Menu
A+ A A-

Εισήγηση βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Ομάδα Φιλίας με το Κοινοβούλιο της Αιθιοπίας

ΜΑΞ 6

Αντίς Αμπέμπα, 25 Απριλίου 2025

Εισήγηση βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας

δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου

στην Ομάδα Φιλίας με το Κοινοβούλιο της Αιθιοπίας

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την θερμή υποδοχή, την οποία μας έχετε επιφυλάξει και να σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικήτα Κακλαμάνη.

Είμαι βέβαιος ότι η συνάντησή μας μπορεί να συμβάλει στην ώθηση των διμερών σχέσεων Ελλάδος-Αιθιοπίας, την οποία είμαι βέβαιος ότι επιθυμούμε και τα δύο μέρη.

Οι σχέσεις του ελληνισμού με την ωραία χώρα σας, όπως καλά γνωρίζετε, έχουν παρελθόν χιλιάδων ετών.

Ακόμη και η ονομασία Αιθίοψ είναι αρχαιοελληνικής προελεύσεως, κάτι που καταδεικνύει την ύπαρξη στενών σχέσεων.

Σχέσεις που αναπτύχθηκαν περαιτέρω κατά τα χρόνια διάδοσης του χριστιανισμού, καθώς η Αιθιοπία υπήρξε το δεύτερο κράτος στην ιστορία που ανακήρυξε τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία. Οι επαφές, επομένως, με την αυτοκρατορία του Βυζαντίου ήταν πολυεπίπεδες και διαρκείς.

Αλλά και στους νεώτερους χρόνους, ιδίως από τον 19οαιώνα, στην φιλόξενη χώρα σας θα δραστηριοποιηθούν χιλιάδες Έλληνες, και μάλιστα θα αναπτύξουν σημαντική οικονομική, κοινωνική, εκπαιδευτική και πολιτιστική δράση.

Η Αιθιοπία υπήρξε πάντοτε μια φιλική για τον μέσο Έλληνα χώρα, που μάλιστα υπήρξε θύμα ενός εισβολέα, ο οποίος λίγα χρόνια αργότερα επιχείρησε να εισβάλει και στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η ελληνική παρουσία έχει μειωθεί αισθητά, όπως έχει γίνει και σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο.

Αυτή η ελληνική παρουσία, είναι πιστεύω και δική σας επιθυμία να στηριχθεί περαιτέρω, καθώς μπορεί να διαδραματίζει έναν εποικοδομητικό ρόλο ως γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αιθιοπίας. Σε αυτό το πλαίσιο νομίζω ότι πρέπει να επιλυθούν και όσα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Έλληνες ομογενείς, σε τομείς όπως η εκπαίδευση.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια διεύρυνσης των σχέσεων Ελλάδος και Αιθιοπίας, πολλώ δε μάλλον που ζούμε σε μια εποχή που η παγκοσμιοποίηση έχει κάνει τον κόσμο μας πολύ μικρό.

Αναφέρομαι για παράδειγμα στις δυναμικές προοπτικές που παρουσιάζουν οι τομείς της ενέργειας, των κατασκευών, της ναυτιλίας, της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και του τουρισμού, στους οποίους ελληνικές εταιρείες διαθέτουν ισχυρή τεχνογνωσία και θα είχαν, για αμοιβαίο όφελος, την επιθυμία να δραστηριοποιηθούν στην Αιθιοπία. Άλλωστε, κάποιες από αυτές ήδη έχουν παρουσία στην χώρα σας, αλλά τα περιθώρια της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας είναι αναμφίβολα πολύ μεγαλύτερα.

Ένα άλλο πεδίο ουσιαστικής συνεργασίας θα μπορούσε να είναι αυτό της εισαγωγής εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα σε τομείς που παρατηρείται έλλειψη προσωπικού. Τέτοιοι τομείς είναι ο αγροτικός, αλλά και αυτός του τουρισμού. Ιδιαίτερα ο τελευταίος θα μπορούσε να αποτελέσει το φυτώριο εκπαίδευσης πολλών νέων από την Αιθιοπία που θα ήταν πολλοί χρήσιμοι στο μέλλον στον αναπτυσσόμενο τουριστικό τομέα της χώρας σας. Για εμάς οπωσδήποτε είναι επιθυμητή η εισαγωγή εργαζομένων, οι οποίοι διαθέτουν ένα πολιτισμικό προφίλ που είναι κοντά στις δικές μας αξίες και αρχές, και άρα θα διαθέτουν μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα στο νέο εργασιακό και κοινωνικό τους περιβάλλον. Και τέτοια χώρα είναι αναμφίβολα η Αιθιοπία, με την μακρά παράδοση της ανεκτικότητας.

Τέλος, η Ελλάδα, ως μέλος της ΕΕ, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ιδανικό σύνδεσμο μεταξύ της Αιθιοπίας και της Ευρώπης, που θα συντελέσει στην ανάπτυξη των αιθιοπικο-ευρωπαϊκών σχέσεων.

Η Αιθιοπία με την δημογραφική της άνθιση -είναι ήδη η δεύτερη σε πληθυσμό χώρα της Αφρικής- αλλά και με τις οικονομικές της δυνατότητες, παρά τις πρόσκαιρες πιστεύουμε δυσκολίες, μπορεί να είναι ένας σημαντικός εταίρος για την ΕΕ.

Οι αμοιβαία επωφελείς σχέσεις μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της αιθιοπικής οικονομίας και στην ευημερία ολόκληρου του λαού της Αιθιοπίας, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ομαλή πολιτική και κοινωνική ζωή.

Με αυτές τις σκέψεις και πάλι να σας ευχαριστήσω για την υποδοχή και να εκφράσω την πεποίθησή μου ότι οι φιλικές σχέσεις των δύο κοινοβουλίων, όπως και των δύο λαών μας, θα συνεχιστούν και θα αναβαθμιστούν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, γι αυτό και θα ήθελα να σας καλέσω επίσημα να επισκεφτείτε τη Βουλή των Ελλήνων.

Read more...

Προσφώνηση ΓΓ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου προς τον Πατριάρχη και Καθολικό Αιθιοπίας, Αρχιεπίσκοπο Axum και Ichege της Έδρας του Αγίου Taklehaimanot Αμπούνα Mathias

MAX 2 1

Αντίς Αμπέμπα, 25 Απριλίου 2025

Προσφώνηση ΓΓ της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας

δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου

προς τον Πατριάρχη και Καθολικό Αιθιοπίας, Αρχιεπίσκοπο Axum και Ichege της Έδρας του Αγίου Taklehaimanot Αμπούνα Mathias

Μακαριώτατε,

Ευχαριστούμε εγκαρδίως για τη τιμή να μας δεχθείτε στο Πατριαρχείο της Εκκλησίας της Αιθιοπίας.

Είναι προφανής η χαρά μας που έχουμε τη τύχη να σας συναντήσουμε, όπως και το να βρεθούμε στην ιστορική και όμορφη χώρα σας.

Η Αιθιοπία αποτέλεσε έναν πολιτισμικό φάρο για ολόκληρη την Αφρική, με σημαντικά επιτεύγματα στον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών. Ήδη από την εποχή της βασίλισσας του Σαβά, και του υιού της Μενελίκ, που ήταν και υιός του σοφού Σολομώντα, η Αιθιοπία βρισκόταν πάντοτε εντός των θρησκευτικών και πολιτισμικών διεργασιών του γνωστού τότε κόσμου.

Δεν ήταν επομένως τυχαίο ότι ο Χριστιανισμός άρχισε ήδη από τον 1ο αιώνα να αποκτά εδώ ρίζες, όπως αποδεικνύουν και οι αναφορές στις πράξεις των Αποστόλων. Ούτε ότι η Αιθιοπία κατέστη το δεύτερο στον κόσμο κράτος, που ανακήρυξε τον Χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο διαδόθηκε το σωτήριο μήνυμα σε μια πολύ ευρύτερη περιοχή, από μοναχούς και ιερείς που είχαν την προστασία των βασιλέων και αυτοκρατόρων.

Αυτή η μακρά χριστιανική παράδοση αποτυπώνεται στους υπέροχους ναούς, στα πολλά μοναστήρια, στην μοναδική αγιογραφία, στη διατήρηση πολύτιμων χειρογράφων, στη ψαλτική τέχνη.

Αυτός ο δυναμικός χριστιανισμός, που αποτελεί και την πλειοψηφία του πληθυσμού της Αιθιοπίας σήμερα, είναι αναπόσπαστο τμήμα του παγκόσμιου χριστιανισμού. Και επιτρέψτε μου να σας πω ότι ως ορθόδοξοι χριστιανοί, πνευματικοί απόγονοι της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, του γνωστού Βυζαντίου, σας αισθανόμαστε ως πραγματικούς αδερφούς μας.

Αυτός είναι και ο λόγος που επιθυμούμε εκ μέρους της Αιθιοπίας να έχουμε μια μόνιμη παρουσία και ενεργό δραστηριότητα στους κόλπους της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας.

Η ΔΣΟ, Μακαριώτατε, είναι η μια οργάνωση η οποία υφίσταται από το 1993, και συγκροτείται από τους εκπροσώπους κοινοβουλίων 25 χωρών, από τρεις ηπείρους -την Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική.

Σκοπός της ίδρυσης και της λειτουργίας της Οργάνωσής μας είναι πρωτίστως να συντονίσουμε τα βήματά μας ώστε να προάγουμε τις βασικές χριστιανικές αρχές που είναι η προώθηση της Ειρήνης, ο σεβασμός στην Ανθρώπινη ζωή, η Ισότητα μεταξύ όλων των ανθρώπων. Ιδιαίτερα μας απασχολεί το πρόβλημα των διώξεων κατά των χριστιανών, όπως και της καταστροφής και βεβήλωσης χριστιανικών μνημείων, λόγω της μισαλλοδοξίας και του θρησκευτικού φανατισμού.

Για το σκοπό αυτό, έχουμε προωθήσει σημαντικές πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τη διάσωση των χριστιανών της Μέσης Ανατολής, που αντιμετωπίζουν το φάσμα της εξαφάνισης. Αλλά έχουμε εγκαινιάσει και μια μακροχρόνια εκστρατεία για την προστασία χριστιανικών μνημείων που βρίσκονται εν κινδύνω, όπως είναι η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, η οποία μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος.

Πολύ συχνά γινόμαστε κοινωνοί των πολλών τραγικών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα στην αφρικανική ήπειρο, με θύματα Χριστιανούς. Και στην Αφρική η θρησκευτική μισαλλοδοξία δυστυχώς δείχνει να εξαπλώνεται επικίνδυνα. Ένα φαινόμενο, που ίσως δεν απασχολεί όσο θα έπρεπε τον δυτικό κόσμο, και γι’ αυτό πρέπει να το αναδείξουμε και να απαιτήσουμε ουσιαστικότερες παρεμβάσεις της διεθνούς κοινότητας, η οποία δεν συμπεριφέρεται πάντοτε με τα ορθά κριτήρια. Και προς αυτήν την κατεύθυνση, η ΔΣΟ έχει και την επιθυμία και την πρόθεση να αποτελέσει έναν φορέα που θα ακουστούν και οι φωνές των αδερφών μας Χριστιανών από την Αφρική.

Μακαριώτατε,

Ο κόσμος μας φαίνεται ότι έχει εισέλθει σε μια κρίσιμη περίοδο, όπου λαμβάνουν χώρα αιματηροί πόλεμοι, μεγάλες καταστροφές, απειλητικοί αναθεωρητισμοί, εξοντωτικοί εμπορικοί ανταγωνισμοί, ανισότητες, φτώχεια και πρωτοφανή μεταναστευτικά ρεύματα. Χρέος όλων μας, και ιδιαίτερα των Χριστιανών, είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να απαντήσουμε από κοινού στις προκλήσεις και να δημιουργήσουμε έναν κόσμο ειρηνικό και δικαιότερο, σύμφωνα και με το πνεύμα της διδασκαλίας του Ευαγγελίου.

Read more...

Ομιλία του ΓΓ της ΔΣΟ δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου στην παρουσίαση του Τόμου ¨ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» στην Τασκένδη

MAX 10

Τασκένδη, 6 Απριλίου 2025

Ομιλία του ΓΓ της ΔΣΟ δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου

στην παρουσίαση του Τόμου ¨ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» στην Τασκένδη

 

Αγαπητοί συνάδελφοι στην ρωσική Δούμα και τη Βουλή των Ελλήνων,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κύριε Πρόεδρε της Ελληνικής Κοινότητας,

Αγαπητοί συμπατριώτες,

Φίλες και φίλοι Έλληνες και φιλέλληνες,

Είναι ιδιαίτερη η χαρά μας που βρισκόμαστε στην πόλη της Τασκένδης, την πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν.  Εδώ στην μακρινή Κεντρική Ασία, όσο και να φαίνεται παράξενο, για εμάς τους Έλληνες, είναι ένας χώρος που μπορεί να θεωρηθεί οικείος. Η ιστορία τα έφερε έτσι, ώστε η όμορφη χώρα σας να συνδεθεί σε διαφορετικές στιγμές μέσα στον χρόνο με τον ελληνισμό.

Αρχικώς, βεβαίως με τον σπουδαίο στρατηλάτη Μέγα Αλέξανδρο, που με την περιβόητη εκστρατεία του άλλαξε για πάντα την όψη της ανθρωπότητος, βρέθηκε και στα εδάφη της Βακτριανής και Σογδιανής, που μέρος τους ανήκει στο σημερινό Ουζμπεκιστάν..

Και γνωρίζουμε ότι, παρά την στρατιωτική αντιπαράθεση που υπήρξε σκληρή, η επόμενη ημέρα δημιούργησε και σε όλη την Κεντρική Ασία έναν νέο πολιτισμό, που ένωσε τα τοπικά στοιχεία με τα ελληνικά που έφερε μαζί της η στρατιά του Μακεδόνα βασιλιά.

Για αιώνες αυτή η γονιμοποίηση έδωσε τους καρπούς της στην ευρύτερη περιοχή, και ακόμη η γη, εδώ στο Ουζμπεκιστάν, μας εκπλήσσει με τους θησαυρούς που κρύβει και έρχονται στο φως από την αρχαιολογική σκαπάνη από την ακμή όλων εκείνων των αιώνων. Γι’ αυτό η φήμη του Αλεξάνδρου και των Ελλήνων παραμένει νομίζω πολύ θετική στις παραδόσεις των λαών της Κεντρικής Ασίας.

Όμως, ο ελληνισμός συνδέεται ιδιαίτερα με την Τασκένδη και με δεσμούς πολύ πρόσφατους. Χιλιάδες Έλληνες έζησαν εδώ, λόγω πολιτικών συγκυριών στη Σοβιετική Ένωση και στην Ελλάδα. Στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν βρήκαν καταφύγιο πολλοί συμπατριώτες μας σε δύσκολα χρόνια.

Εδώ εργάστηκαν, έκαναν οικογένειες, μοιράστηκαν τη ζωή τους με τους ντόπιους, μέχρι που το επέτρεψαν οι συνθήκες, όταν αποκαταστάθηκαν οι ελευθερίες, και επέστρεψαν στην Ελλάδα, η συντριπτική πλειοψηφία τους τουλάχιστον. Οι αναμνήσεις τους, και η ευγνωμοσύνη που νιώθουν για την παραμονή τους εδώ έδωσε και στην πόλη της Τασκένδης ένα θετικό όνομα στην πατρίδα μας.

Φίλες και φίλοι,

Η παρουσία μας εδώ, όπως και σε δεκάδες άλλες πόλεις που μέχρι τώρα συμπεριλήφθηκαν στην διεθνή εκστρατεία μας, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, στην Αφρική, σχετίζεται με ένα παγκοσμίως γνωστό αρχιτεκτονικό οικοδόμημα. Μιλώ για τον περίφημο Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως γνωρίζετε, η ανέγερσή του πραγματοποιήθηκε κατά τον 6ο αιώνα, επί αυτοκρατορίας Ιουστινιανού. Αποτέλεσε δε λόγω της μεγαλοπρέπειάς του, σύμβολο των απανταχού χριστιανών, ένας φάρος πίστης και ελπίδας. Αυτός ο περικαλλής ναός κατόρθωσε να επιβιώσει στο διάβα του καιρού, παρά τις φθορές του χρόνου και τις παρεμβάσεις των ανθρώπων.

Τον 20ο αιώνα, ο ιδρυτής της Τουρκικής Δημοκρατίας, Μουσταφά Κεμάλ, αποφάσισε, και ορθώς, να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε μουσείο. Και λέω ορθώς, διότι αυτό επέτρεψε να πραγματοποιηθούν επιστημονικές εργασίες αποκατάστασης του Ναού, να αποκαλυφθούν υπέροχα ψηφιδωτά, να προστατευτεί εν γένει το μοναδικό αυτό οικοδόμημα.

Δυστυχώς, όμως, το 2020, με μια ακατανόητη απόφαση η τουρκική ηγεσία μετέτρεψε την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος. Το γεγονός αυτό προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, τεράστια εισροή πιστών, που πλέον απειλεί την ίδια τη στατικότητα του μνημείου. Ήδη έχουν σημειωθεί πολλές φθορές και ζημιές, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ίδιοι οι αρμόδιοι, οι Τούρκοι επιστήμονες.

Από πλευράς ΔΣΟ, μιας οργάνωσης που εκπροσωπούνται ορθόδοξοι βουλευτές από 25 κράτη, θεωρήσαμε ότι έπρεπε να αφυπνίσουμε την διεθνή κοινή γνώμη για το ζήτημα αυτό, ώστε να διασωθεί η Αγία Σοφία, πριν να είναι αργά. Άλλωστε, ανήκει στα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ –γνωρίζω ότι και στο Ουζμπεκιστάν υπάρχουν τέτοια και τα προστατεύετε με μεγάλη φροντίδα- οπότε δεν πρέπει να μείνουμε απαθείς.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας μας εκδώσαμε τον Τόμο, με τον τίτλο “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Οι Ναοί της του Θεού Σοφία ανά τον κόσμο”, στον οποίο περιλαμβάνονται 37 Ναοί που είναι αφιερωμένοι στην Αγία του Θεού Σοφία. Οι Ναοί βρίσκονται σε ένα τεράστιο γεωγραφικό εύρος, από την Σκωτία μέχρι, το Χαρμπίν της Κίνας –θα έλεγα σχετικά κοντά με το σημείο που βρισκόμαστε, τουλάχιστον σε σχέση με την Σκωτία.

Για το βιβλίο εργάστηκαν εξειδικευμένοι επιστήμονες, οι οποίοι παρουσιάζουν την ιστορία τους, την αρχιτεκτονική τους, την εικονογραφία τους, τους συμβολισμούς τους. Τον Τόμο αυτόν τον έχουμε ως τώρα μεταφράσεις σε 15 γλώσσες, και, όπως είπα, τον έχουμε παρουσιάσει σε δεκάδες πρωτεύουσες και μητροπόλεις.

Επίσης τον έχουμε εγχειρίσει σε προσωπικότητες, όπως ο πάπας Φραγκίσκος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αλλά και σε αξιωματούχους στον ΟΗΕ, στο Ευρωκοινοβούλιο και την Κομισιόν, σε κυβερνητικούς παράγοντες σε διάφορα κράτη και σε προέδρους κοινοβουλίων. Την ρωσική έκδοση, κατά την εδώ παραμονή μας, είχαμε την χαρά να προσφέρουμε στον μητροπολίτη Τασκένδης κ. Βικέντιο.

Κυρίες και κύριοι,

Γνωρίζουμε ότι η αποστολή μας είναι δύσκολη, αλλά ευελπιστούμε ότι τελικώς θα επικρατήσει η λογική, η συνείδηση ότι ένα μνημείο οικουμενικής αξίας πρέπει να τύχει προστασίας, γιατί ακριβώς ανήκει σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, και κυρίως στις μελλούμενες γενιές.

Σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας και ιδιαιτέρως τον πρόεδρο κ. Κώστα Μυλωνά και τα μέλη της δραστήριας Ελληνικής Κοινότητας για την διοργάνωση και τη φιλοξενία της παρουσίασης του τόμου που ακολούθως θα σας προσφερθεί στην ελληνική και ρωσική του έκδοση.

MAX 11

MAX 13

Read more...

Προγραμματισμός Μελλοντικών Δραστηριοτήτων της ΔΣΟ από ΓΓ δρ Μάξιμο Χαρακόπουλο, στη Διεθνή Γραμματεία – Κάιρο, Μάρτιος 2025

ΜΑΧΙΜΟΣ 9

Προγραμματισμός Μελλοντικών Δραστηριοτήτων της ΔΣΟ

από ΓΓ δρ Μάξιμο Χαρακόπουλο,

στη Διεθνή Γραμματεία – Κάιρο, Μάρτιος 2025

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να προχωρήσουμε με τον προγραμματισμό των μελλοντικών δραστηριοτήτων μας. Ο προγραμματισμός παρουσιάζει μια συνέχεια και μια συνέπεια στην στρατηγική που υιοθετούμε, ώστε οι επιμέρους δράσεις μας να μην είναι αυτοτελείς, αλλά να αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης αλυσίδας που θα αναβαθμίζει συνολικά τον ρόλο της ΔΣΟ στο διεθνές γίγνεσθαι.

Α) Ενεργότερη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές εξελίξεις:

Η Έκκληση για τις χριστιανικές αξίες που υιοθετήσαμε με τους συναντιλήπτορες φορείς κατά την έναρξη του Συνεδρίου της Θεσσαλονίκης, υπήρξε ένα σημαντικό momentum για την Οργάνωσή μας.

Μας παρέχει, μάλιστα, τη δυνατότητα να συνεχίσουμε πιο δυναμικά να επισημαίνουμε τον ρόλο που έχουν οι χριστιανικές αξίες στη διαμόρφωση των πολιτικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ΕΕ γενικότερα προς την ουσιαστικότερη εφαρμογή του Άρθρου 17 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της ΕΕ.

Απτό αποτέλεσμα της σύμπραξής μας με τους εταίρους της Έκκλησης αποτελεί η επανασύσταση της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελευθερία της Θρησκείας ή της Πίστης και την Ελευθερία της Συνείδησης, όπως ανέφερα και στον απολογισμό.

Συνεχίζουμε δριμύτεροι και προγραμματίζουμε μια σειρά από συναντήσεις με μέλη της νέας σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους, τις οποίες θα επιδιώξουμε από κοινού με την Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών και την Επιτροπή των Επισκοπικών Διασκέψεων της Καθολικής Εκκλησίας στην ΕΕ.

Παράλληλα, θα προσπαθήσουμε να αποκτήσουμε ουσιαστικότερη παρέμβαση στις θεσμικές διαδικασίες της ΕΕ. Ένα παράδειγμα θα ήταν να μπορέσουμε να πραγματοποιούμε συνάντηση με την ηγεσία της χώρας που αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, που ανανεώνεται κάθε έξι μήνες. Πριν μερικές εβδομάδες ανέλαβε η Πολωνία της Προεδρία της ΕΕ και από τον Ιούλιο 2025 θα αναλάβει η Δανία.

Με τον τρόπο αυτό, οι χώρες που αναλαμβάνουν την Προεδρία της ΕΕ θα ενημερώνονται από εμάς για τις θέσεις μας για τον ρόλο των χριστιανικών αξιών στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, σχεδιάζουμε να συμμετέχουμε στο Forum για την Κατάσταση της Ευρώπης που διοργανώνεται στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών Robert Schuman στην Βαρσοβία στις αρχές Μαΐου.

Στόχος του Κέντρου είναι να συγκεντρώσει χριστιανούς από ένα ευρύ φάσμα επιστημών και από όλη την Ευρώπη για να αξιολογήσουν την τρέχουσα κατάσταση της Ευρώπης υπό το πρίσμα του οράματος του Schuman για την Ευρώπη ως «μια κοινότητα λαών βαθιά ριζωμένη στις βασικές χριστιανικές αξίες». Επίσης, στα μέσα Μαΐου θα πραγματοποιηθεί η πολιτική συνάντηση και προσευχή με αφορμή την επέτειο των 75 ετών από την Διακήρυξη Schuman που έθεσε τον θεμέλιο λίθο για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εκδήλωση αυτή θα γίνει σε συνεργασία με την COMECE, την CEC και την οργάνωση Together for Europe.

Παραμένοντας στον ευρωπαϊκό αστερισμό θα ήθελα να σας ενημερώσω για μια πρωτοβουλία που επιδιώκουμε να αναλάβουμε για την προαγωγή της χριστιανικής ταυτότητας των Βαλκανίων.

Συγκεκριμένα, σχεδιάζουμε τον Σεπτέμβριο του 2025 να διοργανώσουμε στο Ορμένιο της Ορεστιάδας στην Ελλάδα ένα διεθνές συνέδριο με θέμα τα Χριστιανικά Βαλκάνια, στο οποίο θα συμμετέχουν κοινοβουλευτικοί και ακαδημαϊκοί από χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Σκοπός του Συνεδρίου  είναι να αναδείξει την σημασία της χριστιανικής διάστασης των Βαλκανικών λαών για την Ενωμένη Ευρώπη.

Επίσης, μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, η Οργάνωσή μας συμβάλλει και εμπράκτως στην μετουσίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ.

Β) Παρουσιάσεις του Τόμου για τις Αγίες Σοφίες:  

Αναμφίβολα, η πρωτοβουλία για την έκδοση του Τόμου έχει τύχει καθολικής αναγνώρισης. Ωστόσο, δεν πρέπει επ’ ουδενί να μειώσουμε τον ρυθμό και την ένταση της εκστρατείας ενημέρωσης της διεθνούς κοινής γνώμης για την αυθαίρετη απόφαση της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία της Κωνσταντινούπολης και τη Μονή της Χώρας σε τουρκικό τζαμί.  

Στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζουμε το προσεχές διάστημα παρουσίαση του Τόμου στην Σερβία, την οποία θα θέλαμε να συνδυάσουμε με επίσκεψη στο Κοσσυφοπέδιο, προκειμένου να ενημερωθούμε για την κατάσταση των εκεί χριστιανικών πληθυσμών.

Επιπλέον, οι ήδη τακτικές επαφές που έχουμε με φορείς σε διάφορες χώρες έχουν ωριμάσει για την διοργάνωση παρουσιάσεων του Τόμου και αντίστοιχων εκθέσεων φωτογραφίας στην Εσθονία, την Τσεχία, την Σλοβακία, την Μολδαβία, αλλά και την Αλβανία.

Παράλληλα, μας ενδιαφέρει να προβληθεί ο Τόμος και στον υπόλοιπο Αραβικό Κόσμο, όπως για παράδειγμα στην Ιορδανία. Είμαστε βέβαιοι ότι οι Άραβες συνάδελφοί μας και το παλαιό μας μέλος και εκλεκτός φίλος Τζόζεφ Ίσκαντερ θα συνδράμουν ουσιωδώς το όλο εγχείρημα. Εμείς είμαστε έτοιμοι όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες να προχωρήσουμε και αυτή την πρωτοβουλία.

Γ) Διεθνείς Συνεργασίες για τον Διαθρησκειακό Διάλογο και τον Διάλογο του πολιτικού κόσμου με τις θρησκευτικές εκφράσεις:

Τα τελευταία χρόνια, η Οργάνωσή μας εμπλέκεται ενεργά στην διάδοση και την διευκόλυνση του διαθρησκειακού διαλόγου. Προσφάτως, οι πρωτοβουλίες μας έλαβαν μεγαλύτερες διαστάσεις μέσα από δυο σημαντικές εξελίξεις.

Η πρώτη εξέλιξη αφορά την συνεργασία που έχουμε με την Διακοινοβουλευτική Ένωση (IPU), ήδη από το καλοκαίρι του 2023, που πραγματοποιήθηκε η Κοινοβουλευτική Διάσκεψη για τον Διαθρησκειακό Διάλογο στο Μαρακές. Σε αυτό το πλαίσιο, προγραμματίζουμε ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή σε ανάλογες πρωτοβουλίες της IPU για τον διαθρησκειακό διάλογο.

Γνωρίζουμε ότι το καλοκαίρι του 2025, θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη η Μεγάλη Διαθρησκειακή Συνάντηση, μια εκδήλωση που αναμένεται να αποτελέσει ορόσημο, και στην οποία θα επιδιώξουμε και εμείς να συμμετέχουμε ενεργά.

Μάλιστα, με προτροπή του ΓΓ της IPU θα συνδιοργανώσουμε με την IPU και το Παγκόσμιο Κέντρο Ειρηνικής Συνύπαρξης «Βασιλιάς Χάμαντ» μια παράλληλη εκδήλωση στο περιθώριο της Συνέλευσης της IPU στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, που θα βασίζεται στη Διάσκεψη του Μαρακές και θα τη γεφυρώνει με την επικείμενη Διάσκεψη της Ρώμης για τον Διαθρησκειακό Διάλογο τον Ιούνιο 2025. Το θέμα της παράλληλης εκδήλωσης είναι «Αξιοποιώντας τις θρησκευτικές και ηθικές αξίες για την προαγωγή του κοινοβουλευτικού διαλόγου και της ειρηνικής συνύπαρξης».

Στους φακέλους σας έχετε την δυνατότητα να δείτε το κείμενο προβληματισμού της εν λόγω εκδήλωσης. Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία για την Οργάνωσή μας, καθώς με την σύμπραξη αυτή αφήνουμε εμπράκτως το αποτύπωμά μας στην όλη υπόθεση των πρωτοβουλιών της παγκόσμιας κοινοβουλευτικής κοινότητας για τον διαθρησκειακό διάλογο.

Η δεύτερη εξέλιξη αφορά το Μνημόνιο Κατανόησης που υπογράψαμε με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα τον Μάιο 2024. Ο Σύμβουλός μας, δρ. Μυγδάλης, έχει ήδη έρθει σε επαφή με τους εκπροσώπους της Λίγκας για την ενεργοποίηση της συνεργασίας μας. Το πρώτο βήμα είναι να συσταθεί η Ομάδα Εργασίας που προβλέπει το Μνημόνιο. Προγραμματίζουμε και άλλες δράσεις με τη Λίγκα, όπως η καθιέρωση ετήσιου διαθρησκειακού συνεδρίου στην Αθήνα.

Σε γενικές γραμμές, θεωρούμε ότι η συνεργασία μας με τη Λίγκα μπορεί να ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο πρωτοβουλιών κατ’ εφαρμογήν του Ανακοινωθέντος της IPU του Μαρακές. Με τον τρόπο αυτό, δημιουργείται η βάση για μια γόνιμη συνεργασία και συμπράξεις της Οργάνωσης μας τόσο με την IPU, όσο και με την Λίγκα.

Επίσης, έχουμε προσκληθεί να συμμετάσχουμε στο Φόρουμ «Διάλογος των Πολιτισμών του Σεράγεβο», που διοργανώνει η Λίγκα σε συνεργασία με το Κοινοβούλιο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης τον ερχόμενο μήνα.

Δ) Εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πάσχα 2025 (PasquaTogether):

Το Κοινό Πάσχα είναι σε ένα μήνα περίπου, στις 20 Απριλίου. Όλο το περασμένο διάστημα πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με τους Προκαθημένους της Ορθόδοξης και της Καθολικής Εκκλησίας και πλέον είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε και τα επόμενα πρακτικά βήματα για την συμμετοχή μας στη διοργάνωση εκδηλώσεων σε διάφορες πόλεις.

Φυσικά, μας προβληματίζει η κατάσταση της υγείας του Πάπα Ρώμης Φραγκίσκου και ευχόμαστε να έχει ταχεία ανάρρωση. Μια από τις δράσεις στις οποίες θα συμμετάσχουμε στο πλαίσιο των εορτασμών του Κοινού Πάσχα είναι η Οικουμενική Διάσκεψη: έκκληση για Ελπίδα, που διοργανώνει το Κίνημα των Φοκολάρι στη Ρώμη 26 με 29 Μαρτίου.

Ε) Εκδηλώσεις για την επέτειο των 1700 χρόνων από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας. Μάιος 2025:

Πρόκειται για μια σημαντική επέτειο που μας ανάγει στα χρόνια της Οικουμενικότητας της Χριστιανοσύνης και οφείλουμε όλα τα Χριστιανικά δόγματα να προάγουμε και να μνημονεύουμε. Θα συμμετέχουμε σε σχετικές εκδηλώσεις στη Νίκαια, σημερινή Ιζνίκ, της Τουρκίας, καθώς και στον διεθνή διαδικτυακό εσπερινό που διοργανώνει η Οργάνωση Together for Europe στις αρχές Ιουνίου.

Στ) Διεύρυνση της ΔΣΟ και διεθνείς συνεργασίες:

Μας ενδιαφέρει να συμμετέχουν ως πλήρη μέλη στους κόλπους της Οργάνωσης τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών που έχουν κατά πλειοψηφία Ορθόδοξο πληθυσμό ή σημαντική ορθόδοξη παρουσία.

Αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών είναι η σημερινή νεο-ορισθείσα κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία του Μαυροβουνίου. Καταβάλλουμε συχνά προσπάθειες για αναθέρμανση των σχέσεων με το Κοινοβούλιο της Μολδαβίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούμαστε και σε σχέση με την εκπροσώπηση των κοινοβουλίων των Βαλτικών Χωρών και είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι για την παρουσία της συναδέλφου από την Εσθονία.

Στην περίπτωση της συμμετοχής της Ουκρανίας δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανταπόκριση από το Ουκρανικό Κοινοβούλιο. Εμείς θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε την συμμετοχή όλο και περισσότερων κοινοβουλίων και προς αυτή την κατεύθυνση προγραμματίζουμε σειρά επισκέψεων σε διάφορες χώρες.

Επίσης, επιδιώκουμε να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας με το Παν-Αφρικανικό Κοινοβούλιο και γενικότερα τα εθνικά κοινοβούλια της Αφρικής.

Οι προσπάθειες συνεχίζονται και σε σχέση με την Αιθιοπία. Έτσι, κατόπιν πρόσκλησης του Συνδέσμου μας με το Παν-Αφρικανικό Κοινοβούλιο, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ζάμπιας και Μοζαμβίκης κ. Ιωάννη, περί τα τέλη Απριλίου θα μεταβούμε στην πρωτεύουσα της Ζάμπιας τη Λουσάκα για να πραγματοποιήσουμε συνάντηση με την Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης κυρία Νέλυ Μούτι.

Μάλιστα, ο Σύνδεσμος μας έχει επαφές με τον Πρόεδρο του Παν-Αφρικανικού Κοινοβουλίου και τον έχει προσκαλέσει να παραστεί τις ίδιες ημερομηνίες και αυτός για να έχουμε εκεί συνάντηση.

Παράλληλα, διερευνούμε τις δυνατότητες πραγματοποίησης παρουσίασης του Τόμου για πρώτη φορά στην Υποσαχάρια πτέρυγα του Αφρικανικού Νότου.

 

Προγραμματισμός διοργάνωσης 32ης Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ:

Αγαπητοί συνάδελφοι, όπως γνωρίζετε, πάντα η εαρινή συνεδρίαση της Γραμματείας αναλαμβάνει το έργο της προετοιμασίας της Γενικής Συνέλευσης.  Με χαρά λάβαμε την πρόσκληση του εκλεκτού φίλου και Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης να πραγματοποιήσουμε τις εργασίες του καταστατικού οργάνου καθολικής εκπροσώπησης της Οργάνωσης μας στο Βουκουρέστι. Οι προτεινόμενες ημερομηνίες είναι 2-6 Ιουνίου 2025.

Συνήθως, η Γενική Συνέλευση λαμβάνει χώρα περί τα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου, ωστόσο φέτος διεθνείς συγκυρίες, όπως η Κοινοβουλευτική Διάσκεψη της IPU για τον Διαθρησκειακό Διάλογο στη Ρώμη και η συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Πάπα Φραγκίσκου για τον εορτασμό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στη Ρώμη, μας παροτρύνουν να πραγματοποιήσουμε την Συνέλευση λίγες ημέρες νωρίτερα.

Μάλιστα, ο Πρόεδρος της Γενικής μας Συνέλευσης έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη του κοινοβουλίου για την φιλοξενία των εργασιών μας.

Το θέμα που προτείνουμε είναι: «Η συνεργασία κοινοβουλευτικών και θρησκευτικών θεσμών για την διαμόρφωση κανόνων χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης: η συμβολή της Διακήρυξης του Μαρακές της IPU».

Πρόκειται για ένα θέμα το οποίο συνεχίζει την αλυσίδα πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει με την IPU για τον ρόλο των θρησκευτικών αξιών στην διεθνή πολιτική.

Παράλληλα, εκτιμούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να τοποθετηθούμε για τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι θρησκευτικές αξίες στην νομοθετική και πολιτική αντιμετώπιση των προκλήσεων που θέτει η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Προφανώς θα πρέπει να κληθούν επιστήμονες που έχουν εξειδικευμένη γνώση για την Τεχνητή Νοημοσύνη για να συνεισφέρουν στον δημιουργικό διάλογο.

Στην Γενική Συνέλευση είναι βασικό να έχουμε εκπροσώπηση από όσα περισσότερα εθνικά κοινοβούλια μπορούμε. Σας καλώ όλους να δώσετε προσοχή και να καταφέρουμε να έχουμε εκπροσώπηση από πολλές χώρες.

Σε αυτό το σημείο, ολοκληρώνεται και ο προγραμματισμός των μελλοντικών μας δραστηριοτήτων και θα δώσω το λόγο σε εσάς, αγαπητοί συνάδελφοι, για να καταθέσετε τα σχόλια και τις προτάσεις για όσα μόλις σας παρουσίασα.

Read more...

Απολογισμός ΓΓ της ΔΣΟ, δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου, στη Διεθνή Γραμματεία – Κάιρο, Μάρτιος 2025

ΜΑΧΙΜΟΣ 11

Απολογισμός ΓΓ της ΔΣΟ,

δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου,

στη Διεθν Γραμματεία – Κάιρο, Μάρτιος 2025

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

 Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην ιστορική πόλη του Καΐρου για την συνεδρίαση της εαρινής Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ).

Στην πρωτεύουσα μια ιστορικής χώρας που ο πολιτισμός της έχει ρίζες χιλιάδων ετών, και διαρκή παρουσία μέχρι σήμερα.

Έχουν περάσει περίπου επτά έτη από την τελευταία μας επίσκεψη στο Κάιρο, όπου είχαμε συγκαλέσει τη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας μας τον Νοέμβριο 2018. Σε όλο αυτό το διάστημα, οι σχέσεις της Οργάνωσής μας με την Αίγυπτο, σε μια χώρα με τους αρχαιότερους και σημαντικότερους πολιτισμούς στον κόσμο, ενδυναμώθηκαν.

Όλο αυτό το διάστημα καταφέραμε, και αυτό αποδεικνύεται με την εδώ παρουσία μας, να αναπτυχθεί μεταξύ μας αμοιβαία εμπιστοσύνη.

Μάλιστα, η διαπίστωση αυτή επισφραγίζεται από το γεγονός ότι για πρώτη φορά η οργάνωσή μας πραγματοποιεί τις εργασίες της στις κτηριακές εγκαταστάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου.

Σε αυτό, λοιπόν, το σημείο επιθυμώ να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες τις δικές μου αλλά και όλων των μελών της Διεθνούς Γραμματείας προς τον εξοχώτατο Πρόεδρο του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, κ. Hanafy Ali El Gebaly, που επεφύλαξε στην οργάνωση μας μια αβραμιαία φιλοξενία.

Έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας ο ΓΓ της Βουλής της Αιγύπτου κ. Αχμέτ Μανάα, τον οποίο θα παρακαλούσα να χαιρετίσει τις εργασίες μας.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΓ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ

Επίσης, οφείλουμε να εξάρουμε τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε καθ’ όλη την διάρκεια της διοργάνωσης της Διεθνούς Γραμματείας στην Αίγυπτο η αγαπητή συνάδελφος από την Αίγυπτο κα Μανάλ Χελάλ, η οποία δικαίωσε πλήρως την πρότασή μου, να είναι η πρώτη γυναίκα που συμμετέχει στο συντονιστικό όργανο της ΔΣΟ. Χάρη στις άοκνες ενέργειες και την μεσολάβησή της βρισκόμαστε σήμερα εδώ και την ευχαριστούμε γι αυτό. Θα παρακαλέσω την κυρία Χελάλ να πάρει το λόγο για να μας καλωσορίσει.

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΜΑΝΑΛ ΧΕΛΑΛ

Προτού ξεκινήσω την απολογιστική αναφορά μου θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Οργάνωσής μας στους συναδέλφους από την Βόρεια Μακεδονία για την ανείπωτη τραγωδία της απώλειας δεκάδων νέων ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από πυρκαγιά σε κέντρο διασκέδασης.

Επιτρέψτε μου επίσης, πριν την αναλυτική παρουσίαση να σταθώ στην κατάσταση που βιώνουμε σήμερα σε διεθνές επίπεδο με μερικά σχόλια.

Δυστυχώς, η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια έχει γίνει πολύ εύθραυστη. Οι κανόνες των διεθνών σχέσεων αλλάζουν ραγδαία και οι βεβαιότητες που γνωρίζαμε έως πρόσφατα φαίνεται να εκλείπουν.

Σε αυτό το σύνθετο διεθνές περιβάλλον, ξεχωρίζουν αφενός τα γεγονότα εδώ πλησίον της Αιγύπτου, στην λωρίδα της Γάζας, όπου, δυστυχώς, συνέβη μια ανθρωπιστική καταστροφή, λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ, που ακολούθησαν την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και εκατοντάδες χιλιάδες ανέστιους, που αναμένουνσωτηρία εν μέσω ερειπίων. Είναι, αναμφίβολα, ενθαρρυντικό το ότι για την ώρα τηρείται η συμφωνημένη, αν και εύθραυστη, εκεχειρία.

Αλλά και στο άλλο πολεμικό μέτωπο, που έχει ήδη υπερβεί χρονικά τα τρία έτη, στην Ουκρανία, παρατηρείται επίσης μια κινητικότητα, η οποία στοχεύει τουλάχιστον στην κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαπραγματεύσεων, για την εδραίωση της ειρήνης.

Αναμφίβολα, είναι τεράστια τα διλήμματα και σοβαρές οι αντιθέσεις που εξακολουθούν να υφίστανται, όχι μόνον μεταξύ της Ρωσίας, που έχει εισβάλει σε ουκρανικό έδαφος, και της ίδιας τηςΟυκρανίας, αλλά και των άμεσα εμπλεκομένων στην υπόθεση αυτή ΗΠΑ και Ευρώπης.

Παράλληλα, όμως, πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζουν να προκαλούν ανθρώπινες απώλειες και υλικές καταστροφές στο Σουδάν αλλά και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση παραμένει αβέβαιη στον Λίβανο, στην κατακερματισμένη Συρία, όπου έλαβε χώρα πρόσφατα καθεστωτική ανατροπή, αλλά και στην γειτονική Λιβύη.

Καταδικάζουμε αποφασιστικά τις συνεχιζόμενες σφαγές και διώξεις κατά των Χριστιανών αλλά και όλων των μειονοτήτων που λαμβάνουν χώρα στη Συρία. Αυτές οι απαράδεκτες συμπεριφορές που εκπορεύονται από την θρησκευτική μισαλλοδοξία και το τυφλό μίσος πρέπει να αντιμετωπισθούν αποφασιστικά από τη διεθνή κοινότητα, και πρωτίστως από τον χριστιανικό κόσμο. Η απάθεια και η αποστασιοποίηση απ' όσα συμβαίνουν σε αυτό το λίκνο του χριστιανισμού θα έχουν ως μοιραία κατάληξη την γενοκτονία των Χριστιανών και την εξάλειψή τους από τις προαιώνιες εστίες τους. Ως ΔΣΟ καλούμε στην άμεση λήψη κυρώσεων προς όσους εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα σε αυτά τα εγκλήματα και ταυτοχρόνως εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη μας προς το Πατριαρχείο Αντιοχείας και το πλήρωμά του, καθώς και σε όλους τους Χριστιανούς της πολύπαθης Συρίας.

Όπως γνωρίζετε, η θέση της Οργάνωσής μας βασίζεται διαχρονικά πρωτίστως στην υποστήριξη της διπλωματίας, της καταλλαγής και της επιδίωξης της ειρήνης και της συνεργασίας.

Αυτές είναι άλλωστε οι χριστιανικές αρχές, επί των οποίων και εμείς προσδοκούμε να δρούμε από κοινού. Και με αυτές προσεγγίζουμε κάθε διεθνές πρόβλημα, αλλά και συνεργαζόμαστε με τους εκπροσώπους άλλων θρησκειών.

Ως εκ τούτου, στηρίζουμε κάθε διπλωματική πρωτοβουλία που στοχεύει στην ειρήνευση των στρατιωτικών αντιπαραθέσεων, στην επιβολή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.

Όπως, επίσης, ποτέ δεν θα επικροτούσαμε «λύσεις», οι οποίες θα προέβλεπαν τον εκτοπισμό λαών από τις εστίες τους, με οποιαδήποτε αντίτιμο, όπως για παράδειγμα οι προτάσεις για την μετατροπή της ιστορικής γης των Παλαιστινίων στη Γάζα σε Ριβιέρα.

Αντιθέτως, θα θέλαμε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους, που θα συμβίωνε ειρηνικά με το Ισραήλ, και όπου η διεθνής κοινότητα θα ενίσχυε οικονομικά ώστε να κλείσουν οι πληγές του πολέμου.

Σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω ότι έχουμε συγκεντρωθεί κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από 12 χώρες: Αίγυπτος, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιορδανία, Κύπρος, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, Σουδάν και η Παλαιστίνη.

Δυστυχώς, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στο Κοινοβούλιο της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης δεν επέτρεψαν την παρουσία τους στην σημερινή συνεδρίαση.

Θα μου επιτρέψετε να καλωσορίσω τον αγαπητό συνάδελφο κ. Ντεγιάν Ντούροβιτς από την αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου. Είναι η πρώτη φορά που κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συμμετέχει επισήμως με απόφαση του Προέδρου του Κοινοβουλίου στις εργασίες μας.

Από σήμερα, το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου συμμετέχει στην ΔΣΟ και είμαστε υπερήφανοι για αυτή την εξέλιξη που προέκυψε στον απόηχο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιήσαμε πριν μερικούς μήνες στο Μαυροβούνιο.

Επίσης, ιδιαίτερη μνεία και θερμό καλωσόρισμα θα ήθελα να απευθύνω στον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Αθανάσιο Μπούρα, ο οποίος, παρά τις πολλαπλές υποχρεώσεις του, αφιέρωσε χρόνο για να συμμετάσχει στις εργασίες μας, όπως, επίσης, και στον Επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Γεωργίας, κ. Νικολόζ Σαμχαράτζε, η παρουσία του οποίου προσδίδει ιδιαίτερο βάρος στην σημερινή συνεδρίαση.

Τέλος, επιτρέψτε μου να καλωσορίσω την συνάδελφο από το Κοινοβούλιο της Εσθονίας, κα Άννελυ Άκερμαν, η οποία εξέφρασε το ενδιαφέρον της να παρακολουθήσει την συνεδρίαση της Γραμματείας και την προσκαλέσαμε ως ειδική επισκέπτη. Όπως επίσης να καλωσορίσω και το νέο μέλος της Ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, τον συνάδελφο, κ. Χάρη Μαμουλάκη.

Η σημερινή συνεδρίαση αποσκοπεί στην ανασκόπηση των μέχρι σήμερα δραστηριοτήτων μας, από την φθινοπωρινή συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, στο Σεράγεβο τον Νοέμβριο 2024, μέχρι και σήμερα.

Συνεδρίαση της φθινοπωρινής Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ, Σεράγεβο, Νοέμβριος 2024:

Πρόκειται για μια επιτυχημένη Διεθνή Γραμματεία, η οποία φιλοξενήθηκε από το Κοινοβούλιο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Στις εργασίες της Γραμματείας συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα κοινοβούλια της Ελλάδας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Αρμενίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Κύπρου, της Σερβίας, της Αλβανίας -και στο σημείο αυτό να συγχαρώ τον νέο Αρχιεπίσκοπο της Τιράνων, Δυρραχείου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Ιωάννη και να του ευχηθώ καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα- και της Αιγύπτου, ενώ παρενέβη διαδικτυακά και ο πρόεδρος της Γενικής μας Συνέλευσης, ο αγαπητός συνάδελφος και φίλος, Ioan Vulpescu.

Είχαμε μάλιστα την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, κ. Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς και τους Αντιπροέδρους της Βουλής των Λαών και της Βουλής των Αντιπροσώπων της χώρας.

Επίσης, επισκεφτήκαμε την Μητρόπολη Δαμπροβοσνίας του Πατριαρχείου Σερβίας και γίναμε δεκτοί από τον Αρχιεπίσκοπο του Σεράγεβο και Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας του Πατριαρχείου Σερβίας κ. Χρυσόστομο, ο οποίος, σε μια σεμνή τελετή, απένειμε στον ομιλούντα, ως επικεφαλής της ΔΣΟ, το Χρυσό Παράσημο του Αγίου Πέτρου για το συνολικό έργο της Οργάνωσής μας.

Είχαμε ακόμη την δυνατότητα να μεταβούμε στο Ανατολικό Σεράγεβο, όπου μας υποδέχτηκε ο Δήμαρχος του Δήμου Ανατολικής Ιλίτζα και μας ξενάγησε στην γκαλερί Ζάρκο Βίντοβιτς, η οποία είναι αφιερωμένη σε μια σημαντική μορφή του πολιτισμού των Ορθοδόξων Σέρβων του Σεράγεβο.

Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε την Μπάνια Λούκα, όπου συναντήσαμε τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας κ. Μίλοραντ Ντόντικ και τους Αντιπροέδρους της Εθνοσυνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας κ. Πέτκο Ράνκιτς και κα Άνια Λιουμπόγιεβιτς.

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Γραμματείας και της επίσκεψής μας στην Βοσνία, διοργανώσαμε την πρώτη παρουσίαση της σερβικής έκδοσης του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών τόμου της ΔΣΟ: «Αγία Σοφία – Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ματίτσνα Μπιμπλιοτέκα στο Ανατολικό Σεράγεβο.

Για τον τόμο μίλησαν ο βουλευτής από την Σερβία, κ. Αλεξάντερ Τσότριτς και ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σαράγιεβο, καθηγητής Βλάνταν Μπαρτούλα.

Η παρουσίαση του τόμου στην Μπάνια Λούκα πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας στην Μπάνια Λούκα.

Ομιλητές στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν πολλοί βουλευτές, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, ήταν επίσης η καθηγήτρια δρ Μιλιγιάνα Όκιλι και ο αναπληρωτής καθηγητής δρ Όλεγκ Σόλντατ, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας κ. Πέτκο Ράνκιτς και ο βουλευτής της Βουλής της Σερβίας κ. Αλεξάντερ Τσότριτς.

 

Συναντήσεις με Ευρωπαίους Αξιωματούχους σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, Δεκέμβριος 2024:

Όπως κάθε χρόνο,προσκληθήκαμε στο Ευρωπαϊκό Πρόγευμα Προσευχής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στο φετινό Πρόγευμα Προσευχής, η συμμετοχή ήταν μεγάλη με πολιτικούς και θρησκευτικούς εκπροσώπους, αλλά και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.

Θέμα της συνάντησης ήταν: «Όπου υπάρχει το Πνεύμα του Κυρίου, υπάρχει ελευθερία» (2 Κορινθίους 3:17). Μετά το πρόγευμα προσευχής πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ευρώπη και την προώθηση του σεβασμού των θρησκευτικών πεποιθήσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Ευκαιρίας δοθείσης πραγματοποιήσαμε σύσκεψη με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των οργανώσεων που συνυπέγραψαν την «Έκκληση της Θεσσαλονίκης», ήτοι τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Επισκοπικών Διασκέψεων της Καθολικής Εκκλησίας στην ΕΕ (COMECE), Επίσκοπο Μαριάνο Κροτσιάτα, τον Γενικό Γραμματέα της COMECE, π. Μάνουελ Πιέτρο, τον Γενικό Γραμματέα της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), Φρανκ ΝτίτερΦισμπαχ, τον Συντονιστή του «Together for Europe», κ. Γκέρχαρτ Προς, την κα Μαρία Ουίνκεν από το Κίνημα των «Φοκολάρι», και τον Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών «Robert Schuman», κ. Τζεφ Φάουντεν.

Σε αυτή την σύσκεψη συζητήσαμε για την ανάγκη επανασύστασης της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελευθερία της Θρησκείας ή Πίστης, η οποία θα συμβάλει στην υλοποίηση πρωτοβουλιών και δράσεων που αναδεικνύουν τις χριστιανικές ρίζες και τη χριστιανική διάσταση της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Τελικά, χάρη και στις άοκνες προσπάθειες της ομάδας μας και του στρατηγικού lobbying που διοργανώσαμε εγκρίθηκε η επανασύσταση της Διακομματικής Ομάδας για την Ελευθερία της Θρησκείας ή της Πίστης και της Ελευθερίας της Συνείδησης.

Μάλιστα, η τρέχουσα σύνθεση της ομάδας περιλαμβάνει πολλούς συναντιλήπτορες Ευρωβουλευτές και προμηνύεται ένα παραγωγικό έργο στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επιπλέον, στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι δυνατότητες διοργάνωσης δύο σημαντικών εκδηλώσεων στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2025: η πρώτη για την 75η επέτειο της Διακήρυξης Σουμάν και η δεύτερη για τα 1700 έτη από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας.

Επίσης, είχαμε συνάντηση με τον κ. Φεάργκας Ομπεάρα, Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικής Έρευνας (EPRS) και συζητήσαμε την ανάγκη διαφύλαξης των χριστιανικών πληθυσμών στην Μέση Ανατολή.

Επισημάναμε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών κοινοτήτων. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε οι χριστιανοί της Συρίας να μην βρεθούν υπό απειλή, μετά την νέα πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα.

Στην συνέχεια μεταβήκαμε στο Στρασβούργο, όπου συμμετείχαμε στο Χριστουγεννιάτικο Πρόγευμα Προσευχής, το οποίο διοργάνωσαν οι συμπρόεδροι της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τον Διαπολιτισμικό και Διαθρησκευτικό Διάλογο, Ευρωβουλευτές, κα Ζελιάνα Ζόβκο από την Κροατία και ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης από την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η πρόταση να διορίσει η ΕΕ έναν ειδικό απεσταλμένο ή επίτροπο για την προστασία των χριστιανικών μειονοτήτων σε όλο τον κόσμο, που να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες και όχι απλώς συμβολικό χαρακτήρα.Πρόκειται για μια πρόταση που στηρίζουμε και εμείς από την πλευρά μας.

Μετά την εκδήλωση, παρακολουθήσαμε την ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα: «Η ανατροπή του καθεστώτος στη Συρία, οι γεωπολιτικές επιπτώσεις και η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή», παρουσία της Αντιπροέδρου της Κομισιόν και Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Κάγια Κάλλας.

Επιπλέον, μεταβήκαμε στο Παρίσι όπου είχαμε συνάντηση με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην UNESCO κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, στην έδρα του Οργανισμού, τον οποίο ενημερώσαμε για τις δράσεις που έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα, τόσο για την Αγία Σοφία, όσο και εν γένει για τα χριστιανικά μνημεία που βρίσκονται εν κινδύνω.

Παράλληλα, ζητήσαμε να έχουμε μια επίσημη ενημέρωση εκ μέρους του διεθνούς οργανισμού σχετικά με τα πορίσματα που προέκυψαν από την αυτοψία που διενεργήθηκε στον Ναό της Αγίας Σοφίας, από ομάδες εξειδικευμένων επιστημόνων που εστάλησαν για τον σκοπό αυτό στην Κωνσταντινούπολη.

Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ στην Βουλή των Ελλήνων και την έδρα της ΔΣΟ, Αθήνα, Ιανουάριος 2025: 

Ο αγαπητός συνάδελφος και φίλος από το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, ο κ. Vulpescu πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα υπό την ιδιότητα του ως Πρόεδρος της Γενικής μας Συνέλευσης. Μαζί με μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, και συγκεκριμένα τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, κ. Ιωάννη Σαρακιώτη, το νέο μέλος μας, τον κ. Χάρη Μαμουλάκη, καθώς και συνοδεία του Συμβούλου της ΔΣΟ, δρ. Κώστα Μυγδάλη υποδεχθήκαμε τον κ. Vulpescu στην Βουλή των Ελλήνων.

Κατά την παραμονή του στη Αθήνα ο κ. Ioan Vulpescu, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος πριν από μερικές εβδομάδες εξελέγη στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο κ. Vulpescu ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής ότι η επόμενη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, με αφορμή και την διπλή επέτειο των 140 ετών αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας και των 100 ετών από την ανύψωσή της σε Πατριαρχείο, θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι, ενώ του απηύθυνε τιμητική πρόσκληση.

Από την πλευρά του ο κ. Τασούλας συνεχάρη την ηγεσία της ΔΣΟ για το έργο της και υπογράμμισε ότι η Ορθοδοξία με την κοινωνική, ιστορική και πνευματική σημασία της, αποτελεί κοινή ιστορική πολιτιστική παράδοση και θρησκευτική έκφραση για το μισό περίπου του πληθυσμού της Ευρώπης, επισημαίνοντας,παράλληλα, την ανάγκη παρουσίας της Ορθοδοξίας στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ευρώπης.

Επιπλέον, η ηγεσία της ΔΣΟ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, στον οποίο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει η Εκκλησία της Ελλάδος τις πρωτοβουλίες του διακοινοβουλευτικού θεσμού, ιδίως σε κρίσιμες περιόδους, όπου οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής απειλούνται με αφανισμό και σπουδαία μνημεία της οικουμενικής Ορθοδοξίας, όπως η Αγία Σοφία της Πόλης και χριστιανικά μνημεία των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου.

Ο Αρχιεπίσκοπος εξήρε το έργο της ΔΣΟ και διαβεβαίωσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, θα συνεχίσει να στηρίζει τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο θεσμός των Ορθοδόξων βουλευτών. 

Μετάβαση στα Τίρανα για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, 30 Ιανουαρίου 2025:

Ο ομιλών με τον πρόεδρο της ΓΣ Ιωάννη Βουλπέσκου και τον σύμβουλο δρ Μυγδάλη μεταβήκαμε στα Τίρανα προκειμένου να απευθύνουμε το ύστατο χαίρε σε μια από τις σημαντικότερες μορφές της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κυρό Αναστάσιο. Μάλιστα κατά το γεύμα που προσφέρθηκε, ως επικεφαλής της ΔΣΟ, είχα τη δυνατότητα με τον εκπρόσωπο της Ιερας Κοινότητας του Αγίου Όρους να μιλήσω για την προσωπικότητα του Αναστασίου που ανέστησε εκ της τέφρας την εκκλησία στην Αλβανία. Όπως, μεταξύ άλλων, τόνισα, ο "Αναστάσιος υπήρξε αναστάσιμο φως αγάπης για κάθε άνθρωπο. Με υπομονή και αγάπη εξηγόρασε την καχυποψία με την οποία αρχικά τον αντιμετώπισαν στην γειτονική μας χώρα".

Πριν λίγο πληροφορήθηκα ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Αλβανίας εξέλεξε παμψηφεί νέο Αρχιεπίσκοπο τον έως σήμερα τοποτηρητή του αρχιεπισκοπικού θρόνου, τον από Κορυτσάς κ.κ. Ιωάννη, τον οποίο και εκ μέρους όλων μας συγχαίρω ολοθύμως και εύχομαι να αναδειχθεί άξιος διάδοχος και συνεχιστής του έργου του Αναστασίου, ο οποίος και τον εισήγαγε στον αμπελώνα του Κυρίου.

Συμμετοχή στο Δείπνο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών προς τους Έλληνες Ευρωβουλευτές και τα μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2025:

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος παρέθεσε επίσημο δείπνο στους Έλληνες Ευρωβουλευτές και στα μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας Κοινοβουλευτικής Περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Καλωσορίζοντας τους καλεσμένους ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην EE και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τονίζοντας τα ιστορικά βήματα και τα οφέλη της, όπως την ειρήνη και τη συνεργασία.

Επίσης, επεσήμανε τη συμβολή των Εκκλησιών στη διαδικασία αυτή και τη συνεργασία τους με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Από τους ευρωβουλευτές το «παρών» έδωσαν οι: Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Φρέντι Μπελέρης, Ελεονώρα Μελέτη, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Δημήτρης Τσιόδρας από την ΝΔ, Γιάννης Μανιάτης από ΠΑΣΟΚ, Νίκος Φαραντούρης, Νίκος Παππάς και Έλενα Κουντουρά από ΣΥΡΙΖΑ και Αφροδίτη Λατινοπούλου, πρόεδρος Φωνής Λογικής. Επίσης, στο Δείπνο παρακάθησαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Θανάσης Μπούρας, τα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ Θεόφιλος Λεονταρίδης, Απόστολος Πάνας και Γιάννης Σαρακιώτηςκαι ο σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης.

Η πρωτοβουλία αυτή του Αρχιεπισκόπου, που έγινε κατόπιν στενής μας συνεργασίας, θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες εκκλησίες χωρών με ισχυρή παρουσία Ορθόδοξων ευρωβουλευτών, καθώς σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών -και όχι μόνο- λαμβάνονται στις Βρυξέλλες.

Συμμετοχή στην Σύσκεψη του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης της Ελλάδας για την πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Διαδρομής των Ναών της Αγίας Σοφίας, Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2025:  

Παράλληλα, με την εκστρατεία ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης μέσω της παρουσίασης των Τόμων για την Αγία Σοφία, η Οργάνωση μας συνεχίζει τις προσπάθειες για να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας.

Μια σχετική πρωτοβουλία αφορά την προετοιμασία για την υποβολή πρότασης στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Διαδρομής για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας. Κατόπιν πρότασης της ΔΣΟ, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας συγκάλεσε σύσκεψη για την συζήτηση υλοποίησης της πρότασης υποβολής σχετικής αίτησης στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί των πανεπιστημίων της πόλης. Ο Υφυπουργός μας συνεχάρη για την σύλληψη της ιδέας της εν λόγω πρωτοβουλίας και διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει το εγχείρημα.

Στη συνέχεια, συζητήθηκαν σχετικές λεπτομέρειες για την δημιουργία σχετικού δικτύου ενδιαφερομένων φορέων, το οποίο θα αναλάβει την υλοποίηση της πρότασης και ανατέθηκε σε ακαδημαϊκή επιτροπή η εκπόνηση συγκεκριμένων προτάσεων και διαδικαστικών βημάτων για την επιτυχή υποβολή της πρότασης στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Συμμετοχή στην δεύτερη Παγκόσμια Διάσκεψη της Συμμαχία Υπεύθυνων Πολιτών (ARC), Λονδίνο, 17-19 Φεβρουαρίου 2025:

Η Συμμαχία Υπεύθυνων Πολιτών είναι μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 2023 και αποσκοπεί στην αποκατάσταση και ανανέωση των πολιτιστικών, κοινωνικών και οικονομικών θεμελίων της Δύσης.

Συγκεντρώνει στους κόλπους της διακεκριμένες προσωπικότητες του πολιτικού χώρου, της ακαδημαϊκής κοινότητας, του επιχειρηματικού κόσμου και του πολιτισμικού φάσματος, των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών και διοργανώνει συζητήσεις για κρίσιμα οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά ζητήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος και ο Δυτικός Πολιτισμός. Φέτος μας έκαναν την τιμή να μας προσκαλέσουν στην Διάσκεψη αυτή.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με πολιτικούς και θρησκευτικούς παράγοντες που μοιράζονται κοινές ανησυχίες και αξίες με την Οργάνωση μας, όπως η βουλευτής της Αυστρίας κ. Γκούντρουν Κούγκλερ, εκ των συνιδρυτών του φόρουμ ARC, και το μέλος του Κοινοβουλίου της Εσθονίας κ. Μάρτιν Χέλμε.

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Λονδίνου της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Άγγελο, τον οποίο ενημερώσαμε για την σημερινή μας συνεδρίαση εδώ στην Αίγυπτο, και τις πρωτοβουλίες για την προστασία του Χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή και την ανάγκη διατήρησης των ιστορικών αυτών κοινοτήτων της περιοχής.

 

Συμμετοχή στην 19η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (PAM), Ρώμη, 19-21 Φεβρουαρίου 2025:

Μαζί με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης και τον Σύμβουλο της ΔΣΟ, μεταβήκαμε στην Ρώμη για την συμμετοχή μας στις εργασίες της 19ης Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (PAM), που έλαβαν χώρα στο Ιταλικό Κοινοβούλιο.

Η PAM είναι διακοινοβουλευτικός οργανισμός που απαρτίζεται από 31 κράτη-μέλη και αποτελεί σημαντικό φόρουμ διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων της Μεσογείου.

Η ΔΣΟ απολαμβάνει το καθεστώς παρατηρητή στις εργασίες της Ολομέλειας της PAM, δυνάμει σχετικού Συμφώνου Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δυο θεσμοί το 2019, γεγονός που της επιτρέπει να συμμετέχει στις εργασίες της, να συμβάλλει στον κοινοβουλευτικό διάλογο και να προωθεί τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει.

Κατά την παραμονή μας στη Ρώμη, προγραμματίσαμε επίσης επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος Focolare, με εκπροσώπους του Κινήματος Πολιτικής για την Ενότητα, την κα Άρια Αλμπανέζε, πρώην βουλευτή του Ιταλικού Κοινοβουλίου και νυν πρόεδρο του MPPU, την κα Μαρία Μπενστισέλι, μέλος του MPPU, και τον κ. Μάριο Μπρούνο, πρώην δήμαρχο του Αλγκέροκαι μέλος του MPPU.

Το MPPU αποτελεί έναν ιδιαίτερο θεσμό του Κινήματος Focolare, ο οποίος προωθεί την πολιτική ως εργαλείο διαλόγου, συνεργασίας και ενότητας, με στόχο την ενίσχυση των χριστιανικών αξιών, της αλληλεγγύης, της ειρήνης, και της δικαιοσύνης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήσαμε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη των χριστιανικών αξιών στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα της Ευρώπης.

Τέλος, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με στελέχη της διπλωματικής αποστολής της Πρεσβείας της Αιθιοπίας και να συζητήσουμε την δυνατότητα επίσημης αποστολής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Αιθιοπίας στη ΔΣΟ, καθώς η χώρα διαθέτει πλειοψηφία χριστιανικού πληθυσμού και μοιράζεται κοινές αξίες με αυτές που προάγει ο διεθνής θεσμός των Ορθοδόξων.

 

Συμμετοχή εκπροσώπου της ΔΣΟ στην Παγκόσμια Συνάθροιση: Φως των Λαών, Γενεύη, 26-28 Φεβρουαρίου 2025:

Πρόκειται για μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από την οργάνωση Ιησούς Χριστός 2033, η οποία συμμετέχει ενεργά στην ομάδα Pasqua Together. Την οργάνωσή μας εκπροσώπησε ο αγαπητός συνάδελφος και φίλος Ηλίας Μυριάνθους, από την Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου.

Μάλιστα, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Γενεύη, αντιπροσωπεία της πρωτοβουλίας Pasqua Together 2025 πραγματοποίησε επίσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, κ. Τζέρι Πιλάι.

Σε αυτό το σημείο, ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του απολογιστικού έργου της ΔΣΟ από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα.

Θα ήθελα ευθύς αμέσως να δώσω τον λόγο στον Πρόεδρο της Γενικής μας Συνέλευσης τον αγαπητό συνάδελφο και φίλο Ιωάννη Βουλπέσκου για να τοποθετηθεί επί του απολογισμού και να μας μιλήσει για τον πως και ο ίδιος εξέλαβε την συμμετοχή τους σε πολλές από τις απολογιστικές δράσεις μας.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ VULPESCU ΓΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Ευχαριστώ τον κ. πρόεδρο. Και τώρα ο λόγος σε εσάς, σε όποια και όποιον συνάδελφο επιθυμεί να σχολιάσει ή να προσθέσει κάτι επί του απολογισμού.

Read more...

Προσφώνηση του ΓΓ της ΔΣΟ δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου στον Πρόεδρο του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου κ. HanafyAli El Gebaly

ΜΑΧ 2 10

Κάιρο, 16 Μαρτίου 2025

Προσφώνηση του ΓΓ της ΔΣΟ δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου

στον Πρόεδρο του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου κ. HanafyAli El Gebaly

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Επιτρέψτε μας να σας εκφράσουμε τις ειλικρινείς μας ευχαριστίες για την  τιμή που μας κάνατε να μας δεχθείτε εδώ, στην έδρα του Αιγυπτιακού κοινοβουλίου, για την εν γένει θερμότατη φιλοξενία την οποία συναντήσαμε στην όμορφη και ιστορική χώρα σας με την ευκαιρία της συνεδρίασης της Διεθνούς Γραμματείας της Οργάνωσής μας, αλλά και για τα μηνύματα που με την ομιλία σας στείλατε για τον σεβασμό στην ανεξιθρησκεία, την αλληλοκατανόηση και την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

Θα σας παρακαλούσα, επίσης, να μεταφέρετε τις θερμές ευχαριστίες μας και στον Πρόεδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, κ. Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, χάρη στις πολιτικές πρωτοβουλίες του οποίου, η Αίγυπτος είναι μια άγκυρα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Καθώς, η επίσκεψή μας συμπίπτει με την περίοδο του Ραμαζανίου, ευχόμαστε κάθε καλό σε σας, στην οικογένεια και τους οικείους σας, στους βουλευτές του Κοινοβουλίου της Αιγύπτου, και σε ολόκληρο τον φίλο λαό της.

Όπως γνωρίζετε, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας συγκεντρώνει στους κόλπους της εκπροσώπους από κοινοβούλια 25 διαφόρων χωρών. Δημιουργήθηκε το 1993 με πρωτοβουλία της Βουλής των Ελλήνων, όπου και εδρεύει, και προωθεί πρωτοβουλίες και δράσεις οι οποίες στοχεύουν στην καταλλαγή, την ειρήνη, την αλληλοκατανόηση και τη συνεργασία.

Πιστεύουμε στον διάλογο και στη διπλωματία, τα οποία συνιστούν και τα καλύτερα όπλα απέναντι στις κρατικές, εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις, στον πόλεμο και στην καταστροφή. Αξίες πιστεύουμε καθοριστικές για την υπέρβαση των σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν τον σύγχρονο κόσμο. Αξίες, επιπλέον, που έχουν ιδιαιτέρως σημασία για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα τραγικά συνέβησαν στην λωρίδα της Γάζας, όπου εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποί μας βιώνουν αφόρητες συνθήκες.

Και γι’ αυτό θεωρούμε σημαντικό ότι οι φωνές που στηρίζουν την ειρήνη και τη συνεργασία να δυναμώσουν, αλλά και να συνεργαστούν. Και στο πρόσωπό σας βλέπουμε έναν θεσμό αλλά και μια χώρα που, αποδεδειγμένα, επιθυμεί και την ειρήνη και την επωφελή συνεργασία μεταξύ των κρατών και των λαών.  

Εξοχώτατε,

Η αντιπροσωπεία της Οργάνωσής μας, που απαρτίζεται από κοινοβουλευτικούς 12 χωρών, είχε την ευκαιρία κατά την εδώ παραμονή της να θαυμάσει τα εκπληκτικά ιστορικά σας μνημεία, αλλά και τα επιτεύγματα της σύγχρονης Αιγύπτου, που δίνει στον επισκέπτη την εικόνα ενός κράτους με εξαιρετικό δημογραφικό, οικονομικό και κοινωνικό δυναμισμό, και προδιαγράφει, αναμφίβολα, σπουδαίο μέλλον. Κάτι που συνεπάγεται ακόμη σημαντικότερο ρόλο στα περιφερειακά αλλά και διεθνή δρώμενα.

Ανάμεσα στις πολύ εποικοδομητικές συναντήσεις που είχαμε αυτές τις ημέρες στην Αίγυπτο ήταν με τον κόπτη Πάπα Αλεξανδρείας και Πατριάρχη της Έδρας του Αγίου Μάρκου, Θεόδωρο Β΄, και τον ελληνορθόδοξο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β΄.

Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε την Ι.Μ. Αγίας Αικατερίνης στο Σινά και το κοπτικό μοναστήρι του Αγίου Μπισόι και να διαπιστώσουμε τον σεβασμό των αιγυπτιακών αρχών σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος.

Όλες αυτές οι κινήσεις αποδεικνύουν την προσήλωσή μας στις αρχές της πολυμερούς συνεργασίας και την ακράδαντη πεποίθησή μας ότι η συνεργασία του κοινοβουλευτικού χώρου και των εκπροσώπων των θρησκειών μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στις παρούσες σοβαρές παγκόσμιες προκλήσεις, σε έναν κόσμο που επικρατεί πρωτοφανής ρευστότητα.

Έμπρακτη απόδειξη των προθέσεών μας είναι και η οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης και ουσιαστικής συνεργασίας με κοινοβουλευτικούς θεσμούς των μουσουλμανικών κρατών, όπως η Κοινοβουλευτική Ένωση των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας και η Αραβική Κοινοβουλευτική Ένωση. Επίσης, εδραιώσαμε και μια ενεργή συνεργασία με το Παν-Αφρικανικό Κοινοβούλιο, υπογράφοντας σχετικό Μνημόνιο Κατανόησης το 2011.

Όλα τα παραπάνω μας κάνουν να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον, και είμαστε βέβαιοι ότι οι φίλοι μας από την Αίγυπτο θα συνεχίσουν να πορεύονται μαζί μας σε αυτό τον δρόμο της συνεργασίας και της αλληλοκατανόησης.

Με αυτά τα λόγια, θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω για την αβραμιαία φιλοξενία που το Αιγυπτιακό Κράτος επιφύλαξε όλες αυτές τις ημέρες στην αντιπροσωπεία μας, και να σας ευχηθώ υγεία και κάθε επιτυχία στην επιτέλεση των υψηλών καθηκόντων σας.

Read more...

Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΔΣΟ δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Παρουσίαση του Τόμου «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» στο Κάιρο της Αιγύπτου

ΜΑΧΙΜΟΣ 9

Κάιρο, 14 Μαρτίου 2025

Ομιλία Γενικού Γραμματέα ΔΣΟ δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου

στην Παρουσίαση του Τόμου «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» στο Κάιρο της Αιγύπτου

 

Μακαριώτατε,

Εξοχότατοι,

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Κυρίες και κύριοι,

Για την ηγεσία και τα μέλη της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, η σημερινή παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο, στην πρωτεύουσα της λαμπρής χώρας του Νείλου, την πόλη του Καΐρου, έχει αναμφίβολα μια ιδιαίτερη σημασία.

Γιατί η Αίγυπτος συμπυκνώνει ταυτόχρονα πλήθος σημαντικών χαρακτηριστικών.

Είναι μια χώρα κομβικής σημασίας. Για την Ανατολική Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή, την Βόρεια Αφρική, αλλά και εν γένει τον αραβικό αλλά και τον ισλαμικό κόσμο.

Μια χώρα που διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο στις προσπάθειες ειρήνευσης στα πολλά, δυστυχώς, ενεργά πολεμικά μέτωπα και τις συγκρούσεις και αντιπαραθέσεις της ευρύτερης περιοχής. Πρωτίστως στην Μέση Ανατολή, και ιδιαίτερα στην τραγική λωρίδα της Γάζας.

Αυτή η σταθερά φιλειρηνική στάση, η προβολή του αιτήματος της καταλλαγής, της αλληλοκατανόησης και της συνεννόησης, που ακολουθεί η Αίγυπτος, είναι και οι βασικές αξίες που διέπουν τις δράσεις της ΔΣΟ.

Γιατί και εμείς προσβλέπουμε σε μια ειλικρινή συνεργασία που μπορεί να φέρει κοντά ανθρώπους από διαφορετικά έθνη και διαφορετικές θρησκείες.

Επίσης, ο αιγυπτιακός λαός ξεχωρίζει για το φιλόξενο πνεύμα του. Αυτό που κάνει τον επισκέπτη να νοιώθει οικεία και άνετα σε κάθε γωνιά της αιγυπτιακής γης.

Όπως αισθανθήκαμε και εμείς αυτές τις ημέρες παραμονής μας, και για τούτο θα ήθελα να σας ευχαριστήσω.

Και ιδιαίτερα να ευχαριστήσω την Αιγυπτιακή Βουλή, τον πρόεδρό της, αλλά και τους βουλευτές που συμμετέχουν στην ΔΣΟ, για την άψογη φιλοξενία που μας παρείχαν.

Τέλος, η Αίγυπτος είναι ο τόπος αδιάλειπτης παρουσίας του ανθρώπινου πολιτισμού, που ξεπερνά τα 5 χιλιάδες έτη. Ένας πολιτισμός που χάρισε στις διάφορες φάσεις της μακράς και θυελλώδους ιστορίας του, απαράμιλλης αξίας επιτεύγματα του πνεύματος, των επιστημών και της πίστεως.

Κάθε επισκέπτης αισθάνεται ότι περιδιαβαίνει εδώ την ίδια την ιστορία, που παραμένει ζωντανή μέσα από υπέροχα μνημεία, τα οποία προστατεύετε όχι μόνον από την φθορά του χρόνου αλλά και από ζημιογόνες ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Θα έλεγα όμως ότι αυτή η πλούσια ιστορική παρακαταθήκη είναι αποτυπωμένη και σε ζωντανούς θεσμούς αυτής της χώρας, όπως είναι η Κοπτική Εκκλησία.

Τι άλλο αποδεικνύει το γεγονός ότι η εκκλησία αυτή διατηρεί την αρχαία αιγυπτιακή γλώσσα, των χιλιάδων ετών, παράλληλα με την αραβική.

Αλλά και μια γραφή επηρεασμένη από την ελληνική, κληρονομιά της ασύγκριτης ελληνοαιγυπτιακής πνευματικής σύζευξης των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.

Και ταυτοχρόνως είναι φορέας μια μακραίωνης χριστιανικής παράδοσης.

Για όλους αυτούς τους λόγους, ήμασταν βέβαιοι ότι εδώ θα βρίσκαμε φίλους και συναντιλήπτορες των ανησυχιών και των προσδοκιών μας.

Όπως βρίσκαμε πάντα άλλωστε, γιατί οι σχέσεις μας, ως ΔΣΟ, έχουν παρελθόν, και οι Αιγύπτιοι συνάδελφοι συμμετέχουν ενεργά στις εργασίες της Οργάνωσής μας.

Ήρθαμε, λοιπόν, εδώ με τη βεβαιότητα ότι θα στηρίξετε την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει από το 2020 να αφυπνίσουμε τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τον περίλαμπρο Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη.

Όπως όλοι γνωρίζουν, αυτό το αρχιτεκτονικό αριστούργημα οικοδομήθηκε τον 6ο αιώνα, όπως και η Αγία Αικατερίνη του Σινά.

Την εποχή του αυτοκράτορος Ιουστινιανού, του ηγέτη της ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ή, όπως αργότερα έμεινε να ονομάζεται, Βυζαντινής.

Τότε που και η Αίγυπτος ήταν ακόμη τμήμα, και μάλιστα ζωτικό, αυτής της σπουδαίας Αυτοκρατορίας, της οποίας και σήμερα πολλοί είμαστε, στον έναν ή στον άλλον βαθμό, πνευματικοί της απόγονοι.  

Ο Ναός αυτός αποτέλεσε για αιώνες ένα σύμβολο του οικουμενικού χριστιανισμού, φάρος της πίστεως και κιβωτός της ελπίδας. Τελικώς, κατόρθωσε να παραμείνει όρθιος, για περίπου 1.500 έτη.

Μάλιστα η απόφαση του ιδρυτή της Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ, να μετατρέψει τη δεκαετία του 1930 την Αγία Σοφία σε Μουσείο, ωφέλησε ιδιαίτερα τη συντήρησή της.

Δυστυχώς, όμως, προ πέντε περίπου ετών, η Αγία Σοφία μετατράπηκε εκ νέου σε εν ενεργεία μουσουλμανικό τέμενος.

Το αποτέλεσμα ήταν, όπως και εμείς επισημάναμε από την πρώτη στιγμή, η πληθώρα των πιστών που το επισκέπτονται καθημερινά να επιβαρύνουν το οικοδόμημα, και πέρα από τις ζημιές και φθορές που υφίσταται, να τίθεται και ζήτημα στατικότητας - ανησυχίες που διατυπώνουν δημόσια και Τούρκοι επιστήμονες.

Για τον λόγο αυτό ζητούμε να υπάρξει επανεξέταση της αρχικής απόφασης για να διασωθεί αυτό το καλλιτεχνικό αγλάισμα, το οποίο εντάσσεται στον κατάλογο των υπό προστασία μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Κάτι που αντιλαμβάνεστε αμέσως εσείς εδώ στην Αίγυπτο, καθώς σε αυτόν τον κατάλογο συγκαταλέγονται πολλά μνημεία από την χώρα σας.

Για την διαφώτιση του κοινού σχετικά με το πρόβλημα που έχει ανακύψει, αποφασίσαμε να εκδώσουμε έναν τόμο στον οποίο περιλαμβάνονται ναοί που είναι αφιερωμένοι στην Αγία Σοφία.

Και τέτοιοι ναοί υπάρχουν σε ένα τεράστιο γεωγραφικό εύρος, που ξεκινά από την Σκωτία, στον Ατλαντικό Ωκεανό, και καταλήγει στην Κίνα, σχεδόν στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Στοιχείο που, από μόνο του, αποδεικνύει μια ισχυρή πνευματική συνάφεια.

Αυτόν τον Τόμο η οργάνωσή μας τον έχει μεταφράσει ήδη σε 15 γλώσσες. Ανάμεσα σε αυτές και στην αραβική. Σήμερα αυτή η έκδοση θα σας μοιραστεί στο τέλος της εκδήλωσης.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η προσπάθειά μας θα έχει, κάποια στιγμή, θετική κατάληξη, γιατί εδράζεται σε μια αλήθεια.

Ευελπιστούμε ότι, τελικά, ο σεβασμός στη διατήρηση ενός τέτοιου μοναδικού μνημείου, κτήμα ολόκληρης της ανθρωπότητας, θα οδηγήσει, αυτούς που έχουν την ευθύνη, στις δέουσες αποφάσεις.

Με αυτές τις σκέψεις, θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω για την θερμή υποδοχή και να σας διαβεβαιώσω ότι ως ηγεσία της ΔΣΟ σας έχουμε πάντα στην καρδιά μας και εσάς και όλον τον φίλο λαό της Αιγύπτου.

Read more...

Ομιλία του Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας κ.κ. Θεοδώρου του Β΄ Κατά την παρουσίαση του Τόμου: «ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» στο Κάιρο της Αιγύπτου

ΜΑΧΙΜΟΣ 15

14 Μαρτίου 2025

Ομιλία του Πατριάρχη της Κοπτικής Εκκλησίας

κ.κ. Θεοδώρου του Β΄

Κατά την παρουσίαση του Τόμου:

«ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο»

στο Κάιρο της Αιγύπτου 

Σας καλωσορίζω στην Αίγυπτο, όπου έχει την εξής ιδιαιτερότητα. Ανά τον κόσμο έφθασε ο χριστιανισμός. Αλλά στην Αίγυπτο μπήκε ο ίδιος ο Χριστός και γι’ αυτό θεωρείτε μια ευλογημένη χώρα και αναφέρεται και στο Ευαγγέλιο.

Να καλωσορίσω την ΔΣΟ, τον ΓΓ, τον Πρόεδρο, τα μέλη, την ηγεσία και θέλω να ευχαριστήσω και το μέλος από την αιγυπτιακή πλευρά την δρ Μανάλ, και εξ ονόματος όλων των Σεβασμιωτάτων και Θεοφιλεστάτων και εξ ονόματος των χριστιανών βουλευτών που παρίστανται και εξ ονόματος όλου του κόσμου σας καλωσορίζω θερμά σαν ΔΣΟ.

Είναι χαρά μας όταν μαθαίνουμε ότι θα έχετε μια συνάντηση αγάπης και αβρότητας με τον πρόεδρο της Αιγυπτιακής Βουλής τον Hanafy Gebaly, που είναι ένας εξαιρετικός φίλος μας, οπότε μέσα σε αυτά τα πλαίσια της αγάπης θα κινηθεί και το υπόλοιπο της επίσκεψής σας. Είναι μια πολύ χαρούμενη μέρα να γίνει η πρώτη παρουσίαση αυτού του πολύτιμου τόμου της αραβικής έκδοσης από αυτό εδώ τον χώρο.

Ο Τόμος της Αγίας Σοφίας είναι ιδιαίτερης σημασίας για μας, έχοντας υπόψη ότι η μετάφραση του έχει γίνει σε 15 γλώσσες, αφιερώνεται σε 37 εκκλησίες, οι οποίες είναι απλωμένες σε πάρα πολλά σημεία του κόσμου. Να ευχαριστήσω τον μεταφραστή, τον κύριο Σαμουήλ, ο οποίος ανέλαβε αυτή τη μετάφραση Ξέρω ότι είναι μεταφραστής που διακρίνεται για την πιστότητα και την ακρίβεια της μετάφρασής του, είτε στα ελληνικά είτε στα αραβικά. Θέλω να ευχαριστήσω τη ΔΣΟ που ενδιαφέρθηκε να προβεί στην έκδοση του τόμου. Θα μείνω λίγο στον τίτλο, Αγία Σοφία. Η Αγία Σοφία αναφέρεται στην σοφία και στην παλιά διαθήκη η σοφία ήταν από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που έχουν πλέον λευκά μαλλιά.  Στην Καινή Διαθήκη η σοφία απεικονίζεται πλέον από τον ίδιο τον Ιησού Χριστό. Ο κάθε πιστός που πιστεύει στον Θεάνθρωπο Ιησού Χριστό ως Σωτήρα, έχει μια δόση από την σοφία και την τονίζει ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός ως Σωτήρας. Η ονομασία Αγία Σοφία επάξια μπορεί να αφορά κάθε εκκλησία ανά τον κόσμο. Μαθαίναμε τη σοφία εντός της εκκλησίας, το ευαγγέλιο, τις ψαλμωδίες, τους βίους των Αγίων. Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη ήταν μια εκκλησία κόσμημα, ξεκίνησε τον έκτο αιώνα και συνέχισε αυτή την ακτινοβολία της για πολλούς αιώνες.

Είναι χαρά μας ότι η αιγυπτιακή κυβέρνηση, ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, οι ένοπλες δυνάμεις έχουν κατασκευάσει τη μεγαλύτερη εκκλησία στη Μέση Ανατολή εδώ στην Αίγυπτο. Ελπίζω φίλοι προσκεκλημένοι να σας δοθεί ο χρόνος να επισκεφθείτε αυτή την εκκλησία που την έχουμε αφιερώσει στην Γέννηση του Ιησού Χριστού. Η εκκλησία, η οποία εγκαινιάστηκε το 2019, έχει μια έννοια συμβολική, την πολύ στενή σχέση μεταξύ των χριστιανών και των μουσουλμάνων στην ειρηνική συμβίωση στην Αίγυπτο. Και είναι ιδιαίτερη χαρά μας όταν αυτή η εκκλησία εγκαινιάζεται από τον πρόεδρο της  Αιγύπτου, από την κυβέρνηση, πράγμα που αντανακλά την ισχύ των σχέσεων μεταξύ όλων των Αιγυπτίων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να δούμε ότι την ίδια στιγμή εγκαινίαζε μεγάλο τζαμί στη νέα διοικητική πρωτεύουσα της Αιγύπτου και την ίδια στιγμή εγκαινίαζε αυτή την πολύ μεγάλη εκκλησία στη νέα διοικητική πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Εμείς πιστεύουμε ακράδαντα στο λόγο του Ιησού Χριστού, ο οποίος αναφέρει «μακάριοι οι ειρηνοποιοί ότι αυτοί υιοί Θεού κληθήσονται».  Πραγματικοί υιοί του Θεού ο καθείς εξ ημών πρέπει να είναι ειρηνοποιός.

Εδώ στις ψαλμωδίες που ψάλλουμε στις εκκλησίες μας επικαλούμαστε τον Βασιλιά της ειρήνης, να μας στείλει ειρήνη, να ζούμε εν ειρήνη, ω Βασίλευ της ειρήνης. Η Αίγυπτος είναι υπέρ της ειρήνευσης και βέβαια, ως γνωστόν, μάθατε από τα νέα για τις προσπάθειες που κατέβαλε η Αίγυπτος για την ειρήνευση στην περιοχή, την επιμονή της Αιγύπτου να μην διωχθούν οι άνθρωποι από τη Γάζα, προκειμένου να μην καταρρεύσει το παλαιστινιακό ζήτημα,

Η παρουσία της ΔΣΟ, που είναι οργανισμός που αποτελείται από διάφορες χώρες στην πραγματικότητα συμβάλλει στην εξάπλωση της κουλτούρας της ειρήνης ανά τον κόσμο. Στο τέλος της ομιλίας μου θέλω να στείλω ένα μήνυμα αγάπης, ένα μήνυμα εκτίμησης, ένα μήνυμα ευγνωμοσύνης σε όλα τα κοινοβούλια που εκπροσωπείτε. Και στέλνω ένα μήνυμα αγάπης και εκτίμησης στους Πατέρες, Πατριάρχες, Επικεφαλής των Εκκλησιών στα κοινοβούλια που εκπροσωπείτε. Να υπενθυμίσω ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαμε συνάντηση σε επίπεδο Πατριαρχών απ’ όλο τον κόσμο και ήταν η πρώτη φορά που συγκαλείται τέτοια συνάντηση εδώ και δεκάδες χρόνια, οπότε ήρθαν οι ίδιοι, ή οι εκπρόσωποί τους. Ήταν εκπρόσωποι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Εκκλησία της Ρωσίας, από την Εκκλησία της Βουλγαρίας, την Εκκλησία της Κύπρου, την Εκκλησία της Ελλάδας. Ωστόσο για τεχνικούς λόγους δεν μπόρεσαν να έρθουν εκπρόσωποι από την Εκκλησία της Γεωργίας, αλλά αυτό που διαπιστώσαμε είναι το μήνυμα της αγάπης και η ίδια η αγάπη που μπορεί να μας ενώσει όλους.

Θα ήθελα να σας ευχηθώ μια καλή διαμονή από την οποία θα προσκομίσετε θετικές αναμνήσεις. Βέβαια είναι μια σύντομη διαμονή για την Αίγυπτο, η Αίγυπτος χρειάζεται μια διαμονή εβδομάδων, μια και έχει έναν πολιτισμικό πλούτο και μια παράδοση η οποία είναι πάρα πολύ πλούσια.

Read more...

Προσφώνηση ΓΓ ΔΣΟ, δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου στον Κόπτη Πατριάρχη

ΜΑΧΙΜΟΣ 2

Κάιρο, 14 Μαρτίου 2025

Προσφώνηση ΓΓ ΔΣΟ, δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου

στον Κόπτη Πατριάρχη

Μακαριώτατε,

Με την ιδιότητα μου ως Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, θα ήθελα να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά που μας διακατέχει για την παρουσία μας στην όμορφη χώρα του Νείλου με τον απαράμιλλο πολιτισμικό πλούτο. 

Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσω για την θερμή φιλοξενία με την οποία μας έχουν υποδεχθεί όλοι οι Αιγύπτιοι φίλοι μας, τόσο εκ μέρους του Κοινοβουλίου, όσο και από τις Εκκλησιαστικές αρχές.

Η Αίγυπτος, πέρα από τον καταπληκτικό αρχαίο πολιτισμό της, που εξακολουθεί να εκπλήσσει την ανθρωπότητα με τα απίστευτα επιτεύγματά του, υπήρξε ο χώρος συγκλονιστικών ιστορικών γεγονότων και πνευματικών διεργασιών που ταυτίζονται με την αφετηρία του Χριστιανισμού. 

Άλλωστε, εδώ, στην φιλόξενη γη της Αιγύπτου, κατέφυγε η Αγία Οικογένεια, κυνηγημένη στην πατρίδα της από το μένος των διωκτών της, για να επιστρέψει αργότερα, όταν θα έχει κοπάσει η θύελλα, για να εκπληρώσει ο Θεάνθρωπος την ύψιστη αποστολή Του.

Πολύ ορθά, επομένως, επιδιώκετε αυτή τη διαδρομή της Αγίας Οικογένειας να την αναδείξετε, να την προβάλλετε και να την εντάξετε σε ένα σταθερό προσκυνηματικό πρόγραμμα.

Ως διακοινοβουλευτικός θεσμός, στον οποίο δραστηριοποιούνται εκπρόσωποι 25 κοινοβουλίων, με σημαντικό διεθνές κύρος και ισχυρούς δεσμούς με ανάλογες κοινοβουλευτικές δομές ανά τον κόσμο, υποστηρίζουμε αυτό το όραμά σας. Και από την πλευρά μας έχουμε την πρόθεση να συνδράμουμε στην προβολή του. 

Η Αίγυπτος, όμως, απετέλεσε και το έδαφος που ο Χριστιανισμός ανέπτυξε, σε ένα περιβάλλον πρωτοφανούς πνευματικής, φιλοσοφικής και θρησκευτικής έξαρσης, τον μοναχισμό. Αυτό τον τύπο του πιστού που δίνει ψυχή τε και σώματι, τον υπέρτατο αγώνα για να μετουσιώσει επί της Γης τον Λόγο του Κυρίου. 

Η σημαντικότερη μορφή ανάμεσα στους πρωτοπόρους του μοναχισμού υπήρξε βεβαίως ο Μέγας Αντώνιος ο, αποκαλούμενος και καθηγητής της ερήμου, που δημιούργησε μια τεράστια παράδοση όχι μόνον στην Αίγυπτο, όπου ήδη στα τέλη του 5ου αιώνα κατακλύστηκε από εκατοντάδες μοναστήρια και χιλιάδες κελιά, αλλά παντού όπου υπάρχουν Χριστιανοί. 

Ανάμεσα στους διάσημους προσκυνητές που επισκέφθηκαν τους Πατέρες της Ερήμου, υπήρξε και ο Μέγας Βασίλειος, Αρχιεπίσκοπος Καισαρείας της Καππαδοκίας, τόπο καταγωγής και των παππούδων μου, που ίδρυσε τον μοναχισμό στην Μικρά Ασία στα πρότυπα του αιγυπτιακού και τον ακολούθησε πιστά η Ορθόδοξη Εκκλησία

Η παρουσία της κοπτικής Εκκλησίας, με τα εκατομμύρια πιστούς, παρά τις αντικειμενικές αντιξοότητες, συνιστά ένα θαύμα της ιστορίας, και μας γεμίζει χαρά που κρατάτε ζωντανή αυτή την πνευματική παράδοση.

Δυστυχώς, ο Χριστιανισμός στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής βρίσκεται εν κινδύνω. Μετά την Μικρά Ασία, όπου λόγω της Γενοκτονίας που συντελέστηκε κατά τις πρώτες δεκαετίες του προηγούμενου αιώνα, σχεδόν εξαφανίστηκε το χριστιανικό στοιχείο, σήμερα ενώπιον αυτής της απειλής βρίσκονται και οι Χριστιανοί στο λίκνο του Χριστιανισμού.

Είδαμε τι συνέβη στο Ιράκ, και πόσο ραγδαία συρρικνώθηκε ο χριστιανικός πληθυσμός, λόγω της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού. 

Είδαμε τι έγινε στη Συρία, όπου επίσης οι χριστιανοί από το 2011 βρίσκονται σε δυσχερή θέση, και εκατοντάδες χιλιάδες μετατράπηκαν σε πρόσφυγες. Σήμερα, μάλιστα, με το νέο καθεστώς της Δαμασκού δεν γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι, και αν αυτοί οι αδερφοί μας δεν βρεθούν και πάλι σε συνθήκες διώξεων.

Οι χριστιανοί υποφέρουν, όμως, και στους Αγίους Τόπους, λόγω του πολέμου και των συγκρούσεων. Ως ΔΣΟ επιδιώκουμε τη συνεργασία όλων των Χριστιανών της ευρύτερης περιοχής για να διεκδικήσουμε την προστασία του Χριστιανισμού από τις αυθαιρεσίες και τις διακρίσεις. 

Αλλά για το μέλλον των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής ευθύνη έχει όλος ο κόσμος, και ιδιαίτερα ο λεγόμενος χριστιανικός. Δεν μπορεί να μένει αδιάφορος σε όσα συμβαίνουν. Αντιθέτως απαιτείται η κάθε είδους στήριξη, ώστε οι πρόσφυγες να επιστρέψουν στις εστίες τους, και να δημιουργηθούν οι συνθήκες ειρήνης, ευημερίας και ανάπτυξης.

Μακαριώτατε,

Αυτό που βλέπουμε στην Αίγυπτο μας γεμίζει αισιοδοξία ότι όταν υπάρχει θέληση και σοφία από την κρατική εξουσία, τότε είναι δυνατή η ελεύθερη έκφραση των θρησκευτικών πεποιθήσεων όλων των πολιτών, και η ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία. Για τον λόγο αυτό και πιστεύουμε ότι ο ρόλος σας στην κοινή εκστρατεία διάσωσης των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής είναι και πρέπει να είναι κομβικός.

Με τα λόγια αυτά, θα ήθελα και πάλι να σας ευχαριστήσω από καρδιάς για την θερμή φιλοξενία που μας επιφυλάξατε και την διαχρονική σας στήριξη στο έργο μας. Ο Θεός να σας δίνει υγεία και δύναμη επ’ αγαθώ του ποιμνίου σας.

Read more...

Προσφώνηση ΓΓ της ΔΣΟ Μάξιμου Χαρακόπουλου προς τους Πατέρες της Ι. Μονή Αγίας Αικατερίνης

ΜΑΧ 6 5

Σινά, 13 Μαρτίου 2025

Προσφώνηση ΓΓ της ΔΣΟ Μάξιμου Χαρακόπουλου

προς τους Πατέρες της Ι. Μονή Αγίας Αικατερίνης

Σεβαστοί πατέρες,

Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η συγκίνησή μας, που βρισκόμαστε σήμερα εδώ στο ιστορικό και ευλογημένο Μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά, την παλαιότερη χριστιανική μονή στον Κόσμο.

Στην όαση αυτή της Ορθοδοξίας, που εν τω μέσω της ερήμου αναβλύζει αδιάκοπα το πνευματικό νάμα για κάθε διψασμένο για την αλήθεια.

Στην ακρόπολη αυτή του βυζαντινού μας πολιτισμού που στο διάβα των αιώνων οι ακρίτες μοναχοί μας φυλάττουν την Ορθόδοξη πίστη.

Εδώ, στη σκιά του θεοβάδιστου όρους Σινά, όπου τα τείχη που φρουρούν την Μονή της Αγίας Αικατερίνης συμβολίζουν και τα τείχη της αλύγιστης πίστεως, που αψηφά τις γεωγραφικές και κλιματικές αντιξοότητες, αλλά και τις ιστορικές μεταβολές και απειλές.

Σε αυτήν εδώ την Κιβωτό της Ορθοδοξίας, διασώθηκαν όχι μόνον ανεκτίμητα κειμήλια της Εκκλησίας μας, αλλά και ο ίδιος ο αυθεντικός βίος του μοναχισμού. Γιατί εδώ, στην καρδιά της ερήμου, φιλοξενήθηκαν χιλιάδες ασκητές και αθλητές της πίστης, όπως είχαμε την ευκαιρία να δούμε στο οστεοφυλάκιο με τα αναρίθμητα λείψανα μοναχών και οσίων.

Η Μονή του Σινά απετέλεσε διαχρονικά έναν φάρο ελπίδας για τους χριστιανούς όπου γης. Έναν τόπο που ο Θεός είναι εγγύτερα στον άνθρωπο. Γιατί εδώ ο Θεός παρέδωσε τις δέκα εντολές Του στον Μωυσή, αλλά και γιατί εδώ ο άνθρωπος επιδιώκει, υπερβαίνοντας τα μέτρα της φύσης, να φθάσει τον Θεό.

Γι’ αυτό και η Μονή προστατεύτηκε και τιμήθηκε από κοινούς θνητούς, αλλά και βασιλείς ή αυτοκράτορες. Από τα χρόνια του Ιουστινιανού, που οικοδομήθηκε, μέχρι και σήμερα. Και είμαι βέβαιος ότι έτσι θα είναι και στο μέλλον.

Παράλληλα, όμως, δεν μπορεί παρά να επαινεθεί και η σχέση της Μονής με το μουσουλμανικό στοιχείο. Του λόγου το αληθές μαρτυρά το μουσουλμανικό τέμενος εντός του περιβόλου της Μονής, σε συνδυασμό με την χείρα του Μωάμεθ στο έγγραφο προνομίων προς την Μονή.

Θα πρόσθετα, επίσης, την αγαστή συνεργασία που καλλιεργείτε τόσο με τους ντόπιους βεδουίνους όσο και με το αιγυπτιακό κράτος, το οποίο σέβεται τα παλαιότατα προνόμια της Μονής, και συνεχίζει να τα διαφυλάττει.

Αυτή η σχέση εδράζεται σε απόσταγμα σοφίας αλλά και πλεόνασμα αγάπης. Και σας καθιστά παράδειγμα προς μίμηση.

Παράδειγμα και για όσους, όπως η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, αγωνιούν για έναν κόσμο καταλλαγής και συνεργασίας, χωρίς μισαλλοδοξία και θρησκευτικό φανατισμό. Από τον οποίο,δυστυχώς, έχετε και εσείς κινδυνεύσει ουκ ολίγες φορές.

Γιατί οφείλουμε να βρούμε διαύλους επικοινωνίας, συναντίληψης και τρόπους κοινής δράσης. Πρέπει όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για να παραμερίσουμε τους πολέμους, τις συγκρούσεις, αλλά και τις ανισότητες και την αδικία, που είναι οι γενεσιουργές αιτίες του φανατισμού.

Σεβαστοί πατέρες,

είναι η τρίτη φορά στα 32 χρόνια θεσμικής ζωής της οργάνωσής μας που ερχόμαστε ως ταπεινοί προσκυνητές στον ευλογημένο χώρο της Μονής της Αγίας Αικατερίνης.

Προσωπικά είναι η δεύτερη, αλλά σας διαβεβαιώ ότι αισθανόμαστε πάντα την ίδια συγκίνηση και το ίδιο δέος, λαμβάνοντας ταυτόχρονα δύναμη και θάρρος για να συνεχίσουμε το έργο μας.

Σας ευχαριστούμε για την θερμή φιλοξενία που μας επιφυλάξατε και τις στιγμές κατάνυξης που ζήσαμε στο ημίφως του εσπερινού. Ευχόμαστε ο Θεός να σας δίνει δύναμη να συνεχίσετε να φυλάτε τις Θερμοπύλες της Ορθοδοξίας, εδώ στο Θεοβάδιστο όρος Σινά, προσευχόμενοι υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου.

ΜΑΧ 3 7

ΜΑΧ 8 3

Read more...