Menu
A+ A A-

weekend02-06-2012_

Συνέντευξη του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ,

βουλευτή Λαρίσης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου

στην εφημερίδα WEEKEND

Δημοσιογράφος: Θανάσης Φουσκίδης

-Θεωρείτε ότι η απήχηση του κεντροδεξιού μετώπου που συγκροτήθηκε υπό τον Αντώνη Σαμαρά είναι ικανοποιητική ή υπήρξαν διαφορετικές προσδοκίες;

Η πρόσκληση του προέδρου της ΝΔ για τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού πατριωτικού μετώπου είχε θετική απήχηση. Τόσο σε επίπεδο στελεχών από τον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς όσο κυρίως στην κοινωνία. Η συσπείρωση που παρουσιάζει η φιλελεύθερη παράταξη έχει μια δυναμική, η οποία, πιστεύω ότι θα συμβάλει στο νικηφόρο αποτέλεσμα.

-Ποια είναι η θέση σας αναφορικά με τις τοποθετήσεις ότι επρόκειτο ουσιαστικά για μια παλαιοκομματικού τύπου πολιτική συναλλαγή;

Νομίζω ότι ο χαρακτηρισμός είναι ατυχής. Τούτη την ώρα απειλείται η μεγαλύτερη κατάκτηση του ελληνισμού το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, η ένταξη μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπρος στον κίνδυνο η Ελλάδα να διολισθήσει και πάλι στη βαλκανική μιζέρια, χρέος όλων είναι να ξεπεραστούν διαφορές του παρελθόντος. Ο κοινός μας αγώνας έχει στόχο να αποτρέψουμε την καταστροφή από τον αριστερό λαϊκισμό και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη, δουλειές για τα νέα παιδιά, σταθερότητα και ασφάλεια στη χώρα. Και αυτό δεν είναι πρόσχημα, είναι το σημαντικότερο διακύβευμα των τελευταίων δεκαετιών.

-Σ' αυτή την προεκλογική μάχη η ΝΔ επέλεξε να πολώσει το κλίμα με την

Αριστερά. Την ίδια στιγμή, ο κ. Σαμαράς απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολίτες ανεξαρτήτως πολιτικής και ιδεολογικής τοποθέτησης. Πώς θα καταφέρετε να «παντρέψετε» στις συνειδήσεις των πολιτών το διπλό αυτό μήνυμα;

Η σύγκρουση με τον επικίνδυνο λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι επιλογή της ΝΔ. Είναι υποχρέωση ενός υπεύθυνου κόμματος που στάθηκε σε όλη τη μεταπολίτευση σταθερά υπέρ μιας Ελλάδας ευρωπαϊκής και ευημερούσας. Ενός λαϊκού κόμματος που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ανθρώπων της εργασίας και την κοινωνική ειρήνη. Έχουμε χρέος να αποκαλύψουμε τους κινδύνους από τη δημαγωγία της αριστεράς που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο από το ευρώ, σε υποτιμημένη δραχμή και πλήρη εξαθλίωση. Βεβαίως θέλουμε όλους τους πολίτες μαζί μας στον αγώνα ανασυγκρότησης της χώρας. Αλλά με όρους ρεαλισμού και ευθύνης. Όχι υποσχόμενοι λαγούς με πετραχήλια, όπως έκανε το ΠΑΣΟΚ με το «λεφτά υπάρχουν».

-Ο πρόεδρος της ΝΔ έλαβε την δέσμευση των ηγετών του ΕΛΚ για ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών στη χώρα μας. Ποιες είναι οι πρώτες κινήσεις στις οποίες θα προβεί η ΝΔ ως βασικός κυβερνητικός εταίρος στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των δεσμεύσεων αυτών με δεδομένη και την γενικότερη αλλαγή κλίματος που παρατηρείται στην Ευρώπη;

Αναμφίβολα, μια σταθερή κυβέρνηση που θα εγγυάται την παρουσία μας στην Ευρώπη και την εφαρμογή ενός προγράμματος επειγουσών διαρθρωτικών αλλαγών, που έπρεπε από μόνοι μας να είχαμε κάνει εδώ και πολλά χρόνια, θα αποτελέσει την προϋπόθεση για μια ριζική αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα. Η φωνή μας σε αυτή την περίπτωση θα είναι πιο δυνατή, πιο πειστική. Θα προχωρήσουμε σε επαναδιαπραγμάτευση των όρων της σύμβασης, που σίγουρα θα περιλαμβάνει μια ευνοϊκότερη ρύθμιση για τα μέτρα του Ιουνίου, αποκατάσταση αδικιών, διασφάλιση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις μισθών και συντάξεων, μείωση φόρων και μέτρα ανάπτυξης. Το σημαντικότερο, όμως είναι να είμαστε μέσα στην Ευρώπη που αλλάζει και έτσι να ωφεληθούμε. Διαφορετικά, δυστυχώς, θα μιλάμε για καταστροφή.

-Σας φοβίζουν οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις στην ευρωζώνη; Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι συνέπειες για την Ελλάδα εν μέσω μάλιστα αυτής της πολιτικής αστάθειας;

Ασφαλώς και φοβίζουν. Τα νέα από ορισμένες χώρες της ευρωζώνης δεν είναι ενθαρρυντικά. Φαίνεται ότι ιδιαίτερα στο νότο, η οικονομία θα κινηθεί πτωτικά το 2012. Κι αυτό δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα για την Ελλάδα, όπως π.χ τη μείωση των εξαγωγών της. Το ζήτημα, μάλιστα, της Ισπανίας φαίνεται ότι είναι πολύ σοβαρό. Ελπίζω ότι θα βρεθεί λύση. Ίσως βέβαια, αυτό να ωφελήσει την χώρα αν υπάρξει μια γενικότερη διευθέτηση για όλες τις οικονομίες που αντιμετωπίζουν κρίση. Το ζήτημα είναι η Ελλάδα να είναι όρθια και παρούσα στις όποιες εξελίξεις.

-Πιστεύετε ότι αυτή την φορά θα καταστεί εφικτή η κυβερνητική συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ;

Ελπίζω ότι στις 18 Ιουνίου θα υπάρξει κυβέρνηση. Αυτό είναι το μείζον. Η ακυβερνησία επιτείνει τα προβλήματα, βαθαίνει την κρίση, αναστέλλει σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία του κράτους. Κοιτάξτε τι γίνεται με τα έσοδα που βουλιάζουν, με τη λαθρομετανάστευση που δεν αντιμετωπίζεται, με το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη χορήγηση φαρμάκων. Ο σχηματισμός κυβέρνησης, λοιπόν, θα έλεγα ότι είναι εθνικό θέμα! Διεκδικούμε για τη ΝΔ και την τελευταία ψήφο. Και επιμένουμε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει θα πρέπει να έχει συγκεκριμένο πλαίσιο: τη διασφάλιση της παραμονής μας στο ευρώ και την επαναδιαπραγμάτευση, την αναθεώρηση του μνημονίου με αναπτυξιακά μέτρα, που θα χτυπήσουν την ύφεση και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης. O ΣΥΡΙΖΑ παίζει με τη φωτιά, μιλώντας για καταγγελία και μονομερείς ενέργειες που βγάζουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη και την οδηγούν στην απομόνωση. Εμείς είμαστε ξεκάθαροι στο τι ζητάμε, και τι θα κάνουμε. Πιστεύω ότι οι πολίτες τώρα ξέρουν τι θα συμβεί αν επικρατήσει ο αριστερός λαϊκισμός και η ανευθυνότητα. Γι’ αυτό και θα ψηφίσουν με κριτήριο τη λογική και την ευθύνη.

Metro_02.06.2012

back to top