Menu
A+ A A-
Μάξιμος vouli 1
 
Αθήνα, 21 Μαΐου 2020
 
Ομιλία Μάξιμου Χαρακόπουλου
κατά τη β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου του υπουργείου Τουρισμού με θέμα: «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Η παγκόσμια υγειονομική κρίση ανέδειξε ακόμη μια φορά την τεράστια σημασία που έχει ο τουρισμός για την οικονομία μας. Αλλά ταυτόχρονα και τους κινδύνους που πηγάζουν εξ αυτού του γεγονότος.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ (04.03.20) η Ελλάδα είναι η 6η πιο εξαρτημένη από τον τουρισμό οικονομία όσον αφορά στη συνεισφορά στο ΑΕΠ και η 4η πιο εξαρτημένη οικονομία όσον αφορά στη συνεισφορά στην απασχόληση μεταξύ 35 κρατών.
Το 2018 ο τουρισμός, άμεσα και έμμεσα -συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, της εστίασης, της αναψυχής, της διασκέδασης- είχε μερίδιο 25,7 έως 30,9% στο ΑΕΠ.
Επιπλέον, ο κλάδος αυτός απασχολεί κατά τους θερινούς μήνες πάνω από το 10% των εργαζομένων. Επομένως, ο βαθμός συρρίκνωσης της τουριστικής κίνησης θα κρίνει και τα τελικά ποσοστά μείωσης του ΑΕΠ, αλλά και το ύψος των συνεπειών στην απασχόληση. 
Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν, εντέλει, και το πόσο ευάλωτοι είμαστε σε αναπάντεχα γεγονότα ή μια δυσμενή συγκυρία –όπως π.χ. αυτό της πανδημίας ή μια πιθανή αύξηση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο.
Ως εκ τούτου, είναι ορθό νομίζω, να σχεδιάσουμε με προσοχή τα επόμενα μακροπρόθεσμα βήματα.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Εισερχόμαστε πλέον στην επόμενη φάση της αντιμετώπισης της πανδημίας και των συνεπειών της.
Και το κάνουμε με ψηλά το κεφάλι, με αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε, όπως τα καταφέραμε και στο πρώτο μέρος αυτής της αναπάντεχης κρίσης.
Τώρα, με αυξημένο το αίσθημα της ατομικής ευθύνης, την αξία του οποίου όλοι, ή σχεδόν όλοι, αντιληφθήκαμε το προηγούμενο διάστημα, θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε ότι κερδίσαμε τις προηγούμενες εβδομάδες.
Διότι, χωρίς διάθεση υπερβολής, η Ελλάδα βρήκε και πάλι θέση στην παγκόσμια ειδησεογραφία. Αλλά αυτή την φορά όχι για κακό ή για τις αποτυχίες της.
Έγινε παράδειγμα μίμησης σχεδιασμού, πειθαρχίας και σοβαρότητας. Και τώρα έρχεται σταδιακά και η ώρα της κεφαλαιοποίησης αυτού του κέρδους, και πρωτίστως στον τομέα του τουρισμού.
Αναντίρρητα, η φετινή σαιζόν θα είναι δύσκολη. Τα εμπόδια πολλά. Και ήδη βρισκόμαστε στο τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου.
Για αυτόν τον λόγο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες μια δέσμη γενναίων μέτρων ενίσχυσης του κλάδου, αναδεικνύοντας την τεράστια σημασία του για την ανάκαμψη της οικονομίας και δίνοντας το εναρκτήριο λάκτισμα για την ανάκτηση του χαμένου εδάφους.
Επισημαίνουμε το μέτρο της διατήρησης των θέσεων εργασίας μέσω του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, που θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της διαφοράς στην αμοιβή για όσους χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο.
Στην επιτάχυνση της τουριστικής κίνησης θα συνδράμουν, επίσης, οι αποφάσεις για τη μείωση από το 24 στο 13% στον ΦΠΑ σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς.
Δεν μπορώ, τέλος, να μην χαιρετίσω την απόφαση για τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ, από 10 σε 30 εκατομμύρια ευρώ.
Έτσι θα τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός, όπως είχα προτείνει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητώντας τη συμμέτοχη όλων των πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών αλλά και των αδύναμων συμπολιτών μας στο Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.
Παράλληλα, βέβαια θα πρέπει ενισχυθεί ο ποιοτικός τουρισμός. Η εποχή του rooms to let σε υποτυπώδη καταλύματα των παιδικών μας χρόνων, απ’ τα οποία ωστόσο έχω όμορφες αναμνήσεις στο Κόκκινο Νερό της Λάρισας, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.
Πλέον έχουμε πολλές ανταγωνίστριες χώρες που μπορούν να προσφέρουν ήλιο και θάλασσα σε χαμηλότερες τιμές.
Πρέπει το πακέτο που προσφέρουμε να έχει πολλά περισσότερα –πρωτίστως πολιτισμό, στον οποίο η κληρονομιά μας είναι ασυναγώνιστη, αλλά και ένα φυσικό περιβάλλον το οποίο όμως θα προστατεύεται πραγματικά.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, τα όσα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που συζητούμε σήμερα κινούνται προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.
Ο καταδυτικός τουρισμός και τα καταδυτικά πάρκα, πράγματι προσελκύουν συγκεκριμένες κατηγορίες επισκεπτών, με υψηλές απαιτήσεις αλλά και δυνατό βαλάντιο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει κατηγορία στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Σε αυτή την κατεύθυνση της ήπιας ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον κινείται και η πρόταση του Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας για την επανεγκατάσταση και λειτουργία του παλαιού συρόμενου lift (σχοινοσιδηρόδροµου) στον Κίσσαβο µε σκοπό την λειτουργία του για τους μικρούς αθλητές και αθλήτριες του συλλόγου.
Κύριε υπουργέ,
Η επιχειρηματολογία περί περιοχής Natura δεν μπορεί να είναι αλά καρτ. Τα άλλα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας δεν είναι σε εθνικούς δρυμούς ή περιοχές Natura;
Καταθέτω στα πρακτικά τη σχετική διατύπωση εν είδη νομοτεχνικής βελτίωσης στο άρθρο 32, ευελπιστώντας να την κάνετε δεκτή, γιατί θα είναι η αφετηρία ήπιας ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή του ορεινού όγκου του Κισσάβου.  
Κύριε πρόεδρε,
Κλείνοντας  θα ήθελα να πω ότι δικαίως ο τουρισμός έχει χαρακτηρισθεί η βαριά βιομηχανία της χώρας. Ωστόσο η κρίση απέδειξε ότι δεν πρέπει ο τουρισμός να είναι μονοκαλλιέργεια.
Θα πρέπει να δούμε το μέλλον της οικονομίας μας να συνδέεται πιο ενεργά με την διεύρυνση του πρωτογενούς τομέα, που είναι παραμελημένος, την ενίσχυση του βιομηχανικού τομέα, και ιδιαίτερα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, αλλά και αυτών της καινοτομίας και της ενέργειας.
 
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/XwyvJiijg24
 
back to top