Menu
A+ A A-

Μ. Χαρακόπουλος: “Ιστορική” διακομματική πρόταση νόμου-απάντηση στις καταδίκες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου!

Μ. Χαρακοπουλος ΝΣΚ

Αθήνα, 10 Ιουλίου 2020

 

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ:

“Ιστορική” διακομματική πρόταση νόμου-απάντηση στις καταδίκες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου!

• Εύσημα από Ντόρα, Κατρούγκαλο, Παπανδρέου και Μπακαδήμα

• “Παρόν” από ΚΚΕ, “Όχι” από Ελληνική Λύση

Στην κατάθεση διακομματικής Πρότασης Νόμου -σπάνια για τα κοινοβουλευτικά ήθη- για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στη νομολογία του, κατέληξε η Επιτροπή Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), σε μια συνεδρίαση την οποία ο πρόεδρός της, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος χαρακτήρισε «ιστορική»!
«Νομίζω ότι η υιοθέτηση των προτάσεων του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) θα συμβάλει καταλυτικά στην αποκατάσταση της εικόνας της Ελλάδας στη διεθνή κοινότητα, αναδεικνύοντας αυτό που είναι, ένα κράτος δικαίου που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα». Τα παραπάνω τόνισε ο κ. Χαρακόπουλος στη συνεδρίαση της Επιτροπής, την οποία ενημέρωσε ο Πρόεδρος του ΝΣΚ κ. Ιωάννης Χαλκιάς, σχετικά με την πρόταση νόμου για τη συμμόρφωση της Ελλάδας με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ και την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στη νομολογία του.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι «στη συνεδρίαση της 11ης Μαρτίου, είχαμε τη τιμή να ακούσουμε τον Πρόεδρο του ΝΣΚ, τον κ. Χαλκιά, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτημά μας, για το δέον γενέσθαι, ώστε η Ελλάδα να πάψει να φιγουράρει στις πρώτες θέσεις των χωρών με καταδίκες και εκκρεμότητες στο δικαστήριο, δεσμεύτηκε ενώπιον μας, να καταθέσει ένα σχέδιο νομοθετικών ρυθμίσεων, που θα επιφέρει αλλαγή αυτών των αρνητικών δεδομένων. Ο κ. Χαλκιάς, λοιπόν, απόλυτα συνεπής προς την υπόσχεσή του θα μας παρουσιάσει την πρότασή του. Στο σχέδιο αυτό προτείνονται μια σειρά από νομοθετικές προσαρμογές της εθνικής νομοθεσίας, ως προς τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ, που θα μειώσουν δραστικά τις προσφυγές κατά της Ελλάδας και εν γένει, τις υποθέσεις που μας αφορούν, αλλά και τα πρόστιμα τα οποία καλούμαστε ετησίως να καταβάλουμε.
Αναμφίβολα, σημαντικότερο όλων είναι η θέσπιση του λεγόμενου Εθνικού Ένδικου Μέσου, που αφορά τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές και στα Αστυνομικά Τμήματα, τη δυνατότητα των κρατουμένων να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες αυτές και να έχουν την κατάλληλη μεταχείριση. Είναι κάτι που η χώρα μας πρέπει να διορθώσει, παράλληλα βεβαίως με τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης που επιβαρύνονται με τον υπερπληθυσμό που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια και ελπίζουμε ότι θα λυθεί με την κατασκευή νέων σύγχρονων σωφρονιστικών καταστημάτων».
Την πρωτοβουλία του Μάξιμου Χαρακόπουλου εξήρε η εισηγήτρια της ΝΔ κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σημείωσε με νόημα ότι «στα τριάντα χρόνια που έχω την τιμή να είμαι στη Βουλή των Ελλήνων, δεν θυμάμαι καμία άλλη πρόταση, η οποία να έχει διακομματική υποστήριξη ως πρόταση νόμου, να έρχεται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και να αποδέχεται η κυβέρνηση την πρόταση νόμου. Θέλω πραγματικά να ελπίζω ότι η Επιτροπή μας θα είναι η πρώτη που θα δώσει αυτό το μήνυμα».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής, που δέχθηκε από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γιώργο Κατρουγκαλο «και δημόσια τα εύσημα για δύο λόγους, για την αναζωογόνηση των δραστηριοτήτων της Επιτροπής αυτής και δεύτερον γι αυτή την πρωτοβουλία που πράγματι μπορεί να αποκτήσει σημαντικά χαρακτηριστικά», σημείωσε ότι «ευχής έργο θα ήταν η πρόταση νόμου να συνυπογραφεί από όλα τα μέλη της Επιτροπής μας. Όπως ξέρετε, δυνατότητα νομοθετικής επεξεργασίας έχουν οι Διαρκείς Επιτροπές. Εμείς εδώ είμαστε μια ειδική Επιτροπή, ωστόσο η συνυπογραφή, αν όχι όλων, των περισσοτέρων βουλευτών από τη Συμπολίτευση και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, εκ των πραγμάτων είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι επιτέλους η Ελλάδα εναρμονίζεται πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εύχομαι από τη συζήτηση να διαφανεί αυτή η διάσταση της συνεννόησης, που αν υπάρξει θα αποτελέσει μια ευχάριστη εξαίρεση στη συνήθη κοινοβουλευτική πρακτική».
Για την πρόταση, που ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου εκ μέρους του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε «πρωτότυπη, αλλά και καινοτόμα με την έννοια, ότι δεν έχει ξαναγίνει, δυστυχώς», ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «ίσως για κάποιους να θεωρείται λίγο ανορθόδοξη η διαδικασία της συνεδρίασης της Επιτροπής μας που ακολουθήθηκε, αλλά, όπως είπατε, σχεδόν όλοι όσοι λάβατε το λόγο, επί πολλά χρόνια ελάχιστα ή σχεδόν τίποτα δεν έγινε και η χώρα εκτίθεται με καταδίκες και με εκκρεμείς υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Υπό αυτή την έννοια, το γεγονός ότι αυτή η συνεδρίαση ταράζει τα λιμνάζοντα ύδατα, καταθέτοντας μία συγκεκριμένη πρόταση, νομίζω ότι είναι πολύ θετικό.
Με επαινετικά λόγια μίλησε επίσης η εισηγήτρια του Μέρα25 κ. Φωτεινή Μπακαδήμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θεωρούμε εξαιρετικά σημαντικό να εναρμονιστεί επιτέλους η χώρα μας με την ευρωπαϊκή νομολογία και τις ευρωπαϊκές αρχές. Είναι ακόμη σημαντικότερο εάν στο τέλος της ημέρας καταλήξουμε να συνυπογράψουμε ομόφωνα ή κατά το δυνατόν ομόφωνα τη συγκεκριμένη πρόταση».
Η εισηγήτρια του ΚΚΕ κ. Λιάνα Κανέλλη αν και δήλωσε «παρόν» έκανε λόγο για «εντυπωσιακή δουλειά που έγινε και στον χρόνο τον οποίο έγινε», ενώ αρνητική δήλωσε μόνο η εισηγήτρια της Ελληνικής Λύσης κ. Μαρία Αθανασίου.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση είπε ότι «αυτό που κάνουμε σήμερα είναι κάτι καινοτόμο. Δεν έχει ξαναγίνει. Μακάρι να γίνει δεκτό», ενώ προανήγγειλε ότι θα κατατεθεί «ως πρόταση νόμου, την οποία συνυπογράφουν βουλευτές από διαφορετικά κόμματα».

Στη φωτ. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννη Χαλκιά και την πάρεδρο Βασιλεία Πελέκου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις παρεμβάσεις του κ. Χαρακόπουλου: https://youtu.be/apKQ6XdzkHE, https://youtu.be/pNFR_sGnwUQhttps://youtu.be/Aq3Sz_lb8Pw

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: "Θετική η συγκρότηση επιτροπής για τη συνεπιμέλεια"

Μαξιμος Προεδρειο 2020

Αθήνα, 9 Ιουλίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣΓΙΑΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ. ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ:

Θετική η συγκρότηση επιτροπής για τη συνεπιμέλεια

• Αφορά παιδιά χιλιάδων διαζευγμένων γονέων

«Η βούληση του υπουργείου Δικαιοσύνης να εξετάσει σοβαρά το ζήτημα της συνεπιμέλειας των παιδιών σε διαζευγμένα ζευγάρια, είναι πράξη ορθή που κινείται προς την κατεύθυνση του εκσυγχρονισμού του οικογενειακού δικαίου της χώρας μας, σύμφωνα και με τις τρέχουσες αντιλήψεις που επικρατούν στις πιο προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η ολοκλήρωση αυτής της αλλαγής θα έχει ως κύριους ωφελημένους τα ίδια τα παιδιά, που θα μπορούν να απολαμβάνουν της φροντίδας και της αγάπης και των δύο γονέων τους, σε περίπτωση που αυτοί βρίσκονται σε διάσταση». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα σε σχετική ερώτησή του.
Στην κοινοβουλευτική παρέμβασή του ο Θεσσαλός πολιτικός είχε επισημάνει ότι «ένα από τα πιο ευαίσθητα ζητήματα που προκύπτουν από το σύγχρονο φαινόμενο των μαζικών διαζυγίων είναι αυτό της επιμέλειας των παιδιών. Για το θέμα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, οι τάσεις του Διεθνούς Δικαίου και της διεθνούς νομολογίας κινούνται προς την κατεύθυνση της συνεπιμέλειας, γεγονός που δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους στην Ελλάδα. Μάλιστα, η κοινή επιμέλεια των γονέων καθίσταται υποχρεωτική σε τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες, τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Σουηδία και τη Δανία» και ζητούσε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να πληροφορηθεί αν θα «εξετάσει την τροποποίηση των σχετικών διατάξεων του Οικογενειακού Δικαίου, ώστε να νομοθετηθεί και στην Ελλάδα η συνεπιμέλεια των παιδιών και από τους δυο γονείς, στην περίπτωση που έχει διασπαστεί ο έγγαμος βίος τους».
Στην απάντησή του στον Μάξιμο Χαρακόπουλο ο αρμόδιος υπουργός αναφέρει ότι «το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κρίνοντας απαραίτητη την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου, προέβη με την υπ’ αριθ. 15479 οικ./φ342/30-03-2020 (ΦΕΚ ΥΟΔΔ 252/08-04-2020) απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, στη σύσταση και συγκρότηση Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής με αντικείμενο την αναμόρφωση του οικογενειακού δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό, θα τεθεί υπόψη της εν λόγω Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής και η ως άνω Ερώτηση, καθώς τα ερωτήματα που τίθενται άπτονται των εργασιών αυτής. Η εν λόγω Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει τις εργασίες της στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα».

Read more...

Μ.Χαρακόπουλος σε Πολωνούς βουλευτές: "Ζητούμε έμπρακτη αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό"

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΟΛΩΝΟΙ 2

Αθήνα, 8 Ιουλίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΠΟΛΩΝΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ:

Ζητούμε έμπρακτη αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό - Αδιανόητη η άρνηση μετεγκατάστασης ασυνόδευτων παιδιών!

• Αναλογική κατανομή προσφύγων σε όλα τα κράτη της ΕΕ

«Προσδοκούμε από όλους τους εταίρους μας να συνδράμουν την προσπάθεια που γίνεται για μια κοινή μεταναστευτική πολιτική, που θα είναι προς όφελος όλης της Ευρώπης, όλων των πολιτών της, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς προνομιούχους και ριγμένους. Τώρα είναι η ευκαιρία για την επίτευξη αυτού του στόχου που μπορεί να κάνει την ΕΕ πιο ενωμένη και πιο δυνατή. Σε αντίθετη περίπτωση αργά ή γρήγορα θα επικρατήσουν φυγόκεντρες δυνάμεις, διαλυτικές τάσεις στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, και τότε όλοι θα είμαστε χαμένοι». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην τηλεδιάσκεψη με ομολόγους του της Πολωνικής Βουλής για το μεταναστευτικό. Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετείχαν, επίσης, εκ μέρους της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ο βουλευτής Δυτικού Τομέα Αθηνών κ. Γιάννης Λοβέρδος και η πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Πολωνίας, βουλευτής Α΄ Αθηνών, κα Όλγα Κεφαλογιάννη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός ξεκαθάρισε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Μετανάστευση. Κατ’ αρχάς θα πρέπει να τροποποιηθεί ριζικά ο Κανονισμός του Δουβλίνο ΙΙ. Οι χώρες που έχουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης δεν μπορεί να έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τη διαχείριση του προσφυγικού και του μεταναστευτικού, δεν πρέπει -και δεν θα αναλάβουν- την αποκλειστική ευθύνη έναντι της υπόλοιπης Ευρώπης, έναντι οποιονδήποτε οικονομικών ανταλλαγμάτων. Η αλληλεγγύη πρέπει να εφαρμόζεται στην πράξη. Οι υπάρχοντες πρόσφυγες θα πρέπει να κατανεμηθούν αναλογικά σε όλα τα κράτη μέλη. Και είναι αδιανόητο να υπάρχει άρνηση ακόμη και για τους ασυνόδευτους ανήλικους, που τουλάχιστον το ανθρωπιστικό καθήκον θα έπρεπε να οδηγήσει στην αποδοχή της παραλαβής αναλογικά ενός μέρους από τους περίπου 5.000 που ζουν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή».

Απόπειρα εισβολής...
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε ότι «η χώρα μας αντιμετώπισε μια πραγματική εισβολή στα χερσαία της σύνορα, από παράτυπους κατά συντριπτική πλειοψηφία μετανάστες, ενορχηστρωμένη από το τουρκικό κράτος, που θέλησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό για να εκβιάσει την ευρωπαϊκή αρωγή στη Συρία αλλά και αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων προς την Άγκυρα. Η απροκάλυπτη αυτή ενέργεια της Άγκυρας είναι κατάφωρη παραβίαση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας. Ήδη, με προκλητικές δηλώσεις Τούρκοι υπουργοί προαναγγέλλουν ότι θα οργανώσουν εκ νέου τη μετάβαση μεταναστών στα χερσαία σύνορά μας για να εισέλθουν παράνομα στην Ευρώπη. Η σθεναρή στάση των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας απέτρεψε αυτή την εισβολή. Και σε αυτήν την επιχείρηση είχαμε δίπλα μας τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, πολλά κράτη μέλη, που έστειλαν δυνάμεις και μέσα τόσο στον Έβρο όσο και στο Αιγαίο. Τα γεγονότα αυτά επιβεβαίωσαν και στην πράξη ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης».
Στη δευτερολογία του ο κυβερνητικός βουλευτής ζήτησε από τους συνομιλητές του να καλέσουν «την κυβέρνηση της Πολωνίας να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα των ελληνικών αρχών για τη μετεγκατάσταση έστω ασυνόδευτων παιδιών, που είναι τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της τραγωδίας», έκκληση την οποία δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν.
Η αντιπροσωπεία της Βουλής της Πολωνίας αποτελείτο από τους κ.κ. Wiesław Szczepański, πρόεδρο της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων, Marek Ast, πρόεδρο της Επιτροπής Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και Stanisław Tyszka, πρόεδρο της Επιτροπής υποθέσεων για την ΕΕ.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΟΛΩΝΟΙ 3

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΟΛΩΝΟΙ 1

Read more...

Μάξιμος προς Βορίδη: "Άμεσες ενέργειες για αποζημιώσεις σε Κιλελέρ, Ελασσόνα και Τύρναβο"

Μαξιμος βουλη

Αθήνα, 7 Ιουλίου 2020

ΖΗΤΑ Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΠΟ ΒΟΡΙΔΗ:

Άμεσες ενέργειες για αποζημιώσεις
σε Κιλελέρ, Ελασσόνα και Τύρναβο

«Σε ποιές ενέργειες θα προβείτε άμεσα, προκειμένου να ανακουφιστούν οι πληγέντες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα αγρότες και κτηνοτρόφοι του Κιλελέρ, της Ελασσόνας και του Τυρνάβου;». Το παραπάνω ερώτημα θέτει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή Βορίδη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, που ενημερώθηκε από παραγωγούς αλλά και από τον ΕΛΓΑ για το μέγεθος της ζημιάς, στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν το Σαββατοκύριακο (5 και 6/7ου) καλλιέργειες και αγροτικές υποδομές σε χωριά των δήμων Κιλελέρ, Ελασσόνας και Τυρνάβου.
Σε μια ευρεία έκταση που περιλαμβάνει τον Κραννώνα, τον Κάμπο, τους Αγίους Αναργύρους, το Μαυροβούνι και τα Βούναινα, επικράτησαν πολύ ισχυροί άνεμοι και έντονη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να πληγούν βαμβάκια, βιομηχανικές ντομάτες, καλαμπόκια άλλα και δενδροκομικές καλλιέργειες, ενώ μεγάλες ήταν οι ζημιές σε κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και υποδομές εντός των οικισμών.
Παρόμοια κατάσταση έζησαν και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Ελασσόνας στην περιοχή της Ποταμιάς, καθώς και στον Τύρναβο, τα Πλατανούλια, τα Δένδρα, το Δαμάσι και το Αργυροπούλι. Σημειώθηκαν ζημιές σε υποδομές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις από τους ιδιαίτερα ισχυρούς ανέμους, ενώ τοπικά ξεριζώθηκαν δένδρα, ακόμα και υποστηριζόμενες καλλιέργειες αχλαδιών (παλμέτες). Τα φαινόμενα, όμως, αυτά συνοδεύτηκαν και από χαλαζόπτωση, η οποία τοπικά στο Πραιτώρι έπληξε καπνοκαλλιέργειες λίγο πριν την έναρξη της συγκομιδής των καπνόφυλλων και στα Πλατανούλια προκάλεσε ζημιές σε κτήματα με αχλάδια και άλλες δενδροκαλλιέργειες».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει επισημαίνοντας ότι «τα χτυπήματα από την αστάθεια του καιρού ανησυχούν αγρότες και κτηνοτρόφους και συνεπώς τα αιτήματά τους για αποτύπωση των ζημιών με ταχύτητα και δικαιοσύνη, προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα, είναι εύλογα».

 

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος για έναν χρόνο κυβέρνησης ΝΔ: "Με εργασία και προσήλωση αλλάζουμε την Ελλάδα!

Μαξιμος Προεδρειο 2020

Αθήνα, 7 Ιουλίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ:

Με εργασία και προσήλωση αλλάζουμε την Ελλάδα!

«Οι πολίτες πριν από ένα χρόνο αποφάσισαν να δώσουν ξεκάθαρη εντολή διακυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Επρόκειτο για μια μεγαλειώδη νίκη της λογικής και του ρεαλισμού, μετά από 4,5 χρόνια κυριαρχίας ενός άκρατου λαϊκισμού, επικίνδυνης ανευθυνότητας και, όπως αποδεικνύεται προσφάτως, απόπειρας χειραγώγησης όλων των θεσμών με υπόγειες μεθόδους». Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή τον έναν χρόνο από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019.
Ο Θεσσαλός πολιτικός στη δήλωσή του υπογραμμίζει ότι «η ΝΔ κέρδισε χωρίς να υποσχεθεί “θαύματα” και χωρίς να ακολουθήσει την πεπατημένη ρητορική των παροχών σε όλους. Κι αυτό συνιστά από μόνο του δείγμα ωριμότητας της ελληνικής κοινωνίας που ταλαιπωρήθηκε από ακραίες ιδεοληψίες εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης επί μια σχεδόν δεκαετία.
Στον χρόνο που πέρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήλθε αντιμέτωπη τόσο με τα υφιστάμενα προβλήματα, όσο και με νέα, που ήταν και τα πιο δυσεπίλυτα. Με νομοθετικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις η κυβέρνηση επεδίωξε να δημιουργήσει ένα νέο οικονομικό περιβάλλον, ευνοϊκότερο για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις. Φόροι και γραφειοκρατία μειώθηκαν και επιχειρηματικά σχέδια προωθήθηκαν. Την ίδια ώρα μεγάλες ήταν οι τομές που έγιναν στην εκπαίδευση, στη δημόσια τάξη αλλά και στον ψηφιακό εκσυγχρονισμό. Επιλύθηκαν ζητήματα που προηγουμένως φάνταζαν ως γόρδιος δεσμός! Με τόλμη και αποφασιστικότητα ελήφθησαν ριζικά μέτρα, που τα επιδοκίμασε η κοινωνία, όπως και η διεθνής κοινότητα.
Αναμφίβολα, τα δυσκολότερα στοιχήματα για την κυβέρνηση ήταν η εισβολή παράτυπων μεταναστών στον Έβρο, με την καθοδήγηση της Τουρκίας, και η πανδημία του κορονοϊού. Και στα δύο η κυβερνητική αντίδραση ήταν η ορθή, όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος. Τώρα, βεβαίως, ενώπιον της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη ορθώνονται δύο μεγάλες προκλήσεις. Η μία είναι η άμβλυνση των συνεπειών για την οικονομία από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και η καλύτερη διαχείριση των ευρωπαϊκών ενισχύσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η δεύτερη είναι η τουρκική επιθετικότητα, που κλιμακώνεται επικίνδυνα. Είμαι βέβαιος ότι και στις δύο η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιδείξει την ίδια αποτελεσματικότητα που έχει καταγράψει ως σήμερα. Με όραμα και αυτοπεποίθηση, με εργασία και προσήλωση δημιουργούμε την Ελλάδα που όλοι επιθυμούμε».

Read more...

Μ.Χαρακόπουλος: "Νίκη του αυτονόητου το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις!"

Μαξιμος Βουλη τζιαμι 1

Αθήνα, 6 Ιουλίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:

Νίκη του αυτονόητου το νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις!

«Το νομοσχέδιο βάζει το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων και επιχειρεί τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας έναντι ενός σημαντικού ζητήματος με σεβασμό στα δημοκρατικά και συνταγματικά δικαιώματα όλων τω πολιτών. Η υπερψήφισή του θα είναι μια ακόμη νίκη του αυτονόητου». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην αγόρευσή του κατά τη β΄ ανάγνωση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις “Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις” στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, στην οποία προεδρεύει.
Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «το ζήτημα των συναθροίσεων, πορειών και διαδηλώσεων συνιστά αναμφισβήτητα μια δύσκολη εξίσωση για τον νομοθέτη. Κι αυτό γιατί πρέπει να ισορροπήσει επιδέξια από την μία με το αναφαίρετο δικαίωμα της συνάθροισης, που κατοχυρώνεται στο άρθρο 11 του Συντάγματος -ένα δικαίωμα μάλιστα που είχε κατοχυρωθεί ήδη από το Σύνταγμα του 1864- και από την άλλη με την προστασία του κοινωνικού συνόλου και της οικονομικής ζωής από υπερβολές και υπερβάσεις». Επισήμανε δε ότι «αναμφίβολα, οι πορείες, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας, είναι ένα σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, εδώ και δεκαετίες. Το μέγεθος του προβλήματος νομίζω ότι το αναδεικνύουν ανάγλυφα τα επίσημα στοιχεία» και πρόσθεσε ότι «οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τις υπερβολές του φαινομένου της παράλυσης της πόλης από πορείες μερικών δεκάδων πολιτών είναι τεράστιες. Για δεκαετίες, δυστυχώς, η εθιμική αυτή επανάληψη του κλεισίματος του κέντρου, κεντρικών αρτηριών, βασικών εμπορικών δρόμων, από συχνότατα ολιγάριθμες σε συμμετέχοντες πορείες προκάλεσαν μια ανεπανόρθωτη καταστροφή στην εμπορική κίνηση. Οι κλειστοί και απρόσβατοι δρόμοι και ο φόβος των επεισοδίων έκαναν τους καταναλωτές να αποφεύγουν την κάθοδό τους στο κέντρο. Αλλά και όσοι ήταν αναγκασμένοι να έλθουν έβρισκαν ανυπέρβλητα εμπόδια, και υφίσταντο αδικαιολόγητη ταλαιπωρία. Άρα χρειαζόμαστε ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα σεβαστεί τόσο τη συνταγματική νομιμότητα, τα δημοκρατικά δικαιώματα και την ελευθερία της έκφρασης, αλλά και τα δικαιώματα των επαγγελματιών, επιχειρηματιών και όλων των πολιτών που υφίστανται τις συνέπειες από τις συναθροίσεις».

Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αναφέρθηκε ιδιαίτερα «σε δύο απαράδεκτα φαινόμενα που δηλητηριάζουν την κοινωνική ζωή της χώρας. Το ένα είναι η δράση οργανωμένων βανδάλων που ενίοτε ξεπηδούν μέσα από πορείες και συγκεντρώσεις, που τις χρησιμοποιούν σαν προκάλυμμα, για να σπάσουν και να κάψουν. Το άλλο είναι το απαράδεκτο φαινόμενο των αντισυγκεντρώσεων, που δεν συνάδει με τις ανάγκες και τις αξίες μιας δημοκρατικής κοινωνίας, όπως είναι η ελληνική, και θα πρέπει να μην τις δούμε ποτέ ξανά».
Τέλος, ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να δει με πνεύμα κατανόησης και να διασαφηνιστούν «περαιτέρω οι διατάξεις στις οποίες έχουν διατυπωθεί ενστάσεις, όπως η ποινική ευθύνη για την απλή συμμετοχή σε απαγορευθείσα συνάθροιση –το λεγόμενο ιδιώνυμο- αλλά και η παρουσία εισαγγελέα και όχι απλά η ενημέρωσή του για τη διάλυση συγκεντρώσεων». Τα ανωτέρω συμπεριλήφθηκαν στις νομοτεχνικές βελτιώσεις που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την αγόρευση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/05doWezasbE

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στον Real fm: "Επί ΣΥΡΙΖΑ μέθοδοι “κόζα νόστρα” για έλεγχο ΜΜΕ, δικαιοσύνης!"

MAXIMOS NEW

Αθήνα, 6 Ιουλίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ REAL FM:

Επί ΣΥΡΙΖΑ μέθοδοι “κόζα νόστρα” για έλεγχο ΜΜΕ, δικαιοσύνης!

«Νομίζω ότι πραγματικά σοκάρει αυτή η καταιγίδα αποκαλύψεων, σκανδάλων μεγατόνων θα έλεγα της εποχής ΣΥΡΙΖΑ. Οι μέθοδοι αυτοί “κόζα νόστρα”, που φαίνεται να επικράτησαν, είχαν ως στόχο να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας, τη δικαιοσύνη, τους θεσμούς. Για το σκάνδαλο Καλογρίτσα, μετά τα βοσκοτόπια, μετά τις αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, πέρα της παρέμβασης εισαγγελέως, της παρέμβασης της δικαιοσύνης νομίζω ότι χρειάζεται μια ουσιαστική και ξεκάθαρη απάντηση από τον κ. Τσίπρα και μέχρις στιγμής δεν έχουμε δει τίποτε. Ακούμε μισόλογα αλλά δεν βλέπουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στον Real FM 97.8 και στους δημοσιογράφους κ. Γιώργο Παγάνη και κα Αναστασία Γιάμαλη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «ο κ. Παππάς που φέρεται να είναι ο πρωταγωνιστής όλων αυτών των παραθεσμικών παρεμβάσεων, που την μία μιλάει για “μαγαζιά”, την άλλη μιλάει για “white house”, δεν ήταν ένα τυχαίο πρόσωπο. Οπότε η ανάμειξή του στον έλεγχο των ΜΜΕ, σε υποθέσεις της δικαιοσύνης, ήταν κομβικής σημασίας». Και πρόσθεσε ότι «οι μέθοδοι που επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθούν από θεσμικούς παράγοντες, από πρόσωπα που είχαν κομβικό ρόλο στο Μαξίμου για να υπάρχει έλεγχος των ΜΜΕ, να υπάρχει ευτυχής κατάληξη σε δικαστικές εκκρεμότητες και δικαστικές υποθέσεις, όλ’ αυτά είναι εξωθεσμικές παρεμβάσεις που δεν συνάδουν με κράτος δικαίου με συντεταγμένη ευρωπαϊκή πολιτεία. Και γι’ αυτό ελέγχεται η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Κυνήγι μαγισσών…
Στο ερώτημα αν πρέπει να ελεγχθεί και ο κ. Τσίπρας, ο κυβερνητικός βουλευτής είπε ότι «αυτό εξαρτάται από την πορεία των αποκαλύψεων στη διαδικασία της διαλεύκανσης αυτής της υπόθεσης. Αν προκύψουν στοιχεία που εμπλέκουν ευθέως τον πρώην πρωθυπουργό, τότε ναι. Αλλά αυτή τη στιγμή η ΝΔ δεν επιδιώκει κανέναν έλεγχο της δικαιοσύνης, πόσο δε μάλλον καμία χειραγώγηση της δικαιοσύνης, δεν επιδιώκουμε να χρησιμοποιήσουμε τη δικαιοσύνη για την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων. Αν υπάρχουν στοιχεία, τότε να διερευνηθούν. Αλλά “κυνήγι μαγισσών” δεν γίνεται από αυτήν την κυβέρνηση».

“Ασπίδα Μακρόν στις προκλήσεις Ερντογάν”
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ερωτηθείς για τη μόνιμη παρουσία γαλλικού ναυτικού νοτίως της Κρήτης υπογράμμισε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει μια κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας το τελευταία διάστημα. Δεν κρύβει η Άγκυρα ότι έχει ένα νέο, αναθεωρητικό πλαίσιο. Επιδιώκει ουσιαστικά την ανατροπή της συνθήκη της Λωζάνης, που είναι ο θεμέλιος λίθος των ελληνοτουρκικών σχέσεων σχεδόν έναν αιώνα τώρα. Τα οράματα αυτά τα νέο-οθωμανικά είναι ιδιαίτερα εμφανή -επιδιώκει να εργαλειοποιήσει μειονότητες στη Βαλκανική. Έφθασε στο σημείο να θυμηθεί ότι και η Λιβύη ήταν κάποτε στη σφαίρα επιρροής της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και να συνάψει αυτό το ανιστόρητο τουρκολιβυκό μνημόνιο με την κυβέρνηση Σάρατζ. Η ένταση αυτή φαίνεται ότι έχει αντίκτυπο και μέσα στους κόλπους της βορειοατλαντικής συμμαχίας, στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Το παραλίγο θερμό επεισόδιο ανάμεσα στη γαλλική φρεγάτα και στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό νομίζω είναι ενδεικτικά της έντασης που υπάρχει και μεταβιβάζεται στους κόλπους του ΝΑΤΟ. Θεωρώ ιδιαίτερα θετική την αποκάλυψη στη REAL NEWS. Η Ελλάδα είναι μια κατ’ εξοχήν χώρα που επιδιώκει καλή γειτονία, ειρήνευση, στην ευρύτερη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Θέλουμε καλές σχέσεις με όλους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάνουμε υποχωρήσεις ή εκπτώσεις στα εθνικά μας συμφέροντα, στα εθνικά μας δίκαια. Απ’ αυτήν την άποψη είναι θετικό ότι συνειδητοποιούν όλο και περισσότεροι και στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας».

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/eFZgkL6zwhA

 

Read more...

Μάξιμος με ΔΑΚΕ καθηγητών: «Η αναβάθμιση της παιδείας απαίτηση της κοινωνίας»

 MAXIMOS DAKE

Λάρισα, 5 Ιουλίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΕ ΔΑΚΕ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ:

Η αναβάθμιση της παιδείας απαίτηση της κοινωνίας

• Απαραίτητος ο διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα

«Η αναβάθμιση της παιδείας είναι η μεγαλύτερη επένδυση στο μέλλον. Βήμα το βήμα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχωρά στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος, που είναι απαίτηση της κοινωνίας. Στην προσπάθεια αυτή για διαρκή βελτίωση της παρεχόμενης παιδείας στα παιδιά μας είναι απαραίτητη η αγαστή συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, που ζει και αφουγκράζεται τα καθημερινά προβλήματα στην εκπαίδευση. Ο διάλογος μαζί της είναι εκ προοιμίου απαραίτητος». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τη ΔΑΚΕ Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Λάρισας.
Οι εκπρόσωποι της ΔΑΚΕ καθηγητών ενημέρωσαν τον Θεσσαλό πολιτικό για την τρέχουσα επικαιρότητα στα θέματα της εκπαίδευσης. Ειδικότερα, εστίασαν στις προσπάθειες που κατέβαλαν να βελτιωθούν βασικά σημεία του εκπαιδευτικού πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα, ενώ παράλληλα υπογράμμισαν ότι πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου για την τεχνική εκπαίδευση και την έκδοση υπουργικών αποφάσεων που αφορούν στην επιλογή των στελεχών διοίκησης και στην αξιολόγηση, θα πρέπει να προηγηθεί ενδελεχής διάλογος με την εκπαιδευτική κοινότητα, ώστε η πολιτεία να γνωρίζει άμεσα τις ανησυχίες και τα προβλήματα μαθητών και εκπαιδευτικών. Τέλος, επεσήμαναν ότι για λόγους ομαλότητας κατά την έναρξη της νέας χρονιάς, θα πρέπει να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες για να μην καθυστερήσουν οι διορισμοί εκπαιδευτικών που έχουν εξαγγελθεί, άλλα και οι προσλήψεις των αναπληρωτών.
Παρόντες στη συνάντηση ήταν, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε κ. Νίκος Καρκαλής, η γραμματέας κ. Δάφνη Μπατσίλα, ο πρόεδρος του Νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ κ. Μιχάλης Τζιατζιάς, ο προεδρεύων της ΕΛΜΕ κ. Θανάσης Φούντας, ο πρόεδρος του ταμείου Αλληλοβοήθειας Εκπαιδευτικών κ. Νίκος Ζέρβας, καθώς και τα μέλη της Τοπικής Επιτροπής ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε. οι κυρίες Ασπασία Κασίδα, Αργυρώ Καραγκούνη και Ευαγγελία Φακή και οι κύριοι Δημήτρης Οικονόμου, Θανάσης Μίζιος και Σταμάτης Μαλάκος.

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με ΔΗΜΤΟ ΝΔ Αγιάς: "Η κοινωνία εμπιστεύεται την κυβέρνηση της ΝΔ"

ΜΑΞΙΜΟΣ ΔΗΜΤΟ ΑΓΙΑΣ

Αθήνα, 4 Ιουλίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΕ ΔΗΜΤΟ ΝΔ ΑΓΙΑΣ:

Η κοινωνία εμπιστεύεται την κυβέρνηση της ΝΔ

«Οι κομματικές μας οργανώσεις και η οργανωμένη βάση της παράταξης ήταν και παραμένουν οι καλύτεροι αγωγοί μηνυμάτων της κοινωνίας προς την κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό και δεν πρέπει να επαναληφθεί το λάθος του παρελθόντος να παραμερίζονται, όταν το κόμμα κερδίζει τις εκλογές και αναλαμβάνει την ευθύνη διακυβέρνησης. Αντιθέτως, ο μεγάλος μετασχηματισμός της κοινωνίας και του κράτους που επιχειρείται σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, για να πετύχει χρειάζεται την ενεργό στήριξη της πλατιάς κομματικής μας βάσης». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Αγιάς κα Μαίρη Ζεστούλη και τον αντιπρόεδρο κ. Δημήτρη Μπουρνάκα.
Τα στελέχη της ΝΔ είχαν μακρά συζήτηση με τον Θεσσαλό πολιτικό, τόσο για τοπικά θέματα όσο και γενικότερα για την πορεία της χώρας. Εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την κυβερνητική πολιτική και ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και του μεταναστευτικού προβλήματος, που αποτέλεσαν τις κρισιμότερες προκλήσεις κατά το προηγούμενο διάστημα. Ανέφεραν ότι και η τοπική κοινωνία, όπως αποτυπώνεται άλλωστε και στις πανελλαδικές δημοσκοπήσεις, έχει σε πολύ μεγάλο ποσοστό εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της ΝΔ και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ταυτόχρονα έχει θέσει ψηλά τον πήχη για το επόμενο διάστημα, ιδίως σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία και τα μέτρα αντιμετώπισής της. Ξεχωριστή μνεία έγινε στην προβολή του αιτήματος για την αναβάθμιση της πρωτογενούς παραγωγής, και την ανάγκη να ωφεληθεί ουσιαστικά από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που αναμένεται τα εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τους ευχαρίστησε «για τους προβληματισμούς και τις προτάσεις που διατύπωσαν για την επιτυχή πορεία της κυβέρνησης με στόχο την ανάταξη της χώρας».

Read more...

Απάντηση Μ. Χαρακόπουλου σε ΣΥΡΙΖΑ: Χωρίς “αναστολή“ οι ευθύνες ΣΥΡΙΖΑ για χρηματοδότηση ΠΑΣΕΓΕΣ με 1,8 εκ. ευρώ!

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ βουλη new

Αθήνα, 3 Ιουλίου 2020

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ:

Χωρίς “αναστολή“ οι ευθύνες ΣΥΡΙΖΑ για χρηματοδότηση ΠΑΣΕΓΕΣ με 1,8 εκ. ευρώ!

Ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την «“περίεργη” χρηματοδότηση της ΠΑΣΕΓΕΣ επί ΣΥΡΙΖΑ με 1,8 εκατ. ευρώ» έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Χρέος των δημοσίων λειτουργών είναι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων. Την αρχή αυτή υπηρέτησα και υπηρετώ χωρίς εκπτώσεις. Σεμνύνομαι ότι με την άρνησή μου να υπογράψω ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης την υπουργική Απόφαση για την χρηματοδότηση των αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ μπήκαν οι “τίτλοι τέλους“ σε ένα αδιαφανές καθεστώς επιχορηγήσεων! Δεν ξέρω αν κάποιοι ελαφρά τη καρδία έβαζαν την υπογραφή τους, αλλά επί 20 χρόνια οι ανωτέρω οργανώσεις επιχορηγήθηκαν με 60 εκατομμύρια ευρώ χωρίς ποτέ να δώσουν λογαριασμό!
Κι ενώ μετά τη δική μου άρνηση να υπογράψω υπουργική Απόφαση για την επιχορήγησή τους, αλλά και την παραπομπή τους με πρωτοβουλία μου στον Οικονομικό Εισαγγελέα, κανείς εκ των διαδόχων μου δεν υπέγραψε ανάλογη απόφαση, είχαμε την παραδοξότητα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το 2017, να γίνει εκταμίευση 1,8 εκατομμυρίων ευρώ για την ΠΑΣΕΓΕΣ χωρίς υπουργική Απόφαση!
Στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, που ενοχλείται γιατί επιμένω να αναζητώ την αλήθεια, εγκαλεί τον νυν υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη ως «αδιάβαστο περί των αγροτικών» γιατί θα όφειλε να γνωρίζει «το έγγραφο του ΥπΑΑΤ με αριθμό 119/8434/2015, λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, που γνωμοδοτεί – ανακριβώς- ότι δεν απαιτείται υπουργική απόφαση για την επιχορήγηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά και ότι το έγγραφο τού τότε αντιπροέδρου του ΕΛΓΑ (2016), δεν συνιστά αποδοχή οφειλής».
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υπόψη του τη γνωμάτευση -που ο υπουργός απήντησε ότι δεν υπάρχει- σύμφωνα με την οποία, “ανακριβώς”, όπως υπογραμμίζει, δεν απαιτείται υπουργική Απόφαση για τη χρηματοδότηση της ΠΑΣΕΓΕΣ, ας μας γνωστοποιήσει το περιεχόμενό της. Αφού, όμως, λέει ότι “ανακριβώς” γνωμάτευσε υπηρεσιακό στέλεχος του ΥπΑΑΤ ότι δεν χρειάζεται υπουργική Απόφαση και με βάση αυτή τη γνωμάτευση υπήρξε η εκταμίευση, άρα και η ζημιά του δημοσίου, ύψους 1,8 εκατομμυρίων ευρώ, το ερώτημα είναι τι έπραξαν οι ηγεσίες του ΥπΑΑΤ επί ΣΥΡΙΖΑ; Άσκησαν πειθαρχικό έλεγχο, παρέπεμψαν στη δικαιοσύνη τον υπογράφοντα που ευθύνεται κατ’ αυτούς για την ζημιά του ελληνικού δημοσίου;
Ας αφήσουν, λοιπόν, τα ερωτήματα για το τι έπραξε η νυν ηγεσία του ΥπΑΑΤ -στα οποία προφανώς θα υπάρξει επίσημη απάντηση- και ας απαντήσουν τι έπραξαν οι ίδιοι όταν κυβερνούσαν κι είχαν την ευθύνη για την προστασία του δημοσίου χρήματος!
Τέλος, αλήθεια, δεν έχουν να προσκομίσουν, έστω για την τιμή των όπλων, κάποια δικαιολογία για τη βαρύτατη μομφή που τους απηύθυνε ο υπουργός κ. Βορίδης, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτησή μου, ότι ως ηγεσία του τότε ΕΛΓΑ και του ΥπΑΑΤ δεν άσκησαν αίτηση αναστολής, αλλά αρκέστηκαν μόνο στην ανακοπή, κι έτσι έγινε η εκταμίευση των χρημάτων για λογαριασμό της υπό εκκαθάριση ΠΑΣΕΓΕΣ; Γιατί; Όλα τα άλλα είναι “αλλά λόγια να αγαπιόμαστε!”. Άλαλα τα χείλη των ασεβών;».

Read more...