Menu
A+ A A-

MΑΞΙΜΟΣ ΘΑΣΣΑΛΙΑ TV 1

Λάρισα, 28 Δεκεμβρίου 2023

 

Συνέντευξη Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη THESSALIA TV
και στον δημοσιογράφο Γιάννη Κολλατο

 

Καλωσορίζουμε τον βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ και πρώην υπουργό κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Χρόνια Πολλά!

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση. Καλή Χρονιά με υγεία και ειρήνη. Δυστυχώς, έχουμε δύο πολέμους σε εξέλιξη στην ευρύτερη γειτονιά μας, στα βόρεια ανατολικά στην Ουκρανία, και στη Μέση Ανατολή, όπου η πυριτιδαποθήκη της ευρύτερης περιοχής έχει αναφλεγεί.

Σκέφτομαι για τους Χούθι και την Υεμένη παρά για τη Γάζα, γιατί φοβόμαστε μην μετακινηθεί όλο αυτό. Στην ακρίβεια, στα καύσιμα, στα τρόφιμα.

Εύλογο είναι και δικαίως η Ελλάδα συμμετέχει στην προσπάθεια αυτή που γίνεται για την αντιμετώπιση αυτής της πειρατείας που είναι σε εξέλιξη στην Ερυθρά Θάλασσα, διότι αντιλαμβάνεστε ότι το κόστος των μεταφορών θα εκτιναχθεί από τη στιγμή που πρέπει να γίνει ο περίπλους της Αφρικής, άρα και τα κόστη αυτά θα μετακυληθούν στις τιμές των αγαθών. Εύλογα, λοιπόν, έχει μια παρουσία η Ελλάδα, καθώς είναι πρωτοπόρα στην ποντοπόρα ναυτιλία. Φυσικό είναι να έχει αυξημένο ενδιαφέρον για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Είστε μαζί με το Χρήστο Κέλλα “πρεσβευτές” -εντάξει ήταν και ο Γιώργος Λαμπρούλης και η Λίτσα Λιακούλη και ο Γιώργος Μεταξάς από Μαγνησία- του να προσκομίσετε ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση, να έρθει κάποιο κυβερνητικό κλιμάκιο να δει αυτούς τους ανθρώπους που είναι 15 μέρες τώρα, έχω χάσει το λογαριασμό, εκεί στον Πλατύκαμπο και παραμένουν. Έχετε κάποια απόφαση;

Κοιτάξτε, νομίζω ότι εύλογα είναι οι αγρότες φέτος -ιδιαίτερα- σε έναν αναβρασμό, διότι είχαμε αυτές τις πρωτόγνωρες καταστροφές από τις ζημιές των πλημμυρών στην περιοχή μας. Οι καταστροφές, οι οποίες απασχόλησαν τα παγκόσμια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης από την έντασή τους. Νομίζω ότι η κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατ’ επανάληψη επισκέφτηκε τη Θεσσαλία, είχε συνάντηση με εκπροσώπους των αγροτών και όχι μόνο οι συναρμόδιοι υπουργοί, που επίσης επισκέφθηκαν κατ’ επανάληψη την περιοχή μας και βρίσκονται σε έναν ανοιχτό διάλογο. Το αίτημα που διατυπώνουν πια οι εκπρόσωποι των αγροτών που βρίσκονται στο λεγόμενο μπλόκο Πλατυκάμπου δεν είναι άλλο από αυτό που κάθε χρόνο ακούμε προς το τέλος των αγροτικών κινητοποιήσεων, οι οποίες, ξέρετε, αδικούνται στο βαθμό που επαναλαμβάνονται κατ’ έτος. Φέτος, ενώ υπάρχει ένα πραγματικό πρόβλημα οξυμένο αδικείται σε ένα βαθμό, γιατί ακριβώς υπάρχει μια εθιμικότητα στην επανάληψη αυτών των κινητοποιήσεων. Λοιπόν, στο τέλος αυτών των κινητοποιήσεων κάθε φορά υπήρξε το αίτημα για μια συνάντηση με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς, γιατί τα ζητήματα δεν αφορούν ένα υπουργείο, αφορούν και το υπουργείο Οικονομικών, αφορούν και το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, πρωτίστως βεβαίως το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και το Οικονομικών που έχει στο τέλος της ημέρας, τη μπαγκέτα, τον λογαριασμό, για να δει τη δυνατότητα για την ικανοποίηση των αιτημάτων. Πιστεύω ότι από τη στιγμή που και επισήμως θα διατυπωθεί και εγγράφως θα ζητηθεί από το Μέγαρο Μαξίμου το αίτημα να υπάρξει μια τέτοια σύσκεψη με τους συναρμόδιους Υπουργούς δεν έχει λόγο η κυβέρνηση να το αρνηθεί. Θα υπάρξει φαντάζομαι αυτή τη συνάντηση.

Θα επανέλθουμε στα θέματα των αγροτών, ανοίγω μια παρένθεση. Τις τελευταίες ημέρες οι ιεράρχες και εδώ της Θεσσαλίας έχουν πάρει θέση στο θέμα που πρόκειται να έρθει μέσα στο 2024 για πέρα από το σύμφωνο και για το γάμο ομοφύλων, αλλά και για την τεκνοθεσία και τις παρένθετες μητέρες. Είδαμε και τον κύριο Κασελάκη σε μια δήλωσή του να λέει μάλιστα ότι θα ζητήσει να υιοθετήσει ένα αγόρι και είχε δημιουργηθεί μια…

Δύο, όχι ένα.

Ναι. Φαίνεται ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει. Υπάρχει πίεση από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Ποια είναι η εικόνα που έχετε εσείς; Έχετε πάρει ανοιχτά θέση, ότι είναι ίσως άκομψο ή λάθος με τα συμβαίνοντα έτσι στην παρούσα φάση στην ελληνική κοινωνία.

Κοιτάξτε δέσμευση και υποχρέωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν υπάρχει. Υπήρξε μία υποχρέωση όσον αφορά την θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών, από τη στιγμή που ως κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαμε προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα στη θεσμοθέτηση του συμφώνου συμβίωσης ετερόφυλων ζευγαριών, οπότε στο πλαίσιο της ισονομίας και της ισοπολιτείας, έπρεπε αυτό να επεκταθεί. Εδώ δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα αυτή τη στιγμή. Αντιθέτως, θα σας έλεγα, δεν υπήρξε κάποια καταδίκη χωρών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που δεν έχουνε θεσμοθετήσει, νομοθετήσει τον πολιτικό γάμο και κατ’ επέκταση την τεκνοθεσία. Επίσης, για να μην υπάρξει σύγχυση στους τηλεθεατές μας, γιατί ακούμε διάφορα το τελευταίο διάστημα με αφορμή αυτή τη δημόσια συζήτηση ότι θα μπορούσε ενδεχομένως να νομοθετήσουμε μόνο τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών χωρίς την τεκνοθεσία. Αυτό είναι μια φενάκη, μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Και αν ακόμη γινόταν αυτό την επομένη θα μπορούσε να είχε προσφύγει ένα ζευγάρι ομοφύλων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και όπως συνέβη με την νομολογία που αναπτύχθηκε νωρίτερα που σας περιέγραψα με το σύμφωνο συμβίωσης, θα υπήρξε επέκταση κατ’ ανάγκην και νέα νομοθεσία που θα επέβαλε την αναγνώριση και της τεκνοθεσίας. Άρα, λοιπόν, μιλούμε για τεκνοθεσία.
Κατά τη γνώμη μου, ευλόγως η εκκλησία διατυπώνει τις ενστάσεις της πολύ περισσότερο από τη στιγμή που είναι ένας πνευματικός οργανισμός και σύμφωνα με τα θέσφατα της εκκλησίας δεν μπορεί να γίνει δεκτός ο γάμος και πολύ περισσότερο η τεκνοθεσία, υπό την έννοια ότι αλλοιώνεται η σύνθεση της κοινωνίας μας, που στηρίζεται πάνω στο πρωτογενές κύτταρο που είναι η οικογένεια ως ένωση, άνδρα και γυναίκα.

Είδα στην τοποθέτησή σας ότι πέρα από λόγους θρησκευτικούς, κοινωνικούς, έτσι κουλτούρας της χώρας βάζετε και λόγους εθνικούς για το δημογραφικό.

Μπορούμε να αναφερθούμε και σε αυτό, αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι η συζήτηση από την πλευρά των λεγόμενων δικαιωματιστών είναι η επίκληση των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών. Κανένας, όμως, δεν υπερασπίζεται τα δικαιώματα των παιδιών. Ένα παιδί έχει δικαίωμα να μεγαλώσει σε μια οικογένεια που θα έχει ξεκάθαρα πρότυπα του πατέρα και της μητέρας και επίσης όλοι αυτοί που μιλούν για τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών…

Ξέρετε όμως, πως υπάρχουν ζευγάρια λόγω της οικονομικής κρίσης, ειδικά άμα είναι άσχημη οικονομική κατάσταση που οι συνθήκες που μεγαλώνουν τα παιδιά δεν είναι πιο ιδανικές και υπάρχουν και ζευγάρια ομόφυλα που έχουν μια οικονομική άνεση και άρα έχουν λύσει αυτά τα προβλήματα, που έχουν πιο γαλήνη στην ανατροφή τους -αυτά λένε οι δικαιωματιστές που υποστηρίζουν.

Εγώ τα ακούω όλα κύριε Κολλάτε, αλλά στο τέλος της ημέρας το ζήτημα είναι τα παιδιά, που θα μεγαλώσουν σε μια τέτοια οικογένεια ομόφυλων με δυο μητέρες ή πατέρες, πόσο προδικάζεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός αυτών των παιδιών.

Από τη στιγμή που τα παιδιά έχουν πρότυπο τους γονείς, έτσι;

Ναι, υπάρχουν, λοιπόν, σοβαρά τέτοια ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να τα λάβουμε υπόψη μας τώρα. Όσον αφορά το δημογραφικό αυτό είναι μια άλλη κουβέντα. Μεγάλη κουβέντα. Δυστυχώς, το πρόβλημα δεν είναι ούτε καν ελληνικό, είναι ούτε καν ευρωπαϊκό. Είναι πρόβλημα του δυτικού κόσμου. Έχει να κάνει και αυτό με τα πρότυπα που προτάσσουμε, διότι δεν είναι ζήτημα μόνο οικονομικής ανάπτυξης, οικονομικών κινήτρων ή στήριξης της πολυμελούς, πολύτεκνης ή τρίτεκνης οικογένειας που και εκεί θα πρέπει να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο. Το λέω διότι εργάστηκα στην επιτροπή αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος την περίοδο 17 - 18 και είχαμε καταλήξει σε ένα σχεδόν ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής τότε επιτροπής. Δημογραφικό πρόβλημα έχει και η Γερμανία, για παράδειγμα, που έχει το υψηλότερο ακαθάριστο εθνικό προϊόν. Άρα δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι, όμως οφείλουμε να λάβουμε και συγκεκριμένες πρόνοιες. Εγώ θυμούμαι ότι στην περίοδο διακυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή που είχαν δοθεί κίνητρα για την αναγνώριση της τρίτεκνης οικογένειας, κίνητρα στις πολύτεκνες οικογένειες που μπορούσαν να διοριστούν εκτός ΑΣΕΠ, τότε είχαμε πραγματική αύξηση των γεννήσεων. Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευχάριστα σήμερα. Είναι πολύ αρνητικά, θα έλεγα, τα νούμερα. Ζοφερό το μέλλον προβάλλει και οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγάλες. Όχι μόνο στο πόσοι πραγματικά μένουμε και ότι φθίνουμε ως έθνος και θα απειληθούμε κάποια στιγμή με εξαφάνιση. Οι συνέπειες είναι τεράστιες στην οικονομία, στην ανάπτυξη, στο ασφαλιστικό σύστημα, στο συνταξιοδοτικό και εκεί θα πρέπει να δούμε σοβαρά πώς αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα. Είδατε το θόρυβο που έγινε για παράδειγμα, τις τελευταίες εβδομάδες με τη συζήτηση για την νομιμοποίηση κάποιων χιλιάδων μεταναστών.

Έχει δίκιο σε αυτό ο κ. Σαμαράς; Διάβασα και ενδιαφέρον άρθρο του Κώστα Στούπα που του δίνει κάποιο δίκιο, γινόμαστε φάρος, είναι σαν να κλείνουμε το μάτι, ελάτε και θα σας νομιμοποιήσουμε. Η κυβέρνηση λέει ότι πάμε να αντιμετωπίσουμε μια πραγματική ανάγκη. Ούτως ή άλλως αυτή είναι υπαρκτή, κάπου στη μέση είναι.

Κοιτάξτε, μιλούμε για μια ad hoc ρύθμιση. Δεν είναι μια νομοθέτηση που αλλάζει τα δεδομένα. Ο νόμος λέει ότι κάθε…..

Είναι ένας πακιστανός, ένας Νιγηριανός και μαθαίνω το ξέρετε κάτι; Ο φίλος μου, ξέρω ’γω, μετά από 3 χρόνια στην Ελλάδα νομιμοποιήθηκε.

Πρώτα απ’ όλα, επειδή είπατε για Πακιστάν και υπήρξε και η εξής παρανόηση, δημιουργήθηκε μια εντύπωση ότι υπάρχει μια συμφωνία για έλευση 500.000 Πακιστανών διαψεύστηκε και από την Ελληνική κυρίως και από την Πακιστανική πλευρά ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια συμφωνία.

Το Νιγηριανό δεν το είπα τυχαία γιατί έχουμε και θετικές περιπτώσεις. Έχουμε τους Αντετοκούμπο, οι οποίοι δοξάζουν τη χώρα, έτσι;

Προφανώς δεν υπάρχει αμφιβολία επ' αυτού, αλλά κοιτάξτε, το ζητούμενο είναι να υπάρξει μια ισορροπία στο πόσους μπορεί η Ελλάδα και η Ευρώπη, κατ’ επέκταση, εκ των μεταναστών που έρχονται, να ενσωματώσει. Διότι υπάρχουν πραγματικές ανάγκες και στον πρωτογενή τομέα και στην οικοδομή και στον τουρισμό επίσης μεγάλες ανάγκες.

Νομίζουμε ότι είναι μόνο τα εργατικά χέρια για να μαζέψουν τις ελιές ή τα φρούτα, αλλά μαθαίνουμε και στα νησιά... Βρίσκω και στην κτηνοτροφία, δεν το συζητάω, φαντάζομαι σας τα λένε οι κτηνοτρόφοι, λένε, φύγανε οι Αλβανοί τσοπάνοι και δεν έχουμε πλέον δυνατότητα. Είναι και μεγάλη σε ηλικία κάποιοι κτηνοτρόφοι και είναι κρίμα να χάνεται...

Άρα χρειαζόμαστε, λοιπόν, μία νόμιμη μετανάστευση ως Ευρωπαϊκή Ένωση, χρειαζόμαστε τη φύλαξη των συνόρων. Εμείς θα κρίνουμε, ποιους χρειαζόμαστε νόμιμα να έρθουν στο ευρωπαϊκό έδαφος και να εργαστούν.

Έτσι, κάνουν οι προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Εμείς συνήθως το κάνουμε όπως με τα αυθαίρετα, αφού συμβεί το πρόβλημα, ερχόμαστε και τα νομιμοποιούμε αυτά δυστυχώς.

Δυστυχώς, έχει δημιουργηθεί ένα κακό προηγούμενο και κάθε νέα γενιά αυθαιρέτων... Τα ξέρετε καλύτερα.

Έχετε μια πραγματική ανάγκη ad hoc.

Νομίζω ναι, ήταν μια ρύθμιση για όσους είχαν συμπληρώσει την τριετία το προηγούμενο διάστημα. Νομίζω αφορά κάτι λιγότερο από 30.000.

Θα σας το θέσω ευθέως γιατί δεν θέλω να το γυρνάω γύρω γύρω και ξέρετε ότι υπάρχει και ο κόσμος που θα το ρωτήσει αυτό. Εκεί έχει διαφοροποιηθεί κυρίως ο Αντώνης Σαμαράς. Κάποιοι, μάλιστα, έχουν κάνει και κάποιες αναλύσεις ότι πιθανόν τις επόμενες ημέρες να ηγηθεί ένας δεξιού κόμματος δεξιότερα της Ν.Δ. δεν ξέρω. Ευρωεκλογές έχουν μπροστά.

Δεν νομίζω πως έχουν βάση όλα αυτά.

Και εγώ δεν νομίζω αλλά…

Για όνομα του Θεού...

Πιστεύεται ότι όταν θα ρθουν τέτοια θέματα, όπως είναι το θέμα της τεκνοθεσίας που δεν είστε ο μόνος απ’ ότι ξέρω, τουλάχιστον το ρεπορτάζ υπάρχουν και αρκετοί συνάδελφοί σας στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας που έχουν αντιρρήσεις θα πρέπει να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας ή είναι θέμα καθαρά συνείδησης του κάθε βουλευτή;

Πρώτα απ΄ όλα ο βουλευτής με βάση το Σύνταγμα ψηφίζει με βάση τη συνείδησή του. Ακριβώς για το ζήτημα αυτό, όπως ξέρετε, και υπουργοί έχουν τοποθετηθεί και έχουν ήδη καταστήσει καθαρή την θέση τους ότι διαφωνούν με την νομοθέτηση αντίστοιχης ρύθμισης.

Νομίζω ο κύριος Άδωνης Γεωργιάδης έχει πάρει θέση.

Και ο κύριος Βορίδης έχει πει ότι θα καταψηφίσει. Από την πρώτη στιγμή το έχει κάνει ξεκάθαρο. Επομένως νομίζω ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κομματικής πειθαρχίας σε τέτοια ζητήματα που άπτονται καθαρά συνειδησιακών προσεγγίσεων. Από κει και πέρα, η κυβέρνηση μένει να δούμε τι θα φέρει και νομίζω…

Προσανατολίζεστε, δεν σημαίνει ότι δεσμεύεστε με αυτό που θα πείτε, αν έρθει ένα τέτοιο θέμα θα το σκεφτείτε πολύ σοβαρά αν θα το υπερψηφίσετε; Να μην πω τι θα ψηφίσετε;

Κύριε Κολλάτε είμαι από αυτούς που διατύπωσε ευθέως την άποψή του και φαντάζομαι ότι κάθε πολίτης αξιώνει από τους εκπροσώπους του Κοινοβουλίου να λάβουν ξεκάθαρη θέση για ένα τέτοιο ζήτημα που απασχολεί την πλειοψηφία των πολιτών. Οι δημοσκοπήσεις, οι έρευνες της κοινής γνώμης που είδαν το φως της δημοσιότητας έδειξαν ότι το 77% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας διαφωνούν με την τεκνοθεσία.

Άρα οι συνάδελφοι σας σε επίπεδο Θεσσαλίας πρέπει να πάρουν και αυτοί θέση σε αυτό λέτε; Λέω εγώ, δεν σας μεταφράζω.

Γιατί σε επίπεδο Θεσσαλίας και όχι πανελλήνια;

Γιατί μας βλέπουν σε επίπεδο Θεσσαλίας…

Εγώ νομίζω ότι κάθε εκπρόσωπος των πολιτών οφείλει να έχει ξεκάθαρη θέση. Δεν υπάρχει ναι μεν αλλά, ούτε ήξεις αφήξεις σε αυτά τα ζητήματα που άπτονται της συνείδησης.

Υπάρχει ένα ζήτημα, όμως, ακριβώς όλα αυτά, δηλαδή μετανάστες, τεκνοθεσία, κάποιες υποχωρήσεις πιθανόν να γίνουν ώστε να βρούμε μια συμβιβαστική λύση με την Τουρκία ότι μπορούν να οδηγήσουν….

Τι θα πει κάποιες μπορεί να γίνουν. Εγώ θεωρώ ότι ήταν θετικό ότι υπήρξε αυτή η προσέγγιση. Ουσιαστικά ήτανε….

Υπάρχουν κάποια θέματα; Ουσιαστικά δεν έχουμε ακόμα καταθέσει για τις βραχονησίδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πάντως, αυτό που έγινε μέχρι τούδε, τι είναι; Από το “Μητσοτάκης γιοκ” που έλεγε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, ήταν αυτός ο οποίος ήρθε στην Αθήνα και είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας. Δεν είδα καμία υποχώρηση, αντιθέτως, υπαναχώρηση της τουρκικής πλευράς που αρνούνταν κάθε διάλογο -ήταν αυτή που προσήλθε στο τραπέζι του διαλόγου.

Βλέπω και ανοίγματα και στο χώρο του αθλητισμού πέρα από το μπάσκετ με τον Εργκίν Αταμάν είχαμε και τον Φατίχ Τερίμ στην ποδοσφαιρική ομάδα του Παναθηναϊκού. Δεν θέλω να το συνδέσω με το ποδόσφαιρο προφανώς, αλλά επειδή είναι και αυτό ένας παράγοντας, βλέπουμε ότι υπάρχουν, ούτως ή άλλως υπήρχαν πάντοτε, και διακρατικές οικονομικές συναλλαγές, έτσι;

Και θα πρέπει να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο στη θετική ατζέντα, είμαστε δύο χώρες που είναι καταδικασμένες από την ιστορία και τη γεωγραφία να συνυπάρχουν. Είμαστε δύο λαοί που έχουμε πάρα πολλά κοινά. Ζήσαμε για αιώνες είτε στα όρια του Βυζαντίου είτε στα όρια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Ναι, έχουμε διαφορετικές απόψεις σε καίρια ζητήματα για την περιοχή, για παράδειγμα, η τοποθέτηση του Tayyip Erdoğan είναι ότι δεν είναι τρομοκρατική οργάνωση η Χαμάς.

Προφανώς έχουμε διαφορές. Μα συζητούμε για τις διαφορές, εάν συμφωνούσαμε σε όλα δεν θα υπήρχε και λόγος συζήτησης.

Έχουμε έναν πόλεμο που εξελίσσεται στη γειτονιά μας, έτσι έχουμε 2 πολέμους αλλά...

Και δεν θέλουμε να έρθει ένας πόλεμος πιο κοντά στη χώρα μας και για αυτό έχουμε κάθε λόγο να συζητούμε τα προβλήματα. Εμείς, ως βάση αυτών των συζητήσεων, θέτουμε πάντοτε το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα την ισχύ του δικαίου προτάσσει και όχι την ισχύ των όπλων, αλλά επειδή γνωρίζουμε ότι γίνεται σεβαστός κανείς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και του διαλόγου όταν είναι ισχυρός και γι αυτό βλέπετε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε τα προηγούμενα 4 χρόνια να αυξήσει τις δαπάνες για την άμυνα, η χώρα να θωρακιστεί…

Πάμε λίγο πίσω τις τελευταίες ημέρες, έτσι;

Να θωρακιστεί με τα Rafal, με μια σειρά εξοπλισμών και ταυτόχρονα θα δούμε….

Την φρεγάτα την παίρνουμε πίσω, τις κορβέτες, τις παίρνουμε πίσω. Φωνάζει και ο Α.ΓΕΕΘΑ τον κύριο Δένδια.

Θ δούμε το χρονοδιάγραμμα παραλαβής των νέων φρεγατών ή των νέων αεροπλάνων που χρειαζόμαστε, αλλά ήδη η χώρα έχει αυξήσει την άμυνά της, έχει θωρακιστεί και περαιτέρω σε σχέση με την προηγούμενη υπερδεκαετή περίοδο της οικονομικής κρίσης που είχε εξασθενίσει. Έχει θώρακα άμυνας στο Αιγαίο, στη Θάλασσα, στον αέρα. Νομίζω ότι έχει αλλάξει άρδην η κατάσταση και αυτό συνυπολογίστε το στη μεταστροφή του “Μητσοτάκης γιοκ” και στην συζήτηση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Να ρωτήσω κάτι άλλο και να επανέλθω στα αγροτικά. Πέρα από τους πλημμυροπαθείς, έστω στον κόμβο Πλατυκάμπου, υπάρχουν και αρκετοί που διαμαρτύρονται, που είναι παγετόπληκτοι αμυγδαλοπαραγωγοί θα σας έχουν πει έτσι;

Και εγώ δέχτηκα χθες κάποιους αγρότες που μου μετέφεραν αυτή τη διαμαρτυρία από την περιοχή του Δομένικου, αλλά και των Τεμπών -δεν είναι μόνο η επαρχία Ελασσόνος, αλλά και η επαρχία των Τεμπών- οι οποίοι υπέστησαν ζημιές από τον παγετό της άνοιξης...

Και σε περιοχές της Κάρλας.

Ναι, και με παρέπεμψαν σε επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με χρονοδιάγραμμα που έδωσε η ηγεσία του Υπουργείου στις 6 Δεκεμβρίου, που έλεγε ότι στις 22 του μήνα θα υπάρξουν γενναίες προκαταβολές για τον παγετό των ζημιών που υπέστησαν οι Αμυγδαλοπαραγωγοί. Δυστυχώς παρήλθε η 22α και δεν καταβλήθηκαν αυτές οι προκαταβολές. Φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν κάποιες εξηγήσεις από πλευράς ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ρωτήθηκε όταν ήρθε στην ορκωμοσία του Δημήτριου Κουρέτα, του νέου Περιφερειάρχη. Ρωτήθηκε από τη συνάδελφο την Χριστίνα Ανδρέου και είπε ότι εντάξει, είναι μια υποπερίπτωση, είπε. Θα το δούμε, είμαστε εξάλλου κάθε εβδομάδα στη Θεσσαλία. Είναι ένα θέμα που το εξετάζουμε -έτσι ήταν γενικός. Δεν είπε κάτι συγκεκριμένο.

Φαντάζομαι ότι θα πρέπει να εξειδικευτούν πια οι απαντήσεις. Γιατί το ερώτημα είναι εύλογο, δόθηκε ένα χρονοδιάγραμμα με επίσημη ανακοίνωση.

Όπως υπάρχει και ένα παράδειγμα που δώσαμε στον Ντανιέλ. Ίσως από εκεί πήραμε κάποια έγκριση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί ξέρω χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί πλέον ο ΕΛΓΑ έχει εξαντλήσει τα αποθεματικά του.

Και γενναία! Έχει πάρει 260 εκατομμύρια, από τον κρατικό προϋπολογισμό λόγω των ζημιών.

Άρα λοιπόν δεν μπορείς να βαφτίσεις παγετό Ντάνιελ, άλλα Ντάνιελ όμως είναι και αυτή η υποπερίπτωση για τους ίδιους.

Μην το μπερδεύουμε, οι προκαταβολές για τα αμύγδαλα είχαν να κάνουν είπαμε με τον παγετό της άνοιξης, άρα ήταν καθαρό στην ανακοίνωση αυτό.

Λέω αν δεν μπορούσε ίσως να το αιτιολογήσει. Ναι, αν δεν μπορούσε να το αιτιολογήσει δεν ξέρω. Εγώ πάω σε κάτι άλλο και αυτή υποπερίπτωση είναι. Είναι οινοποιήσιμα σταφύλια και βιομηχανικό και επιτραπέζιο ροδάκινο όψιμο της περιοχής, ευρύτερης που πιάνει Γιάννουλη Φαλάνη που πλημμύρισαν, Δαμάσι και πάει λέγοντας, Πλατανούλια, οι οποίοι και αυτοί περίμεναν προκαταβολή γιατί είχαν ζημιά στην ηρτημένη από τον Ντάνιελ και δεν πήραν.

Προφανώς υπάρχουν και λάθη, υπάρχουν και αστοχίες. Θα σας έλεγα, μακάρι να ήταν μόνο αυτές. Γιατί, εγώ ακούω και πολλά παράπονα που έχουν να κάνουν με τις πληρωμές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ που έγιναν τις προηγούμενες μέρες. Δυστυχώς, περιμέναμε ότι θα υπάρχει μία σημαντική διόρθωση των λαθών που έγιναν με την καταβολή της προκαταβολής τον Οκτώβριο. Φαίνεται ότι δεν ήταν τόσο καλή και η πληρωμή που έγινε αυτές τις μέρες, είδα και μια ανακοίνωση σήμερα και εκπροσώπων των κτηνοτρόφων από την ομοσπονδία…

Οι κτηνοτρόφοι, ειδικά και στις 2 πληρωμές είναι…

Διαπιστώνουμε προβλήματα. Ας ελπίσουμε τον νέο χρόνο ότι θα διορθωθούν πολλά από αυτά, γιατί οι αρρυθμίες αυτές έχουν έναν αντίκτυπο όχι μόνο στην τσέπη των αγροτών και των κτηνοτρόφων, αλλά έχουν έναν αντίκτυπο συνολικότερα στην τοπική μας οικονομία που σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από το εισόδημα που η πρωτογενής παραγωγή προσδίδει.

Αυτά τώρα όλα σε συνδυασμό με τις πληρωμές. Χαμηλές πληρωμές λόγω νέας ΚΑΠ, τουλάχιστον στην ενιαία ενίσχυση.

Κοιτάξτε και σε αυτό υπάρχει ένα ζήτημα. Ότι έπρεπε να εξηγηθούν κάποια πράγματα, διότι καλλιεργήθηκαν μεγάλες προσδοκίες ότι δεν άλλαξε…

Το συνολικό ποσό.

Το συνολικό ποσό που λαμβάνει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αυτό είναι μια αλήθεια, ότι καταφέραμε να το διατηρήσουμε, αλλά δεν έγινε ξεκάθαρο στους αγρότες μας…

Ότι για να τα πάρεις αυτά πρέπει να…

Να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις, κάποιες δράσεις, οικολογικά σχήματα. Δεν επικοινωνήθηκαν εγκαίρως αυτά από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Από ποια; Του κ. Λιβανού, του κ. Γεωργαντά, του κ. Αυγενάκη;

Προφανώς, δεν μπορεί να αίρει όλες τις αμαρτίες ο Αυγενάκης, για όνομα του Θεού. Αλλά προφανώς δεν υπήρξε και από τις προηγούμενες ηγεσίες η ενδεδειγμένη ενημέρωση και κυρίως πώς μπορούν να ανακτηθούν αυτά τα χρήματα για να μην χαθούν από τους αγρότες. Δεν ξέρω πόσο έγκαιρη ήταν αυτή η προεργασία…

Δεν πάμε καλά, ειδικά στον αγροτικό τομέα και θα κλείσουμε με αυτό. Δεν έχω άλλο χρόνο, να σας πω ένα παράδειγμα που το ξέρετε και εσείς, ακριβώς επειδή πέρα από τις αρρυθμίες που υπάρχουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ -δεν το κρύβω ότι ακόμα και αν δεν είχαμε τον Ντάνιελ πάρα πολύς κόσμος στην Θεσσαλία, πάρα πολλοί αγρότες είναι προβληματισμένοι ότι πλέον είναι ελάχιστες οι καλλιέργειες που μπορούν να φέρουν ένα λογικό κέρδος. Ίσως το σιτάρι, λίγο, να κράτησε ακόμα. Το ακτινίδιο είναι ένα σαξές στόρι. Τώρα έχουμε και ακαρπία και εκεί δεν είναι και τόσο καλά τα πράγματα. Στα φρούτα, τα περισσότερα είναι κάτω του κόστους και κυρίως στις βασικές καλλιέργειες βαμβάκι, καλαμπόκι που ο κόσμος είδε τιμές που δεν καλύπτουν το κόστος, τον προβλημάτισε και το αποτέλεσμα αυτού, θα το έχετε δει και εσείς, είναι ότι έχει πρασινίσει ο τόπος, έβαλαν όλοι σιτάρι. Αλλά είναι και ότι ο κόσμος λέει “δεν βγαίνω”, αυτό μου λέει. Προφανώς, η κυβέρνηση δεν μπορεί να τους χρηματοδοτήσει, όπως ζητάνε οι αγρότες, δηλαδή στην ελάχιστη εγγυημένη τιμή. Μπορεί να κάνει, όμως, κάτι που κάνουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν, όμως, και εύρωστες οικονομίες. Να το εξηγήσω αυτό, να δώσει έμμεσες επιδοτήσεις για να καλύψει αυτό το κενό, δηλαδή για παράδειγμα το ξέρετε και εσείς ήσασταν αναπληρωτής υπουργός. Μετά το 2012 είχε 1,10 - 1,20 μέχρι το 2015 το πετρέλαιο και παίρναμε 190 εκατομμύρια ευρώ επιστροφή. Τωρα 1,80 1,85 το πετρέλαιο και παίρνουν 75 -νά παράδειγμα. Τότε είχε 6 λεπτά η κιλοβατώρα του αγροτικού ρεύματος τώρα έχει 20, δηλαδή είναι ζητήματα αυτά.

Ναι, δεν θα διαφωνήσω μαζί σας ότι δυστυχώς δεν είναι τόσο ευοίωνα τα πράγματα και…

Με 60 λεπτά το βαμβάκι δεν βγαίνουν, ας πούμε θέλει πάνω από 70 αλλιώς πρέπει η κυβέρνηση να μας βοηθήσει να μειώσουμε το κόστος παραγωγής.

Εκεί θα πρέπει να επενδύσουμε περισσότερο γιατί στις τιμές δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Θυμούμαι κάποτε έναν πολιτευτή -δεν εξελέγη- του τότε κραταιού ΠΑΣΟΚ που έλεγε ότι “θα καθορίσουμε μαζί τις τιμές των αγροτικών προϊόντων” και διέπρεψε σε άλλους τομείς, αλλά όχι στην πολιτική.

Ναι, ναι σωστά. Καλά δεν γίνεται αυτό εντάξει.

Κοιτάξτε να δείτε πραγματικά στο κόστος παραγωγής πρέπει να επενδύσουμε ακόμη περισσότερο. Η κυβέρνηση επανέφερε το αγροτικό πετρέλαιο, το επανέφερε να το θυμίσουμε αυτό, που είχε καταργηθεί από τα….

Ο κύριος Βορίδης, σε μια έκρηξη ειλικρίνειας, όταν ανέλαβε Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, και αφού άρχισε να ενημερώνεται είχε πει ότι “κοιτάξτε παιδιά έτσι όπως είναι τα πράγματα, κανονικά για να μπορέσει να είναι ανταγωνιστικός ο αγροτικός τομέας και να συνεχίσει στη χώρα, χρειαζόμαστε μία ετήσια τακτική επιχορήγηση 700 με 800 εκατομμύρια ευρώ, αν τα αντέξει αυτά ο προϋπολογισμός. Αλλιώς δεν έχουμε πρωτογενή τομέα. Σιγά σιγά θα φθίνει αυτό”.

Δεν θυμούμαι αυτό αν έχει ειπωθεί δημόσια. Αλλά ξέρω ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη ενισχύει έμπρακτα τους αγρότες. Σας είπα όταν μόνο για τον ΕΛΓΑ έδωσε 260 εκατομμύρια λόγω της ζημιάς αυτής. Επίσης, είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη που επανέφερε έστω με μειωμένο προϋπολογισμό, αλλά είναι αυτή που επανέφερε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης αγροτικού πετρελαίου. Εδώ θα πρέπει να επιμείνουμε να αυξηθεί και να υπάρχει και καλύτερος καταμερισμός αν θέλετε κατά προΐόν και στην κτηνοτροφία και αλλού, αλλά ήταν αυτή που το επανέφερε. Πράγματι, όταν ήμουν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δίναμε 160 εκατομμύρια για το αγροτικό πετρέλαιο, το να είμαστε….

Τα ΑΔΑ που είχαν 4,5% επιτόκιο και τώρα έχουν 7%, όλα αυτά μετράνε να ξέρετε.

Μα προφανώς, αλλά θα πρέπει…

Όταν ήσασταν αναπληρωτής υπουργός…

Συνολικότερα πρέπει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση. Ενδεχομένως και στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, θα μπορούσε να γίνει αυτή η συζήτηση και να καταθέσουν και όλες οι πολιτικές δυνάμεις τις προτάσεις τους. Γιατί είναι εύκολος ο καταγγελτικός λόγος, δύσκολη είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων και να ακούσουμε μια συγκεκριμένη πρόταση, να ειπωθούν αλήθειες γιατί, δυστυχώς, με αφορμή και τον Ντάνιελ υπάρχει ένας έντονος προβληματισμός εάν θα συνεχίσουν κάποιοι, ιδιαίτερα αν θα υπάρχει διαδοχή σε πολλές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αν νέα παιδιά θα μείνουν στην περιοχή, στον τόπο. Έχουμε πάνω από 150.000 στρέμματα, αυτή την ώρα που μιλούμε, πλημμυρισμένα και υπάρχουν μεγάλα ερωτηματικά, αναμένουμε ακόμη το πόρισμα που θα καταθέσει τέλη Φλεβάρη...

Αρχές Μάρτη.

Άλλαξε τώρα;

Τέλη Φλεβάρη, αρχές Μάρτη.

Τέλος πάντων, από την Ολλανδική εταιρεία. Τα πρώτα μηνύματα που υπήρξαν, που ήταν αρνητικά στη δυνατότητα της κατασκευής σήραγγας για να αποστραγγιστούν τα ύδατα, προκάλεσαν έναν αναβρασμό. Και υπάρχει ακόμη αναβρασμός και ανησυχία, ιδιαίτερα στους κατοίκους αυτών των παρακάρλιων χωριών. Να δούμε ποια είναι η πρόταση και των Ολλανδών και ποια θα είναι τελικά αυτή που θα υιοθετήσει και η κυβέρνηση. Το βασικό θα πρέπει να είναι…

Πιέστε και εσείς θα πούνε οι αγρότες.

Το ξέρω. Το κάνουμε γι αυτό και λέμε ότι πίσω από τους αριθμούς βρίσκονται άνθρωποι, γιατί η προσέγγιση των Ολλανδών ήταν μια σχέση κόστους-οφέλους, οτι είναι προτιμότερο να αποζημιώνουμε κάποιους για κάποια χρόνια, παρά να κάνουμε κάποια έργα. Αλλά ξέρετε αν δεν υπάρχουν τα έργα θα υπάρχει και μια επισφάλεια ότι αν ξαναυπάρξει σύντομα μια τέτοια πλημμύρα, τι κάνουμε; Θα υποστούμε και πάλι μια νέα καταστροφή και μια νέα δοκιμασία;

Ούτε με σχέσεις κόστους - ασφάλειας. Πιστέψτε με ότι οι αποζημιώσεις που θα έρθουν μετά από μια μεγάλη πλημμύρα που δεν θα αντιμετωπιστεί είναι πολλαπλάσιες των όσων χρημάτων θα γινόταν κάποια έργα, κάποιες αποζημιώσεις, αυτό δεν έχει υπολογιστεί, δυστυχώς.

Εγώ δεν θα διαφωνήσω μαζί σας.

Όπως δεν έχει υπολογιστεί, επίσης, και ο πολλαπλασιαστής του τι χάνεις. Γιατί υπάρχει ένας πολλαπλασιαστής από την μη καλλιέργεια.

Αυτό είναι πολύ σημαντικό, επίσης, για αυτό είπα νωρίτερα και στην αρχή όταν υπάρχουν μειωμένα έσοδα σε αγρότες και κτηνοτρόφους, υπάρχει και μειωμένος προϋπολογισμός γενικότερα στην τοπική οικονομία, στα χρήματα που διακινούνται.

Έτσι, συμφωνούμε. Δεν έχω χρόνο, θέλω να σας ευχηθώ. Χρόνια Πολλά.

Καλή Χρονιά! Να είμαστε υγιείς πάνω από όλα, να υπάρχει ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή μας. Τίποτα δεν είναι δεδομένο αυτό που θεωρούσαμε κεκτημένο δεν είναι κεκτημένο.

Και Θεσσαλοί είμαστε θα το παλέψουμε, έχουμε μάθει.

Και ευημερία. Με ενότητα θα αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία -ο Δεσπότης είπε κάτι πολύ ωραίο προχτές σε μία από τις ορκωμοσίες, ο Λαρίσης και Τυρνάβου, “εργαζόμαστε πολύ στην Θεσσαλία, αλλά δεν συνεργαζόμαστε”, είναι καλύτερα να συνεργαζόμαστε, λοιπόν, προκειμένου να έχουμε και καλύτερα αποτελέσματα.

Ίσως να μην χρειάζεται να εργάζονται τόσο πολύ αν συνεργαστούμε. Να είστε καλά κύριε. Χαρακόπουλε σας ευχαριστώ.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV 2

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/PYPZqtgNlUA?si=vS_6khGOo9QxDqpd

back to top