Menu
A+ A A-

MAX 1 3

Αθήνα, 17 Απριλίου 2024

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου

στο TVTHESSALIA και

στον δημοσιογράφο Γιάννη Κολλάτο

 

Θα πάμε τώρα στο δεύτερο μέρος της εκπομπής θα πάμε τώρα να καλησπερίσω ζωντανά μέσω Skype τον βουλευτή Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας στον κύριο Μάξιμο Χαρακόπουλο, έχουμε καιρό να τα πούμε. Τον ευχαριστούμε θερμά που αποδέχθηκε την πρόσκληση. Καλό μεσημέρι κύριε Χαρακόπουλε!

Καλό μεσημέρι! Ευχαριστώ εγώ για την πρόσκληση, την καλησπέρα μου σε όλους τους τηλεθεατές μας.

Θέλω να ξεκινήσω και εγώ με το ευρωψηφοδέλτιο γιατί έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε και για την τοπική επικαιρότητα. Η συμπερίληψη του κυρίου Μπελέρη του Δημάρχου που είναι έγκλειστος είναι ένα άνοιγμα και προς το πατριωτικό χώρο που ίσως η Νέα Δημοκρατία να είχε ένα θέμα, γιατί εμφανίζονται αρκετά κόμματα;  Ήταν μια ανάγκη και ένα χρέος τιμής για να μπορέσει ίσως αν εκλεγεί ευρωβουλευτής να τύχει και της πρόνοιας και να αποφυλακιστεί; Έχουμε όλοι καταλάβει τις περιπέτειες που έχει αυτός ο άνθρωπος.

Η ΝΔ νομίζω παρουσίασε μέχρι στιγμής το καλύτερο ψηφοδέλτιο στον ελληνικό λαό με σοβαρές επιλογές. Στους 42 συμπεριλαμβάνονται και 2 + 1 σε Λαρισαίοι, πέραν της Μαρίας Σπυράκη, της νυν ευρωβουλευτή που έλκει καταγωγή από τα μέρη μας, συμμετέχουν και δύο επιφανείς Λαρισαίοι...

Ε, είχε και κάποια ιλουστρασιόν πρόσωπα, είχε και Ελεονώρα Μελέτη είχε και Γιώργο Αυτιά, εν πάση περιπτώσει.

…και αυτό είναι σημαντικό, στους 42 να έχουμε 3 Λαρισαίους, τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου, τον Θεόφιλο Καραχάλιο και βεβαίως τον πρώην αρχηγό ΓΕΑ τον Γιώργο Μπλιούμη. Τα ζητήματα που έχουν υπηρετήσει και υπηρετούν είναι πολύ σημαντικά και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωβουλής και ευρωπαϊκών πολιτικών. Το ζήτημα της ευρωπαϊκής άμυνας, της ενιαίας εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής άμυνας καθίσταται όλο και πιο σημαντικό ζητούμενο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί μέχρι τώρα βασιζόταν στο στρατιωτικό βραχίονα του ΝΑΤΟ, αλλά πλέον μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις γενικότερες αναταράξεις που έχουμε και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, γίνεται κατανοητό ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσει επιτέλους και ενιαία αμυντική πολιτική, για αυτό είναι σημαντικό στο Ευρωκοινοβούλιο να έχουμε ανθρώπους που γνωρίζουν εκ των έσω, έχοντας υπηρετήσει τις ένοπλες δυνάμεις.

Όπως,επίσης, είναι σημαντική η παρουσία του Θεόφιλου Καραχάλιου στο ψηφοδέλτιο μας, καθώς γνωρίζει όσο λίγοι τα ζητήματα της υγείας. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης με την πανδημία τα προηγούμενα χρόνια έγινε κατανοητό ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο σε μια ευρωπαϊκή πολιτική ενίσχυσης της υγείας πανευρωπαϊκά, γιατί όχι να αποκτήσουμε μια κοινή πολιτική και στην υγεία, όπως έχουμε για παράδειγμα στην αγροτική πολιτική. Για αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πάλι να τονίσω ότι η παρουσία του Θεόφιλου Καραχάλιου στο  ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας δείχνει και καταδεικνύει και την βαρύτητα που δίνει η Νέα Δημοκρατία στον τομέα της Δημόσιας Υγείας.

Απαντώντας, τώρα, στο ερώτημά σας νομίζω ότι η επιλογή του έγκλειστου Δημάρχου Χειμάρρας του Φρέντι Μπελέρη, σημαίνοντος στελέχους της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, δίνει μια ιδιαίτερη ώθηση στα ζητήματα διεκδίκησης των δικαίων του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κύριε Κολλάτε, όπως ξέρετε και στην πρώτη τετραετία έκανε τέτοιες επιλογές. Δεν περιορίστηκε μόνο σε επιλογές που προέρχονται από την Ελλάδα, από το Ελλαδικό κράτος μόνο σε Ελλαδίτες, αλλά επέλεξε και πρόσωπα του μείζονος Ελληνισμού, όπως ο κύριος Στυλιανίδης, ο νυν Υπουργός Ναυτιλίας, πρώην Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την Κύπρο, και τώρα η επιλογή του Φρέντι Μπελέρη. Νομίζω ότι είναι μια εθνική επιλογή που πρέπει να τύχει προσοχής ιδιαίτερης από όλους τους πολίτες που θα προσέλθουν στις κάλπες της 9ης  Ιουνίου, διότι θα δώσει ένα βήμα στον Φρέντι Μπελέρη να υπερασπιστεί ακόμη πιο σθεναρά τα δίκαια των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας που καταπατούνται, δυστυχώς, βάναυσα από το καθεστώς, από την κυβέρνηση Ράμα. Όπως ξέρετε, η Χειμάρρα δεν θεωρείται ότι ανήκει στις μειονοτικές, τις λεγόμενες, ζώνες. Δεν απολαμβάνει των δικαιωμάτων που προβλέπονται στις ελληνοαλβανικές σχέσεις από τις υφιστάμενες Συνθήκες. Το καθεστώς Χότζα δεν την είχε εντάξει στις περιοχές που δικαιούνται οι Έλληνες να έχουν μειονοτική παιδεία, δημόσια μειονοτική παιδεία. Ενοχλούνται γιατί οι πολίτες της Χειμάρρας ψήφισαν κόντρα σε όλο αυτό το μπούλινγκ που ασκήθηκε από την κυβέρνηση Ράμα και εξέλεξαν τον Φρέντι Μπελέρη. Τον έβαλαν στη φυλακή με ένα σαθρό κατηγορητήριο. Ο άνθρωπος βρίσκεται μήνες τώρα υπομένοντας ιώβεια αυτή την δοκιμασία. Νομίζω είναι μια πολύ σωστή επιλογή εθνικής ευθύνης η στάση του Πρωθυπουργού, του Προέδρου της ΝΔ, του Κυριάκου Μητσοτάκη να εντάξει τον Φρέντι Μπελέρη στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ και πιστεύω ότι θα επικυρωθεί από τους πολίτες αυτή η επιλογή, στέλνοντας ξεκάθαρα μηνύματα και αναδεικνύοντας σε επίπεδο ΕΕ, το ζήτημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής μειονότητας στην Βόρειο Ήπειρο και του δικαιώματος να ζήσει στις πατρογονικές εστίες που εδώ και αιώνες, χιλιάδες χρόνια ζει και δραστηριοποιείται.

Άλλωστε υπάρχει και το Λεοντάρι της Χειμάρρας. Ο ολυμπιονίκης ο Πύρρος Δήμας που είναι επίσης υποψήφιος έτσι;

Επίσης ο Πύρρος Δήμας, οποίος έχει υπηρετήσει και στο εθνικό κοινοβούλιο και μας έχει κάνει περήφανους κατ’ επανάληψη σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Είναι από τις μεταγραφές, ήρθε από το χώρο του ΠΑΣΟΚ που υπάρχουν και μεταγραφές τι να κάνουμε. Πάντα λοιπόν, πάμε σε ένα άλλο θέμα, το οποίο το είδα να το σηκώνετε αυτές τις μέρες και τελικά μάλλον δεν είχε…

Το βασικό,όμως, ζήτημα -επιτρέψτε μου να πω- είναι να προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες, δεν είναι χαλαρή η ψήφος στις ευρωεκλογές. Το λέω γιατί η εμπειρία δείχνει από προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ότι έχουμε χαμηλότερη συμμετοχή από ότι στις εθνικές εκλογές. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές έτσι και αλλιώς είχαμε πάλι υψηλά ποσοστά αποχής, όπως και στις ευρωεκλογές. Δεν είναι μήνυμα η αποχή στην κάλπη. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει…

Μήνυμα δυσαρέσκειας, φοβάστε ότι μπορείτε να βρείτε στην κάλπη από ένα μεγάλο μέρος και των ψηφοφόρων σας, λόγω της ακρίβειας;

Κοιτάξτε να δείτε η ακρίβεια είναι μια πραγματικότητα, αλλά δεν είναι ελληνικό προνόμιο η ακρίβεια και δυστυχώς δεν ξέρω αν και πόσο θα επηρεάσουν δυσμενέστερα την κατάσταση που βιώνουμε οι εξελίξεις που των τελευταίων ημερών στη Μέση Ανατολή, είχαμε…

Προηγουμένως τα συζητούσαμε με την κυρία Παπαδοπούλου για τις τιμές των καυσίμων και πόσο αυτές έχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε νέες αυξήσεις, στα φάρμακα και σε βασικά είδη καταναλωτικά.

Είχαμε έτσι κι αλλιώς την αναστάτωση με τις πειρατικές επιδρομές των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, την επιχείρηση «ΑΣΠΙΔΕΣ» που βρίσκεται σε εξέλιξη.  Αλλά η ευθεία εμπλοκή του Ιράν στο πόλεμο στη Μέση Ανατολή δημιουργεί νέα δεδομένα. Μένει να δούμε τι αντίδραση θα υπάρχει από πλευράς του Ισραήλ, αν θα υπάρχει περαιτέρω κλιμάκωση. Υπάρχει το σπέρμα αυτή τη στιγμή μιας γενίκευσης της κρίσης και αυτό δεν μπορεί να ξέρει κανείς…

Ναι

…τι αντίκτυπο θα έχει στην διεθνή κατάσταση και σίγουρα έχει αντίκτυπο και στην οικονομία. Η οικονομία  είναι μια δύσκολη εξίσωση που επηρεάζεται και από πολλούς παράγοντες…

Ναι, είναι απρόβλεπτο και χαοτικό. Βέβαια, αυτά είναι οι νέες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αλλά ακρίβεια είχαμε και το Γενάρη και το Φλεβάρη και τον Δεκέμβρη έτσι; Δεν ξέρω αν αυτό…

Αλήθεια είναι αυτό που λέτε. Η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες, έχει εξαγγείλει σειρά μέτρων ο συντοπίτης μας υπουργός, ο κύριος Σκρέκας, τον οποίο φαντάζομαι φιλοξενείτε και στο φιλόξενο κανάλι σας, για να δώσει και περισσότερες εξηγήσεις επ’ αυτών και διευκρινίσεις για τις προσπάθειες που καταβάλλει και με το καλάθι της νοικοκυράς και με τις μόνιμες μειώσεις προϊόντων σε δεκάδες κωδικούς. Αλλά για να επανέλθω στον πυρήνα του ερωτήματός σας, νομίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα στους δύο μήνες μέχρι τις κάλπες για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να εξηγήσουμε την κρισιμότητα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Οι εκλογές δεν προσφέρονται απλά για να στείλουμε μηνύματα, αλλά θα πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα και με άλλες αφορμές έχω εξηγήσει πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι.

Ναι, αλλά αν ο πολίτης θεωρεί ότι δεν είναι σε σωστό δρόμο η κυβέρνηση έχει άλλη ευκαιρία να στείλει αυτό το μήνυμα; Έχει τις ευρωεκλογές. Εγώ το κατανοώ αυτό δηλαδή.

Ο πρωθυπουργός….

Εγώ ακούω τον κόσμο να λέει, που ξέρω ότι έχει ψηφίσει Νέα Δημοκρατία, να λέει ότι το σκέφτομαι να το ρίξω κάπου αλλού για να στείλω ένα μήνυμα και για την ακρίβεια και για το πώς χειρίζεται η κυβέρνηση την υπόθεση των Τεμπών. Αυτά τα δυο παίζουν κυρίως.

Ωραία, στο χέρι μας είναι να πείσουμε τους πολίτες αυτούς δυο μήνες που έχουμε μπροστά μας κύριε Κολλάτε.Και εγώ τα εισπράττω αυτά τα μηνύματα, στην κοινωνία ζούμε όλοι. Υπάρχουν αυτά τα ερωτηματικά και οι προβληματισμοί που και εσείς θέσατε. Στο χέρι μας είναι να τους πείσουμε ότι η ΝΔ ήδη έχει λάβει το μήνυμα της κοινής γνώμης. Δεν χρειάζεται να φανεί αυτό με τη ψήφο στην κάλπη των ευρωεκλογών. Ήδη, γίνονται κινήσεις διορθωτικές προς κάθε κατεύθυνση. Ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ το είπε και ο ίδιος, ότι δεν χρειάζεται να πέσει το μήνυμα στην κάλπη, ‘‘το έχω ήδη λάβει’’, και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται. Στους δύο μήνες μέχρι τις εκλογές θα παρουσιάσει και περαιτέρω δράσεις και θα καταστήσει το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης, το πόσο σημαντικό είναι να έχουμε ισχυρή παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις για το μέλλον της χώρας.

Ωραία, πήρε ένας τηλεθεατής που αυτοχαρακτηρίζεται, βέβαια ναι δεν έχω τη δυνατότητα να το τσεκάρω, έτσι μου λέει το κοντρόλ, αυτοχαρακτηρίζεται ψηφοφόρος της ΝΔ, εδώ από την περιοχή μας, τη Θεσσαλία και λέει, γιατί να ψηφίσω ΝΔ; Πώς το είπε ακριβώς ; «Έχω 7 μήνες ενώ είμαι πλημμυροπαθής, δεν έχω λάβει σχεδόν τίποτα από κρατική αρωγή». Αυτό είπε; Ναι.

Κοιτάξτε ο συντοπίτης μας, ο αρμόδιος υφυπουργός ο κύριος Τριαντόπουλος, κάθε εβδομάδα ανακοινώνει τα ποσά τα οποία καταβάλλονται για την πρώτη αρωγή και για τη στήριξη των πλημμυροπαθών. Δυστυχώς, υπάρχουν και περιπτώσεις όπως αυτή του τηλεθεατή μας, οι οποίοι μέχρι τούδε δεν έχουν λάβει την πρώτη αρωγή. Σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν πλημμελή δικαιολογητικά που κατατέθηκαν, αλλού προφανώς μπορεί να υπήρχαν και λάθη ή αστοχίες. Καλώς το θέτει, μπορεί να αφήσει και τα στοιχεία του στο τέλος και να μου τα μεταφέρετε για να τα μεταφέρω και εγώ αρμοδίως στην ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου για να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει.

Σωστά, πάμε τώρα σε κάτι άλλο το οποίο θέλω να το κουβεντιάσουμε γιατί είδα και μια πρωτοβουλία που πήρατε πριν από κάνα δυο μέρες, να δοθεί μια παράταση στη διαβούλευση για τον ενιαίο φορέα διαχείρισης υδάτων. Τελικά έληξε χθες. Υπήρξε μάλιστα και ένα αιχμηρό σχόλιο σήμερα και του Περιφερειάρχη, δεν ξέρω αν το είδατε, του Δημήτριου Κουρέτα, ότι έληξε με 128 άρθρα μέσα σε 8 μέρες και 566 σχόλια και μάλιστα καταλήγει στο εξής, αν θέλετε να τιμωρήσετε εμένα και τον Περιφερειάρχη της Θεσσαλίας γιατί μπορεί να μην αρεστός, κάντε το. Αλλά τιμωρείτε και τους Θεσσαλούς και είναι πολύ σημαντικό πράγμα, εντός εισαγωγικών, η διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας για να γίνεται μέσα σε fast track και μάλιστα λίγο πριν καν λήξει η διαβούλευση, να έχει κατατεθεί και το νομοσχέδιο. Τι λέτε επ’ αυτού; Εσείς ζητήσατε παράταση από τη θυμάμαι;

Όπως ξέρετε, είχα μια συνάντηση με εκπροσώπους της Επιτροπής Διεκδίκησης Αντιμετώπιση του Υδατικού Προβλήματος της Θεσσαλίας. Και δημόσια τοποθετήθηκαν και εγώ λέγοντας ότι εύλογο είναι...

Της ΕΔΥΘΕ οι γνωστοί άγνωστοι, ο Φάνης ο Γέμτος, ο Τάσος  Μπαρμπούτης. Έτσι να τα λέμε. Έτσι και ο Κώστας ο Γκούμας, ναι.

Και ήταν επίσης και ο Δημήτρης ο Σοφολόγης, ο νυν Περιφερειακός Σύμβουλος και Πρόεδρος του πανελλήνιου οργάνου των Γεωπόνων...

Σοφολόγης ναι, του Πανελλήνιου Γεωπονικού Συλλόγου, ναι.

…που συμμετέχει θεσμικά στην ΕΔΥΘΕ. Είπα ότι εύλογο θα είναι να υπάρξει μια παράταση στη διαβούλευση και επικοινώνησα μάλιστα με τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον κύριο Σκυλακάκη. Του μετέφερα το αίτημα. Ο ίδιος μου είπε ότι έχει όλη την καλή διάθεση να ακουστούν όλες οι φωνές και στη Βουλή και αν χρειαστεί και στη συνέχεια να υπάρξουν και διορθώσεις, απλά η άποψη που μετέφερε είναι ότι η χώρα ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί ενώπιον ενός νέου Ντάνιελ. Άρα θα πρέπει κατά το δυνατόν συντομότερο να μπορέσει να θωρακιστεί και να έχει όλα εκείνα…

Πιέζει ο χρόνος;

…τα εργαλεία που χρειάζονται προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Υπό την έννοια αυτή είναι θετικό ότι θα υπάρξει τοποθέτηση και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας εξ όσων πληροφορούμαι στην ακρόαση των φορέων την Δευτέρα. Θα προτείνουμε και εμείς να ακουστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι φορείς και από τη Θεσσαλία, καθώς στο νομοσχέδιο αυτό συμπεριλαμβάνεται και η σύσταση αυτού του Οργανισμού Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας.

Ναι, τη Δευτέρα.

Κοιτάξτε να δείτε, βρεθήκαμε μπροστά σε μια πρωτόγνωρη καταστροφή. Οι πληγές είναι ακόμη ζωντανές, δεν έχουνε αποζημιωθεί όλοι όσοι θα έπρεπε να αποζημιωθούν, είναι μια διαρκή προσπάθεια.

Είδατε και μια διαμαρτυρία πριν από δύο τρεις μέρες και των δενδροκαλλιεργητών από Τέμπη, από Τύρναβο, την Ελασσόνα που έλεγαν ότι αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ πολύ κάτω από το αναμενόμενο, έτσι ότι τα πορίσματα δεν ήταν εντάξει. Μιλάμε για ζημιές πέραν του Ντάνιελ, έτσι;

Μιλάτε για τους αμυγδαλοπαραγωγούς; Τώρα μιλάτε για τους αμυγδαλοπαραγωγούς της Ελασσόνας.

Και για τους αμυγδαλοπαραγωγούς, αλλά και για τους παραγωγούς. Ναι που είχαμε και στα…

Κοιτάξτε, εκεί υπήρξε το εξής ζήτημα. Ο Οργανισμός έχει πεπερασμένες δυνατότητες και οι εκτιμήσεις που έγιναν ήτανε συλλογικές. Δεν ήταν εξατομικευμένες, εξ όσων πληροφορούμαι, ήταν σε ζώνες. Και αυτό στερεί με βάση τον υφιστάμενο κανονισμό, τη δυνατότητα ενστάσεων και επανεκτιμήσεων. Μεταφέραμε αυτή  τη διαμαρτυρία, την οποία τη θεωρούμε εύλογη και αναμένουμε να υπάρξει μια αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, γιατί πραγματικά είναι ένα ζήτημα το οποίο ευλόγως θέτουν οι παραγωγοί οι οποίοι υπέστησαν ζημιές. Μίλησα με πολλούς Αμυγδαλοπαραγωγούς, ιδιαίτερα από τα χωριά της Ελασσόνας. Δεν μπορεί το ένα χωράφι να έχει ζημία και να είναι τεράστια και χωράφι που συνορεύει δίπλα εμφανίζεται ότι είναι της τάξεως του 10% ή και καθόλου. Έχω προχωρήσει στην άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου και θέλω να πιστεύω ότι και η ηγεσία του ΕΛΓΑ και η ηγεσία πρωτίστως του αρμόδιου Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης θα αντιμετωπίσει με τη δέουσα ευαισθησία το υπαρκτό αυτό πρόβλημα που απασχολεί τους παραγωγούς μας, τους αμυγδαλοπαραγωγούς πρωτίστως στην Ελασσόνα, και όχι μόνο στην Ελασσόνα.

Εάν τελευταίο ερώτημα.Βγήκαν, πριν από μερικές μέρες, κάποια στοιχεία που μας κατατάσσουν στην πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη των 27, ή μάλλον στην πιο φτωχοποιημένη είναι το πιο σωστός όρος, μετά τη Βουλγαρία δηλαδή, με βάση την αγοραστική δύναμη και τις τιμές και μάλιστα υπήρξαν και κάποια σχόλια ότι εν πάση περιπτώσει η Βουλγαρία, η Ρουμανία μας έχουν ξεπεράσει, ήταν από τις λεγόμενες χώρες του ανατολικού μπλοκ που είχαμε συνηθίσει μια άλλη εικόνα. Αν φτάσαμε εκεί να συναγωνιζόμαστε σε αγοραστική δύναμη τους Βούλγαρους είναι άλμα προς τα μπρος; Εντάξει, υπήρξε μια αύξηση στον ιδιωτικό τομέα του κατώτατου μισθού, αλλά προφανέστατα το γνωρίζετε και εσείς ότι δεν φτάνει ούτε για τις πρώτες 10 μέρες έτσι για να καλύψει…

ΚύριεΚολλάτε, όμως, θα πρέπει κάθε φορά να έχουμε συναίσθηση της αφετηρίας από την οποία ξεκινήσαμε. Δυστυχώς, η χώρα πέρασε μια υπερδεκαετή οικονομική κρίση, βρέθηκε στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Δεν τολμούμε να πούμε ότι χρεοκόπησε, όπως δεν τολμούμε να παραδεχθούμε ότι υπήρξε και πόλεμος στην Κύπρο που χάσαμε το 74, αλλά η σκληρή αλήθεια είναι αυτή. Βρέθηκε υπό επιτροπεία με μνημόνια. Μάλιστα, υπήρξε και τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, το οποίο μας κόστισε και αυτό δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Η χώρα μπόρεσε να ορθοποδήσει και να βγει από την περιπέτεια των μνημονίων. Αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι έχει ρυθμούς ανάπτυξης πολλαπλάσιους από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι ότι η Χώρα θα έχει ρυθμό ανάπτυξης 2% φέτος…

Ναι, αλλά αυτοί αφορούν το σύνολο της χώρας. Εγώ θέλω… σωστά το λέτε, επιτρέψτε μου. Αυτές αφορούν το σύνολο της χώρας.

και 2% και του χρόνου για το ‘25, προσπαθώντας να καλύψει τι μεγάλη απόσταση από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Είναι μια πραγματικότητα, αλλά ξέρω ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις και νομίζω και τηλεθεατές που μας ακούν αντιλαμβάνονται ότι απέναντι στη συγκροτημένη πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της ΝΔ, η οποία δίνει απτά αποτελέσματα, τα οποία βεβαίως μπορούμε να πούμε ότι θα μπορούσαν να ήταν ή θα έπρεπε να ήταν ακόμη μεγαλύτερα και ακόμη πιο γενναιόδωρες οι παροχές, αλλά απέναντι σε αυτή τη συγκροτημένη και υπεύθυνη πρόταση που βήμα βήμα κατακτά έδαφος, δεν βλέπουμε κάποια άλλη πρόταση.

Ωραία εγώ θα σας πω λοιπόν μια άλλη πρόταση, την οποία την ακούω κόμματα ή αν θέλετε μπορεί να είναι και το απαύγασμα της δικής μου σκέψης ακούγοντας τις προτάσεις των άλλων. Αυτό αφορά γενικότερα τη χώρα. Η Θεσσαλία πιστεύω να έχετε καταλάβει ότι έχει υποστεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα στο ΑΕΠ της. Εγώ το έχω ανεβάσει με συγκεκριμένη κοστομετρήσεις σε πάνω από 3 δις στο τοπικό ΑΕΠ. Δεν μιλάω για τις ζημιές γενικά σε υποδομές και σε επιχειρήσεις και φέτος είναι πιθανόν από τα δυόμισι εκατομμύρια στρέμματα τουλάχιστον 500.000 αρδευόμενες εκτάσεις να μην μπορέσουν να καλλιεργήσουν, είτε γιατί έχουν ακόμα μπαζωμένα ή έχουν χαραδροειδείς αυλακώσεις και είναι δύσκολο, είτε γιατί τα δίκτυα δεν μπορούν να αποκατασταθούν γιατί χάσαμε 7 μήνες από έναν ήπιο χειμώνα και καθυστερήσαμε να δώσουμε χρήματα στους ΤΟΕΒ να το ξεκινήσουν, συζητώντας αν θα γίνει ο νέος φορέας διαχείρισης και πώς θα γίνει, είτε γιατί είχαν και αυτοί που έχουν Ιδιωτικές γεωτρήσεις είχαν τεράστια προβλήματα από τις πλημμύρες και δεν φτάνουν τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, ούτε καν ανταλλακτικά δεν έχουν. Τα γνωρίζετε αυτά, σας τα μεταφέρουν. Και εγώ ρωτώ, άρα λοιπόν έχουμε και μια παρατεταμένη ανομβρία, που ήδη έχει σύμφωνα με γεωπόνους προκαλέσει μια μη αναστρέψιμη βλάβη σε αρκετά μεγάλο μέρος των χειμερινών σιτηρών. Ελπίζουμε ότι οι βροχές που έρχονται από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή Σάββατο…

Στις διαπιστώσεις δεν διαφωνούμε.

…να βοηθήσουν τα υπόλοιπα, που δεν έχουν αυτή την αναστρέψιμη βλάβη, για να μην έχουν ζημιά και στη σοδειά των σιτηρών. Είμαστε ο σιτοβολώνας. Όλα αυτά λοιπόν συνθέτουν ένα παζλ και ρωτώ, είναι βοήθεια το να σου δώσω κάποια, το καταλαβαίνω ότι δεν είναι άπειροι πόροι, να σου δώσω κάποια από τα χρήματα που μπορώ να συγκεντρώσω από την υπόλοιπη Ελλάδα, για να πάρεις το μισό μιας προκαταβολής και να δω αν θα σου δώσω και κάτι άλλο και μια αρωγή 6.000€ ή χρειάζεται μια ώθηση έτσι ώστε να δώσει μια ελπίδα στον κόσμο αυτό που ήδη ξέρετε ότι φεύγει. Αν έχουμε ένα δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα, στη Θεσσαλία θα αρχίσει να γίνεται και το καταλαβαίνετε και εσείς ακόμα μεγαλύτερο. Έτσι έχουν ήδη φύγει άνθρωποι και νέοι άνθρωποι από τα χωριά, από τα παρακάλια και από τον Παλαμά και από άλλες περιοχές. Και πώς θα γίνει αυτό; Να βγει αύριο μεθαύριο ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση και να πει, να ανακατευθυνθεί ένα μεγάλο κονδύλι από το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει πάει σε άλλους.Και ακούστηκαν πολλά, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εδώ έρχομαι από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σε συγκεκριμένους ομίλους, σε ομάδες και λοιπά. Δεν θέλω να μπούμε τώρα σε λεπτομέρειες και να πω ότι προχωράω και τη Συκιά και το Μουζάκι και τον Ενιπέα. Έργα δηλαδή που θα δώσουν μια ελπίδα για να παραμείνει ο κόσμος. Δεν τα έχουμε ακούσει; θα τα ακούσουμε προεκλογικά πριν τις ευρωεκλογές;

Να τα πάρουμε λίγο με τη σειρά. Στις διαπιστώσεις συμφωνώ και προσυπογράφω και υπάρχει ακόμη πιο ορατός ο κίνδυνος, όπως είπατε και εσείς στα χωριά που επλήγησαν να ερημώσουν και να μην επανέλθουν οι κάτοικοί τους, οι αγρότες εκεί.

Έχει συμβεί αυτό σε μεγάλο βαθμό, δυστυχώς.

Διαβάζω, μάλιστα, ότι έχει αυξηθεί και το ενδιαφέρον για μεσαία διαμερίσματα στο κέντρο στην πόλη της Λάρισας από πλημμυροπαθείς, αυτό είναι πραγματικά δυσάρεστο. Από κει και πέρα, ναι κάποια πράγματα έγιναν, κάποια πράγματα πρέπει να τρέξουν πιο γρήγορα και να δούμε τι άλλο μπορούμε πλέον να κάνουμε.

Ο συνάδελφος ο Γκιάστας το έχει αναδείξει ναι. Παίρνουν τηλέφωνο από το Δαμάσι, τρία χρόνια πέρασαν και είμαστε ακόμα στο κοντέινερ, θα έρθουν να πάρουν ψήφο για τις Ευρωεκλογές;  Ερώτημα.

Να απαντήσω σε όλα, αλλά να ολοκληρώσουμε το σκεπτικό που έλεγα. Λοιπόν, σας έλεγα ότι προχθές που είχαμε συνάντηση με εκπροσώπους της ΕΔΥΘΕ ήταν και ο Δημήτρης ο Σοφολόγης, ο οποίος έχει αναλάβει την εκπόνηση αυτού του προγράμματος για την στήριξη των πλημμυροπαθών της Κάρλας, εξ όσων έγινε γνωστό από την ηγεσία του Υπουργείου, εγκρίθηκε το πρόγραμμα από την ΕΕ. Μιλούμε για 42 εκατομμύρια που θα είναι μια στήριξη για φέτος και του χρόνου...

Ναι 42 εκατομμύρια ευρώ, ναι.

…στους πλημμυροπαθείς της Κάρλας. Υπήρχε μια εξαγγελία αρχικώς ότι θα υπάρχει και ένα ανάλογο πρόγραμμα για τη στήριξη των αγροτών, οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν, όπως είπατε και εσείς χιλιάδες στρέμματα, γιατί υπάρχουν φερτά υλικά ή γιατί έχει καταστεί αδύνατη πια η καλλιέργειά τους. Αναμένουμε να το ακούσουμε το επόμενο διάστημα, έπρεπε ήδη να το έχουμε ακούσει, αλλά αναμένουμε να ακούσουμε. Κατανοούμε τις δυσκολίες που υπάρχουν και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τέτοια...

Ξέρετε καλά κάνετε και δίνονται αυτά τα χρήματα στους πλημμυροπαθείς της Κάρλας, είναι αυτοί που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Θα πει η Φαλάνη, θα πει το Ευύδριο, εμείς δεν έχουμε πρόβλημα, θα πει ο Παλαμάς, θα πει Φαρκαδόνα, είναι πολλές οι πληγές το ξέρετε;

Μα γι’ αυτό εξ αρχής είχαν εξαγγελθεί 2 προγράμματα, ένα για την Κάρλα και ένα δεύτερο για όσους δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν. Το τρίτο ζήτημα που θέσατε όσον αφορά τους ΤΟΕΒ και τα έργα που έπρεπε, που πρέπει να γίνουν για να μπορέσουν να καταστούν λειτουργικοί οι ΤΟΕΒ. Δηλαδή να μπορέσουνε να έχουν τη δυνατότητα να ποτίσουν όσοι θα βάλουν εαρινές καλλιέργειες που χρειάζονται νερό. Όπως ξέρετε και επ’ αυτού κατ’ επανάληψη και δημόσια με το λόγο μου και μέσα από την εκπομπή σας, αλλά και μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, έχουμε θέσει το ζήτημα. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δίδονται 15 εκατομμύρια ευρώ στους ΤΟΕΒ, οι οποίοι έχουν τις προϋποθέσεις…

15,5 για την ακρίβεια.

…15,5, χαίρομαι που με διορθώνετε-είμαστε πιο γαλαντόμοι δηλαδή- και στους Δήμους όπου δεν υπάρχουν ΤΟΕΒ για να αποκαταστήσουμε τις ζημιές. Προφανώς δεν ξέρω αν αυτά τα χρήματα έχουνε περάσει στους ΤΟΕΒ. Μπορείτε να επικοινωνήσετε...

Δεν έχουν περάσει ακόμα. Προχωράτε λέει και θα σας τα δώσουμε.

Μάλιστα, λοιπόν, σε κάθε περίπτωση θέλω να πω ότι γίνονται πράγματα, κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται πιο γρήγορα. Ο μεγάλος Κωνσταντίνος Καραμανλής έλεγε κύριε Κολλάτεότι «στην Ελλάδα δεν αρκεί κανείς να κουρδίζει το ρολόι. Πρέπει και με το δάχτυλο να σπρώχνει καμιά φορά το δείκτη του ρολογιού». Αυτό κάνουμε και με τον δημόσιο λόγο μας και με τον κοινοβουλευτικό έλεγχο στον οποίο είναι υποχρεωμένοι οι υπουργοί να προσέρχονται και να απαντούν.

Ωραία επειδή δεν έχω άλλο χρόνο τινά τι θα πούμε τώρα στους φίλους μας από το Δαμάσι που μας ακούν και έκαναν αυτό το ερώτημα;

Κοιτάξτε να δείτε επ’ αυτού, όπως ξέρετε, είχα συνάντηση προχθές με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τον Κωστή Χατζηδάκη, μετά και από σχετική επιστολή που έλαβα από τον Δήμαρχο Ελασσόνας. Γιατί δόθηκε παράταση απαλλαγής στον ΕΝΦΙΑ στους σεισμόπληκτους της Κρήτης από τον σεισμό του Ιουλίου και του Σεπτεμβρίου του ‘21, ενώ δεν υπήρξε ανάλογη πρόνοια για τους σεισμοπαθείς στην Ελασσόνα και τον Τύρναβο. Η απάντηση που είχα από τον υπουργό, γιατί θεωρώ εύλογη την διαμαρτυρία,είναι ότι την επόμενη εβδομάδα στη διυπουργική επιτροπή θα εξεταστεί το θέμα. Θέλω να πιστεύω ότι θα εξεταστεί θετικά, γιατί και τα στοιχεία που του παραθέσαμε με βάση και το έγγραφο της Ελασσόνας-φαντάζομαι ότι κάτι αντίστοιχο θα υπάρχει και στον Τύρναβο- είναι ότι ήταν πλέον των 250 νομίζω οι αιτήσεις. Εξ αυτών 38 είχαν ολοκληρωθεί. Άρα κάποιοι άνθρωποι δεν έχουνε μετακινηθεί από τα κοντέινερ ή τους οικίσκους, όχι με δική τους ευθύνη, αλλά γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες αδειοδότησης. Εδώ είμαστε, να υπενθυμίζουμε κάθε φορά βάζοντας το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων σε πραγματικά προβλήματα και αυτό που θέσατε είναι από τα πραγματικά προβλήματα.

Σας ευχαριστώ θερμά για την πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα που είχαμε και σήμερα, να είστε καλά κύριε Χαρακόπουλε.

Εγώ σας ευχαριστώ καλή συνέχεια.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/u_U_8XD1PbA?si=2bkWvyI6BCu60HPA

back to top