Χρήσιμη διέξοδος για τους αμπελουργούς η παρασκευή του ούζου από ελληνική αμπελοοινική αλκοόλη
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΘΕΜΑ: ΧΡΗΣΙΜΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΟΥΣ Η ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΟΥΖΟΥ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΗ ΑΛΚΟΟΛΗ
Στα νέα οικονομικά δεδομένα που δημιουργεί η παγκοσμιοποιημένη αγορά στην αγροτική οικονομία, χρήσιμη θα ήταν η υιοθέτηση προτάσεων που απαντούν στις προκλήσεις της νέας εποχής για την παραγωγή προϊόντων με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ποιότητας.
Η αμπελοκαλλιέργεια, κλάδος δυναμικός και με σημαντικότατη συμβολή στην τοπική οικονομία, αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα κατά περιόδους , είτε λόγω των αδιάθετων ποσοτήτων σταφυλιών είτε λόγω των διαμαρτυριών για άδικες αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ.
Με αφορμή την ανακάλυψη παλιάς ετικέτας ούζου που χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα, στον τοπικό Τύπο της Λάρισας δημοσιεύτηκε η πρόταση του διευθυντή του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου κ. Στυλιανού Παπρά σχετικά με τη χρησιμοποίηση αμπελοοινικής αλκοόλης από ελληνικά σταφύλια για την παρασκευή του ούζου, καθότι μέχρι σήμερα η αλκοόλη αυτή προέρχεται από εισαγωγές ή από την επεξεργασία εισαγόμενης μελάσας. Σύμφωνα δε με τη νομοθεσία, η αλκοόλη αυτή πρέπει να είναι γεωργικής προέλευσης χωρίς όμως να διευκρινίζεται η «γεωγραφική» της προέλευση.
Ωστόσο, εάν η παρασκευή του ούζου γινόταν από αλκοόλη που προέρχεται από επεξεργασία της ελληνικής παραγωγής θα έλυνε κατά σημαντικό ποσοστό το πρόβλημα των αδιάθετων ποσοτήτων σταφυλιών και θα μπορούσε να συμβάλει και στην περαιτέρω δραστηριοποίηση γύρω από τον κλάδο αυτό, τόσο στην παραγωγή όσο και στη μεταποίηση.
Κατόπιν τούτων ερωτάται η αρμόδια υπουργός:
- Εξετάζετε την περίπτωση να διερευνηθεί η δυνατότητα επεξεργασίας και εφαρμογής της πρότασης αυτής, ώστε να σχηματιστεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο που μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη για τους αμπελοκαλλιεργητές;
Αθήνα, 12 Ιανουαρίου 2010
Οι ερωτώντες Βουλευτές:
Μάξιμος Χαρακόπουλος
Γιώργος Κασαπίδης