Menu
A+ A A-
Super User
Fusce aliquam suscipit leo, nec tempor arcu tempus in. Suspendisse potenti. Vivamus posuere, turpis vitae egestas imperdiet, urna elit dictum. Website URL:

Μάξιμος: Με σχέδιο απέναντι στον “εθνικισμό των τροφίμων”

Μάξιμος Μαρέδης astra

Αθήνα, 16 Ιουνίου 2020

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ASTRA-TV:

Με σχέδιο απέναντι στον “εθνικισμό των τροφίμων”

«Έχει ‘‘μαλλιάσει η γλώσσα’’ μου να τα λέω, πρώτον ότι χρειαζόμαστε ανανέωση του γηρασμένου αγροτικού πληθυσμού και συγκεκριμένα κίνητρα σε νέους αγρότες, δεύτερον ότι χρειάζεται να επενδύσουμε περισσότερο στην ποιότητα και στην πιστοποίηση των προϊόντων μας. Δεν αρκεί να παράγουμε αυτό που μάθαμε από τους παππούδες μας, που μπορεί να είναι αδιάφορο για τις αγορές». Τα παραπάνω τόνισε, με αφορμή την πιστοποίηση του σκόρδου Πλατυκάμπου, ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στην τηλεόραση του ASTRA, στην εκπομπή “Παράθυρο στην Θεσσαλία” και στον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Μαρέδη.

Κίνητρα σε νέους αγρότες
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε ότι «όταν η γενιά των μπλόκων της δεκαετίας του ‘90 συνταξιοδοτηθεί στο σύνολό της, το πρόβλημα θα είναι ακόμη πιο έντονο. Υπ’ αυτήν την έννοια χρειάζεται να υπάρχει ένας σχεδιασμός, χρειάζεται αν ενισχυθούν ακόμη πιο αποτελεσματικά και να γίνουν πιο ουσιαστικά και γενναία τα προγράμματα νέων αγροτών, προγράμματα στήριξης νέων που θέλουν να ασχοληθούν με την πρωτογενή παραγωγή, με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Η συζήτηση αυτή, με αφορμή την πανδημία και τις συνέπειες που έχει στην οικονομική κρίση είναι πανευρωπαϊκή και παγκόσμια. Η κρίση της πανδημίας έδειξε και εγγενείς αδυναμίες της αγροτικής μας οικονομίας, το γεγονός ότι η χώρα δεν είναι αυτάρκης σχεδόν σε κανένα γεωργικό και κυρίως κτηνοτροφικό προϊόν. Κάνουμε εισαγωγές βόειου κρέατος της τάξεως του 80%. Λίγο λιγότερο στο χοιρινό. Εισάγουμε μια σειρά από προϊόντα. Και στην περίοδο της πανδημίας είδαμε να αναπτύσσεται ένας ‘‘εθνικισμός των τροφίμων’’ -αν μπορώ να τον βαπτίσω έτσι- και είδαμε χώρες, όπως η Ρουμανία, να απαγορεύουν τις εξαγωγές δημητριακών, η Τουρκία να απαγορεύει τις εξαγωγές άλλων αγροτικών προϊόντων που καταναλώνουμε. Άρα, λοιπόν, η χώρα πρέπει να ξαναδεί το μοντέλο της παραγωγικής οικονομίας που θέλει να υιοθετήσει».

Όχι “μονοκαλλιέργεια” τουρισμού
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος πρόσθεσε ότι «η κρίση αυτή οφείλει να βάλει το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων. Γι’ αυτό και θέλω να πιστεύω ότι η Επιτροπή που συγκροτήθηκε υπό τον νομπελίστα καθηγητή κ. Πισσαρίδη με εντολή του πρωθυπουργού, για να παρουσιάσει ένα τέτοιο πρόγραμμα (παραγωγικής ανασυγκρότησης) θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στον πρωτογενή τομέα. Είδατε ότι η “μονοκαλλιέργεια” του τουρισμού, στην οποία επενδύσαμε όλα αυτά τα χρόνια τι κινδύνους ελλοχεύει για την οικονομία της χώρας. Αν δεν έλθουν τουρίστες από το εξωτερικό πόσες επιχειρήσεις δεν θα λειτουργήσουν, πόσοι εργαζόμενοι θα βρεθούν στο δρόμο και τι αρνητική μόχλευση θα υπάρχει για την οικονομία!».
Ο κυβερνητικός βουλευτής σημείωσε επίσης ότι «ορθώς ο πρωθυπουργός πήγε στη Σαντορίνη, ένα νησί που είναι παγκοσμίως γνωστό για το ηλιοβασίλεμά του, για τις ομορφιές του, προκειμένου να σηματοδοτήσει την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου. Μακάρι να εξελιχθούν καλά τα πράγματα. Νομίζω ότι η σημερινή μέρα είναι μια ιδιαίτερη μέρα, γιατί έχουμε και την έναρξη της τουριστικής περιόδου με την έναρξη των πτήσεων από πολλές χώρες που θεωρούνται τρόπον τινά ασφαλείς. Έχουμε, επίσης, την έναρξη του προγράμματος ‘‘Συν-εργασία’’, σύμφωνα με το οποίο το κράτος αναλαμβάνει την καταβολή του 60% του μισθού αλλά και των ασφαλιστικών εισφορών για κάποιους μήνες το επόμενο διάστημα σε εργαζόμενους σε χιλιάδες επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η εργασία/ Και βεβαίως η σημερινή μέρα είναι επίσης ενδιαφέρουσα γιατί από σήμερα καταβάλλεται και το επίδομα αναστολής εργασίας του Μαΐου σε 520.000 εργαζόμενους».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στη διεύθυνσηhttps://youtu.be/dnQzF1Ws_iQ

 

Σημαντικές επαφές του Μάξιμου στην Ταϊβάν

2wΕνδιαφέρον για Ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά • Ιδιαίτερη αναφορά στο τσάι Ολύμπου

Στην αύξηση των εμπορικών συναλλαγών σε προϊόντα του πρωτογενούς τομέα επικεντρώθηκαν οι συναντήσεις που είχε η αντιπροσωπεία Ελλήνων βουλευτών στην Ταιβάν με κυβερνητικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους παραγωγικών φορέων. Η αντιπροσωπεία που αποτελείται από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, Λαρίσης κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, Καρδίτσης κ. Κώστα, Τσιάρα, Καβάλας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και Κοζάνης κ. Γιώργο Κασαπίδη κατέγραψε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Ταιβανέζικης πλευράς κυρίως για το ελαιόλαδο και τα αρωματικά φυτά. Όπως επισημάνθηκε τα περιθώρια για αύξηση των ελληνικών εξαγωγών ειναι μεγάλα. Η ελληνική αντιπροσωπεία τόνισε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ελληνικών αγροτικών προϊόντων που τα καθιστούν ξεχωριστά, καθώς πάνω από το 10% των ΠΟΠ σε επίπεδο ΕΕ ειναι ελληνικά! Μάλιστα, ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο ιδιαίτερο τσάι Ολύμπου που φύεται στο μυθικό βουνό των Θεών, στην Ελασσόνα.
Οι Έλληνες βουλευτές που μετέβησαν στην Ταϊβάν, μετά από πρόσκληση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ταϊπέι στην Ελλάδα συναντήθηκαν, μεταξύ άλλων, με την Αναπληρώτρια Υπουργό Εξωτερικών κ. Vanessa Yea-ping SHIH, τον Υφυπουργό Οικονομικών κ. Shih-Chao CHO, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου κ. FreddieHoeglund.

Εκ Νεότητός μου - Διηγήματα

Το "Εκ Νεότητός μου" είναι μια συλλογή διηγημάτων που γράφτηκαν από τον Βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, σε στιγμές πολιτικής έντασης σε μια προσπάθεια απόδρασης από αυτή. Οι μικρές αυτές ιστορίες, γεννήματα του νου, είναι βασισμένες κυρίως σε ακούσματα αλλά και βιώματα των παιδικών του χρόνων. Τότε που οι άνθρωποι ήταν ολιγαρκείς και οι αρχές που κανοναρχούσαν τη ζωή τους δεν αμφισβητούνταν. Όλα τα διηγήματα που περιλαμβάνονται σε αυτό το βιβλίο έχουν δημοσιευθεί σε μια πρώτη μορφή σε λογοτεχνικά περιοδικά, στον αθηναϊκό και περιφερειακό Τύπο. Κάποια απο αυτά κυκλοφόρησαν ως ένθετα θερινά αναγνώσματα.

Subscribe to this RSS feed