Menu
A+ A A-

 ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΩΝ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΑΝΤΙΚΑΡΚΙΝΙΚΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι καρκινοπαθείς συμπολίτες μας από την έλλειψη αντικαρκινικού φαρμάκου με συνέπεια να αναβάλλονται προγραμματισμένες θεραπείες τους σε δημόσια νοσοκομειακά ιδρύματα και να ελλοχεύουν αυξημένοι κίνδυνοι για την ευαίσθητη υγεία των ασθενών.

Την σοβαρότητα του ζητήματος αναδεικνύει ο τοπικός τύπος (εφημερίδα Ελευθερία, 16.04.2025) όπου αναφέρεται ότι η έλλειψη για τον αντικαρκινικό παράγοντα 5-FU (5- φθοριοουρακίλη), ο οποίος χρησιμοποιείται ως βάση για την παρασκευή θεραπευτικών σχημάτων πολλών τύπων καρκίνου, έχει προκαλέσει την αναβολή θεραπειών καρκινοπαθών ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Τα αποθέματα του νοσοκομείου έχουν τελειώσει και η αναζήτηση στην ευρύτερη αγορά για την εξεύρεση του φαρμάκου από τους ασθενείς, έχει αποβεί μέχρι στιγμής άκαρπη, καθώς η έλλειψή του φαίνεται να είναι γενικευμένη.

Η ουσία του όλου θέματος έγκειται στο ότι οι ασθενείς με διάφορες μορφές καρκίνου, που παρακολουθούνται και λαμβάνουν χημειοθεραπευτική αγωγή σε τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο εξυπηρετεί καθημερινά δεκάδες περιστατικά, αναγκάζονται να αναβάλλουν, χωρίς υπαιτιότητά τους, τις θεραπείες τους για άγνωστο χρονικό διάστημα, με επιπτώσεις στην ήδη βεβαρημένη υγεία τους. Συνεπώς οι ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος θα πρέπει να είναι άμεσες, ώστε να αποκατασταθεί η δέουσα ανταπόκριση απέναντι στην ευαίσθητη αυτή κατηγορία των συμπολιτών μας.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Που οφείλεται η έλλειψη του αντικαρκινικού φαρμάκου πανελλαδικώς; Υπάρχουν ευθύνες και αν ναι θα αναζητηθούν;
  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να διευθετηθεί άμεσα το θέμα που έχει ενσκήψει με την έλλειψη του εν λόγω φαρμάκου, γεγονός το οποίο επηρεάζει την θεραπευτική αγωγή καρκινοπαθών συμπολιτών μας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας;
  2. Τιθα πράξετε για να μην επαναληφθούν αντίστοιχα φαινόμενα έλλειψης φαρμάκων;

 

Αθήνα,16 Απριλίου 2025

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΑΥΤΟΨΙΑ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗ ΡΙΓΑΝΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΑΥΤΟΨΙΑ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗ ΡΙΓΑΝΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Να αξιολογηθούν τα προβλήματα στην καλλιέργεια της ρίγανης που δημιουργήθηκαν από τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες του περυσινού καλοκαιριού στη Θεσσαλία και να υπάρξουν διαδικασίες για αποζημιώσεις παραγωγών, ζητούν τρεις αγροτικοί συνεταιρισμοί του νομού Λάρισας.

Πιο συγκεκριμένα, σε υπόμνημά τους αναφέρουν ότι το προηγούμενο καλοκαίρι, με τις ιδιαίτερα ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν, δημιουργήθηκε πρόβλημα στην καλλιέργεια της ρίγανης και οι παραγωγοί βρίσκονται σε αναστάτωση. Η ρίγανη είναι πολυετές φυτό το οποίο αξιοποιεί κυρίως μη αρδευόμενα εδάφη και απαιτεί χαμηλές εισροές. Αυτά τα χαρακτηριστικά, καθώς και το αυξημένο ενδιαφέρον που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια από ευρωπαϊκές άλλα και νέες αναδυόμενες αγορές, την καθιστούν μια ελκυστική καλλιέργεια για τους αγρότες, που αντικαθιστά με επιτυχία τα σιτηρά. Στην Θεσσαλία καλλιεργείται κυρίως στους νομούς της Λάρισας και της Μαγνησίας σε εκτάσεις που κυμαίνονται περί τα 25.000 στρέμματα.

Το ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι ότι τα φυτά που σπάρθηκαν από το 2021 έως το 2023 δεν εκβλάστησαν φέτος την άνοιξη σε σημαντικό ποσοστό, όπως θα έπρεπε μετά την περίοδο του ληθάργου. Τα αίτια αποδίδονται στην επίδραση των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών του περυσινού καλοκαιριού, καθώς οι σπορές που πραγματοποιήθηκαν το φθινόπωρο του 2024, δεν παρουσιάζουν πρόβλημα.

Οι τρεις συνεταιρισμοί (Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη, Αγροτικός Συνεταιρισμός Κιλελέρ, Γεωργικός Συνεταιρισμός Χάλκης “η Αλληλεγγύη”) ζητούν την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πολιτεία, ώστε ο καθ’ ύλην αρμόδιος Οργανισμός, ο ΕΛΓΑ, να πραγματοποιήσει επισκέψεις στις εν λόγω καλλιέργειες, να εξετάσει το πρόβλημα, να διαπιστώσει το μέγεθός του και να προβεί σε αποζημίωση των παραγωγών. Όπως τονίζουν, οι ενέργειες πρέπει να είναι άμεσες, ώστε οι παραγωγοί που αντιμετωπίζουν το ζήτημα να μπορούν να προγραμματίσουν την παραγωγή τους, καθώς πολύτιμος χρόνος έχει ήδη παρέλθει.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να εξεταστούν άμεσα οι ζημιές από τις έντονες ξηροθερμικές συνθήκες του περυσινού θέρους στις καλλιέργειες ρίγανης στη Θεσσαλία, που επισημαίνουν τρεις συνεταιρισμοί αγροτών της Λάρισας, προκειμένου να αποζημιωθούν δίκαια οι πληγέντες παραγωγοί πού βρίσκονται σε απόγνωση;

Αθήνα,10 Απριλίου 2025

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Ανάγκη αύξησης των θέσεων απασχόλησης ανέργων 55+ετών


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους Υπουργούς:
Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Εσωτερικών

Θέμα: «Ανάγκη αύξησης των θέσεων απασχόλησης ανέργων 55+ετών»

Κύριοι Υπουργοί,
Τεράστιες είναι οι αντιδράσεις αλλά και η απογοήτευση στην πλειοψηφία των Δήμων της χώρας, που έμειναν «εκτός» του πολυαναμενόμενου προγράμματος απασχόλησης ανέργων 55+ ετών, βρίσκοντας «κλειστή» την πλατφόρμα της Δ.ΥΠ.Α. για τις 6.000 διαθέσιμες θέσεις εργασίας.
Την ίδια στιγμή, με Δελτίο Τύπου της 28ης Μαρτίου 2025, ο Διοικητής της ΔΥΠΑ επιχαίρει για την υπερκάλυψη των 6.000 θέσεων σε διάστημα 2 εβδομάδων, που στην πράξη απέκλεισε την πλειοψηφία των Δήμων της χώρας, αφενός από ένα
«πρόγραμμα ανάσα» για την αντιμετώπιση ζητημάτων καθημερινότητας αφετέρου κοινωνικής συνοχής, καθώς δίνει τη δυνατότητα απασχόλησης σε μια ηλικιακή ομάδα ανέργων με ελάχιστες δυνατότητες απασχόλησης στην αγορά εργασίας.
Οι πληροφορίες μάλιστα κάνουν λόγο για τα 2/3 των Δήμων της χώρας να έχουν μείνει εκτός και μόλις 3.800 από τις συνολικά 6.000 διαθέσιμες θέσεις να έχουν καλυφθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ως γνωστόν, η ενεργοποίηση του προγράμματος έχει πράγματι απορροφήσει τα τελευταία χρόνια χιλιάδες ανέργους αυτού του ηλικιακού εύρους σε όλη την επικράτεια, καθιστώντας τους από οικονομικά ευάλωτους και κοινωνικά απόμαχους και απομονωμένους, σε παραγωγικά κομμάτια του κοινωνικού συνόλου.
Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Συνοχής κ. Νίκη Κεραμέως και στον Διοικητή της ΔΥΠΑ κ. Σπύρο Πρωτοψάλτη, το πρόβλημα δημιουργήθηκε:
αφενός εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού θέσεων, που προβλέφθηκαν, όταν μόνον οι ανάγκες των δήμων ξεπερνούν, σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, τις
10.000 θέσεις απασχόλησης, στοιχείο για το οποίο έγκαιρα η ΚΕΔΕ είχε ενημερώσει το προηγούμενο διάστημα
αφετέρου, εξαιτίας του γεγονότος ότι το πρόγραμμα απευθυνόταν σε πολύ μεγάλο αριθμό δημόσιων φορέων και οργανισμών, που διεκδικούσαν τις εν λόγω 6.000 θέσεις εργασίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας σκληρός ανταγωνισμός
«first come first served».

Ένα τέτοιο πρόγραμμα όμως θα πρέπει να διασφαλίζει από τον μικρότερο μέχρι τον μεγαλύτερο Οργανισμό μια δίκαιη, αναλογική και αξιοκρατική κατανομή θέσεων διευκολύνοντας τους δικαιούχους φορείς - ΟΤΑ στην περιγραφή και αίτηση των θέσεων και όχι να δημιουργεί ανταγωνιστικές σχέσεις «αλόγων ιπποδρόμου» για το ποιος θα φτάσει πρώτος στον νικητήριο τερματισμό των πολυπόθητων θέσεων, δημιουργώντας ξεκάθαρα αποκλεισμούς, προστριβές και διακρίσεις μέσα στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Στην πράξη η κατάσταση είναι ασφυκτική για τους μικρούς περιφερειακούς, τους μικρούς ορεινούς, παραμεθόριους και μικρούς νησιωτικούς Δήμους της χώρας, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι:
με τις αυξημένες ανάγκες για τη διαχείριση της καθημερινότητας (αποκομιδή σκουπιδιών, καθαριότητα, αναγκαίες συντηρήσεις)

την ίδια στιγμή, που οι συνταξιοδοτήσεις υπαλλήλων αυξάνουν, το πρόγραμμα κινητικότητας αποσύρει δυναμικό υπαλλήλων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ έχει «παγώσει» και το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας.
Μάλιστα η «αρχιτεκτονική» του προγράμματος, που προβλέπει ότι ο κάθε Δήμος μπορεί να αξιοποιήσει έως το 15% του μόνιμου προσωπικού του, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους μικρούς περιφερειακούς, ορεινούς και νησιωτικούς δήμους, όπου ο αριθμός των εργαζομένων είναι πολύ περιορισμένος, συνεπαγόμενη ελάχιστες επιπλέον θέσεις εργασίας, που δεν επαρκούν για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών.
Μιλώντας για την «αρχιτεκτονική» του προγράμματος, δυστοκία προκαλεί το γεγονός ότι οι Δήμοι, ενώ υποχρεούνται να καταβάλουν το 25% της αμοιβής των εργαζομένων και το 75% η ΔΥΠΑ, καλούνται στους προϋπολογισμούς να δεσμεύσουν το 100% της δαπάνης μισθοδοσίας τους.
Εξίσου σημαντική είναι και η κοινωνική διάσταση του προγράμματος αφού αποτελεί στην πράξη «την τελευταία ευκαιρία» απασχόλησης για μια ηλικιακή ομάδα ανέργων, που βρίσκονται αφενός σε μειονεκτική θέση στην αγορά εργασίας αφετέρου καλούνται να τακτοποιήσουν σημαντικές ασφαλιστικές ανάγκες μιας και πρέπει να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα ένσημα για τη συνταξιοδότησή τους.
Η χρησιμότητα και ο σκοπός αυτού του προγράμματος, μετατρέπεται σε σπουδαιότητα και ανάγκη σε περιοχές και σε δήμους της ελληνικής περιφέρειας, που ελλείψει βιομηχανικής, εμπορικής ή τουριστικής δραστηριότητας οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους σε μια ολοκληρωτική αδυναμία εξεύρεσης μιας θέσης εργασίας. Σε περιοχές που μαραζώνουν οικονομικά, αυτοί οι άνθρωποι που έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους εκεί, έχοντας δημιουργήσει οικογένειες, δεν μπορούν σε αυτήν τη φάση ζωής να αναζητήσουν επαγγελματικές προοπτικές μακριά από τον τόπο τους και η ένταξη τους σε ένα τέτοιο πρόγραμμα αποτελεί σανίδα σωτηρίας.
Η χθεσινή ανακοίνωση για επιπλέον 1000 θέσεις εργασίας μόνο για τους Δήμους της χώρας είναι σίγουρα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν επιλύει το πρόβλημα.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Θα υπάρξει άμεσος επανασχεδιασμός του προγράμματος με ουσιαστική αύξηση του αριθμού των δικαιούχων;
Πόσοι από το σύνολο των Δήμων της επικράτειας πρόλαβαν να καταθέσουν τα σχετικά αιτήματα πρόσληψης έως τις 28/03/2025 και πόσες από τις συνολικά 6.000 διαθέσιμες θέσεις δεσμεύτηκαν για τους Δήμους της χώρας;
Ποια είναι η αναλογία των ωφελουμένων 55+ ανά περιφέρεια, που κατέθεσαν επιτυχώς έως τις 28/03/2025;
Γιατί δεν ίσχυσε ένα πλαφόν διαθέσιμων-«κλειστών» θέσεων για τους Δήμους με βάση το 15% του μόνιμου προσωπικού τους, το οποίο αν δεν ζητούνταν, θα μπορούσε να επαναδιατεθεί;

Αθήνα, 04/04/2025

Οι ερωτώντες βουλευτές

1.Αραμπατζή Φωτεινή Βουλευτής Σερρών ΝΔ
2.Καράογλου Θεόδωρος Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΝΔ
3.Στυλιανίδης Ευριπίδης Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ
4.Χαρακόπουλος Μάξιμος Βουλευτής Λάρισας ΝΔ
5.Ανδριανός Ιωάννης Βουλευτής Αργολίδος ΝΔ
6.Κεδίκογλου Σίμος Βουλευτής Εύβοιας ΝΔ
7.Κόνσολας Μάνος Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ
8.Χρυσομάλλης Μιλτιάδης Βουλευτής Μεσσηνίας ΝΔ
9.Κατσανιώτης Ανδρέας Βουλευτής Αχαΐας ΝΔ
10.Μπαρτζώκας Αναστάσιος Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ
11.Βλάχος Γεώργιος Βουλευτής Α’ Ανατολικής Αττικής ΝΔ

Read more...

Αποσαφήνιση θεσμικού πλαισίου για ασφαλείς ψεκασμούς χωραφιών με drones

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποσαφήνιση θεσμικού πλαισίου για ασφαλείς ψεκασμούς χωραφιών με drones

Στην έκθεση Agrothessaly που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Λάρισα το ενδιαφέρον των αγροτών για εξοπλισμό που ενσωματώνει νέες τεχνολογίες και ευφυή συστήματα ήταν αυξημένο. Μια από τις τεχνολογίες που κίνησαν το ενδιαφέρον των παραγωγών για την χρήση τους στην γεωργία είναι τα drones και κυρίως η επέκταση της χρήσης τους για ψεκασμούς είτε σε μεγάλες καλλιέργειες είτε σε δενδροκαλλιέργειες.

Σύμφωνα με υπεύθυνους επιχειρήσεων που διαθέτουν drones στην εσωτερική αγορά, η έως σήμερα βασική τους χρήση είναι η χαρτογράφηση εδαφών και η τηλεπισκόπιση σε συνδυασμό με άλλα ευφυή συστήματα, με σκοπό την διευκόλυνση στη λήψη ορθότερων αποφάσεων στη διαχείριση των καλλιεργειών.

Ωστόσο, τελευταία παρατηρείται ένα συνεχώς αυξανόμενο ενδιαφέρον για τον ρόλο των drones και στην φυτοπροστασία. Τα ειδικά τους πλεονεκτήματα, όπως η εναέρια πρόσβαση σε δύσκολο για τροχοφόρα οχήματα ανάγλυφο, η ευκολία και η ταχύτητα των επεμβάσεων, καθώς και η ακρίβεια που παρέχουν λόγω των ψηφιακών συστημάτων που χρησιμοποιούν, τα καθιστούν ελκυστικά ως μέσα για την πραγματοποίηση αεροψεκασμών στις καλλιέργειες. Κατά τους υπέρμαχους της περαιτέρω αξιοποίησής τους, μάλιστα, η χρήση τους για ψεκασμούς μπορεί να επιφέρει οικονομικά, άλλα και περιβαλλοντικά οφέλη, συμβάλλοντας έτσι στην επίτευξη βασικών στόχων της ευρωπαϊκής ατζέντας για μια πιο “πράσινη” γεωργία.

Το ζήτημα, όμως, που γίνεται ολοένα και επιτακτικότερο με το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την χρήση τους ως ψεκαστικά μέσα στην αγροτική παραγωγή, είναι το σαφές θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα καθορίζει με λεπτομέρειες τις προϋποθέσεις χρήσης τους. Σύμφωνα με τον νόμο 4036/2012 οι αεροψεκασμοί στην χώρα μας δεν επιτρέπονται, πάρα μόνο για ειδικές περιπτώσεις (π.χ. ψεκασμοί για κουνούπια) και μετά από ειδική άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με επανδρωμένα αεροσκάφη. Για τα μη επανδρωμένα drones δεν υφίσταται συγκεκριμένο εθνικό, άλλα ούτε και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και το γεγονός αυτό δημιουργεί ένα “θολό τοπίο”, το οποίο δεν διασφαλίζει την ορθή χρήση τους και συνάμα εγκυμονεί κινδύνους τόσο για την δημόσια υγεία όσο και για το περιβάλλον.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να διασαφηνιστεί το θεσμικό πλαίσιο για την χρήση drones σε ψεκασμούς καλλιεργειών με διασφάλιση της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος;

Αθήνα, 3 Απριλίου 2025

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Εκτίναξη επιθετικών αγορών ακινήτων και επιχειρήσεων στις ακριτικές περιοχές από τουρκικά κεφάλαια που εμφανίζονται με τη μορφή Ελληνικών ή Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

Προς τους Υπουργούς

Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Ανάπτυξης
Δικαιοσύνης
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Εσωτερικών
Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής
Προστασίας του Πολίτη

ΘΕΜΑ: «Εκτίναξη επιθετικών αγορών ακινήτων και επιχειρήσεων στις ακριτικές περιοχές από τουρκικά κεφάλαια που εμφανίζονται με τη μορφή Ελληνικών ή Ευρωπαϊκών επιχειρήσεων»

Σύμφωνα με το άρθρο 24 του νόμου 1892/1990 «...ως παραμεθόριες περιοχές ορίζονται οι Νομοί Δωδεκανήσου, Έβρου, Θεσπρωτίας, Καστοριάς, Κιλκίς, Λέσβου, Ξάνθης, Πρέβεζας, Ροδόπης, Σάμου, Φλώρινας και Χίου, οι νήσοι Θήρα και Σκύρος, οι τέως Επαρχίες Νευροκοπίου του τέως Νομού Δράμας, Πωγωνίου και Κόνιτσας του τέως Νομού Ιωαννίνων, Αλμωπίας και Έδεσσας του τέως Νομού Πέλλης και Σιντικής του τέως Νομού Σερρών καθώς και οι τέως Κοινότητες Οθωνών, Μαθρακίου και Ερεικούσσης...».
Οι παραπάνω περιοχές στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου χαρακτηρίστηκαν ως «παραμεθόριες» και αντιμετωπίζονται ως «αμυντικές» περιοχές με προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε σύμφωνα με το ίδιο άρθρο «με πρόταση των Υπουργών Εξωτερικών, Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Προστασίας του Πολίτη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων...»
Διαχρονικά το δίκαιο που ίσχυε σχετικά με τις δικαιοπραξίες επί ακινήτων στις παραμεθόριες περιοχές, αποσκοπούσε στην κατοχύρωση της εθνικής ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Χώρας που υπερτερούν έναντι άλλων δημοσίων συμφερόντων ή ατομικών δικαιωμάτων πχ ΑΚ 281, εμπορικές ή επαγγελματικές μισθώσεις.
Νόμοι που επέβαλαν τους σχετικούς περιορισμούς στο παρελθόν ήταν το νομοθετικό διάταγμα 22/24.6.1927 και αργότερα ο α.ν. 1366/1938.
Μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το ΔΕΚ, το οποίο με την απόφαση του 305/87 της 30.5.1989 έκρινε ότι οι διατάξεις του α.ν. 1366/1938 έρχονταν σε αντίθεση με τα άρθρα 48, 52 και 59 της Συνθήκης ΕΟΚ περί ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων, ελευθερίας εγκατάστασης και ελευθερίας παροχής υπηρεσιών, ψηφίστηκε ο νόμος 1892/1990 που κατήργησε τον προηγούμενο 1366/1938. Ο νέος νόμος επαναπροσδιόρισε τις παραμεθόριες περιοχές και τις απαγορευμένες δικαιοπραξίες, διατηρώντας τους περιορισμούς τόσο για τους ημεδαπούς όσο και για τους αλλοδαπούς, αλλά αντιμετώπισε ενιαία τους ημεδαπούς, τους Ευρωπαίους πολίτες και τους ομογενείς διατηρώντας όμως για τους υπηκόους τρίτων χωρών σε ισχύ το ν.δ. 22/24.6.1927, δηλαδή οι περιορισμοί μπορούσαν να αρθούν μόνο με τη χορήγηση σχετικής αδείας.
Τα άρθρα 24 έως 32 του ν. 1892/1990 αντικαταστάθηκαν δυστυχώς το 2011 από ένα πρόχειρο και κακογραμμένο νομοθέτημα με το άρθρο 114 του νόμου 3978/2011 και αργότερα με το άρθρο 43 του νόμου 4278/2014 που βελτιώθηκε με το άρθρο τρίτο του νόμου 4126/2013 και άλλες διατάξεις.
Το ισχύον θεσμικό πλαίσιο περιορίζει τις απαγορεύσεις δικαιοπραξιών εν ζωή σε ακίνητα των παραμεθόριων περιοχών μόνο σε υπηκόους τρίτων χωρών εκτός ΕΕ και ΕΖΕΣ και προκρίνει τη θεωρία της έδρας έναντι της θεωρίας ελέγχου σχετικά με την ιθαγένεια ή ορθότερα την εθνικότητα. Αυτή η εξέλιξη επιτρέπει και διευκολύνει φυσικά πρόσωπα που φέρουν παράλληλα ευρωπαϊκή ιθαγένεια παρότι έχουν εθνικότητα τρίτης χώρας πχ τουρκική, ρωσική, κινεζική κλπ. ή Νομικά Πρόσωπα που έχουν δημιουργήσει έδρα στην Ελλάδα ή στην ΕΕ να μπορούν με ευκολία να αποκτούν ακίνητα ή εταιρικά μερίδια και μετοχές σε «παραμεθόριες και αμυντικές περιοχές» χωρίς πλέον να απαιτείται προηγούμενη απόφαση διοικητικής αρχής. Η νομοθεσία, η νομολογία και η «θεωρία της έδρας του νομικού προσώπου» που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια, έναντι της «θεωρίας ελέγχου» σύμφωνα με την οποία εξετάζονταν η ιθαγένεια μέχρι φυσικού προσώπου που ελέγχει το νομικό πρόσωπο που ίσχυε παλιότερα, καθίσταται εξαιρετικά επικίνδυνη για την ασφάλεια, την άμυνα και την δημογραφική θωράκιση της περιοχής, ιδιαίτερα στη Θράκη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Τα τελευταία χρόνια μας καταγγέλεται από συμβολαιογράφους, δικηγόρους, δημόσιους λειτουργούς αλλά και απλούς πολίτες, ότι έχουν πολλαπλασιαστεί αξιοσημείωτα οι αγορές ακινήτων και επιχειρήσεων ιδιαίτερα στις περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης καθώς και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που δεν είναι απλά «παραμεθόριες» αλλά και «αμυντικές».
Επίσης σε σχετική δημόσια καταγγελία πρόεβη και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης στις 27.2.2025 στο Forum της Αν. Μακεδονίας και Θράκης μιλώντας για επιθετικές Τουρκικές και Βουλγαρικές αγορές και «εποικισμό του Έβρου από Μουσουλμάνους». Στο θέμα αναφέρθηκε με πρωτοσέλιδο της και η εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 22-23 Μαρτίου 2025 με τίτλο «Έρευνες για το Τουρκικό Real Estate - Τα Μυστικά της Θράκης. Τι ψάχνει η ΕΥΠ στη Θράκη και σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου...».
Με δεδομένη την Τουρκική επιθετικότητα, τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της Τουρκικής ηγεσίας για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λοζάνης και την συστηματική προσπάθεια της Γείτονος για τουρκοποίηση και εργαλειοποίηση της Θρησκευτικής Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη ,

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ στον αρμόδιο Υπουργό τα ακόλουθα ΕΓΓΡΑΦΑ:

Ζητούμε να μας κατατεθούν πίνακες, από τα Υποθηκοφυλακεία, το Εθνικό Κτηματολόγιο ή τους τοπικούς Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους, με όλες τις αγοραπωλησίες- δικαιοπραξίες που διενεργήθηκαν από το 2011 ανά νομό, από ξένα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ευρωπαϊκά ή τρίτων χωρών, σε όλους τους νομούς που ορίζονται ως παραμεθόριες και αμυντικές περιοχές σύμφωνα με το νόμο.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αρμόδιοι Υπουργοί;

Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο επιθετικών και κατευθυνόμενων αγορών ακινήτων ή επιχειρήσεων από ξένα κεφάλαια σε ευαίσθητες εθνικά περιοχές, όπως η Θράκη και τα νησιά;
Ποιός και πώς ελέγχει τους διαχειριστές-funds των κόκκινων δανείων που συνήθως έχουν έδρα στο εξωτερικό, σε ποιους πουλούν τα πλειστηριασμένα ακίνητα των ακριτικών περιοχών;
Σκοπεύει το αρμόδιο Υπουργείο να επαναφέρει το καθεστώς ελέγχων μέχρι φυσικού προσώπου στις δικαιοπραξίες που διενεργούνται στις παραμεθόριες και αμυντικές περιοχές, ώστε η ανάπτυξη να μη λειτουργεί σε βάρος της εθνικής ασφάλειας στις ακριτικές περιοχές;
Ποιες πολιτικές σχεδιάζει η Κυβέρνηση για τη δημογραφική θωράκιση της ακριτικής Ελλάδας;
Τι έχει κάνει η Κυβέρνηση για την υλοποίηση του πορίσματος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τη Θράκη; Γιατί δεν έχει οριστεί μέχρι σήμερα συντονιστής και Επιτροπή Παρακολούθησης, όπως είχε ζητήσει η Διακομματική, που θα κινητοποιεί και θα συντονίζει το έργο των αρμόδιων Υπουργείων;

Αθήνα, 27-3-2025

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ, Βουλευτής Ροδόπης ΝΔ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ, Βουλευτής Β´ Θεσσαλονίκης ΝΔ
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Βουλευτής Λάρισας ΝΔ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ, Βουλευτής Καβάλας ΝΔ
ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΗΣ, Βουλευτής Μεσηνίας ΝΔ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ, Βουλευτής Έβρου ΝΔ
ΜΑΝΟΣ Ν. ΚΟΝΣΟΛΑΣ, Βουλευτής Δωδεκανήσου ΝΔ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΛΑΧΟΣ, Βουλευτής Ανατολικής Αττικής ΝΔ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΣΜΑΝΗΣ, Βουλευτής Πέλλας ΝΔ
ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΛΕΟΝΤΑΡΙΔΗΣ, Βουλευτής Σερρών ΝΔ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, Βουλευτής Λέσβου ΝΔ

Read more...

ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ DE MINIMIS ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΜΕΣΩ DE MINIMIS ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΣΟΛΙΑ

Στην Θεσσαλία τα δύο προηγούμενα έτη ήταν ιδιαιτέρως ζημιογόνα για την αγροτική παραγωγή. Οι πλημμύρες του 2023 προκάλεσαν τεράστιες καταστροφές, άλλα και το 2024, που οι αγρότες ήλπιζαν να ανακάμψουν οικονομικά, σχεδόν όλες οι καλλιέργειες επηρεάστηκαν αρνητικά από το κύμα υψηλών θερμοκρασιών που έπληξε την περιοχή από το τέλος της άνοιξης και διήρκησε για ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα μέσα στο καλοκαίρι.
Μια από τις καλλιέργειες που επλήγησαν από αυτές τις συνθήκες ήταν τα ξερά φασόλια. Σύμφωνα με επιστολή τεσσάρων συνεταιρισμών του νομού Λάρισας (Α.Σ Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών-ΘΕΣΤΟ, Α.Σ Θεσσαλίας-ΘΕΣΓΗ, Α.Σ Λαρισαίων Αγροτών- Η ΝΕΑ ΕΝΩΣΗ, Α.Σ Χάλκης- Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ), σπάρθηκαν περίπου 5 με 6 χιλιάδες στρέμματα στον νομό για το 2024, άλλα οι επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο της ανθοφορίας και έπειτα ήταν τόσο σημαντικές, που προκάλεσαν σοβαρότατη μείωση της παραγωγής και συνεπώς μεγάλη οικονομική ζημία στους παραγωγούς.
Από τη στιγμή που η ζημιά έγινε αντιληπτή υπήρξε ενημέρωση του αρμόδιου οργάνου της πολιτείας, του ΕΛΓΑ, και κατόπιν ξεκίνησε η διαδικασία που προβλέπεται, οι σχετικές αναγγελίες για ζημιές από καύσωνα, οι επισημάνσεις των γεωτεχνικών του Οργανισμού, οι δηλώσεις ζημιάς και στη συνέχεια οι εκτιμήσεις ανά αγροτεμάχιο και παραγωγό.
Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι συνεταιρισμοί, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δεν θα μπορέσουν να καλύψουν την ολοκληρωτική απώλεια της παραγωγής, η οποία είναι γεγονός στην συντριπτική πλειονότητα των αγροτεμαχίων, λόγω της “αδυναμίας” του Κανονισμού να υφίστανται αποζημιώσεις για τις έμμεσες ζημιές, τις οποίες προκάλεσε το ιδιαίτερα μακρύ χρονικό διάστημα των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν από νωρίς πέρυσι το καλοκαίρι.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι εν λόγω παραγωγοί ξερών φασολιών ζητούν την συνδρομή της πολιτείας μέσω των ενισχύσεων de minimis, ώστε να καλύψουν επαρκώς το απωλεσθέν τους εισόδημα για μια καλλιέργεια που επεκτείνεται τα τελευταία χρόνια και δημιουργεί θετικές οικονομικές προσδοκίες για τους αγρότες.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ενισχυθούν μέσω de minimis οι παραγωγοί των ξερών φασολιών στον νομό Λάρισας για να αναπληρώσουν το εισόδημα που έχασαν λόγω των πραγματικά ασυνήθιστα παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών κατά την περυσινή καλλιεργητική περίοδο;

Αθήνα, 20 Μαρτίου 2025

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΟΠΕΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

Α) ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Β) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΟΠΕΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ

Ένα από τα σπουδαιότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες κάθε χρόνο, κυρίως στην αρχή της αρδευτικής περιόδου, είναι οι κλοπές του αρδευτικού εξοπλισμού, ηλεκτρολογικών εξαρτημάτων, άλλα και ολόκληρων μετασχηματιστών του δικτύου μεταφοράς του ρεύματος προς τις αρδευτικές παροχές.

Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που ολόκληρες περιοχές κυριολεκτικά ρημάζονται, με λεία μπρούτζινα αρδευτικά εξαρτήματα, βάνες, σωληνώσεις, άλλα και καλώδια ρεύματος, πίνακες ηλεκτροδότησης και μετασχηματιστές λόγω του χαλκού που περιέχουν. Οι αγρότες θύματα των κλοπών διαμαρτύρονται εντονότατα για την κατάσταση αυτή, καθώς οι ζημιές είναι επαναλαμβανόμενες και επιφέρουν βαριές οικονομικές απώλειες. Ειδικά στις περιοχές που επλήγησαν από τον Daniel και υπάρχει καινούργιος αρδευτικός εξοπλισμός από την αποκατάσταση των ζημιών, η κατάσταση είναι τραγική από την απογύμνωση λόγω των κλοπών.

Όπως τονίζουν οι πληγέντες, η οικονομική ζημιά δεν είναι μόνο άμεση –για την αντικατάσταση του αρδευτικού εξοπλισμού- άλλα και έμμεση, διότι οι ανοιξιάτικες σπορές των ποτιστικών καλλιεργειών π.χ αραβόσιτου, βαμβακιού, μηδικής κ.α δεν γίνονται έγκαιρα ελλείψει αρδευτικού νερού, με συνέπειες στην παραγωγή.

Τα συνεργεία αποκατάστασης των βλαβών, είτε του ΔΕΔΔΗΕ για την αντικατάσταση των μετασχηματιστών και την ηλεκτροδότηση είτε των ιδιωτών για την επισκευή των αρδευτικών δικτύων και των ηλεκτρολογικών, “τρέχουν και δεν φτάνουν” αυτή την περίοδο στον κάμπο. Οι αγρότες, που βιώνουν από πρώτο χέρι αυτή την κατάσταση, κατανοούν ότι οι μαζικές εκκλήσεις τους για να επιδιορθωθούν έγκαιρα οι ζημιές δημιουργούν συχνά έλλειψη υλικών και κυρίως μεγάλη πίεση και φόρτο εργασίας, ο οποίος δεν είναι πάντοτε δυνατόν να διεκπεραιωθεί εγκαίρως. Ωστόσο, η εν γένει αδυναμία τους να περιορίσουν από μόνοι τους το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο, τους οδηγεί σε αγανάκτηση και σε αγωνιώδεις εκκλήσεις για βοήθεια από την πολιτεία.

Εν κατακλείδι, οι πληγέντες αγρότες, εκτός από τις πρωτοβουλίες τους για τον περιορισμό της “γάγγραινας” των κλοπών αρδευτικού εξοπλισμού, απαιτούν την προστασία της πολιτείας απέναντι στα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τα κλοπιμαία. Όπως υποστηρίζουν, εκεί βρίσκεται η “πηγή του κακού” και οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να εστιάσουν στην εξάρθρωσή τους.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να προστατευτούν οι περιουσίες των αγροτών και να σταματήσει το επαναλαμβανόμενο μοτίβο των κλοπών του αρδευτικού τους εξοπλισμού, που τους δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, και πώς θα συνδράμετε στην ταχύτερη αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από την αφαίρεσή του;

Αθήνα, 18 Μαρτίου 2025

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ 3.1.2

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ 3.1.2

Δύο από τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους εδράζεται η στρατηγική για τον αγροτικό τομέα στη χώρα μας, είναι ο σχηματισμός σύγχρονων και ευέλικτων συνεργατικών σχημάτων και η εφαρμογή συστημάτων ποιότητας για την παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων. Τα παραγόμενα με πιστοποιήσεις προϊόντα, όχι μόνο αποφέρουν προστιθέμενη αξία στον παραγωγό και στον τόπο, άλλα ταυτόχρονα, σε εναρμόνιση με τις περιβαλλοντικές νόρμες της ΕΕ, έχουν και χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Η ελληνική πολιτεία προωθεί την συμμετοχή σε προγράμματα και δράσεις που αφορούν την παραγωγή με εθνικά συστήματα ποιότητας, άλλα διάφοροι σκόπελοι που εμφανίζονται στην πορεία δεν επιτρέπουν την έγκαιρη χρηματοδότηση των συμμετεχόντων, δημιουργώντας δυσμενείς συνθήκες για την διάχυση της σύγχρονης αυτής φιλοσοφίας παραγωγής στον παραγωγικό ιστό.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βαμβακοπαραγωγών Φαρσάλων “Cotton Farsala”, μια αναγνωρισμένη οργάνωση βάμβακος από το 2018, με επιστολή του επισημαίνει τις καθυστερήσεις που υφίστανται στην χρηματοδότηση για την συμμετοχή του στη δράση 3.1.2 “Στήριξη για νέα συμμετοχή σε εθνικά συστήματα ποιότητας” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α). Το εν λόγω συνεργατικό σχήμα είναι μια δραστήρια ομάδα νέων αγροτών, που πρωτοπορεί στον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεών τους, άλλα και στην εφαρμογή καινοτομιών που αφορούν τόσο τους τρόπους καλλιέργειας όσο και τον σεβασμό στο περιβάλλον. Από την αρχή της ίδρυσής του είναι προσανατολισμένος στην εφαρμογή συστημάτων ποιότητας AGRO, γεγονός που του επέτρεψε να ενταχθεί με επιτυχία στην εν λόγω δράση.

Ωστόσο, η αδυναμία της πολιτείας να ανταποκριθεί έγκαιρα στην χρηματοδότηση που δικαιούνται για το πρώτο έτος εφαρμογής της δράσης, όπως ορίζουν οι σχετικές διαδικασίες, έχει δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα, τα οποία τα μέλη του δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν. Οι επιπτώσεις από τις ζημιές του Daniel και την χαμηλή παραγωγικότητα, άρα και πρόσοδο από τη σοδειά του 2024, δεν έχουν ξεπεραστεί, όμως, όπως τονίζεται και στην επιστολή, ο Συνεταιρισμός και τα μέλη του κατέβαλαν κάθε οικονομική και καλλιεργητική προσπάθεια για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για την επιτυχημένη εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ολοκληρωθεί άμεσα η χρηματοδότηση για το πρώτο έτος εφαρμογής της δράσης 3.1.2 του Π.Α.Α, “Στήριξη για νέα συμμετοχή σε εθνικά συστήματα ποιότητας”, στο οποίο συμμετείχε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βαμβακοπαραγωγών Φαρσάλων “Cotton Farsala”, προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα και ορθά η πρακτική εφαρμογή της δράσης, η οποία ομολογουμένως βρίσκεται στον πυρήνα της σύγχρονης φιλοσοφίας για την αγροτική παραγωγή;

Αθήνα,12 Μαρτίου 2025

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΑΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΛΟΓΩ DANIEL

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: ΔΥΣΑΡΕΣΚΕΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΓΙΑ ΑΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΛΟΓΩ DANIEL

Ένα από τα μείζονα ζητήματα που απασχολεί, καθώς παραμένει άλυτο, τους πληγέντες από τον Daniel αγρότες στην Θεσσαλία, είναι οι αποζημιώσεις για στους αγρούς που δεν ήταν δυνατό να καλλιεργηθούν την επόμενη των πλημμυρών καλλιεργητική περίοδο, δηλαδή την περίοδο 2023-2024. Στον νομό Λάρισας, εκτός από την περιοχή της λίμνης Κάρλας, όπου στα πλημμυρισμένα για μήνες αγροτεμάχια δόθηκαν γενναίες αποζημιώσεις για δύο έτη, υπάρχουν αγροί και σε πολλές άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, όπου η καλλιέργεια για το 2024 κατέστη αδύνατη και μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν αποζημιώσεις. Αυτές οι αγροτικές εκτάσεις δεν καλλιεργήθηκαν κυρίως διότι οι όγκοι των φερτών υλικών από τις πλημμύρες ήταν τεράστιοι και συνεπώς απαιτούνταν χρόνος και οικονομικοί πόροι που οι αγρότες δεν διέθεταν για να τους απομακρύνουν και να καλλιεργήσουν έγκαιρα, το αργότερο μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2024.
Οι αγρότες που έχασαν εισόδημα το 2024 λόγω της αδυναμίας καλλιέργειας των χωραφιών τους, διαμαρτύρονται εύλογα διότι οι κατά καιρούς εξαγγελίες για πρόγραμμα αποζημίωσης για τα εν λόγω αγροτεμάχια, δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής.
Επίσης, σημειώνουν ότι αυτή η κατάσταση δημιούργησε και άλλα προβλήματα, που μείωσαν το εισόδημά τους. Πρώτον, η προσμονή για τις εξαγγελθείσες αποζημιώσεις, οδήγησε τους ενοικιαστές αγρότες ακαλλιέργητων αγροτεμαχίων να διατηρήσουν την μίσθωση, παρότι γνώριζαν ότι δεν θα εσοδέψουν, με αποτέλεσμα την επιβάρυνσή τους με έξοδα που δεν είχαν οικονομικό αντιστάθμισμα από τα έσοδα.
Δεύτερον, διαπίστωσαν ότι παρά το γεγονός ότι δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ του 2024 ως ακαλλιέργητα λόγω φερτών υλικών, διαπίστωσαν την επιβολή ποινών ή την απουσία πληρωμών σε προγράμματα στα οποία ήταν ενταγμένα αυτά τα αγροτεμάχια, όπως η βιολογική γεωργία ή η μείωση νιτρορύπανσης. Επειδή οι δηλώσεις αυτές έγιναν εν γνώσει της πολιτείας οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων ανέμεναν την εκ προοιμίου πρόβλεψη των αρμοδίων αρχών και όχι την επιβολή ποινών, για λόγους ανωτέρας βίας.
Εν κατακλείδι, η αδυναμία καλλιέργειας αγροτεμαχίων λόγω φερτών υλικών το 2024, επιβάρυνε οικονομικά τους ήδη εξασθενημένους αγρότες. Εύλογα την επομένη των πλημμυρών χρονιά, ευελπιστούσαν σε στήριξη μέσω αποζημιώσεων, άλλα αντ’ αυτού, παραμένουν σε μια μακρά περίοδο αναμονής, προσμένοντας την υλοποίηση των εξαγγελιών. Όπως επισημαίνουν, οι δηλώσεις καλλιέργειας για το 2024, όπου δηλώθηκαν τα μη καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια με ειδικό κωδικό, έχουν τελειώσει εδώ και περίπου έξι μήνες. Εντούτοις, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, άλλα ούτε και σχετικό χρονοδιάγραμμα για το εξαγγελθέν πρόγραμμα, μέχρι σήμερα.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1.Προτίθεστε να προβείτε σε αποζημιώσεις για τα ακαλλιέργητα λόγω φερτών υλικών αγροτεμάχια και αν ναι πότε και με ποιο τρόπο;
2.Επειδή έχει παρέλθει εύλογος χρόνος από την ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ του 2024, ποια η εικόνα των εκτάσεων που δηλώθηκαν ακαλλιέργητες λόγω φερτών υλικών στον νομό Λάρισας και την Θεσσαλία;

3.Θα προβείτε σε διορθώσεις, ώστε να αρθούν οι ποινές και να πληρωθούν οι αγρότες δικαιούχοι προγραμμάτων που κατείχαν την καλλιεργητική περίοδο 2023-2024 αγροτεμάχια που λόγω φερτών υλικών ήταν αδύνατον να καλλιεργηθούν;

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2025

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΔΙΚΙΩΝ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΔΙΚΙΩΝ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Για αποζημιώσεις δύο ταχυτήτων μιλούν οι πληγέντες από τις πρωτοφανείς πλημμύρες στη Θεσσαλία τον Σεπτέμβριο του 2023 κτηνοτρόφοι και ζητούν από την πολιτεία να λάβει ευέλικτα μέτρα ώστε να μπορέσουν να ξαναδημιουργήσουν τα κοπάδια τους και να επιδιορθώσουν τις κτιριακές τους εγκαταστάσεις.
Συγκεκριμένα, οι ανωτέρω κτηνοτρόφοι αναφέρουν ότι οι αποζημιώσεις που έλαβαν για το χαμένο ζωικό τους κεφάλαιο είναι σημαντικά χαμηλότερες από αυτές που ισχύουν για τους συναδέλφους τους που επλήγησαν από τις ζωονόσους.
Επιπλέον, τονίζουν ότι ως πλημμυροπαθείς, εκτός από την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου, είχαν να αντιμετωπίσουν και τις ζημιές στις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό των κτηνοτροφικών τους μονάδων, οι οποίες έπρεπε να επιδιορθωθούν άμεσα για να μπορέσουν να συνεχίσουν να λειτουργούν, γεγονός που τους έφερε σε ακόμα δυσμενέστερη οικονομική θέση, μέχρι να λάβουν τις αποζημιώσεις της κρατικής αρωγής. Ωστόσο, λόγω των δυσκαμψιών του προγράμματος 5.2, για την ανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου και την αποκατάσταση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων – καθώς, ακόμη και μετά τις ολοκληρωτικές καταστροφές, απαιτούνταν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα για την συμμετοχή τους σε αυτό- πολλοί είναι εκείνοι που έμειναν εκτός νυμφώνος. Όπως διατείνονται οι εν λόγω κτηνοτρόφοι, το πρωτεύον μέλημά τους ήταν η κάλυψη των αναγκαίων εξόδων για την επαναλειτουργία των μονάδων τους και συνεπώς η προσκόμιση των ενημεροτήτων θα μπορούσε να είναι απαιτητή σε επόμενο στάδιο του προγράμματος, καθώς θα είχαν λυθεί τα βασικά λειτουργικά προβλήματα και οι ίδιοι θα ήταν σε θέση να τις προσκομίσουν.
Εν κατακλείδι, οι πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφοι ζητούν από την πολιτεία να προβεί σε διορθωτικές ενέργειες, ώστε να καλυφθεί η διαφορά των χαμηλότερων αποζημιώσεων που έλαβαν για το ζωικό τους κεφάλαιο, σε σχέση με τις αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις ζωονόσους και επιπλέον αξιώνουν την λειτουργία ενός πιο ευέλικτου μέτρου, ανάλογου με το 5.2, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν και να επιδοτηθούν για να επαναφέρουν σε πλήρη λειτουργία τις μονάδες τους.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1. Προτίθεστε να προβείτε σε διορθωτική αποζημίωση για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου στους πλημμυροπαθείς κτηνοτρόφους, ώστε να τύχουν ανάλογης αποζημίωσης με όσους έχασαν τα ζώα τους από ζωονόσους;
2. Για τους πληγέντες από τον Daniel κτηνοτρόφους που δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο μέτρο 5.2, προτίθεστε να επανεξετάσετε την δυνατότητα ένταξής τους ή την ενεργοποίηση ανάλογου ευέλικτου μέτρου, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν και αυτοί οι κτηνοτρόφοι;

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2025

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...