Menu
A+ A A-

Μ. Χαρακόπουλος: Ευελπιστούμε να υπάρξει ενδιαφέρον για θέση αρχειονόμου στην Αγιά

ΜΑΞΙΜΟΣ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

Αθήνα, 19 Ιανουαρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΑΡΧΕΙΟΦΥΛΑΚΙΟ ΑΓΙΑΣ:

Ευελπιστούμε να υπάρξει ενδιαφέρον για θέση αρχειονόμου στην Αγιά

• Σπουδαίος ο ρόλος στην ιστορική καταγραφή των εγγράφων ντοκουμέντων

«Η ιστορική μνήμη συνιστά κεφαλαιώδες στοιχείο επιβίωσης ενός έθνους. Η γνώση του παρελθόντος ενισχύει και νοηματοδοτεί τις αποφάσεις και τις πράξεις του παρόντος και τους σχεδιασμούς του μέλλοντος. Κι αυτό το αξίωμα είναι ιδιαίτερα επίκαιρο για τον ελληνισμό τόσο για τις κρίσιμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα, όσο και γιατί το προηγούμενο και το τρέχων έτος θυμάται και τιμά δύο κομβικά γεγονότα της ιστορικής του διαδρομής, την Επανάσταση του 1821 και την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Σπουδαίο ρόλο στην ορθή καταγραφή του παρελθόντος παίζουν τα έγγραφα ντοκουμέντα, που μας παρουσιάζουν την πραγματικότητα της εποχής με πολύτιμα στοιχεία τα οποία με την σειρά τους μας οδηγούν σε χρήσιμα συμπεράσματα. Γι’ αυτό κι επιμένουμε στην στελέχωση των Αρχείων, όπως αυτό της Αγιάς. Ευελπιστούμε σύντομα να υπάρξει εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη θέση του αρχειονόμου στο πλαίσιο της κινητικότητας, διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως μας ενημέρωσε το υπουργείο Παιδείας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση (αριθμ. πρωτ. 5501/Φ1 της 18ης Ιανουαρίου 2022) που έλαβε από την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως, μετά από σχετική ερώτησή του (αριθμ. πρωτ. 8674, που κατατέθηκε την 1η Σεπτεμβρίου 2021).
Σύμφωνα με την απάντηση της αρμόδιας υπουργού «η θέση του ΠΕ Αρχειονόμων για το Αρχειοφυλακείο Αγιάς εντάχθηκε στον Α΄ Κύκλο κινητικότητας 2021, ωστόσο δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Στη συνέχεια εντάχθηκε εκ νέου στον Β´ Κύκλο 2021, ο οποίος βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι ανάγκες του Αρχειοφυλακείου Αγιάς εξυπηρετούνται περιοδικά́ από τα ΓΑΚ-Τμήμα Λάρισας, υπηρεσία στην οποία ανήκει οργανικά».
Υπενθυμίζεται ότι ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του, αφού ανέφερε το πρόβλημα της μη στελέχωσης του Αρχειοφυλακείου Αγιάς, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «τα κατά τόπους παραρτήματα των Γενικών Αρχείων του Κράτους (ΓΑΚ) συνιστούν ανεκτίμητες κιβωτούς της συλλογικής μνήμης, χώροι που δραστηριοποιείται η δημιουργική ιστορική έρευνα και διαμορφώνεται μια έγκυρη αντίληψη για το κοινό παρελθόν μας. […] Δομές όπως τα ΓΑΚ για να μπορέσουν να επιτελέσουν το έργο τους ως κοιτίδες ιστορικής μνήμης άλλα και ως κυψέλες ιστορικής έρευνας, θα πρέπει να λειτουργούν σε ένα διαφορετικό πλαίσιο στελέχωσής τους από το ισχύον, με μόνιμο προσωπικό και όχι μέσω ετήσιων αποσπάσεων. Η λεπτομερειακή δουλειά που απαιτείται για την ανίχνευση δημόσιων ιστορικών αρχείων και συλλογών -όπως είναι η παραλαβή, η ταξινόμηση, η αρχειοθέτηση, η καταλογογράφηση, η ψηφιοποίηση, η δημοσιοποίηση, η παρουσίαση και κυρίως η προστασία και η διατήρησή τους, ως κομμάτι του εθνικού μας πλούτου- προϋποθέτει τη στελέχωσή τους με προσωπικό που κατέχει εξειδικευμένα προσόντα και έχει τη δυνατότητα να αφιερώσει τον απαιτούμενο χρόνο για την παραγωγή έργου».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με νέα πρέσβη στο Βατικανό: Κοινές πρωτοβουλίες εκπροσώπων Ορθόδοξου και Καθολικού κόσμου

MAXIMOS VATICAN

Αθήνα, 18 Ιανουαρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΝΕΑ ΠΡΕΣΒΕΙΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ:

Κοινές πρωτοβουλίες εκπροσώπων Ορθόδοξου και Καθολικού κόσμου

«Η ατζέντα των θεμάτων επί των οποίων μπορεί να υπάρξει γόνιμη και εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλευτικών θεσμών Ορθοδόξων και Καθολικών έχει διευρυνθεί εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια, καθώς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Είμαστε βέβαιοι ότι στο πρόσωπο της νέας πρέσβειρας της Ελλάδος στο Βατικανό, την οποία ενημέρωσα για τις δράσεις που προωθούμε, θα έχουμε έναν συμπαραστάτη των προσπαθειών για κοινές πρωτοβουλίες με τους εκπροσώπους του καθολικού κόσμου». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την συνάντηση που είχε με την νέα πρέσβειρα της Ελλάδας στο Βατικανό κ. Κάτια Γεωργίου.
Η συνάντηση έγινε μετά από πρωτοβουλία της πρέσβειρας με σκοπό την ενημέρωσή της για τις δράσεις της ΔΣΟ, και ιδιαιτέρως αυτών που σχετίζονται με την Καθολική Εκκλησία.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε την κ. Γεωργίου για την τιμή της πρόσκλησης και το ενδιαφέρον της να συμβάλει θετικά για την ευόδωση των στόχων του θεσμού. Εν συνεχεία, την ενημέρωσε για τη εμβάθυνση της συνεργασίας της ΔΣΟ με το Διεθνές Δίκτυο Καθολικών Νομοθετών (ICLN), η οποία περιλαμβάνει και κοινές πρωτοβουλίες με παρεμβάσεις για το Μέλλον της Ευρώπης, και πρωτίστως για τη διατήρηση και ανάδειξη της χριστιανικής της παράδοσης, αλλά και την προστασία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή που απειλούνται με αφανισμό.
Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε στη συμμετοχή, για πρώτη φορά, της ΔΣΟ στο forum «Συνάντηση του Ρίμινι για τη φιλία των λαών», όπου έλαβαν μέρος σημαντικές προσωπικότητες της πολιτικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής ζωής όχι μόνο της Ιταλίας αλλά συνολικότερα του καθολικού κόσμου.
Ο επικεφαλής του διεθνούς θεσμού των Ορθοδόξων κοινοβουλευτικών ενημέρωσε την Ελληνίδα διπλωμάτη για τις συζητήσεις με τους καθολικούς για τη διοργάνωση εκδηλώσεων για το κοινό Πάσχα Ορθοδόξων και Καθολικών που συμπίπτει το 2025 με τη συμπλήρωση, το ίδιο έτος, 1700 χρόνων από την Α´ Οικουμενική Σύνοδο της ενωμένης χριστιανοσύνης.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος παρουσίασε στην κ. Γεωργίου τις πρωτοβουλίες της ΔΣΟ για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε ισλαμικό τέμενος. Μια εξ αυτών είναι η έκδοση του τόμου «Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», στον οποίο συμπεριλαμβάνονται και καθολικές εκκλησίες αφιερωμένες στη Σοφία του Θεού. Ο τόμος, ο οποίος επιδόθηκε στον Πάπα Φραγκίσκο -δια της νουτσιατούρας- κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, θα μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, μεταξύ αυτών και στα ιταλικά. Μάλιστα, προγραμματίζεται επίσημη παρουσίασή του και στην Ιταλία. Για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε απευθύνει και επιστολή στον Ποντίφικα, ζητώντας τη συμπαράστασή του στην προσπάθεια ακύρωσης της απόφασης της τουρκικής ηγεσίας που αλλοίωσε τον χαρακτήρα του μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Read more...

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επίτιμο μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας • Πρόεδρος Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.: Ο Χαρακόπουλος διαθέτει εξαιρετική πένα!

MAXIMOS 1 5

Λάρισα, 17 Ιανουαρίου 2022

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επίτιμο μέλος της Ένωσης Λογοτεχνών Συγγραφέων Λάρισας

• Πρόεδρος Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.: Ο Χαρακόπουλος διαθέτει εξαιρετική πένα!

Τον Λαρισαίο βουλευτή και συγγραφέα, δρ Μάξιμο Χαρακόπουλο, καλωσόρισε ως Επίτιμο Μέλος της η Ένωση Λογοτεχνών – Συγγραφέων Λάρισας (Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.) στην έδρα της, το Γρηγοριάδειο Πνευματικό Κέντρο.
Στη σεμνή τελετή, με ιδιαίτερα θερμούς λόγους, υποδέχθηκε τον πολιτικό και συγγραφέα, που όπως είπε «διαθέτει εξαιρετική πένα», η πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών-Συγγραφέων Λάρισας κ. Δήμητρα Μπαρδάνη.
Στην σύντομη -λόγω των υγειονομικών μέτρων για τον COVID- προσφώνησή της σημείωσε, ότι αποτελεί τιμή για την Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ. η αποδοχή της πρότασης από τον Μάξιμο Χαρακόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε «εξαιρετικό πολιτικό αλλά και πολύ καλό συγγραφέα». Μάλιστα, έκανε λόγο για «ιστορική ημέρα για την Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ. Ο κ. Χαρακόπουλος έγινε επίτιμο μέλος της Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ. και ευχόμαστε όλες, γιατί το Δ.Σ. αποτελείται μόνον από γυναίκες, να μπορεί να βρίσκει χρόνο για να γράφει, γιατί έχει και πολύ εξαιρετική πένα. Τον καλωσορίζουμε στην Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.».
Ολοκληρώνοντας η κ. Μπαρδάνη του προσέφερε το ετήσιο λογοτεχνικό περιοδικό «Πνευματική Λάρισα», που εκδίδει η Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ.

Μάξιμος: Φυγή από τα ψυχοφθόρα της πολιτικής..
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην αντιφώνησή του, ευχαριστώντας για τη θερμή υποδοχή, υπογράμμισε ότι «είναι ιδιαίτερα τιμητική η πρόσκληση να με εγγράψετε ως επίτιμο μέλος της Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ. Ξέρετε η πολιτική είναι μια ψυχοφθόρα και χρονοβόρα διαδικασία, εκτός από υψηλά ιδανικά που υπηρετούμε, πολλές φορές περισσεύουν και οι μικρότητες, οι μικροψυχίες, η συκοφαντία και η διαβολή. Και για ‘μένα εδώ και χρόνια, η γραφή, η δημιουργική γραφή και η ανάγνωση ήταν μια φυγή από αυτά τα ψυχοφθόρα. Με αυτό το κίνητρο ξεκίνησα να γράφω. Μέχρι τώρα, όπως ξέρετε, έχω εκδώσει πέντε βιβλία. Είναι στα σκαριά ακόμη ένα, ένα οδοιπορικό στην καθ’ ημάς Ανατολή, στις εστίες, που από αρχαιοτάτων χρόνων και ιδιαίτερα στους βυζαντινούς χρόνους, άνθησε ο ελληνισμός: την Κωνσταντινούπολη, την Τραπεζούντα, την Σμύρνη, την Κύπρο, τα Ιεροσόλυμα, την Αλεξάνδρεια. Θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε την ευκαιρία, με την αιγίδα της Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ., μέσα στην χρονιά να μπορέσουμε να το εκδώσουμε και να το παρουσιάσουμε. Και πάλι σας ευχαριστώ για την μεγάλη τιμή».
Στο συγγραφικό έργο του Λαρισαίου βουλευτή περιλαμβάνονται ήδη πέντε βιβλία: «Ρωμιοί της Καππαδοκίας» (ιστορική-κοινωνιολογική μελέτη, 2003 -με πρόλογο του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή και του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου), «Ενθύμιον Πανηγύρεως» (λεύκωμα, 2005), «Δείγματα Γραφής» (πολιτικά δοκίμια, Μεταίχμιο 2007 -με πρόλογο του πρώην υπουργού κ. Γιώργου Σουφλιά), «Εκ νεότητός μου» (διηγήματα, 2011), «Για την ταμπακιέρα…» (πολιτικά κείμενα, 2012, με πρόλογο του συγγραφέα και δημοσιογράφου κ. Τίτου Αθανασιάδη).
Στην εκδήλωση από το Δ.Σ. της Ε.ΛΟ.ΣΥ.Λ. παρευρέθηκαν, επίσης, η Γενική Γραμματέας κ. Βασιλική Καρατάσιου-Τσιώλη και η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων κ. Άννα Καρακασίδου-Μπίσκα.

MAXIMOS 2 5

MAXIMOS 3 5

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την τελετή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/EiVBdOqLs-8

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος από την εορτάζουσα Αγιά Λάρισας: Να μην ξαναζήσουμε άλλη πανδημία! • Απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό (φωτό)

ΜΑΞΙΜΟΣ 4 7

Λάρισα, 17 Ιανουαρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΟΥΧΩΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ:

Να μην ξαναζήσουμε άλλη πανδημία!

• Απηύθυνε έκκληση για εμβολιασμό

«Προσδοκούμε ότι επιτέλους η δοκιμασία της πανδημίας, που ταλανίζει την ανθρωπότητα επί μια διετία, θα λάβει σύντομα τέλος. Μπορεί αυτή τη στιγμή οι συνθήκες να εξακολουθούν να είναι βεβαρυμμένες, με δεκάδες συνανθρώπους μας να φεύγουν από την ζωή καθημερινώς, εκατοντάδες άλλοι να παραμένουν διασωληνωμένοι και χιλιάδες να νοσούν, όμως, ήδη αχνοφέγγει φως στον ορίζοντα. Οι μαζικοί εμβολιασμοί και οι νέες μεταλλάξεις του ιού δίνουν το δικαίωμα στους επιστήμονες να αισιοδοξούν ότι οδεύουμε σε έξοδο από αυτή την δοκιμασία στους επόμενους μήνες. Εδώ, από την Αγιά, θα ήθελα να απευθύνω για μια ακόμη φορά έκκληση για εμβολιασμό σε όσους συμπολίτες μας εξακολουθούν, είτε από φόβο είτε από παραπληροφόρηση, να μην κάνουν το εμβόλιο, θέτοντας τη δική τους ζωή, αλλά και των συνανθρώπων τους σε μέγιστο κίνδυνο». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την αρχιερατική λειτουργία στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίων Αντωνίων, πολιούχων της Αγιάς Λάρισας, όπου χοροστάτησε ο επιχώριος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίος -με αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπομένων μέτρων προστασίας για τον COVID-19.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην δήλωσή του εξήρε «τον ρόλο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και των αρχιερέων, όπως του Αγίου Δημητριάδος, που καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας με τον λόγο και τη στάση τους κατέδειξαν την αναγκαιότητα του εμβολιασμού, ενώ ανέδειξαν στη σωστή της διάσταση τη σχέση επιστήμης και θρησκείας. Δυστυχώς, ανάμεσα σε ιερωμένους και μοναχούς υπήρξαν και εκείνοι που αυτή την σχέση δεν την κατανόησαν, και θέλησαν να υποκαταστήσουν τον γιατρό. Το αποτέλεσμα καταγράφεται ιδιαίτερα οδυνηρό, λαμβάνοντας υπόψη και τις απώλειες μεταξύ του κλήρου και της μοναστικής κοινότητας. Αυτή η περιπέτεια μπορεί, επομένως, να αποτελέσει πηγή χρήσιμων συμπερασμάτων που θα ωφελήσουν και τη σχέση της Εκκλησίας μας με την κοινωνία στον σύγχρονο κόσμο. Εύχομαι σύντομα να βγούμε από αυτή τη δοκιμασία και να μην ξαναζήσουμε άλλη πανδημία».
Στην Θεία Λειτουργία παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου κ. Ιωάννης Αγγελάκας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας, ταξίαρχος, κ. Χρήστος Σιμούλης, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και ικανό εκκλησιάσμα.

ΜΑΞΙΜΟΣ 5 4

ΜΑΞΙΜΟΣ 3 7

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 10

ΜΑΞΙΜΟΣ 2 8

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος προς Υπ. Πολιτισμού: Δράσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

ΜΑΞ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Αθήνα, 16 Ιανουαρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ:

Δράσεις για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

• Αφορμή για εθνικό αναστοχασμό και αυτογνωσία

«Τι δράσεις προγραμματίζετε με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή με σκοπό την προβολή τόσο των γεγονότων όσο και εν γένει της ιστορίας και του λαμπρού πολιτισμού του μικρασιατικού ελληνισμού, καθώς και την προσφορά των Μικρασιατών Προσφύγων στην Ελλάδα». Τα παραπάνω ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με Επίκαιρη Ερώτησή του στην υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη.
Ο μικρασιατικής καταγωγής βουλευτής στην Επίκαιρη Ερώτησή του σημειώνει ότι «το 2022 συμπληρώνονται 100 έτη από την τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής. Με την καταστροφή της Σμύρνης, τον απηνή διωγμό των Ελλήνων στις μικρασιατικές ακτές και στον Πόντο, την βίαιη εκδίωξή τους από τις πατρογονικές εστίες τους, αλλά και την αναγκαστική ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, που ακολούθησε, ήλθε το τέλος της τρισχιλιόχρονης παρουσίας του μικρασιατικού ελληνισμού.
Όπως αποδεικνύουν και οι πλέον πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, αλλά και όπως επισήμως έχει νομοθετήσει η Βουλή των Ελλήνων, η εξάλειψη του ελληνισμού στην Μικρασία αποτελούσε τμήμα του γενικότερου σχεδίου της εξαφάνισης του χριστιανικού στοιχείου και της δημιουργία ενός θρησκευτικά ομοιογενούς τουρκικού κράτους, και γι’ αυτόν τον λόγο συνιστά και Γενοκτονία.
Η επετειακή συγκυρία επιβάλλει εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας την ευρεία ανάδειξη του γεγονότων, παρ’ όλη την τραγικότητά τους, σε όλες τους τις ιστορικές διαστάσεις με μια ποικιλία δράσεων και πρωτοβουλιών. Κι αυτό, διότι, κατά πρώτον, συνιστά οφειλή προς τους Έλληνες της Μικράς Ασίας, οι οποίοι είτε βρήκαν βίαιο θάνατο στην διάρκεια των εκτεταμένων εκκαθαρίσεων και εκτοπίσεων, είτε βρέθηκαν ανέστιοι πρόσφυγες, μόνον με τα εικονίσματά τους, στην Ελλάδα.
Κατά δεύτερον, οι αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολής για τρεις χιλιάδες χρόνια αποτελούσαν τμήμα του ελληνικού κόσμου, φάροι πολιτισμού και γέφυρες επικοινωνίας με τον ασιατικό χώρο. Σε αυτές τις περιοχές γεννήθηκε η φιλοσοφία, αναπτύχθηκαν οι τέχνες και τα γράμματα, και αργότερα αποτέλεσαν την καρδιά του Ορθόδοξου Βυζαντίου. Ακόμη και πριν το βίαιο τέλος στις μικρασιατικές ακτές και στον Εύξεινο Πόντο άνθιζαν το διεθνές εμπόριο και τα γράμματα. Αυτή η ανεκτίμητη ιστορική κληρονομιά παραμένει εσαεί κτήμα του ελληνισμού, που θα πρέπει να την αναδεικνύει κάθε φόρα υπό τα φώτα των νέων θεωρήσεων της επιστήμης.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «η φετινή επέτειος πρέπει να αποτελέσει την αφορμή ενός εθνικού αναστοχασμού, ως συνέχεια του ανάλογου που επιχειρήθηκε για τα 200 έτη από την Εθνική Επανάσταση του 1821. Είναι η ευκαιρία να εγκύψουμε στην μελέτη και στην ανάδειξη των θετικών αλλά και αρνητικών παραγόντων που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα, όπως και στο μέγα επίτευγμα της αφομοίωσης του προσφυγικού πληθυσμού στο ελλαδικό κράτος.
Οι επιλεγμένες δράσεις πρέπει να συμπεριλάβουν όλη την ελληνική επικράτεια και, βεβαίως, να στοχεύσουν πρωτίστως στην ενημέρωση των νέων. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ήδη, έχει ανακοινώσει σχετικές εκδηλώσεις και μάλιστα σε βάθος τριετίας

Read more...

Μάξιμος στα Φάρσαλα: Θωράκιση απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης

Μάξιμος Φάρσαλα 1

Λάρισα, 14 Ιανουαρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΣΕ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΠΛΗΓΕΙΣΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ:

Θωράκιση απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης

Άμεσες παρεμβάσεις με καθαρισμό και διαπλάτυνση ρεμάτων και γεφυρών και επανασχεδιασμός όλων των έργων με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής

• Επίσκεψη σε Βαμβακού και Υπέρεια με Τριαντόπουλο, Λυκουρέντζο, Σταυριανουδάκη

«Η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε κατάματα. Τα έντονα και ακραία καιρικά φαινόμενα, που εμφανίζονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα, επιβάλουν τη θωράκιση της πολιτείας. Το πέρασμα του “Διομήδη’’ από το νομό μας προξένησε ζημιές στην περιοχή των Φαρσάλων, ευτυχώς όχι τόσο μεγάλες όπως ο “Ιανός” πριν 16 μήνες. Ωστόσο, κατέδειξε τη σπουδαιότητα άμεσων παρεμβάσεων με καθαρισμό και διαπλάτυνση ρεμάτων και γεφυρών και επανασχεδιασμό όλων των έργων με βάση τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής. Όταν σε μια ημέρα έχουμε ύψος βροχόπτωσης όσο είχαμε άλλοτε σε έναν χρόνο, δεν μπορεί να αναμένουμε έργα με ξεπερασμένες προδιαγραφές να ανταποκριθούν στη νέα πραγματικότητα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου για τις ζημιες που προκάλεσε ο «Διομήδης».
Ο Θεσσαλός πολιτικός την επόμενη των πλημμυρικών φαινομένων με κοινοβουλευτική παρέμβαση ζήτησε από τους συναρμόδιους υπουργούς την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση όσων επλήγησαν.
Ο κυβερνητικός βουλευτής κατά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο, παρουσία του Προϊστάμενου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου κ. Τάσου Λιαπή, ζήτησε λεπτομερέστερη ενημέρωση προκειμένου να αποκομίσει μια πιο εξειδικευμένη εικόνα των ζημιών, αλλά και των εφικτών λύσεων για την αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών που μέσα σε 16 μήνες υπέστησαν για δεύτερη φορά ζημίες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τον “Ιανό” προχώρησε σε γενναία χρηματοδότηση για τη δρομολόγηση των αναγκαίων έργων υποδομών, ενώ υπογράμμισε την αξία του φράγματος στη Σκοπιά για τη δρομολόγηση του οποίου δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του στο Μέγαρο Μαξίμου τον Φεβρουάριο του 2021.

Σε Βαμβακού και Υπέρεια
Ακολούθως, ο βουλευτής του νομού συνόδευσε το κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιο για την κρατική αρωγή και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Μιχάλη Σταυριανουδάκη, στην επίσκεψή τους στη Βαμβακού και στην Υπέρεια των Φαρσάλων, που αποτέλεσαν και τα επίκεντρα των ζημιών που προκλήθηκαν από την σφοδρή κακοκαιρία.
Κατά τη συζήτηση με τους πλυμμηροπαθείς κατοίκους των χωριών, παρουσία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, και με δεδομένη την επανάληψη των ζημιών μερικούς μήνες μετά τον «Ιανό», ιδιαίτερα στην Υπέρεια που εκκενώθηκε προληπτικά για την προστασία των κατοίκων της, ετέθη επιτακτικά το ζήτημα των βελτιώσεων που πρέπει να γίνουν άμεσα σε υπάρχοντα έργα, άλλα και της γρήγορης δρομολόγησης όσων νέων έχουν εγκριθεί.

Μάξιμος Φάρσαλα 2

Μάξιμος Φάρσαλα 3

Μάξιμος Φάρσαλα 4

Μάξιμος Φάρσαλα 5

Μάξιμος Φάρσαλα 6

 Μάξιμος Φάρσαλα 7

Read more...

Δήλωση-Έκκληση Χαρακόπουλου-Γκαβρίλοφ σε διεθνείς θεσμούς και κυβερνήσεις: Σε κίνδυνο οι Χριστιανοί των Ιεροσολύμων από εξτρεμιστικά στοιχεία!

ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΚΑΒΡΙΛΟΦ

Αθήνα, 14 Ιανουαρίου 2022

ΔΗΛΩΣΗ-ΕΚΚΛΗΣΗ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΚΑΒΡΙΛΟΦ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ:

Σε κίνδυνο οι Χριστιανοί των Ιεροσολύμων από εξτρεμιστικά στοιχεία!

Να καταδικάσει τις παρακρατικές τρομοκρατικές ενέργειες στο Ισραήλ που απειλούν τους χριστιανούς, ανεξαρτήτως δόγματος, με εκτοπισμό από τα Ιεροσόλυμα -όπως δραματικά επισημαίνουν οι προκαθήμενοι των Εκκλησιών στην Αγία Γη- και να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της, καλούν τη διεθνή κοινότητα ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος και ο Πρόεδρος της Γ.Σ. της ΔΣΟ, μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμας, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ.
Η δήλωση-έκκληση της ηγεσίας της ΔΣΟ εστάλη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κ. Ζοζέπ Μπορέλ, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Ναφτάλι Μπένετ, τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄ και τους επικεφαλής του ευρωκοινοβουλίου, της Κνεσέτ και του κοινοβουλίου της Ιορδανίας. Η δήλωση-έκκληση εστάλη, επίσης, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, ενώ κοινοποιήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιόχειας και Ιεροσολύμων, τις αυτοκέφαλες ορθόδοξες εκκλησίες και το Βατικανό.
Στη δήλωση-έκκληση αναφέρονται τα εξής:
«Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) εκφράζει την ανησυχία και την αντίθεσή της σε κάθε μορφής απόπειρα διατάραξης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Παλαιφάτου Πρεσβυγενούς Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ.
Δηλώνουμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην αγωνία του Μακαριωτάτου Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλου Γ΄, όπως και των άλλων Εκκλησιών της Ιερουσαλήμ, για την απειλή εκτοπισμού σύμπασας της χριστιανικής κοινότητας της Ιερής Πόλεως.
Θεωρούμε ότι οι έκνομες και τρομοκρατικής φύσεως ενέργειες εξτρεμιστικών παρακρατικών ομά-δων στο Ισραήλ εναντίον των χριστιανών εντάσσονται στην περαιτέρω εκδίωξη του χριστιανικού στοιχείου από την Αγία Γη αλλά και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, το οποίο ήδη έχει συρρικνωθεί λόγω της θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, του φανατισμού και των διακρίσεων εναντίον του.
Υποστηρίζουμε ότι το απαραβίαστο του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στην Πόλη της Ιερουσαλήμ αποτελεί κομβικό στοιχείο για την εδραίωση της ειρήνης στην περιοχή.
Η ΔΣΟ καλεί την διεθνή κοινότητα να στρέψει το βλέμμα και να σταθεί αλληλέγγυα στη δοκιμασία που υφίσταται το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και οι άλλες χριστιανικές Εκκλησίες από τους εξτρεμι-στικούς κύκλους.
Η ΔΣΟ καλεί τις αρχές του Ισραήλ να προστατεύσουν τον πληθυσμό της Ιερουσαλήμ, αλλά και όλου του Ισραήλ, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, από την δράση των εξτρεμιστικών κύκλων.
Τέλος, η ΔΣΟ καλεί τους συναδέλφους βουλευτές των νομοθετικών σωμάτων της περιοχής να συμβάλουν με κάθε πρόσφορο μέσο στην εξασφάλιση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και των λοιπών χριστιανικών Εκκλησιών».

Read more...

Μάξιμος για απάντηση Σκρέκα για έργα Αχελώου: Θετικό βήμα η πρόοδος για το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας

Φώτο αρχείου Μάξιμος Σκρέκας

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΚΡΕΚΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΑΧΕΛΩΟΥ:

Θετικό βήμα η πρόοδος για το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας

«Η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας συνιστά αναμφίβολα θετική εξέλιξη για την παραγωγή “πράσινης”, φιλικής στο περιβάλλον ενέργειας. Ειδικά, μετά το παγκόσμιο ράλι αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας, η χώρα πρέπει να θωρακιστεί και να καταστεί πιο αυτάρκης σε ανανεώσιμες και φθηνότερες πηγές ενέργειας. Ευελπιστώ, επίσης, ότι η 2η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής της Θεσσαλίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, θα δρομολογήσει εφικτές λύσεις για την αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας, αίροντας τα εμπόδια για την ήπια μεταφορά νερού από τον Αχελώο».
Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απάντηση του υπουργού Περιβάλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, στην Αναφορά του στη Βουλή για το κρίσιμο υδατικό ζήτημα του θεσσαλικού κάμπου, τις επιπτώσεις του και την αναγκαιότητα για άμεσες ενέργειες, όπως παρουσιάζονταν σε σχετικό υπόμνημα της Επιτροπής Διεκδίκησης επίλυσης του Υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας.
Στην απάντησή του, ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει ότι «η ορθολογική διαχείριση και προστασία των υδατικών πόρων της Χώρας αποτελεί αντικείμενο των θεσμοθετημένων Σχεδίων Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών (ΣΔΛΑΠ) όλων των Υδατικών Διαμερισμάτων της. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στο πλαίσιο της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ, των συναφών κοινοτικών Οδηγιών και της εθνικής νομοθεσίας, έχει καταρτίσει τα ΣΔΛΑΠ και τις Αναθεωρήσεις αυτών, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το ΣΔΛΑΠ του Υ.Δ. Θεσσαλίας. Με το ισχύον εγκεκριμένο Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας θεσμοθετήθηκε ένα Πρόγραμμα Μέτρων με σκοπό να επιτευχθούν οι περιβαλλοντικοί στόχοι της Οδηγίας 2000/60/ΕΚ, δηλαδή η διατήρηση, προστασία και αποκατάσταση της καλής κατάστασης σε όλα τα επιφανειακά και υπόγεια Υδατικά Συστήματα. Επισημαίνουμε ότι έχει ξεκινήσει η κατάρτιση της 2ης Αναθεώρησης των ΣΔΛΑΠ, κατά την οποία θα εξεταστούν όλα τα δυνατά σενάρια εντός του πλαισίου, το οποίο ορίζεται από την Οδηγία 2000/60/ΕΚ, τις αποφάσεις των δικαστηρίων, τον μακροχρόνιο σχεδιασμό της Χώρας και τα δεδομένα των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. Σημειώνουμε ότι η υλοποίηση των επιμέρους τεχνικών έργων διαχείρισης υδάτινων πόρων που περιλαμβάνονται στο ΣΔΛΑΠ δεν αποτελεί αρμοδιότητα του ΥΠΕΝ.
Ως προς το ζήτημα της έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του Υδροηλεκτρικού Έργου Μεσοχώρας, σας ενημερώνουμε ότι μετά την ακύρωση από το ΣτΕ της με α.π. οικ.34701/4-8-2017 Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) του έργου: “Υδροηλεκτρικό Έργο (ΥΗΕ) Μεσοχώρας, στον ποταμό Αχελώο, Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων”, της εταιρείας ΔΕΗ Α.Ε., στις 28.04.2021 υποβλήθηκε στη Δ/νση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠΕΝ νέα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, στην οποία έχουν ληφθεί υπόψη τα ζητήματα που ετέθησαν στην Απόφαση του ΣτΕ. Εν συνεχεία τηρήθηκε και ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης και, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, ώστε να είναι δυνατή η υλοποίησή του».

Read more...

Συγχαρητήρια Μ. Χαρακόπουλου στον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης: Γόνιμη και ελπιδοφόρα ποιμαντορία για την Μεγαλόνησο!

ΜΑΧΙΜΟΣ

Αθήνα, 13 Ιανουαρίου 2022

 

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΝΕΟ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΡΗΤΗΣ:

Γόνιμη και ελπιδοφόρα ποιμαντορία για την Μεγαλόνησο

Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή στον, από Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο, που εξέλεξε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η επιστολή του επικεφαλής της ΔΣΟεχει ως εξής:

«Σεβασμιώτατε,
Πληροφορηθείς την ανάδειξή σας στη θέση του Αρχιεπισκόπου της Εκκλησίας της Κρήτης, σας εκφράζω, εκ βάθους καρδίας, τα θερμά μου συγχαρητήρια.
Είμαι βέβαιος ότι η Ποιμαντορία σας θα υπάρξει γόνιμη και ελπιδοφόρα για την Μεγαλόνησο, εκεί όπου το δένδρο της Ορθοδοξίας ποτίστηκε, στο διάβα των αιώνων, με το αίμα χιλιάδων μαρτύρων, οι οποίοι προτίμησαν να χάσουν τη ζωή τους από το να απωλέσουν την πίστη και την ταυτότητά τους.
Ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας πιστεύουμε ότι σήμερα, που κυριαρχεί η θήρα του παροδικού υλικού οφέλους, ενώ η ανθρώπινη υπόσταση απειλείται με αποκοπή από τις ρίζες της και ο βίος του ανθρώπου τείνει να στερείται πνευματικού νοήματος, οι αξίες της Ορθοδοξίας καθίστανται ακόμη πιο επίκαιρες.
Επιπλέον, ως Έλληνες και ως Ορθόδοξοι, φέροντες το βάρος μιας μακράς παράδοσης που συνέβαλε τα μέγιστα στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού πολιτισμού, οφείλουμε παντί τρόπω να υπερασπιστούμε τον χριστιανικό πυλώνα της σύγχρονης Ευρώπης.

Σεβιασμιώτατε,
Θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας σε αυτόν τον αγώνα τον καλό.
Είθε το έργο σας να είναι ευλογημένο.
Άξιος!».

Read more...

Μάξιμος για καταστροφές από “Διομήδη”: Οι επαναλαμβανόμενες ζημιές προκαλούν απογοήτευση στους πολίτες • Ζητά άμεση αποκατάσταση ζημιών και αντιπλημμυρική θωράκιση

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ βουλη new

Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΑΠΟ «ΔΙΟΜΗΔΗ»:

Οι επαναλαμβανόμενες ζημιές προκαλούν απογοήτευση στους πολίτες

• Ζητά άμεση αποκατάσταση ζημιών και αντιπλημμυρική θωράκιση

Την άμεση αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε η επέλαση του «Διομήδη» στον νομό της Λάρισας και την αποτελεσματικότερη αντιπλημμυρική θωράκιση των περιοχών που πλήττονται κατ’ επανάληψη από πλημμυρικά φαινόμενα, ζητά από τους συναρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο Θεσσαλός πολιτικός την επομένη της εκδήλωσης του φαινομένου κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή επισημαίνοντας ότι «οι επαναλαμβανόμενες ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, παρά τη γενναία χρηματοδότηση της Πολιτείας μετά τον “Ιανό”, προκαλούν απογοήτευση στους πολίτες που βρίσκονται για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές».
Ο κυβερνητικός βουλευτής στην ερώτησή του στους υπουργούς Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη, Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστα Καραμανλή και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό, τονίζει ότι «τα τελευταία χρόνια βιώνουμε εντονότερα τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς ολοένα και συχνότερα έντονα κλιματικά φαινόμενα προκαλούν ζημιές και δοκιμάζουν τις αντοχές τόσο των πολιτών όσο και της πολιτείας. Η επέλαση του “Διομήδη” εν μέσω του χειμώνα, έπληξε κυρίως τον νομό Λάρισας επιφέροντας σημαντικές ζημιές σε υποδομές, επιχειρήσεις και πρωτογενή παραγωγή. Το μεγάλο ύψος βροχόπτωσης και οι σφοδροί άνεμοι δημιούργησαν σωρεία προβλημάτων σε περιοχές που δοκιμάστηκαν έντονα και στο πρόσφατο παρελθόν από παρόμοια φαινόμενα, όπως τα Φάρσαλα από τον “Ιανό” και η Αγιά από την “Αθηνά”. Τα χωριά στα παράλια του νομού, στους Δήμους Αγιάς και Τεμπών σαρώθηκαν από τους ισχυρότατους ανέμους, οι οποίοι ξερίζωσαν δένδρα και προκάλεσαν ζημιές σε κάθε είδους υποδομές και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ενώ η πολύωρη βροχόπτωση φούσκωσε ρέματα και χείμαρρους και προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια και στο οδικό δίκτυο. Στα Φάρσαλα ξύπνησαν μνήμες από τον “Ιανό” καθώς ο μεγάλος όγκος νερού προκάλεσε εκτεταμένες πλημμύρες σε γεωργικές καλλιέργειες και ζημιές σε δρόμους, σπίτια και πολλές υποδομές σε όλη την επαρχία, ενώ το χωριό της Υπέρειας εκκενώθηκε για προληπτικούς λόγους, προκειμένου να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές. Παρομοίως, στους δήμους Τεμπών, Κιλελέρ, Τυρνάβου και Ελασσόνας, υπήρξαν πλημμύρες λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση άλλα και ζημιές σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Σε ότι αφορά τις αγροτικές εκτάσεις, σε όλο τον νομό υπήρξαν προβλήματα, με κυριότερα τις πλημμύρες και τις ζημιές σε καλλιέργειες σιτηρών και ψυχανθών».
Κατόπιν τούτων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
1. Σε ποιές ενέργειες θα προβείτε άμεσα για την αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές, περιουσίες και καλλιέργειες που επλήγησαν από την επέλαση του “Διομήδη” στο νομό Λάρισας;
2. Με δεδομένη την κλιματική κρίση και την επανάληψη πλημμυρικών φαινομένων, τι προτίθεστε να πράξετε για την αποτελεσματικότερη αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής;

Read more...