Menu
A+ A A-

Μάξιμος Χαρακόπουλος με Γιάννη Βρούτση για ΕΑΚΛ: Ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις και αύξηση προϋπολογισμού ΕΑΚΛ

ΜΑΞΙΜΟΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ 1

Αθήνα, 30 Νοεμβρίου 2023

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΓΙΑΝΝΗ ΒΡΟΥΤΣΗ ΓΙΑ ΕΑΚΛ:

 Ασφαλείς αθλητικές εγκαταστάσεις και αύξηση προϋπολογισμού ΕΑΚΛ 

«Η κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων στην πόλη της Λάρισας μετά το “λουκέτο” στο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο (ΕΑΚ) επιβάλει την ανάγκη άμεσων ενεργειών με γνώμονα, πρωτίστως, την ασφάλεια των αθλητών και των παιδιών μας. Η αβελτηρία του παρελθόντος δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αποτελέσει δικαιολογία για βεβιασμένες λύσεις και εκπτώσεις στην ασφάλεια. Χαίρομαι διότι υπάρχει απόλυτη σύμπνοια απόψεων για το θέμα με τον αρμόδιο υπουργό και καλό φίλο Γιάννη Βρούτση που αντέδρασε άμεσα δρομολογώντας τις ενδεδειγμένες ενέργειες. Με τον Βρούτση στο τιμόνι του υπουργείου θα έχουμε ασφαλείς εγκαταστάσεις με “βούλα” και αύξηση της επιχορήγησης για το ΕΑΚΛ». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού κ. Γιάννη Βρούτση για το θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λάρισας (ΕΑΚΛ).
Ο κυβερνητικός βουλευτής, αναγνωρίζοντας ότι η ασφάλεια των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι θέμα επείγουσας προτεραιότητας, συναντήθηκε με τον αρμόδιο υπουργό προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες που απαιτούνται για να επαναλειτουργήσουν το συντομότερο δυνατό οι εγκαταστάσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Έθεσε αναλυτικά τα ζητήματα που υπάρχουν, εστίασε στην τήρηση δικλείδων ασφαλείας και ζήτησε την αύξηση των κονδυλίων που κατευθύνονται προς το ΕΑΚ Λάρισας.

Αύξηση προϋπολογισμού ΕΑΚ Λάρισας 
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη δήλωσή του υπογράμμισε ότι «η απόφαση του αρμόδιου υπουργού για την αναστολή λειτουργίας στις εγκαταστάσεις του ΕΑΚΛ, αλλά και στα αθλητικά κέντρα σε όλη τη χώρα, ήταν επιβεβλημένη, καθώς η ασφάλεια είναι η πρώτη και βασική προϋπόθεση για διεξαγωγή αθλητικών δραστηριοτήτων. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα ήδη έχουν δρομολογηθεί οι ενδεδειγμένες ενέργειες και μετά τη μελέτη επισκευών θα γίνουν οι απαραίτητοι διαγωνισμοί, με τήρηση των διαδικασιών, για να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για το στάδιο του Αλκαζάρ. Για το Κλειστό, όμως, Γυμναστήριο του Αλκαζάρ, υπάρχει εισήγηση για κατεδάφιση. Το Κλειστό Κολυμβητήριο αναμένεται να επαναλειτουργήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2024, μετά την έκδοση της άδειας πυροπροστασίας και τις επισκευές. Το Κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης, μετά την έγκριση της νέας μελέτη πυροπροστασίας και των απαραίτητων λοιπών διασφαλίσεων αναμένεται να λειτουργήσει εντός του 2024. Τέλος, το Κλειστό στη συνοικία του Αγίου Θωμά, αφού ολοκληρωθούν οι εργασίες που ήδη γίνονται, αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά στις αρχές του 2024.
Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Βρούτση για τη συνεργασία και τη βούλησή του να αυξήσει τον προϋπολογισμό όλων των αθλητικών κέντρων στη χώρα και ιδιαιτέρως του ΕΑΚΛ, ο οποίος για πολλά χρόνια ήταν στάσιμος, στα 770.000 ευρώ, και για πρώτη φορά από 01.01.2024 ανεβαίνει στα 1.350.000 ευρώ, δηλαδή αύξηση σταθερή και μόνιμα κατά 580.000 ευρώ που ξεπερνά το 75% σε σχέση με τον υπάρχοντα. Το “λουκέτο” είναι προσωρινό ως απόλυτη προτεραιότητα ασφάλειας για αθλητές, φιλάθλους και αθλούμενους. Οι πόροι θα κατευθύνονται, πλέον, αποκλειστικά για τη βελτίωση, συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων αθλητικών εγκαταστάσεων».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΒΡΟΥΤΣΗΣ 2

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος για κατάρρευση θραυσμάτων του τρούλου της Αγίας Σοφίας: Η ανοχή γίνεται συνενοχή στην καταστροφή της Αγίας Σοφίας

ΜΑΧ 4

Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2023

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΘΡΑΥΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΤΡΟΥΛΟΥ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ:

Η ανοχή γίνεται συνενοχή στην καταστροφή της Αγίας Σοφίας

«Μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για την κατάρρευση θραυσμάτων του τρούλου της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να παραμένει απαθής. Η ανοχή στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί -στο πλαίσιο της εργαλειοποίησης της θρησκείας από την τουρκική ηγεσία- γίνεται συνενοχή στην καταστροφή ενός μοναδικού μνημείου πολιτισμού 1.500 ετών! Χρέος όλων μας είναι να ενώσουμε τη φωνή μας με την κραυγή αγωνίας των πλέον αρμοδίων φορέων στην ίδια την Τουρκία που προειδοποιούν για την κατάρρευση της Αγίας Σοφίας, λόγω των αρνητικών συνθηκών που δημιουργεί η αθρόα προσέλευση επισκεπτών, μετά την μετατροπή του Ναού σε μουσουλμανικό τέμενος. Η ολιγωρία αντίδρασης διεθνών οργανισμών αλλά και κυβερνήσεων, λόγω αδιαφορίας ή μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, μπορεί να αποβεί μοιραία για το αρχιτεκτονικό αυτό θαύμα του Βυζαντίου». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας στην ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Birgün, στο οποίο φαίνεται ότι από τον τρούλο του Ναού της Αγίας Σοφίας πέφτουν θραύσματα, θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο τους επισκέπτες που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εντός του Ναού.
Παράλληλα, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ιστορίας της Τέχνης, κ. Σερίφ Γιασάρ, προειδοποίησε ότι αν η Αγία Σοφία δεν αποκατασταθεί, θα καταρρεύσει με τον πρώτο σεισμό και ότι στον Ναό δεν θα πρέπει να γίνονται δεκτές ομάδες άνω των 25 ατόμων.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη δήλωσή του υπογραμμίζει ότι «οι θλιβερές αυτές εξελίξεις σχετικά με την Αγία Σοφία, επιβεβαιώνουν, δυστυχώς, την ορθότητα της απόφασής μας να οργανώσουμε την εκστρατεία αφύπνισης της διεθνούς κοινής γνώμης, για την ανάγκη ακύρωσης της απόφασης της Τουρκίας να μετατρέψει τον Ναό-σύμβολο της Οικουμενικής Ορθοδοξίας σε τζαμί. Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας μας ενημερώσαμε διεθνείς οργανισμούς, κυβερνήσεις, κοινοβούλια, πολιτικούς και εκκλησιαστικούς παράγοντες, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και την κοινωνία των πολιτών σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Αυτό τον στόχο θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε, ελπίζοντας ότι εντέλει, η συντονισμένη πίεση θα έχει επιτυχή κατάληξη και ότι η τουρκική ηγεσία θα αναθεωρήσει την καταστροφική απόφασή της».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος με υφ. Άμυνας Γιάννη Κεφαλογιάννη: Καθοριστική η συμβολή του στρατού και εν καιρώ ειρήνης

ΜΑΧΙΜΟΣ 6

Αθήνα, 27 Οκτωβρίου 2023

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑΝΝΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ:

Καθοριστική η συμβολή του στρατού και εν καιρώ ειρήνης

«Η Λάρισα έχει κεντρικό ρόλο στον αμυντικό σχεδιασμό της χώρας, καθώς εδώ εδρεύουν βασικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί, όπως η 1η Στρατιά, το ΑΤΑ και η 110 Πτέρυγα Μάχης, στους οποίους υπηρετεί σημαντικός αριθμός στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Σε μια εποχή που σοβαρές πολεμικές αναμετρήσεις έχουν εκδηλωθεί στην ευρύτερη γειτονιά μας, και οι οποίες απειλούν να σύρουν ολόκληρη την ανθρωπότητα στην επικίνδυνη ατραπό της όξυνσης και της αντιπαράθεσης, το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων συνιστά κομβική παράμετρο για την αντιμετώπιση της όποιας μελλοντικής πρόκλησης». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τον υφυπουργό κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη.
Ο κυβερνητικός βουλευτής υπογράμμισε ότι «ο πόλεμος στα βορειοανατολικά μας, στην Ουκρανία, που τείνει να κλείσει σχεδόν δύο έτη, και ο πόλεμος που πρόσφατα ξέσπασε στα νοτιοανατολικά μας, στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη, επιβάλλουν την μέγιστη δυνατή ενίσχυση των αμυντικών μας ικανοτήτων. Ουδείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γνωρίζει το μέλλον αυτών των συγκρούσεων, και ιδιαίτερα στην Μέση Ανατολή, την πιθανή εμπλοκή και άλλων δυνάμεων.
Επιπλέον, αν και διατηρούμε την ελπίδα ότι στην Άγκυρα οι ιθύνοντες θα εγκαταλείψουν τα νεοοθωμανικά και αναθεωρητικά οράματά τους, η απειλή εξ ανατολών εξακολουθεί να παραμένει πάντοτε υπαρκτή, καθώς οι τουρκικοί σχεδιασμοί, ως γνωστόν, έχουν βάθος και επιμονή.
Είναι ευτύχημα, που ήδη από την προηγούμενη κυβερνητική της θητεία η Νέα Δημοκρατία όχι μόνον ξεπάγωσε τα εξοπλιστικά προγράμματα, που είχαν αναβληθεί λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης, αλλά προχώρησε με ταχείς ρυθμούς στην προμήθεια κρίσιμων οπλικών συστημάτων ή στην αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων. Είναι βέβαιο, επομένως, ότι αυτή η αμυντική πολιτική θα συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό, θωρακίζοντας αποφασιστικά τη χώρα και αναβαθμίζοντας το κύρος της σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο».
Τέλος, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισήμανε την «καθοριστική συμβολή του στελεχών του στρατού στην αντιμετώπιση των συνεπειών των μεγάλων πλημμυρών της Θεσσαλίας, όπου επλήγησαν χιλιάδες πολίτες, κρίσιμες υποδομές, βιομηχανικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων εδαφών. Ο στρατός στις δύσκολες ώρες απέδειξε την ετοιμότητα και την ικανότητά του να φέρει εις πέρας την αποστολή του και εν καιρώ ειρήνης».

ΜΑΧΙΜΟΣ 2 2

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος σε εκδήλωση για Αγία Σοφία στη Σόφια: Η Αγία Σοφία «θύμα» της ιδεολογικής στροφής της Τουρκίας (φωτό)

ΜΑΧ 1 22

Σόφια, 26 Νοεμβρίου 2023

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ:

Η Αγία Σοφία «θύμα» της ιδεολογικής στροφής της Τουρκίας

«Οφείλουμε να αντισταθούμε σε λογικές που υποτιμούν ή αγνοούν τις οικουμενικές ανθρωπιστικές αρχές του σεβασμού προς τα μνημεία, την πνευματική τους αποστολή, την ιστορική τους προέλευση. Δεν πρέπει να υποκύψουμε σε αναχρονιστικές νοοτροπίες που προβάλλουν την ισχύ ως την απόλυτη αξία που επικαθορίζει όλες τις επιμέρους αξίες. Αν αυτό συμβεί, τότε η ανθρωπότητα οπισθοδρομεί». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση του Τόμου “ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ: Οι Ναοί της του Θεού Σοφία ανά τον κόσμο”, που πραγματοποιήθηκε στο βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας στη Σόφια.
Στην εκδήλωση χαιρετισμό απηύθυναν η Διευθύντρια του Κέντρου Σλαβοβυζαντινών Σπουδών «Καθ. Ivan Duichev», καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Αγίος Κλήμης» κ. Βάσια Βελίνοβα, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σόφιας «Άγιος Κλήμης» κ. Γκεόργκι Βίτσεφ και το μέλος της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ, βουλευτής της βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης κ. Ράντομιρ Τσολάκοφ.
Για τον Τόμο, εκτός από τον κ. Χαρακόπουλο, μίλησαν η επίκουρος καθηγήτρια στο Κέντρο Σλαβοβυζαντινών Σπουδών «Καθ. Ivan Duichev» κ. Αλμπένα Μιλανόβα και ο δρ Σβέτοζαρ Ανγκέλοφ. Την παρουσίαση συντόνισε ο Σύμβουλος της ΔΣΟ δρ Κώστας Μυγδάλης. Παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Βοηθός Επίσκοπος Λευκοπόλεως κ. Πολύκαρπος, του Μητροπολίτη Σόφιας και Πατριάρχη Βουλγαρίας κ. Νεοφύτου, και ο Βοηθός Επίσκοπος Αγαθουπόλεως κ. Ιερόθεος, του Μητροπολίτη Σλίβεν κ. Ιωαννίκιου.
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στην ομιλία του επισήμανε ότι «η Βουλγαρία είναι μια χώρα με ισχυρή ορθόδοξη παράδοση πολλών αιώνων. Στο διάβα των αιώνων, από τις απαρχές και την συμμετοχή του στον πολιτισμό της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, οι χριστιανικές ρίζες στερεώθηκαν βαθιά στο έδαφος και έδωσαν σπουδαίους καρπούς από τον βουλγαρικό λαό και την Εκκλησία του», ενώ πρόσθεσε ότι «η Βουλγαρία και το βουλγαρικό κοινοβούλιο έχουν αναδειχθεί σε ενεργούς παράγοντες στις πολυεπίπεδες δράσεις της ΔΣΟ».

Κινδυνεύει η Αγία Σοφία
Μιλώντας για την Αγία Σοφία, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι είναι «ένα οικοδόμημα, κτισμένο, όπως και η βασιλική της Σόφιας, επί της βασιλείας του βυζαντινού αυτοκράτορα Ιουστινιανού, το οποίο αμέσως αναδείχθηκε σε σύμβολο της οικουμενικής ορθοδοξίας, κέντρο της τότε Οικουμένης, φάρος ελπίδας για τους χριστιανούς. Αλλά ταυτόχρονα, κι ένα έργο απαράμιλλης αρχιτεκτονικής, ένα θαύμα για την εποχή του, που ύμνησε τη δόξα του Θεού αλλά και τις δυνατότητες του ανθρώπου. Αυτός ο Ναός, δυστυχώς, με την άλωση της Πόλεως, μετετράπη σε τζαμί, όπως και η Αγία Σοφία της Σόφιας, σύμφωνα με τις πρωτόγονες κατακτητικές αντιλήψεις των εισβολέων. Κάπως έτσι, ο Ναός έφθασε μέχρι τον 20ο αιώνα, όταν η εκκοσμικευτική πολιτική του τότε ηγέτη της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ, ωφέλησε την Αγιά Σοφιά, με την μετατροπή της σε μουσείο. Αυτό σήμαινε ότι μειωνόταν ο όγκος των επισκεπτών της και επίσης ότι έγιναν σοβαρές εργασίες συντήρησης του Ναού, που απεκάλυψαν και τα υπέροχα ψηφιδωτά, που είχαν παλαιότερα καλυφθεί με κονίαμα. Δυστυχώς, η νυν τουρκική ηγεσία αναζήτησε πράξεις συμβολισμού της ιδεολογικής στροφής της Τουρκίας. Θύμα αυτής της πολιτικής έγιναν διάφοροι Ναοί, με αποκορύφωμα την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Έκτοτε, το μνημείο βρίσκεται υπό την απειλή της διαρκούς φθοράς από την καθημερινή ανεξέλεγκτη προσέλευση χιλιάδων ανθρώπων».
Καταλήγοντας ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «ανάλογες πράξεις μπορεί να βρουν μιμητές, οδηγώντας έτσι σε έναν κόσμο χωρίς θεμελιώδεις αξίες, και άρα έναν άναρχο και επικίνδυνο. Κι αυτό είναι κάτι που νομίζω ότι κανείς δεν το επιθυμεί. Ιδίως αν λάβουμε υπόψη μας την ιδιαιτέρως επιδεινούμενη περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής μας».
Στην επιβλητική Βασιλική της Αγίας Σοφίας της Σοφίας εκτέθηκαν και οι φωτογραφίες που συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό της ΔΣΟ με θέμα ναούς της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο.

ΜΑΧ 2 19

ΜΑΧ 3 17

ΜΑΧ 4 15

ΜΑΧ 5 13

ΜΑΧ 6 14

ΜΑΧ 7 10

ΜΑΧ 8 4

ΜΑΧ 9 3

ΜΑΧ 10 2

ΜΑΧ 11 1

ΜΑΧ 12 1

ΜΑΧ 13 1

ΜΑΧ 14

ΜΑΧ 15

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στη Μητρόπολη Φιλιππουπόλεως της Βουλγαρίας: Η εκκλησία πρέπει να είναι πάντα έτοιμη για τα χειρότερα! (Φωτό)

ΜΑΧ 1 21

Σόφια, 26 Νοεμβρίου 2023

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΕΩΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ:

Η εκκλησία πρέπει να είναι πάντα έτοιμη για τα χειρότερα!

«Ευθύνη πρωτίστως της εκκλησίας είναι να καταρτίζει το ποίμνιό της, γιατί η πολιτεία σήμερα μπορεί να είναι φιλική απέναντι στην εκκλησία, μπορεί να συνειδητοποιεί ότι η Ορθοδοξία είναι σημαντικό στοιχείο του πολιτισμού μας, αλλά αύριο μπορεί να έχει διαφορετική άποψη. Γι’ αυτό η εκκλησία πρέπει να είναι πάντα έτοιμη για τα χειρότερα!». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος στην αντιφώνησή του στον Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαο, που υποδέχθηκε με θερμούς λόγους στην Μητρόπολή του τα μέλη της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ, που πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον μητροπολίτη «για την θερμή υποδοχή» σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «στόχος μας είναι η ανάδειξη της κοινής πίστης και της πολιτιστικής κληρονομιάς που συνεπάγεται η ορθόδοξη πίστη, γατί γνωρίζετε καλύτερα από εμάς ότι η Ορθοδοξία δεν είναι μόνο βίωμα, αλλά και τρόπος ζωής και σημείο πολιτισμού και ταυτότητας των λαών μας. Και χαιρόμαστε ιδιαίτερα γιατί η Βουλγαρία και η Εκκλησία της Βουλγαρίας, παρά τον βαρύ χειμώνα της κομμουνιστικής περιόδου, βιώνει μία άνοιξη, μία άνθηση. Παρά τις διώξεις, την καταπίεση του ορθόδοξου φρονήματος, της πίστης του λαού, η Ορθοδοξία απέδειξε ότι έχει ισχυρές ρίζες στη Βουλγαρία. Και σήμερα έχουμε αυτό το θαύμα, μετά την πτώση του κομμουνισμού, της αναβίωσης των παραδόσεων, των ηθών, των εθίμων. Άκουσα με προσοχή τις προσπάθειες που καταβάλλετε για την πνευματική κατάρτιση του ποιμνίου σας, όχι μόνο των παιδιών στα σχολεία με τα κατηχητικά, την εκπαιδευτική τηλεόραση, αλλά και των ενηλίκων που βίωσαν αυτό το κενό της κομμουνιστικής αθεΐας. Και χαίρομαι που σήμερα η βουλγαρική πολιτεία, το επίσημο κράτος, συνδράμει το έργο της εκκλησίας. Καθώς, όμως, έχετε περάσει τη βαριά δοκιμασία του κομμουνισμού, ξέρετε καλύτερα από εμένα ότι η εκκλησία καλό είναι να βασίζεται στα δικά της πόδια, στις δικές της δυνάμεις, γιατί κανείς δεν ξέρει τι μας ξημερώνει αύριο. Αυτό λέω και σε κληρικούς της ελλαδικής εκκλησίας, που πολλές φορές αγωνιούν για το μάθημα των θρησκευτικών, αν θα συνεχίσει να έχει ομολογιακό χαρακτήρα ή θα είναι ένα μάθημα θρησκειολογίας. Ευθύνη πρωτίστως της εκκλησίας είναι να καταρτίζει το ποίμνιό της, γιατί η πολιτεία σήμερα μπορεί να είναι φιλική απέναντι στην εκκλησία, μπορεί να συνειδητοποιεί ότι η Ορθοδοξία είναι σημαντικό στοιχείο του πολιτισμού μας, αλλά αύριο μπορεί να έχει διαφορετική άποψη. Γι’ αυτό η εκκλησία πρέπει να είναι πάντα έτοιμη για τα χειρότερα! Θέλω και πάλι να σας ευχαριστήσω για την θερμή υποδοχή. Χαίρομαι όταν συναντώ φωτισμένες προσωπικότητες, και μακάρι η Οικουμενική Ορθοδοξία να έχει περισσότερους ανθρώπους σαν και εσάς να την διακονούν. Εύχομαι να μακροημερεύετε στην επαρχία σας, η παρουσία σας να δίνει φως, και να είστε πάντοτε στις υπηρεσίες της Βουλγαρικής Εκκλησίας αλλά και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας».
Στη συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Βουλγαρίας στη ΔΣΟ, κ. Ράντομιρ Τσολάκοφ, παραβρέθηκαν και οι βοηθοί επίσκοποι Σμόλιαν κ. Βησσαρίων και Ζνέπολης κ. Αρσένιος.

ΜΑΧ 2 18

ΜΑΧ 3 16

ΜΑΧ 4 14

ΜΑΧ 5 12

ΜΑΧ 6 13

ΜΑΧ 7 9

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στη Διεθνή Γραμματεία της ΔΣΟ στη Σόφια: Να σιγήσουν τα όπλα σε Γάζα και Ουκρανία (φωτό)

ΜΑΧ 1 8

Σόφια, 25 Νοεμβρίου 2023

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΣΟ ΣΤΗ ΣΟΦΙΑ:

Να σιγήσουν τα όπλα σε Γάζα και Ουκρανία

«Με χαρά σας ανακοινώνω ότι η Ακαδημία Αθηνών, ο εμβληματικός “ναός της γνώσης” της Ελλάδας, αποφάσισε ομόφωνα, την βράβευση του Τόμου για τις Αγίες Σοφίες, που εξέδωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας. Πρόκειται για μια διάκριση που περιποιεί ιδιαίτερη τιμή στην Οργάνωσή μας και απτή απόδειξη ότι οι κόποι και οι αγώνες που δίνουμε αναγνωρίζονται από ανθρώπους του πνεύματος». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά την εισήγησή του για τον προγραμματισμό των δράσεων της ΔΣΟ, στο πλαίσιο των εργασιών της Διεθνούς Γραμματείας του θεσμού, που φιλοξενήθηκαν στο κοινοβούλιο της Βουλγαρίας. Τα μέλη του ανώτατου οργάνου του θεσμού καλωσόρισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Βουλγαρίας στη ΔΣΟ κ. Ράντομιρ Τσολάκοφ, ενώ εκ μέρους του Προέδρου της Βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης κ. Ρόζεν Ζελιάζκοφ τις εργασίες χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θρησκευτικών Υποθέσεων κ. Γκεόργκι Γκεοργκίεφ.
Η συνεδρίαση αρχικά προγραμματίζονταν να πραγματοποιηθεί στην Αίγυπτο ή την Ιορδανία, αλλά λόγω των πολεμικών συρράξεων στη Μέση Ανατολή έλαβε, τελικά, χώρα στη Βουλγαρία. Σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ελλάδα, την Πολωνία, την Ρουμανία, την Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ιορδανία, τη Γεωργία -που μετέχουν στο ανώτατο όργανο της ΔΣΟ- και εκπρόσωπος της Ουγγαρίας ως παρατηρητής. Δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν οι εκπρόσωποι, της Ρωσίας, λόγω κυρώσεων μετά την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και της Αρμενίας και Σερβίας.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την απολογιστική έκθεση των πεπραγμένων του προηγούμενου εξαμήνου αναφέρθηκε διεξοδικώς στις δράσεις που αναλήφθηκαν με την καθοριστική συμβολή του Συμβούλου της ΔΣΟ δρος Κωστα Μυγδάλη, μνημονεύοντας, μεταξύ άλλων, τις παρουσιάσεις του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας στις ΗΠΑ -όπου πραγματοποιήθηκαν παράλληλα και σημαντικές συναντήσεις στο State Department, καθώς και στην έδρα του ΟΗΕ-, στο Ελσίνκι της Φινλανδίας και στο Μόναχο της Γερμανίας.

Διοργάνωση διεθνών συνεδρίων για τις χριστιανικές αξίες
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στην εισήγησή του για τον προγραμματισμό των δράσεων του επόμενου εξαμήνου ανακοίνωσε ότι προγραμματίζονται και «άλλες επετειακές εκδηλώσεις -και σκεφτόμαστε να τις συνδυάζουμε με παρουσίαση του Τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας- στο Βέλγιο, τη Γερμανία, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Μολδαβία, την Αλβανία και την Αυστραλία.
Οι επετειακές δράσεις ολοκληρώνονται με την πραγματοποίηση δυο μεγάλων συνεδρίων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου σχεδιάζουμε να διοργανώσουμε την άνοιξη διεθνές συνέδριο με θέμα: “Η πολιτική ως χώρος έκφρασης των χριστιανικών αξιών στην καθημερινότητα”. Ανάλογο συνέδριο με επετειακό χαρακτήρα επιθυμούμε να πραγματοποιήσουμε και στην Αθήνα σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα “Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (1993-2023): Η Ενότητα των Ορθοδόξων μέσα από την εμπειρία της ΔΣΟ”. Θα είναι μια επίσης, σημαντική εκδήλωση στο πλαίσιο του εορτασμού των 30 ετών λειτουργίας μας».
Επίσης, σημείωσε ότι στις Βρυξέλλες, θα πραγματοποιηθεί «συνάντηση εργασίας με την Επιτροπή των Επισκοπικών Διασκέψεων της Καθολικής Εκκλησίας στην ΕΕ (COMECE) και την Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Εκκλησιών (CEC). Το θέμα της συνάντησης εργασίας είναι “Οι Χριστιανικές Αξίες ενόψει των Ευρωεκλογών 2024”. Η συνάντηση -που θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του COMECE- στοχεύει στη συμμετοχή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από όλες τις Ευρωπαϊκές Πολιτικές Ομάδες. Στόχος είναι να συζητηθούν οι τρόποι για καλύτερη δυνατή ανάδειξη του ζητήματος των χριστιανικών αξιών στο πλαίσιο των προεκλογικών εκστρατειών των Πολιτικών Κομμάτων και των υποψηφίων Ευρωβουλευτών και να πραγματοποιηθούν συναντήσεις με αντίστοιχους πολιτικούς φορείς».

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην εισήγησή του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον πόλεμο στην Μέση Ανατολή «όπου ένας πόλεμος μαίνεται εδώ και έναν μήνα, οδηγώντας σε ανθρωπιστική καταστροφή στην περιοχή. Και αυτή η ένοπλη σύγκρουση έρχεται να προστεθεί στην ήδη ανοιχτή και χαίνουσα πληγή στη Γηραιά Ήπειρο, που αποτελεί ο αιματηρός πόλεμος μεταξύ δυο ομοδόξων λαών, ο οποίος εκτυλίσσεται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η Οργάνωσή μας διαχρονικά αναπτύσσει λόγο και έργο με γνώμονα την προστασία των συμφερόντων του Ορθόδοξου Κόσμου και τον σεβασμό των οικουμενικών αξιών της Ανθρωπότητας. Στο πλαίσιο αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρη η αναφορά στην Επετειακή Διακήρυξη που υιοθετήσαμε στην 30η Γενική μας Συνέλευση στη Χαλκιδική τον Ιούνιο 2023 σχετικά με την καταδίκη «κάθε μορφής απειλή ή χρήση βίας που στρέφεται κατά κράτους ή ανθρώπων είτε προέρχεται από κρατικούς είτε από μη κρατικούς δρώντες. Ο πόλεμος και η τρομοκρατία είναι φαινόμενα καταστροφικά που θέτουν εμπόδια στην ευημερία της Ανθρωπότητας».
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ πρέπει να θέσουμε τους εαυτούς μας προ των ευθυνών μας και να αξιοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα που διαθέτουμε, προκειμένου να σιγήσουν τα όπλα και να προωθήσουμε την προσφυγή στα ειρηνικά μέσα επίλυσης των διαφορών.
Η λύση των δυο Κρατών είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την εδραίωση και την επικράτηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Και από αυτό το βήμα προβαίνουμε σε έκκληση για τερματισμό των εχθροπραξιών, απόσυρση των στρατευμάτων του Ισραήλ από τα Παλαιστινιακά εδάφη, απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς και άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για την οριστική επίλυση του ευαίσθητου πολιτικά μεσανατολικού ζητήματος».

ΜΑΧ 2 8

ΜΑΧ 3 8

ΜΑΧ 4 8

ΜΑΧ 5 5

ΜΑΧ 6 5

ΜΑΧ 7 4

ΜΑΧ 8 3

Read more...

Μ. Χαρακοπουλος με Πρόεδρο Βουλής, πρώην Πρωθυπουργό και Ιερά Σύνοδο: Η Βουλγαρία δεν λησμόνησε την ορθόδοξη ταυτότητά της (φωτό)

ΜΑΧ 1 7

Σόφια, 24 Νοεμβρίου 2023

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΒΟΥΛΗΣ, ΠΡΩΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ:

Η Βουλγαρία δεν λησμόνησε την ορθόδοξη ταυτότητά της

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο του βουλγαρικού κοινοβουλίου για την θερμή υποδοχή και τη φιλοξενία των εργασιών της Διεθνούς Γραμματείας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, εδώ στη Σόφια, αλλά και για τη διαρκή υποστήριξη στο έργο που επιτελούμε όλα αυτά τα χρόνια. Συμμεριζόμαστε την αγωνία για το αύριο της νέας γενιάς αν απομακρυνθεί από τις χριστιανικές αξίες. Η Βουλγαρία, αν και πέρασε από την περιπέτεια του κομμουνισμού, δεν λησμόνησε την ορθόδοξη ταυτότητα της πλειοψηφίας του λαού της. Εμείς ως διακοινοβουλευτικός θεσμός θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την στενότερη συνεργασία των ορθοδόξων, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς με βάση τις χριστιανικές αξίες και την κοινή πίστη που μοιραζόμαστε». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε στη Σόφια με τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας κ. Ρόζεν Ζελιάζκοφ. Η συνάντηση έλαβε χώρα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης για τη συνεδρίαση της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ και την παρουσίαση της βουλγαρικής έκδοσης του τόμου για τους Ναούς της Αγίας Σοφίας.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ακόμη ο προεδρεύων της Γ.Σ. της ΔΣΟ κ. Ευγένιος Τσίκβιν, ο επικεφαλής της βουλγαρικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, κ. Ράντονιρ Τσολάκοφ και ο Σύμβουλος της Οργάνωσης δρ Κώστας Μυγδάλης.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συναντήθηκε επίσης με τον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ, τον οποίο ενημέρωσε για τις δράσεις της ΔΣΟ, ενώ τους δόθηκε η δυνατότητα να ανταλλάξουν απόψεις για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Στη συνάντηση συμμετείχε κι ο πρέσβης της Ελλάδος στη Σόφια κ. Μάριος Λυμπερόπουλος.

Στα 100 χρόνια της Θεολογικής Σχολής Σόφιας
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ κατά την παραμονή του στη βουλγαρική πρωτεύουσα συμμετείχε στην τελετή για τα 100 χρόνια της Θεολογικής Σχολής Σόφιας. Στον χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει, σημείωσε ότι «είναι εξαιρετική η χαρά μας να συμμετέχουμε στο ιωβηλαίο ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος που στον έναν αιώνα της λειτουργίας του κράτησε αναμμένη τη φλόγα των θεολογικών σπουδών, τις αξίες του Χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας». Επισήμανε ότι «η Ορθοδοξία κατέστη στοιχείο ταυτοτικό, ιδιαίτερο βέβαια για τον κάθε λαό, αλλά ταυτόχρονα και οικουμενικό. Το στοιχείο που συγκροτούσε το συνανήκειν σε έναν ευρύτερο πολιτισμό, αυτόν που κληροδότησε η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Και ήταν αυτό επίσης το κρίσιμο στοιχείο που διέσωσε την ιδιαιτερότητα, και εν τέλει την ελευθερία, των ορθόδοξων λαών κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι «η ενίσχυση των αυθεντικών χριστιανικών αξιών οδηγεί στη συνεργασία, στη συνοχή, στην ενίσχυση της ίδιας της Ευρώπης. Κι αυτό είναι υπαρξιακό αίτημα των καιρών, λαμβάνοντας υπόψη τις κρίσιμες μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στον κόσμο και τις σοβαρές προκλήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε, όπως, μεταξύ άλλων, είναι οι αιματηρές πολεμικές συρράξεις στην Ουκρανία ή στην Μέση Ανατολή. Όπως υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος “Οι Χριστιανικές αξίες δεν έχουν ημερομηνία λήξεως. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι η κατ’ εξοχήν κοινωνική και κοινοτική μορφή του Χριστιανισμού”».

Θρησκευτική ελευθερία
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ είχε, επίσης, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Θρησκευτικών Υποθέσεων κ. Γκεόργκι Γκεοργκίεφ, με τον οποίο συζήτησαν ευρύτερα ζητήματα των θρησκευτικών ελευθεριών. Κατά τη συνάντηση, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον κ. Γκεοργκίεφ για την εκστρατεία της ΔΣΟ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, αλλά και γενικά για την προστασία των χριστιανικών μνημείων σε διάφορες περιοχές και την ανάγκη στήριξης των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής. Όπως υπογράμμισε «η αλλαγή χρήσης ενός μνημείου -εν προκειμένω μιας εκκλησίας- σε σχέση με αυτή για την οποία το προόριζε ο κτήτορας του δεν είναι μόνο ασέβεια αλλά και προσβολή της θρησκευτικής ελευθερίας, που είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα».
Στη συνάντηση, εκτός από τον κ. Χαρακόπουλο, συμμετείχαν ο προεδρεύων της Γ.Σ. κ. Ευγένιος Τσίκβιν, ο Σύμβουλος δρ Κώστας Μυγδάλης και οι Βούλγαροι βουλευτές κ.κ. Ράντονιρ Τσολάκοφ, Κρίστο Ντασκάλοφ, μέλη της βουλγαρικής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, και Κρασιμίρ Σμπέφ, αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η πονεμένη Εκκλησία της Βουλγαρίας
Νωρίτερα ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τα μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Βουλγαρίας, και να τους αναπτύξει τον ρόλο και τις δράσεις της ΔΣΟ. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην δύσκολη περίοδο του κομμουνισμού, όπου «η πονεμένη Εκκλησία της Βουλγαρίας, αντιμετώπισε διώξεις και περιορισμούς. Ωστόσο, η Ορθοδοξία στην Βουλγαρία, όπως και σε όλες τις άλλες χώρες με ορθόδοξο πληθυσμό στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη, εξήλθε νικήτρια από αυτή τη δοκιμασία, γιατί απέδειξε ότι έχει ισχυρές ρίζες».
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Μητροπολίτες Βέλικο Τύρνοβο κ. Γρηγόριος, Νοβτσάνσκι κ. Γαβριηλ, Φιλιππουπόλεως κ. Νικόλαος, Βράτσης κ. Γρηγόριος, Δυτικής Ευρώπης κ. Αντώνιος, Βάρνας κ. Ιωάννης, Νευροκοπίου κ. Σεραφείμ και Ρούσε κ. Ναούμ.

ΜΑΧ 2 7

ΜΑΧ 3 7

ΜΑΧ 4 7

ΜΑΧ 5 4

ΜΑΧ 6 3

ΜΑΧ 7 3

ΜΑΧ 8 2

ΜΑΧ 9 2

ΜΑΧ 10 2

MAX 11 1

MAX 12 1

MAX 13 1

MAX 14 1


Φωτ 1-3. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον πρόεδρο του κοινοβουλίου της Βουλγαρίας Ρόζεν Ζελιάζκοφ.

Φωτ. 4-7. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στο συνέδριο για τα 100 χρόνια της Θεολογικής Σχολής Σόφιας.

Φωτ. 8-10. Συνάντηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου με μέλη της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Σόφιας.

Φωτ. 11, 12. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον πρώην πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ.
Φωτ. 13, 14. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Διαχείριση υδάτων με ρεαλισμό και ορθό σχεδιασμό

ΜΑΧΙΜΟΣ 5

Αθήνα, 24 Νοεμβρίου 2023

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ 2Η ΑΝΑΘΕΏΡΗΣΗ ΣΔΛΑΠ ΘΕΣΣΑΛΊΑΣ:

Διαχείριση υδάτων με ρεαλισμό και ορθό σχεδιασμό

«Οι πρόσφατες πλημμύρες θέτουν έναν ακόμα παράγοντα στη δύσκολη εξίσωση που προκύπτει για την επίλυση του υδατικού-περιβαλλοντικού ζητήματος στη θεσσαλική πεδιάδα, που δεν είναι άλλος από την αναγκαιότητα για αρτιότερο σχεδιασμό για την αποτροπή και καταστροφικών πλημμυρικών φαινομένων». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε μήνυμά του με αφορμή την ημερίδα με θέμα «Διαβούλευση 2ης Αναθεώρησης Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (EL08)», που συνδιοργανώθηκε από την Γενική Διεύθυνση Υδάτων του ΥΠΕΝ και την Διεύθυνση Υδάτων Θεσσαλίας.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, δεν μπόρεσε να παραστεί στην ημερίδα λόγω της συμμετοχής του σε κοινοβουλευτική αποστολή στο εξωτερικό. Ωστόσο, έχοντας παρέμβει συχνά για το μείζον υδατικό πρόβλημα στη Θεσσαλία και διαπιστώνοντας ιδίοις όμμασι τις ζημιές από τις καταστροφικές πλημμύρες θέλησε με το μήνυμά του να μεταφέρει την πραγματικότητα για τον μέσο Θεσσαλό πολίτη.
Στο μήνυμά του προς τον Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Πέτρο Βαρελίδη, υπογραμμίζει ότι «μέχρι πρόσφατα, το σημαντικότερο θέμα που απασχολούσε την κοινωνία αλλά και την επιστημονική κοινότητα στη Θεσσαλία ήταν η διαχείριση του ελλειμματικού νερού. Η αγροτική παραγωγή ως κύριος καταναλωτής στον θεσσαλικό κάμπο αντιμετωπίζει ζητήματα διαθεσιμότητας επαρκών ποσοτήτων αρδευτικού νερού, ενώ ταυτόχρονα η χρόνια επιβάρυνση του υπόγειου υδροφορέα από την υπεράντληση των υδάτων και ξεπερασμένες γεωργικές πρακτικές έχουν προκαλέσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα.
Σήμερα, λοιπόν, καλούμαστε να ισορροπήσουμε μεταξύ αντιδιαμετρικών προκλήσεων, καθώς όχι μόνο η έλλειψη αλλά και η απότομη περίσσεια νερού μπορεί να αποβεί καταστροφική στο εγγύς μέλλον και ταυτόχρονα να λάβουμε υπόψη μας ότι δεν είναι εύκολο να προβλεφθεί που θα οδηγήσει η κλιματική κρίση. Ως εκ τούτων, παρότι στη 2η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας οι προκλήσεις που προκύπτουν είναι πολλαπλές, η αναγκαιότητα για ρεαλισμό και ορθό σχεδιασμό είναι περισσότερο επιτακτική».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Να επανεξεταστεί το μνημονιακό μέτρο του claw back • Να ανακοπεί η διαρροή γιατρών

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ βουλη new

Αθήνα, 23 Νοεμβρίου 2023

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ:

Να επανεξεταστεί το μνημονιακό μέτρο του claw back

• Να ανακοπεί η διαρροή γιατρών στο εξωτερικό

«Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που έχει θέσει η κυβέρνηση για τη νέα τετραετία είναι η ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα εξαρτηθεί σε μέγιστο βαθμό από τις συνθήκες εργασίας και τις αποδοχές του ιατρικού προσωπικού, τόσο στο δημόσιο σύστημα υγείας, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Η διαρκής διαρροή νέων ιατρών, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, προς χώρες που οι αμοιβές είναι πολλαπλάσιες των ελληνικών, κυρίως προς τη Γερμανία, την Αγγλία και εσχάτως στην Κύπρο είναι μια “πληγή” που πρέπει να επουλωθεί. Αυτό για τη χώρα είναι διπλό πλήγμα, καθώς επιπλέον ουσιαστικά χάνει την ‘‘επένδυση’’ που έχει κάνει για την, υψηλού επιπέδου, πανεπιστημιακή εκπαίδευση των ιατρών που ξενιτεύονται. Μια από τις αιτίες που οι ιατροί στην Ελλάδα βρίσκονται σε μειονεκτική θέση είναι το μνημονιακό μέτρο του claw back». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας κ. Κωστή Χατζηδάκη και Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός με Αναφορά του στη Βουλή συνηγορεί σε σχετικό αίτημα του Συντονιστικού Οργάνου Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) για συζήτηση στην εθνική αντιπροσωπεία των συνεπειών του claw back.
Σημειώνεται ότι το clawback είναι περικοπή πληρωμής εκτελεσμένων ιατρικών πράξεων, λόγω ανεπαρκούς προϋπολογισμού. Καθιερώθηκε μετά τους κλειστούς προϋπολογισμούς υγείας, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στη δήλωσή του υπογραμμίζει ότι «εύλογα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς διαμαρτύρονται, ζητώντας επιτέλους να επανεξεταστεί αυτός ο νόμος, που τέθηκε σε ισχύ στις δύσκολες ημέρες των μνημονίων, αλλά έχει, σύμφωνα με τις καταγγελίες των ιδίων των ιατρών, προκαλέσει σοβαρές αρνητικές συνέπειες, με συσσώρευση χρεών, έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων, όπως οι βιοπαθολόγοι, που έφυγαν στο εξωτερικό. Πιστεύω, επομένως, ότι εκτός από τις αυξήσεις στις αποδοχές των ιατρών του δημοσίου τομέα, η κυβέρνηση πρέπει να εξετάσει και την κατάργηση του clawback».
Το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) αποτελείται από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Κλινικοεργαστηριακών Ειδικοτήτων (ΠΟΣΚΕ), την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ), τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Ιατρικών Εταιρειών και Πολυϊατρείων (ΠΑΝΙΔΙ) και την Ένωση Ιατρών Ε.Ο.Π.Υ.Υ. (ΕΝ.Ι.-Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV: Κίνδυνος να εγκαταλείψουν οι νέοι τη Θεσσαλία • Εντολή των πολιτών είναι να είμαστε χρήσιμοι και ας είμαστε ενίοτε δυσάρεστοι σε κάποιους υπουργούς (βίντεο)

MAX 1 9

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2023

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ:

Κίνδυνος να εγκαταλείψουν οι νέοι τη Θεσσαλία

• Εντολή των πολιτών είναι να είμαστε χρήσιμοι και ας είμαστε ενίοτε δυσάρεστοι σε κάποιους υπουργούς

«Ο κίνδυνος αυτή την ώρα, είναι νέος κόσμος να τα εγκαταλείψει και να φύγει. Αυτό το δυναμικό κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού του θεσσαλικού κάμπου να εγκαταλείψει τη Θεσσαλία, αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες απασχόλησης. Και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι πιο γρήγορα τα αντανακλαστικά όλων, και ας γινόμαστε εμείς δυσάρεστοι, και ας υπάρχει η αίσθηση αυτή σε κάποιους υπουργούς. Το ζητούμενο είναι ο κρατικός μηχανισμός να ανταποκριθεί τάχιστα στις προσδοκίες των πολιτών, να ξεπεραστούν τα εμπόδια, να υπάρξει γρήγορα η παραγωγική ανασυγκρότηση, να νιώσουν οι πολίτες ότι το ενδιαφέρον μας δεν ήταν όσο τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στη Θεσσαλία, αλλά θα συνεχίσει το ενδιαφέρον, το ίδιο και ακόμη μεγαλύτερο, μέχρι να αποκατασταθεί και η τελευταία υποδομή, μέχρι να αποζημιωθεί ο τελευταίος παραγωγός, μέχρι να διευθετηθεί και η τελευταία εκκρεμότητα στη Θεσσαλία». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στη ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV και τον δημοσιογράφο κ. Γιάννη Κολλάτο.

‘‘Είμαστε νοικοκυραίοι!’’
Ο Θεσσαλός πολιτικός, απαντώντας στην ερώτηση για τα αποτελέσματα της σύσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι «το πρώτο θετικό είναι ότι τουλάχιστον έγινε κατανοητό ότι τα νερά θα πρέπει να φύγουν και να μην αναμένουμε την φυσική εξέλιξη με την υφιστάμενη παλαιά σήραγγα του ‘62, με τις δυνατότητες που έχει αυτή να αποστραγγίσουν σε έναν χρονικό ορίζοντα, ενδεχομένως, και 2 ετών. Νομίζω ότι έγινε κατανοητό και αυτό είναι το πρώτο θετικό, γιατί στη σύσκεψη συμμετείχε και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού στη Βουλή, ο παλιός συνάδελφος, ο Μιχάλης Μπεκίρης. Και είναι, θετικό ότι θα μεταφερθεί το μήνυμα αυτό και παραπάνω. Επίκειται, άλλωστε, η ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, σε επίπεδο αρχηγών, της Βουλής για τις πλημμύρες στην Θεσσαλία, για τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, τον σχεδιασμό για την επόμενη μέρα και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας. Το πρώτο, λοιπόν, που ετέθη στη σύσκεψη ήταν αυτή η αγωνία για την επόμενη μέρα και όπως είπε χαρακτηριστικά ένας αγρότης, ο Άρης Τανός από το Καλαμάκι -που πρωτοστάτησε και στην πρωτοβουλία αυτή- “δεν μας ενδιαφέρουν τόσο οι αποζημιώσεις όσο πώς μπορούμε να ξανακαλλιεργήσουμε τη γη μας. Είμαστε νοικοκυραίοι άνθρωποι”, αυτό τόνισαν με κάθε αφορμή όσοι έλαβαν τον λόγο, “εμάς μας ενδιαφέρει να μπορούμε το βιός μας να καλλιεργήσουμε, να παράγουμε, έτσι ώστε να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας και να ξαναμπεί η ζωή μας σε μια κανονικότητα”».

Το ύψος της τελικής αποζημίωσης
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «ο ελέφαντας στο δωμάτιο ακούει στο όνομα συνολική αποζημίωση, ποιο θα είναι το τελικό ποσό της αποζημίωσης. Διότι πράγματι, οι αποζημιώσεις που δόθηκαν ως προκαταβολή ήταν γενναίες. Το ερώτημα που ετέθη είναι ποιο θα είναι το τελικό ύψος της αποζημίωσης; Διότι με βάση τα ισχύοντα για την καλλιέργεια βαμβακιού, που είναι η βασικότερη στην περιοχή μας, η ανώτατη τιμή συνολικής αποζημίωσης είναι 200 ευρώ το στρέμμα, όταν οι παραγωγοί αναλυτικά, με στοιχεία, επιμένουν ότι υπολείπεται της πραγματικής ζημιάς και γι’ αυτό θα δούμε τι τρόπος διόρθωσης μπορεί να υπάρξει και πότε, τέλος πάντων, θα υπάρξει αυτή η τελική αποζημίωση».

Να μην ακυρωθούν τα φράγματα
Σχετικά με τις διαρροές για το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων ο κυβερνητικός βουλευτής επισήμανε ότι «πρώτη παρατήρηση που θέλω να κάνω και την είπα και προχθές στο Καλαμάκι, είναι ότι θεωρώ ανεύθυνο να υπάρχουν τέτοιες διαρροές ή να υπάρχουν επιμέρους τοποθετήσεις επί του πορίσματος, πριν το πόρισμα παρουσιαστεί επισήμως είτε στην κυβέρνηση είτε στις αρμόδιες τοπικές αρχές της Θεσσαλίας. Διότι με αυτές τις διαρροές δημιουργούνται εντάσεις, δεν ξέρουμε ακριβώς τι ισχύει, τι δεν ισχύει, τι να σχολιάσουμε και τι όχι. Σε κάθε περίπτωση θεωρώ δεδομένο ότι φράγματα που έχουν δρομολογηθεί δεν θα ανατραπούν στην πορεία. Για παράδειγμα, το φράγμα στον Ενιπέα, για το οποίο ασχολήθηκα προσωπικά, υπήρχε δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού, βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση της δημοπράτησης. Δεν πιστεύω ότι τέτοια έργα μπορούν να ακυρωθούν. Διότι αν υπήρχαν τέτοια έργα, όπως το φράγμα στον Ενιπέα, αντιστοίχως στο Μουζάκι ή στα Τρίκαλα, στα ορεινά, ο όγκος του νερού δεν θα ερχόταν με την ορμή που έφτασε στον κάμπο και δημιούργησε όλα αυτά τα προβλήματα. Και σε μας και στον Βόλο και στον αστικό ιστό της Λάρισας και αλλού. Άρα, λοιπόν, ας αναμένουμε την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού από το βήμα της Βουλής. Να δούμε αν είναι το πόρισμα έτοιμο για να παρουσιαστεί και φαντάζομαι ότι εδώ θα είμαστε να το συζητήσουμε».

Φαινόμενα αλαζονείας
Ερωτηθείς αν υπάρχει αλαζονεία της εξουσίας, εξαιτίας απουσίας της αντιπολίτευσης, απάντησε ότι «ο πρωθυπουργός είπε ότι το 41% δεν είναι λευκή επιταγή και δεν θα πρέπει να επιτραπεί επ’ ουδενί η ανάπτυξη φαινομένων αλαζονείας και έπαρσης εντός της κυβερνήσεως. Και νομίζω είναι νωπές, επίσης, και οι παραινέσεις του προς τους υπουργούς να βουτούν την γλώσσα τους στο μυαλό τους πριν προβούν σε δηλώσεις, οι οποίες ενίοτε στοιχίζουν. Πράγματι, υπάρχει ένα ζήτημα ανισορροπίας αυτή την ώρα στο πολιτικό σύστημα με όσα συμβαίνουν στην αξιωματική, κυρίως, αντιπολίτευση. Πραγματικά είναι πρωτόγνωρο αυτό που βλέπουμε, να εξαϋλώνεται σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εκλογική αναμέτρηση. Ο κ. Κασσελάκης προσήλθε ως κομήτης στο πολιτικό σύστημα, ως μεσσίας που θα έσωζε την αξιωματική αντιπολίτευση, και σε λιγότερο από 2 μήνες βλέπουμε να υπάρχουν διασπαστικές κινήσεις, αποχωρήσεις, να καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μια μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται πια να είναι τρίτο κόμμα σε δύναμη, όχι γιατί ανακάμπτει το ΠΑΣΟΚ, αλλά γιατί κυρίως πέφτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν νομίζω ότι συμβάλλει στην πολιτική ισορροπία αυτό. Καλό είναι κάθε κυβέρνηση να έχει μια σοβαρή αντιπολίτευση, που την ελέγχει, που ασκεί κοινοβουλευτικό έλεγχο. Το βάρος αυτό πέφτει πάλι σε εμάς, τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που πρωτίστως αναδεικνύουμε τα ζητήματα του τόπου μας, ακόμη και αν είμαστε ενίοτε δυσάρεστοι σε κάποιους υπουργούς. Αλλά νομίζω ότι η εντολή από τους πολίτες είναι να είμαστε χρήσιμοι και όχι απλά ευχάριστοι».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/6TK4lEmFzvQ

Read more...