ώρα της μάχης. Νομίζω κριτική την ώρα της μάχης δεν έχει νόημα, δεν είναι νομίζω σωστό να σπαταλούμε τις δυνάμεις στο να ασκούμε κριτική για ενδεχόμενες αστοχίες και λάθη. Αυτά όλα θα έχουμε τη δυνατότητα και την άνεση του χρόνου να τα δούμε αφού λήξει αυτός ο πόλεμος της γενιάς μας, γιατί ουσιαστικά είναι ένας πόλεμος της γενιάς μας αυτός που δίνουμε με τον κορωνοϊό. Η γενιά μας και η προηγούμενη γενιά, δόξα τω Θεώ, δεν έζησαν πόλεμο, δεν έζησαν καταστροφή, δεν έζησαν εμφύλιο, δεν έζησαν Κατοχή. Αλλά αυτός είναι ο πόλεμος που δίνει η δική μας γενιά και από το μέγεθος της ατομικής μας ευθύνης, της αυτοπειθαρχίας μας στα μέτρα που λαμβάνει η πολιτεία και στις οδηγίες που δίνει η επιστημονική κοινότητα, οι ειδικοί, θα κριθεί και η αποτελεσματικότητα αυτού του πολέμου, πόσο γρήγορα θα μπορέσουμε να βγούμε από αυτήν την περιπέτεια. Ουσιαστικά “αγοράζουμε” χρόνο αναμένοντας το εμβόλιο. Οι ενδείξεις, τα νέα από το μέτωπο αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικά. Ως και το τέλος του χρόνου μπορεί να δοθεί απ’ ότι φαίνεται το εμβόλιο. Θα χρειαστεί, λοιπόν, και υπάρχει ένας ολόκληρος σχεδιασμός από πλευράς της ελληνικής πολιτείας σε βάθος έξι μηνών από την αρχή του νέου έτους, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού -όσοι βεβαίως το επιθυμούν με προτεραιότητα βέβαια τις ευπαθείς ομάδες, τους πιο ηλικιωμένους που χρειάζονται άμεσα τη θωράκιση της προστασίας από το εμβόλιο.

Πάντως μέχρι να έρθει το εμβόλιο δεν είναι σίγουρο εάν θα αντέξουν τα νοσοκομεία της Λάρισας, και πόσο μάλλον οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Συγκεκριμένα για το Γενικό Νοσοκομείο οι γιατροί τονίζουν ότι «Δεν ξέρουμε εάν θα αντέξουμε να βγάλουμε άλλη εφημερία».

Ναι, ακούω κι εγώ την κραυγή αγωνίας που διατυπώνουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, τους αξίζει πραγματικά ο δημόσιος έπαινος και η αναγνώριση της πολιτείας. Πρέπει να είναι και έμπρακτη αυτή η αναγνώριση το επόμενο διάστημα. Δεν αρκούν μόνο τα χειροκροτήματα και οι καλοί λόγοι. Θέλω να πιστεύω ότι θα αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα η ισχυρή βούληση της πολιτείας για την επιβράβευση όλων αυτών που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή- γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Το κατανοώ, αλλά σας λέω ότι αυτήν την ώρα δίνουμε μια μάχη συνολικότερα και θα πρέπει να σταθούμε όρθιοι. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το καταφέρνουμε εν τινί μέτρω. Δυστυχώς, έχουν αυξηθεί πολύ οι εισαγωγές και οι διασωληνώσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και πραγματικά θέλω να ευχηθώ περαστικά σε όλους αυτούς τους συμπολίτες μας που δίνουν μάχη ζωής στα κρεβάτια των εντατικών μονάδων και κουράγιο και δύναμη και στις οικογένειές τους που αναμένουν εναγωνίως καθημερινά την ενημέρωση για τους δικούς τους ανθρώπους.

Μιας και κάναμε λόγο και για τις ιδιωτικές κλινικές, όσον αφορά το κέντρο αποκατάστασης «Αρωγή» που το έχετε ακουστά κι εσείς και είναι κλειστό αυτή τη στιγμή, τι ακριβώς θα γίνει; Διότι είναι κενά κρεβάτια που μπορούν να εξυπηρετήσουν ανθρώπους που είναι μολυσμένοι από κορωνοϊό. Θα ανοίξει η κλινική αυτή, θα επιταχθεί;

Κα Τζανακούλη, όπως ξέρετε στο πρώτο κύμα της πανδημίας χρησιμοποιήθηκαν οι εγκαταστάσεις της «Αρωγής» για την περίθαλψη των κατοίκων από τη συνοικία της Νέας Σμύρνης όπου είχε γίνει το τοπικό lockdown. Το αν θα χρησιμοποιηθούν τώρα ή αύριο οι εγκαταστάσεις της «Αρωγής» ή άλλης μονάδας από το χώρο του ιδιωτικού τομέα στον χώρο της υγείας θα αποφασιστεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες που έχουν την πλήρη εικόνα. Εσείς κι εγώ μπορούμε να κάνουμε ακαδημαϊκή συζήτηση, αλλά αυτά τα πραγματικά περιστατικά, τα πραγματικά δεδομένα και τις ανάγκες τα γνωρίζουν οι αρμόδιοι, δηλαδή η διοίκηση της ΥΠΕ, οι διοικητές των νοσοκομείων, το Υπουργείο Υγείας, η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Αυτοί φαντάζομαι ότι βλέπουν καθημερινά ποια είναι τα δεδομένα και θα αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό βαθμό τις συνέπειες αυτής της υγειονομικής κρίσης που χτύπησε απροσδοκήτως τόσο έντονα και την περιοχή της Θεσσαλίας.

Κυριε βουλευτά, αυτήν την ώρα έχουμε γιατρούς οι οποίοι είναι 3 και 4 ημέρες στην εφημερία. Έχουν πέσει από τα πόδια τους και υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού και δεν φτάνουν και τα κρεβάτια. Καλά μας λέτε την ευθύνη έχει ο Κικίλιας. Προφανώς δεν είστε εσείς υπεύθυνος, αλλά είστε ο βουλευτής της Λάρισας, είστε ο βουλευτής της Θεσσαλίας. Και ο Βόλος και η Λάρισα έχουν μια τρομερή πίεση αυτήν την ώρα. Οι γιατροί δεν αντέχουν άλλο. Τα έχετε μεταφέρει αυτά;

Με συγχωρείτε κ. Θεοδώρου τώρα, αυτό είναι κάτι που το κάνουμε ανελλιπώς. Και εάν ανατρέξετε και στο κοινοβουλευτικό έλεγχο θα δείτε ότι σε καιρούς που δεν υπήρχε η υγειονομική κρίση έχω θέσει τα ζητήματα που αφορούν τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας και στα δύο νοσοκομεία της πόλης της Λάρισας. Αλλά δεν νομίζω πως είναι αυτό το ζητούμενο τούτην την τώρα. Τούτη την ώρα δίνουμε μια μάχη όπως σας είπα. Αν υπήρξαν αστοχίες ή λάθη έχουμε την άνεση του χρόνου μετά να τα δούμε. Αυτήν την ώρα πρέπει να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτούς που πραγματικά δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή, κι αυτό κάνει η κυβέρνηση. Δεν χρειάζεται νομίζω να πούμε τίποτε παραπάνω επ’ αυτού.

Ξέρετε ότι ένας γιατρός ιδιώτης, ο οποίος θα πάει τώρα και θα εμφανιστεί σε ένα νοσοκομείο στη Λάρισα, στο Βόλο, στα Τρίκαλα, θα πάει τώρα και θα πει «Έρχομαι, να βοηθήσω», ας είναι και ο μεγαλύτερος λοιμοξιωλόγος του κόσμου δεν μπορεί να μπει μέσα στο νοσοκομείο να βοηθήσει γιατί δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο. Σήμερα ψάχνουν να βρουν πως θα το λύσουν το θέμα. Αυτό δεν δείχνει ετοιμότητα από την κυβέρνηση.

Από εσάς το ακούω αυτό. Δεν το γνωρίζω αν ισχύει. Είδα μάλιστα ότι υπήρξε μια πρόσκληση να προσέλθουν οι ιδιώτες για να συνδράμουν στο δημόσιο σύστημα υγείας επ’ αμοιβή και έγινε μεγάλη συζήτηση το προηγούμενο διάστημα γιατί η αμοιβή αυτή είναι μεγαλύτερη από την αμοιβή που λαμβάνουν οι ήδη εργαζόμενοι στο εθνικό σύστημα υγείας. Άρα για να έγινε πρόσκληση να εργαστούν και να συνδράμουν την εθνική προσπάθεια, άρα φαντάζομαι θα υπάρχει και το πλαίσιο εκείνο που θα μπορούν να το κάνουν.

Ναι. Με αμοιβή ναι πραγματικά υπάρχει. Αν κάποιος πει εθελοντικά έρχομαι να βοηθήσω δεν προβλέπεται διαδικασία. Όσο για την αμοιβή δεν φάνηκε μεγάλο ενδιαφέρον από τους ιδιώτες. Δεν ξέρω ίσως βγάζουν περισσότερα χρήματα ως ιδιώτες έξω από τα 2.000 που θα παίρνουν στο ΕΣΥ για 6 μήνες.

Εκείνο πάντως που θέλω να πω είναι ότι έγινε κατανοητό από όλους ότι χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση το εθνικό σύστημα υγείας. Κι εγώ κρατώ απ’ όλα αυτά ως θετικό, γιατί θέλω πάντα να βλέπω μισογεμάτο και όχι μισοάδειο το ποτήρι, ότι όλοι κατανοούμε την ανάγκη ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας κι ότι όλοι πια συμφωνούμε ότι πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω. Και η κυβέρνηση αυτή το κάνει πράξη. Δεν μένει στα λόγια. Σας ανέφερα αριθμούς. Που βρισκόμασταν από άποψη κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί στους δεκαπέντε αυτούς μήνες, σας ανέφερα στοιχεία όσον αφορά τις προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού. Βεβαίως, δεν σημαίνει αυτό ότι οι ανάγκες όλες έχουν καλυφθεί, αλλά έχουν γίνει γενναία βήματα προς τα μπροστά. Και ξέρετε επειδή εγώ κατανοώ την κριτική που γίνεται ιδιαίτερα από τους ανθρώπους που δίνουν καθημερινά τη μάχη, νυχθημερόν, στα νοσοκομεία και την καλόπιστη κριτική που μπορεί να ασκείται και από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. αλλά το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Και η Ελλάδα το αντιμετωπίζει εν τινί μέτρω θα σας έλεγα με καλύτερα αποτελέσματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν λίγο πολύ ίδια πληθυσμιακά δεδομένα με εμάς. Αντιμετωπίζει αυτήν την κρίση χωρίς να έχει τις υπηρεσίες υγείας που έχουν άλλες χώρες. Δείτε τι γίνεται στο Βέλγιο για παράδειγμα. Αλλά ξέρετε αυτή η συζήτηση είναι λίγο άχαρη. Ακόμη κι ένας άνθρωπος να χάνει τη ζωή του είναι δραματικό για την οικογένεια, για τους οικείους αυτού του ανθρώπου. Αλλά δεν θέλω να μπω σε αυτήν την κουβέντα. Θέλω να πω, όμως, ότι γίνονται σημαντικά βήματα. Νομίζω ότι όλοι βγαίνουμε σοφότεροι από αυτήν την περιπέτεια. Δεν τυχαίνει κάθε μέρα μια τέτοια κρίση, μια πανδημία. Μια φορά στον αιώνα συμβαίνει αυτό. Δεν μπορεί κανείς να ήταν προετοιμασμένος για το τι θα συμβεί, ούτε μπορεί να ξέρεις πως θα συμπεριφερθεί ένας νέος ιός σε σχέση με τις εμπειρίες που έχουμε από το παρελθόν, όπως ήταν η ισπανική γρίπη του 1918 για παράδειγμα.

Δεν αναρωτηθήκατε, όλη η Ελλάδα έχει αναρωτηθεί, εάν παίρνονταν αυτά τα μέτρα με το lockdown 10 μέρες νωρίτερα θα είχαμε λιγότερους νεκρούς. Δεν ξέρω εάν θα ήταν 50, 100, ή 200. Δεν νομίζω ότι μπορεί να δοθεί απάντηση σ’ αυτό. Αλλά πολλοί διερωτήθηκαν, γιατί κινήθηκε τόσο γρήγορα η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο πρώτο lockdown, στην πρώτη κρίση, στο πρώτο κύμα και γιατί είχαμε αυτήν την καθυστέρηση με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα, στο Βόλο; Είμαστε σε περιοχές επιβαρυμένες πολύ αυτήν την ώρα.

Ναι, πράγματι είμαστε σε περιοχές πολύ επιβαρυμένες και η Θεσσαλία όπως είπα, και η Λάρισα είναι στις περιοχές αυτές, είναι στο επίκεντρο. Κοιτάξτε να δείτε αυτή η συζήτηση πάλι έχει να κάνει με επιστημονικά δεδομένα, τα οποία δεν τα έχουμε υπόψη μας ούτε εγώ ούτε εσείς για να μπορέσουμε να κάνουμε τη συζήτηση. Αλλά εάν μιλούμε από άποψη πολιτικής ευθύνης ή πολιτικής ανάληψης πρωτοβουλιών δεν βοηθούσε και το γεγονός ότι η αντιπολίτευση στο σύνολό της δεν ήταν από αυτούς που επέμεναν ότι έπρεπε να λάβουμε έγκαιρα μέτρα. Αντιθέτως, κι όταν ελήφθησαν στο παρελθόν μέτρα ήταν από αυτούς που έλεγαν ότι θα πρέπει να αρθούν τα μέτρα, να ανοίξει γρηγορότερα η εστίαση. Είδατε την κριτική που έγινε το προηγούμενο διάστημα, πριν μπούμε στο ολικό Lockdown, από τους εκπροσώπους της εστίασης, τους οποίους συναντούσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ουσιαστικά υπονοώντας ότι και τα περιοριστικά μέτρα τα οποία είχαν ληφθεί τότε προκειμένου να λειτουργεί έστω και περιορισμένα η εστίαση έπρεπε να αρθούν και αυτά. Θέλω να πω, λοιπόν, ότι ζούμε δύσκολες στιγμές. Χρειάζεται υπευθυνότητα από όλους. Ξέρετε είναι πολύ εύκολο να παρασυρθεί κανείς από λαϊκισμούς και να θελήσει να “χαϊδεύει τα αυτιά” με τα λεγόμενά του, με τις υποσχέσεις σε επιμέρους κοινωνικές ομάδες, προσβλέποντας στην πολιτική τους στήριξη. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε από αυτό. Η κυβέρνηση έχει μπροστά της άλλα 3 χρόνια. Η αντιπολίτευση έχει άλλα 3 χρόνια μπροστά να της ασκήσει κριτική. Θα έχει τις ευκαιρίες να το κάνει. Ας αφήσουμε εκτός κριτικής, και κυρίως εκτός μικροπολιτικής και λαϊκίστικης κριτικής την περιπέτεια της πανδημίας, την οποία ζούμε σε επίπεδο χώρας εμείς, αλλά και όλος ο κόσμος θα έλεγα.

Κ. Χαρακόπουλε, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για τρίτο κύμα που αφορά στην πανδημία του κορωνοϊού. Υπάρχει σχεδιασμός από την κυβέρνηση για το τρίτο κύμα, ενώ διανύουμε ήδη το δεύτερο;

Διανύουμε ήδη το δεύτερο. Υπάρχει αυτός ο προβληματισμός από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι θα υπάρξει και τρίτο κύμα, νέο κύμα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου έτους κι αυτό αυξάνει και τις ευθύνες όλων μας, έτσι ώστε να μην πιέζουμε για να αρθούν άμεσα τα μέτρα. Το θεωρώ πολύ δύσκολο έως απίθανο να αρθούν τα μέτρα 30 Νοεμβρίου, όπως είχε αρχικώς εξαγγελθεί. Θεωρώ ότι είναι πολύ απίθανο με βάση τα ήδη αυξημένα νούμερα που έχουμε από εισαγωγές σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας από κρούσματα ότι μπορούμε να εξέλθουμε από το lockdown την 1η Δεκεμβρίου. Άρα, λοιπόν, για να είμαστε έτοιμοι. Φαντάζομαι ότι θα πρέπει να υπάρχει –και από πλευράς κυβέρνησης είμαι σίγουρος ότι υπάρχει- σχεδιασμός από τη στιγμή που κρούει το καμπανάκι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αλλά πριν φτάσουμε εκεί το ζήτημα είναι να τηρούμε τώρα τα μέτρα, γιατί δυστυχώς βλέπουμε συμπεριφορές και δημοσίων προσώπων ορισμένες φορές που δεν συνάδουν με τα μέτρα που αναγγέλλει η πολιτεία, και τα δημόσια πρόσωπα θα πρέπει να δίνουν πρώτα το παράδειγμα.

Γεγονός είναι αυτό. Εγώ είμαι πολύ φοβητσιάρης. Τον φοβάμαι τον κορωνοίό. Δεν ξέρω, εσείς ανησυχείτε, τον φοβάστε; Παίρνετε μέτρα;

Χαίρομαι που το ακούω. Στην παρούσα φάση, κ. Θεοδώρου, θα έλεγα ότι ο φόβος από τον κορωνοϊό που είναι τόσο ύπουλος είναι ο καλύτερος σύμβουλος. Εάν έχουμε την αίσθηση του φόβου σε οποιαδήποτε κίνησή μας αυτό το διάστημα, νομίζω μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα και εμάς και τους οικείους μας και τους ανθρώπους που αγαπούμε. Δεν χρειάζονται απερισκεψίες και ιδιαίτερα από τους νέους που νιώθουν ότι είναι άτρωτοι. Βλέπετε ότι ακόμη και νέα παιδιά βρίσκονται στις εντατικές.

Είστε κι εσείς σχολαστικός με τη μάσκα, με τα αντισηπτικά και αυτά;

Βεβαίως. Σε βαθμό υπερβολής θα έλεγα, αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Το καλύτερο μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο είναι τα μέτρα προστασίας: Η μάσκα, οι αποστάσεις, η ατομική υγιεινή και ευθύνη. Αυτό το τρίπτυχο πρέπει να το ακολουθούμε όλοι καθημερινά, με θρησκευτική ευλάβεια.

Ευχαριστούμε πολύ κ. υπουργέ. Καλό σας απόγευμα.

Εγώ σας ευχαριστώ. Καλή συνέχεια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/4b6_1biyhkQ

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο “Θέμα Radio 104.6” και στην εκπομπή “Μπες στο θέμα” με τους δημοσιογράφους Παντελή Καψή και Ντόνα Δρούτσα

Μ. Χαρακόπουλος βιβλιοθηκη

Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2020

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο “Θέμα Radio 104.6” και στην εκπομπή “Μπες στο θέμα”
με τους δημοσιογράφους Παντελή Καψή και Ντόνα Δρούτσα

Και να πάμε ξανά στην τηλεφωνική γραμμή. Είναι ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Καλό μεσημέρι κ. Χαρακόπουλε.

Καλό μεσημέρι. Καλό μεσημέρι και στους ακροατές σας.

Τι έγινε; Στην πρώτη περίοδο της πανδημίας τα κατάφερε όλα καλά η κυβέρνηση, στη δεύτερη φταίνε οι νέοι; Δεν είναι λίγο άδικο;

Κοιτάξτε και στην πρώτη περίπτωση και στη δεύτερη υπάρχει και η αίσθηση της ατομικής ευθύνης. Νομίζω η κυβέρνηση στην πρώτη περίπτωση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, τα οποία αναγνωρίστηκαν απ’ όλους, και από τη διεθνή κοινότητα. Από μέχρι πρότινος αρνητικό παράδειγμα που ήταν η Ελλάδα -με αφορμή την οικονομική κρίση- έγινε ένα θετικό παράδειγμα, ένα θετικό υπόδειγμα…

Τώρα, όμως, βλέπουμε μεγάλη καθυστέρηση σε κρίσιμα ζητήματα...

Μπορεί να πει κανείς κ. Καψή, ότι δεν περίμενε τέτοια ένταση στο δεύτερο κύμα. Πιστεύαμε -και είχε καλλιεργηθεί και από αρκετούς επιστήμονες- ότι θα είναι πιο ήπιο το δεύτερο κύμα. Φαίνεται ότι είναι πιο δυνατό, πιο θανατηφόρο, πιο επικίνδυνο σε όλο τον κόσμο. Είχε μια μεγαλύτερη ένταση...

Άρα αργήσαμε αυτήν τη φορά; Καθυστερήσαμε στη λήψη των κατάλληλων μέτρων;

Δε νομίζω. Τι να σας πω; Δεν είμαι επιστήμονας για να απαντήσω. Είναι ιδιόμορφη αυτή η συζήτηση, τώρα, για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Είδατε φτάσαμε πάλι σε lockdown που υποτίθεται ήταν το έσχατο μέτρο προστασίας από τον κορονoϊό.

Το lockdown ήταν το έσχατο μέτρο. Σωστά. Αλλά δεν νομίζω ότι και άλλες χώρες το έλαβαν νωρίτερα από εμάς σε αυτό το δεύτερο κύμα. Είναι μια λεπτή γραμμή αυτή ξέρετε κα Δρούτσα, από τη μία να προστατεύσεις τη δημόσια υγεία και από την άλλη να κρατήσεις ζωντανή και την οικονομία.

Ναι. Αλλά το ότι φτάσαμε ξαφνικά να γίνονται έκτακτες προσλήψεις ιδιωτών γιατρών για δύο μήνες δείχνει ότι είχαμε παραμελήσει τα κρίσιμα, δηλαδή την ενίσχυση του ΕΣΥ.

Κοιτάξτε, η ενημέρωση που έχω κ. Καψή είναι ότι στο διάστημα αυτών των δεκαπέντε μηνών που βρέθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην εξουσία έγιναν σημαντικά βήματα. Έχουν σχεδόν διπλασιαστεί και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και η εικόνα που έχω είναι ότι έγιναν και αρκετές προσλήψεις, ακούω για 7.000 προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα μονιμοποιηθούν.

Από παντού ακούγεται ότι μας λείπουν γιατροί και την ίδια στιγμή έχουμε αυτό το γεγονός, ότι η κυβέρνηση κάνει έκτακτες προσλήψεις με δίμηνες συμβάσεις ιδιωτών γιατρών. Δηλαδή σαν να είμαστε πλέον στον πάτο.

Και προχθές υπήρξε μια έκτακτη τροπολογία με την οποία προσλαμβάνονται 100, επιπλέον των 200 που είχε ο αρχικός διαγωνισμός και οι 100 επιλαχόντες για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας γιατροί. Είναι έκτακτες καταστάσεις πράγματι...

Δεν είναι ευθύνη αυτή;

Δεν είναι ώρα τώρα απολογισμού ευθυνών κ. Καψή. Αυτά θα τα δούμε, πρώτα ο Θεός να περάσει αυτή η δοκιμασία και μετά να δούμε αν υπήρξαν αστοχίες ή λάθη.

Μάλιστα.

Η εικόνα η γενική πάντως, η μεγάλη εικόνα, είναι ότι η χώρα μέχρι στιγμής ανταποκρίνεται στην ευθύνη. Το πρώτο κύμα κατά κοινή ομολογία αντιμετωπίστηκε θετικά.

Εντάξει αυτό είναι προς συζήτηση. Όπως είπατε να το αφήσουμε για αργότερα. Ένα άλλο θέμα να σας πω το οποίο το θέτει η αντιπολίτευση. Από 1.01 οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που έχουν βάλει σε υποθήκη το σπίτι τους και αυτή τη στιγμή είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, θα κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους με βάση τον νέο πτωχευτικό νόμο. Δεν έπρεπε να υπάρξει ένα μορατόριουμ για έναν χρόνο τουλάχιστον με την κρίση σε τέτοια επίπεδα;

Αναμφίβολα θα έπρεπε να υπάρχει και φαντάζομαι θα υπάρξει και τέτοια πρόνοια. Αν έχει γίνει κάτι τέτοιο εκ παραδρομής.

Τώρα ψηφίσατε έναν νόμο...

Εξ όσων γνωρίζω για τα ζητήματα τα αντίστοιχα που είχαμε πλειστηριασμούς παγώσανε για τις περιπτώσεις των καταστροφών που είχαμε στη Θεσσαλία από τον «Ιανό». Όλα αυτά θα πρέπει να τα ξαναδούμε, δεν υπάρχει πληροφορία γι’ αυτό το θέμα.

Πάντως τώρα ψηφίσατε τον νόμο. Πριν δέκα μέρες.

Μακάρι η αντιπολίτευση να είναι επί του συγκεκριμένου, όπως αυτό που μου λέτε τώρα κ. Καψή. Γιατί, δυστυχώς, βλέπω ότι υπάρχει μια κρίση της αντιπολιτευτικής ταυτότητας και θεωρούν ότι βρήκαν ευκαιρία τώρα να κερδίσουν πόντους εστιάζοντας στο δεύτερο κύμα. Και το είδα πριν από λίγο και από τον πρώην πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής στοχοποιώντας την επιστημονική κοινότητα από τη μια και από την άλλη την ανεύθυνη στάση με συμπεριφορές, όπως του πρώην Υπουργού του κ. Πολάκη. Όλα αυτά, όμως, δεν κάνουν τίποτε άλλο από τα ενισχύουν τις θεωρίες συνομωσίας, που είναι το πλέον επικίνδυνο αυτήν την ώρα.

Η πρόταση του κ. Τσίπρα για την κ. Λινού να αναλάβει το Υπουργείο Υγείας πώς σας φάνηκε;

Κα Δρούτσα έχουν ζητήσει την παραίτηση του κ. Σταϊκούρα. Έχουν ζητήσει την παραίτηση του Γεωργιάδη, έχουνε ζητήσει την παραίτηση του Υπουργού Υγείας. Προχθές στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου άκουσα και τον κ. Γιαννούλη, το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ από τη Θεσσαλονίκη, να ζητάει και την παραίτηση του υπουργού Τουρισμού και την αντικατάστασή του από υπουργό κοινής αποδοχής. Δεν ξέρω αν έχουν σύνδρομο απώλειας εξουσίας αλλά αντιλαμβάνομαι ότι, επειδή δημοσκοπικά είναι καθηλωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ, δε ζητάει εκλογές αλλά το “έργο” που θα ανεβαίνει το επόμενο διάστημα θα είναι για πρόσωπα κοινής αποδοχής, επιχειρώντας έτσι να κερδοσκοπήσει πολιτικά ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο έργο της και γι’ αυτό χρειαζόμαστε πρόσωπα κοινής αποδοχής. Αλλά είναι λίγο οξύμωρο από τη μία να βάλει κατά της επιστημονικής κοινότητας και από την άλλη να προτείνει τεχνοκράτες για θέσεις πολιτικής ευθύνης.

Σήμερα ο πρωθυπουργός μου έκανε εντύπωση ότι έβαλε στο επίκεντρο της κριτικής τους νέους. Δεν ήταν όμως ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έδωσε το σύνθημα της χαλάρωσης, τότε με τις περίφημες δηλώσεις από τη Σαντορίνη; Γιατί τώρα έρχεται και μέμφεται τους νέους;

Δεν νομίζω ότι κανείς μέμφεται τους νέους, ούτε έδωσε κανένα σύνθημα χαλάρωσης ο πρωθυπουργός.

Το είπε έτσι ευθέως.

Κοιτάξτε κι εγώ έχω νέα παιδιά και καταλαβαίνω ότι βράζει το αίμα των παιδιών και ιδιαίτερα τα παιδιά που φέτος μπήκαν στα πανεπιστήμια μετά απ’ όλη αυτή την δοκιμασία και του πρώτου lockdown και της υπερπροσπάθειας που έκαναν για να πετύχουν στις σχολές τους. Κατανοητό σ’ έναν μεγάλο βαθμό. Αλλά θα πρέπει να συναισθανθούν και τα παιδιά το μέγεθος της ευθύνης που έχουν. Κανένας δεν είναι άτρωτος. Μπορεί στις νεότερες ηλικίες ο ιός να είναι ασυμπτωματικός τις περισσότερες φορές, να μην ασθενούν ή να μην έχουν επιπλοκές. Αλλά όλοι έχουν στο συγγενικό τους περιβάλλον παππούδες, γιαγιάδες, υπάρχουν μεγαλύτερα άτομα τα οποία μπορεί να είναι πιο ευάλωτα. Χρειάζεται ένας αυτοπεριορισμός. Δεν υπάρχει, δυστυχώς, άλλος τρόπος μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο. Τα νέα φαίνεται να είναι ενθαρρυντικά. Μακάρι να είναι σύντομα...

Απλώς προκαλεί εντύπωση και αθωώνει όλα τα άλλα. Αθωώνει την ιστορία των λεωφορείων, των τάξεων. Όλα αυτά, που και αυτά έχουνε συμβάλλει. Δεν μπορεί να το αρνηθεί κανείς.

Κ. Καψή να μην τα τσουβαλιάζουμε όλα αν θέλετε. Γιατί ακούω αυτήν την κριτική από την αντιπολίτευση για τα σχολεία…

Όχι μόνο από την αντιπολίτευση.

Πραγματικά απορεί κανείς με τις αντιφάσεις στις οποίες πέφτουν. Από τη μία έλεγαν πέρυσι “κλείστε τα σχολεία! Μην τα ανοίγετε!”. Μετά μας έλεγαν “γιατί δεν ανοίγετε τα σχολεία”…

Μα μην απαντάτε στην αντιπολίτευση…

Όταν ξεκίνησε η τηλεκπαίδευση θυμάστε το θόρυβο που έκαναν για τις τηλεδιασκέψεις, ότι είναι καταστρατήγηση προσωπικών δεδομένων, καταπάτηση δικαιωμάτων. Όλες αυτές οι φωνασκίες και οι αντιδράσεις που υπήρχαν. Τώρα φωνάζουν γιατί έπεσε το σύστημα της τηλεκπαίδευσης και ότι ευθύνεται η Υπουργός Παιδείας -ζητούν και την παραίτηση της Υπουργού Παιδείας, tηn λησμονήσαμε νωρίτερα στον κατάλογο των υπό παραίτηση υπουργών. Η κριτική τους πάλι για τα Μέσα Μαζικής Συγκοινωνίας. Ήταν καλύτερη η κατάσταση που παρέδωσαν;

Αυτό είναι το πρόβλημα όμως, ή η καθυστέρηση του υπουργού του κ. Καραμανλή να κάνει τα ΚΤΕΛ;

Για έναν διαγωνισμό που δεν υλοποιήθηκε γιατί η αρμόδια αρχή που τον ήλεγχε ε για παραβίαση διατάξεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Εγώ δεν θέλω να απολογηθώ, ούτε να δικαιολογήσω. Όλα αυτά θα τα δούμε. Όμως, όχι την ώρα της μάχης. Όταν τελειώσει η μάχη. Αυτήν την ώρα γίνεται μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε με τα δεδομένα που έχουμε αυτήν την έκτακτη κατάσταση που ζούμε. Σε γενικές γραμμές και σε σχέση με γειτονικές χώρες και με άλλες χώρες που έχουν λίγο-πολύ αντίστοιχα πληθυσμιακά δεδομένα με εμάς, νομίζω ότι δεν τα έχουμε πάει χειρότερα από αυτούς. Νομίζω καλύτερα τα έχουμε πάει. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να εφησυχάζουμε. Αντιθέτως, χρειάζεται εγρήγορση και ιδιαίτερα από αυτούς που έχουν τις θέσεις ευθύνης.

Να σας ευχαριστήσουμε πολύ για αυτήν τη συνομιλία. Καλό μεσημέρι.

Να είστε καλά. Καλή συνέχεια.

Ήταν ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/77F-e8hEfbU

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας και στη δημοσιογράφο Δέσποινα Θεοδώρου

Μαξιμος Συνέντευξη

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2020

 

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας
και στη δημοσιογράφο Δέσποινα Θεοδώρου

Λοιπόν, πάμε στην τηλεφωνική μας γραμμή, πάμε να καλημερίσουμε τον βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, τον κύριο Μάξιμο Χαρακόπουλο. Κύριε Χαρακόπουλε τι κάνετε; Με πολύ μεγάλη δυσκολία, αλλά σας έχουμε σήμερα στη γραμμή μας. Είστε καλά;

Καλημέρα κυρία Θεοδώρου, καλημέρα. Όπως όλοι, σε κατ’ οίκον περιορισμό. Κοιτάξτε και η Βουλή, όπως ξέρετε, έχει ουσιαστικά περιορίσει τη φυσική παρουσία δραματικά. Εγώ είμαι στην Αθήνα γιατί ως προεδρεύων σε μία από τις έξι Διαρκείς Επιτροπές πρέπει να έχω φυσική παρουσία όταν συνεδριάζει η διαρκής επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης που ουσιαστικά έχει και τα περισσότερα υπουργικά χαρτοφυλάκια τρόπον τινά στην ευθύνη της. Όταν χρειάζεται να νομοθετήσουν τα αρμόδια υπουργεία πρέπει να περάσει η επεξεργασία του νομοσχεδίου από την Διαρκή Επιτροπή που προεδρεύω. Στις Διαρκείς Επιτροπές φυσική παρουσία έχουνε μόνο οι εισηγητές των κομμάτων και ένας ενδεχομένως βουλευτής από κάθε κόμμα, οι υπόλοιποι συμμετέχουν μέσω τηλεδιασκέψεων, ενώ η Βουλή έχει απαγορεύσει και τις επισκέψεις και κάνει με τηλεργασία ένα μεγάλο μέρος των εργασιών της. Αναγκαζόμαστε όλοι να προσαρμοστούμε σ' αυτή την έκτακτη πραγματικότητα που βιώνει όλος ο πλανήτης προκειμένου να “αγοράσουμε” χρόνο τρόπο τινά, έτσι ώστε να έρθει το “ποθούμενο” που δεν είναι άλλο από το εμβόλιο, όπου φαίνεται πως τα νέα είναι ευχάριστα από τις ανακοινώσεις των τελευταίων ημερών.

Ναι έτσι φαίνεται.

Το ελπίζουμε και το προσδοκούμε, γιατί είναι δύσκολο αυτό που ζούμε και έχει επιπτώσεις τραγικές, δραματικές και στην οικονομία, επιπτώσεις που θα τις δούμε ενδεχομένως και τα επόμενα χρόνια και στην ψυχολογία και στις αντιδράσεις μας...

Σωστά. Η κυβέρνηση δέχεται μεγάλη κριτική από την αντιπολίτευση κύριε Χαρακόπουλε, σχετικά με τους χειρισμούς της στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Θέλω να μου πείτε την άποψη σας για αυτό. Εκτιμάται ότι έγιναν όλα σωστά; Ότι το άνοιγμα του τουρισμού βοήθησε ή μας δημιούργησε όλη αυτή την κατάσταση; Και επίσης γίνεται μεγάλη κουβέντα σχετικά με την ατομική ευθύνη και την συλλογική ευθύνη.

Κοιτάξτε κυρία Θεοδώρου μιλάμε για μία πανδημία, την οποία έχει να ζήσει ο πλανήτης έναν αιώνα -από την ισπανική γρίπη του 1918 έχουμε να ξαναζήσουμε τέτοιας έκτασης και έντασης πανδημία στην υφήλιο. Άρα θα έλεγα ότι είναι πρωτόγνωρο και για την γενιά μας και για την προηγούμενη γενιά. Η ένταση με την οποία χτυπάει η πανδημία όλο τον κόσμο δεν αμφισβητείται από κανέναν. Το γεγονός ότι στο πρώτο κύμα η Ελλάδα τα πήγε πολύ καλά νομίζω ότι αυτό πια το συνομολογούμε όλοι. Τώρα, ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα που φάνηκε ότι αιφνιδιαστήκαμε από το δεύτερο κύμα το οποίο είναι πιο έντονο από το πρώτο, και πάλι θα σας έλεγα ότι τα αριθμητικά δεδομένα δείχνουν ότι δεν είμαστε στη χειρότερη κατάσταση. Εχθές ο πρωθυπουργός είχε μια τηλεδιάσκεψη με τις χώρες που αντιμετώπισαν επιτυχώς μέχρι στιγμής την υγειονομική αυτή κρίση, με την Αυστρία, τη Δανία, τη Νορβηγία, την Αυστραλία και το Ισραήλ. Και εκεί νομίζω ότι έγινε κατανοητό απ’ όλους ότι οι επόμενες ημέρες είναι πολύ κρίσιμες και εδώ ερχόμαστε στο σημείο της ατομικής ευθύνης.
Φαίνεται ότι υπάρχει μία κόπωση, μια κούραση σε επίπεδο πληθυσμού αλλά δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο και μέχρι να έχουμε μια πιο πλήρη και αποτελεσματική θεραπεία της ασθένειας, του ιού. Μέχρι τότε θα πρέπει να τηρούμε αυστηρά τις παραινέσεις της επιστημονικής κοινότητας και για την μάσκα και για την κοινωνική αποστασιοποίηση να κρατούμε αποστάσεις και για τα μέτρα ατομικής υγιεινής. Εγώ κατανοώ την κόπωση, αλλά χρειάζεται όπως σας είπα συναίσθηση των ευθυνών και ιδιαίτερα από τα νεότερα παιδιά. Κι εγώ έχω παιδιά το καταλαβαίνω, το βιώνω, κατανοώ αυτή την πίεση, την ανάγκη εξόδου, βράζει το αίμα των νέων. Αλλά να θυμόμαστε ότι έχουμε και παππούδες, έχουμε και πιο ηλικιωμένα άτομα στο συγγενικό και φιλικό μας περιβάλλον που μπορεί να κινδυνεύουν από μία ανεύθυνη συμπεριφορά χαλάρωσης ή ψυχαγωγίας ή διασκέδασης πρόσκαιρης.
Τώρα, όσον αφορά την αξιωματική αντιπολίτευση νομίζω είναι κατώτερη των περιστάσεων η έντονη κριτική που ασκείται αυτή την ώρα. Δυστυχώς, επειδή δεν έχει ανακάμψει δημοσκοπικά ενάμιση χρόνο μετά τις εκλογές η αξιωματική αντιπολίτευση διολισθαίνει θα έλεγα σε λαϊκισμό, ενδίδει στον ιό του λαϊκισμού αυτές τις μέρες. Βλέπω την κριτική που ασκείται και τις ανεύθυνες συμπεριφορές από στελέχη της και όχι από οποιαδήποτε στελέχη, από ανθρώπους που διετέλεσαν υπουργοί στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, όπως ο κύριος Πολάκης, με τις αναρτήσεις που κάνει, με τις φωτογραφίες που δίνει στη δημοσιότητα, δείχνοντας ότι γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του τον νόμο, ότι είναι υπεράνω του νόμου, ότι δεν σέβεται τις παραινέσεις της ίδιας επιστημονικής κοινότητας και συμμετέχει σε τσιμπούσια, κάνει επισκέψεις ενώ όλα αυτά απαγορεύονται με βάση το lockdown που έχει κηρυχθεί σε όλη τη χώρα.

Τώρα επειδή εχθές δόθηκε μια συνέντευξη τύπου από τους νοσοκομειακούς γιατρούς της Λάρισας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και ξέρω ότι τα παρακολουθείται πάρα πολύ καλά όλα αυτά τα θέματα σχετικά με το δημόσιο σύστημα υγείας και τις αντοχές του και αυτό είναι ένα μείζον θέμα, τι θα γίνει στην περίπτωση που τα δύο νοσοκομεία της πόλης μας, για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο κύριε Χαρακόπουλε, δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση.

Κοιτάξτε κυρία Θεοδώρου, η αλήθεια είναι ότι πια η κατάσταση στη Λάρισα είναι δύσκολη. Εχθές άκουσα ότι είχαμε 164 νέα κρούσματα. Νομίζω ότι αναλογικά με τον πληθυσμό της πόλης συναγωνιζόμαστε τα κρούσματα της Θεσσαλονίκης όπου εχθές άκουγα ότι στη Θεσσαλονίκη το εν τρίτο του πληθυσμού μπορεί να είναι και ασυμπτωματικοί φορείς. Μιλούμε για τεράστια νούμερα. Άρα δικαιολογημένα υπάρχει ανησυχία για το τι θα γίνει όσον αφορά την ικανότητα των νοσοκομειακών ιδρυμάτων της πόλης να ανταπεξέλθουν στην πιθανή πίεση που μπορεί να υπάρξει το επόμενο διάστημα.
Θα σας έλεγα ότι βεβαίως υπάρχει ένα ζήτημα που έχει να κάνει με το εθνικό σύστημα υγείας, αλλά επειδή μ’ αρέσει να βλέπω πάντοτε μισογεμάτο το ποτήρι και όχι μισοάδειο θεωρώ ότι είναι θετικό το γεγονός ότι με αφορμή αυτή την κρίση όλοι συνειδητοποιούν πια την ανάγκη ενίσχυσης του εθνικού συστήματος υγείας, του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας και έχουνε γίνει πολύ σημαντικά βήματα σε αυτόν τον ενάμιση χρόνο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Εγώ κατανοώ την κριτική που ασκείται από διάφορες πλευρές, αλλά άκουσα με ιδιαίτερη ευχαρίστηση εχθές την καθηγήτρια την κυρία Κοτανίδου, την εντατικολόγο, να δίνει άριστα στους χειρισμούς της κυβέρνησης υπό την έννοια ότι για πρώτη φορά υπάρχει ανταπόκριση και έχουμε σχεδόν διπλασιασμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Από 557 μονάδες που παραλάβαμε τον Ιούλιο του 2019 σήμερα είμαστε στις 1.082 και θα παραδοθούν μέχρι τέλος του χρόνου άλλες 234 αν θυμάμαι καλά. Το ίδιο διάστημα ενισχύθηκε το υγειονομικό προσωπικό, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με κάπου 7.000 προσλήψεις και υπάρχει και δέσμευση του πρωθυπουργού ότι η πλειονότητα αυτών θα μονιμοποιηθούν. Προχθές, μάλιστα, κατατέθηκε τροπολογία σύμφωνα με την οποία από 200 προσλήψεις μονίμων που προβλέπονταν για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας να γίνουν 300, να προσληφθούν δηλαδή άλλοι 100 επιλαχόντες. Θέλω να πιστεύω δηλαδή ότι φτάνοντας στο μέσο ευρωπαϊκό όρο ΜΕΘ θα αντιμετωπίσουμε καλύτερα την υγειονομική κρίση σήμερα, αλλά κι αυτό μένει ως “προίκα” για την επόμενη μέρα γιατί κάποια στιγμή, πρώτα ο Θεός, θα ξεμπερδέψουμε, θέλω να πιστεύω όσο το δυνατόν συντομότερα από αυτήν την περιπέτεια. Αλλά ξέρετε, δεν πρέπει να κινδυνολογούμε απλά για να κερδίσουμε κάποιους πόντους αντιπολίτευσης. Χθες, επίσης, έγινε γνωστό ότι πριν την πανδημία χρειαζόταν πολλές φορές να περιμένουν ακόμα και 35 μέρες μέχρι να βρεθεί ΜΕΘ για κάποιον ο όποιος είχε οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα και χρειαζόταν την περίθαλψη σε ΜΕΘ. Πολλές φορές χρειαζόταν να κάνει τοn γύρο της Ελλάδας και υπήρχαν, θυμόσαστε, και περιστατικά που έχαναν τη ζωή τους στην προσπάθεια να βρουν ΜΕΘ. Αυτή τη στιγμή έχουμε κενές ΜΕΘ. Δεν το λέω για να καθησυχάσω, αντιθέτως σας λέω ότι πρέπει να έχουμε όλοι αυξημένο αίσθημα ευθύνης, αλλά νομίζω είναι ότι είναι ώρες ευθύνης και δε χρειάζεται να έχουμε κορώνες αντιπολίτευσης αυτή την ώρα, είναι ώρα σοβαρότητας και υπευθυνότητας.

Τώρα κύριε Χαρακόπουλε είναι πάρα πολλά αυτά που θέλω να σας ρωτήσω και σε σχέση με την κοινωνία και σε σχέση με τα εργασιακά, βέβαια ο χρόνος τρέχει…

Και οι επιπτώσεις και στην οικονομία είναι σοβαρές.

Τι θα γίνει με τα εργασιακά, οι εργαζόμενοι, τα σωματεία φοβούνται ότι θα αλλάξουν οι εργασιακές σχέσεις.

Κοίταξε κυρία Θεοδώρου, η κυβέρνηση καλείται να βαδίσει επί ξηρού ακμής. Ουσιαστικά αυτή την περίοδο της κρίσης, καλείται να διατηρήσει μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην προστασία της δημόσιας υγείας που είναι το μείζον, αλλά και την προσπάθεια να μείνει όρθια η οικονομία, να μην καταρρεύσει η οικονομία, να κρατήσουμε ζωντανές τις επιχειρήσεις, να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Νομίζω ότι και στον τομέα της οικονομίας, πάρα τις δυσκολίες, παρά την ύφεση που είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια, η προεργασία που έγινε το προηγούμενο διάστημα είναι αυτή που δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να έχει αντοχές, να έχει πυρομαχικά για να στηρίζει αυτή τη δύσκολη στιγμή την οικονομία και κρατάει και εφεδρείες γιατί μπορεί να χρειαστεί και στο μέλλον. Ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει το εμβόλιο. Αν υπάρχει καθυστέρηση και χρειαστεί και την άνοιξη να έχουμε πάλι ξανά περιοριστικά μέτρα θα πρέπει να έχουμε την οικονομική δυνατότητα και τότε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία. Αλλά νομίζω ότι η αναβάθμιση που υπήρξε από τον πιστοληπτικό οίκο αξιολόγησης Moody’s τις προηγούμενες ημέρες είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης προς την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.
Κατανοώ την ανασφάλεια που σε πολλούς εργαζόμενους, σε πολλούς επιχειρηματίες ή μικρομεσαίους επιχειρηματίες μπορεί να υπάρχει, αλλά η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Στο δεύτερο αυτό κύμα της πανδημίας ανακοινώθηκαν μέτρα που σχεδόν αγγίζουν τα τρεισήμισι δισεκατομμύρια ευρώ. Δόθηκαν τα 800 ευρώ και οι ασφαλιστικές εισφορές για όλους τους εργαζόμενους που αναστέλλουν την εργασία τους. Υπάρχει επέκταση των επιδομάτων ανεργίας για άλλους δύο μήνες και επιπλέον, δίνεται και μια έκτακτη βοήθεια 400 ευρώ για μακροχρόνιους ανέργους που δεν έπαιρναν ταμείο ανεργίας. Υπάρχει αναστολή της καταβολής του ΦΠΑ για τις επιχειρήσεις. Έχουν, επίσης, δυνατότητα μετάθεσης πληρωμών, φορολογικών ή ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Υπάρχει το “κούρεμα” στα ενοίκια των επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση και αναστέλλουν τις εργασίες τους ή και στις οικίες που νοικιάζουν εργαζόμενοι που τελούν σε πρόγραμμα αναστολής. Οι Δήμοι, όπως ξέρετε, ενισχύονται με 60 εκατομμύρια ευρώ για να υπάρχει απαλλαγή των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα δημοτικά τέλη -και εδώ η πολιτεία κάνει νομίζω το καθήκον της. Θα υπάρχει επιδότηση επιχειρήσεων στον πολιτισμό γιατί και οι άνθρωποι του πολιτισμού πλήττονται. Θα υπάρχει επιδότηση για κάθε θέση θεάτρου, αν θυμάμαι καλά 10 ευρώ, και για κάθε θέση σε cinema 4 ευρώ.
Γενικώς, η κυβέρνηση προσπαθεί να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να στηρίξει αυτή την ώρα την πραγματική οικονομία να μπορέσει να σταθεί όρθια, έτσι ώστε βγαίνοντας από την υγειονομική κρίση να υπάρξει μία εκτίναξη. Και νομίζω ότι το γεγονός ότι σ' αυτές τις συνθήκες της πανδημίας έχουμε αύξηση και των καταθέσεων στην χώρα -θυμόσαστε ότι κάποτε όλοι θα βγάζανε και τα βάζανε στο στρώμα όπως λέγανε τα ρεπορτάζ των εφημερίδων- δείχνει νομίζω, σε συνδυασμό με την ψήφο εμπιστοσύνης από το Οίκο Moody’s ότι, πρώτα ο Θεός, βγαίνοντας από αυτή την πανδημία, υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να έχουμε ένα ταχύτερο άλμα οικονομικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με το ταμείο ανάπτυξης που θα υπάρξει από την ΕΕ.

Ήθελα και έχουμε μόνο 2 λεπτά στη διάθεσή μας να μιλήσουμε και για τα ελληνοτουρκικά. Μία κουβέντα σας παρακαλώ.

Εκεί έχουμε μία ελπίδα ότι η κανονικότητα η οποία θα επέλθει στην Αμερική με την εκλογή Μπάιντεν θα μπορέσει να λειτουργήσει υπέρ των ελληνικών συμφερόντων υπό την έννοια ότι θα υπάρξει μία σταθερότητα και κανονικότητα. Αλλά να μην έχουμε αυταπάτες ότι θα έχουμε θαύματα γιατί πολλές φορές στο παρελθόν υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες. Όταν εξελέγη ο Κάρτερ πιστεύαμε ότι θα λυθεί αυτομάτως το Κυπριακό. Ο Μπάιντεν είναι καλός γνώστης των θεμάτων στην ανατολική Μεσόγειο, βρίσκεται κοντά στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, γνωρίζει τις ελληνικές θέσεις και την αξία που έχει το “οικόπεδο” που λέγεται Ελλάδα, αλλά σίγουρα η Αμερική θα θελήσει να κρατήσει στο “δυτικό μαντρί” εντός εισαγωγικών την Τουρκία -δεν θα θέλει να γίνει η Τουρκία ένα νέο Πακιστάν ή ένα νέο Ιράν. Αυτό βεβαίως δεν πρέπει να γίνει με υποχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα. Θα πρέπει να γίνει αυτό κατανοητό προς κάθε κατεύθυνση κι εμείς θέλουμε μία Τουρκία που θα έχει ευρωπαϊκό, δυτικό προσανατολισμό, δεν θέλουμε ένα γείτονα που θα είναι ένα ανεξέλεγκτο θεοκρατικό καθεστώς, προς την κατεύθυνση του οποίου δυστυχώς φαίνεται ότι κινείται η Τουρκία αυτή την ώρα. Αλλά αυτό δεν πρέπει να γίνει σας λέω με υποχωρήσεις στα εθνικά μας θέματα. Η Ελλάδα επιδιώκει ειρήνη και σταθερότητα και καλή γειτονία και εκεί θα πρέπει να επιμείνουμε.

Κύριε Χαρακόπουλε θέλω να σε ευχαριστήσω πάρα πολύ και να έχουμε την ευκαιρία τουλάχιστον στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας να κάνουμε μια πιο αναλυτική συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά. Κάνατε και μία ερώτηση προς τους κύριους Χρυσοχοΐδη και Μηταράκη για πιθανό κτύπημα τζιχαντιστών. Έχουμε πολλά πράγματα να πούμε. Να μας υποσχεθείτε ότι στη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας να τα πούμε.

Στη διάθεσή σας κυρία Θεοδώρου.

Ωραία σας ευχαριστούμε να είστε καλά. Γεια σας.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/IhctImgLobw

Read more...

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου στην εκπομπή της TRT «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα» και στον δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Πολύζο

Μαξιμος TRT

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2020

 

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην εκπομπή της TRT «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα»
και στον δημοσιογράφο κ. Σωτήρη Πολύζο

Να υποδεχθούμε τον πρώην υπουργό, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στο νομό της Λάρισας, τον κ. Χαρακόπουλο. Γεια σας κ. Χαρακόπουλε.

Καλησπέρα κ. Πολύζο.

Βλέπαμε και λίγο πριν το φιλμάκι που μόλις κυκλοφόρησε από το ΣΥΡΙΖΑ εάν μπορούμε να σας εμπιστευθούμε, που δείχνει μια σειρά από αντιφάσεις του ιδίου του Πρωθυπουργού και υπουργών του όχι μόνο σε σχέση με τα lockdown αλλά και με το αν κερδήθηκε η μάχη και στον τουρισμό και υγειονομικά. Οι απαντήσεις νομίζουν υπάρχουν σε όλους μας. Κυρίως όμως υπάρχει όλη αυτή η αγωνία, ο φόβος, η ανασφάλεια απ’ τους ίδιους τους υγειονομικούς ότι δεν είναι έτοιμο για αυτό που ζούμε αυτές τις μέρες το εθνικό σύστημα υγείας. Δεν υπάρχει ευθύνη και πού υπάρχει αυτή η ευθύνη αν δε θωρακίστηκε έτι περαιτέρω;
Κοιτάξτε κ. Πολύζο είναι λυπηρό ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ για πολλοστή φορά βρίσκεται θετικός στον “ιό του λαϊκισμού”. Το διαπιστώνουμε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας με την ανεύθυνη στάση που κρατά και ο αρχηγός του και επώνυμα στελέχη του που είχαν και θέσεις ευθύνης, όπως ο κ. Πολάκης, αναπληρωτής υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, ο οποίος χθες διένειμε μέσω των λογαριασμών του κοινωνικών δικτύων φωτογραφίες σε τραπέζι με φίλους και γνωστούς του, δείχνοντας ότι αυτός είναι υπεράνω των νόμων, αψηφώντας τις πρόνοιες της πολιτείας για να αποφύγουμε την περαιτέρω μετάδοση του ιού και την επιδείνωση της κατάστασης.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ζούμε μια καμπή της πανδημίας, μια υγειονομική κρίση πρωτόγνωρη, μια πανδημία που όμοιά της είχε να ζήσει ο πλανήτης εδώ και έναν αιώνα από την ισπανική γρίπη του 1918. Φαίνεται ότι το δεύτερο κύμα είναι πιο θανατηφόρο, πιο ισχυρό, πιο επικίνδυνο. Άρα, λοιπόν, χρειάζεται υπευθυνότητα και υπομονή από πλευράς των πολιτών. Εγώ κατανοώ ότι οι πολίτες έχουν κουραστεί από το πρώτο κύμα και το γεγονός ότι μετρούμε πια αρκετούς μήνες στους οποίους είμαστε αναγκασμένοι να λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα, προφυλάξεις για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πανδημία. Αλλά χρειάζεται να το κάνουμε για να δώσουμε πολύτιμες ανάσες στο εθνικό σύστημα υγείας. Ακούω την κριτική, καλοπροαίρετη πιστεύω από τους δημοσιογράφους, κακόπιστη επιτρέψτε μου να πω από την αξιωματική αντιπολίτευση…

Μα δεν είναι μόνο από τους δημοσιογράφους γιατί εσείς μου απαντήσατε για τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά η κατάσταση στη δημόσια υγεία επισημαίνεται ως πέρα από οριακή, ως πολύ δύσκολη από τους ίδιους τους υγειονομικούς.

Εγώ δεν είπα ότι είναι εύκολη…

Δεν μπορεί να προέρχονται από τις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω ότι η κριτική τους γίνεται πέρα από τις κομματικές γραμμές. Κι αυτό είναι πανελλαδικό ξέρετε. Δεν είναι στη Θεσσαλία ή στην Αττική.

Κύριε Πολύζο επιτρέψτε μου για να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και οι τηλεθεατές -γιατί πολλές φορές και οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών παρατάξεων από το χώρο της υγείας, καλώς ή κακώς, έχουν πολιτικές απόψεις και υποστηρίζουν αυτές τις απόψεις- να πω ότι πράγματι τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα στο εθνικό σύστημα υγείας, αλλά ας γνωρίζουν ότι πριν ενάμιση χρόνο, πριν δεκαπέντε μήνες όταν η κυβέρνηση αυτή κλήθηκε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας η Ελλάδα είχε μόλις 557 κλίνες Μ.Ε.Θ. (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), από τις χαμηλότερες, αν όχι η τελευταία σε επίπεδο ΕΕ και μέσα σε 15 μήνες έχουμε φτάσει στις 1046 ΜΕΘ. Ο στόχος είναι να περάσουμε τις 1200 φτάνοντας έτσι το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Στην αναλογία του πληθυσμού...

Στο διάστημα επίσης των δεκαπέντε αυτών μηνών κ. Πολύζο, να γνωρίζουν οι τηλεθεατές μας ότι έγιναν 7.000 προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού για να ενισχυθεί το εθνικό σύστημα υγείας. Ο πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί ότι η πλειονότητα αυτών θα μείνει ως προίκα στο εθνικό σύστημα υγείας και μετά το πέρας της πανδημίας.

Θα διατηρηθούν λέτε και μετά τη διετία.

Ναι. Η πλειονότητα αυτών. Και επίσης να γνωρίζουν οι τηλεθεατές μας ότι με τροπολογία άλλαξε ο διαγωνισμός που τρέχει για την πρόσληψη 300 γιατρών για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Ήταν να προσληφθούν 200 και θα προσληφθούν και άλλοι 100 επιλαχόντες άμεσα για να ενισχυθούν οι Μ.Ε.Θ. Προφανώς τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα, σας είπα. Η αλήθεια είναι αυτή. Και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες οι άνθρωποι που εργάζονται στο εθνικό σύστημα υγείας -ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, καθαρίστριες όλοι όσοι υπηρετούν αυτή τη στιγμή το εθνικό σύστημα υγείας. Τους ακούω με σεβασμό και την κριτική που πολλές φορές μπορεί να είναι και υπερβολική, όπως είπα. Αυτοί νομιμοποιούνται απόλυτα να ασκήσουν κριτική. Αλλά νομίζω είναι υπερβολικό να το ακούω αυτό από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα περίμενα μεγαλύτερη υπευθυνότητα από αυτούς που άσκησαν επί τεσσερισήμισι χρόνια τη διακυβέρνηση στη χώρα και παρέδωσαν την κατάσταση την οποία σας περιέγραψα νωρίτερα.

Να σας πω κάτι. Μας λέει μόλις ένας τηλεθεατής, ούτε συνδικαλιστής ούτε γιατρός. Λέει κάτι που το υπαγορεύει η κοινή λογική. Λέτε τι κλίνες παραλάβατε, σαν να ήρθατε για πρώτη φορά στην εξουσία, σαν να είσαστε ο Βαρουφάκης ξαφνικά που βρέθηκε στην εξουσία. Μα εσείς τι κλίνες παραδώσατε στις Μ.Ε.Θ. στον ΣΥΡΙΖΑ για να τον εγκαλείτε που παρέδωσε 500 σε εσάς; Δεν ήσασταν εσείς που παραδώσατε το 2015 την εξουσία στον ΣΥΡΙΖΑ;

Βεβαίως.

Ο κ. Σαμαράς δεν ήταν Πρωθυπουργός;

Βεβαίως.

Η Νέα Δημοκρατία από τη μεταπολίτευση και δώθε δεν έχει κυβερνήσει κάμποσες φορές;

Κύριε Πολύζο εγώ σας είπα ότι υπάρχει κανείς που είναι αναμάρτητος; Αλλά προσπαθώ να πω ότι δεν είναι αναμάρτητος ο ΣΥΡΙΖΑ. Μας έδωσε δείγματα γραφής…

Ακόμη κι αυτές οι 150..

Αυτήν την ώρα δεν είναι ώρα απολογισμού ευθυνών...

Μισό λεπτό. Ακόμη κι αυτές τις 150 γιατί δεν τις κάνατε αφού λέτε ότι στόχος είναι να φτάσετε τις 1.200;

Σας λέω ότι σήμερα, αυτήν την ώρα…

Γιατί αυτές οι 150 δεν γίναν στο μεσοδιάστημα από την προηγούμενη καραντίνα μέχρι τώρα;

Μα σας απάντησα ήδη κ. Πολύζο. Το επαναλαμβάνω...
Λέτε ότι στόχος είναι να φτάσουμε στις 1.200.

Από τις 557 κλίνες που παραλάβαμε αυτήν την ώρα που μιλούμε έχουμε 1.046. Είναι σχεδόν διπλάσιες.

Ναι. Λέω οι 150 μέχρι να φτάσουμε τις 1.200 που είναι ο στόχος σας γιατί δεν γίνονται έστω και τώρα στο και πέντε;

Μα και αυτήν την ώρα που μιλάμε γίνονται κ. Πολύζο. Βρίσκονται σε εξέλιξη.

Γίνονται;

Αλλά αυτά δεν γίνονται από την μία μέρα στην άλλη. Και κυρίως όπως σας είπα...

Πάντως να το πούμε γιατί είναι στοιχείο του ρεπορτάζ. Μισό λεπτό να το δώσω γιατί ως στοιχείο του ρεπορτάζ επειδή γίνεται αυτή η κουβέντα να πούμε ότι ήδη σε ANIMUS και Ιασώ αξιοποιούνται αυτή τη στιγμή 8 κλίνες. Περάσαμε και στον ιδιωτικό τομέα, διότι δεν επαρκούν στον δημόσιο. Το λέμε για να καταλάβετε πόσο οριακή είναι η κατάσταση. Το μετέδωσε πριν ο Γιώργος Λαμπράκης, ένας Λαρισαίος είναι διασωληνωμένος στο νοσοκομείο του Βόλου. Θα πηγαίνουν από νοσοκομείο σε νοσοκομείο οι άνθρωποι. Δυστυχώς είναι δύσκολο.

Το πρόβλημα είναι πολύ πιο έντονο στη Β. Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη απ’ ότι άκουγα νωρίτερα κι εγώ στα πανεθνικά δίκτυα, ότι είναι οριακές οι καταστάσεις και δεν μπορούν πια τα νοσηλευτικά ιδρύματα να φιλοξενούν άλλους ασθενείς από Covid. Άρα, αυτό αναδεικνύει πέραν της όποιας κριτικής μπορεί να κάνει η αντιπολίτευση και όποιος άλλος καλοπροαίρετα θέλει στην κυβέρνηση -εγώ παρέθεσα τα δεδομένα και την προσπάθεια την οποία γίνεται- ότι πρέπει να αντιληφθούμε όλοι το μέγεθος της ευθύνης που έχουμε. Να σταθούμε με υπευθυνότητα απέναντι σε αυτήν την πανδημία. Δεν χωρούν ούτε συνωμοσιολογίες, ούτε ανεύθυνες πράξεις, πόσο δε μάλλον από πολιτικά πρόσωπα όπως ο κ. Πολάκης, από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και από κανέναν που θα ήθελε να εμφανιστεί ως αρνητής μάσκας γιατί βλέπω τις τελευταίες μέρες να επιχειρείται να δημιουργηθεί κι ένα αντι-κορωναϊκό μέτωπο, όπως υπήρχε κάποτε ένα αντιμνημονιακό μέτωπο που τόσο ακριβά το πλήρωσε η χώρα μας την προηγούμενη δεκαετία. Ας σοβαρευτούμε όλοι, ας αντιληφθούμε το μέγεθος της κρίσης. Ας ασκήσουμε κριτική στην κυβέρνηση. Η κυβέρνηση καλό είναι να ακούει, επίσης, την φωνή του κόσμου. Πολλές φορές μπορεί να είναι αυστηρή και άκαιρη, πολλές φορές μπορεί να είναι εύστοχη ως προς αυτά που τίθενται...

Εκεί θα σας πάω. Θα σας πάω στον κόσμο …

Καλό είναι, λοιπόν, να έχουμε ανοιχτά τα μάτια και τα αυτιά να ακούμε και να γίνονται και οι διορθωτικές κινήσεις εκεί που πρέπει και να επισπεύδονται και τα αντανακλαστικά των υπουργείων εκεί που πρέπει πολλές φορές. Αλλά ας αντιληφθούμε, όμως, και το μέγεθος του κινδύνου που υπάρχει αυτήν την ώρα. Μιλούμε για 50 εκατομμύρια κρούσματα σε όλον τον κόσμο, 1.300.000 έχουν καταλήξει από τη νόσο του κορωναϊού, έχουνε χάσει τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και νέοι άνθρωποι. Ας μην υποτιμά κανείς, λοιπόν, τον κίνδυνο. Από κει και πέρα οι συνέπειες δυστυχώς είναι και στην οικονομία.

Πάμε στην οικονομία, κύριε υπουργέ, επειδή μιλήσατε για τον κόσμο και δεν έχετε διαρρήξει τις σχέσεις σας με τον κόσμο. Πώς θα μπορούσε να γίνει όταν αυτός ο κόσμος επί πόσες θητείες σας έχει πρώτο; Πολλές.

Τον τιμώ και προσπαθώ να ορθοτομώ κι εγώ τον λόγο της αλήθειας για να μπορώ να τους κοιτάζω στα μάτια.

Ωραία. Τι σας λέει αυτός ο κόσμος λοιπόν για το πώς διαχειρίζεται τις επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία η κυβέρνηση; Πού βλέπει ελλείμματα; Πού βλέπει καλή μέριμνα; Γιατί φαντάζομαι σας κάνει κριτική και για τα δυο. Κι όπου βλέπει καλή μέριμνα κι όπου βλέπει ελλείμματα.

Κοιτάξτε κ. Πολύζο. Αναμφίβολα η υγειονομική κρίση αφήνει βαρύ αποτύπωμα και στην οικονομία. Πιστεύαμε όλοι ότι δεν θα είναι αυτής της τάξης η ύφεση, αλλά φαίνεται ότι διαψεύστηκαν οι προσδοκίες σε παγκόσμιο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Δυστυχώς, η κρίση θα αφήσει, όπως σας είπα, βαρύ αποτύπωμα. Η κυβέρνηση, όμως, από την πρώτη στιγμή έδειξε ότι έχει αντανακλαστικά και έγνοια για τον κόσμο της εργασίας και νομίζω ότι και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τώρα και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας από το Υπουργείο Οικονομικών ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ δείχνουν ότι υπάρχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Σήμερα υπήρχε σύσκεψη του Πρωθυπουργού μαζί με τις χώρες εκείνες που έδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας, την Αυστρία, τη Δανία, την Αυστραλία, τη Νορβηγία και το Ισραήλ. Ανακοινώθηκαν όπως ξέρετε τα μέτρα αυτά για τη στήριξη των εργαζομένων, οι οποίοι θα μπουν σε αναστολή εργασίας, 800 ευρώ με κάλυψη και των ασφαλιστικών τους εισφορών, επέκταση κατά δύο μήνες των επιδομάτων ανεργίας, ειδικό επίδομα για τους μακροχρόνιους ανέργους. Κάπου 130 χιλιάδες μακροχρόνιοι άνεργοι θα λάβουν 400 ευρώ ως έκτακτη ενίσχυση. Βεβαίως, πάνε πιο πίσω οι ασφαλιστικές, φορολογικές εισφορές για τις επιχειρήσεις οι οποίες αναστέλλουν την εργασία τους. Υπάρχουν μια σειρά από μέτρα στήριξης. Δόθηκαν, είδα χθες, 60 εκατομμύρια από το Υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους προκειμένου να μην χρειάζεται να καταβάλλουν δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις οι οποίες τελούν υπό αναστολή εργασίας. Συνεχίζεται το «Συνεργασία». Έχουμε την έκπτωση ενοικίου, όπως θυμόσαστε...

Καλά αυτό δεν έχει και καμιά σπουδαία επιτυχία. Τα νούμερα δείχνουν ότι το «Συνεργασία» δεν έχει καμιά φοβερή επιτυχία. Οι επιστρεπτέες είχαν, άλλα προγράμματα είχαν.

Επίσης υπάρχει και η επιστρεπτέα προκαταβολή, όπως είπατε, με ελάχιστο ποσό τα 2.000 ευρώ. Υπάρχει έκπτωση κατά 40% στο ενοίκιο για τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους οι οποίοι μπαίνουν σε καθεστώς αναστολής και για να καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος της απώλειας εισοδήματος από τους ιδιοκτήτες θα δοθεί όπως ξέρετε απευθείας το 50% αυτής της απομείωσης. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια για να στηριχθεί και να μείνει όρθια και η οικονομία να μην καταρρεύσει. Νομίζω το ότι κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση το επιβεβαίωσε και ο οίκος Moody’s ο οποίος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης, αναβαθμίζοντας την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα “θερμόμετρο αξιοπιστίας” της ελληνικής οικονομίας και της προσπάθειας που γίνεται κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Και να βάλει κι η Παναγιά που είναι εδώ ανάμεσά μας, ανάμεσα σε σας και σε μένα, να βάλει το χέρι της. Ευχαριστούμε κ. Υπουργέ. Να ’στε καλά.

Να είστε καλά. Καλή συνέχεια.

Γεια σας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=MRK3DnbghZERead more...