Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
Δημοσιογράφος: Μαρίνα Αποστολοπούλου
«Ισχυρή εντολή στη ΝΔ για σταθερότητα και ανάπτυξη»
1.Κύριε Χαρακόπουλε, είστε επικεφαλής της επιτελικής γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ. Ζητάτε ισχυρή εντολή από τους πολίτες θέτοντας το δίλλημα αυτοδυναμία ή ακυβερνησία. Ωστόσο, πόσο εφικτή είναι η αυτοδυναμία σήμερα;
Το δίλημμα που αναφέρετε δεν το βάζει η Νέα Δημοκρατία αλλά η ίδια σκληρή πραγματικότητα. Οι πολίτες προσερχόμενοι στις κάλπες στις 6 Μαΐου έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στην προοπτική μιας ισχυρής κυβέρνησης, που θα μπορέσει να ανασυντάξει την οικονομία και θα μιλήσει με αποφασιστικότητα με τους δανειστές μας ή μιας χαοτικής κατάστασης. Η κόπωση των πολιτών, αναμφίβολα, προέρχεται από την απογοήτευση που προκάλεσε η αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων που τον βασανίζουν και των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων. Αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατραπεί σε «τυφλή» ψήφο και ο ψηφοφόρος να υποκύψει στη λογική ότι μετά τις εκλογές «γαία πυρί μειχθήτω». Το αύριο δεν επιτρέπεται να το αφήσουμε στην τύχη. Το δίλλημα λοιπόν είναι ισχυρή εντολή στη ΝΔ και σταθερότητα ή ακυβερνησία με κίνδυνο η χώρα να μπει σε ακόμη μεγαλύτερη περιπέτεια. Όσο για το αν είναι εφικτή μια καθαρή εντολή προς την Νέα Δημοκρατία είμαι αισιόδοξος. Αυτή άλλωστε είναι και η δική μου αίσθηση από την καθημερινή επαφή με τους πολίτες στις πόλεις και στα χωριά του νομού μας.
2. Κατά κανόνα όσο πλησιάζουμε στις εκλογές ανεβαίνει η συσπείρωση των κομμάτων εξουσίας. Είστε από τους πολιτικούς που λόγω της θέσεως τους μελετούν διεξοδικά τις δημοσκοπήσεις. Πιστεύετε ότι θα ανέβει η συσπείρωση τόσο που να επιτύχει η ΝΔ την απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή;
Όπως σας είπα, είμαι βέβαιος ότι στην τελευταία προεκλογική εβδομάδα η συσπείρωση του κόμματος θα αυξηθεί κατακόρυφα. Οι πολίτες θα κρίνουν τελικά με τα κριτήρια της σταθερότητας, της ελπίδας και της προοπτικής. Αναμφίβολα, το γενικότερο κλίμα της απογοήτευσης και της κατάθλιψης που προκάλεσαν τα δύο χρόνια της εγκληματικής διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ επηρεάζει αρκετά τον κόσμο στη στάση του απέναντι στο σύνολο του πολιτικού κόσμου. Και αυτό αποτυπώθηκε και στις δημοσκοπήσεις. Στις κάλπες, όμως, η τελική απόφαση των πολιτών θα καθοριστεί, πιστεύω, από τη λογική και όχι από το συναίσθημα. Το ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι πολίτες είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα.
Η ύπαρξη πολλών κομμάτων, τα οποία έχουν κοινό χαρακτηριστικό στη πλειοψηφία τους τον λαϊκισμό και τις «μαγικές λύσεις» ίσως χαϊδεύουν κάποια αυτιά. Μια κοινοβουλευτική Βαβέλ, όμως, μετά τις εκλογές νομίζω ότι θα δυσχεράνει την προσπάθεια της χώρας να νικήσει τα προβλήματά της και σίγουρα θα βάλει τον τόπο σε ακόμη μεγαλύτερη περιδίνηση.
3. Η έλευση του Αντώνη Σαμαρά στη Λάρισα και η κινητοποίηση της κομματικής οργάνωσης για την ομιλία του, πιστεύετε ότι θα συμβάλλει στην επανασυσπείρωση της κομματικής σας βάσης;
Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο ηγέτης που ανέδειξε ο λαός της ΝΔ. Είναι αυτός που κράτησε σθεναρή στάση κατά του Μνημονίου παρά τις πιέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, και τελικά δικαιώθηκε. Όπως δικαιώθηκαν και οι προτάσεις του για την ανάπτυξη, για την μη περικοπή μισθών και συντάξεων, για τη μη επιβολή φόρων. Με δική του πρωτοβουλία αποτράπηκε η εφαρμογή της καταστροφική έμπνευσης του Γ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα και προχώρησε το «κούρεμα» του χρέους. Και σήμερα είναι ο μόνος που μιλά με σχέδιο ρεαλιστικό και υπεύθυνο, που δείχνει το δρόμο της ελπίδας και της σταθερότητας μέσα στην Ευρώπη και με ισχυρές συμμαχίες στο διεθνή χώρο. Το Σχέδιο Σαμαρά για την οικονομία και η πρότασή του για τη Νέα Μεταπολίτευση μπορεί να συσπειρώσει όχι μόνον πολίτες που πρόσκεινται στη ΝΔ αλλά από όλο το πολιτικό φάσμα.
4. Ωστόσο, αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, ποια θα είναι η επόμενη μέρα; Θα συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ με την προϋπόθεση να είναι πρωθυπουργός ο επικεφαλής του πρώτου κόμματος, όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ο Α. Σαμαράς ή θα προκαλέσετε εκ νέου εκλογές;
Κοιτάξτε, ήδη στην ερώτησή σας, που βασίζεται σε μια υπόθεση, μπαίνουμε σε μια λογική παζαρέματος, ενός πολιτικού «πάρε δώσε». Ξεκινάμε με τον πρωθυπουργό, πάμε στους υπουργούς, στους υφυπουργούς και ούτω καθ’ εξής. Στη συνέχεια, για κάθε απόφαση, κάθε υπουργείου, πάλι παρασκήνιο, συμβιβασμοί, ίσως και τρίτοι παράγοντες που εμπλέκονται γιατί θέλουν τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Σας φαίνεται εσάς ότι μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να περπατήσει; Μπορεί, σε αυτές τις απίστευτα δύσκολες στιγμές για το τόπο να οδηγήσει τη χώρα σε απάνεμο λιμάνι; Αφού δεν υπάρχει προγραμματική συμφωνία, αφού δεν υπάρχουν κοινές θέσεις, πως θα υπάρξουν λύσεις; Θα θέλουμε, για παράδειγμα, να καταργήσουμε τον νόμο Ραγκούση για την ιθαγένεια που φέρνει τους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα, και το ΠΑΣΟΚ θα «στυλώνει τα πόδια» γιατί διαφωνεί. Ή θα θέλουμε να κάνουμε εξεταστική επιτροπή για τις ευθύνες που μας οδήγησαν στο Μνημόνιο, για τους κ.κ. Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου, και το ΠΑΣΟΚ θα την μπλοκάρει. Ποιόν ικανοποιεί αυτή η προοπτική εκτός από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ;
5. Τελικά γιατί η ΝΔ επεδίωξε τη διεξαγωγή εκλογών, γνωρίζοντας ότι η νέα Κυβέρνηση θα αναγκαστεί τον Ιούνιο να πάρει νέα σκληρά μέτρα με πολιτικό κόστος; Υπάρχουν περιθώρια επαδιαπραγμάτευσης;
Εμείς, να μην το ξεχνάμε, μιλήσαμε για εκλογές πολύ νωρίς. Επιμέναμε ότι έπρεπε να αποτυπωθούν οι νέοι συσχετισμοί που είχαν διαμορφωθεί στην κοινωνία, ότι έπρεπε να εκφραστεί ο λαός και οι εκλογές να εκτονώσουν την κοινωνική οργή. Να σχηματισθεί κυβέρνηση που θα διαπραγματευόταν με τους δανειστές μας. Να τελειώναμε από τότε με την καταστροφική κυβέρνηση Παπανδρέου. Δυστυχώς, φθάσαμε στο γκρεμό της παρ’ ολίγον αποπομπής μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να κινηθούν οι διαδικασίες που μας έφεραν την 6η Μάιου. Σίγουρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα σήμερα, αλλά πρώτον με τη δανειακή σύμβαση και το κούρεμα του χρέους έχουμε πάρει μια ανάσα και εξαρτάται από εμάς να σταθούμε στα πόδια μας και δεύτερον το θέμα των όρων δεν τίθεται μόνον από εμάς. Κερδίζει υπερασπιστές και στην Ευρώπη με πιο πρόσφατη θετική άποψη αυτή του Ολάντ, του πιθανού αυριανού προέδρου της Γαλλίας. Μη πέφτουμε, επομένως, στην παγίδα της μοιρολατρίας.
6. Τι απαντάτε σε εκείνους που επιλέγουν την ψήφο διαμαρτυρίας;
Σε όσους έχουν εύλογα αισθήματα οργής και θυμού γιατί εξαπατήθηκαν από το κόμμα του «λεφτά υπάρχουν» και θέλουν την τιμωρία των πρωταιτίων του ελληνικού ναυαγίου τους καλώ να αναρωτηθούν: αν δεν υπάρχει ισχυρή πλειοψηφία της ΝΔ στη βουλή πως θα σχηματισθεί εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει τις ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα στο ΔΝΤ και τα δεσμά του μνημονίου. Ψήφος σε κόμμα διαμαρτυρίας είναι ουσιαστικά ψήφος ασυλίας, φιλί ζωής στο ΠΑΣΟΚ.
7. Κύριε Χαρακόπουλε είστε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά και πολλοί προδικάζουν τη συμμετοχή σας στην επόμενη κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμη, είτε συνεργασίας, καθώς όλα δείχνουν ότι η ΝΔ θα είναι πρώτο κόμμα. Ποια είναι η προσωπική πολιτική σας επιδίωξη για την επόμενη μέρα στην πολιτική ζωή του τόπου;
Από τη πρώτη στιγμή που ο κόσμος της Λάρισας μου έκανε τη τιμή να με στείλει ως εκπρόσωπό του στο ελληνικό κοινοβούλιο, το 2004, εργάστηκα για την επίλυση των μικρών και μεγάλων προβλημάτων του νομού μας. Και όλη την προηγούμενη περίοδο ως Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, η στάση μου μοναδικό κριτήριο είχε το καλό του τόπου. Και νομίζω ότι αυτό, οι πολίτες της Λάρισας το γνωρίζουν. Γνωρίζουν ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Γι’ αυτό μπορώ και τους κοιτώ στα μάτια και τους ζητώ να μου δείξουν και αυτή τη φορά την εμπιστοσύνη τους, ξέροντας ότι θα συνεχίσω στον ίδιο δρόμο της αλήθειας και της ευθύνης.
8. Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους ψηφοφόρους του νομού;
Με την ανανεωμένη εμπιστοσύνη των πολιτών της Λάρισας, με τη ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό μου, πιστεύω ότι την επόμενη ημέρα με κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά θα μπούμε όλοι στη μάχη της ανασυγκρότησης της χώρας. Χωρίς μεγάλα λόγια θα εργαστούμε για να αλλάξουμε όλα εκείνα που μας κρατούν δέσμιους του χθες, στην οικονομία και στην κοινωνία. Για να πετύχουμε την ανάπτυξη και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να καταστείλουμε την εγκληματικότητα και τη λαθρομετανάστευση, να αναζωογονήσουμε την ύπαιθρο και την ελληνική περιφέρεια. Από όποια θέση βρεθώ θα δώσω όλες τις δυνάμεις για ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα και το τόπο μας. Και αυτή είναι η δέσμευσή μου προς τους πολίτες της Λάρισας.
