Menu
A+ A A-

Να αυξηθεί στο 20% το ελάχιστο ποσοστό προσλήψεων των πολυτέκνων στο Δημόσιο

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Θέμα: Να αυξηθεί στο 20% το ελάχιστο ποσοστό προσλήψεων των πολυτέκνων στο Δημόσιο

Δεν είναι μυστικό ότι η χώρα βιώνει μια πραγματική δημογραφική κατάρρευση. Ετησίως οι θάνατοι είναι κατά πολλές χιλιάδες περισσότεροι των γεννήσεων. Ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού συνεχώς αυξάνεται. Αυξάνονται οι συμπολίτες όσοι από επιλογή ή από τις συγκυρίες δεν αποκτούν παιδιά. Η Ελλάδα με αυτούς τους δημογραφικούς ρυθμούς θα βρεθεί στα μισά του τρέχοντος αιώνος με λιγότερα από 8 εκατομμύρια. Αυτή την οδυνηρή πραγματικότητα την γνωρίζουμε πλέον όλοι, και το θέμα δεν ξορκίζεται, όπως παλαιότερα, ως υπερσυντηρητική κινδυνολογία. Άλλωστε, η αρμόδια Διακομματική Επιτροπή για το Δημογραφικό έπειτα από ενδελεχή εξέταση του προβλήματος εξέδωσε αναλυτικό πόρισμα τόσο για όλες τις πτυχές του ζητήματος όσο, κι αυτό ήταν το κυριότερο, σειρά προτάσεων για την αντιστροφή των αρνητικών τάσεων. Ανάμεσα σε αυτές, συγκαταλέγονται και όσες αφορούν στους τρόπους στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών, οι οποίες, κόντρα στο ρεύμα αλλά και στην δυσχερή οικονομική κατάσταση που βρίσκεται η χώρα για πολλά έτη, επιμένουν να μεγαλώνουν πολλά παιδιά. Ιδιαίτερα η Νέα Δημοκρατία, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είχε πρωταγωνιστήσει στη σύνταξη και την συμπερίληψη μέτρων υποστήριξης των πολυτέκνων.
Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δυστυχώς, όχι μόνον αδιαφόρησε για την κατηγορία αυτή των συμπολιτών μας, αλλά προχώρησε και σε νομοθετικές αλλαγές που μείωναν τη στήριξη των πολυτέκνων. Για παράδειγμα τον Δεκέμβριο του 2016 με τον Ν.4440/2016 (ΦΕΚ Α’224/2-12-2016), μείωσε το ελάχιστο ποσοστό εισακτέων για τους πολύτεκνους στο Δημόσιο στο 15%, από 20% που ίσχυε προηγουμένως.
Δυστυχώς, με έκπληξη διαπιστώνουμε ότι στο νομοσχέδιο για τον τρόπο διορισμών στο Δημόσιο που έδωσε για διαβούλευση το υπουργείο Εσωτερικών, αν και δίνει επιπλέον μοριοδότηση για τους πολύτεκνους και τα παιδιά τους, στο άρθρο 11, το ελάχιστο ποσοστό των εισακτέων μειώνεται στο 10%. Πρόκειται για απόφαση που δεν συνάδει με την συνολική οπτική της κυβέρνησης επί του συγκεκριμένου προβλήματος και έρχεται και σε αντίθεση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ.
Επίσης, στο εν λόγω υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δεν λαμβάνεται υπόψη το πλήθος των παιδιών των πολυτέκνων στην μοριοδότηση. Ωστόσο, μια αυξημένη μοριοδότηση προς όσους ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες με άνω των τεσσάρων τέκνων, θα συνιστούσε μοχλό ουσιαστικής στήριξης αλλά και κίνητρο απόκτησης περισσότερων τέκνων.
Σε κάθε περίπτωση, είναι περιττό να επαναλάβουμε την αδήριτη ανάγκη παντί τρόπω η Πολιτεία να ενισχύσει τις πολύτεκνες οικογένειες, σε αυτό το αντίξοο δημογραφικό και οικονομικό κλίμα.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1) Προτίθεσθε, στο νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο δημόσιο, να επαναφέρετε το ελάχιστο ποσοστό των εισακτέων στο δημόσιο για τους πολύτεκνους στο 20%;
2) Προτίθεσθε να συμπεριλάβετε πρόβλεψη στο εν λόγω νομοσχέδιο για την αύξηση της μοριοδότησης στους πολύτεκνους ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων της οικογενείας, πέραν των τεσσάρων;

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΦΑΠΑΞ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΕΦΑΠΑΞ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟΥΣ

Η πολιτεία προσπαθεί με ειδικά μέτρα στήριξης να απαλύνει τις επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα από τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό του δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Μεταξύ αυτών είναι και η οικονομική ενίσχυση διάφορων επαγγελματικών ομάδων που έχουν χάσει μεγάλο μέρος των εσόδων τους και λόγω των περιοριστικών μέτρων, για δεύτερη φορά φέτος, δεν είναι εφικτό να επανέλθουν σύντομα σε υγιή οικονομική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Λάρισας, στο άρθρο 66 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο: «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων», προβλέπεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση επαγγελματιών που έχουν πληγεί από τις συνέπειες του κορονοϊού. Πιο συγκεκριμένα, στο εν λόγω άρθρο γίνεται αναφορά για μηχανικούς, δικηγόρους και οικονομολόγους που υπάγονται στον e ΕΦΚΑ, καταβάλουν εισφορές υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού Ανεργίας- Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων της παρ.2α του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α'152) και Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας τους (ΚΑΔ), έχουν ενταχθεί, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, στους πληττόμενους από τον κορονοϊό από το Μάρτιο μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, και οι οδοντίατροι έχουν πληγεί εξίσου ως επαγγελματίες από την επέλαση του κορονοϊού, ενώ ανήκαν στις επαγγελματικές ομάδες που έλαβαν την κρατική στήριξη κατά την πρώτη περίοδο των περιοριστικών μέτρων την Άνοιξη και, όπως διατείνονται, πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που υφίστανται στην νομοθετική πρόβλεψη του εν λόγω νομοσχεδίου.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Προτίθεστε να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες προκειμένου να ενταχθεί και ο κλάδος των οδοντιάτρων στις ρυθμίσεις που προβλέπει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο για εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των επαγγελματιών που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της;

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Μετάθεση του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας λόγω της πανδημίας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Θέμα: Μετάθεση του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας λόγω της πανδημίας

Η πανδημία του κορονοϊού έχει προκαλέσει σοβαρότατες παρενέργειες στην περιφέρεια Θεσσαλίας και πλέον, από 30 Οκτωβρίου 2020, ταυτόχρονα με Θεσσαλονίκη και Ροδόπη, συμπεριλαμβάνεται στο επίπεδο «4» αυξημένου κινδύνου, ως μια από τις επιδημιολογικά ιδιαίτερα επιβαρυμένες Περιφέρειες.
Ένα από τα προβλήματα που έχουν προκύψει είναι η αποτελεσματική συνέχιση του προγράμματος «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ». Όπως συγκεκριμένα αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τα αναγκαία μέτρα περιορισμού της πανδημίας καθιστούν σχεδόν αδύνατη την διενέργεια του σχετικού προγράμματος. Όπως είναι γνωστό για την ένταξη ενός ακινήτου στο πρόγραμμα ΕΚΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ χρειάζεται η επίσκεψη Μηχανικού στην οικία του πολίτη, για να γίνουν όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες, όπως αποτύπωση ακινήτου, ενεργειακή επιθεώρηση, αλλά και επίσκεψη τεχνικών και συνεργείων, προκειμένου να κάνουν αυτοψία στο ακίνητο και να εκδώσουν οικονομική προσφορά για το έργο και εκ νέου επίσκεψή στα γραφεία των μηχανικών. Από τα παραπάνω καθίσταται φανερό ότι οι συχνές επαφές δημιουργούν τεράστιους κινδύνους για την διάδοση της νόσου, ενώ τίθεται και ζήτημα με τις σχετικές απαγορεύσεις που καταγράφονται στην ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.:71342-ΦΕΚ 4899/Β/6-11-2020.
Επιπλέον, στην περιοχή της Θεσσαλίας, λόγω των πρόσφατων εκτεταμένων καταστροφών που προκάλεσε η θεομηνία (Ιανός) του Σεπτεμβρίου παρατηρείται σοβαρή καθυστέρηση στην προετοιμασία των φακέλων για το πρόγραμμα.
Όλα τα παραπάνω συνηγορούν, επομένως, στην μετάθεση του ανοίγματος της πλατφόρμας για την περιφέρεια Θεσσαλίας όσο δυνατόν αργότερα, όπως εξάλλου έχει αποφασιστεί από 16.11 για τις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδος, όπου προβλέπεται μετάθεση για 11, 13 και 15 Ιανουαρίου 2021.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1) Προτίθεσθε να αναβάλετε την έναρξη του προγράμματος ΕΚΟΙΝΟΜΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ για την περιφέρεια Θεσσαλίας, για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα, λόγω της επιβαρυμένης υγειονομικής κατάστασης που βρίσκονται περιοχές της συγκεκριμένης περιφέρειας και όπως ζητά το Περιφερειακό Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος;
2) Πότε προτίθεσθε να γνωστοποιήσετε την έναρξη του προγράμματος για το 2021, ώστε να υπάρξει η δυνατότητα έγκαιρης προετοιμασίας φακέλων;
3) Προτίθεσθε η έναρξη του προγράμματος να γίνει πριν την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων, ώστε να ισχύουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις για όσους λόγω των συνθηκών δεν δύναται να υποβάλλουν αίτηση στο τρέχον πρόγραμμα; .

Αθήνα, 17 Νοεμβρίου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει μια πρωτοφανή κατάσταση σε κάθε τομέα της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής. Ωστόσο, η αναγκαία λήψη των μέτρων πρόληψης εκ μέρους της Πολιτείας απαιτεί και τον έλεγχο της εφαρμογής τους, ο οποίος έχει ανατεθεί πρωτίστως στις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας. Δυστυχώς, όμως, το έργο αυτό της αστυνομίας δεν είναι χωρίς σοβαρές επιπτώσεις, καθώς καταγράφονται εκατοντάδες κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των αστυνομικών –έως τώρα έχουν ανακοινωθεί 550 κρούσματα.
Έχει καταστεί φανερό ότι αυτή την περίοδο της καραντίνας, όπου λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για την προστασία της υγείας του πληθυσμού η ορθή εφαρμογή των μέτρων επαφίεται, πέραν της ατομικής ευθύνης, και στους αστυνομικούς ελέγχους, οι οποίοι είναι συνεχείς και εκτεταμένοι. Ιδιαίτερος είναι ο φόβος για την περαιτέρω εξάπλωση των κρουσμάτων στις ομάδες της αστυνομίας που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες, όπως είναι η ΔΙΑΣ, η ΟΠΚΕ αλλά και τα ΜΑΤ. Οι ίδιοι οι αστυνομικοί είναι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της μόλυνσης από τον κορονοϊό, εφόσον δεν τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Το πρόβλημα, μάλιστα, εντείνεται όταν οι αστυνομικές δυνάμεις πρέπει να αντιμετωπίσουν συγκεντρώσεις ατόμων, αυθόρμητες ή οργανωμένες, που αρνούνται να υπακούσουν στα μέτρα.
Σε κάθε περίπτωση, αυτονόητη είναι η χορήγηση όλων των υλικών μέσων που χρειάζονται οι αστυνομικοί, όπως μάσκες, γάντια, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1) Ποια μέτρα έχουν ληφθεί ώστε να περιοριστούν τα κρούσματα κορονοϊού μεταξύ των αστυνομικών που υπηρετούν σε ευαίσθητες θέσεις και έχουν ως έργο την παρακολούθηση της εφαρμογής των μέτρων αναχαίτισης της πανδημίας; Γίνονται επαρκή τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού και έχουν χορηγηθεί τα απαραίτητα υλικά προφύλαξης;
2) Εφαρμόζεται αυστηρά το πρωτόκολλο της τήρησης των μέτρων προφύλαξης απ’ όλους στην ΕΛΑΣ ή καταγράφονται φαινόμενα παρεκκλίσεων; Αν ναι πώς προτίθεσθε να επιλύσετε το πρόβλημα;
3) Πώς προτίθεσθε να αντιμετωπίσετε τις παράνομες συναθροίσεις ατόμων, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των αστυνομικών;

Αθήνα, 13 Νοεμβρίου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Μέτρα στήριξης των επαρχιακών εφημερίδων

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΡΑ ΤΩ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩ
ΑΡΜΟΔΙΟ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Θέμα: Μέτρα στήριξης των επαρχιακών εφημερίδων

Ο διαχρονικός ρόλος των επαρχιακών εφημερίδων στην ενημέρωση και την προάσπιση των συμφερόντων της ελληνικής περιφέρειας είναι γεγονός αναντίρρητο. Πολλά από αυτά τα έντυπα κατόρθωσαν να κερδίσουν αξιοζήλευτη θέση τόσο ως προς την ποιότητα της ύλης τους όσο και προς το επίπεδο της κυκλοφορίας τους, που ενίοτε ξεπερνά πολλά αθηναϊκά φύλλα. Δυστυχώς, όμως, η γενικότερη πτώση της ανάγνωσης εφημερίδων έχει κτυπήσει και τον κλάδο του περιφερειακού έντυπου τύπου, ενώ η σχεδόν δεκαετής οικονομική κρίση δημιούργησε επιπλέον σοβαρά προβλήματα. Η παρούσα κρίση της πανδημίας και των μέτρων για την αντιμετώπισής της οδηγούν πλέον τον επαρχιακό Τύπο στα όρια της επιβίωσής του.
Αναγνωρίζοντας τον καταλυτικό ρόλο που παίζει στην κοινωνική και οικονομική ζωή της ελληνικής περιφέρειας, η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τον έντυπο επαρχιακό Τύπο, που αριθμεί άνω των 232 εβδομαδιαίων και ημερήσιων εφημερίδων, αλλά και των εκατοντάδων ανθρώπων που βρίσκονται πίσω του, βάσει και των προτάσεων που έχει καταθέσει η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1) Συνιστά μνημονιακή υποχρέωση η κατάργηση του υποχρεωτικού χαρακτήρα δημοσίευσης των κρατικών καταχωρήσεων; Αν όχι, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος δημοσίευσης των διακηρύξεων στις εφημερίδες και την ανάγκη για διαφάνεια των δημοσίων συμβάσεων σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, προτίθεσθε να διατηρήσετε τον υποχρεωτικό χαρακτήρα δημοσίευσης των κρατικών διακηρύξεων και μετά το 2021;
2) Προτίθεσθε να καταργήσετε την επιβολή της εισφοράς του 2% που οφείλει να καταβάλλει ο Περιφερειακός Έντυπος Τύπος υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ (Ενιαίος Δημοσιογραφικός Οργανισμός Επικουρικής Ασφάλισης Περίθαλψης) από τον οποίο δεν προκύπτει για τα μέλη του κανένα άμεσο όφελος;
3) Προτίθεσθε η κατανομή των ποσών από τα Μέτρα Στήριξης του Έντυπου Τύπου να γίνεται με βάση τον υπολογισμό των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (ΕΜΕ) ή των εργαζομένων με κάθε μορφή απασχόλησης τη στιγμή που γίνεται η δήλωση;

Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

 

Read more...

ΒΑΘΜΟΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ & ΑΣΥΛΟΥ

ΘΕΜΑ: ΒΑΘΜΟΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΡΑΣΗΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Με έκπληξη και ανησυχία η ελληνική κοινή γνώμη πληροφορήθηκε το γεγονός της σύλληψης ενός 27χρονου, με καταγωγή από το Τατζικιστάν, κατόχου πολιτικού ασύλου, ο οποίος, φέρεται να ήταν μαχητής της τρομοκρατικής οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος”. Ο εν λόγω συλληφθείς διαβιούσε στην Τρίπολη της Αρκαδίας, με την οικογένειά του, σε διαμέρισμα που του είχε παρασχεθεί μέσω μιας Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Η σύλληψή του, εφόσον ευσταθούν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπήρξε αποτέλεσμα τυχαίας έρευνας, που απέδειξε ότι εις βάρος του 27χρονου εκκρεμούσε “ερυθρή καταγγελία”, που είχε διαβιβαστεί και στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ.
Η συγκεκριμένη σύλληψη συνέπεσε με την πραγματοποίηση στην Γαλλία και στην Αυστρία μιας σειράς επαχθών τρομοκρατικών ενεργειών, με θύματα αθώους και ανυπεράσπιστους πολίτες και θύτες μέλη ή συμπαθούντες ακραίων ισλαμιστικών οργανώσεων.
Στην περίπτωση, μάλιστα, της τρομοκρατικής επίθεσης στη Βιέννη, την ευθύνη ανέλαβε το “Ισλαμικό Κράτος”.
Το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο γεωγραφικό σταυροδρόμι απ’ όπου έχουν περάσει χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ σημαντικό μέρος αυτών συνεχίζει να ζει στη χώρα μας, αυξάνει εύλογα τον προβληματισμό μήπως ανάμεσά τους
βρίσκονται και τζιχαντιστές ή ακόμη και πυρήνες ισλαμιστικών οργανώσεων. Προβληματισμός, επίσης, υφίσταται για τις διαδικασίες απονομής του ασύλου πολιτικού πρόσφυγα, και κατά πόσον είναι γνωστά στις κρατικές υπηρεσίες τα πραγματικά στοιχεία των ασυλούχων. Τέλος, εύλογα ερωτηματικά προκύπτουν αν οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς γνωρίζουν την ακριβή διεύθυνση όσων έχουν λάβει πολιτικό άσυλο και ζουν στη χώρα μας.
Είναι περιττό να τονισθεί ότι το συγκεκριμένο ζήτημα είναι εξόχως σημαντικό και άπτεται της εθνικής ασφάλειας, ενώ έχει προφανώς πανευρωπαϊκή διάσταση.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Πόσο έτοιμες είναι οι κρατικές υπηρεσίες για τον εντοπισμό τζιχαντιστών και την εξάρθρωση δικτύων ισλαμιστικών οργανώσεων, που πιθανόν δρουν στην Ελλάδα;
2. Κατά τη διαδικασία απονομής του ασύλου οι αρμόδιες επιτροπές έχουν σαφή γνώση των προσωπικών στοιχείων των δικαιούχων ή επαφίενται στα στοιχεία που δηλώνουν οι τελευταίοι;
3. Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν γνώση του τόπου κατοικίας όσων έχουν λάβει το καθεστώς ασύλου; Αν όχι, ποιες ενέργειες προτίθεσθε να λάβετε ώστε να υπάρξει μια σαφής καταγραφή των στοιχείων κατοικίας όλων των ασυλούχων επί του ελληνικού εδάφους;

Αθήνα, 10 Νοεμβρίου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΠΑΛ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ, ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: ΓΙΑΤΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΕΠΑΛ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ

Για την αντιμετώπιση των αρνητικών οικονομικών συνεπειών του πρώτου κύματος της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της η κυβέρνηση πήρε σειρά μέτρων προς ανακούφιση πρωτίστως των κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν περισσότερο.
Στο πλαίσιο αυτό, και διαβλέποντας την σοβαρή ανάγκη που ανέκυψε, είχαμε επισημάνει στις 30.3.2020, με τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ότι η διακοπή των εκπαιδευτικών λειτουργιών οδήγησε στην διακοπή της εργασίας των αποφοίτων των ΕΠΑΛ που συμμετείχαν σε προγράμματα μαθητείας. Τούτο είχε σαν αποτέλεσμα την στέρηση από τους εργαζόμενους και τις φτωχές οικογένειές τους από ένα απολύτως αναγκαίο εισόδημα.
Σε απάντηση της ερώτησης μου στις 2-7-2020 η υπουργός Παιδείας συναίνεσε στην πρόταση μου αναφέροντας ότι “στο άρθρο 119 του ν. 4692/2020 (Α΄111) με θέμα: «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις» προβλέπεται: «Στους μαθητευόμενους των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι..Ε.Κ.) και του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας, που ήταν ενεργοί κατά την έναρξη ισχύος των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοΪού COVID-19, καταβάλλεται έκτακτη οικονομική ενίσχυση ίση με το ποσό των επτακοσίων (700) ευρώ και το ποσό της πλήρους ασφαλιστικής κάλυψής τους, για το χρονικό διάστημα από την έναρξη της επιβολής του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών κάθε τύπου και βαθμού, μέχρι την επαναλειτουργία τους”. Όπως επισήμαινε ήταν σε αναμονή και η ΚΥΑ από τα συναρμόδια υπουργεία για την ολοκλήρωση Τέλος, αναμένεται Κοινή Απόφαση με τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, που θα καθορίζει τα αναγκαία δικαιολογητικά, τη διαδικασία υποβολής τους και τη διαδικασία καταβολής της έκτακτης
οικονομικής ενίσχυσης”.
Στη συνέχεια σε συνάντηση που είχαμε με την υπουργό Παιδείας, στις 8 Οκτωβρίου, με πληροφόρησε ότι είχε ήδη υπογράψει την Απόφαση για την καταβολή του επιδόματος έκτακτης ανάγκης στους 3.200 αποφοίτους των ΕΠΑΛ που συμμετείχαν σε προγράμματα μαθητείας τα οποία διεκόπησαν λόγω της πανδημίας.
Δυστυχώς, όμως, ακόμη και σήμερα, η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης δεν έχει πραγματοποιηθεί, ενώ η λήψη των νέων μέτρων για το δεύτερο κύμα της πανδημίας δημιουργεί επιπρόσθετα, ανυπέρβλητα, προβλήματα στους δικαιούχους.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Για ποιους λόγους δεν έχει αποδοθεί μέχρι σήμερα το βοήθημα των 700 ευρώ στους απόφοιτους των ΕΠΑΛ που εργάζονται σε προγράμματα μαθητείας, για την περίοδο που αναγκαστικά σταμάτησαν να εργάζονται κατά τη διάρκεια των πρώτων μέτρων περιορισμού την περασμένη άνοιξη;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την επίσπευση της απόδοσης της ενίσχυσης αυτής;
3. Θα υπάρξουν αποφάσεις ενίσχυσής τους και για τη νέα περίοδο περιοριστικών μέτρων που έχει ανακοινωθεί;

Αθήνα, 9 Νοεμβρίου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΚΟΕ (ΠΣΕΑ)

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: ΑΚΑΤΑΣΧΕΤΟ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΚΟΕ (ΠΣΕΑ)

Μεταξύ των μέτρων που έχουν θεσπιστεί για την προστασία του εισοδήματος των αγροτών, είναι το ακατάσχετο των αποζημιώσεων. Στον ιδρυτικό νόμο του ΕΛΓΑ (ΦΕΚ Α΄134/20.6.1988) όπου θεσπίζεται η προστασία της αγροτικής παραγωγής από φυσικούς κινδύνους και άλλα ζημιογόνα αίτια, αναφέρεται ότι «οι παροχές, που χορηγούνται στους ασφαλισμένους από τον ΕΛ.Γ.Α. με βάση τον παρόντα νόμο, απαλλάσσονται από κάθε φόρο και τέλη χαρτοσήμου, είναι δε ακατάσχετες εκτός εάν πρόκειται για απαιτήσεις για νόμιμη διατροφή, οπότε έχουν εφαρμογή οι ισχύουσες κάθε φορά σχετικές διατάξεις» (άρθρο 15).
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και πυκνώνουν τα έντονα κλιματικά γεγονότα που δημιουργούν εκτεταμένες ζημιές στην αγροτική παραγωγή άλλα και στο πάγιο κεφάλαιο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Δεδομένου ότι επανόρθωση των ζημιών στο πάγιο κεφάλαιο είναι χρονοβόρα και απαιτεί αυξημένη εισροή πόρων προκειμένου να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση και να καταστεί χρήσιμο μέσο στην παραγωγική διαδικασία, η Κοινοτική και Εθνική νομοθεσία προβλέπει αποζημιώσεις μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ), τα γνωστά ΠΣΕΑ. Από το 2005 στην Ελληνική νομοθεσία υφίσταται και αναμορφώνεται ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για να υπάρξουν επανορθώσεις των ζημιών στο πάγιο κεφάλαιο, δηλαδή σε πολυετείς καλλιέργειες, γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αποθήκες, υπόστεγα και γεωργικό εξοπλισμό, με αρμόδιο φορέα τον ΕΛΓΑ.
Δεδομένου ότι οι ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο, εκτός από την μακρά περίοδο αποκατάστασης, στερούν από τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους άμεσο εισόδημα, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με το ακατάσχετο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.
Παράλληλα, δεδομένου ότι συχνά υπάρχουν ζημιές σε εξοπλισμό που είναι επίσης απαραίτητος για την παραγωγική διαδικασία άλλα δεν αποζημιώνεται (αγροτικά μηχανήματα, γεωτρήσεις, ηλεκτρολογικοί πίνακες, κλπ) υπάρχουν αιτήματα για να αποζημιωθεί ο εξοπλισμός που αποδεδειγμένα ζημιώθηκε.

Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:

1. Προτίθεστε να διευκρινίσετε αν είναι ακατάσχετες οι αποζημιώσεις μέσω ΚΟΕ για το πάγιο κεφάλαιο και τον αγροτικό και κτηνοτροφικό εξοπλισμό;
2. Θα υπάρξουν αποζημιώσεις για εξοπλισμό και μηχανήματα που αποδεδειγμένα έχει καταστραφεί, παρότι δεν διευκρινίζονται στα όσα ορίζει ο Κανονισμός Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων;

Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΙΦΑ

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: ΑΠΟΔΟΣΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΟΜΟΓΕΝΟΥΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΤΣΙΦΑ

Στις 28 Οκτωβρίου 2018, ανήμερα της εθνικής μας επετείου, στο χωριό Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου, δολοφονήθηκε από ειδικές δυνάμεις της Αλβανικής Αστυνομίας (RENEA) ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, Έλληνας υπήκοος που καταγόταν από το συγκεκριμένο χωριό, το οποίο ανήκει στην περιοχή της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Δύο χρόνια μετά το τραγικό αυτό γεγονός δεν έχει εκδοθεί κανένα πόρισμα της αλβανικής δικαιοσύνης. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, με τη λήξη της διετούς προθεσμίας που προβλέπεται από την αλβανική νομοθεσία για την έκδοση σχετικού πορίσματος, είναι εξαιρετικά πιθανό η υπόθεση αυτή να τεθεί στο αρχείο.
Λαμβάνοντας υπόψη την εξ αρχής αρνητική στάση των αλβανικών αρχών στην διαλεύκανση των συνθηκών που διαπράχθηκε η δολοφονία του ομογενούς, την προσπάθεια να παρουσιαστεί το θύμα ως “εξτρεμιστής” και τις αδικαιολόγητες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στην εξέταση της υπόθεσης, εύλογα εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες για την απόδοση δικαιοσύνης.
Δυστυχώς, από την εν γένει στάση του αλβανικού κράτους, που ασκεί πιέσεις στα μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας με προφανή σκοπό να κάμψει το φρόνημα τους ή και να τους αναγκάσει σε φυγή από τον τόπο τους, συνάγεται ότι η πλέον πιθανή εξέλιξη είναι το “κουκούλωμα” της υπόθεσης.
Εκ μέρους της Ελλάδας, υπήκοος της οποίας ήταν ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, η στάση αυτή της γείτονος χώρας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν νοείται μια χώρα η οποία φιλοδοξεί να ενταχθεί στους κόλπους της ΕΕ να μην σέβεται τους στοιχειώδεις κανόνες ενός κράτους δικαίου. Επιπλέον, η απόδοση δικαιοσύνης συνιστά αυτονόητη πράξη ηθικής δικαίωσης για τους συγγενείς του άτυχου νέου.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Πώς προτίθεται να αντιδράσει η χώρα μας στη διαφαινόμενη μη έκδοση πορίσματος από τις δικαστικές αρχές της Αλβανίας για τις συνθήκες δολοφονίας του Έλληνα υπηκόου Κωνσταντίνου Κατσίφα από τις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας στις 28 Οκτωβρίου 2018;

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...

Ουσιαστικότερος ρόλος στις Κοινότητες

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Ουσιαστικότερος ρόλος στις Κοινότητες

Ο πρώτος βαθμός αυτοδιοίκησης είναι χωρίς υπερβολή ένας θεμελιακός κρίκος στην αλυσίδα της Διοίκησης. Ουσιαστικά, οι πρόεδροι των Κοινοτήτων είναι αποδέκτες παραπόνων και διαμαρτυριών των τοπικών κοινωνιών αλλά και διαμεσολαβητές με την κεντρική διοίκηση του Δήμου για την επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας.
Η επέκταση των ορίων των Δήμων με την εφαρμογή του “Καλλικράτη” δημιούργησε νέα δεδομένα στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν μέλη του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης, στα έξοδα παράστασης-μετακίνησης των προέδρων των Κοινοτήτων, εκτός της χιλιομετρικής απόστασης από το κέντρο του Δήμου, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και ο πληθυσμός των κατοίκων κάθε Κοινότητας, με βάση την τελευταία απογραφή. Η απόσταση από το κέντρο του Δήμου είναι ένα ορθό κριτήριο, ειδικά για τις απομακρυσμένες Κοινότητες, όμως και ο πληθυσμός της κάθε Κοινότητας δημιουργεί πληθώρα υποχρεώσεων στα οποία η τοπική διοίκηση θα πρέπει να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη συχνότητα μετακινήσεων.
Επίσης, δεδομένου ότι παρατηρούνται φαινόμενα υδροκεφαλισμού των μεγάλων αστικών κέντρων εις βάρος των Κοινοτήτων, θα μπορούσε να υπάρξει μέριμνα για μερική αυτοτέλεια των Κοινοτήτων σε ότι αφορά στην κατασκευή μικρής κλίμακας τοπικών έργων, όπως η συντήρηση της αγροτικής οδοποιίας.
Τέλος, μεταξύ των προς διερεύνηση τροποποιήσεων για τη διασφάλιση ενεργότερου ρόλου των Κοινοτήτων θα μπορούσε να ήταν η δυνατότητα πληρωμής μέσω της πάγιας προκαταβολής και για τιμολόγια προμήθειας υλικών προς αποκατάσταση επειγουσών ηλεκτρολογικών ή υδραυλικών μικροζημιών, όπως βάνες ή λάμπες, με όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Προτίθεστε να εξετάσετε τις προτάσεις για ουσιαστικότερη δραστηριοποίηση των Κοινοτήτων στην πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση με στόχο τηβελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών;

Αθήνα, 19 Οκτωβρίου 2020

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Read more...