Menu
A+ A A-

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: ΡΗΜΑΞΑΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΟΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΕΣ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΕΙΣ

Οι επανειλημμένες χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχουν προκαλέσει τεράστιες ζημιές στις καλλιέργειες και απογοήτευση στους πληγέντες αγρότες. Η σφοδρότητα του χαλαζιού σε ορισμένες περιοχές είναι τέτοια που η καταστροφή των καλλιεργειών είναι καθολική.
Για τρίτη φορά σε 5 ημέρες αγροτικές περιοχές και χωριά του Δήμου Τυρνάβου επλήγησαν από χαλαζοπτώσεις. Δελέρια, Ροδιά, Βρυότοπος, η πρώιμη περιοχή του Μαυρόλιθου μέχρι και τη Γυρτώνη υπέστησαν τη μανία του χαλαζιού και επλήγησαν κυρίως καλλιέργειες οπωροφόρων και πρώιμα μποστάνια, ενώ τα έντονα φαινόμενα δεν χαρίστηκαν και στο Δήμο Αγιάς. Εκεί, σε Μελιβοία, Ποταμιά, Σκήτη, Βελίκα και περιοχές γύρω από την Αγιά υπήρξαν σοβαρές κατά τόπους ζημιές στις κύριες καλλιέργειες όπως τα κεράσια και τα μήλα. Επιπροσθέτως, η μεσημεριανή χαλαζόπτωση (18.04.19) σε περιοχές από τη Γιάννουλη μέχρι την Τερψιθέα προκάλεσε νέες ζημιές που το μέγεθός τους δεν έχει εξακριβωθεί.
Οι φόβοι των αγροτών συνίστανται στο ότι έχουν να αντιμετωπίσουν καιρικά φαινόμενα με ιδιαίτερη ένταση τα οποία αν συνεχιστούν, δεν θα μείνει τίποτα να συγκομίσουν. Επιπλέον, όμως, εκφράζουν την ανησυχία τους για το δύσκολο ρόλο του ΕΛΓΑ να αποτυπώσει τις ζημιές καθώς οι πληγείσες περιοχές είναι πολλές και η έκτασή τους ευρεία. Εύλογα, λοιπόν, ζητούν από την πολιτεία να υπάρξει αυξημένο ενδιαφέρον, ώστε, οι διαδικασίες που απαιτούνται για τις αποζημιώσεις να τρέξουν χωρίς καθυστερήσεις.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

Τι προτίθεστε να κάνετε για να υπάρξουν γρήγορες και δίκαιες αποζημιώσεις στις εκτεταμένες ζημιές που έχουν προκαλέσει οι έντονες χαλαζοπτώσεις;

 

Αθήνα, 19 Απριλίου 2019

Ο ερωτών βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

back to top