01-06-10
Συνέντευξη του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ,
Βουλευτή Λαρίσης Μάξιμου Χαρακόπουλου
Στον Ρ/Φ Real FM
Δημοσιογράφος: Νίκος Χατζηνικολάου
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε βουλευτά καλή σας ημέρα.
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλημέρα κύριε Χατζηνικολάου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να ξεκινήσω τη συζήτησή μας, ζητώντας το σχόλιο σας για όσα συζητιούνται τις τελευταίες ημέρες γύρω από το ασφαλιστικό, για το γεγονός δηλαδή ότι όπως απορρέει από κυβερνητικές πηγές μας ζητούν από την Τρόικα να φύγουμε από το μνημόνιο και να πάμε σε ακόμη χειρότερα, σε ακόμα πιο σκληρά μέτρα μιλούν για συντάξεις που θα φθάσουν στο 50% του σημερινού ύψους τους και για ορισμένες που θα είναι χειρότερες ακόμα και από τα σημερινά επιδόματα ανεργίας.
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Χατζηνικολάου αυτά είναι αδιανόητα να μπαίνουν στο τραπέζι προς συζήτηση. Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι. Η χώρα αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη κατάσταση, τους επόμενους μήνες θα δοκιμαστεί καίρια η κοινωνική συνοχή, θα έχουμε εκτόξευση της ανεργίας. Όλες οι προβλέψεις προς τα εκεί οδηγούν και νομίζω ότι τώρα επιβεβαιώνεται η ορθότητα της κριτικής που η Νέα Δημοκρατία και ο Αντώνης Σαμαράς από την πρώτη στιγμή ασκούν προς αυτή την κυβέρνηση, μια κριτική η οποία συνοδεύεται από προτάσεις. Επισημάναμε από την αρχή ότι λείπει το αναπτυξιακό σκέλος στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης που καθυστέρησε πάρα πολύ στη λήψη μέτρων. Δεν θα είχαμε μπει σ’ αυτή την περιπέτεια στην οποία βρίσκεται αυτή την ώρα η χώρα εάν η κυβέρνηση είχε λάβει έγκαιρα μέτρα, εάν δεν είχε παροιμιώδεις γκάφες στην αντιμετώπιση του προβλήματος, εάν είχε αναγνωρίσει την κατάσταση από την πρώτη στιγμή και είχε το πολιτικό θάρρος να λάβει άμεσα μέτρα. Σήμερα επιβεβαιώνεται η κριτική της Νέας Δημοκρατίας με οδυνηρό τρόπο. Παρακολουθούμε ένα κακοστημένο θέατρο από τη μια μεριά τον αρμόδιο υπουργό με μελοδραματισμούς και συνεχείς εμφανίσεις στα ΜΜΕ να λέει ότι δίνει μάχη για το Ασφαλιστικό και από την άλλη στο μνημόνιο να είναι προδιαγεγραμμένες πάρα πολύ οδυνηρές εξελίξεις για τους ασφαλισμένους και για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στη χώρα μας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως βλέπετε να εξελίσσονται να οικονομικά μας πράγματα το επόμενο διάστημα, συμφωνείται μ’ αυτούς που ανησυχούν για το ενδεχόμενο να μην πάρουμε τη δεύτερη δόση του δανείου;
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: δυστυχώς δεν εξελίσσονται καλά τα πράγματα κ. Χατζηνικολάου. Τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε τον έλεγχο από την Τρόικα. Βλέπετε ότι κριτική ασκείται ακόμα και από το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Είχαμε καθυστερήσεις στις τοποθετήσεις Διοικητών σε καίριες υπηρεσίες όπως το πρώην ΣΔΟΕ. Διαβάζαμε τις προηγούμενες ημέρες ότι από τις 70, νομίζω ότι μόνο 3 ΔΥΟ στο Λεκανοπέδιο είχαν καταφέρει να πετύχουν τους εισπρακτικούς στόχους. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, και δυστυχώς η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των περιστάσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Νέα Δημοκρατία από την πλευρά της τι αντιπροτείνει, θέλω να πω ότι εάν αύριο βρισκόσασταν με τα κλειδιά της εξουσίας στα χέρια σας τι διαφορετικό θα κάνατε;
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από την πρώτη στιγμή είπαμε κ. Χατζηνικολάου, ότι χρειάζεται ένα άλλο μίγμα πολιτικής και αυτό ζητήσαμε από την κυβέρνηση να τονίσει προς κάθε κατεύθυνση και προς τους εταίρους μας και προς το ΔΝΤ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά εμείς ακούσαμε κ. Χαρακόπουλε από το βήμα της Βουλής κατά τη σχετική συζήτηση τον κ. Σαμαρά να εγγυάται πως ότι συμφωνήθηκε με την Τρόικα θα το σεβαστεί. Επομένως σε μια κυβερνητική αλλαγή δεν έχουμε να αναμένουμε κάτι καινούργιο από εσάς αυτό είναι το ερώτημα.
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι έτσι κ. Χατζηνικολάου. Μπορεί η χώρα να μην τιμήσει την υπογραφή της; Δεν είναι μόνο η υπογραφή της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αυτή που μπήκε, είναι υπογραφή που δεσμεύει τη χώρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως τι θα μας πείτε σ’ ένα ενδεχόμενο εκλογικής αναμέτρησης, να σας ψηφίσουμε για πιο λόγο;
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορούμε να προχωρήσουμε το αναπτυξιακό σκέλος, το οποίο δεν έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση. Έχουμε καταθέσει 23 προτάσεις, μέτρα-ανάσες όπως τα λέμε, για την οικονομία τα οποία με το τσιγκέλι υιοθετεί η κυβέρνηση και για κάποια βλέπω ότι κάνει και πίσω. Για παράδειγμα στο ζήτημα της άρσης του καμποτάζ βλέπω ότι οπισθοχωρεί από τις αντιδράσεις που υπάρχουν από κάποιους συνδικαλιστές στο λιμάνι του Πειραιώς. Αντιλαμβάνεστε ότι από τον τουρισμό προσδοκούμε αυτή τη στιγμή μια μεγάλη ώθηση στην οικονομία, μια μεγάλη αναπτυξιακή ανάσα. Όταν στέλνουμε μηνύματα στη διεθνή κοινότητα ότι η Ελλάδα δεν προσαρμόζεται, δεν προχωράμε με γρήγορο βηματισμό προς αυτή την κατεύθυνση και απαγορεύουμε την αποβίβαση τουριστών, χιλιάδων τουριστών που αναμένουμε να φέρουν πολύτιμο συνάλλαγμα, πολύτιμους οικονομικούς πόρους στην Ελλάδα, να αφήσουνε δηλαδή χρήματα στα μαγαζιά για να κινηθεί η αγορά που αντιμετωπίζει ήδη την ύφεση, συνειδητοποιείτε ότι έχουμε μια κυβέρνηση η οποία δεν κινείται με τους ρυθμούς που πρέπει, δεν έχει γρήγορα ανακλαστικά όπως πρέπει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα βέβαια που το λέτε αυτό εγώ θυμάμαι εκείνο το Δεκέμβρη στο κέντρο της Αθήνας.
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Το Δεκέμβρη εκείνο τον πληρώσαμε πολύ ακριβά κ. Χατζηνικολάου. Το ζήτημα είναι να μιλούμε πάλι για λάθη και παραλείψεις που αναγνωρίσαμε ή να διδαχθούμε απ’ αυτά τα λάθη και να προχωρήσουμε πιο γρήγορα το επόμενο διάστημα;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το ζήτημα είναι να μας πείσετε ότι έχει κάτι αλλάξει στη Νέα Δημοκρατία σε σχέση με εκείνη την περίοδο, έχει αλλάξει;
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό προσπαθούμε καθημερινά να το κάνουμε πράξη, είναι ένα δύσκολο στοίχημα. Η Νέα Δημοκρατία αλλάζει, το είδατε όχι μόνο με την αλλαγή ηγεσίας με τον τρόπο που αυτή έγινε στις 29 Νοεμβρίου, προχθές είχαμε τις εκλογές τις Νομαρχιακές μας και στις Τοπικές Επιτροπές όπου για πρώτη φορά είχαν τη δυνατότητα όλα τα μέλη μας να προσέλθουν και να έχουνε λόγο και διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες εκείνες που λέγανε ότι θα έχουμε χαμηλή συμμετοχή. Πάνω από 350.000 χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη της Νέας Δημοκρατίας προσήλθαν σ’ αυτές τις εκλογές και με την ψήφο τους έκαναν πράξη την ανανέωση στο κόμμα. Από εκεί και πέρα έχουμε το μεγάλο στοίχημα που είναι μπροστά μας, το τακτικό μας Συνέδριο, που είναι στο τέλος του μηνός Ιουνίου όπου θα κατατεθούν μια σειρά όχι μόνο οργανωτικές αλλαγές θα έλεγα και θεσμικές αλλαγές ουσίας γιατί πιστεύω ότι χρειάζεται ένα ηλεκτροσόκ το πολιτικό σύστημα εδώ που φτάσαμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω ποια είναι η θέση σας για τις κλήσεις των πρώην πρωθυπουργών στις εξεταστικές επιτροπές;
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: κ. Χατζηνικολάου σε μια εποχή όπου υπάρχει γενική αμφισβήτηση των πάντων, όταν πρώην συνεργάτες του κ. Σημίτη ομολογούν ότι χρηματίστηκαν από τη Siemens -ο κ. Μαντέλης τη βάφτισε χορηγία για το προσωπικό προεκλογικό του αγώνα, ο κ. Τσουκάτος μίλησε για χρήματα τα οποία δόθηκαν στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ- αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η μη κλήτευση του πρώην πρωθυπουργού με αυτά τα δεδομένα θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι το πολιτικό σύστημα φοβάται την εις βάθος διερεύνηση του σκανδάλου της Siemens που συγκλονίζει την ελληνική κοινωνία. Θεωρώ λοιπόν επιβεβλημένη την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού. Δεν αμφισβητούμε την ηθική ακεραιότητα του κ. Σημίτη, οφείλει όμως να προσέλθει και να καταθέσει ότι γνωρίζει από την αρμόδια επιτροπή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η ερώτηση μου ήταν στον πληθυντικό, περιελάμβανε και την κλίση του κ. Καραμανλή στη Μονή Βατοπεδίου.
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έρχομαι λοιπόν και στη Μονή Βατοπεδίου. Στη Μονή Βατοπεδίου ετέθη το ερώτημα εάν θα πρέπει να προσέλθει ο πρώην πρωθυπουργός ο κ. Καραμανλής και η επιτροπή νομίζω ότι με την ψήφο και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ απεφάνθη ότι δεν συντρέχει λόγος να προσέλθει ο κ. Καραμανλής γι’ αυτήν την υπόθεση, η οποία έχει και ουσιώδη διαφορά από την επιτροπή για τη Siemens. Στη μεν Siemens έχουμε ομολογία χρηματισμού πρώην υπουργών στο δε Βατοπέδι δεν προκύπτει από πουθενά χρηματισμός πολιτικών ή μη προσώπων για αυτήν την υπόθεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν έχουν ανοίξει ακόμη οι λογαριασμοί 15 εταιρειών που διασυνδέθηκαν με το θέμα αυτό.
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Και γι’ αυτό η Νέα Δημοκρατία κ. Χατζηνικολάου ζήτησε παράταση των εργασιών προκειμένου το επόμενο διάστημα να ανοίξουν αυτοί οι λογαριασμοί για να δούμε τι κίνηση υπήρχε σ’ αυτούς τους λογαριασμούς ιδιαίτερα μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις για off shore εταιρείες μέσω των οποίων υπήρχαν αγοραπωλησίες ακινήτων πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε για το σπίτι του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου;
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διαβάζω ότι η εταιρεία που εμπλέκεται στην αγοραπωλησία αυτή είναι και στην υπόθεση του Βατοπεδίου, και νομίζω ότι θα είναι χρήσιμο να εξεταστούν όλες αυτές οι λεπτομέρειες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω και ένα σχόλιο σας για αυτό το e-mail που αναφέρουν μέλη της εξεταστικής επιτροπής της Siemens ότι φωτογραφίζει υπουργό της ΝΔ, που πήρε μίζα το 2008.
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε κ. Χατζηνικολάου αν είναι μια κίνηση αντιπερισπασμού λόγω της ομολογίας Μαντέλη νομίζω ότι δεν θα αντέξει στο χρόνο. Υπάρχουν ερωτηματικά γιατί αυτό ήταν στη κατοχή του προέδρου της επιτροπής και όχι εις γνώση της επιτροπής. Ξεπερνώ όλα αυτά δεν ξέρω αν είναι έγγραφο αν είναι e-mail ή την πλαστότητα αυτού, από εκεί και πέρα ευθέως θα σας πω αν υπάρξει υπουργός του Καραμανλή που αποδειχθεί ότι χρηματίστηκε από τη Siemens τότε να πάει στην πυρά, στο πυρ το εξώτερον. Ούτε ο Σαμαράς ούτε τα εκατομμύρια των Νεοδημοκρατών θα απολογούμαστε για επίορκους πολιτικούς όπου και αν αυτοί βρίσκονται. Τελεία και παύλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμά κ. Χαρακόπουλε.
Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Να είστε καλά, καλημέρα.