
Απολογισμός ΓΓ της ΔΣΟ,
δρ Μάξιμου Χαρακόπουλου,
στη Διεθν Γραμματεία – Κάιρο, Μάρτιος 2025
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Με ιδιαίτερη χαρά βρισκόμαστε σήμερα εδώ στην ιστορική πόλη του Καΐρου για την συνεδρίαση της εαρινής Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ).
Στην πρωτεύουσα μια ιστορικής χώρας που ο πολιτισμός της έχει ρίζες χιλιάδων ετών, και διαρκή παρουσία μέχρι σήμερα.
Έχουν περάσει περίπου επτά έτη από την τελευταία μας επίσκεψη στο Κάιρο, όπου είχαμε συγκαλέσει τη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας μας τον Νοέμβριο 2018. Σε όλο αυτό το διάστημα, οι σχέσεις της Οργάνωσής μας με την Αίγυπτο, σε μια χώρα με τους αρχαιότερους και σημαντικότερους πολιτισμούς στον κόσμο, ενδυναμώθηκαν.
Όλο αυτό το διάστημα καταφέραμε, και αυτό αποδεικνύεται με την εδώ παρουσία μας, να αναπτυχθεί μεταξύ μας αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Μάλιστα, η διαπίστωση αυτή επισφραγίζεται από το γεγονός ότι για πρώτη φορά η οργάνωσή μας πραγματοποιεί τις εργασίες της στις κτηριακές εγκαταστάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αιγύπτου.
Σε αυτό, λοιπόν, το σημείο επιθυμώ να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες τις δικές μου αλλά και όλων των μελών της Διεθνούς Γραμματείας προς τον εξοχώτατο Πρόεδρο του Αιγυπτιακού Κοινοβουλίου, κ. Hanafy Ali El Gebaly, που επεφύλαξε στην οργάνωση μας μια αβραμιαία φιλοξενία.
Έχουμε την τιμή να είναι μαζί μας ο ΓΓ της Βουλής της Αιγύπτου κ. Αχμέτ Μανάα, τον οποίο θα παρακαλούσα να χαιρετίσει τις εργασίες μας.
ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΓ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ
Επίσης, οφείλουμε να εξάρουμε τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε καθ’ όλη την διάρκεια της διοργάνωσης της Διεθνούς Γραμματείας στην Αίγυπτο η αγαπητή συνάδελφος από την Αίγυπτο κα Μανάλ Χελάλ, η οποία δικαίωσε πλήρως την πρότασή μου, να είναι η πρώτη γυναίκα που συμμετέχει στο συντονιστικό όργανο της ΔΣΟ. Χάρη στις άοκνες ενέργειες και την μεσολάβησή της βρισκόμαστε σήμερα εδώ και την ευχαριστούμε γι αυτό. Θα παρακαλέσω την κυρία Χελάλ να πάρει το λόγο για να μας καλωσορίσει.
ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΜΑΝΑΛ ΧΕΛΑΛ
Προτού ξεκινήσω την απολογιστική αναφορά μου θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή συλλυπητήρια της Οργάνωσής μας στους συναδέλφους από την Βόρεια Μακεδονία για την ανείπωτη τραγωδία της απώλειας δεκάδων νέων ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσοτέρων από πυρκαγιά σε κέντρο διασκέδασης.
Επιτρέψτε μου επίσης, πριν την αναλυτική παρουσίαση να σταθώ στην κατάσταση που βιώνουμε σήμερα σε διεθνές επίπεδο με μερικά σχόλια.
Δυστυχώς, η διεθνής ειρήνη και ασφάλεια έχει γίνει πολύ εύθραυστη. Οι κανόνες των διεθνών σχέσεων αλλάζουν ραγδαία και οι βεβαιότητες που γνωρίζαμε έως πρόσφατα φαίνεται να εκλείπουν.
Σε αυτό το σύνθετο διεθνές περιβάλλον, ξεχωρίζουν αφενός τα γεγονότα εδώ πλησίον της Αιγύπτου, στην λωρίδα της Γάζας, όπου, δυστυχώς, συνέβη μια ανθρωπιστική καταστροφή, λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ, που ακολούθησαν την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς, με δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και εκατοντάδες χιλιάδες ανέστιους, που αναμένουνσωτηρία εν μέσω ερειπίων. Είναι, αναμφίβολα, ενθαρρυντικό το ότι για την ώρα τηρείται η συμφωνημένη, αν και εύθραυστη, εκεχειρία.
Αλλά και στο άλλο πολεμικό μέτωπο, που έχει ήδη υπερβεί χρονικά τα τρία έτη, στην Ουκρανία, παρατηρείται επίσης μια κινητικότητα, η οποία στοχεύει τουλάχιστον στην κατάπαυση του πυρός και την έναρξη διαπραγματεύσεων, για την εδραίωση της ειρήνης.
Αναμφίβολα, είναι τεράστια τα διλήμματα και σοβαρές οι αντιθέσεις που εξακολουθούν να υφίστανται, όχι μόνον μεταξύ της Ρωσίας, που έχει εισβάλει σε ουκρανικό έδαφος, και της ίδιας τηςΟυκρανίας, αλλά και των άμεσα εμπλεκομένων στην υπόθεση αυτή ΗΠΑ και Ευρώπης.
Παράλληλα, όμως, πολεμικές συγκρούσεις συνεχίζουν να προκαλούν ανθρώπινες απώλειες και υλικές καταστροφές στο Σουδάν αλλά και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό.
Την ίδια ώρα, η κατάσταση παραμένει αβέβαιη στον Λίβανο, στην κατακερματισμένη Συρία, όπου έλαβε χώρα πρόσφατα καθεστωτική ανατροπή, αλλά και στην γειτονική Λιβύη.
Καταδικάζουμε αποφασιστικά τις συνεχιζόμενες σφαγές και διώξεις κατά των Χριστιανών αλλά και όλων των μειονοτήτων που λαμβάνουν χώρα στη Συρία. Αυτές οι απαράδεκτες συμπεριφορές που εκπορεύονται από την θρησκευτική μισαλλοδοξία και το τυφλό μίσος πρέπει να αντιμετωπισθούν αποφασιστικά από τη διεθνή κοινότητα, και πρωτίστως από τον χριστιανικό κόσμο. Η απάθεια και η αποστασιοποίηση απ' όσα συμβαίνουν σε αυτό το λίκνο του χριστιανισμού θα έχουν ως μοιραία κατάληξη την γενοκτονία των Χριστιανών και την εξάλειψή τους από τις προαιώνιες εστίες τους. Ως ΔΣΟ καλούμε στην άμεση λήψη κυρώσεων προς όσους εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα σε αυτά τα εγκλήματα και ταυτοχρόνως εκφράζουμε για μια ακόμη φορά την αλληλεγγύη μας προς το Πατριαρχείο Αντιοχείας και το πλήρωμά του, καθώς και σε όλους τους Χριστιανούς της πολύπαθης Συρίας.
Όπως γνωρίζετε, η θέση της Οργάνωσής μας βασίζεται διαχρονικά πρωτίστως στην υποστήριξη της διπλωματίας, της καταλλαγής και της επιδίωξης της ειρήνης και της συνεργασίας.
Αυτές είναι άλλωστε οι χριστιανικές αρχές, επί των οποίων και εμείς προσδοκούμε να δρούμε από κοινού. Και με αυτές προσεγγίζουμε κάθε διεθνές πρόβλημα, αλλά και συνεργαζόμαστε με τους εκπροσώπους άλλων θρησκειών.
Ως εκ τούτου, στηρίζουμε κάθε διπλωματική πρωτοβουλία που στοχεύει στην ειρήνευση των στρατιωτικών αντιπαραθέσεων, στην επιβολή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
Όπως, επίσης, ποτέ δεν θα επικροτούσαμε «λύσεις», οι οποίες θα προέβλεπαν τον εκτοπισμό λαών από τις εστίες τους, με οποιαδήποτε αντίτιμο, όπως για παράδειγμα οι προτάσεις για την μετατροπή της ιστορικής γης των Παλαιστινίων στη Γάζα σε Ριβιέρα.
Αντιθέτως, θα θέλαμε τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους, που θα συμβίωνε ειρηνικά με το Ισραήλ, και όπου η διεθνής κοινότητα θα ενίσχυε οικονομικά ώστε να κλείσουν οι πληγές του πολέμου.
Σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω ότι έχουμε συγκεντρωθεί κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες από 12 χώρες: Αίγυπτος, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιορδανία, Κύπρος, Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Σερβία, Σουδάν και η Παλαιστίνη.
Δυστυχώς, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στο Κοινοβούλιο της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης δεν επέτρεψαν την παρουσία τους στην σημερινή συνεδρίαση.
Θα μου επιτρέψετε να καλωσορίσω τον αγαπητό συνάδελφο κ. Ντεγιάν Ντούροβιτς από την αντιπροσωπεία του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου. Είναι η πρώτη φορά που κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία συμμετέχει επισήμως με απόφαση του Προέδρου του Κοινοβουλίου στις εργασίες μας.
Από σήμερα, το Κοινοβούλιο του Μαυροβουνίου συμμετέχει στην ΔΣΟ και είμαστε υπερήφανοι για αυτή την εξέλιξη που προέκυψε στον απόηχο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιήσαμε πριν μερικούς μήνες στο Μαυροβούνιο.
Επίσης, ιδιαίτερη μνεία και θερμό καλωσόρισμα θα ήθελα να απευθύνω στον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Αθανάσιο Μπούρα, ο οποίος, παρά τις πολλαπλές υποχρεώσεις του, αφιέρωσε χρόνο για να συμμετάσχει στις εργασίες μας, όπως, επίσης, και στον Επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου της Γεωργίας, κ. Νικολόζ Σαμχαράτζε, η παρουσία του οποίου προσδίδει ιδιαίτερο βάρος στην σημερινή συνεδρίαση.
Τέλος, επιτρέψτε μου να καλωσορίσω την συνάδελφο από το Κοινοβούλιο της Εσθονίας, κα Άννελυ Άκερμαν, η οποία εξέφρασε το ενδιαφέρον της να παρακολουθήσει την συνεδρίαση της Γραμματείας και την προσκαλέσαμε ως ειδική επισκέπτη. Όπως επίσης να καλωσορίσω και το νέο μέλος της Ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, τον συνάδελφο, κ. Χάρη Μαμουλάκη.
Η σημερινή συνεδρίαση αποσκοπεί στην ανασκόπηση των μέχρι σήμερα δραστηριοτήτων μας, από την φθινοπωρινή συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, στο Σεράγεβο τον Νοέμβριο 2024, μέχρι και σήμερα.
Συνεδρίαση της φθινοπωρινής Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ, Σεράγεβο, Νοέμβριος 2024:
Πρόκειται για μια επιτυχημένη Διεθνή Γραμματεία, η οποία φιλοξενήθηκε από το Κοινοβούλιο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Στις εργασίες της Γραμματείας συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα κοινοβούλια της Ελλάδας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Αρμενίας, της Βουλγαρίας, της Γεωργίας, της Κύπρου, της Σερβίας, της Αλβανίας -και στο σημείο αυτό να συγχαρώ τον νέο Αρχιεπίσκοπο της Τιράνων, Δυρραχείου και πάσης Αλβανίας κ.κ. Ιωάννη και να του ευχηθώ καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα- και της Αιγύπτου, ενώ παρενέβη διαδικτυακά και ο πρόεδρος της Γενικής μας Συνέλευσης, ο αγαπητός συνάδελφος και φίλος, Ioan Vulpescu.
Είχαμε μάλιστα την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, κ. Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς και τους Αντιπροέδρους της Βουλής των Λαών και της Βουλής των Αντιπροσώπων της χώρας.
Επίσης, επισκεφτήκαμε την Μητρόπολη Δαμπροβοσνίας του Πατριαρχείου Σερβίας και γίναμε δεκτοί από τον Αρχιεπίσκοπο του Σεράγεβο και Μητροπολίτη Δαμπροβοσνίας του Πατριαρχείου Σερβίας κ. Χρυσόστομο, ο οποίος, σε μια σεμνή τελετή, απένειμε στον ομιλούντα, ως επικεφαλής της ΔΣΟ, το Χρυσό Παράσημο του Αγίου Πέτρου για το συνολικό έργο της Οργάνωσής μας.
Είχαμε ακόμη την δυνατότητα να μεταβούμε στο Ανατολικό Σεράγεβο, όπου μας υποδέχτηκε ο Δήμαρχος του Δήμου Ανατολικής Ιλίτζα και μας ξενάγησε στην γκαλερί Ζάρκο Βίντοβιτς, η οποία είναι αφιερωμένη σε μια σημαντική μορφή του πολιτισμού των Ορθοδόξων Σέρβων του Σεράγεβο.
Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε την Μπάνια Λούκα, όπου συναντήσαμε τον πρόεδρο της Σερβικής Δημοκρατίας κ. Μίλοραντ Ντόντικ και τους Αντιπροέδρους της Εθνοσυνέλευση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας κ. Πέτκο Ράνκιτς και κα Άνια Λιουμπόγιεβιτς.
Με την ευκαιρία της Διεθνούς Γραμματείας και της επίσκεψής μας στην Βοσνία, διοργανώσαμε την πρώτη παρουσίαση της σερβικής έκδοσης του βραβευμένου από την Ακαδημία Αθηνών τόμου της ΔΣΟ: «Αγία Σοφία – Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» στο Πολιτιστικό Κέντρο Ματίτσνα Μπιμπλιοτέκα στο Ανατολικό Σεράγεβο.
Για τον τόμο μίλησαν ο βουλευτής από την Σερβία, κ. Αλεξάντερ Τσότριτς και ο κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σαράγιεβο, καθηγητής Βλάνταν Μπαρτούλα.
Η παρουσίαση του τόμου στην Μπάνια Λούκα πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του κοινοβουλίου της Σερβικής Δημοκρατίας στην Μπάνια Λούκα.
Ομιλητές στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν πολλοί βουλευτές, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, ήταν επίσης η καθηγήτρια δρ Μιλιγιάνα Όκιλι και ο αναπληρωτής καθηγητής δρ Όλεγκ Σόλντατ, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβικής Δημοκρατίας κ. Πέτκο Ράνκιτς και ο βουλευτής της Βουλής της Σερβίας κ. Αλεξάντερ Τσότριτς.
Συναντήσεις με Ευρωπαίους Αξιωματούχους σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο, Δεκέμβριος 2024:
Όπως κάθε χρόνο,προσκληθήκαμε στο Ευρωπαϊκό Πρόγευμα Προσευχής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Στο φετινό Πρόγευμα Προσευχής, η συμμετοχή ήταν μεγάλη με πολιτικούς και θρησκευτικούς εκπροσώπους, αλλά και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών.
Θέμα της συνάντησης ήταν: «Όπου υπάρχει το Πνεύμα του Κυρίου, υπάρχει ελευθερία» (2 Κορινθίους 3:17). Μετά το πρόγευμα προσευχής πραγματοποιήθηκε συζήτηση για την διασφάλιση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Ευρώπη και την προώθηση του σεβασμού των θρησκευτικών πεποιθήσεων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.
Ευκαιρίας δοθείσης πραγματοποιήσαμε σύσκεψη με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των οργανώσεων που συνυπέγραψαν την «Έκκληση της Θεσσαλονίκης», ήτοι τον Πρόεδρο της Επιτροπής των Επισκοπικών Διασκέψεων της Καθολικής Εκκλησίας στην ΕΕ (COMECE), Επίσκοπο Μαριάνο Κροτσιάτα, τον Γενικό Γραμματέα της COMECE, π. Μάνουελ Πιέτρο, τον Γενικό Γραμματέα της Διάσκεψης των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC), Φρανκ ΝτίτερΦισμπαχ, τον Συντονιστή του «Together for Europe», κ. Γκέρχαρτ Προς, την κα Μαρία Ουίνκεν από το Κίνημα των «Φοκολάρι», και τον Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών «Robert Schuman», κ. Τζεφ Φάουντεν.
Σε αυτή την σύσκεψη συζητήσαμε για την ανάγκη επανασύστασης της Διακομματικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελευθερία της Θρησκείας ή Πίστης, η οποία θα συμβάλει στην υλοποίηση πρωτοβουλιών και δράσεων που αναδεικνύουν τις χριστιανικές ρίζες και τη χριστιανική διάσταση της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Τελικά, χάρη και στις άοκνες προσπάθειες της ομάδας μας και του στρατηγικού lobbying που διοργανώσαμε εγκρίθηκε η επανασύσταση της Διακομματικής Ομάδας για την Ελευθερία της Θρησκείας ή της Πίστης και της Ελευθερίας της Συνείδησης.
Μάλιστα, η τρέχουσα σύνθεση της ομάδας περιλαμβάνει πολλούς συναντιλήπτορες Ευρωβουλευτές και προμηνύεται ένα παραγωγικό έργο στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Επιπλέον, στη σύσκεψη συζητήθηκαν οι δυνατότητες διοργάνωσης δύο σημαντικών εκδηλώσεων στους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2025: η πρώτη για την 75η επέτειο της Διακήρυξης Σουμάν και η δεύτερη για τα 1700 έτη από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας.
Επίσης, είχαμε συνάντηση με τον κ. Φεάργκας Ομπεάρα, Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικής Έρευνας (EPRS) και συζητήσαμε την ανάγκη διαφύλαξης των χριστιανικών πληθυσμών στην Μέση Ανατολή.
Επισημάναμε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων των μειονοτήτων στη Συρία, συμπεριλαμβανομένων των χριστιανικών κοινοτήτων. Η Ευρώπη πρέπει να λάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ώστε οι χριστιανοί της Συρίας να μην βρεθούν υπό απειλή, μετά την νέα πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη χώρα.
Στην συνέχεια μεταβήκαμε στο Στρασβούργο, όπου συμμετείχαμε στο Χριστουγεννιάτικο Πρόγευμα Προσευχής, το οποίο διοργάνωσαν οι συμπρόεδροι της Ομάδας Εργασίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τον Διαπολιτισμικό και Διαθρησκευτικό Διάλογο, Ευρωβουλευτές, κα Ζελιάνα Ζόβκο από την Κροατία και ο κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης από την Ελλάδα.
Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η πρόταση να διορίσει η ΕΕ έναν ειδικό απεσταλμένο ή επίτροπο για την προστασία των χριστιανικών μειονοτήτων σε όλο τον κόσμο, που να έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες και όχι απλώς συμβολικό χαρακτήρα.Πρόκειται για μια πρόταση που στηρίζουμε και εμείς από την πλευρά μας.
Μετά την εκδήλωση, παρακολουθήσαμε την ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με θέμα: «Η ανατροπή του καθεστώτος στη Συρία, οι γεωπολιτικές επιπτώσεις και η ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή», παρουσία της Αντιπροέδρου της Κομισιόν και Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κ. Κάγια Κάλλας.
Επιπλέον, μεταβήκαμε στο Παρίσι όπου είχαμε συνάντηση με τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Ελλάδας στην UNESCO κ. Γιώργο Κουμουτσάκο, στην έδρα του Οργανισμού, τον οποίο ενημερώσαμε για τις δράσεις που έχουμε κάνει το τελευταίο διάστημα, τόσο για την Αγία Σοφία, όσο και εν γένει για τα χριστιανικά μνημεία που βρίσκονται εν κινδύνω.
Παράλληλα, ζητήσαμε να έχουμε μια επίσημη ενημέρωση εκ μέρους του διεθνούς οργανισμού σχετικά με τα πορίσματα που προέκυψαν από την αυτοψία που διενεργήθηκε στον Ναό της Αγίας Σοφίας, από ομάδες εξειδικευμένων επιστημόνων που εστάλησαν για τον σκοπό αυτό στην Κωνσταντινούπολη.
Επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ στην Βουλή των Ελλήνων και την έδρα της ΔΣΟ, Αθήνα, Ιανουάριος 2025:
Ο αγαπητός συνάδελφος και φίλος από το Κοινοβούλιο της Ρουμανίας, ο κ. Vulpescu πραγματοποίησε την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα υπό την ιδιότητα του ως Πρόεδρος της Γενικής μας Συνέλευσης. Μαζί με μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, και συγκεκριμένα τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα, κ. Ιωάννη Σαρακιώτη, το νέο μέλος μας, τον κ. Χάρη Μαμουλάκη, καθώς και συνοδεία του Συμβούλου της ΔΣΟ, δρ. Κώστα Μυγδάλη υποδεχθήκαμε τον κ. Vulpescu στην Βουλή των Ελλήνων.
Κατά την παραμονή του στη Αθήνα ο κ. Ioan Vulpescu, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ο οποίος πριν από μερικές εβδομάδες εξελέγη στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Ο κ. Vulpescu ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής ότι η επόμενη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, με αφορμή και την διπλή επέτειο των 140 ετών αυτοκεφαλίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρουμανίας και των 100 ετών από την ανύψωσή της σε Πατριαρχείο, θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι, ενώ του απηύθυνε τιμητική πρόσκληση.
Από την πλευρά του ο κ. Τασούλας συνεχάρη την ηγεσία της ΔΣΟ για το έργο της και υπογράμμισε ότι η Ορθοδοξία με την κοινωνική, ιστορική και πνευματική σημασία της, αποτελεί κοινή ιστορική πολιτιστική παράδοση και θρησκευτική έκφραση για το μισό περίπου του πληθυσμού της Ευρώπης, επισημαίνοντας,παράλληλα, την ανάγκη παρουσίας της Ορθοδοξίας στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ευρώπης.
Επιπλέον, η ηγεσία της ΔΣΟ είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο, στον οποίο και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την εμπιστοσύνη με την οποία περιβάλλει η Εκκλησία της Ελλάδος τις πρωτοβουλίες του διακοινοβουλευτικού θεσμού, ιδίως σε κρίσιμες περιόδους, όπου οι Χριστιανοί της Μέσης Ανατολής απειλούνται με αφανισμό και σπουδαία μνημεία της οικουμενικής Ορθοδοξίας, όπως η Αγία Σοφία της Πόλης και χριστιανικά μνημεία των Αρμενίων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ βρίσκονται σε κατάσταση κινδύνου.
Ο Αρχιεπίσκοπος εξήρε το έργο της ΔΣΟ και διαβεβαίωσε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος, θα συνεχίσει να στηρίζει τις σημαντικές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο θεσμός των Ορθοδόξων βουλευτών.
Μετάβαση στα Τίρανα για την εκδημία του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας, 30 Ιανουαρίου 2025:
Ο ομιλών με τον πρόεδρο της ΓΣ Ιωάννη Βουλπέσκου και τον σύμβουλο δρ Μυγδάλη μεταβήκαμε στα Τίρανα προκειμένου να απευθύνουμε το ύστατο χαίρε σε μια από τις σημαντικότερες μορφές της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κυρό Αναστάσιο. Μάλιστα κατά το γεύμα που προσφέρθηκε, ως επικεφαλής της ΔΣΟ, είχα τη δυνατότητα με τον εκπρόσωπο της Ιερας Κοινότητας του Αγίου Όρους να μιλήσω για την προσωπικότητα του Αναστασίου που ανέστησε εκ της τέφρας την εκκλησία στην Αλβανία. Όπως, μεταξύ άλλων, τόνισα, ο "Αναστάσιος υπήρξε αναστάσιμο φως αγάπης για κάθε άνθρωπο. Με υπομονή και αγάπη εξηγόρασε την καχυποψία με την οποία αρχικά τον αντιμετώπισαν στην γειτονική μας χώρα".
Πριν λίγο πληροφορήθηκα ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Αλβανίας εξέλεξε παμψηφεί νέο Αρχιεπίσκοπο τον έως σήμερα τοποτηρητή του αρχιεπισκοπικού θρόνου, τον από Κορυτσάς κ.κ. Ιωάννη, τον οποίο και εκ μέρους όλων μας συγχαίρω ολοθύμως και εύχομαι να αναδειχθεί άξιος διάδοχος και συνεχιστής του έργου του Αναστασίου, ο οποίος και τον εισήγαγε στον αμπελώνα του Κυρίου.
Συμμετοχή στο Δείπνο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών προς τους Έλληνες Ευρωβουλευτές και τα μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, Αθήνα, 1 Φεβρουαρίου 2025:
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος παρέθεσε επίσημο δείπνο στους Έλληνες Ευρωβουλευτές και στα μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας Κοινοβουλευτικής Περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Καλωσορίζοντας τους καλεσμένους ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην EE και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τονίζοντας τα ιστορικά βήματα και τα οφέλη της, όπως την ειρήνη και τη συνεργασία.
Επίσης, επεσήμανε τη συμβολή των Εκκλησιών στη διαδικασία αυτή και τη συνεργασία τους με τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Από τους ευρωβουλευτές το «παρών» έδωσαν οι: Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Φρέντι Μπελέρης, Ελεονώρα Μελέτη, Μανώλης Κεφαλογιάννης και Δημήτρης Τσιόδρας από την ΝΔ, Γιάννης Μανιάτης από ΠΑΣΟΚ, Νίκος Φαραντούρης, Νίκος Παππάς και Έλενα Κουντουρά από ΣΥΡΙΖΑ και Αφροδίτη Λατινοπούλου, πρόεδρος Φωνής Λογικής. Επίσης, στο Δείπνο παρακάθησαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Θανάσης Μπούρας, τα μέλη της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ Θεόφιλος Λεονταρίδης, Απόστολος Πάνας και Γιάννης Σαρακιώτηςκαι ο σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης.
Η πρωτοβουλία αυτή του Αρχιεπισκόπου, που έγινε κατόπιν στενής μας συνεργασίας, θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλες εκκλησίες χωρών με ισχυρή παρουσία Ορθόδοξων ευρωβουλευτών, καθώς σημαντικές αποφάσεις για το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών -και όχι μόνο- λαμβάνονται στις Βρυξέλλες.
Συμμετοχή στην Σύσκεψη του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης της Ελλάδας για την πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Διαδρομής των Ναών της Αγίας Σοφίας, Θεσσαλονίκη, 14 Φεβρουαρίου 2025:
Παράλληλα, με την εκστρατεία ευαισθητοποίησης της διεθνούς κοινής γνώμης μέσω της παρουσίασης των Τόμων για την Αγία Σοφία, η Οργάνωση μας συνεχίζει τις προσπάθειες για να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας.
Μια σχετική πρωτοβουλία αφορά την προετοιμασία για την υποβολή πρότασης στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την αναγνώριση της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Διαδρομής για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας. Κατόπιν πρότασης της ΔΣΟ, ο Υφυπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας – Θράκης, κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας συγκάλεσε σύσκεψη για την συζήτηση υλοποίησης της πρότασης υποβολής σχετικής αίτησης στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Στην σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης και διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί των πανεπιστημίων της πόλης. Ο Υφυπουργός μας συνεχάρη για την σύλληψη της ιδέας της εν λόγω πρωτοβουλίας και διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει το εγχείρημα.
Στη συνέχεια, συζητήθηκαν σχετικές λεπτομέρειες για την δημιουργία σχετικού δικτύου ενδιαφερομένων φορέων, το οποίο θα αναλάβει την υλοποίηση της πρότασης και ανατέθηκε σε ακαδημαϊκή επιτροπή η εκπόνηση συγκεκριμένων προτάσεων και διαδικαστικών βημάτων για την επιτυχή υποβολή της πρότασης στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Συμμετοχή στην δεύτερη Παγκόσμια Διάσκεψη της Συμμαχία Υπεύθυνων Πολιτών (ARC), Λονδίνο, 17-19 Φεβρουαρίου 2025:
Η Συμμαχία Υπεύθυνων Πολιτών είναι μια οργάνωση που ιδρύθηκε το 2023 και αποσκοπεί στην αποκατάσταση και ανανέωση των πολιτιστικών, κοινωνικών και οικονομικών θεμελίων της Δύσης.
Συγκεντρώνει στους κόλπους της διακεκριμένες προσωπικότητες του πολιτικού χώρου, της ακαδημαϊκής κοινότητας, του επιχειρηματικού κόσμου και του πολιτισμικού φάσματος, των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών και διοργανώνει συζητήσεις για κρίσιμα οικονομικά, πολιτικά, κοινωνικά και πολιτισμικά ζητήματα και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος κόσμος και ο Δυτικός Πολιτισμός. Φέτος μας έκαναν την τιμή να μας προσκαλέσουν στην Διάσκεψη αυτή.
Στο περιθώριο της Διάσκεψης, είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με πολιτικούς και θρησκευτικούς παράγοντες που μοιράζονται κοινές ανησυχίες και αξίες με την Οργάνωση μας, όπως η βουλευτής της Αυστρίας κ. Γκούντρουν Κούγκλερ, εκ των συνιδρυτών του φόρουμ ARC, και το μέλος του Κοινοβουλίου της Εσθονίας κ. Μάρτιν Χέλμε.
Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Λονδίνου της Κοπτικής Εκκλησίας κ. Άγγελο, τον οποίο ενημερώσαμε για την σημερινή μας συνεδρίαση εδώ στην Αίγυπτο, και τις πρωτοβουλίες για την προστασία του Χριστιανισμού στη Μέση Ανατολή και την ανάγκη διατήρησης των ιστορικών αυτών κοινοτήτων της περιοχής.
Συμμετοχή στην 19η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (PAM), Ρώμη, 19-21 Φεβρουαρίου 2025:
Μαζί με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης και τον Σύμβουλο της ΔΣΟ, μεταβήκαμε στην Ρώμη για την συμμετοχή μας στις εργασίες της 19ης Ολομέλειας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου (PAM), που έλαβαν χώρα στο Ιταλικό Κοινοβούλιο.
Η PAM είναι διακοινοβουλευτικός οργανισμός που απαρτίζεται από 31 κράτη-μέλη και αποτελεί σημαντικό φόρουμ διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων της Μεσογείου.
Η ΔΣΟ απολαμβάνει το καθεστώς παρατηρητή στις εργασίες της Ολομέλειας της PAM, δυνάμει σχετικού Συμφώνου Συνεργασίας που υπέγραψαν οι δυο θεσμοί το 2019, γεγονός που της επιτρέπει να συμμετέχει στις εργασίες της, να συμβάλλει στον κοινοβουλευτικό διάλογο και να προωθεί τις αρχές και τις αξίες που πρεσβεύει.
Κατά την παραμονή μας στη Ρώμη, προγραμματίσαμε επίσης επίσκεψη στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος Focolare, με εκπροσώπους του Κινήματος Πολιτικής για την Ενότητα, την κα Άρια Αλμπανέζε, πρώην βουλευτή του Ιταλικού Κοινοβουλίου και νυν πρόεδρο του MPPU, την κα Μαρία Μπενστισέλι, μέλος του MPPU, και τον κ. Μάριο Μπρούνο, πρώην δήμαρχο του Αλγκέροκαι μέλος του MPPU.
Το MPPU αποτελεί έναν ιδιαίτερο θεσμό του Κινήματος Focolare, ο οποίος προωθεί την πολιτική ως εργαλείο διαλόγου, συνεργασίας και ενότητας, με στόχο την ενίσχυση των χριστιανικών αξιών, της αλληλεγγύης, της ειρήνης, και της δικαιοσύνης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήσαμε πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ανάδειξη των χριστιανικών αξιών στη σύγχρονη πολιτική πραγματικότητα της Ευρώπης.
Τέλος, είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με στελέχη της διπλωματικής αποστολής της Πρεσβείας της Αιθιοπίας και να συζητήσουμε την δυνατότητα επίσημης αποστολής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Αιθιοπίας στη ΔΣΟ, καθώς η χώρα διαθέτει πλειοψηφία χριστιανικού πληθυσμού και μοιράζεται κοινές αξίες με αυτές που προάγει ο διεθνής θεσμός των Ορθοδόξων.
Συμμετοχή εκπροσώπου της ΔΣΟ στην Παγκόσμια Συνάθροιση: Φως των Λαών, Γενεύη, 26-28 Φεβρουαρίου 2025:
Πρόκειται για μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από την οργάνωση Ιησούς Χριστός 2033, η οποία συμμετέχει ενεργά στην ομάδα Pasqua Together. Την οργάνωσή μας εκπροσώπησε ο αγαπητός συνάδελφος και φίλος Ηλίας Μυριάνθους, από την Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου.
Μάλιστα, στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Γενεύη, αντιπροσωπεία της πρωτοβουλίας Pasqua Together 2025 πραγματοποίησε επίσκεψη με τον Γενικό Γραμματέα του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών, κ. Τζέρι Πιλάι.
Σε αυτό το σημείο, ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του απολογιστικού έργου της ΔΣΟ από τον Νοέμβριο μέχρι σήμερα.
Θα ήθελα ευθύς αμέσως να δώσω τον λόγο στον Πρόεδρο της Γενικής μας Συνέλευσης τον αγαπητό συνάδελφο και φίλο Ιωάννη Βουλπέσκου για να τοποθετηθεί επί του απολογισμού και να μας μιλήσει για τον πως και ο ίδιος εξέλαβε την συμμετοχή τους σε πολλές από τις απολογιστικές δράσεις μας.
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ VULPESCU ΓΙΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
Ευχαριστώ τον κ. πρόεδρο. Και τώρα ο λόγος σε εσάς, σε όποια και όποιον συνάδελφο επιθυμεί να σχολιάσει ή να προσθέσει κάτι επί του απολογισμού.