Menu
A+ A A-

Μ. Χαρακόπουλος για απάντηση ΥπΕξ: Η δικαιοσύνη για Κατσίφα προϋπόθεση για ενταξιακή πορεία Αλβανίας σε ΕΕ

Μάξιμος Δένδιας 1 1

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2020

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ:

Η δικαιοσύνη για Κατσίφα προϋπόθεση για ενταξιακή πορεία Αλβανίας σε ΕΕ

«Οι αλβανικές αρχές οφείλουν να παύσουν να κωλυσιεργούν και να διαλευκάνουν τις συνθήκες δολοφονίας του ομογενούς Κατσίφα. Δεν είναι δυνατόν μια χώρα που επιδιώκει να εισέλθει στην ευρωπαϊκή οικογένεια να μην τηρεί βασικές αρχές του κράτους δικαίου. Πρέπει τα Τίρανα να εννοήσουν ότι η ενταξιακή τους πορεία στην ΕΕ δεν είναι αυτονόητη, αλλά προϋποθέτει τη συμμόρφωση με τους κανόνες απόλυτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και του σεβασμού των δικαιωμάτων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, κάτι που καθιστά ξεκάθαρο η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Δένδια σε ερώτησή του για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου, στις 28 Οκτωβρίου 2018, και την πορεία των ερευνών από τις αρμόδιες αλβανικές αρχές.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝΔΙΑ
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός επισημαίνει ότι «η διαλεύκανση των συνθηκών, υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο ομογενής και Έλληνας πολίτης Κωνσταντίνος Κατσίφας, βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο από τον Οκτώβριο 2018 παρακολουθεί στενά το θέμα και το εγείρει και προς τους διεθνείς μας εταίρους.
Είναι προφανές, ότι οι αλβανικές Αρχές έχουν καθυστερήσει σημαντικά να ολοκληρώσουν την εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση αυτή. Και τούτο επισημαίνεται προς την αλβανική πλευρά με κάθε ευκαιρία.
Σε όλες τις σχετικές επαφές μας, τονίζουμε ότι η διαδικασία διερεύνησης του θανάσιμου τραυματισμού του Έλληνα ομογενούς, πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα και να αποτυπώσει με σαφήνεια τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης. Τούτο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αποκατασταθεί το κλονισμένο, μετά και το συγκεκριμένο περιστατικό, αίσθημα ασφάλειας της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ενώ θα συμβάλει και στη βελτίωση του κλίματος στις διμερείς μας σχέσεις με τα Τίρανα.
Βεβαίως, δεν παραλείπουμε να επισημαίνουμε ότι η πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής συναρτάται άμεσα με την αποτελεσματική λειτουργία του Κράτους Δικαίου στη γειτονική χώρα, που αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στο πλαίσιο της ενταξιακής της πορείας».

Read more...

Μάξιμος: Να συνδράμουμε αυτούς που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ

Μαξιμος AstraTV 1

Αθήνα, 25 Νοεμβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Να συνδράμουμε αυτούς που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή του ΕΣΥ

«Είμαστε σε μια κομβική στιγμή και χρειάζεται ψυχραιμία και αποφασιστικότητα σε όλα τα μέτωπα. Και από πλευράς των πολιτών νομίζω ότι χρειάζεται υψηλή ατομική ευθύνη για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση στην οποία έχει επενδύσει όλες τις δυνάμεις και την ενέργειά της η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα, γιατί πρώτα είναι ο άνθρωπος και μετά βεβαίως είναι οι επιπτώσεις στην οικονομία, όπου κι εκεί γίνεται προσπάθεια να κρατηθεί όρθια η πραγματική οικονομία». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ASTRA-TV και στους δημοσιογράφους κ. Μάκη Θεοδώρου και κα Ελευθερία Τζανακούλη.

Αυξήθηκαν οι δαπάνες υγείας
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει την υγιεινομική κρίση εν τινί μέτρω με καλύτερα αποτελέσματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν λίγο πολύ ίδια πληθυσμιακά δεδομένα με εμάς. Αντιμετωπίζει αυτήν την κρίση χωρίς να έχει τις υπηρεσίες υγείας που έχουν άλλες χώρες. Δείτε τι γίνεται στο Βέλγιο για παράδειγμα. Αλλά ξέρετε αυτή η συζήτηση είναι λίγο άχαρη. Ακόμη κι ένας άνθρωπος να χάνει τη ζωή του είναι δραματικό για την οικογένεια, για τους οικείους αυτού του ανθρώπου». Ταυτόχρονα υπενθύμισε ότι «έχουν γίνει 7.000 προσλήψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Η πλειονότητα αυτών θα μείνει ως προίκα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Θα μονιμοποιηθούν. Άρα, νομίζω είναι άδικη η κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση. Όπως επίσης και οι δαπάνες για τη υγεία, ενώ στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ ήταν 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2020 έφτασαν τα 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ».

Τώρα είναι ώρα μάχης…
Ερωτηθείς για την κατάσταση των νοσοκομείων της Λάρισας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είπε ότι «εάν ανατρέξετε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο θα δείτε ότι σε καιρούς που δεν υπήρχε η υγειονομική κρίση έχω θέσει τα ζητήματα που αφορούν τα προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας και στα δύο νοσοκομεία της πόλης της Λάρισας. Αλλά δεν νομίζω πως είναι αυτό το ζητούμενο τούτην την τώρα. Τούτη την ώρα δίνουμε μια μάχη. Αν υπήρξαν αστοχίες ή λάθη έχουμε την άνεση του χρόνου μετά να τα δούμε. Αυτήν την ώρα πρέπει να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις αυτούς που πραγματικά δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή, κι αυτό κάνει η κυβέρνηση».

Δεν αρκούν τα χειροκροτήματα…
Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι «ακούω κι εγώ την κραυγή αγωνίας που διατυπώνουν οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας, γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, τους αξίζει πραγματικά ο δημόσιος έπαινος και η αναγνώριση της πολιτείας. Πρέπει να είναι και έμπρακτη αυτή η αναγνώριση το επόμενο διάστημα. Δεν αρκούν μόνο τα χειροκροτήματα και οι καλοί λόγοι. Θέλω να πιστεύω ότι θα αποτυπωθεί το επόμενο διάστημα η ισχυρή βούληση της πολιτείας για την επιβράβευση όλων αυτών που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή -γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτή την ώρα δίνουμε μια μάχη συνολικότερα και θα πρέπει να σταθούμε όρθιοι. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το καταφέρνουμε εν τινί μέτρω. Δυστυχώς, έχουν αυξηθεί πολύ οι εισαγωγές και οι διασωληνώσεις στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και πραγματικά θέλω να ευχηθώ περαστικά σε όλους αυτούς τους συμπολίτες μας που δίνουν μάχη ζωής στα κρεβάτια των εντατικών μονάδων και κουράγιο και δύναμη και στις οικογένειές τους που αναμένουν καθημερινά εναγωνίως την ενημέρωση για τους δικούς τους ανθρώπους».

Μαξιμος AstraTV 2

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/4b6_1biyhkQ

Read more...

Μάξιμος με Σταϊκούρα για επιστρεπτέα προκαταβολή -Δικαιούχοι και αγρότες

Μάξιμος Σταϊκούρας 1

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΠΟ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ:

2.116 επιχειρήσεις της Λάρισας έλαβαν 9,1 εκ. ευρώ επιστρεπτέα προκαταβολή

• Δεύτερη πληρωμή επιστρεπτέας την Πέμπτη 26.11.20

• Δικαιούχοι και αγρότες χωρίς εργαζόμενους αλλά με βιβλία

«Η κυβέρνηση με στοχευμένα μέτρα, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, εξαντλεί κάθε δυνατότητα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί και εφεδρείες γιατί όλα δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει και τρίτο κύμα του κορονοϊού το νέο έτος. Μαζί με τη μάχη να σταθεί όρθιο το εθνικό σύστημα υγείας, γιατί προηγείται η υγεία των ανθρώπων, δίνουμε και τη μάχη να κρατηθεί όρθια η οικονομία και να μη χαθούν θέσεις εργασίας». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ενημέρωση που είχε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα για την πορεία υλοποίησης των μέτρων στήριξης των πληττόμενων από την πανδημία κλάδων της οικονομίας.
Ο αρμόδιος υπουργός ενημέρωσε τον Θεσσαλό πολιτικό ότι σε 2.116 ανέρχονται οι επιχειρήσεις της Λάρισας οι οποίες έλαβαν 9,1 εκατομμύρια ευρώ από την επιστρεπτέα προκαταβολή που καταβλήθηκε την Δευτέρα, ενώ την προσεχή Πέμπτη 26.11.20 αναμένεται η δεύτερη πληρωμή των δικαιούχων, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, όπως και αγροτικές εκμεταλλεύσεις με αγρότες που κρατούν βιβλία.
Συνολικά από τις 176.704 αιτήσεις για τη λήψη της επιστρεπτέας προκαταβολής, που υποβλήθηκαν από την Παρασκευή που άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων, πληρώθηκαν ήδη πλέον των 79 χιλιάδων δικαιούχοι, με τον συνολικό προϋπολογισμό του μέτρου να ξεπερνά τα 1,2 δις ευρώ. Τη μερίδα του λέοντος, όπως ήταν αναμενόμενο λόγω της αναστολής λειτουργίας, έλαβαν επιχειρήσεις του χώρου της εστίασης με πρώτες τις καφετέριες και ακολουθούν τα ταξί, μπαρ, ψητοπωλεία, ενώ έπονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες, λογιστές, δικηγόροι κ.α.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εξήρε το γεγονός ότι σε αυτή την επιστρεπτέα προκαταβολή συμπεριλαμβάνονται και ατομικές επιχειρήσεις, όπως αγροτικές εκμεταλλεύσεις, ανεξαρτήτως αν απασχολούν εργαζόμενους, αρκεί κι αυτοί να είχαν μείωση του τζίρου τους την περίοδο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2020 τουλάχιστον 20% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ωστόσο, όπως είναι λογικό, η προϋπόθεση αυτή δεν ισχύει για τις περιοχές που επλήγησαν από τον Ιανό. Έτσι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα λάβουν κατ’ ελάχιστο ως επιστρεπτέα προκαταβολή 1.000 ευρώ εφόσον πληρούν την προϋπόθεση μείωσης του τζίρου.
Υπενθυμίζεται ότι πέραν της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν ληφθεί σειρά μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, όπως η καταβολή οικονομικής ενίσχυσης 800 ευρώ σε εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή εργασίας, η κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών, η μείωση κατά 40% του ενοικίου των επιχειρήσεων και των οικιών των εργαζομένων που τελούν σε αναστολή εργασίας, η μετάθεση πληρωμών για φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων, αλλά και η αναστολή καταβολής του ΦΠΑ έως 30.03.2021.

 Μάξιμος Σταϊκούρας 2

Read more...

Απάντηση Πέτσα σε Μάξιμο: Λαμβάνουμε μέτρα “οξυγόνο” για τον περιφερειακό τύπο

Μαξιμος Προεδρειο 2020

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2020

ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΕΤΣΑΣ ΣΕ ΜΑΞΙΜΟ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ:

Λαμβάνουμε μέτρα “οξυγόνο” για τον περιφερειακό τύπο

Μάξιμος: Τα περιφερειακά ΜΜΕ είναι “οάσεις” ενημέρωσης

«Ο επαρχιακός τύπος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια υπαρξιακή κρίση, που απειλεί την ίδια την επιβίωση πολλών εφημερίδων με προσφορά. Η Πολιτεία οφείλει να παράσχει άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα μέσα στήριξης στα περιφερειακά ΜΜΕ που αποτελούν “οάσεις ενημέρωσης”, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της πανδημίας και των μέτρων για την αντιμετώπισή της που πλήττουν σοβαρά την ελληνική οικονομία». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση του υφυπουργού στον Πρωθυπουργό κ. Στέλιου Πέτσα, σε σχετική Αναφορά του.
Ο αρμόδιος υφυπουργός στην απάντησή του επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «αναφορικά με την υποχρέωση δημοσίευσης στον τοπικό και περιφερειακό τύπο περιλήψεων διακηρύξεων, η οποία λήγει στις 31.12.20, η Κυβέρνηση προτίθεται να δώσει παράταση για ένα έτος. Η σχετική διάταξη έχει ήδη ετοιμαστεί και θα συμπεριληφθεί στο σχέδιο νομού του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τις δημόσιες συμβάσεις που επικαιροποιεί συνολικά τον ν. 4412/2016».
Ως προς το Μητρώο Περιφερειακού και Τοπικού Τύπου, σημειώνει ότι θεσπίστηκε «το 2017 αλλά καταρτίστηκε για πρώτη φορά το 2019» και «επικαιροποιήθηκε τον Ιούλιο 2020» και σ’ αυτό περιλαμβάνονται «224 εφημερίδες, από τις όποιες οι 110 είναι ημερήσιες (102 περιφερειακές και 8 τοπικές) και οι 114 είναι εβδομαδιαίες (100 περιφερειακές και 14 τοπικές)».
Τέλος, ο κ. Πέτσας, αναφορικά με την κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ υπενθυμίζει ότι «η υπόθεση εκκρεμεί ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η Κυβέρνηση θα λάβει αποφάσεις και θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες μετά την έκδοση της σχετικής απόφασης.
Το 2020 η διαφημιστική δαπάνη παρουσίασε σημαντική μείωση καθώς πολλές επιχειρήσεις δεν είχαν τη δυνατότητα να διαθέσουν κεφάλαια για αυτόν τον σκοπό. Με στόχο την ενίσχυση της οικονομίας μεταξύ άλλων μέτρων, με το άρθρο 11 του ν. 4728/2020 (Α ́186), η Κυβέρνηση προέβη στη χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης, κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021, για τη διαφημιστική δαπάνη που πραγματοποιούν επιχειρήσεις οι οποίες ανέστειλαν τη δραστηριότητά τους ή επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19.
Η συγκεκριμένη διάταξη, πέρα από τη δυνατότητα που παρέχει ακόμη και στις μικρές επιχειρήσεις να πραγματοποιήσουν διαφημιστικές δαπάνες συνεπάγεται την τόνωση της κατανάλωσης και ως εκ τούτου την ενίσχυση του εμπορίου, την αύξηση του κύκλου εργασιών επιχειρήσεων, οι οποίες πλήττονται λόγω της πανδημίας του COVID-19 και τελικά τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Επομένως, είναι προφανές ότι όλες οι ανωτέρω παρεμβάσεις δίνουν πραγματικό οξυγόνο, συνθέτοντας ένα γενναίο πλέγμα στήριξης που φυσικά αφορά και τον περιφερειακό τύπο».

Read more...

Μάξιμος Χαρακόπουλος: "Απειλή για την Ευρώπη η εργαλειοποίηση του ισλάμ"

Μάξιμος webinar ΟΑΚ 1

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΡΗΤΗΣ:

Απειλή για την Ευρώπη η εργαλειοποίηση του ισλάμ

Στο επικίνδυνο φαινόμενο «επιβολής του Ισλάμ ως πολιτικής ταυτότητας, δηλαδή ως ισλαμισμού», που προβάλει απειλητικό, καθώς «μια σειρά από κινήματα με ανάλογες ιδεολογικές αρχές επιβάλλουν όπου μπορούν συνθήκες ολοκληρωτισμού, ακόμη και τρόμου», εστίασε την εισήγησή του ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη Διαδικτυακή Ημερίδα «Θρησκείες και Ακραίες Ιδεολογίες», που διοργάνωσε η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης.
Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη σκιά του αποκεφαλισμού σε ναό της Νίκαιας και των τρομοκρατικών χτυπημάτων σε Παρίσι και Βιέννη, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στη «δράση του Ισλαμικού Κράτους, της Αλ Κάιντα, και άλλων συναφών οργανώσεων, που με τη χρήση βάρβαρης βίας προσπάθησαν να επιβάλουν τις αναχρονιστικές αντιλήψεις τους, στο όνομα του Ισλάμ».
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ υπογράμμισε ότι «το φαινόμενο της μετάθεσης του θρησκευτικού αισθήματος και της ένταξης και συμμετοχής σε μια θρησκευτική ομάδα σε πολιτική ιδεολογία αρχίζει να αναδύεται ιδιαίτερα απειλητικό. Και λέω απειλητικό διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο ακυρώνεται στην πράξη η ισονομία και η ελευθερία των πολιτών σε μια κρατική οντότητα, στην οποία οι σχέσεις των μελών της κοινωνίας διέπονται από τους συνταγματικά κατοχυρωμένους κανόνες. Πρόκειται για τάση καταφανούς οπισθοδρόμησης και αναίρεσης βασικών κατακτήσεων του δυτικού πολιτισμού, που επιτεύχθηκαν με μακροχρόνιες και ενίοτε οδυνηρές διαδικασίες».
Ανάμεσα στα συμπτώματα αυτής της τάσης επισήμανε και την «προσπάθεια που γίνεται από κάποιες χώρες να εργαλειοποιήσουν τη θρησκεία και συγκεκριμένα το Ισλάμ, για τις δικές τους συγκεκριμένες πολιτικές επιδιώξεις. Το έχουμε δει αυτό πολλές φορές στο παρελθόν, όπως με το Ιράν, που δημιούργησε ένα φιλικό του σιιτικό τόξο στη Μέση Ανατολή, το βλέπουμε τώρα σε μια ακόμη πιο επιθετική μορφή από την Τουρκία του Ερντογάν. Δυστυχώς, η παρούσα τουρκική ηγεσία, καταρρίπτοντας τις δυτικές ψευδαισθήσεις ότι η χώρα ήταν πρότυπο φιλελεύθερης ισλαμικής δημοκρατίας, κάτι αντίστοιχο της ευρωπαϊκής χριστιανοδημοκρατίας, ξέθαψε παλαιά ιδεολογήματα από την ιστορία της για να δικαιολογήσει την επιθετικότητά της προς κάθε κατεύθυνση».

Θύματα και οι μουσουλμάνοι…
Και πρόσθεσε ότι «απέναντι σε αυτήν τη νέα και ιδιαίτερα κρίσιμη πραγματικότητα οφείλουμε να έχουμε μια καθαρή στάση. Η πολιτική της παροχής του καρότου και της αναβολής του μαστιγίου επ’ αόριστον έχει αποτύχει. Και όσο αποτυγχάνει τόσο θα αποθρασύνονται όσοι ποντάρουν στο να μετατρέψουν τη θρησκεία σε κεντρική ιδεολογία, και τους πιστούς σε στρατό και πέμπτη φάλαγγα. Η Ευρώπη, ιδιαιτέρως, πρέπει να αφυπνιστεί. Ο κίνδυνος δεν είναι το ίδιο το Ισλάμ. Οι ίδιοι οι μουσουλμάνοι πέφτουν θύματα της καταπίεσης και των διακρίσεων από τους ακραίους. Στις ίδιες τις χώρες τους είναι αναγκασμένοι να μην εκφράζονται ελεύθερα από τον φόβο των διώξεων. Ο αγώνας κατά του θρησκευτικού φανατισμού και της μισαλλοδοξίας είναι αγώνας για ελευθερία όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων. Το μέλλον ανήκει σε μια ανθρωπότητα ειρηνικής συμβίωσης και συνύπαρξης όλων, ανεξαρτήτως της εθνικής καταγωγής ή της θρησκευτικής ταυτότητας. Και αυτό το όραμα πρέπει να οδηγεί τα βήματά μας. Αυτές είναι οι βασικές αρχές που ακολουθούμε και ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας».
Στη Διαδικτυακή Ημερίδα, την οποία συντόνισε ο Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς συμμετείχαν, επίσης, ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας κ. Γιώργος Καλαντζής, ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Graz της Αυστρίας κ. Γρηγόριος Λαρεντζάκης και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Αγγελική Ζιάκα.

Μάξιμος webinar ΟΑΚ 2

 Μάξιμος webinar ΟΑΚ 3

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος για Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων: "Αδιαπέραστο τείχος οι Ένοπλες Δυνάμεις!"

Μάξιμος ματια

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2020

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Αδιαπέραστο τείχος οι Ένοπλες Δυνάμεις!

«Είμαστε ευγνώμονες στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις που νυχθημερόν εκτελούν στο ακέραιο την αποστολή τους, υπερασπιζόμενες την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Με την αύξηση των κονδυλίων για την άμυνα και τα μακρόπνοα εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι όχι μόνον για την αντιμετώπιση κάθε πρόκλησης από τις αναθεωρητικές δυνάμεις της περιοχής, αλλά και για τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, επ’ ευκαιρία της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στο μήνυμα τους σημείωσε, επίσης, ότι «ο φετινός εορτασμός της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων τιμάται σε μια ιδιαίτερη περίοδο, κατά την οποία η χώρα είναι αντιμέτωπη με πολλαπλές, εσωτερικές και εξωτερικές, προκλήσεις. Μια από τις σοβαρότερες είναι ο τουρκικός αναθεωρητισμός, που εκδηλώνεται με μια πρωτοφανή επιθετικότητα κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ίδιας ακόμη της κυριαρχίας της Ελλάδας. Απέναντι σε αυτή την αναχρονιστική πολιτική των κανονιοφόρων, η χώρα μας, παράλληλα με την ενεργό διπλωματία, αντέταξε επιτυχώς το αδιαπέραστο τείχος των ενόπλων δυνάμεων, που από τον περασμένο Φεβρουάριο επέδειξαν αξιοσημείωτη επιτυχία στην αντιμετώπιση όλων των επιθετικών ενεργειών και προκλήσεων. Η Ελλάδα έστειλε επί του πεδίου μήνυμα ετοιμότητας και αποφασιστικότητας προς πάσα κατεύθυνση. Και είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει να το πράττει σε κάθε περίσταση που θα απαιτηθεί. Η επιτυχία των ενόπλων δυνάμεων καταγράφεται άλλωστε και στην τεράστια αποδοχή που απολαμβάνει από την ελληνική κοινωνία, σύμφωνα και με πρόσφατες έρευνες της κοινής γνώμης.
Δυστυχώς, επί σειρά ετών, η φροντίδα για τους αμυντικούς εξοπλισμούς είχε περάσει σε δεύτερη μοίρα. Πλέον, όμως, με την παρούσα κυβέρνηση, αυξάνονται ραγδαία τα κονδύλια για την άμυνα, ενώ ήδη προχωρούν με ταχύτητα νέα εξοπλιστικά προγράμματα και για τα τρία όπλα.
Εύχομαι σε όλα τα στελέχη των ενόπλων Δυνάμεων χρόνια πολλά, υγεία, οικογενειακή ευτυχία και επιτυχία στο δύσκολο έργο που επιτελούν».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος για Πατριάρχη Σερβίας: Εξέφρασε τα βαθιά αισθήματα του ορθόδοξου σερβικού λαού

Μάξιμος Αγία Αικατερίνη Σινά 1

Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΣΕΡΒΙΑΣ:

Εξέφρασε τα βαθιά αισθήματα του ορθόδοξου σερβικού λαού

«Ο εκλιπών, στα χρόνια της Πατριαρχείας του, εξέφρασε τα βαθιά ορθόδοξα αισθήματα του Σερβικού Λαού, καθώς και την ελπίδα του για ένα καλύτερο αύριο». Τα παραπάνω σημειώνει ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε συλλυπητήριο μήνυμα που απέστειλε στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας για την εκδημία του μακαριστού Πατριάρχη Ειρηναίου, που εκοιμήθη πλήρης ημερών.
Στο μήνυμά του ο κ. Χαρακόπουλος σημειώνει τα εξής:
«Με ανείπωτη θλίψη, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας προπέμπει σήμερα τον Μακαριστό Πατριάρχη Σερβίας κυρό Ειρηναίο. Τον συνοδεύει ο σεβασμός όλων μας. Συνεργαστήκαμε σε πολλά μέτωπα ανάγκης και φανέρωσης της αλήθειας της Εκκλησίας του Χριστού και γνωρίσαμε από κοντά την αφοσίωσή του. Ο εκλιπών, στα χρόνια της Πατριαρχείας του, εξέφρασε τα βαθιά ορθόδοξα αισθήματα του Σερβικού Λαού, καθώς και την ελπίδα του για ένα καλύτερο αύριο. Αγωνίστηκε μέχρι σήμερα χωρίς να φείδεται κόπων για την ενότητα της Μίας και Αδιαίρετης Εκκλησίας του Χριστού και για τα προβλήματα που απασχολούν τον σύγχρονο κόσμο. Η αυταπάρνησή του δεν περιορίστηκε ούτε κατ' ελάχιστον τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας, που διανύουμε. Στη μέλλουσα κρίση τον συνοδεύει η Αγάπη όλων των ορθόδοξων».
Ο μακαριστός Πατριάρχης Ειρηναίος, τον Φεβρουάριο του 2019, τιμώντας τη δράση της ΔΣΟ με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ίδρυσή της απένειμε στον τότε Γενικό Γραμματέα, βουλευτή Χίου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ανδρέα Μιχαηλίδη το παράσημο του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Στην εξόδιο ακολουθία, τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας θα εκπροσωπήσει ο βουλευτής του σερβικού κοινοβουλίου, επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Σερβίας στη ΔΣΟ και μέλος της Διεθνούς της Γραμματείας, κ. Αλεξάνταρ Τσότριτς.

Read more...

Μάξιμος προς Θεοδωρικάκο: Αύξηση του ποσοστού διορισμού πολυτέκνων στο δημόσιο

Μάξιμος Δημογραφικό Λάρισα 1

Αθήνα, 20 Νοεμβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ:

Αύξηση του ποσοστού διορισμού πολυτέκνων στο δημόσιο

Να αυξηθεί στο 20% το ελάχιστο ποσοστό προσλήψεων των πολυτέκνων στο Δημόσιο ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που εργάστηκε ως αντιπρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό, η οποία κατέληξε σε πόρισμα για την αντιμετώπισή του, υπογραμμίζει ότι «η χώρα βιώνει μια πραγματική δημογραφική κατάρρευση. Ετησίως οι θάνατοι είναι κατά πολλές χιλιάδες περισσότεροι των γεννήσεων. Ο μέσος όρος ηλικίας του πληθυσμού συνεχώς αυξάνεται, όπως αυξάνονται και όσοι από επιλογή ή λόγω των συγκυριών δεν αποκτούν παιδιά. Η Ελλάδα με αυτούς τους δημογραφικούς ρυθμούς κινδυνεύει να βρεθεί στα μισά του τρέχοντος αιώνος με πληθυσμό λιγότερο από 8 εκατομμύρια. Η οδυνηρή αυτή πραγματικότητα αναγνωρίζεται, πλέον, απ’ όλους, και δεν ξορκίζεται, όπως παλαιότερα, ως υπερσυντηρητική κινδυνολογία. Άλλωστε, η αρμόδια Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για το Δημογραφικό έπειτα από ενδελεχή εξέταση του προβλήματος εξέδωσε αναλυτικό πόρισμα τόσο για τις πτυχές του ζητήματος όσο και για τις προτάσεις αντιστροφής των αρνητικών τάσεων. Ανάμεσα σε αυτές, συγκαταλέγονται και όσες αφορούν στους τρόπους στήριξης των πολύτεκνων οικογενειών, οι οποίες, κόντρα στο ρεύμα αλλά και στη δυσχερή οικονομική κατάσταση, επιμένουν να μεγαλώνουν πολλά παιδιά.
Η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, δυστυχώς, όχι μόνον αδιαφόρησε για την κατηγορία αυτή των συμπολιτών μας, αλλά προχώρησε και σε νομοθετικές αλλαγές που μείωναν τη στήριξη των πολυτέκνων. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2016 μείωσε το ελάχιστο ποσοστό εισακτέων για τους πολύτεκνους στο Δημόσιο στο 15%, από 20% που ίσχυε προηγουμένως.
Δυστυχώς, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον τρόπο διορισμών στο Δημόσιο, αν και δίδεται επιπλέον μοριοδότηση για τους πολύτεκνους και τα παιδιά τους –γεγονός που αναγνωρίζει και η Ανωτάτη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος- μειώνεται στο 10% το ελάχιστο ποσοστό των εισακτέων στο δημόσιο. Επίσης, δεν λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των παιδιών των πολυτέκνων στη μοριοδότηση. Ωστόσο, μια αυξημένη μοριοδότηση προς όσους ανήκουν σε πολύτεκνες οικογένειες με άνω των τεσσάρων τέκνα, θα συνιστούσε μοχλό ουσιαστικής στήριξης αλλά και κίνητρο απόκτησης περισσότερων παιδιών. Σε κάθε περίπτωση είναι αδήριτη ανάγκη η Πολιτεία να ενισχύσει, παντί τρόπω, τις πολύτεκνες οικογένειες σε αυτό το αντίξοο δημογραφικό και οικονομικό κλίμα.
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:
1) Προτίθεσθε, στο νομοσχέδιο για τις προσλήψεις στο δημόσιο, να επαναφέρετε το ελάχιστο ποσοστό των εισακτέων στο δημόσιο για τους πολύτεκνους στο 20%;
2) Θα συμπεριλάβετε πρόβλεψη για την αύξηση της μοριοδότησης στους πολύτεκνους ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων της οικογενείας, πέραν των τεσσάρων;

Μάξιμος Δημογραφικό Λάρισα 2

Μάξιμος Δημογραφικό Λάρισα 3

Οι φωτ. αρχείου από εισήγηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου σε εκδήλωση για το δημογραφικό στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισας στις 28.01.2019.

Read more...

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος εισηγητής στη Διαδικτυακή Ημερίδα: "Θρησκείες και Ακραίες Ιδεολογίες"

Μαξιμος ΔΣΟ new

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2020

 

Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ:

“Θρησκείες και Ακραίες Ιδεολογίες

Ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος θα είναι εκ των εισηγητών της Διαδικτυακής Ημερίδας “Θρησκείες και Ακραίες Ιδεολογίες” που διοργανώνει η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020 στις 17:00-19:00.
Η ημερίδα πραγματοποιείται στη σκιά των πρόσφατων τρομοκρατικών ενεργειών στην Ευρώπη, που φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο τη θεωρία Χάντιγκτον περί σύγκρουσης πολιτισμών και θρησκειών. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην εισήγησή του αναμένεται να εστιάσει στην εργαλειοποίηση της Θρησκείας και συγκεκριμένα του Ισλάμ για την επίτευξη πολιτικών σκοπών.
Στην Διαδικτυακή Ημερίδα, την οποία θα συντονίσει ο Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, Άρχων Ιερομνήμων της Α.τ.Χ.Μ.Ε. Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, εκτός του κ. Χαρακόπουλου θα συμμετέχουν ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, ο Γενικός Γραμματέας Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας κ. Γιώργος Καλαντζής, ο Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Graz της Αυστρίας κ. Γρηγόριος Λαρεντζάκης και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αγγελική Ζιάκα.
Η συζήτηση θα μεταδοθεί από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (Facebook: Orthodox Academy of Crete /YouTube: ORTHODOX ACADEMY OF CRETE).

Read more...

Μάξιμος σε Σταϊκούρα-Βρούτση: Οικονομική ενίσχυση λόγω πανδημίας και στους οδοντίατρους

ΜΑΞΙΜΟΣ 1

Αθήνα, 19 Νοεμβρίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΒΡΟΥΤΣΗ ΚΑΙ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑ:

Οικονομική ενίσχυση λόγω πανδημίας και στους οδοντίατρους

«Προτίθεστε να εντάξετε και τον κλάδο των οδοντιάτρων στις ρυθμίσεις που προβλέπονται για εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των επαγγελματιών που έχουν πληγεί από τις συνέπειες της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού της;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στους υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Λάρισας κ. Στάθη Κουτσογιάννη, προχώρησε στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου, καλώντας τους αρμόδιους υπουργούς να συμπεριλάβουν στη ρύθμιση για την οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων από τον κορονοϊό και τους οδοντίατρους.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «η πολιτεία επιδιώκει με ειδικά μέτρα στήριξης να αμβλύνει τις οικονομικές επιπτώσεις από τα αναγκαία μέτρα για τον περιορισμό του δεύτερου κύματος του κορονοϊού. Μεταξύ αυτών είναι και η οικονομική ενίσχυση διάφορων επαγγελματικών ομάδων που έχουν χάσει μεγάλο μέρος των εσόδων τους και λόγω των περιοριστικών μέτρων -για δεύτερη φορά φέτος- δεν είναι εφικτό να επανέλθουν σύντομα σε υγιή οικονομική δραστηριότητα.
Στο υπό επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τίτλο: “Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων”, προβλέπεται (άρθρο 66) εφάπαξ οικονομική ενίσχυση επαγγελματιών που έχουν πληγεί από τις συνέπειες του κορονοϊού. Πιο συγκεκριμένα, στο εν λόγω άρθρο υπάρχει πρόνοια για μηχανικούς, δικηγόρους και οικονομολόγους που υπάγονται στον e-ΕΦΚΑ, καταβάλουν εισφορές στον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας υπέρ των Αυτοτελώς και Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων της παρ. 2α του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 (Α'152) και οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητάς τους (ΚΑΔ) έχουν ενταχθεί, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Υπουργείου Οικονομικών, στους πληττόμενους από τον κορονοϊό από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα.
Ωστόσο, δεν περιλαμβάνονται στη ρύθμιση οι οδοντίατροι, αν και έχουν πληγεί εξίσου ως επαγγελματίες από την επέλαση του κορονοϊού, ενώ ανήκαν στις επαγγελματικές ομάδες που έλαβαν την κρατική στήριξη κατά την πρώτη περίοδο των περιοριστικών μέτρων την Άνοιξη και, όπως διατείνονται, πληρούν όλες τις προϋποθέσεις που υφίστανται στην νομοθετική πρόβλεψη του ανωτέρω νομοσχεδίου».

Read more...