Menu
A+ A A-

Μάξιμος: Να αρθεί η αδικία του “νόμου Κατρούγκαλου” για συνταξιούχους ομογενείς!

Μαξιμος Βουλη

Αθήνα, 27 Φεβρουαρίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:

Να αρθεί η αδικία του “νόμου Κατρούγκαλου” για συνταξιούχους ομογενείς!

Την άρση της αδικίας που υφίστανται με τον “νόμο Κατρούγκαλου” οι συνταξιούχοι ομογενείς από τη Βόρειο ήπειρο και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει ότι «τα δεινά των ομογενών μας στην Αλβανία του Χότζα, αλλά και στην πρώην Σοβιετική Ένωση, όπου, λόγω της εθνικής τους ταυτότητα, υπέστησαν αλλεπάλληλες διώξεις κατά την περίοδο του κομμουνισμού, είναι γνωστά σε όλους. Μετά την πτώση των καθεστώτων αυτών δεκάδες χιλιάδες από αυτούς τους συμπατριώτες μας ήλθαν στην Ελλάδα, προσδοκώντας μια ελεύθερη ζωή, σε ιδιαίτερα, όμως, αντίξοες συνθήκες. Δυστυχώς, συχνά η ελληνική πολιτεία δεν δείχνει απέναντί τους την οφειλόμενη προσοχή -κάποτε μάλιστα λαμβάνει και μέτρα τα οποία στρέφονται σαφώς εναντίον τους.
Τέτοια, αναμφίβολα, είναι τα μέτρα που προβλέπονται με τις διατάξεις του άρθρου 7 παρ. 2 του ν. 4387/2016, γνωστού ως “νόμου Κατρούγκαλου”, με τον οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αδίκησε κατάφωρα τους ομογενείς μας από τη Βόρειο Ήπειρο και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Ως γνωστόν, σύμφωνα με τον νόμο αυτό, ο υποψήφιος συνταξιούχος δικαιούται να λάβει πλήρη εθνική σύνταξη μόνον αν διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα επί σαράντα χρόνια. Σε διαφορετική περίπτωση η εθνική σύνταξη μειώνεται κατά ένα τεσσαρακοστό για κάθε χρόνο που υπολείπεται των σαράντα ετών μόνιμης και νόμιμης διαμονής.
Τούτο, όμως, σημαίνει ότι κανείς από τους ομογενείς μας που ήλθαν από τη Βόρειο Ήπειρο, τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Αρμενία, τη Γεωργία ή άλλες χώρες της πρώην ΕΣΣΔ δεν δικαιούται να λάβει πλήρη εθνική σύνταξη, καθώς οι πρώτοι από αυτούς, και οι περισσότεροι ταυτόχρονα, ήλθαν τη δεκαετία του 1990, ενώ τα Ειδικά Δελτία Ταυτότητας Ομογενούς εκδόθηκαν το 1998. Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι αυτοί οι οποίοι παρέμεναν εγκλωβισμένοι στις εστίες τους, λόγω των απαγορεύσεων των καθεστώτων που ζούσαν, τιμωρούνται κατά τρόπο απαράδεκτο, και εξομοιώνονται με τον αλλοδαπό ο οποίος εγκαθίσταται στην Ελλάδα.
Επειδή είναι γνωστές οι ευαισθησίες της παρούσας κυβέρνησης στα θέματα των ομογενών μας -όπως έχουν εκφρασθεί κατά κόρον στο παρελθόν- ευελπιστούμε ότι σύντομα θα αποκατασταθεί η αδικία που διέπραξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: «προτίθεσθε να τροποποιήσετε τις διατάξεις του “νόμου Κατρούγκαλου” για την κατοχύρωση πλήρους εθνικής σύνταξης για τους ομογενείς που προέρχονται από τη Βόρειο Ήπειρο και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, και είναι αδύνατον να έχουν συμπληρώσει 40 έτη μόνιμης και νόμιμης παραμονής στην Ελλάδα; Αν ναι, ποιο το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας;».

 

Read more...

Μάξιμος με Αντιπρόεδρο ΕΛΓΑ: Για τέλη Μαρτίου η εξόφληση των ΠΣΕΑ του 2017

Μάξιμος Αντιπρόεδρος ΕΛΓΑ 1

Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΕΛΓΑ:

Για τέλη Μαρτίου η εξόφληση των ΠΣΕΑ του 2017

Το ζήτημα της εκκρεμούσας εξόφλησης των ΠΣΕΑ του 2017 βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεργασίας που είχε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Νίκο Δούκα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της τηλεδιάσκεψης που είχαν οι θεσμικοί εκπρόσωποι των πληγεισών περιοχών από την κακοκαιρία “Μήδεια” με την ηγεσία του ΕΛΓΑ (23.02.21), κατά την οποία ο Θεσσαλός πολιτικός αφού πρότεινε να υπάρξει καθαρός οδικός χάρτης για τις αποζημιώσεις, είτε από τον Οργανισμό για τις ζημιές που καλύπτει ο κανονισμός, είτε μέσω Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ή de minimis, έθεσε και το ζήτημα των καθυστερήσεων στα ΠΣΕΑ του 2017 που έχουν εξοργίσει τους αγρότες του νομού.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του υποκαταστήματος του Οργανισμού στη Λάρισα, κ. Μιχάλη Λιόντο, ζητώντας να υπάρξει επίσπευση της ολοκλήρωσης της χρονίζουσας διαδικασίας. Ο κ. Λιόντος δεσμεύτηκε ότι έως τα τέλη Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των ΠΣΕΑ του 2017 και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν οι πληρωμές. Όπως ειπώθηκε, οι καθυστερήσεις οφείλονται στην επιβάρυνση του υποκαταστήματος εξαιτίας της προτεραιότητας που δόθηκε στη διεκπεραίωση των ζημιών που προκάλεσε η κακοκαιρία του “Ιανού” και στο γεγονός ότι και σήμερα ένα σημαντικός αριθμός του προσωπικού συμμετέχει στις εκτιμητικές επιτροπές της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τις αποζημιώσεις έγγειου κεφαλαίου, αποθηκών και εγκαταστάσεων, όπως και αγροτικού εξοπλισμού, τρακτέρ και άλλων μηχανημάτων.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, που έχει κατ’ επανάληψη ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των ΠΣΕΑ του 2017, αλλά και των αποζημιώσεων για τον παγετό του περυσινού Μαρτίου, σε δήλωσή του σημείωσε ότι «οι αγρότες εύλογα αναμένουν από την πολιτεία να στέκεται δίπλα τους όταν χρειάζονται την αρωγή του κράτους. Η εμπειρία του Ιανού, έδειξε τον δρόμο για την αντιμετώπιση μεγάλων καταστροφών. Είναι θετικό ότι ήδη δρομολογήθηκε σχέδιο νόμου για την επίσπευση των διαδικασιών αποζημίωσης αγροτών και κτηνοτρόφων από τις Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις. Ελπίζω αυτή να είναι η τελευταία φορά που χρειάζεται να παρέμβω για τα ΠΣΕΑ του 2017».

 

Read more...

Κικίλιας σε Μάξιμο: Ανοίγουν 3 νέες εμβολιαστικές γραμμές σε Λάρισα και Ελασσόνα

Μάξιμος Κικίλιας φωτ. αρχείου

Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 2021

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ ΣΕ ΜΑΞΙΜΟ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ:

Ανοίγουν 3 νέες εμβολιαστικές γραμμές σε Λάρισα και Ελασσόνα

Τρεις νέες εμβολιαστικές γραμμές ανοίγουν στη Λάρισα, προκειμένου να ικανοποιηθεί το μεγάλο ενδιαφέρον που υπήρξε για εμβολιασμούς κατά του covid-19 στην ηλικιακή ομάδα των 75 ετών και άνω. Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε στον βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας.
Όπως έκανε γνωστό, οι τρεις επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές για τις ηλικίες των 75 ετών και άνω θα προστεθούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και στο Κέντρο Υγείας Ελασσόνας. Έτσι, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο θα διαθέτει πλέον 4 γραμμές από 3 που έχει σήμερα, το ΓΝΛ θα αποκτήσει 3 γραμμές από δύο που έχει σήμερα, όπως και το Κέντρο Υγείας Ελασσόνας, όπου θα προστεθεί μία ακόμη στις δύο υφισταμένες. Οι νέες εμβολιαστικές γραμμές αναμένεται να ενεργοποιηθούν εντός της επομένης εβδομάδος και έτσι θα καταστεί δυνατόν οι πολίτες να κλείνουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό. Οι νέες γραμμές θα αρχίσουν να διενεργούν εμβολιασμούς από την 01.04.2021
Υπενθυμίζεται ότι ο Θεσσαλός πολιτικός είχε θέσει στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας τις δυσλειτουργίες που παρατηρήθηκαν στη διαδικασία εμβολιασμού των ηλικιωμένων άνω των 75 ετών, που, όπως είχε πει «αδικούν την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σε δήλωσή του ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας «για την ενεργοποίησή του, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το αυξημένο ενδιαφέρον των Λαρισαίων να εμβολιασθούν και να κατακτήσουν έτσι την πολυπόθητη “ελευθερία” έναντι της πρωτόγνωρης πανδημίας που αντιμετωπίζει η υφήλιος. Είναι ιδιαίτερα θετικό ότι οι θεωρίες συνομωσίας για τους εμβολιασμούς, που ανεύθυνα διακινούνται στο διαδίκτυο, δεν έχουν την απήχηση που φοβόμασταν. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται εγρήγορση και όχι εφησυχασμός. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη με σχέδιο και στοχοπροσήλωση αντιμετωπίζει αυτή την πρόκληση της γενιάς μας. Είμαι πεπεισμένος ότι θα βγούμε νικητές από αυτή τη δοκιμασία».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος προς Πατριάρχη Σερβίας: Χάρη στην Ορθοδοξία η Σερβία διατήρησε την ταυτότητά της!

Μάξιμος Χαρακόπουλος ΔΣΟ

Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2021

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΝΕΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕΡΒΙΑΣ:

Χάρη στην Ορθοδοξία η Σερβία διατήρησε την ταυτότητά της!

«Ο Σερβικός λαός διατήρησε ακμαία την ταυτότητά του και διαφύλαξε την πολύτιμη πνευματική κληρονομιά του, παρά τις αντιξοότητες και τις επιβουλές που δέχθηκε μέσα στους αιώνες και έως πρόσφατα ακόμα, δια μέσω της Ορθόδοξης παράδοσής του». Τα παραπάνω τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συγχαρητήρια επιστολή του προς τον νέο Πατριάρχη Σερβίας κ.κ. Πορφύριο .
Η επιστολή που συνυπογράφεται από τον πρόεδρο της Γ.Σ. της ΔΣΟ κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, έχει ως εξής:
«Η εκλογή Σας ως ποιμενάρχη του Πατριαρχείου Σερβίας αποτελεί ελπιδοφόρο μήνυμα της συνέχισης του έργου του Μακαριστού Ποιμενάρχη Ειρηναίου που αναπαύεται εις χώρα ζώντων.
Το Πατριαρχείο Σερβίας με το πνευματικό έργο που αυτό επιτελεί είναι μία ζωντανή παρουσία της Ορθοδοξίας στον σύγχρονο κόσμο. Με τη δική Σας ποιμαντική παρουσία, είμαστε βέβαιοι πως το έργο αυτό θα συνεχισθεί και θα διευρυνθεί.
Ο σερβικός λαός διατήρησε ακμαία την ταυτότητά του και διαφύλαξε την πολύτιμη πνευματική κληρονομιά του, παρά τις αντιξοότητες και τις επιβουλές που δέχθηκε μέσα στους αιώνες και έως πρόσφατα ακόμα, δια μέσω της Ορθόδοξης παράδοσής του.
Σε μια εποχή που είμαστε αντιμέτωποι με ποικίλες προκλήσεις, που απειλούν βασικές αρχές και αξίες του πολιτισμού μας, χρειαζόμαστε ταγούς με υψηλά πνευματικά και ηθικά χαρίσματα, που θα εμφυσήσουν την εμπιστοσύνη στους λαούς μας και θα δείχνουν με τον βίο τους την ορθή οδό.
Ευχόμαστε, επίσης, στις ημέρες της πατριαρχίας Σας να εδραιωθεί η ειρήνη και η δικαιοσύνη στην περιοχή, που έχει διασαλευθεί με αυθαίρετες εξωτερικές επεμβάσεις.
Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας με χαρά είναι έτοιμη να συμβάλλει δημιουργικά εις παν έργον αγαθόν, για την υλοποίηση του οποίου η Μακαριότητα Σας, κρίνει πως έχει ανάγκη την συμβολή μας».

Read more...

Μάξιμος με ηγεσια ΟΣΕ: Εντός του Μαΐου προκήρυξη μελέτης για ισόπεδες διαβάσεις ΟΣΕ σε Βόλου, Καραγάτση και Αγιάς

Μάξιμος Πρόεδρος ΟΣΕ

Αθήνα, 23 Φεβρουαρίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΗΓΕΣΙΑ ΟΣΕ:

Εντός του Μαΐου προκήρυξη μελέτης για ισόπεδες διαβάσεις ΟΣΕ σε Βόλου, Καραγάτση και Αγιάς

• Το επόμενο δίμηνο ο διαγωνισμός για τοποθέτηση ηχοπετασμάτων εντός του 2022

• Καταγραφή και απομάκρυνση των παλιών βαγονιών από το Μεζούρλο

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη διαβεβαίωση της ηγεσίας του ΟΣΕ ότι άμεσα θα κινηθούν οι διαδικασίες ώστε να προχωρήσουν 3 σημαντικά έργα, που θα βελτιώσουν την ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του σιδηροδρόμου εντός του οικιστικού ιστού της Λάρισας, έτσι ώστε να αποτραπεί κάθε κίνδυνος ατυχήματος και ταυτόχρονα να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής στην πόλη, με ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες λύσεις σε μεσοβραχυπρόθεσμο διάστημα». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Σπύρο Πατέρα και τον Αν. Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Θανάση Κοτταρά.
Πρόκειται για τη διευθέτηση των ισόπεδων διαβάσεων στις οδούς Βόλου, Καραγάτση και Αγιάς, την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων κατά μήκος των γραμμών που διέρχονται από την πόλη, και την απομάκρυνση των παλιών βαγονιών από το Μεζούρλο.
Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά τη συνάντηση που είχε στις 05.12.20 με τον Αν. Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Κοτταρά για την τοποθέτηση ηχοπετασμάτων κατά μήκος των γραμμών -έργο που θα πραγματοποιηθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας- επανήλθε για το ζήτημα των ισόπεδων κόμβων και της ασφαλούς διέλευσης από αυτές, καθώς η λύση της υπογειοποίησης των γραμμών καθ’ όλο το μήκος τους εντός της πόλης δεν φαντάζει εφικτή στο άμεσα ορατό μέλλον. Η ηγεσία του ΟΣΕ δεσμεύτηκε ότι έως τον Μάιο θα προχωρήσει στη προκήρυξη μελέτης για τις ισόπεδες διαβάσεις.

Ηχοπετάσματα το 2022
Επιπλέον, ανακοίνωσε στον κυβερνητικό βουλευτή ότι, εντός του επομένου διμήνου προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για το έργο της τοποθέτησης ηχοπετασμάτων κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών στον αστικό ιστό της Λάρισας. Τα ηχοπετάσματα θα τοποθετηθούν κατά μήκος της σιδηροδρομικής όδευσης από τον Σταθμό του Μεζούρλου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κοινωνικές επιπτώσεων που αφορούν στη βελτίωση του επιπέδου θορύβου που προέρχεται από τη λειτουργία της γραμμής στη γειτνιάζουσα περιοχή.
Όπως αναφέρθηκε θα τοποθετηθούν ηχοπετάσματα, σε συνολικό μήκος 4,8 km κατά μήκος των ορίων του σιδηροδρομικού άξονα όπου υπάρχουν οικιστικές ή άλλες ευαίσθητες χρήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί προστασία του ακουστικού περιβάλλοντος από την επιρροή του σιδηροδρομικού θορύβου.
Παράλληλα, θα υπάρξει περίφραξη, σε συνολικό μήκος 3,2 km σε λοιπές θέσεις: α) όπου οι παρακείμενες χρήσεις δεν χρήζουν προστασίας όσον αφορά την ποιότητα ακουστικού περιβάλλοντος, β) όπου λόγοι ορατότητας επιβάλουν περιορισμούς στην παρεμβολή εμποδίων μεταξύ κινουμένων εγκάρσια προς τον σιδηροδρομικό διάδρομο (οχήματα, πεζοί) και των αξόνων των σιδηροδρομικών γραμμών και γ) όπου είναι απαραίτητο για την προστασία έναντι ανεπιθύμητης εισόδου ατόμων στον σιδηροδρομικό διάδρομο.
Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 6 εκατ. ευρώ, χωρίς ΦΠΑ και είναι συγχρηματοδοτούμενο από το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η συμβασιοποίηση του έργου εκτιμάται εντός του 2021 και η υλοποίηση του το 2022.

Μεζούρλο…
Τέλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έθεσε το ζήτημα των σταθμευμένων βαγονιών στην περιοχή του Μεζούρλου, η παρουσία των οποίων στάθηκε αφορμή για θλιβερά ατυχήματα με απώλειες ζωών νέων παιδιών που κεραυνοβολήθηκαν από ηλεκτροπληξία. Η ηγεσία του ΟΣΕ διαβεβαίωσε ότι θα φύγουν όλα τα βαγόνια που δεν χρησιμοποιούνται και δεν χρειάζονται από το σταθμό του Μεζούρλου. Ο Οργανισμός σε συνεργασία με τη ΓΑΙΟΣΕ προχωρά άμεσα στην καταγραφή των παλιών βαγονιών με σκοπό την άμεση μεταφορά τους.

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Μείωση επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια του ΤΠΔ για 180 χιλ. δημοσίους υπαλλήλους

Μαξιμος Βουλη new a

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ:

Μείωση επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια
του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων

• Αφορούν δάνεια 180 χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων

«Προτίθεσθε να εξετάσετε τη μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων που έχουν δοθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ώστε οι χιλιάδες δανειολήπτες που έχουν συνάψει δάνειο από αυτό να τύχουν ίσης αντιμετώπισης με όσους έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από Ιδιωτικές Τράπεζες;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα με αφορμή σχετική επιστολή της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην κοινοβουλευτική του παρέμβαση υπογραμμίζει ότι «η βαθιά οικονομική κρίση που ταλάνισε τη χώρα μας την προηγούμενη δεκαετία έφερε σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, που αδυνατούσαν να τα αποπληρώσουν. Για τον λόγο αυτό, τα πιστωτικά ιδρύματα αναγκάστηκαν να προχωρήσουν, μεταξύ άλλων, σε μείωση των επιτοκίων ώστε να ελαφρυνθεί η θέση των δανειοληπτών που υπέστησαν το ίδιο διάστημα μειώσεις μισθών, κατάργηση δώρων και συρρίκνωση των εισοδημάτων τους.
Εξαίρεση αποτελεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), που λειτουργεί με κρατική προστασία. Το επιτόκιο του συγκεκριμένου Ιδρύματος διαμορφώνεται κατά μέσο όρο άνω του 4,5% και αποτελεί το υψηλότερο αυτή τη στιγμή στην αγορά, δυσκολεύοντας τη ζωή σχεδόν 180.000 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν λάβει στεγαστικά δάνεια από αυτό.
Το σοβαρό αυτό θέμα αναδεικνύει και η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας επισημαίνοντας ότι “το μόνο πιστωτικό Ίδρυμα της χώρας το οποίο δεν προέβη σε μείωση επιτοκίου είναι το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο αν και ανέκαθεν λειτουργούσε με την κρατική προστασία, δεν προέβη σε καμία ανάλογη κίνηση μείωσης των επιτοκίων”. Όπως σημειώνει “τα δάνεια που έχουν λάβει οι συνάδελφοι τα τελευταία χρόνια έχουν επιτόκιο 4,9% και 5,4%, όταν πλέον τα δάνεια των τραπεζών έχουν μειωθεί και εξυπηρετούνται πλέον με επιτόκια της τάξης του 2% ή 2,5%!”.
Από το ΤΠΔ το μόνο μέτρο που έχει ληφθεί για την ελάφρυνση των δανειοληπτών τα προηγούμενα χρόνια είναι αυτό της επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών που προβλέπει την επιστροφή τόκων σε ποσοστό 1% μεσοσταθμικά επί του άληκτου κεφαλαίου σε ετήσια βάση, μέτρο που, ωστόσο, δεν είναι πάγιο για τους δανειολήπτες αφού πρέπει να εγκρίνεται η παροχή του καθ’ έτος. Άλλες προτάσεις που έχουν κατά καιρούς γίνει γνωστές από το ΤΠΔ -για παράδειγμα η παράταση των χρόνων αποπληρωμής ή στάση πληρωμών- δεν μειώνουν το κόστος της αποπληρωμής αλλά θα επιβαρύνουν περαιτέρω με τους τόκους τους δανειολήπτες». Γι’ αυτούς τους λόγους ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητά να υπάρξει μείωση των επιτοκίων του ΤΠΔ.

Read more...

Μάξιμος: Μείωση στην παραγωγή γάλακτος και ζημιές από την ψυχρή εισβολή της “Μήδειας”

Μαξιμος Βουλη

Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2021

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΖΗΤΑ Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠΗΛΙΟ:

Μείωση στην παραγωγή γάλακτος και ζημιές
από την ψυχρή εισβολή της “Μήδειας”

«Πως προτίθεστε να στηρίξετε τους κτηνοτρόφους που υπέστησαν συρρίκνωση της παραγωγής γάλακτος, αλλά και ζημιές στο ζωικό τους κεφάλαιο και τις εγκαταστάσεις τους, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που συνόδευσαν την κακοκαιρία “Μήδεια”;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων, αλλά και ενημέρωση από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Γιάννη Γκουρομπίνο, υπογραμμίζει ότι «εύλογα» οι κτηνοτρόφοι προσβλέπουν στην αρωγή της πολιτείας. Όπως σημειώνει «προβλήματα στην γαλακτοπαραγωγή, στο ζωικό κεφάλαιο, αλλά και σε εγκαταστάσεις και εξοπλισμό από τις χαμηλές θερμοκρασίες επέφερε η ψυχρή εισβολή της κακοκαιρίας “Μήδεια”. Οι συνέπειες είναι άμεσες στο εισόδημα των κτηνοτρόφων αν συνυπολογιστεί και η αναγκαστική αύξηση στην κατανάλωση ζωοτροφών λόγω ψύχους, άλλα και η άνοδος των τιμών στις ζωοτροφές, που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Εύλογα, λοιπόν, οι κτηνοτρόφοι προσδοκούν στην αρωγή της πολιτείας για να καλύψουν την απώλεια εισοδήματος.
Συγκεκριμένα, οι παγωνιές που έπληξαν τη Θεσσαλία τις προηγούμενες ημέρες είχαν σοβαρό αντίκτυπο στην παραγωγή γάλακτος. Οι κτηνοτρόφοι υπολογίζουν την μείωση αυτή σε 30 ως 50% και υπογραμμίζουν ότι στην γαλακτική περίοδο που απομένει η γαλακτοπαραγωγή δεν πρόκειται να επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. Επιπροσθέτως, οικονομική ζημιά προκαλεί και η αυξημένη κατανάλωση ζωοτροφών, στην οποία αναγκαστικά καταφεύγουν οι κτηνοτρόφοι για να διατηρήσουν τα κοπάδια τους. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τις αυξημένες τιμές στις ζωοτροφές επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και πλήττει την οικονομική βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Τέλος, υπάρχουν αναφορές για απώλεια ζωικού κεφαλαίου από το δριμύ ψύχος που επικράτησε, καθώς και ζημιές σε μηχανολογικό εξοπλισμό κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.
Το παράπονο των κτηνοτρόφων είναι ότι η πολιτεία αντιμετωπίζει δυσανάλογα τις ζημιές μεταξύ φυτικής και ζωικής παραγωγής, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην πρώτη. Επισημαίνουν δε, ότι, θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη μέριμνα για τις ζημιές που υφίστανται, καθώς η πολιτεία διαθέτει πλέον τα εργαλεία μέσω των ισοζυγίων γάλακτος για να διασταυρώσει τη μείωση στην γαλακτοπαραγωγή -ειδικά στην προβατοτροφία- η οποία ουσιαστικά εξανεμίζει τα όποια έσοδα από την αποκατάσταση των τιμών παραγωγού στο γάλα, που τα προηγούμενα χρόνια καταβαραθρώθηκαν από τις ελληνοποιήσεις».

 

Read more...

Μάξιμος με Σκυλακάκη: Έρχεται de minimis για ροδακινοπαραγωγούς!

Μάξιμος Σκυλακάκης

Αθήνα, 19 Φεβρουαρίου 2021

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗ:

Έρχεται de minimis για ροδακινοπαραγωγούς!

Η καταβολή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας de minimis στους ροδακινοπαραγωγούς βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ. Θόδωρο Σκυλακάκη στην έδρα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που είχε θέσει το πρόβλημα τόσο στη νυν όσο και στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, επιχειρηματολόγησε για την ανάγκη στήριξης των παραγωγών που υπέστησαν ζημιές από βροχοπτώσεις μη καλυπτόμενες από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.
Σύμφωνα με την υποβληθείσα πρόταση, το πρόγραμμα στήριξης θα αφορά σε 80 χιλιάδες στρέμματα στις περιοχές της χώρας που καλλιεργούνται ροδάκινα και νεκταρίνια με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 9,2 εκατομμύρια ευρώ. Εξ αυτών, στον νομό της Λάρισας περιλαμβάνονται 1.901 στρέμματα με συμπύρινα ροδάκινα, 367 στρέμματα με επιτραπέζια και 472 στρέμματα με νεκταρίνια. Η προτεινόμενη ενίσχυση ανέρχεται σε 120 ευρώ το στρέμμα για τα συμπύρινα ροδάκινα, σε 110 ευρώ το στρέμμα για τα επιτραπέζια και σε 100 ευρώ το στρέμμα για τα νεκταρίνια.
Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη δύσκολη αυτή περίοδο στηρίζει τον αγροτικό κόσμο τόσο με τις ενισχύσεις που ήδη έχουν δοθεί σε διάφορες καλλιέργειες που επλήγησαν από τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όσο και με την καταβολή επιστρεπτέας προκαταβολής και σε αγρότες και κτηνοτρόφους. Ενημέρωσε ότι ήδη έως σήμερα μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν λάβει 165,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα μισά δεν θα επιστραφούν. Επιπλέον, έχουν διατεθεί και πλέον των 80 εκατομμύριων ευρώ με τη μορφή ενισχύσεων ήσσονος σημασίας de minimis για τη στήριξη αγροτικών προϊόντων λόγω covid.
Ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι εξετάζει θετικά το σχετικό αίτημα για de minimis στους ροδακινοπαραγωγούς, υπογραμμίζοντας ωστόσο, δεν μπορεί να δίδεται διπλή βοήθεια, οπότε όσοι εκ των δικαιούχων de minimis έλαβαν και επιστρεπτέα αυτή θα αφαιρεθεί από το ποσό της ήσσονος ενίσχυσης που θα τους αναλογεί.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε τον αρμόδιο υπουργό «για την κατανόηση και κυρίως για τα εκτεταμένα μέτρα στήριξης της πραγματικής οικονομίας, που ελήφθησαν εν μέσω της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνουμε λόγω της πανδημίας».

Read more...

Μετά από παρέμβαση Μάξιμου, Έρχονται και νέα εμβολιαστικά κέντρα στη Λάρισα! - Παρέμβαση “εφ’ όλης της ύλης” του νομού στην Κ. Ο. της ΝΔ. Τι απάντησαν οι υπουργοί

Μάξιμος Έδρα 6

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2021

ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:

Έρχονται και νέα εμβολιαστικά κέντρα στη Λάρισα!

Παρέμβαση “εφ’ όλης της ύλης” του νομού στην Κ. Ο. της ΝΔ.
Τι απάντησαν οι υπουργοί;

«Στη μεγάλη εικόνα η κυβέρνηση αναμφίβολα παίρνει άριστα. Ο κόσμος αναγνωρίζει ότι στην αντιμετώπιση της πανδημίας, την υγειονομική και οικονομική κρίση αλλά και τις τουρκικές προκλήσεις, έχει σοβαρή κυβέρνηση στην οποία μπορεί να βασίζεται». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Θεσσαλός πολιτικός κατά την παρέμβασή του έθεσε «ζητήματα που αναδεικνύονται από τη διαχείριση της πανδημίας και των συνεπειών των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως της “Μήδειας”, την ορμή της οποίας ζήσαμε τα τελευταία εικοσιτετράωρα».

Προβλήματα σε εμβολιασμούς στη Λάρισα
Αναφορικά με την πανδημία υπογράμμισε ότι «στη Λάρισα παρατηρούνται προβλήματα στη διαδικασία εμβολιασμού των ηλικιωμένων άνω των 75 ετών. Όσοι επιχειρούν να κλείσουν ραντεβού αυτό δεν είναι εφικτό πριν τον Απρίλιο με αποτέλεσμα κάποιοι να καταφεύγουν ακόμη και στο μεγάλο εμβολιαστικό κέντρο των Αθηνών. Όπως με ενημέρωσε ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ, στη Λάρισα έχουν αναπτυχθεί εμβολιαστικά κέντρα στα Κέντρα Υγείας αλλά και στα Περιφερειακά Ιατρεία της Νίκαιας και του Αμπελώνα. Ωστόσο, υπάρχει πρόβλημα. Βεβαίως είναι θετικό ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για εμβολιασμούς που δείχνει ότι υποχωρούν οι θεωρίες συνομωσίας για τα εμβόλια και μειώνεται η απήχηση των αρνητών των εμβολίων, αλλά δεν πρέπει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι έχουμε εμβολιασμούς δύο ταχυτήτων, άλλης για την πρωτεύουσα και άλλης για την περιφέρεια, που αδικεί την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται».

Κικίλιας: Θα ανοίξουμε κι άλλα εμβολιαστικά κέντρα
Κληθείς από τον πρωθυπουργό να απαντήσει, ο υπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κικίλιας ενημέρωσε ότι έως σήμερα έχουν γίνει 608.500 εμβολιασμοί στη χώρα, ενώ έχουν κλειστεί 1,3 εκατομμύρια ραντεβού για τις επόμενες εβδομάδες. Για το πρόβλημα με τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας άνω των 75 ετών, έχοντας δίπλα του τον Γ.Γ. κ. Μάριο Θεμιστοκλέους, είπε ότι «θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε κι άλλα εμβολιαστικά κέντρα στον νομό σας». Δήλωσε, επίσης, ότι ήδη με τους εμβολιασμούς μειώνεται ο δείκτης νοσηρότητας και θνητότητας, και πρόσθεσε ότι έχουν μπει στον προγραμματισμό οι ευπαθείς ομάδες.

“Κορονοενισχύσεις” και διαμαρτυρίες…
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος για τις συνέπειες στην οικονομία αναφέρθηκε στις «διαμαρτυρίες από τον χώρο της εστίασης. Η Λάρισα είναι γνωστή ως η πόλη του καφέ, με αρκετούς να δραστηριοποιούνται στην εστίαση, τους είδατε κ. πρόεδρε και εσείς. Διαμαρτυρίες, όμως, υπάρχουν και από άλλους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας που η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να στηρίξει. Αναφέρομαι στους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων για τους οποίους ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί οικονομική ενίσχυση 2.400 ευρώ για τα λεωφορεία έως 30 θέσεις και 3.600 ευρώ για τα άνω των 30 θέσεων για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ και καλούνται έως 26 Φεβρουαρίου να πληρώσουν τέλη κυκλοφορίας, όταν εδώ και ένα χρόνο έχουν παροπλισμένα τα λεωφορεία τους.
Είναι θετικό ότι δόθηκαν “κορονοενισχύσεις” σε αρκετά αγροτικά προϊόντα που πλήγηκαν από την πανδημία. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκαν προσδοκίες για άλλα, όπως τα ροδάκινα, τα αχλάδια και το βαμβάκι που για χρόνια θεωρούνταν ο “λευκός χρυσός” του κάμπου. Υπήρξε σχετικό αίτημα εν μέσω της εκκοκκιστικής περιόδου από τη Διεπαγγελματική Βάμβακος. Ρώτησα αν υπάρχει πράγματι πρόθεση ενίσχυσης ή η φημολογία εξυπηρετούσε κερδοσκοπικά παιχνίδια για να μην υπάρξουν αντιδράσεις αγροτών για τη χαμηλή τιμή αγοράς του βαμβακιού. Η ερώτηση δεν απαντήθηκε ποτέ. Αντιθέτως, υπήρξαν δημοσιεύματα με επίκληση πληροφοριών αρχικά για ενισχύσεις της τάξεως των 40 ευρώ το στρέμμα και εσχάτως για 25 ευρώ το στρέμμα. Μιλούμε, δηλαδή, για μια δαπάνη ύψους 60-96 εκατομμυρίων ευρώ. Καλό θα είναι να διευκρινιστεί εγκαίρως τι τελικά ανταποκρίνεται στην αλήθεια».

Απάντηση Σταϊκούρα
Απαντώντας για τα θέματα αρμοδιότητάς του, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι για την εστίαση που είχε μείωση τζίρου 1,8 δις ευρώ το 2020 ελήφθησαν μέτρα στήριξης ύψους 1,9 δις και επιπλέον δόθηκε 1,1 δις ευρώ ως αποζημίωση ειδικού σκοπού. Για δε τη Λάρισα είπε ότι δόθηκαν σε 10.750 επιχειρήσεις εστίασης μόνο από την 5η επιστρεπτέα προκαταβολή 22,5 εκατομμύρια ευρώ και συνολικά 104 εκατομμύρια ευρώ από το συγκεκριμένο μέτρο.
Αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με την καθυστέρηση καταβολής της ενίσχυσης στα τουριστικά λεωφορεία, που λύνεται, καθώς όπως είπε αναμένει με τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη έγκριση από την Dg comp της ΕΕ, προκειμένου να εκταμιευθούν 22 εκατομμύρια ευρώ στους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων.
Επιπλέον, με αφορμή τις “κορονοενισχύσεις” στους αγρότες είπε ότι 71.000 αγρότες έλαβαν επιστρεπτέα προκαταβολή εκ των οποίων 8.757 βαμβακοπαραγωγοί.

Οι ζημιές και ο ΕΛΓΑ…
Ο κυβερνητικός βουλευτής για τις συνέπειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα είπε χαρακτηριστικά ότι «στην περιφέρεια υφιστάμεθα στην πράξη τις συνέπειες του παγετού. Ήδη έχουμε μείωση στην παραγωγή πρόβειου γάλακτος, που μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί από το ισοζύγιο γάλακτος που μηνιαία γίνεται. Έχουμε, επίσης, ζημιές σε δενδρώδεις καλλιέργειες που βρίσκονταν στην ανθοφορία,οι οποίες αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ. Και είναι πολύ πιθανό να έχουμε και ζημιές σε δένδρα που δεν ήταν σε ανθοφορία, αλλά στο μπουμπούκι, και δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Μακάρι να μην επιβεβαιωθούν οι ζημιές και ο παγετός να είναι πιο ήπιος από τις αρχικές εκτιμήσεις.
Ωστόσο, υπάρχει ένα ζήτημα με τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων. Στον “Ιανό” με εντολή σας κ. πρόεδρε, ο ΕΛΓΑ λειτούργησε με διαδικασίες φαστ τρακ. Αυτός, όμως, δεν είναι ο κανόνας, αλλά η εξαίρεση. Έχουμε απλήρωτες αποζημιώσεις από τα ΠΣΕΑ του 2017. Απλήρωτες αποζημιώσεις από τον παγετό του περυσινού Μαρτίου και τώρα έχουμε νέες ζημιές από παγετό. Πως μπορεί να τα φέρει βόλτα μια οικογένεια που δεν έχει λάβει αποζημιώσεις από πέρυσι και τώρα έχει νέες ζημιές; Είναι έτοιμος ο ΕΛΓΑ για τη μετάβαση στην ψηφιακή εκτίμηση; Χρειάζεται ενίσχυση σε προσωπικό; Υπάρχει μηχανισμός ελέγχου της αποδοτικότητας των στελεχών του;».

Καθυστερήσεις στις συντάξεις
Τέλος, επισήμανε «τις μεγάλες καθυστερήσεις που κληρονομήσαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση στην έκδοση των συντάξεων και τις διαμαρτυρίες των συνταξιούχων για τις μεγάλες αναμονές. Γνωρίζω ότι η προσπάθεια για την ταχύτερη απονομή των συντάξεων έχει την προσωπική σας σφραγίδα. Θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα».

 

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Γιατί καθυστερούν οι "κορονοενισχύσεις" στα τουριστικά λεωφορεία;

Μαξιμος Βουλη χέρια 2

Αθήνα, 17 Φεβρουαρίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Γιατί καθυστερούν οι “κορονοενισχύσεις” στα τουριστικά λεωφορεία;

• Ζητούν απαλλαγή τελών κυκλοφορίας για το 2021

«Διαμαρτυρίες για καθυστερήσεις στην απόδοση της περυσινής έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, λόγω των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, εκφράζουν οι ιδιοκτήτες των τουριστικών λεωφορείων, ενώ ταυτόχρονα διατυπώνουν την ενόχλησή τους για την καταβολή τελών κυκλοφορίας για το 2021, όταν το 2020 δεν δούλεψαν σχεδόν καθόλου». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στους υπουργούς Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη και Υποδομών & Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημέρωσή που είχε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων νομού Λάρισας κ. Γρηγόρη Λάβδα, υπογραμμίζει ότι «οι ζημιές από τα περιοριστικά μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό είναι μεγάλες καθώς, για το 2020, σχεδόν το σύνολο του στόλου των τουριστικών λεωφορείων βρισκόταν σε ακινησία. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα οικονομικής φύσης στον κλάδο, τα οποία επιτείνονται τόσο από το απροσδιόριστο του χρόνου λήξης των περιοριστικών μέτρων, όσο και από τις καθυστερήσεις στην καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης (άρθρο 139 του ΦΕΚ 256/Α/23.12.2020 και ΦΕΚ 5771/Β/29.12.2020) για τη στήριξη του κλάδου. Αν και προβλέπεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.400 ευρώ για τα τουριστικά λεωφορεία μέχρι 30 θέσεις και 3.600 ευρώ για εκείνα άνω των 30 θέσεων για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου του 2020, έως σήμερα, δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ευρώ για τα 76 τουριστικά λεωφορεία της Λάρισας και τα άνω των 7.000 που υπολογίζονται πανελλαδικά.
Επιπλέον, υπάρχουν αντιδράσεις για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας για το 2021 με καταληκτική ημερομηνία την 26η Φεβρουαρίου 2021, τη στιγμή που ενώ πλήρωσαν τέλη κυκλοφορίας για το 2020, τα λεωφορεία τους παραμένουν παροπλισμένα λόγω των περιοριστικών μέτρων. Γι αυτό ζητούν την απαλλαγή τους φέτος από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
1. Για ποιους λόγους καθυστερεί η εκταμίευση της έκτακτης ενίσχυσης στους ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων λόγω της ζημίας που υφίστανται από την μακρά περίοδο των περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας; Υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής και σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να αποδοθούν το συντομότερο δυνατό οι ενισχύσεις που έχουν αποφασιστεί;
2. Με δεδομένο ότι την προηγούμενη χρονιά δεν υπήρξαν έσοδα, ενώ αντίστοιχη είναι η κατάσταση και φέτος, εξετάζετε την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας του 2021, όπως ζητούν οι επαγγελματίες του χώρου των τουριστικών λεωφορείων;

Read more...