Menu
A+ A A-
ΜΑΞΙΜΟΣ ΔΣΟ 4 3
 
Αθήνα, 26 Μάιου 2020
 
Εισήγηση
του επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας
στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ)
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην τηλεδιάσκεψη με τον επικεφαλής της Ρωσικής Αντιπροσωπείας
 Σεργκέι Γκαβρίλοφ
και τον Γραμματέα της ΔΣΟ Ανδρέα Μιχαηλίδη
   

Χριστός Ανέστη!
 
Χαίρομαι ιδιαίτερα που έχουμε αυτή τη δυνατότητα της επικοινωνίας, έστω και αν δυστυχώς λόγω της πανδημίας δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Γραμματείας, έστω κι αν η σημερινή επικοινωνία μας γίνεται από μακριά, μέσω τηλεδιασκέψεως. Είναι κι αυτό ένα βήμα προς την κανονικότητα, που όλοι ελπίζουμε ότι θα επιστρέψει ολοκληρωτικά σύντομα, και ότι θα μπορέσουμε να συναντηθούμε από κοντά, έχοντας αφήσει πίσω μας τον εφιάλτη αυτής της πανδημίας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το προηγούμενο διάστημα ήταν μια σοβαρή δοκιμασία για όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερα για τους Χριστιανούς που φέτος αναγκαστήκαμε να γιορτάσουμε τη μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης, το Πάσχα, μακριά από τις εκκλησίες.
Ο Ορθόδοξος κόσμος αντιμετώπιζε πάντα με πίστη και καρτερία ανάλογες δοκιμασίες με λοιμούς στο διάβα των αιώνων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο λοιμός μνημονεύεται πρώτος στις δεήσεις των Ορθοδόξων για διαφύλαξη πάσης πόλεως και χώρας “από λοιμού, λιμού, σεισμού, καταποντισμού, πυρός, μαχαίρας, επιδρομής αλλοφύλων, εμφυλίου πολέμου και αιφνιδίου θανάτου”.
Στην Ελλάδα η ελλαδική εκκλησία κατανόησε το μέγεθος του κινδύνου και σε συνεργασία με την πολιτεία εφάρμοσε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πιστών. Άλλωστε, όπως εύστοχα είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, από την πανδημία “δεν κινδυνεύει η πίστη αλλά οι πιστοί”.
Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που έλαβαν άμεσα περιοριστικά μέτρα, την αξία των οποίων κατανόησαν οι πολίτες που τα ακολούθησαν με θρησκευτική ευλάβεια. Έτσι η Ελλάδα είναι από τις χώρες με τα λιγότερα θύματα, και μνημονεύεται διεθνώς ως θετικό παράδειγμα αντιμετώπισης της πανδημίας, την ώρα που γειτονικές μας χώρες όπως η Ιταλία θρηνούν δεκάδες χιλιάδες θύματα.
Ωστόσο, από αυτήν την περιπέτεια πρέπει να αντλήσουμε διδάγματα και μαθήματα για το μέλλον τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό πεδίο για την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων της ζωής μας αλλά και των ακολουθούμενων πολιτικών. Κανείς, όσο ισχυρός κι αν είναι, όσο πλούτο κι αν σωρεύει στη γη, δεν είναι άτρωτος σε πανδημίες. Κι αυτό μας θυμίζει τα συγκλονιστικά λόγια του υμνωδού στην εξόδιο ακολουθία “άρα τις εστί βασιλεύς ή στρατιώτης, πλούσιος ή πένης, δίκαιος ή αμαρτωλός”.  
Πριν προχωρήσω θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια για τα θύματα του covid 19 στη χώρα σας. Ιδιαίτερα με λύπησε η απώλεια πολλών μελών της ρωσικής εκκλησίας, όπως του Μητροπολίτου πρώην Αστραχανίου και Καμιζιάκ Ιωνά, του Επισκόπου Ζελεζνογκόρσκ και Λγκόφσκι Βενιαμίν, πολλών κληρικών και μοναχών. Πληροφορηθήκαμε μετά πόνου ψυχής για τα κρούσματα σε ιστορικές ρωσικές μονές όπως της Λαύρας της Αγίας Τριάδας, της Λαύρας των Σπηλαίων, του Αγίου Σεργίου του Ραντόνεζ, του Αγίου Σεραφείμ στο Ντιβέγιεβο.
Ιδιαίτερα μας συγκλόνισε η μαρτυρία του Επισκόπου Ζβενίγκοροντ Πιτιρίμ και Πρύτανη της Θεολογικής Ακαδημίας της Μόσχας, ο οποίος νόσησε από τον φοβερό ιό, και αναφέρθηκε στο πώς οι λανθασμένες αντιλήψεις κάποιων, που υποστήριζαν αυθαιρέτως πως ο ιός δεν μεταδίδεται εντός των μονών και των εκκλησιών, υποβοήθησαν τη διάδοση της πανδημίας.
Δυστυχώς, και στην Ελλάδα ανάλογες συνωμοσιολογικές θεωρίες κυκλοφορούν με μεγάλη ευκολία από διάφορους κύκλους και επηρεάζουν αρνητικά κάποια τμήματα της κοινωνίας. Ευτυχώς, όμως, η στάση της επίσημης Εκκλησίας και της συντριπτικής πλειοψηφίας των πιστών ήταν τέτοια που απέτρεψε την έκρηξη του φαινομένου.
Αν και δεν έχουμε ξεπεράσει εντελώς τους κινδύνους της αναζωπύρωσης της πανδημίας, και ίσως, όπως λένε οι επιστήμονες μπορεί το φθινόπωρο να παρουσιαστεί ένας δεύτερος γύρος, πρέπει πιστεύω να προχωρήσουμε στο μέτρο του δυνατού στον προγραμματισμό της δράσης μας.
Νομίζω ότι όσον αφορά την συνέλευσή μας αυτή κάλλιστα μπορεί να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα καθώς, όπως δείχνουν και τα στοιχεία, έχει αντιμετωπίσει πολύ επιτυχημένα το πρόβλημα της πανδημίας, και ήδη το αμέσως προσεχές διάστημα όπως ανακοινώθηκε θα μπορεί να δέχεται και επισκέπτες από το εξωτερικό. Αν δεν υπάρχει διαφωνία επ’ αυτού πιστεύω ότι μπορούμε θα φιλοξενήσουμε στην Κρήτη την Γενική μας Συνέλευση στις ημερομηνίες που θα συμφωνηθούν.
Και πιστεύω, θα μπορούσαμε να διοργανώναμε και μια συζήτηση για το πώς βίωσαν οι ορθόδοξοι σε κάθε χώρα αυτή τη δοκιμασία της πανδημίας. Τέτοιες δοκιμασίες νομίζω ότι τονίζουν την ανάγκη σφυρηλάτησης της ενότητας στον ορθόδοξο κόσμο.
Και χωρίς να μπαίνω σε θεολογικά μονοπάτια -επικίνδυνα για μη θεολόγους όπως εγώ- τολμώ να πω ότι πιστεύω πως θα πρέπει να εξεταστεί ως ζήτημα προς συζήτηση στην επόμενη Πανορθόδοξη Σύνοδο, οψέποτε πραγματοποιηθεί, αυτό της ενιαίας αντιμετώπισης πανδημιών από την ορθόδοξη εκκλησία. Αλλά αυτό, όπως λέμε στην Ελλάδα, “είναι άλλου παπά ευαγγέλιο”. Είναι ευθύνη των εκκλησιών όχι της ΔΣΟ.  
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΔΣΟ 1 1
back to top