Menu
A+ A A-

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου στην εκδήλωση «Ημέρες Μνήμης Μόρφου»

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ 4

Λευκωσία, 10 Οκτωβρίου 2021

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην εκδήλωση «Ημέρες Μνήμης Μόρφου»

Εξοχώτατε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Αξιότιμοι κύριοι βουλευτές της Κυπριακής Βουλής,
Κυρίες και κύριοι,

Με αισθήματα χαρμολύπης προσέρχομαι για μια ακόμη φορά στα χώματα της μαρτυρικής Μεγαλονήσου, ως εκπρόσωπος του Προέδρου του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στις εκδηλώσεις για την κατεχόμενη πόλη της Μόρφου.
Χαίρομαι που η Κύπρος διαχειρίζεται με σύνεση και επιτυχία την δοκιμασία της πανδημίας που ενέσκυψε πριν από σχεδόν δύο έτη.
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση διαπιστώνω ότι στο νησί έχει επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό η κανονικότητα. Εύχομαι και ελπίζω σύντομα, με την βοήθεια των εμβολιασμών, να εξέλθουμε δια παντός από το οδυνηρό αυτό τούνελ, επανερχόμενοι σε απόλυτα φυσιολογικούς ρυθμούς.
Συνάμα, όμως, δεν μπορώ παρά να θλίβομαι, γιατί, δυστυχώς, δεν έχει γίνει καμία πρόοδος στο Κυπριακό. Τουναντίον, με αποκλειστική ευθύνη της Τουρκίας, και παρά τις ειλικρινείς προσπάθειες του προέδρου Αναστασιάδη επιχειρείται η πλήρης ανατροπή όλων των θετικών παραμέτρων, που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν, και επί των οποίων θα μπορούσε να επιτευχθεί μια κοινά αποδεκτή και δίκαιη λύση.
Η ισλαμιστική τουρκική ηγεσία εμφορούμενη από τον νεοοθωμανικό μεγαλοϊδεατισμό υπονομεύει ευθέως την διεθνή νομιμότητα, επαναφέροντας καταδικασμένες από την πολιτισμένη ανθρωπότητα πρακτικές του παρελθόντος, αντικαθιστώντας το δόγμα της ισχύος του δικαίου με το δίκαιο της ισχύος.
Με πράξεις πειρατικές, όπως είναι η παράνομη παρουσία τουρκικών πολεμικών πλοίων στην κυπριακή θαλάσσια αποκλειστική ζώνη, το επονείδιστο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και την απαράδεκτη εμμονή στη λύση των δύο κρατών, η Άγκυρα αποδεικνύει στην πράξη ποιες είναι οι πραγματικές επιδιώξεις της.
Θέλει μια Κύπρο όμηρο στις θελήσεις και τα συμφέροντα της Τουρκίας.
• Μια Κύπρο που να απωλέσει την ανεξαρτησία της.
• Μια Κύπρο στην οποία να ακυρωθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
• Μια Κύπρο που οι πολίτες της δεν θα διαβιούν σε καθεστώς δημοκρατίας.

Η τουρκική ηγεσία ονειρεύεται στην πραγματικότητα μια επιστροφή στην οθωμανική εποχή. Και το δείχνει αυτό καθημερινά. Το δείχνει με τις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγει στην Συρία, στο Ιράκ, στην Λιβύη, στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Το δείχνει με το δόγμα της Γαλάζιας Πατρίδας, με τις ανιστόρητες αιτιάσεις της για τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου, με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού αλλά και της θρησκείας.

Απέναντι σε αυτές τις από κάθε άποψη απαράδεκτες συμπεριφορές, η Ελλάδα δεν στέκει άπραγη. Κινείται αποφασιστικά αποτρέποντας κάθε απειλή.
Όπως έκανε στον Έβρο την άνοιξη του 2020, με την απόπειρα εισβολής δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στο ελληνικό έδαφος, με την αρωγή των τουρκικών αρχών.
Όπως έκανε και κάνει στο Αιγαίο, στη θάλασσα και στον αέρα. Με το πολεμικό της ναυτικό και την αεροπορία.
Παράλληλα, με στοχευμένη διπλωματική δραστηριότητα δημιουργεί ένα ισχυρό δίχτυο συμμαχιών με τα κράτη της ευρύτερης περιοχής. Συμμαχικές πρωτοβουλίες στις περισσότερες των οποίων συμμετέχει και η Κύπρος.
Και ταυτόχρονα θωρακίζεται με την αλματώδη αναβάθμιση της αμυντικής της ικανότητας. Με νέα αεροσκάφη, με νέα τελευταίας τεχνολογίας πολεμικά πλοία. Μέσα που όχι μόνο δεν επιτρέπουν καμία επιβουλή από κάθε επίδοξο αμφισβητία της κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, αλλά δίνουν τη δυνατότητα για την καθοριστική παρουσία της σε ολόκληρη την ανατολική μεσόγειο.
Χωρίς αμφιβολία, κορυφαία στιγμή σε αυτήν την προσπάθεια υπήρξε η συμφωνία με την Γαλλία, η συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν, που επικύρωσε η ελληνική βουλή. Συμφωνία που με την ρήτρα της αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής, βάζει πλέον τα πράγματα στην περιοχή μας σε νέα, τελείως διαφορετική βάση.
Και βάζει ταυτόχρονα τα θεμέλια για μια νέα κοινή και κυρίως αυτόνομη ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας. Και είναι η Ελλάδα που μαζί με την Γαλλία, χώρα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, χώρα με τον ισχυρότερο στρατό στην Ε.Ε, χώρα με πυρηνικά όπλα, που προχωρούν προς αυτό το στόχο, που ελπίζουμε να συσπειρώσει σύντομα κι άλλα ευρωπαϊκά κράτη.
Και είναι καιρός να αντιληφθεί η Τουρκία ότι η πολιτική των κανονιοφόρων και η τακτική των εκβιασμών δεν οδηγούν πουθενά. Και δεν οδηγούν ούτε στην Κύπρο.
Γιατί κανείς δεν πρόκειται να αποδεχθεί τα τετελεσμένα της εισβολής του 74. Κανείς δεν θα αποδεχθεί λύση δύο κρατών, ή ακόμη και λύσεις συνομοσπονδίας ή δήθεν χαλαρής ομοσπονδίας, που θα επιτρέπουν στην Άγκυρα να ελέγχει την Κυπριακή Δημοκρατία.
Η λύση δεν μπορεί παρά να είναι βασισμένη μόνον στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μόνον στο πλαίσιο μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Λύση που οπωσδήποτε θα προβλέπει την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων, αλλά και την απόσυρση των ξένων στρατευμάτων.
Η λύση πρέπει να οδηγεί σε ένα ενιαίο ευρωπαϊκό λειτουργικό κράτος, όπου όλοι οι πολίτες του θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες υποχρεώσεις. Και το κράτος τους θα έχει την ίδια κυριαρχία που έχει και κάθε άλλο ευρωπαϊκό κράτος.
Κάποιοι τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα διακινούσαν την άποψη ότι η Κύπρος δεν “πουλά” ως θέμα ή ακόμη χειρότερα ότι η Κύπρος είναι ένα πρόβλημα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Σήμερα, όμως, αποδεικνύεται περίτρανα ότι η Κύπρος είναι το ίδιο σημαντικό εθνικό θέμα, όπως είναι το Αιγαίο, όπως είναι η Θράκη. Γιατί η απειλή είναι μία. Άρα και η αντιμετώπισή της πρέπει να είναι ενιαία.
Κι αυτό το κτίζουμε βήμα βήμα, μέχρι την τελική δικαίωση, μέχρι να επικρατήσει επιτέλους η δικαιοσύνη σε αυτόν τον ιστορικό τόπο. Μέχρι η Μόρφου, όπως και οι άλλες κατεχόμενες πόλεις και τα κατεχόμενα χωριά να αποδοθούν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ 1

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ 6

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ 8

Read more...

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Εκπαίδευση κρατουμένων»

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ βουλη new

Αθήνα, 29 Σεπτεμβρίου 2021

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Σωφρονιστικού Συστήματος
και λοιπών Δομών Εγκλεισμού Κρατουμένων
με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Εκπαίδευση κρατουμένων».

«Κύριε πρόεδρε,

Να ευχαριστήσω καταρχήν την κ. Παπανικολάου και την κ. Απειρανθίτου για την ενημέρωση που μας παρείχαν.
Οι συνθήκες του σωφρονιστικού μας συστήματος είναι ένα σοβαρότατο ζήτημα και δικαίως η επιτροπή μας εστιάζει σε αυτό και με επί τόπου επισκέψεις στα σωφρονιστικά καταστήματα.
Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρείται μια αλματώδης αύξηση των κρατουμένων, αλλά και της φύσεως των παραβάσεων και εγκλημάτων που διαπράττονται από όσους εκτίουν ποινές στις ελληνικές φυλακές.
Ο ραγδαία μεταβαλλόμενος κόσμος μας, η ευκολία των μετακινήσεων μεταξύ των κρατών, η κατάρρευση παλαιών σταθερών αξιών, η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, είναι παράγοντες που προκαλούν τον πολλαπλασιασμό των ανθρώπων που βρίσκονται εντός των φυλακών. Όπως ξέρετε είναι σε διαβούλευση οι αλλαγές στους Κώδικες, που χαρακτηρίζονται από την αυστηροποίηση των ποινών -επιβεβλημένη σε πολλές περιπτώσεις.
Ταυτόχρονα, όμως, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι βασικός σκοπός της ποινής δεν είναι αυτή καθ΄ αυτή η τιμωρία αλλά η προσπάθεια σωφρονισμού και η προετοιμασία επανένταξης του κρατούμενου στην κοινωνία.
Για τον λόγο αυτό η εκπαιδευτική δραστηριότητα εντός των σωφρονιστικών καταστημάτων διαδραματίζει έναν πρωτεύοντα ρόλο. Ιδιαίτερα όταν αφορά την απόκτηση δεξιοτήτων, οι οποίες μπορούν να αποβούν επωφελείς για τον εκπαιδευόμενο κρατούμενο μετά την αποφυλάκισή του, ανοίγοντάς του προοπτικές για την αγορά εργασίας.
Διότι η επαγγελματική αποκατάσταση συνιστά την ιδανικότερη προστασία από τον κίνδυνο του στιγματισμού, της περιθωριοποίησης, της αυτοπαραίτησης, του συναγελασμού με κύκλους της παρανομίας και της διολίσθησης σε παράνομες ή και εγκληματικές ενέργειες.
Θα έλεγα, μάλιστα, ότι ο κίνδυνος αυτός ελλοχεύει και εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων, όπου συχνά πληροφορούμαστε ότι δρουν εγκληματικές συμμορίες, ενίοτε συντονίζοντας παράνομες δραστηριότητες εκτός των φυλακών.
Θέλουμε, επομένως, ανθρώπους που με την αποφυλάκισή τους να διαθέτουν αυτοεκτίμηση και χρήσιμες γνώσεις ώστε να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους.
Ευτυχώς, τα δείγματα από την λειτουργία τέτοιων δομών είναι ιδιαίτερα θετικά. Μνημονεύω το εξαιρετικό έργο που γίνεται στις φυλακές της Λάρισας με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, μία επιτυχημένη πρωτοβουλία με πολύ ενθαρρυντικά αποτελέσματα μέχρι σήμερα.
Μάλιστα, η επιτυχία του συγκεκριμένου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στάθηκε η αφορμή να προταθεί εκ μέρους του συμβούλου-συντονιστή εκπαίδευσης κ. Γιώργου Τράντα η επέκταση του θεσμού με την πιλοτική λειτουργία ΕΠΑΛ, λυκειακών τάξεων Επαγγελματικού Λυκείου. Μια πρόταση που στοχεύει στην πληρέστερη επαγγελματική κατάρτιση των κρατουμένων, και άρα σε αύξηση των πιθανοτήτων της επαγγελματικής τους αποκατάστασης μετά την αποφυλάκισή τους.
Την ιδέα αυτή είχα την ευκαιρία να την μεταφέρω στην αρμόδια υπουργό Παιδείας, τόσο προφορικά, όσο και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Παρότι, όμως, έτυχε κατ’ αρχήν θετικής υποδοχής, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση.
Νομίζω, λοιπόν, ότι συζητώντας για την βελτίωση των όρων εκπαίδευσης των κρατουμένων, θα πρέπει να εξετάσουμε ως Επιτροπή και την αξία της πιλοτικής λειτουργίας ΕΠΑΛ στα σωφρονιστικά καταστήματα.

Κύριε πρόεδρε,

Πέρυσι τέτοιον καιρό που συζητούσαμε την ετήσια Έκθεση της Επιτροπής είχα εισηγηθεί ως Διακομματική Επιτροπή να επισκεφθούμε την υπουργό Παιδείας και να της παρουσιάσουμε το μέρος της Έκθεσης που αφορά στην εκπαίδευση ως τμήμα της σωφρονιστικής πολιτικής. Η απάντηση ήταν ότι η Έκθεση διαβιβάζεται αρμοδίως και λαμβάνουν γνώση τα αρμόδια υπουργεία. Φοβούμαι, όμως, ότι δεν τυγχάνει της δέουσας προσοχής.

Δυστυχώς, διαχρονικά τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας είναι σε δεύτερη μοίρα ως φτωχοί συγγενείς της εκπαίδευσης, ίσως γιατί κάποιοι δεν πιστεύουν στην αποτελεσματικότητά τους. Βεβαίως, πολλά μπορεί να βελτιωθούν αρκεί να υπάρχει ισχυρή βούληση.

Θα πρότεινα, λοιπόν, αφού δεν είναι σύνηθες η διακομματική επιτροπή να επισκέπτεται τους αρμόδιους υπουργούς για να τους παρουσιάσει τα αποτελέσματα της Έκθεσής της, να καλέσουμε την υπουργό Παιδείας στην Επιτροπή μας για να μας παρουσιάσει το όραμά της για τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Πως αξιολογεί το υπουργείο Παιδείας την έως τώρα λειτουργία τους; Τι θεωρεί ότι μπορεί να βελτιωθεί; Έχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των όποιων αλλαγών; Προτίθεται -και πότε- να λειτουργήσει ΕΠΑΛ στα σωφρονιστικά καταστήματα;

Κύριε πρόεδρε,

Σε έναν κόσμο που αλλάζει με γοργούς ρυθμούς, η ανάγκη της δια βίου εκπαίδευσης και της κατάρτισης είναι εκ των ων ουκ άνευ για όλους, πόσο δε μάλλον για ανθρώπους που βρίσκονται αποκομμένοι από το κοινωνικό γίγνεσθαι. Πιστεύω, λοιπόν, ότι θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη η παρουσία της υπουργού Παιδείας στην Επιτροπή μας και προτείνω να αναλάβετε σχετική πρωτοβουλία.

Σας ευχαριστώ».

Read more...

Ομιλία Μάξ. Χαρακόπουλου στην Επιτρ. Παραγωγής και Εμπορίου με θέμα την Κύρωση των από 5.8.2021 και 13.8.2021 Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου για τις πυρκαγιές

ΜΑΞΙΜΟΣ 2 9

Αθήνα, 26 Αυγούστου 2021

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου κατά τη συζήτηση με θέμα Κύρωση: α) της από 5.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου "Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών" (Α' 138) και β) της από 13.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου " Έκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές Ιουλίου/Αυγούστου 2021 και συναφείς διατάξεις".

 

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Ακούγοντας κάποιους από τους συναδέλφους της αξιωματικής αντιπολίτευσης φοβούμαι ότι δεν διδάχθηκαν τίποτα από την οδυνηρή εμπειρία της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της πυροπροστασίας και της πυρόσβεσης.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Βιώσαμε όλοι ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Η επίμονη πανδημία με τις μεταλλάξεις της περιορίζει την καθημερινότητά μας, ενώ οι εκτεταμένες πυρκαγιές είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή άνω του ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων δασικής και καλλιεργήσιμης γης.
Δυστυχώς, η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον σενάριο μιας μελλοντικής δυστοπίας –είναι ένα απειλητικό παρόν, και αν δεν λάβουμε άμεσα ριζικά μέτρα σε πλανητικό επίπεδο, θα είναι η δική μας η γενιά που θα ζήσει τον εφιάλτη.
Οι μεγάλες πυρκαγιές από τη νότια Ευρώπη και τη Σιβηρία ως τις ΗΠΑ, παράλληλα με τις δικές μας –που έφθασαν και τις 60 ημερησίως- αποδεικνύουν την κρισιμότητα της κατάστασης.
Δεν υποστηρίζω, βεβαίως, ότι όλες αυτές οι φωτιές μπαίνουν από μόνες τους, ή ότι δεν υπάρχουν εμπρηστές, με ποικίλα κίνητρα. Όμως, η αύξηση της θερμοκρασίας, οι παρατεταμένοι καύσωνες συνιστούν ιδανικό περιβάλλον για την πύρινη λαίλαπα.
Επιτρέψτε μου κύριε πρόεδρε, πριν αναφερθώ στις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου να κάνω ιδιαίτερη αναφορά σε όσους έλαβαν μέρος στον ιδιόμορφο αυτόν πόλεμο με τις φλόγες, τόσο στους πυροσβέστες-εναέριων και επίγειων μέσων-, τους στρατιώτες, τα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας όσο και τους εθελοντές πυροσβέστες, που έδωσαν ακόμη και με αυτοθυσία αυτή τη μάχη.
Και βεβαίως οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στις ξένες αποστολές, που σε μια εξαιρετική ένδειξη αλληλεγγύης έπεσαν κυριολεκτικά στη φωτιά, για να τη σβήσουν.
Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να μας προβληματίσει το θλιβερό, και συνάμα ανησυχητικό, φαινόμενο των εμπαθών σχολίων, συνήθως “επαναστατών του καναπέ”, που επιδίδονται σε ύβρεις και διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Το ότι δεν είχαμε θύματα, δεν είναι δευτερεύον αγαπητοί συνάδελφοι της αντιπολίτευσης. Είναι το μείζον. Γιατί η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε κανένα ζύγι. Και είναι κατάντια κάποιοι να υπονοούν ότι οι φετινές καταστροφές αποτελούν τη ρεβάνς της τραγωδίας στο Μάτι.
Ναι, επιχειρησιακά λάθη μπορεί να έγιναν. Η προετοιμασία της Πολιτικής Προστασίας ίσως έπρεπε να είναι ακόμη καλύτερη. Όμως, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν κινητοποιήθηκε άμεσα ο κρατικός μηχανισμός, ότι οι επικεφαλής δεν εργάστηκαν με αυταπάρνηση. Η περιπέτεια υγείας του υφυπουργού Νίκου Χαρδαλιά αποδεικνύει του λόγου το αληθές.
Τώρα πρέπει να επουλωθούν οι πληγές, να καλυφθούν τα κενά που διαπιστώθηκαν και να αλλάξουν τα κακώς κείμενα. Και πιστεύω ότι αυτό επιχειρούν οι ΠΝΠ που συζητούμε σήμερα και αναλυτικά παρουσίασε ο εκ Κοζάνης εισηγητής μας Μιχάλης Παπαδόπουλος.
Κατ’ αρχάς μπαίνει τελεία και παύλα στα φέικ νιούζ, στο “ράδιο αρβύλα”, ότι τα δάση καίγονται για μπουν ανεμογεννήτριες.
Τα καμένα δάση κηρύσσονται αναδασωτέα άμεσα. Υπάρχει, βεβαίως, ένα θέμα με την φυσική αναδάσωση όταν πρόκειται για πεύκα, που είναι από τα πιο εύφλεκτα είδη της χλωρίδας. Αυτό, ίσως πρέπει να το συζητήσουμε.
Αλλά πάντως, όπου ήταν δάσος παραμένει δάσος! Και ήδη, όπως είπε ο πρωθυπουργός, έχουν ξεκινήσει τα αντιπλημμυρικά έργα για να μην έχουμε νέο πόλεμο τον χειμώνα.
Κομβικό, επίσης, είναι το ζήτημα των αποζημιώσεων προς τους πληγέντες, ιδιώτες και επιχειρηματίες. Η οικονομική ζωή των περιοχών που πέρασε η πυρκαγιά έχει πληγεί καίρια -γεωργικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχειακές μονάδες καταστράφηκαν.
Εδώ, μόνο με την αρωγή της πολιτείας θα μπορέσει αυτός ο κόσμος να σταθεί στα πόδια του, να περάσει αξιοπρεπώς τη στενωπό που τον περιμένει, και να ξεκινήσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα τις επαγγελματικές του δραστηριότητες.
Επιπλέον, αν κάτι αναδείχθηκε έντονα στη διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης των καταστροφικών πυρκαγιών ήταν οι χρόνιες παθογένειες του κρατικού μηχανισμού.
Από τις πλέον σημαντικές είναι αναμφίβολα η αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων που εντέλει λειτουργεί ως τροχοπέδη στην πυρασφάλεια, την προστασία των δασών και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Η ένταξη των δασικών υπηρεσιών στο υπουργείο Περιβάλλοντος είναι μια πρώτη απάντηση.
Τελειώνοντας, θα ήθελα να καλέσω την αντιπολίτευση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων, να παραμερίσει τις μικροκομματικές παρωπίδες, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής και των πυρκαγιών ως κοινά προβλήματα, που απαιτούν κοινές δράσεις.
Ο πρωθυπουργός και με την τοποθέτηση του Σταύρου Μπένου ως επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της Εύβοιας δείχνει τον δρόμο της συνεννόησης.

Σας ευχαριστώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/tdimOj9cuAY

Read more...

Ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην κοινή συνεδρίαση των επιτροπών με θέμα ημερήσιας διάταξης: Παγκόσμια Ημέρα του Ο.Η.Ε. κατά της Εμπορίας Ανθρώπων: οι πρωτοβουλίες του Κοινοβουλίου στη μάχη κατά των σύγχρονων μορφών δουλείας και εκμετάλλευσης.

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ βουλη new

Αθήνα, 30 Ιουλίου 2021

Ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και της Υποεπιτροπής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας και της Εκμετάλλευσης Ανθρώπων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Παγκόσμια Ημέρα του Ο.Η.Ε. κατά της Εμπορίας Ανθρώπων: οι πρωτοβουλίες του Κοινοβουλίου στη μάχη κατά των σύγχρονων μορφών δουλείας και εκμετάλλευσης.

 

Κύριες και κύριοι υπουργοί,
Κύριε Εθνικέ Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η εμπορία ανθρώπων συνιστά όνειδος για την σύγχρονη ανθρωπότητα. Πρόκειται για το χείριστο τύπο εκμετάλλευσης της ανθρώπινης ύπαρξης, που στιγματίζει αρνητικά τον πολιτισμό μας. Κάθε ανάλογο συμβάν, σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη, και, πολύ περισσότερο, στον λεγόμενο προηγμένο κόσμο, όπως είναι η Ε.Ε. συνιστά ένα πλήγμα για τη συνείδησή μας.
Η ανάγκη να επικρατήσει παντού το ύψιστο αγαθό της προσωπικής ελευθερίας, της εξάλειψης των δεσμών της δουλείας, παραμένει και σήμερα ζητούμενο.
Δυστυχώς, τις τελευταίες δεκαετίες καταγράφεται μια ραγδαία αύξηση του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων, ως απότοκο της έκρηξης των μετακινήσεων και των νέων μεγάλων μεταναστευτικών ροών.
Ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα φαινόμενα σεξουαλικής εκμετάλλευσης σε γυναίκες και κορίτσια από περιοχές της Ασίας και της Αφρικής, ενώ στα δίχτυα των διακινητών εξακολουθούν να πέφτουν κοπέλες από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Δουλέμποροι και άλλα στοιχεία του υποκόσμου εκμεταλλεύονται την ανάγκη για εργασία των γυναικών αυτών, και τις εκδίδουν.
Μάλιστα, στην προώθηση του εντός εισαγωγικών “εμπορεύματος” χρησιμοποιείται πλέον και το διαδίκτυο. Κάτι που πρέπει, και σ’ αυτή την περίπτωση να μας βάλει σε σκέψεις για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων, ώστε να περιοριστούν οι δυνατότητες όσων εκμεταλλεύονται τις τεχνολογικές δυνατότητες για την τέλεση εγκληματικών πράξεων.
Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα, είδαν το φως αρκετά τραγικά συμβάντα εμπορίας γυναικών για σεξουαλική εκμετάλλευση. Συμβάντα, στα οποία ενίοτε εμπλέκονται άτομα του συγγενικού περιβάλλοντος, ακόμη και υπεράνω υποψίας πρόσωπα, επίορκοι, που η πολιτεία τους εμπιστεύθηκε την εφαρμογή του νόμου.
Πρόκειται για γεγονότα που πρέπει ως κοινωνία να μας προβληματίσουν. Οφείλουμε να σκύψουμε στις μαύρες αυτές κηλίδες για να διασώσουμε τους συνανθρώπους μας που έχουν μπλεχτεί στα δίκτυα των διαφόρων εγκληματικών κυκλωμάτων.
Το κίνημα Me too, οι αποκαλύψεις που ξεκίνησαν από την κυρία Μπεκατώρου και όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πιστεύω ότι λειτουργούν απελευθερωτικά και εν τέλει δείχνουν τον δρόμο για την αλλαγή συλλογικής κουλτούρας.
Πέρα και πάνω από την κινητοποίηση των οργάνων της πολιτείας, απαιτείται η ευαισθητοποίηση των ίδιων των πολιτών, γιατί μέγα πρόβλημα είναι η αδιαφορία που πολλές φορές επιδεικνύουμε, προσπερνώντας το γεγονός που συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας, καθώς θεωρούμε ότι δεν μας αφορά.
Αυτό συνιστά μέγιστη πλάνη. Είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι αν γνωρίζουμε ότι άνθρωποι, οποιασδήποτε καταγωγής, φύλου, θρησκεύματος, ηλικίας, γίνονται αντικείμενο οποιασδήποτε εκμετάλλευσης και δεν το γνωστοποιούμε στις αρχές, δεν το καταγγέλλουμε.
Οφείλουμε να εμφυσήσουμε στην κοινωνία και ιδιαίτερα στις νέες γενιές αυτό το αίσθημα της αλληλεγγύης, του αλτρουισμού, της συμπόνιας για τον πάσχοντα συνάνθρωπό μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ κατά της Εμπορίας Ανθρώπων είναι ημέρα προβληματισμού, αλλά και ευκαιρία ανασκόπησης όσων έγιναν και κυρίως επανακαθορισμού στόχων και δρομολόγησης νέων δράσεων για την αντιμετώπιση των σύγχρονων μορφών δουλείας και εκμετάλλευσης.
Τα όποια θετικά βήματα, που επισημαίνονται και στην Έκθεση 2020 της ΕΕ, σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην πρόληψη και καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων, όπως οι αυστηρότερες ποινές για τους χρήστες υπηρεσιών Εμπορίας Ανθρώπων, οι δράσεις ευαισθητοποίησης και το νέο νομοθετικό πλαίσιο Επιτροπείας Ανηλίκων, δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. Αντιθέτως χρειάζεται εγρήγορση πολιτείας και κοινωνίας.
Τελειώνοντας επιτρέψτε μου μια αναφορά στις “μαύρες τρύπες” της παγκόσμιας κοινότητας, τις περιοχές που κυριαρχούν πολεμικές συγκρούσεις, διώξεις, αναταραχές, και όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι άγνωστη έννοια.
Εκεί όπου η ανθρώπινη ζωή στοιχίζει ελάχιστα. Εκεί όπου μικρά παιδιά αντί να πηγαίνουν σχολείο επιστρατεύονται σε πολεμικές αναμετρήσεις. Εκεί, λοιπόν, χρειάζεται ως Ευρώπη να δράσουμε για να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ανάπτυξης, ώστε να πάψουν να τροφοδοτούν την εμπορία ανθρώπων.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/By8Hioyupq0

Read more...

Προγραμματισμός μελλοντικών δραστηριοτήτων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας από τον Γενικό της Γραμματέα κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο

Μάξιμος ΔΣΟ 1

Χανιά, 24 Ιουλίου 2021

Προγραμματισμός μελλοντικών δραστηριοτήτων
της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας
από τον Γενικό της Γραμματέα κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο

Αγαπητά Μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο.,
Συνάδελφοι και φίλοι,

Θα σας παρουσιάσω τώρα τις δραστηριότητες που έχουμε προγραμματίσει για το ερχόμενο έτος και θα ήθελα να ακούσουμε τις απόψεις σας πάνω σε αυτές. Φυσικά, η δοκιμασία της πανδημίας μάς απέδειξε ότι καλό είναι να υπάρχει ένας προγραμματισμός δράσεων, όμως πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το ενδεχόμενο της θεμελιώδους μεταβολής των περιστάσεων. Ως εκ τούτου, όπως κάναμε και μέχρι σήμερα, αν χρειαστεί, θα προσαρμοστούμε στις ανάγκες και τις νέες περιστάσεις που μπορεί να μας απομακρύνουν από την εκτέλεση των προγραμματιζόμενων δραστηριοτήτων.
1. Παρουσίαση του Ειδικού Τόμου με θέμα: «Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο» σε διάφορες χώρες: Είμαστε περήφανοι για την πρωτοβουλία μας να εκπονήσουμε ένα πολλαπλώς σημαντικό εγχειρίδιο τόσο για τον ερευνητή, όσο και για τον ενδιαφερόμενο πολίτη. Επιδιώκουμε να εργαστούμε με συνέπεια και ζήλο για την προβολή του Τόμου σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να αναδείξουμε τη σημασία και το συμβολισμό των Ναών της Αγίας Σοφίας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να ευαισθητοποιήσουμε τη διεθνή κοινή γνώμη και να αντιδράσουμε όλοι απόκοινούστην απαράδεκτησυμπεριφορά της τουρκικής κυβέρνησης με τη μετατροπή του Ναού της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης σε τέμενος.
Σκοπεύουμε λοιπόν η πρώτη παρουσίαση του Τόμου να γίνει μαζί με μια ημερίδα τον Οκτώβριο στην Αθήνα και στη συνέχεια να συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο και σε άλλες πρωτεύουσες ορθόδοξων κρατών και όχι μόνο. Τον Οκτώβριο σχεδιάζουμε να παρουσιάσουμε τον Τόμο στο Λονδίνο σε συνεννόηση με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Νικήτα. Επίσης, αναμένουμε από το συνάδελφο ευρωβουλευτή,και πολύτιμο συνεργάτη μας, κ. Λευτέρη Χριστοφόρου διαθέσιμες ημερομηνίες για να παρουσιαστεί ο Τόμος στις Βρυξέλλες, όπου παράλληλα μπορεί να γίνει και η κοινή συνεδρίαση μας με το Διεθνές Δίκτυο Καθολικών Νομοθετών. Την Πέμπτη, που είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρίαση με τους Καθολικούς νομοθέτες προτάθηκε η επόμενη συνάντησή μας να γίνει στο ιστορικό μοναστήρι της Grottaferrata.

Στις αρχές Νοεμβρίου προγραμματίζουμε την παρουσίαση του Τόμου στην Ιταλία. Εκεί, ο Σύμβουλός μας ο κ. Μυγδάλης ήδη έχει έρθει σε επαφή με την Οργάνωση «Κίνημα Πολιτικής για την Ενότητα» και με την κ. Letiziade Torre, καθώς και με τον Πρόξενο της Ελλάδος στο Μιλάνο. Περί τα μέσα Νοεμβρίου αποβλέπουμε στην παρουσίαση του Τόμου στην πόλη Ουφά της Ρωσίας και τον Δεκέμβριο στο Βουκουρέστι.
Εκτός αυτού, ο Τόμος για τους Ναούς της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο είμαι βέβαιος ότι θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στη διεθνή βιβλιογραφία, και αυτός είναι ο λόγος που σκοπεύουμε να τον μεταφράσουμε σε όσο περισσότερες γλώσσες μπορούμε. Ήδη έχουμε δρομολογήσει τη μετάφραση του στα ιταλικά, τα ρουμανικά και τα σερβικά και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε την έκδοση και σε άλλες γλώσσες.

2. Προστασία Χριστιανών στη Μέση Ανατολή: Τα Πρακτικά του Διεθνούς Συνεδρίου της Δ.Σ.Ο. που διοργανώθηκε στη Βηρυτό αποτελούν ένα χρήσιμο εγχειρίδιο για την ειρηνική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων σε όλο τον κόσμο. Η εν λόγω έκδοση μας δίνει την αφορμή να αναδείξουμε τις περιοχές εκείνες του κόσμου, στις οποίες η αρμονική συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων έχει γίνει πράξη. Φιλοδοξούμε λοιπόν να παρουσιάσουμε τα Πρακτικά σε μια εκδήλωση στη Βηρυτό και στη Δαμασκό και, αμέσως μετά, σε εκδήλωση στην πόλη Ουφά της Ρωσίας.

Η συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων είναι το κοινό σημείο ενδιαφέροντος της Οργάνωσής μας με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα, με την οποία φιλοδοξούμε να υπογράψουμε Μνημόνιο Κατανόησης στην Αθήνα τον Οκτώβριο. Η κοινή Ομάδα Εργασίας που θα συστήσουμε με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα θα διερευνήσει σε βάθος το σύνολο των κοινών αξιών των δυο μονοθεϊστικών θρησκειών και θα καταλήξει σε μια πολιτική διακήρυξη, που θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ειρηνική συνύπαρξη των χριστιανών και των μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή. Επίσης, το Μνημόνιο Κατανόησης προβλέπει διαθεσμική συνεργασία και την παρακολούθηση της προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Οι δράσεις μας για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή δεν περιορίζονται μόνο στη συνεργασία μας με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα, αλλά συνιστούν και το κεντρικό σημείο της σύμπραξής μας με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Κέντρο Αριστείας «Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκειακός Διάλογος». Σε αυτό το πλαίσιο, πρόκειται να συσταθεί ένα Ινστιτούτο/Ερευνητικός Φορέας για τη μελέτη του φαινομένου των διώξεων που υφίστανται οι χριστιανικοί πληθυσμοί στη Μέση Ανατολή.

3. Εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες για τον εορτασμό των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης: Είναι ιδιαίτερη χαρά που ένα εκ των ιδρυτικών μελών της Δ.Σ.Ο., η Ελλάδα κλείνει δυο αιώνες ανεξάρτητου βίου. Δεν θα μπορούσαμε να μην σταθούμε σε αυτό το γεγονός και να μην έχουμε συμμετοχή στον εορτασμό της επετείου. Μάλιστα, η Οργάνωσή μας πρέπει όχι απλώς να αφήνεται στον ρου της ιστορίας, αλλά με κριτική σκέψη να κοιτάει προς τα πίσω και να αξιολογεί τις περιστάσεις της εκάστοτε εποχής, να αφουγκράζεται την εξελικτική πορεία του ιστορικού γίγνεσθαι εθνικά, περιφερειακά και διεθνώς και να εμπνέεται από πρωτοβουλίες ή να αποφεύγει την επανάληψη σφαλμάτων.

Εμείς λοιπόν, ως διακοινοβουλευτικός θεσμός, που προασπίζει την ορθόδοξη χριστιανική παράδοση, οφείλουμε με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση να εξετάσουμε την πορεία των ορθοδόξων λαών στο διάβα της ιστορίας.Στο πλαίσιο αυτό, σκοπεύουμε να διοργανώσουμε μια επιστημονική ημερίδα τον προσεχή Νοέμβριο στη Ρουμανία με θέμα: «Η αφύπνιση των ορθοδόξων κοινοτήτων των παραδουνάβιων ηγεμονιών για την απελευθέρωσή τους από τον Οθωμανικό ζυγό. Η σύμπνοια των ορθοδόξων συστατικό στοιχείο ελευθερίας».

Επίσης, επεξεργαζόμαστε την έκδοση ενός τόμου με θέμα: «Η διορθόδοξη παρουσία του Αγίου Όρους στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας (1430-1912)», ο οποίος φιλοδοξούμε να κυκλοφορήσει το επόμενο έτος. Πρόκειται για δυο πρωτοβουλίες που αποβλέπουν στην προβολή του αγώνα των Ορθοδόξων λαών της εποχής εκείνης να αποτινάξουν τον αλλόθρησκο οθωμανικό ζυγό και να αποκτήσουν ανεξάρτητα κράτη.

4. Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Όπως προανέφερα, ο διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί την άνοιξη του 2022. Σε αυτό το μεσοδιάστημα, εμείς θα επιδιώξουμε να αναδείξουμε τη φωνή του κοινοβουλευτικού χώρου και να τοποθετηθούμε δημόσια για ζητήματα τόσο σημαντικά όσο το μέλλον της ευρωπαϊκής δημόσιας σφαίρας. Αξιοποιώντας τα χρήσιμα εργαλεία που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους πολίτες και την κοινωνία των πολιτών, μέσα από την πολύγλωσση πλατφόρμα, θα μπορέσουμε να διοργανώσουμε σειρά εκδηλώσεων για το Μέλλον της Ευρώπης.

Σε αυτές τις εκδηλώσεις θα επιχειρήσουμε να δώσουμε βήμα στους Διεθνείς Κοινοβουλευτικούς Θεσμούς, αλλά και στους εκπροσώπους των Εκκλησιών, ώστε να εκφράσουν τις απόψεις τους για το Μέλλον της ΕΕ και εν γένει για το Μέλλον της Ευρώπης. Τον Απρίλιο του 2022, λοιπόν, επιδιώκουμε να διοργανώσουμε στην Ελλάδα μια συνάντηση εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών για το Μέλλον της Ευρώπης.

5. Συνεργασίες με Διεθνείς Κοινοβουλευτικούς Θεσμούς: Η εμπλοκή των Διεθνών Κοινοβουλευτικών Θεσμών στη συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης θα μας δώσει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε εκ νέου τις συνεργασίες μας μαζί τους και να οικοδομήσουμε σχέσεις συνεργασίας με όσους από αυτούς δεν το έχουμε πράξει ως σήμερα.

Παρακολουθήσαμε καθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους τις διαδικτυακές συναντήσεις των οργάνων Ολομέλειας των Διακοινοβουλευτικών Οργανώσεων, στις οποίες διαθέτουμε καθεστώς παρατηρητή, δηλαδή της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Ευξείνου Πόντου, της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου, του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου και της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.

Προβληματιστήκαμε έντονα με τις εξελίξεις που έλαβαν χώρα στην έδρα του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου στη Νότιο Αφρική και σε συνεννόηση με τον Σύνδεσμο της Δ.Σ.Ο. με το Παναφρικανικό Κοινοβούλιο, τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ζάμπιας Ιωάννη, θα επιδιώξουμε σύντομα να διοργανώσουμε συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής συνεργασίας της Δ.Σ.Ο. και του Παναφρικανικού Κοινοβουλίου, ώστε να διερευνήσουμε ενδεχόμενα μεσολάβησης και ανταλλαγής κοινοβουλευτικών πρακτικών για να ξεπεραστεί η θεσμική κρίση στο ηπειρωτικό κοινοβούλιο της Μαύρης Ηπείρου.

Είναι επιπλέον σημαντικό να δούμε πως θα προχωρήσουμε τη συνεργασία μας με την Κοινοβουλευτική Ένωση των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, τη μοναδική κοινοβουλευτική έκφραση του Μουσουλμανικού Κόσμου. Έχουμε μονογράψει το Μνημόνιο Κατανόησης ήδη από το 2005, όμως έκτοτε δεν έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα. Γνωρίζουμε την επιρροή που ασκεί η Τουρκία στα όργανα του θεσμού. Είναι ένα ζήτημα που δεν το λησμονούμε. Επιμένουμε, όμως, να εργαζόμαστε προκειμένου να θεμελιώσουμε μια ουσιαστική συνεργασία. Ήδη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσής μας είχαμε μια ειλικρινή και εποικοδομητική συζήτηση με τον Αντιπρόεδρο κ. Σατζανί και ασμένως αποδεχθήκαμε την πρόσκληση να συμμετέχουμε στην επόμενη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας στην Τυνησία.

Υπάρχουν φυσικά και άλλοι Διεθνείς Κοινοβουλευτικοί Θεσμοί με τους οποίους θα επιδιώξουμε πιο δυναμική επαφή, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση των Βαλτικών Κρατών, το Λατινοαμερικάνικο Κοινοβούλιο, το Αραβικό Κοινοβούλιο και άλλοι.

6. Τακτικές Συναντήσεις των Οργάνων της Δ.Σ.Ο.: Σκεφτόμαστε η Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο. του Νοεμβρίου να πραγματοποιηθεί στο Ναύπλιο της Ελλάδος, τιμώντας έτσι την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη του Εθνικοαπελευθερωτικού Αγώνα των Ελλήνων και τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος τον Ιωάννη Καποδίστρια, μια προσωπικότητα με οικουμενική ακτινοβολία για την εποχή του και αποδοχή από Ελλάδα, Ρωσία και άλλους λαούς της Ευρώπης. Στο Βουλευτικό, την Αίθουσα που στεγάστηκε η πρώτη Εθνοσυνέλευση του Νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους, σκοπεύουμε να διοργανώσουμε και σχετική Ημερίδα για την τίμηση του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδος Ιωάννη Καποδίστρια.

Η δεύτερη Γραμματεία σκεφτόμαστε να γίνει περί τις αρχές Απριλίου, χωρίς όμως να έχουμε καταλήξει πού θα μπορούσε να γίνει. Όσο για την 29η Γενική Συνέλευση -την παραμονή της τριακονταετίας της Οργάνωσης μας- την προγραμματίζουμε για τον Ιούνιο του 2022, προκειμένου να επανέλθουμε και στην κανονική ροή του θεσμικού χρονοδιαγράμματός μας, από το οποίο παρεκκλίναμε λόγω της πανδημίας. Μας ενδιαφέρει πολύ να ακούσουμε και τις δικές σας προτάσεις για τον τόπο σύγκλησης τόσο της εαρινής Γραμματείας όσο και της Γενικής Συνέλευσης, ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε στις σχετικές αποφάσεις.

Σας ευχαριστώ θερμά για την δημιουργική συμμετοχή σας στις τριήμερες εργασίες της διά ζώσης Γενικής μας Συνέλευσης.

Μάξιμος ΔΣΟ 2

 Μάξιμος ΔΣΟ 5

Read more...

Απολογισμός Γενικού Γραμματέα Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ

Μάξιμος ΔΣΟ 1

Χανιά, 24 Ιουλίου 2021

Απολογισμός
Γενικού Γραμματέα Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ

 

Αγαπητά Μέλη της Γενικής Συνέλευσης της Δ.Σ.Ο.,
Συνάδελφοι και φίλοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που ολοκληρώνουμε σήμερα, εδώ στο όμορφο νησί της Κρήτης, την πρώτη -από το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid-19- συνάντησή μας με φυσική παρουσία.
Παρά τις δυσχέρειες που επέβαλαν οι υγειονομικοί περιορισμοί, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε συνάντηση με φυσική παρουσία στην Ελλάδα, στοχεύονταςπρωτίστως να εγγυηθούμε την ασφάλεια των συνέδρων μας.

Εξάλλου, η επιλογή μας να διοργανώσουμε την 28η Γενική Συνέλευση με φυσική παρουσία στην Ελλάδα, ένα εκ των κρατών που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της Δ.Σ.Ο. δεν έγινε τυχαία και έχει έντονο συμβολισμό, διότι δηλώνει ότι η Οργάνωσή μας -παρά τις αντίξοες συνθήκες που υπέβαλε η παγκόσμια υγειονομική κρίση- παραμένει πιστή στο σεβασμό της θεσμικής της μνήμης και υπογραμμίζει πάντα την ιστορική διάσταση που έχει η διεξαγωγή των εργασιών της στην επικράτεια των ιδρυτικών μελών της.

Στο περασμένο διάστημα, η Οργάνωσή μας απέδειξε την προσαρμοστικότητά της στις πρωτόγνωρες συνθήκες, την ταχύτατη εξοικείωσή της με τις νέες τεχνολογίες και τις μεθόδους της εκ του μακρόθεν κοινοβουλευτικής δράσης και την ανθεκτικότητά της σε περιόδους παγκοσμίων κρίσεων, που πλήττουν την Ανθρωπότητα στο σύνολο της.
Δυστυχώς, ορισμένοι συνάδελφοι από τις εθνικές αντιπροσωπείες της Οργάνωσής μας δεν κατάφεραν να παρευρεθούν στη φετινή μας Συνέλευση. Επί παραδείγματι, στη Βουλγαρία,την Αρμενία και στη Μολδαβία. Επίσης, ο Λίβανος, η Γεωργία και η Αίγυπτοςδεν κατάφεραν να συμμετάσχουν, όπως και άλλα κράτη, για λόγους ανωτέρας βίας.

Χαιρετίζω ιδιαίτερα την παρουσία αντιπροσωπείας της Παλαιστίνης, για το δικαίωμα της οποίας στη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους έχουμε ως ΔΣΟ κατ’ επανάληψη απευθύνει έκκληση στη διεθνή κοινότητα. Και βεβαίως, έχουμε ιδιαίτερο σεβασμό στο παλαίφατο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.
Όπως επίσης, χαιρετίζω την εκλογή και δεύτερης βουλευτού από την ορθόδοξη κοινότητα της Ουγκάντας.

Πριν ξεκινήσω τον απολογισμό, επιτρέψτε μου, καθώς οι εργασίες μας λαμβάνουν χώρα στην ελληνική επικράτεια, να αναφερθώ στη σημερινή ημερομηνία, που είναι πολύ σημαντική για την Ελλάδα, καθώς σχετίζεται με την αποκατάσταση της δημοκρατίας και των πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων το 1974, μετά από την μακρά νύχτα της επταετούς δικτατορίας των συνταγματαρχών. Σηματοδοτεί την απαρχή μιας μακράς περιόδου ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών και διεύρυνσης των ατομικών ελευθεριών, που συνδυάστηκε με την συμμετοχή μας στην τότε ΕΟΚ, πριν από 40 χρόνια, που μετεξελίχθηκε σε Ε.Ε.
Δυστυχώς, όμως, τις ημέρες αυτές του 1974 έλαβε χώρα η βάρβαρη εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κυπριακή Δημοκρατία, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες δολοφονημένους, αγνοούμενους, καταστροφές και την κατοχή του 37% του νησιού, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αυτό το έγκλημα κατά της διεθνούς νομιμότητας γίνεται μάλιστα απόπειρα από τη σημερινή τουρκική ηγεσία να αναβαθμιστεί με κρατική υπόσταση, ενάντια σε κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου και της ηθικής. Αλλά και με τη δημιουργία νέων τετελεσμένων με τον εποικισμό της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, τορπιλίζοντας κάθε ελπίδα λύσης του Κυπριακού.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Την τρέχουσα περίοδο η Δ.Σ.Ο. έρχεται αντιμέτωπη με τρεις μορφές προκλήσεων: η πρώτη πρόκληση αφορά τη δημόσια υγεία και την απειλή της πανδημίας, η δεύτερη είναι πολιτική και σχετίζεται με το ζήτημα της προσβολής θρησκευτικών μνημείων δια της μετατροπής του καθεστώτος τους, όπως έκανε η τουρκική κυβέρνηση στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης και της Μονής της Χώρας και, τέλος, η τρίτη πρόκληση εκτυλίσσεται στο θεσμικό επίπεδο και αφορά τη διαχείριση του Μέλλοντος της Ευρώπης.

Βέβαια, σε αυτό το σημείο οφείλω να υπογραμμίσω ότι η ικανότητα του θεσμού μας να προσαρμόζεται διαχρονικά στις εκάστοτε προκλήσεις της εποχής και να συνεισφέρει στην αντιμετώπισή τους οφείλεται εν πολλοίς στις σχέσεις εμπιστοσύνης που έχουμε οικοδομήσει ο ομιλών, ως ΓΓ της ΔΣΟ, και οΣύμβουλος Δρ. ΚώσταςΜυγδάληςμε τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης, τον φίλο κ. SergeiGavrilov και τον Ρώσο Σύμβουλο της Δ.Σ.Ο. κ. AlexanderFomenko. Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι όλοι εμείς οι κοινοβουλευτικοί που συναπαρτίζουμε τηΔ.Σ.Ο. έχουμε κατορθώσει να παραμερίζουμε τα σημεία αντιπαράθεσης και να εστιάζουμε στο κοινό μας συμφέρον για την προστασία της ορθόδοξης χριστιανικής παράδοσης και των ορθοδόξων πληθυσμών όπου γης.

Θα προχωρήσουμε τώρα σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη στον απολογισμό των δραστηριοτήτων της Δ.Σ.Ο. στο διάστημα από την 27η Συνέλευσή μας, που έλαβε χώρα διαδικτυακά το Σεπτέμβριο του 2020, μέχρι σήμερα.

1. 27η Διαδικτυακή Γενική Συνέλευση της Δ.Σ.Ο., 17 Σεπτεμβρίου 2020: Κατά την -πρώτη στην ιστορία της Οργάνωσής μας- διαδικτυακή Γενική Συνέλευση του περασμένου καλοκαιριού, συζητήθηκαν πολλά σπουδαία ζητήματα αναφορικά με τη διαχείριση της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης και την ανάγκη προσαρμογής της Οργάνωσής μας στην πρωτόγνωρη αυτή πρόκληση. Μάλιστα, στη συνάντηση εκείνη κατορθώσαμε να παρουσιάσουμε την ενότητα του ορθόδοξου κόσμου στο ζήτημα της βεβήλωσης της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να τις μετατρέψει σε τεμένη.
2. Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας και των Προέδρων και των Εισηγητών των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο., 17 Μαρτίου 2021: Στην εαρινή Διεθνή Γραμματεία, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο της τηλεδιάσκεψης, είχαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις, τις οποίες ο θεσμός μας αποφάσισε να αναλάβει και ανταλλάξαμε απόψεις για διάφορα ζητήματα αναφορικά με αυτές. Επίσης, καλωσορίσαμε τα νέα μέλη που προέκυψαν στις νέες συνθέσεις των κοινοβουλευτικών αντιπροσωπειών μετά τη διεξαγωγή εκλογών στις χώρες τους. Οι εργασίες της Γραμματείας του Μαρτίου ήταν καρποφόρες, τηρουμένων των αναλογιών, και όπως θα σας εξηγήσω παρακάτω συνεισέφεραν στη διαμόρφωση των προγραμματιζόμενων δραστηριοτήτων.
3. Διαδικτυακή Συνάντηση με την Ηγεσία της Ορθόδοξης Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (ΟΡΑC), 17 Μαρτίου 2021: Αμέσως μετά τη διεξαγωγή της Διεθνούς Γραμματείας του Μαρτίου, πραγματοποιήσαμε διαδικτυακή συνάντηση με το Προεδρείο της νεοσυσταθείσης Ορθόδοξης Επιτροπής Δημοσίων Υποθέσεων (OPAC), που εδρεύει στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, μιλήσαμε με τον κ. GeorgeGigicos,Πρόεδρο, και τον κ. AndrewVeniopoulos, Αντιπρόεδρο της Οργάνωσης.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησής μας, διαπιστώσαμε ότι οι δύο οργανισμοί εμφανίζουν κοινούς σκοπούς και προοπτικές, έχοντας ως στόχο την υποστήριξη και την υπεράσπιση των ορθοδόξων κοινοτήτων σε όλο τον κόσμο, ενάντια σε διώξεις, αποκλεισμούς και προκαταλήψεις. Το Προεδρείο του OPAC μας συνεχάρη για τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για την ανάδειξη του ζητήματος της Αγίας Σοφίας και συμφωνήσαμε να διερευνήσουμε στο άμεσο μέλλον το ενδεχόμενο περαιτέρω συνεργασίας σε πεδία αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
4. Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (Πα.Δ.Ε.Ε.): Στις 22 Απριλίου 2021, είχα την χαρά να συναντηθώ με τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (ΠαΔΕΕ), τον Ελληνοαμερικανό Γερουσιαστή της Πολιτείας του ΡόντΆιλαντ (State of RhodeIsland) των ΗΠΑ, κ. Λεωνίδα Ραπτάκη (LouRaptakis), ο οποίος βρισκόταν στην Αθήνα.Ενημέρωσα τον κ. Ραπτάκη για τις πρωτοβουλίες μας για την Αγία Σοφία και συμφωνήσαμε στην αναζήτηση μιας βάσης για τη θεμελίωση της συνεργασίας των Οργανώσεων μας με γνώμονα την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών που υφίσταται διώξεις σε όλο τον κόσμο με ιδιαίτερη έμφαση,όμως,στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής.
Δράττομαι της ευκαιρίας να τονίσω και πάλι την ανάγκη για οργανωμένη επαφή με τους βουλευτές που έχουν καταγωγή από τις χώρες μας και ζουν σε άλλες. Η Σερβία, η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Αρμενία και πόσες άλλες χώρες διαθέτουν μεγάλες κοινότητες στο εξωτερικό. Εκεί υπάρχουν ορθόδοξοι βουλευτές.Πρέπει να τους εντοπίσουμε. Προς αυτό τον σκοπό, προσφάτως, συναντήθηκα με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μπουένος Άιρες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είναι Αργεντινός ορθόδοξος. Εκεί είναι πολυπληθής και η Εκκλησία της Αντιοχείας, μια και υπάρχουν πολλοί Λιβανέζοι και Παλαιστίνιοι. Υπάρχουν και βουλευτές ορθόδοξοι, με ορισμένους εκ των οποίων έχουμε διατηρήσει επαφές, όμως πρέπει να τις ισχυροποιήσουμε.
5. Υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Δ.Σ.Ο. και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, 24 Μαΐου 2021: Σε κλίμα ιδιαίτερης χαράς και σύμπνοιας με την παρουσία του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης κ. Γκαβρίλωφυπογράψαμε με τον Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μνημόνιο Κατανόησης, με σκοπό την συμβολή στη δραστηριότητα της ΔΣΟ και την ανάδειξη της έρευνας σε πεδία αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Μέσα στο φάκελο σας υπάρχει το κείμενο που υπογράψαμε. Το ΕΚΠΑ αξιοποιεί το Κέντρο Αριστείας «Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκειακός Διάλογος», ως το καθ’ ύλην αρμόδιο ερευνητικό κέντρο σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, με το έργο της υλοποίησης της συνεργασίας με τη Δ.Σ.Ο.
Επίσης, τα δυο μέρη συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για την ανάληψη πρωτοβουλιών που θα σχετίζονται πρωτίστως με το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των χριστιανικών πληθυσμών, όλων των δογμάτων και των ομολογιών, που διαβιούν σε χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, καταγράφοντας τις παραβιάσεις αυτών των δικαιωμάτων, τις διώξεις που υφίστανται λόγω της θρησκευτικής τους ταυτότητας, την ανάδειξη των δράσεών τους και την διερεύνηση ενδεχόμενων δυνατοτήτων ειρηνικής, αρμονικής και ασφαλούς συνύπαρξης και συνεργασίας με άλλους αλλόθρησκους πληθυσμούς, στις πατρογονικές τους εστίες.
Η συνεργασία με το Κέντρο Αριστείας δεν αναλώνεται μόνο στο ζήτημα των χριστιανικών διώξεων, αλλά ήδη έχει συνεισφέρει τα μέγιστα τόσο στον υπό έκδοση τόμο για τις Αγίες Σοφίες ανά τον κόσμο, όσο και στις σχεδιαζόμενες πρωτοβουλίες της Δ.Σ.Ο. αναφορικά με το διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης.
6. Επίσημες συναντήσεις της Δ.Σ.Ο. με την Πολιτική, Πολιτειακή και Θρησκευτική Ηγεσία της Ελληνικής Δημοκρατίας, 24-25 Μαΐου 2021: Πριν δύο μήνες, είχαμε την τιμή μαζί με τον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης τον κ. SergeiGavrilov –ο οποίος είχε μεταβεί στην Αθήνα με την ευκαιρία της υπογραφής του Μνημονίου Κατανόησης της ΔΣΟ με το ΕΚΠΑ- να πραγματοποιήσουμε μια σειρά συναντήσεων με την πολιτική και θρησκευτική ηγεσία της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, συναντηθήκαμε με την Αρχηγό του Κράτους κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο. Οι συναντήσεις αυτές δεν είχαν απλό εθιμοτυπικό χαρακτήρα με τους πολιτικούς ιθύνοντες του Κράτους που φιλοξενεί την Οργάνωση μας, αλλά είχαν και ουσιαστική διάσταση, αφού τους ενημερώσαμε για τις τρέχουσες δραστηριότητες και μας διαβεβαίωσαν ότι θα συνδράμουν το έργο της Οργάνωσης όσο μπορούν.
Με αυτή την ευκαιρία, θέλω να σας επιστήσω την προσοχή στη σημασία που έχουν για την Οργάνωση μας οι συναντήσεις με τις πολιτικές και θρησκευτικές ηγεσίες των χωρών μας. Η παρουσία μας ενώπιον Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων ή και Πνευματικών Ηγετών των Εκκλησιών προσδίδει δυναμική στο έργο που επιτελεί η Οργάνωση μας, αφενός διότι το έργο αυτό καθίσταται γνωστό και αφετέρου διότι υπογραμμίζεται η πολιτική υποστήριξη των εθνικών εκτελεστικών εξουσιών στην αποστολή του διεθνούς θεσμού μας. Εμείς, βεβαίως, παραμένουμε ένας ανεξάρτητος διακοινοβουλευτικός οργανισμός, όμως οι δράσεις μας προβάλλονται, γίνονται κατανοητές και επικροτούνται από τις Κυβερνήσεις μας, γεγονός που εξασφαλίζει την αποτελεσματικότητα μας και οικοδομεί ένα brandname της ΔΣΟ ως αξιόπιστου δρώντος της διεθνούς ζωής. Εξάλλου, εκ της συστάσεώς της, η ΔΣΟ δέχεται μόνο επαίνους και συγχαρητήρια για τις δράσεις της απ’ όλα τα εθνικά κέντρα εξουσίας και όλες τις κατά τόπους εκκλησιαστικές αρχές.
7. Συνεργασία με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα: Η Δ.Σ.Ο., όπως γνωρίζετε, επιδιώκει να δημιουργήσει ένα πλέγμα διεθνών συνεργασιών και συμπράξεων με φορείς από όλες τις περιοχές του Κόσμου και από διαφορετικές ομολογίες και δόγματα. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τον διάλογο με την Παγκόσμια Μουσουλμανική Λίγκα, μια Διεθνή Μη Κυβερνητική Οργάνωση ισλαμικής συνεργασίας με έδρα την ιερή πόλη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, προκειμένου να θεμελιώσουμε τις βάσεις για μια καρποφόρα μελλοντική συνεργασία. Μάλιστα, τη δεδομένη στιγμή, βρισκόμαστε στη διαπραγματευτική φάση της οριστικοποίησης του Μνημονίου Κατανόησης, που θα υπογράψουμε με την εν λόγω Οργάνωση σε επίσημη τελετή, όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες επιτρέψουν στον Γενικό Γραμματέα της να μεταβεί στην Αθήνα με το επιτελείο του.
Σύμφωνα με τα όσα έχουμε ήδη συμφωνήσει μαζί τους, μια Μικτή Ομάδα Εργασίας θα επιφορτισθεί με το έργο της αναζήτησης και της επεξεργασίας μιας σειράς εννοιών με δυναμικό αξιακό φορτίο για τις δυο Μεγάλες Μονοθεϊστικές Θρησκείες. Επί παραδείγματι, τέτοιες κοινές έννοιες θα μπορούσαν να είναι ο κοινοβουλευτισμός, η ελευθερία, η Δημοκρατία, η προστασία του περιβάλλοντος και των αδυνάτων, η ετερότητα κά. Ο τελικός σκοπός της Ομάδας Εργασίας θα είναι η σύνταξη και δημοσίευση μιας πολιτικής Διακήρυξης Κοινών Αξιών των δυο Οργανώσεων, που θα δίνει έμφαση στις παγκόσμιες αξίες που βρίσκονται στο επίκεντρο μιας ευημερούσας, δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας.
Η εν λόγω Ομάδα Εργασίας δύναται να απαρτίζεται από έξι μέλη – εκπροσώπους της κάθε Οργάνωσης, πλέον των Συμβούλων Πολιτικών Υποθέσεων της Δ.Σ.Ο. και της MWL, ενώ σε αυτή είναι αναγκαίο να συμμετέχουν εξέχουσες προσωπικότητες του ακαδημαϊκού χώρου της θρησκειολογίας, κοινωνιολογίας, των πολιτικών επιστημών, καθώς και άνθρωποι του πνεύματος, οι οποίοι χαίρουν της εκτίμησης και των δυο Οργανώσεων. Η Ομάδα αυτή θα συναντάται σε τακτική βάση με φυσική παρουσία, όμως λόγω της πανδημίας θα προβλέπονται εκτάκτως και συναντήσεις με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών (πχ. τηλεδιασκέψεις).
Ευελπιστούμε η πρώτη συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών της Ομάδας Εργασίας να διεξαχθεί με φυσική παρουσία στην Αθήνα παρόντος του Εξοχωτάτου Γενικού Γραμματέα της MWL Σεΐχη MohammadbinAbdulkarimAl-Issa.
8. Έκδοση των Πρακτικών του Διεθνούς Συνεδρίου του Λιβάνου του Απριλίου 2018 με τίτλο: «Συνύπαρξη Χριστιανών και Μουσουλμάνων στη Μέση Ανατολή»:Παρά τις δυσκολίες που δημιούργησε η πανδημία, καταφέραμε και ολοκληρώσαμε την έκδοση των Πρακτικών του Συνεδρίου του Λιβάνου. Πρόκειται για μια σημαντική έκδοση που πρεσβεύει τις αρχές και τις αξίες του διαθρησκειακού διαλόγου και της συνεννόησης και τον σεβασμό στην ετερότητα. Η έκδοση αυτή -την οποία ήδη έχουμε φροντίσει να σας δώσουμε με την ευκαιρία της παρουσίας σας εδώ- περιλαμβάνει της εισηγήσεις εκπροσώπων του πολιτικού, ακαδημαϊκού και θρησκευτικού χώρου και πρόκειται να κυκλοφορήσει σε 4 γλώσσες (ελληνικά, ρωσικά, αγγλικά και αραβικά). Μάλιστα, σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε την έκδοση σε ειδικές εκδηλώσεις σε διάφορες χώρες, ώστε να γίνει ορατή η συμβολή μας στην όλη προβληματική της ειρηνικής συνύπαρξης των χριστιανικών και των μουσουλμανικών πληθυσμών στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο.
9. Έκδοση Ειδικού Τόμου με θέμα: «Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο»: Πρόκειται ίσως για μια από τις πιο σημαντικές εκδόσεις της Οργάνωσης μας στα 28 χρόνια θεσμικής πορείας της. Ο υπό έκδοση Τόμος συγκεντρώνει συμβολές από ακαδημαϊκούς και όχι μόνο συγγραφείς και έχει τεθεί υπό την επιστημονική επιμέλεια της Αντιπροέδρου του Τμήματος Θεολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,καθηγήτριας Ιωάννας Στουφή Πουλημένου, που συμμετέχει και ως ενεργό μέλος στο Κέντρο Αριστείας «Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκειακός Διάλογος». Μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία της Οργάνωσης μας, ο πλούτος των μνημείων που έχουν αφιερωθεί στην Αγία του Θεού Σοφία αναδεικνύεται και καθίσταται ζωντανός.
Στον τόμο, που θα κυκλοφορήσει σε διάφορες γλώσσες θα υπάρχουν στοιχεία για την ιστορία, τη θεολογία και την ναοδομία των38εμβληματικών Εκκλησιών της Αγίας Σοφίας, που βρίσκονται σε όλο τον Κόσμο. Είναι μια πρωτότυπη μελέτη χρήσιμη για τον ακαδημαϊκό, θρησκευτικό και πολιτικό κόσμο. Όπως θα δούμε αργότερα και στον προγραμματισμό των μελλοντικών μας δραστηριοτήτων, επιδιώκουμε αμέσως μετά την έκδοση του Τόμου να τον παρουσιάσουμε σε πολλά μέρη του κόσμου. Μάλιστα, η παρουσίασή του θα μπορούσε να συνοδεύεται και απόμιαΗμερίδα με θέμα: «Η Αγία Σοφία. Θεολογικό, ιστορικό και ναοδομικό στοιχείο του ευρωπαϊκού πολιτισμού». Το θέμα της «Σοφίας του Θεού», στην οποία είναι αφιερωμένη η Αγία Σοφία και αποτελεί το θεολογικό μέρος του Τόμου, καλύπτεται από τη θεολογική θέαση και έρευνα που θα παρουσιαστεί στην Ημερίδα, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα ιστορικά στοιχεία της ανοικοδόμησης και τέλος η ναοδομία, η οποία συμπεριλαμβάνει και εκφράζει τη θεολογία και την ιστορία του ναού.
10. Διοργάνωση του 3ου Διεθνούς Διαγωνισμού Φωτογραφίας με θέμα τους Ναούς της Αγίας Σοφίας του Θεού: Ο Διεθνής Διαγωνισμός Φωτογραφίας που έχουμε προκηρύξει φέτος έχει επίσης ως θέμα τις Εκκλησίες της Αγίας Σοφίας στον Κόσμο. Μέσα από αυτό το Διαγωνισμό φιλοδοξούμε να αναδείξουμε τους περικαλλείς ναούς που έχουν οικοδομηθει για να δοξαστεί η Σοφία του Θεού. Μέσα από το φωτογραφικό υλικό θα προβληθεί τόσο η εξωτερική, όσο και η εσωτερική ομορφιά των Ναών της Αγίας Σοφίας. Συγκεντρώθηκε υψηλός αριθμός συμμετεχόντων από διάφορες χώρες. Μάλιστα, είχαμε διοχετεύσει τη διαφημιστική αφίσα του Διαγωνισμού σε πληθώρα ιστοσελίδων και μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ δημιουργήσαμε και σχετικό οπτικοακουστικό διαφημιστικό σποτ που διοχετεύθηκε και σε τηλεοπτικά δίκτυα. Το φωτογραφικό υλικό που υποβλήθηκε αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Δ.Σ.Ο. και θα παρουσιαστεί σε εκθέσεις φωτογραφίας σε όλο τον κόσμο.
11. Υποβολή πρότασης αναγνώρισης Πολιτιστικής Διαδρομής για τα Μνημεία της Αγίας Σοφίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Η πιστοποίηση της Πολιτιστικής Διαδρομής για τις Αγίες Σοφίες από το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει μια αρκετά γραφειοκρατική διαδικασία, την οποία η Γραμματεία της Οργάνωσης μας έχει ήδη αναλύσει. Σκεφτόμαστε για λόγους πρακτικούς να ζητήσουμε από το Κέντρο Αριστείας «Αξιοποίηση Ορθόδοξης Κληρονομιάς και Διαθρησκειακός Διάλογος» του ΕΚΠΑ να τεθεί ως εκκινητής και διαχειριστής του όλου εγχειρήματος και η Δ.Σ.Ο. να παρέχει την πολιτική και διοικητική υποστήριξη. Ήδη ο Σύμβουλος της Δ.Σ.Ο., Δρ. Κώστας Μυγδάλης, έχει πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Προγράμματος Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον κ. StefanoDominioni, στην οποία συζητήθηκαν οι ουσιαστικές και οι τεχνικές πτυχές του εγχειρήματος και συμφώνησαν ότι η υποβολή από έναν ακαδημαϊκό φορέα προσδίδει μεγαλύτερη βαρύτητα στην υποψηφιότητα, καθώς συνοδεύεται από την απαιτούμενη από το Συμβούλιο της Ευρώπης επιστημονική κάλυψη. Σε αυτό το στάδιο, συζητάμε με το Κέντρο Αριστείας για να διαμορφώσουμε το πλαίσιο της συνεργασίας μας για αυτή την πρωτοβουλία.
Για την υποβολή του φακέλου θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα Δίκτυο από ετερόκλητους συμπράττοντες φορείς που μπορεί μεταξύ άλλων να είναι: Πανεπιστημιακές Σχολές, ερευνητικά κέντρα, εκκλησίες, ΜΚΟ, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, φορείς πολιτιστικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος, δημοτικές αρχές, βιβλιοθήκες, αλλά και φυσικά πρόσωπα εμπειρογνώμονες και ερευνητές στους τομείς του πολιτισμού, της τέχνης, της θρησκειολογίας, της αρχιτεκτονικής, της ιστορίας. Αυτοί οι φορείς πρέπει με κάποιο τρόπο να συνδέονται με τα Μνημεία της Αγίας Σοφίας με όρους γεωγραφικού πεδίου δράσης ή τομεακής αρμοδιότητας. Οι φορείς αυτοί θα συμβάλλονται στο Δίκτυο με μια απλή δήλωση συμμετοχής και θα λειτουργούν ως τοπικοί συντονιστές στα εστιακά σημεία της πολιτιστικής διαδρομής.
Τούτων δοθέντων, σας καλούμε να σκεφτείτε ποιοι φορείς της χώρας σας θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν σε αυτή την πρωτοβουλία για τη σύσταση της «Ευρωπαϊκής Διαδρομής των Μνημείων της Σοφίας του Θεού (Αγία Σοφία)». Σκεφτείτε ειδικότερα, ποια υπουργεία, πανεπιστημιακές σχολές, μουσεία, πινακοθήκες, Εκκλησίες, ΜΚΟ, χορωδίες, Πολιτιστικοί Σύλλογοι, Επιστημονικοί σύλλογοι, ιστορικά κέντρα και ερευνητικά ινστιτούτα, επιχειρήσεις ή άλλοι θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται. Αφού κάνετε μια διερευνητική επαφή με τους αρμόδιους εκπροσώπους αυτών των φορέων και εφόσον ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη του Δικτύου, παρακαλούμε να μας φέρετε σε επικοινωνία μαζί τους.
12. Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης: Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπό την κοινή προεδρία των θεσμικών της οργάνων, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έχει συστήσει μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή απόψεων των πολιτών των κρατών μελών της και για την προβολή δράσεων που αφορούν τη γενικότερη προβληματική περί του Μέλλοντος της Ευρώπης. Φυσικά, θα ήταν απρόσφορος ένας τέτοιος διάλογος αν περιοριζόταν αποκλειστικά στο Μέλλον του ενωσιακού οικοδομήματος των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Αντίθετα, στη Δ.Σ.Ο. θεωρούμε ότι το Μέλλον της Ευρώπης είναι υπόθεση όχι μόνο του συνόλου των 47 Ευρωπαϊκών Κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά ακόμη και του υπόλοιπου κόσμου.
Ήδη, στο πλαίσιο του Μνημονίου Συνεργασίας που έχουμε υπογράψει με το ΕΚΠΑ αναζητούμε εκπροσώπους του ακαδημαϊκού κόσμου που θα μας βοηθήσουν να αντλήσουμε την κατάλληλη πληροφόρηση για τη διαμόρφωση των θέσεων μας. Εξάλλου, η Οργάνωση μας πρώτη από όλους τους διεθνείς κοινοβουλευτικούς θεσμούς ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των οργάνων της ΕΕ, το 2019, όταν αρχικά πήρε την απόφαση να εκκινήσει ο διάλογος για το Μέλλον της Ευρώπης. Είχαμε ανταλλάξει τότε αλληλογραφία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία UrsulavonderLeyen και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. DavidSassoli δια των οποίων δηλώσαμε την διαθεσιμότητά μας για τη διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου.
13. Δηλώσεις και Ανακοινώσεις: Η Οργάνωσή μας από την ίδρυσή της τοποθετείται απέναντι σε πολιτικές και ανθρωπιστικές κρίσεις και πρεσβεύει την αξία της ειρηνικής προσέγγισης και της καταλλαγής ως μέσο επίλυσής τους. Ιδίως, στις περιπτώσεις που προσβάλλονται χριστιανικοί πληθυσμοί και μνημεία, οφείλουμε να τοποθετούμαστε με κάθε τρόπο ρητορικά και εμπράκτως για να διασφαλίζουμε την προστασία της Ορθόδοξης Χριστιανικής μας Παράδοσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, υπό την ιδιότητά μου ως Γενικός Γραμματέας της Δ.Σ.Ο. και με σχετική εξουσιοδότηση της Διεθνούς Γραμματείας του Μαρτίου προέβην στη Δήλωση για την προστασία των χριστιανικών μνημείων στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Στο ίδιο πλαίσιο, η Δ.Σ.Ο. εξέδωσε ανακοίνωση και για την έκρηξη βίας και τα θλιβερά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ιερή Πόλη της Ιερουσαλήμ. Την τελευταία δήλωση την επέδωσα ιδίοις χερσί και στον Πρέσβυ της Παλαιστίνης στην Αθήνα κ. MarwanToubassi κατά την επίσημη συνάντηση που είχαμε προ εβδομάδων στην Βουλή των Ελλήνων.
14. Συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της Δ.Σ.Ο., Βελιγράδι, 14-15 Ιουνίου 2021: Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε την Διεθνή μας Γραμματεία με φυσική παρουσία στην Εθνοσυνέλευση της Δημοκρατίας της Σερβίας. Βέβαια, ήταν υποχρέωσή μας να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεση των μελών της Οργάνωσης μας σε κίνδυνο και, ως εκ τούτου, δυστυχώς, στη Γραμματεία δεν προσκαλέσαμε τους Προέδρους και τους Εισηγητές των Επιτροπών της Δ.Σ.Ο. Ήταν μια απόφαση επιβεβλημένη από τις υγειονομικές συνθήκες, που ελήφθη κατ’ εξαίρεση. Προσεκλήθησαν μόνο τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας και ορισμένοι συνάδελφοι από όμορες χώρες.
Ήταν εξ αρχής συνειδητή επιλογή μας να φέρουμε κοντά τους ορθοδόξους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας και χαιρόμαστε που η Γραμματεία του Βελιγραδίου μας έδωσε τη δυνατότητα αυτή. Ήταν μεγάλη τιμή το γεγονός ότι τις εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας κήρυξε ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας κ. IvicaDačić.Επιτρέψτε μου να εξάρω το έργο της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Σερβίας, τόσο την επικεφαλής κυρία SanjaLakic, όσο και τον εκλεκτό συνάδελφο και παλιό μέλος της Δ.Σ.Ο. κ. AlexanderCotric, αλλά και το προσωπικό της Εθνοσυνέλευσης της Σερβίας για την επιτυχημένη διοργάνωση της Διεθνούς Γραμματείας. Επίσης, είχαμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε το Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών Βελιγραδίου της Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών, καθώς και τη Σχολή Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, όπου συζητήσαμε με τους ακαδημαϊκούς προτάσεις μελλοντικής συνεργασίας.
Τέλος, αποχαιρετήσαμε εκ μέρους της ΔΣΟ μαζί με τον Σύμβουλο δρ.Κώστα Μυγδάλη, απευθύνοντας το ύστατο χαίρε στην εξόδιο ακολουθία τον πρώην Γ.Γ. της ΔΣΟ Αναστάσιο Νεράντζη, έναν λόγιο πολιτικό, με βαθιά καλλιέργεια και παιδεία, έναν ευπατρίδη που άφησε έντονο το αποτύπωμά του στην οργάνωσή μας. Θα τον θυμόμαστε με αγαθή ανάμνηση. Θα σας παρακαλούσα στην μνήμη του να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή. Αιωνία του η Μνήμη.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
σε αυτό το σημείο ολοκληρώθηκε ο απολογισμός των δραστηριοτήτων της Δ.Σ.Ο., και όπως αντιλαμβάνεστε από την παράλληλη και πολυεπίπεδη και πολυπρόσωπη δράση, η πανδημία δεν ανέκοψε την πορεία της Οργάνωσης μας. Θα δώσω τώρα το λόγο σε εσάς για να τοποθετηθείτε επί του απολογισμού των δραστηριοτήτων με τη θερμή παράκληση κάθε τοποθέτηση να μην υπερβαίνει τα 7 λεπτά. Σας ευχαριστώ.

Μάξιμος ΔΣΟ 2

Μάξιμος ΔΣΟ 5

Read more...

Ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου κατά την έναρξη της Γενικής Συνελεύσεως της ΔΣΟ με θέμα “Το μέλλον της Ευρώπης, το μέλλον του κόσμου μετά την πανδημία”

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 4

Χανιά, 22 Ιουλίου 2021

Ομιλία του Γενικού Γραμματέα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
κατά την έναρξη της Γενικής Συνελεύσεως της ΔΣΟ
με θέμα “Το μέλλον της Ευρώπης, το μέλλον του κόσμου μετά την πανδημία”.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Και από το βήμα της Γενικής Συνελεύσεως θα ήθελα να σας καλωσορίσω στην Ελλάδα και στην Κρήτη. Κατορθώσαμε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία, που έχει προκαλέσει για περισσότερο από ενάμιση έτος η πανδημία του Covid 19, να βρεθούμε από κοντά σε αυτό το φιλόξενο και πανέμορφο ελληνικό νησί με την πλούσια ιστορία.
Θα θέλαμε βεβαίως η κατάσταση να ήταν περισσότερο ευνοϊκή. Να είχαμε αφήσει πίσω μας τον εφιάλτη της πανδημίας, τα υγειονομικά μέτρα περιορισμού και προστασίας, τις μάσκες, τις προφυλάξεις. Θα θέλαμε να είχαμε εισέλθει ήδη στην μετά-covid εποχή. Να χαράζαμε με την αισιοδοξία που χαρίζει πάντοτε στους ανθρώπους το τέλος ενός πολέμου, τα σχέδια του αύριο.
Να ατενίζαμε τους νέους ορίζοντες που θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε με την αυτοπεποίθηση της νίκης κατά ενός εχθρού, που αν και αόρατος στο μάτι μας, κατόρθωσε να προκαλέσει εκατόμβες θυμάτων και να υπονομεύσει τον φυσιολογικό βίο μας, την καθημερινότητά μας, τις κοινωνικές μας σχέσεις, τις οικονομικές συναλλαγές.
Δυστυχώς, όμως, δεν μπορούμε να αισθανθούμε έτσι, τουλάχιστον όχι ακόμη. Γιατί μπορεί το παγκόσμιο εμβολιαστικό πρόγραμμα να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εδώ και πολλούς μήνες, μπορεί να υψώνεται σταδιακά το περίφημο αυτό τείχος της ανοσίας που θα προστατέψει την υγεία των πολιτών και των κοινωνιών, μπορεί να μειώθηκαν οι θάνατοι και οι νοσηλευόμενοι, ωστόσο η απειλή είναι ακόμη παρούσα.
Ο ιός συνεχίζει να προσβάλει συνανθρώπους μας, στα νοσοκομεία συνεχίζουν να εισάγονται ασθενείς, ο φόβος συνεχίζει να μας τυραννά.
Είναι φανερό ότι το τείχος που δημιουργήσαμε είναι ακόμη ατελές, ότι έχει ακόμη ρωγμές. Και οι ρωγμές αυτές είναι οι αρνητές του εμβολιασμού, οι οποίοι είτε είναι θύματα μιας άκρατης συνωμοσιολογίας που διαπερνά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε ενός ενδόμυχου και άλογου φόβου.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, το αποτέλεσμα είναι ανησυχητικό, και σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις του ιού, αναβάλουν την πολυαναμενόμενη έξοδο από το τούνελ αυτής της δοκιμασίας, πολλαπλασιάζοντας τις αρνητικές συνέπειές της.
Ποιο μπορεί, όμως, να είναι το μέλλον μας ως Ευρώπη μετά από αυτήν την κρίση; Ποιοι οι ορίζοντες που ανοίγονται μπροστά μας και ως Ευρωπαίοι πολίτες μπορούμε να κατευθυνθούμε;
Και ποιες μπορούν να είναι οι προτάσεις για αυτό το κοινό αύριο από εμάς τους ορθοδόξους στο θρήσκευμα κοινοβουλευτικούς, με το κοινό πολιτισμικό υπόβαθρο που ορίζεται από την κοινή θρησκευτική πίστη, τις κοινές παραδόσεις, τα κοινά, για να χρησιμοποιήσω μια ωραία έκφραση, συμπεφωνημένα υπονοούμενα, τους κοινούς κώδικες δηλαδή της συνεννόησης μεταξύ μας;
Θέλοντας να συμβάλω στη συζήτηση που θα διεξαχθεί αυτές τις ημέρες και ως τροφή για συλλογισμό, θα αναφερθώ σε μερικά σημεία, που έγκεινται τόσο στην παρούσα συγκυρία όσο και στο γενικότερο προβληματισμό για το μέλλον της Ευρώπης.
Ξεκινώ από τα σοφά διδάγματα που μας αφήνει η πανδημία και τα οποία πρέπει να τα αφομοιώσουμε και να τα μετουσιώσουμε σε πράξεις στη ζωή μας. Η ανθρωπότητα για να αντιμετωπίσει την απειλή του θανάτου από τον μικροσκοπικό αυτό εχθρό έπρεπε να δράσει σε συντονισμό και από κοινού. Και στο βαθμό που το έκανε είχε σημαντικές επιτυχίες.
Η αλληλεξάρτηση είναι εμφανής, καθώς αν παραμείνουν μαύρες τρύπες στον πλανήτη, ολόκληρος ο πλανήτης είναι σε κίνδυνο. Και αυτή η αλληλεξάρτηση οδηγεί μοιραία στην αλληλεγγύη στον συνάνθρωπό μας, στους άλλους λαούς και στα άλλα κράτη που έχουν την ανάγκη βοηθείας κατά το ευαγγελικό «αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σ’ εαυτόν» (Ματθ. κβ', 37-39).

Το ηθικό πρόταγμα, ωστόσο, για να εμπεδωθεί στις ευρωπαϊκές κοινωνίες πρέπει να μην παραμένει μόνον στο επίπεδο των εξωτερικών κανόνων, αλλά να γίνει εσωτερικό βίωμα. Ο ευρωπαϊκός χώρος, όμως, πλήττεται εδώ και δεκαετίες από μια προσπάθεια κάποιων κύκλων να αποσπάσουν από τον πολιτισμό του, βασικούς πυλώνες της ύπαρξής του, χωρίς τους οποίους θα πάψει να είναι ευρωπαϊκός και μάλλον θα πάψει να είναι και διακριτός πολιτισμός.
Αναφέρομαι βεβαίως στην χριστιανική παράδοση, η οποία σε συνδυασμό με την αρχαία, την κλασσική γραμματεία και το ρωμαϊκό δίκαιο, διαμόρφωσε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, τον ευρωπαίο άνθρωπο. Αυτή η απόπειρα να κοπούν οι ρίζες του ευρωπαϊσμού θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα να μαραθούν οι ανθοί του ευρωπαϊκού δέντρου, και το ίδιο να ξεραθεί.
Ως γνωστόν, το ζήτημα της χριστιανικής ταυτότητας της Ευρώπης είχε τεθεί και κατά την περίοδο της κατάρτισης του Συντάγματος της Ευρώπης το 2005, όμως ορισμένα εκκοσμικευμένα ευρωπαϊκά κράτη της Δυτικής Ευρώπης ήγειραν ενστάσεις και η αναφορά στις ευρωπαϊκές χριστιανικές ρίζες παραπέμφθηκε στις καλένδες.
Η Δ.Σ.Ο. θεωρεί ότι η ευκαιρία που χάθηκε τότε, μας δίνεται εκ νέου για να χαρτογραφήσουμε και πάλι τις χριστιανικές συντεταγμένες της Ευρώπης κατά τρόπο φραστικό, αλλά και εμπράκτως.
Σε κάποιους έχουν επικρατήσει, όπως φαίνεται, εμμονικές ιδεοληψίες για το ευρωπαϊκό μέλλον. Αντικαθιστώντας το όραμα της κομουνιστικής κοινωνίας, από το οποίο επίσης εξοβελίστηκε η χριστιανική παράδοση, και το οποίο οδήγησε εντέλει σε τραγωδίες το ανατολικό ευρωπαϊκό τμήμα, σήμερα γίνεται λόγος για ένα ασαφές πολυπολιτισμικό όραμα.
Ένα όραμα στο οποίο τα αμιγή ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά θα πρέπει να υποχωρήσουν, αν όχι να εξαφανιστούν, για να επιτευχθεί η συμβίωση ανθρώπων διαφορετικής πολιτισμικής καταγωγής, χωρίς καμία διάθεση ενσωμάτωσης στον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής.
Ήδη, παρακολουθούμε το άτοπον αυτών των προσδοκιών. Εκεί όπου έχουν επικρατήσει αυτές οι λογικές συχνά εμφανίζονται σύγχρονες βαβέλ, που ενίοτε μετατρέπονται σε εστίες μισαλλοδοξίας, φανατισμού και βίας, που με τη σειρά τους τροφοδοτούν ολοκληρωτικές ιδεολογίες, που ελπίζαμε ότι είχαν σβηστεί από την ευρωπαϊκή ιστορία δια παντός.
Ναι, η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μια περίκλειστη ήπειρος –άλλωστε αυτό θα ήταν ουτοπία στην εποχή της παγκοσμιοποίησης- δεν μπορεί, όμως, να είναι ανοχύρωτη, και πολύ περισσότερο να υποστείλει τη σημαία των αξιών της, να ακυρώσει την ταυτότητά της στο όνομα της συμβίωσης και ενός ασαφούς πολυπολιτισμού.
Όπως, ευφυώς, επισήμανε πρόσφατα σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα ο γνωστός φιλόσοφος Φράνσις Φουκουγιάμα: «Οι Ευρωπαίοι δεν πρέπει να κοροϊδεύουν τον εαυτό τους ότι μπορούν να αφομοιώσουν εκατομμύρια Αφρικανούς που μεταναστεύουν στην Ευρώπη. Πολιτικά δεν είναι ρεαλιστικό».
Και προσθέτει «Εάν θέλεις να έχεις ανοιχτά σύνορα μέσα στη Σένγκεν, πρέπει να έχεις ασφαλή εξωτερικά σύνορα. Η Ευρώπη δεν τα έχει».
Σημαντικά, επίσης, είναι δύο σημεία που θα καθορίσουν όχι μόνο το μέλλον της Ευρώπης, αλλά ολόκληρου του κόσμου: η προστασία του περιβάλλοντος και η σχέση του ανθρώπου με την τεχνολογία.
Σχετικά με το πρώτο είναι φανερό πλέον ότι αν ο άνθρωπος δεν σεβαστεί κάθε μορφή ζωής, αν δεν πάψει να λειτουργεί άπληστα και αστόχαστα καταστρέφοντας -με μόνο στόχο το κέρδος- το περιβάλλον, αυτό θα τον εκδικηθεί.
Όσο για την παντοκρατορία της τεχνολογίας που έχει, αναμφίβολα, καταστήσει τις ζωές μας ευκολότερες, οφείλουμε να εξαλείψουμε τους κινδύνους που προκύπτουν από την χρήση της, χωρίς ηθικές και ανθρωπιστικές αρχές.
Τέλος, θα ήθελα να επισημάνω την απειλή ενός ενδοευρωπαϊκού διχασμού, ένα ριμέικ του ψυχρού πολέμου που ταλάνισε την ήπειρό μας επί δεκαετίες. Η αναζωπύρωση παλαιών αντιθέσεων και η εκδήλωση νέων, που μπορεί να φτάσουν ακόμη και στην πολεμική αναμέτρηση, είναι κάτι απαράδεκτο για τον ευρωπαϊκό χώρο τον 21ο αιώνα.
Αντιθέτως, στρεφόμενοι στα διδάγματα των πατέρων της Ενωμένης Ευρώπης, όπως ήταν ο στρατηγός Ντε Γκωλ, ο καγκελάριος Αντενάουερ και άλλοι, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγω τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έναν αυθεντικό ευρωπαίο πολιτικό, θα πρέπει να επιλέξουμε την ενότητα.
Το όραμα μιας Ευρώπης από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια, σημαίνει μια Ευρώπη ισχυρή, μια Ευρώπη ανεξάρτητη, μια Ευρώπη ευημερούσα για τους λαούς της και τα έθνη της, στην οποία το κάθε ένα θα προσφέρει την δική του πνευματική κληρονομιά, το δικό του ιστορικό αποτύπωμα, την δική του ταυτότητα, για να υπάρξει εντέλει μια δημιουργική και ελπιδοφόρα σύνθεση.
Προς αυτή την κατεύθυνση θέλουμε να πιστεύουμε ότι συμβάλει και η ΔΣΟ, εργαζόμενη με συνέπεια και αποφασιστικότητα ήδη για 28 ολόκληρα χρόνια, φιλοδοξώντας να συνδράμει στο μέτρο των δυνατοτήτων της, προς αυτήν την ενωμένη, δημοκρατική, ανθρωπιστική Ευρώπη που οραματιζόμαστε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να καταθέσετε τις απόψεις σας, τις προτάσεις σας, τον προβληματισμό σας και όλοι μαζί να πετύχουμε την καλύτερη σύνθεση πολιτικών πρωτοβουλιών που θα επιχειρήσουμε να υλοποιήσουμε το επόμενο διάστημα. Σας ευχαριστώ για την προσοχή.

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 5

 ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 6

Read more...

Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την κύρωση της Συμφωνίας Τροποποίησης Διατάξεων της Σύμβασης Παραχώρησης του βόρειου τμήματος του Ε-65

Μάξιμος Ε65 α

Αθήνα, 13 Ιουλίου 2021

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Ολομέλεια της Βουλής
στη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την κύρωση της Συμφωνίας Τροποποίησης Διατάξεων
της Σύμβασης Παραχώρησης του βόρειου τμήματος του Ε-65

 

«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.

Κύριε υπουργέ,

Τα μεγάλα έργα, όπως είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, ανήκουν στον ελληνικό λαό και όχι σε μια κυβέρνηση, καθώς συνήθως δεν ολοκληρώνονται εντός του βίου μιας κυβέρνησης. Συχνά μάλιστα αδικούνται αυτοί που τα υλοποιούν σε σχέση με αυτούς που τα οραματίστηκαν.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λίμνη Πλαστήρα, που συνέλαβε ως ιδέα ο Μαύρος Καβαλάρης το 1925, αλλά υλοποιήθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Τόσο η λίμνη όσο και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο θεμελιώθηκαν από τον Καραμανλή το 1955 και εγκαινιάσθηκαν από τον Καραμανλή το 1960.
Στα μεγάλα έργα δοκιμάζεται η συνέχεια του κράτους. Κι αν στη Λίμνη Πλαστήρα η μετέπειτα κυβέρνηση Καραμανλή υλοποίησε το όραμα του στρατηγού, δεν συνέβη το ίδιο με το άλλο εμβληματικό έργο για τη Θεσσαλία, τον Αχελώο, την αποτροπή ερημοποίησης του θεσσαλικού κάμπου και την παραγωγή πράσινης, υδροηλεκτρικής, φιλικής στο περιβάλλον ενέργειας.
Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναθεώρησε τα Σχέδια Διαχείρισης Υδάτων για τη Θεσσαλία, αφαιρώντας τη δυνατότητα μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα έργα. Σήμερα είναι επιβεβλημένη η αναθεώρηση των Σχεδίων Διαχείρισης με επαναφορά της δυνατότητας μεταφοράς νερού από τον Αχελώο, προκειμένου να συνεχιστούν τα ημιτελή έργα. Με δεδομένη την εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης είμαι πεπεισμένος για την άρση των εμποδίων που θα επιτρέψει τη δρομολόγηση της ολοκλήρωσης του πολύπαθου έργου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο Ε-65 είναι ο τελευταίος από τους “δρόμους της ανάπτυξης” που μελετήθηκαν και αδειοδοτήθηκαν στις κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή την περίοδο 2004-2007 χάρη στην επιμονή του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, του συμπατριώτη μου Γιώργου Σουφλιά. Με τον Ε-65 και τη σύνδεση της ΠΑΘΕ με την Εγνατία ανοίγουν αναπτυξιακές προοπτικές όχι μόνο για τη Θεσσαλία, τη Μακεδονία και την Ήπειρο, αλλά συνολικά για τη χώρα, καθώς αποκτά μια σύγχρονη οδική αρτηρία που πράγματι έλλειπε.
Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας την καθιστά σταυροδρόμι μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής και συγκοινωνιακό κόμβο στην ανατολική Μεσόγειο, αρκεί να έχει τις κατάλληλες υποδομές: λιμάνια και σύγχρονο οδικό δίκτυο. Η αναβάθμιση της χώρας μας ως πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά -που συντελείται τα τελευταία χρόνια- αναμφίβολα έχει πολλαπλά ευεργετικά αποτελέσματα στην οικονομική ανάπτυξη, στην οποία αναφέρθηκε αναλυτικά ο πρωθυπουργός.
Οι υποδομές, όμως, στις μεταφορές δεν εξυπηρετούν μόνο αυτόν τον στόχο. Οι σύγχρονοι ασφαλείς αυτοκινητόδρομοι μειώνουν τον κίνδυνο των τροχαίων ατυχημάτων. Το επαρχιακό δίκτυο είναι γεμάτο με εικονοστάσια στη μνήμη αυτών που έχασαν τη ζωή τους.
Δυστυχώς, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, πρώτη αιτία θανάτου είναι τα τροχαία. Το αρνητικό αυτό ρεκόρ οφείλεται και στο οδικό δίκτυο. Αλλά εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο, είναι η καλλιέργεια οδικής συμπεριφοράς. Και θέλω και από αυτό το βήμα να συγχαρώ την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την εισαγωγή του μαθήματος της οδικής ασφάλειας στα σχολεία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Ο Ε-65 πέρασε κι αυτός από 40 κύματα μέχρι να διασφαλιστεί η ολοκλήρωσή του. Ανυπέρβλητα προβλήματα δημιούργησαν αρχικά οι προσφυγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου, προκαλώντας αλλαγές σε αδειοδοτήσεις και επαναχαράξεις, προσφυγές που εντέλει ήρθησαν, αλλά κατόπιν εορτής, αφού επέφεραν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Αναφέρθηκε αναλυτικά στην Επιτροπή Παραγωγής ο συνάδελφος Σταύρος Καλογιάννης που λόγω των χαρτοφυλακίων που είχε στις κυβερνήσεις Καραμανλή και Σαμαρά έχει βαθύτατη γνώση του ζητήματος.
Και βεβαίως, δεν έμεινε ανεπηρέαστο το έργο από την οικονομική κρίση που χτύπησε τη χώρα. Ευτυχώς, βρέθηκε η χρηματοδότηση και το κεντρικό κομμάτι του έργου, το Τρίκαλα-Ξυνιάδα κατασκευάστηκε.
Ωστόσο, άδηλη ήταν η τύχη του βόρειου και δυσκολότερου τμήματος του έργου, του Τρίκαλα-Εγνατία, χωρίς την ολοκλήρωσή του οποίου το έργο θα ήταν κολοβό και δεν θα επιτελούσε τον ρόλο του, συνδέοντας την ΠΑΘΕ με την Εγνατία. Χάρη στο προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συστηματική δουλειά του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και των συνεργατών του ξεπεράστηκαν τα εμπόδια και το βόρειο τμήμα Τρίκαλα–Εγνατία εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Επιτρέψτε μου, όμως, κ. υπουργέ να πω ότι μετά την ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών αξόνων, θα πρέπει να διευθετηθούν σημαντικά έργα περιφερειακού και τοπικού επιπέδου. Αναφέρομαι πρωτίστως στη σύνδεση της ανατολικής Θεσσαλίας με την δυτική Μακεδονία μέσω του οδικού άξονα Λάρισα-Κοζάνη.
Δεδομένου ότι ο δρόμος Λάρισας-Φαρσάλων, που και αυτός πέρασε από μύρια κύματα, υλοποιείται πλέον από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, η σύνδεση της Λάρισας με την Κοζάνη, μέσω Ελασσόνας, είναι ένα έργο που θα προσδώσει σε αμφότερες τις περιοχές, που παραδοσιακά επικοινωνούν, επιπρόσθετη αναπτυξιακή προοπτική.
Ωστόσο, και από το ιστορικό αυτού του δρόμου θα πρέπει να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα και να αποφύγουμε αχρείαστα λάθη. Καθώς ο Λάρισα-Κοζάνη δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από την ΕΕ ως ένας ακόμη δρόμος με προδιαγραφές ΠΑΘΕ, μοιραία θα πρέπει να υποβιβαστούν τα χαρακτηριστικά του με μείωση διατομών και εξορθολογισμό χαράξεων. Θα είναι σουρεαλιστικό να συνεχίζεται μια μελέτη για ένα έργο που δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να μην γίνεται αναθεώρησή της σε πιο ρεαλιστική βάση.
Κύριε υπουργέ,
Πιστεύω ότι το γνήσιο ενδιαφέρον σας για έργα που σχεδιάζονται και πραγματοποιούνται σε ορθολογική βάση, με προδιαγραφές που εγγυώνται ασφαλείς μετακινήσεις ανθρώπων και εμπορευμάτων, θα προσδώσει και σε αυτό το έργο, που εκκρεμεί χρόνια, έναν σαφέστερο ορίζοντα υλοποίησης.
Σας ευχαριστώ».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/KmVWOyQBenk

 

Read more...

Εισήγηση Μάξιμου Χαρακόπουλου στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας

Μάξιμος Βουλή 10

Αθήνα, 23 Ιουνίου 2021

Εισήγηση
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων
της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής
για το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας

 

Κυρία Πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ για την ανταπόκριση στην πρότασή μου για τη συζήτηση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας στην Επιτροπή σας.
Καλωσορίζω τον πρόεδρο του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας κ. Κώστα Γιαννακό, τον ομότιμο καθηγητή κ. Φάνη Γέμτο και τον αντιδήμαρχο Λαρισαίων κ. Ντίνο Διαμάντο, γνώστες όσο λίγοι του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας, αλλά και των λύσεων που μπορούν να υπάρξουν.
Αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση ότι το κλίμα αλλάζει και η αλλαγή αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στις ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον. Τα τελευταία χρόνια ολοένα και συχνότερα γινόμαστε μάρτυρες ακραίων κλιματικών φαινομένων στη χώρα μας. Είτε αναφερόμαστε σε πλημμύρες, είτε σε χιονοπτώσεις, είτε σε κύματα καύσωνα, οι επιπτώσεις τους στις υποδομές, στην αγροτική παραγωγή, σε κάθε οικονομική δραστηριότητα είναι ιδιαίτερα επιζήμιες, ενώ δεν λείπουν και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Επιπλέον στοιχίζουν μεγάλα χρηματικά ποσά για επανορθώσεις και αποζημιώσεις.
Τα έντονα κλιματικά γεγονότα πλέον είναι πολλά. Μόνο τον τελευταίο χρόνο, στη Θεσσαλία, ζήσαμε τις επιπτώσεις από τις πλημμύρες του Ιανού, από τους παγετούς της «Μήδειας», και απεύχομαι οποιαδήποτε συνέχεια με τους καλοκαιρινούς καύσωνες, που ως γνωστόν βιώνουμε εντονότερα από οποιαδήποτε άλλη περιοχή στη χώρα.
Μέχρι στιγμής μετράμε, μια χαμένη ζωή, σημαντικές ζημιές στις υποδομές, στο οδικό δίκτυο, στις επιχειρήσεις και στην αγροτική παραγωγή από τις πλημμύρες του Ιανού σε Φάρσαλα και Καρδίτσα, και ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα δενδροκαλλιεργειών, αμπελιών, σιτηρών και άλλων καλλιεργειών από τους παγετούς. Και η πολιτεία, συνδράμει ως οφείλει δίνοντας αποζημιώσεις στους πληγέντες και επιπλέον φροντίζει για να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές.
Όλα αυτά ωχριούν μπροστά στον κίνδυνο που διατρέχει η Θεσσαλική γη από την ερημοποίηση που μπορεί να προκαλέσει η ολοένα και αυξανόμενη έλλειψη υδατικών πόρων.
Στις 17 Ιουνίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας και θέλω να χαιρετίσω τη συγκρότηση Εθνικής Επιτροπής κατά της Ερημοποίησης. Γιατί στη Θεσσαλία βιώνουμε το πρόβλημα εδώ και αρκετά χρόνια και πρέπει άμεσα να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα το περιορίσουν, πριν είναι πολύ αργά.
Η αναγκαιότητα για την αναστροφή της πορείας προς την ερημοποίηση πολλών περιοχών στη Θεσσαλική πεδιάδα είναι επιτακτική. Ήδη οι επιπτώσεις της απώλειας της παραγωγικής ικανότητας των εδαφών σε περιοχές που δεν υπάρχει διαθέσιμο νερό είναι εμφανείς.
Μεγάλες εκτάσεις εδαφών στους Δήμους Κιλελέρ και Φαρσάλων υποβαθμίζονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια, αναγκάζοντας τον αγροτικό πληθυσμό και τους νέους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την αγροτική ενασχόληση και να φύγουν για την πόλη προς αναζήτηση καλύτερης τύχης από το να καλλιεργούν ξερικά χωράφια.
Έτσι, στην μεγαλύτερη αγροτική περιφέρεια της χώρας παρατηρείται έντονη αστυφιλία, έχουμε πια χωριά γερόντων και πολλές άλλες αλληλένδετες κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις που εκτείνονται μέχρι το δημογραφικό πρόβλημα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Όπου υπάρχει νερό, υπάρχει ζωή. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να προβούμε άμεσα στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων που θα διασφαλίσουν την ενδυνάμωση του υδατικού δυναμικού της Θεσσαλίας, άλλα και των άλλων περιοχών της χώρας, όπου υφίσταται πρόβλημα.
Είναι στρουθοκαμηλισμός να μιλάμε για ολιστική αντιμετώπιση του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας χωρίς την μεταφορά νερού από τον Αχελώο. Ένα έργο που σε μεγάλο βαθμό έχει ολοκληρωθεί, και το οποίο αν και έχει συκοφαντηθεί ως φαραωνικό, θα συμβάλει στην αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ισορροπίας.
Μιλούμε ουσιαστικά για τη μεταφορά νερού από μια περιοχή πλεονασματική σε νερό, τη δυτική Ελλάδα, με διπλάσια βροχόπτωση από τη Θεσσαλία, σε μια περιοχή τραγικά ελλειμματική. Και ταυτόχρονα για την παραγωγή πράσινης υδροηλεκτρικής ενέργειας φιλικής στο περιβάλλον.
Ο σκοπός δεν είναι να στερήσουμε από την δυτική Ελλάδα το πολύτιμο αγαθό του νερού, που εκεί είναι πλεονασματικό, αλλά να ενισχύσουμε την οικολογική ισορροπία στη Θεσσαλία, που έχει διαταραχθεί και οδεύει ολοταχώς προς την ερημοποίηση.
Όσοι αντιτάσσονται, κατά κανόνα λόγω ιδεοληπτικών εμμονών, οφείλουν να δώσουν μια ξεκάθαρη απάντηση στους Θεσσαλούς. Αν αδιαφορούν για τα εκατοντάδες εκατομμύρια που δαπανήθηκαν εδώ και 30 χρόνια για το έργο του Αχελώου, τι θα κάνουν με τα ημιτελή έργα; Θα τα καταστρέψουν για να επανέλθει το τοπίο στην προτέρα κατάσταση; Πόσο θα στοιχίσει το γκρέμισμα και από πού θα στερήσουν πόρους για να τους κατευθύνουν στο γκρέμισμα;

Κυρία Πρόεδρε,

Η μεταφορά νερού από τον Αχελώο δεν είναι το μόνο έργο που πρέπει να εστιάσουμε για να σώσουμε τον θεσσαλικό κάμπο. Πρέπει να το πλαισιώσουμε και με άλλα συνοδά έργα, όπως φράγματα, ταμιευτήρες, λιμνοδεξαμηνές κ.α.
Έργα, επίσης, πρέπει να γίνουν στα Φάρσαλα, μια άκρως δυναμική στην αγροτική παραγωγή περιοχή. Η υδάτινη φλέβα του Ενιπέα έχει μετατραπεί σε ρυάκι και ακόμα και η πόλη των Φαρσάλων έχει δυσκολίες στην εύρεση κατάλληλου πόσιμου νερού. Ποιο το μέλλον της περιοχής σε 20 ή 30 χρόνια αν δεν κάνουμε κάτι σήμερα;
Για αυτό ζήτησα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να δρομολογηθεί επιτέλους το φράγμα στη Σκοπιά, για να δοθεί μια αναπτυξιακή προοπτική για ολόκληρη την επαρχία. Και τον ευχαριστώ για άλλη μια φορά και από αυτό το βήμα για τα άμεσα αντανακλαστικά του για να ξεκινήσει η μελέτη για το έργο. Αν υπήρχε το φράγμα στη Σκοπιά θα είχαν αποφευχθεί οι ζημιές που προκάλεσε ο Ιανός στα Φάρσαλα.
Όπως, επίσης, έχω επισημάνει, κατόπιν αιτημάτων των κατοίκων του Σταυρού Φαρσάλων, την αναγκαιότητα να συμπεριληφθεί και η περιοχή τους στις μελέτες για την άρδευση από το φράγμα του Σμοκόβου με κλειστούς αγωγούς, καθώς όταν πρωτοσχεδιάστηκε το έργο περιλάμβανε αυτή τη δυνατότητα.
Στην περιοχή της Ελασσόνας, ένα άλλο έργο παραμένει ημιτελές, το φράγμα Αγιονερίου που στοιχειωνει την επαρχία και προκαλεί το δημόσιο αίσθημα το γεγονός ότι γίνονται μελέτες, δαπανώνται χρήματα του φορολογούμενου πολίτη και οι εργασίες παραμένουν ημιτελείς, λες και δεν υπήρξε ποτέ η πρόθεση να ολοκληρωθούν!

Κυρία Πρόεδρε,

Θεωρώ ιδιαίτερα χρήσιμο το γεγονός ότι ανοίγει ο φάκελος του υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος με τη συμμετοχή των εκπροσώπων του κάμπου, που γνωρίζουν όσο λίγοι το πρόβλημα, αλλά και τις ενδεδειγμένες λύσεις. Θέλω να πιστεύω ότι στην επόμενη συνεδρίαση που θα βρίσκονται και εκπρόσωποι της κυβέρνησης θα δοθούν απαντήσεις στα όσα ειπωθούν, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν τον σχεδιασμό και ει δυνατόν το χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Σας ευχαριστώ.

Read more...

Εισαγωγική Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου στη συνάντηση Ελλήνων και Γάλλων Βουλευτών για το νέο σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

MAXIMOS GALLOI 1

Αθήνα, 2 Ιουνίου 2021

 

Εισαγωγική Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συνάντηση Ελλήνων και Γάλλων Βουλευτών για το νέο σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου

 

Το μεταναστευτικό- προσφυγικό ζήτημα συνιστά ένα από τα μείζονα προβλήματα για την Ευρώπη. Είναι ένα θέμα που επηρεάζει καταλυτικά την ζωή των ευρωπαϊκών κοινωνιών, τις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες αλλά και τις σχέσεις των κρατών μελών.
Από την ορθή αντιμετώπισή του εξαρτάται η συνοχή της Ένωσης αλλά εν τέλει και η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και η διατήρηση και εμβάθυνση των δημοκρατικών κατακτήσεων της Ευρώπης.
Τα όσα έχουμε ζήσει τα τελευταία χρόνια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα και η Γαλλία, δεν μπορεί παρά να μας ανησυχούν.
Φαινόμενα που σχετίζονται με το μεταναστευτικό όπως αφενός της ξενοφοβίας και του ρατσισμού και αφετέρου της ισλαμικής κυρίως ριζοσπαστικοποίησης δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουμε συνεκτικά και ολοκληρωμένα.
Για ένα μακρύ διάστημα στην Ευρώπη υπήρξε μια γραμμή μεγάλης ανοχής στην εισροή όχι μόνον προσφυγικών αλλά και μεταναστευτικών πληθυσμών, με στόχο την ενίσχυση του εργατικού δυναμικού των χωρών της Ένωσης, και την προσδοκία ενσωμάτωσής τους στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες που οραματιζόταν.
Δυστυχώς, οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν, καθώς η οικονομική κρίση συμπίεσε την ευημερούσα προηγουμένως ευρωπαϊκή μεσαία τάξη, ενώ, ιδιαίτερα, μεγάλος αριθμός μεταναστών μουσουλμανικού θρησκεύματος δεν θέλησε να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές αξίες και συμπεριφορές, αλλά επεδίωξε να επιβάλει τις δικές του.
Σε κάθε περίπτωση, το μεταναστευτικό και το προσφυγικό είναι ζητήματα που δεν πρόκειται να λήξουν σύντομα.
Η δημογραφική έκρηξη στον πρώην τρίτο κόσμο, προκαλεί ταυτόχρονα την ανάγκη για αναζήτηση καλύτερης τύχης στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή γη της επαγγελίας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται διαχρονικά στην ανθρωπότητα, από τα πρώτα της βήματα.
Ταυτοχρόνως, οι ποικίλες κοινωνικές, θρησκευτικές, φυλετικές διακρίσεις ή οι διακρίσεις λόγω σεξουαλικής ταυτότητας ωθούν μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες στον δρόμο της προσφυγιάς, ελπίζοντας σε ένα κοινωνικό περιβάλλον όπου θα νοιώθουν περισσότερο προστατευμένοι.
Τέλος είναι και οι πρόσφυγες από περιοχές πολεμικών συγκρούσεων, όπου εκτός των καταστροφών και του φόβου της απώλειας της ζωής από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις υπεισέρχεται και ο κίνδυνος των διώξεων για λόγους εθνοτικού μίσους ή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας.
Δυστυχώς, εδώ πρέπει να επισημάνουμε τις ευθύνες που έχει η ΕΕ, η οποία, μη διαθέτοντας μια ενιαία και σαφή εξωτερική πολιτική, επέτρεψε την έκρηξη και διάχυση πολέμων με αυτά τα καταστροφικά αποτελέσματα. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στο ζήτημα της Συρίας, απ’ όπου προέρχονται εκατομμύρια πρόσφυγες που έχουν έλθει στην Ευρώπη, ή που βρίσκονται σε όμορες με την Συρία χώρες.

Αναμφίβολα, αν θέλουμε να δούμε την ριζική αντιμετώπιση του ζητήματος, θα πρέπει εκτός από τις συνέπειες των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών να σκύψουμε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις ρίζες του φαινομένου.
Να δούμε πώς η Ευρώπη θα στηρίξει ουσιαστικά τις διαδικασίες ειρήνευσης των περιοχών που πλήττονται από πολεμικές διαμάχες. Πώς θα μπορέσουν οι πρόσφυγες να επιστρέψουν ασφαλείς στις εστίες τους. Πώς θα επιβάλουμε την τήρηση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων, της ελευθερίας και του σεβασμού της προσωπικότητας όλων των ανθρώπων. Πώς θα συνδράμουμε οικονομικά, ώστε να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές που θα επιτρέψουν την οικονομική ανάπτυξη για όλους τους κατοίκους χωρίς διακρίσεις.
Το κεφάλαιο αυτό της αναπτυξιακής βοήθειας στις χώρες καταγωγής των μεταναστών θεωρώ ότι θα μπορούσε να είχε μια πιο εκτενή περιγραφή, πιο συγκεκριμένους στόχους και υψηλότερη ιεράρχηση στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο.
Οπωσδήποτε, το γεγονός ότι η Ευρώπη αντιλαμβάνεται πως το Σύμφωνο χρειάζεται επικαιροποίηση είναι κατ’ αρχάς μια θετική αντίδραση. Για να είναι όμως και αποτελεσματική θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες των κρατών-μελών, όλων των κρατών μελών, και μάλιστα όχι ως συμβιβασμό διαφορετικών συμφερόντων, αλλά με βάση την επικράτηση της αρχής της αλληλεγγύης. Οποιαδήποτε προσέγγιση που διαχωρίζει τα κράτη μέλη σε δύο κατηγορίες είναι απαράδεκτη και υπονομεύει την ενότητα της ΕΕ.
Δεν νοείται από την μία να βρίσκονται τα κράτη της πρώτης γραμμής, των συνόρων της Ευρώπης, που αναλαμβάνουν το κύριο βάρος των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, και μάλιστα υποχρεωτικά, ως εύλογο ανθρωπιστικό χρέος, και από την άλλη των υπολοίπων κρατών που από τα μετόπισθεν αρνούνται να μοιρασθούν αναλογικά τον αριθμό των εισερχομένων, αλλά περιορίζονται στην οικονομική ενίσχυση των καρτών της πρώτης γραμμής.
Κανένα κράτος-μέλος δεν θέλει για τον εαυτόν του να μετατραπεί σε μια νήσος Έλις της Ευρώπης.
Για την Ελλάδα, αγαπητοί συνάδελφοι, το σημείο αυτό είναι απόλυτα ουσιώδες. Βιώσαμε το προηγούμενο διάστημα την άρνηση αρκετών χωρών που αρνούνταν την υποδοχή ακόμη και λίγων ασυνόδευτων ανηλίκων.
Η χώρα μας, όμως, όπως γνωρίζετε βρίσκεται στο σταυροδρόμι της Δύσης με την Ανατολή, στα σύνορα Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.
Και ταυτόχρονα έχουμε έναν γείτονα κυριολεκτικά ανεξέλεγκτο, την Τουρκία, η οποία έχει εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό.
Κατά τον Φεβρουάριο και Μάρτιο του 2020 όλος ο πλανήτης είδε την προσπάθεια οργανωμένης εισόδου στο ελληνικό έδαφος δεκάδων χιλιάδων μεταναστών, που καθοδηγούνταν από την τουρκική στρατοχωροφυλακή. Το ίδιο συνέβη και λίγο αργότερα στα νερά του Αιγαίου. Χάρη και στην αμέριστη βοήθεια των δυνάμεων της FRONTEX και των κρατών-μελών της ΕΕ που μας συμπαραστάθηκαν, οι προσπάθειες απέτυχαν. Όμως, από την πλευρά της γείτονος συνεχίζουμε να μην έχουμε την αναμενόμενη συνεργασία.
Η Άγκυρα αρνείται να εφαρμόσει τη Συμφωνία Επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας για την επιστροφή υπηκόων τρίτων χωρών.
Έχει σταματήσει την εφαρμογή του διμερούς Ελληνοτουρκικού Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής, επικαλούμενη την άρνηση της Ελλάδας να εκδώσει 8 ανώτατους αξιωματικούς που θεωρεί ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, οι οποίοι ζήτησαν και έλαβαν καθεστώς διεθνούς προστασίας στην Ελλάδα, λόγω κινδύνου δίωξης και απάνθρωπης μεταχείρισης στην Τουρκία.
Κατηγορεί ανυπόστατα την Ελλάδα αλλά και την FRONTEX για παράνομες επαναπροωθήσεις, που δεν έχουν αποδειχθεί σε καμία περίπτωση.
Αντιθέτως, υπάρχουν καταγεγραμμένα επεισόδια με πλοιάρια της τουρκικής ακτοφυλακής που συνοδεύουν βάρκες με μετανάστες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Τέλος, με την κατάργηση της βίζας και την χορήγηση πάμφθηνων εισιτηρίων για ταξίδι στην Τουρκία από χώρες της Αφρικής, συγκεντρώνονται χιλιάδες μετανάστες στα τουρκικά παράλια, όπως πρόσφατα συνέβη με μετανάστες από τη Σομαλία.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Νομίζω ότι συμφωνούμε ότι το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα απαιτεί μια συνεκτική και ολοκληρωμένη νέα ευρωπαϊκή μεταναστευτική και προσφυγική πολιτική.
Το νέο Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο μπορεί να επιτελέσει έναν θετικό ρόλο, που θα καλύπτει και τις βασικές αρχές του ανθρωπισμού που διέπουν την ΕΕ αλλά και την αρχή της αλληλεγγύης. Για αυτό τον λόγο και πιστεύω πως θα πρέπει να διατυπωθούν με σαφήνεια 4 αρχές:
Α. Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών δεν θα είναι προαιρετική και δεν θα επαφίεται στην καλή θέλησή τους. Η μετεγκατάσταση πρέπει να προβλέπεται ότι θα γίνεται με βάση πληθυσμιακά κριτήρια, με συγκεκριμένα μέτρα-ποινές στην περίπτωση άρνησης συμμόρφωσης.
Β. Ο έλεγχος για όσους επιθυμούν να εισέλθουν στο έδαφος της ΕΕ να γίνεται πριν εισέλθουν σε αυτό (pre-entry screening), σε ειδικά σημεία, όπου θα προσέρχονται οι επιθυμούντες να υποβάλουν αίτημα ασύλου.
Γ. Η Ευρώπη θα πρέπει να συνάψει συμφωνίες για επιστροφές με τρίτες χώρες, οι οποίες θα βασίζονται στην αρχή “more for more and less for less”. Οι ρήτρες για επιστροφές και επανεισδοχή θα πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα όλων των συμφωνιών της ΕΕ με τρίτες χώρες για αναπτυξιακή ή εμπορική συνεργασία.
Δ. Να προβλέπεται η δυνατότητα του κράτους-μέλους να ορίσει μονομερώς την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ειδικά όταν τίθεται ζήτημα εθνικής ασφάλειας.
Τις θέσεις μας αυτές από πλευράς του κοινοβουλίου και ιδιαίτερα της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην οποία έχω την τιμή να προεδρεύω, τις καθιστούμε σαφείς σε όλες τις αντιπροσωπείες των Ευρωπαίων κοινοβουλευτικών που μας επισκέπτονται στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο.
Ευελπιστώ ότι η ΕΕ θα αποδείξει και στο πεδίο του προσφυγικού/μεταναστευτικού πως μπορεί να προχωρήσει με σταθερά βήματα στην ολοκλήρωσή της, έτσι όπως την οραματίστηκαν σπουδαίοι πολιτικοί ηγέτες, όπως ο Ντε Γκολ, ο Ζισκάρ Ντ’ Εστέν, ή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, που πριν ακριβώς 40 χρόνια με τη συμβολή και των Γάλλων φίλων μας κατέστησε την Ελλάδα μέλος της τότε ΕΟΚ, κάνοντας τα σύνορα της χώρας μας και σύνορα της Ευρώπης.

MAXIMOS GALLOI 3

MAXIMOS GALLOI 4

Read more...