Menu
A+ A A-

Μάξιμος astra

Αθήνα, 27 Μαΐου 2020

Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ASTRATV
και στο δημοσιογράφο Απόστολο Ράιδο

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε να συνδεθούμε τώρα με τον βουλευτή Λάρισας της ΝΔ τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Καλησπέρα σας κ. Χαρακόπουλε.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Καλησπέρα. Καλησπέρα στους τηλεθεατές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πως είδατε την πρόταση της Κομισιόν για το ύψος των χρημάτων αλλά και τον τρόπο με τον οποίο προτείνεται να δοθούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ και βέβαια να εξειδικεύσουμε λίγο την πρόταση που αφορά τη χώρα μας.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι είναι μια θετική εξέλιξη κ. Ράιδο η εισήγηση της Κομισιόν για το ταμείο ανάπτυξης. Μια τολμηρή πρόταση ύψους 750 δις ευρώ εκ των οποίων 500 δις, όπως ανακοινώθηκε, θα είναι απευθείας μεταβιβάσεις χρημάτων στις χώρες που θα αιτηθούν τη στήριξη και τα υπόλοιπα 250 θα είναι με έναν δανεισμό. Είναι σε συνέχεια της κοινής πρωτοβουλίας που είχαν αναλάβει ο πρόεδρος Μακρόν και η καγκελάριος Μέρκελ. Νομίζω ότι πραγματικά είναι γενναία και η χώρα μας θα είναι από αυτές θα λάβουν αναλογικά ένα σημαντικό ποσό της τάξεως των 32 δις ευρώ. Και επίσης θετικό είναι και το γεγονός ότι η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα υπάρχει και ένα εξαιρετικά γενναίο πακέτο πολυετούς δημοσιονομικού προγράμματος ύψους ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ. Αυτά σε συνέχεια των όσων η χώρα έπραξε την περίοδο της πανδημίας, των μέτρων που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την ανασύνταξη της οικονομίας, νομίζω δημιουργούν εκείνες τις προϋποθέσεις προκειμένου με ασφάλεια να πετύχουμε την πολυπόθητη επανεκκίνηση, το restart αυτό της ελληνικής οικονομίας. Γιατί κακά τα ψέματα στους 2,5 αυτούς μήνες τώρα που είχαμε τα μέτρα του lockdown, τη γενική απαγόρευση κυκλοφορίας και κατ’ επέκταση τον περιορισμό στην εργασία, στην απασχόληση, μιας σειράς δραστηριοτήτων του ιδιωτικού τομέα, υπήρξαν συνέπειες στην οικονομία. Βεβαίως, η κυβέρνηση στήριξε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, επιχειρήσεις με μέτρα άμεσα που ελήφθησαν με εμπροσθοβαρή πολιτική. Γιατί πρώτιστος στόχος ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας και το πετύχαμε. Νομίζω στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του ο εθνικός μας λοιμωξιολόγος, ο Σωτήρης Τσιόδρας, είπε ότι αν δεν λαμβάνονταν έγκαιρα μέτρα η χώρα θα είχε χιλιάδες απώλειες -13.000 νεκρούς θα θρηνούσαμε. Τεράστιο νούμερο, αντίστοιχο με χώρες με τα ίδια λίγο πολύ πληθυσμιακά δεδομένα με μας, όπως το Βέλγιο που είχε τέτοια νούμερα. Δεν είναι εξωπραγματικά. Άρα, πρώτιστος στόχος ήταν η προστασία της δημόσιας υγείας, της ζωής. Το πετύχαμε. Τώρα το στοίχημα είναι στην οικονομία. Και βεβαίως νομίζω ότι γίναμε σοφότεροι και όλοι από αυτή την περιπέτεια, ξαναβλέπουμε και αναθεωρούμε πολλές φορές απόψεις. Εγώ θεωρώ σημαντικό ότι όλοι πια συμφωνούν ότι χρειάζεται να ενισχύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας. Αυτή είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη που μένει από αυτή τη δοκιμασία της πανδημίας, ασχέτως αν θα έρθει με την ένταση ή με μικρότερη ένταση σε σχέση με αυτή που ζήσαμε ένα δεύτερο κύμα το το φθινόπωρο. Αλλά νομίζω ότι η χώρα είναι πιο θωρακισμένη, έχει σχεδόν διπλάσιες μονάδες εντατικής θεραπείας απ´ ό,τι είχε πριν την κρίση. Ο στόχος είναι να είναι μόνιμες αυτές οι διπλάσιες θέσεις στις εντατικές, προκειμένου να είμαστε στο μέσο όρο της ΕΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Χαρακόπουλε το ότι τα πήγαμε καλά και πετύχαμε το πρώτο σκέλος, το πρώτο ημίχρονο που είπε και ο πρωθυπουργός, αυτό της υγειονομικής υπόθεσης της πανδημίας δηλαδή είναι πανθομολογούμενο, δεν το αμφισβητεί κανείς. Τώρα όμως έχουμε τα δύσκολα και βλέπω ότι ξεκινήσατε με μια πολύ σθεναρή βεβαιότητα ότι τα πράγματα θα πάνε καλά, ωστόσο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε όλες τις συνεντεύξεις του ήταν πολύ συγκρατημένος για το πότε και πως θα προχωρήσουμε και ποιες θα είναι και οι επιπτώσεις. Διότι γνωρίζετε καλύτερα ότι τα ερωτήματα που θέταμε οι δημοσιογράφοι μέχρι και την προηγούμενη βδομάδα είναι αν θα γίνουν απολύσεις στο δημόσιο. Είχαμε φτάσει μέχρι και αυτό το σενάριο. Διότι είναι μια κινούμενη άμμος και δεν γνωρίζαμε πως θα μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτή την κατάσταση. Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις που ουσιαστικά αν κάνουμε έτσι μια μπακαλίστικη πρόσθεση των χρημάτων που θα πάρουμε από την ΕΕ με το πρόγραμμα που εξήγγειλε η κυβέρνηση μιλάμε περίπου για 50 δις. Είναι τεράστιο το νούμερο. Πάνω από 50 δις, ζαλίζει. Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες προσδοκώντας σε μια ισχυρή αναπτυξιακή πορεία άνω του 5% το 2021;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μακάρι. Ο στόχος είναι αυτός κ. Ράιδο. Αλλά με βεβαιότητες δεν μπορεί να μιλάει κανείς όταν δεν έχει ξεπεράσει την κρίση, όταν δεν έχει τις πλήρεις επιπτώσεις αυτής της κρίσης. Αυτή τη στιγμή μιλούμε με βάσιμες εικασίες, με σενάρια, με μια ύφεση που θα είναι από 5-10%. Κάποιοι άλλοι λένε και παραπάνω. Μακάρι να μην επιβεβαιωθεί. Η κυβέρνηση κινείται όπως σας είπα με γρήγορες και αποτελεσματικές πρακτικές. Έχει γρήγορα αντανακλαστικά. Το είδαμε στην περίοδο της κρίσης. Το βλέπουμε και τώρα. Άνοιξε η εστίαση σταδιακά. Η χώρα φιγουράρει ως νούμερο 1 πιο ασφαλής τουριστικός προορισμός αυτή τη στιγμή. Ευελπιστούμε οι επιπτώσεις στον τουρισμό, που επηρεάζει ένα μεγάλο μέρος του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας, να μην είναι του αρχικού μεγέθους που υπολογίζονταν. Άρα, λοιπόν, θέλω να πω, με ασφάλεια δεν μπορεί να μιλήσει κανείς. Εκείνο, όμως, που μπορούμε να πούμε είναι ότι τα μέτρα που ελήφθησαν απέδωσαν, αν θέλετε έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Η κυβέρνηση αυτή έδωσε δείγματα γραφής. Και βεβαίως υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα γενναίο πακέτο στήριξης από πλευράς ΕΕ που δεν θα είναι χρήματα που θα σπαταληθούν, που θα μοιραστούν απλά ως πακέτα σε λογικές που έχουμε ζήσει στο παρελθόν, αλλά θα είναι στοχευμένα προκειμένου να πιάσουν τόπο, προκειμένου η οικονομία να μπορέσει να ορθοποδήσει και να σταθούμε ως κοινωνία. Σε αυτή τη λογική κινείται η κυβέρνηση και νομίζω ότι ο πρωθυπουργός έχει αναγνωριστεί διεθνώς. Χειρίστηκε με πολύ σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα αυτή την διπλή κρίση. Γιατί να μην ξεχνάμε δεν είναι μόνο η υγειονομική κρίση και οι συνέπειες στην οικονομία για τις οποίες συζητούμε τώρα, αλλά είναι και η κρίση που είχαμε στον Έβρο η οποία είναι παρούσα, δεν τελείωσε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή τα social media γνωρίζετε είναι ο παλμός της κοινωνίας, θα σας μεταφέρω ένα σχόλιο, γιατί μου αρέσει να διαβάζω τα σχόλια κάτω από τα άρθρα που δημοσιεύουμε των πολιτών. Στην είδηση ότι φτάσαμε τους 30.000 ανέργους στο νομό της Λάρισας, στην εκλογική σας περιφέρεια, έγραφε ένας πολίτης εσείς δεν πανηγυρίζατε κ. Ράιδε ότι τα πήγαμε όλα καλά και ότι καταφέραμε να βγούμε αλώβητοι. Εσείς δεν μας λέγατε να μείνουμε στα σπίτια μας, να μην πάμε στις δουλειές μας, να κάνουμε όλα αυτά προκειμένου να μην έχουμε απώλειες ζωών; Τώρα γιατί κλαίτε που έχουμε 30.000 ανέργους, διότι υπάρχει και αυτή η όψη κ. Χαρακόπουλε. Είναι η άλλη όψη του νομίσματος, η οδυνηρή της πραγματικότητας.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε πιο οδυνηρή κ. Ράιδο ήταν η απώλεια ζωών και το πρώτο ήταν αυτό. Αποφύγαμε τις απώλειες ζωών. Αντί να έχουμε χιλιάδες νεκρούς, είμαστε κάτω από τους διακόσιους. Νομίζω η χώρα είναι ένα θετικό παράδειγμα που τονίζεται στη διεθνή κοινότητα. Τώρα αρχίζει η μάχη της οικονομίας, η στήριξη της οικονομίας. Δεν ξέρω αν τα νούμερα ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δυστυχώς, στα social media πρέπει να είναι κανείς πάρα πολύ επιφυλακτικός. Διότι αναπαράγονται ψευδείς ειδήσεις, τα fake news κατά κανόνα διακινούνται μέσα από τα social media. Πρέπει να είναι κανείς πολύ επιφυλακτικός και να διασταυρώνει τις ειδήσεις. Από ‘κει και πέρα ότι υπάρχει ένα ζήτημα απασχόλησης, αναμφίβολα υπάρχει. Δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο. Στην Αμερική μιλούμε για 30 εκατομμύρια ανέργους, τέτοια νούμερα δεν υπήρξαν ούτε στο κραχ του ´29 στη μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση. Όλοι συνειδητοποιούμε ότι έχουμε να κάνουμε με κάτι πρωτόγνωρο. Πανδημία ο κόσμος είχε να περάσει από την ισπανική γρίπη το 1916. Δεν είναι τυχαίο, το έλεγα προχτές στη τηλεδιάσκεψη που είχαμε στη Διακοινοβουλευτική Ορθοδοξίας, ότι στις δεήσεις που κάνουμε εμείς οι ορθόδοξοι υπέρ υγείας και στη δέηση να διαφυλάττει ο Θεός πάσαν πόλην και χώραν λέμε από λοιμού και ομόηχα ακολουθεί λιμού. Πρώτα είναι η πανδημία και μετά είναι η πείνα. Δηλαδή το ένα φέρνει το άλλο. Άρα, λοιπόν, θα πρέπει να έχουμε συναίσθηση ότι το πρώτο είναι να σώσουμε τις ζωές. Νομίζω σε μεγάλο βαθμό το κατάφερε η χώρα. Τώρα το μεγάλο στοίχημα είναι στην οικονομία. Αλλά εκεί επειδή βλέπω ότι κάποιοι παρασύρθηκαν από αυτή τη σεναριολογία περί εκλογών στην αξιωματική αντιπολίτευση και εμφανίζονται με καινούρια “πακέτα Θεσσαλονίκης“, καινούρια “προγράμματα παράλληλα”, που μοιράζουν αφειδώς εκατομμύρια και δισεκατομμύρια. Χρειάζεται κάποια υπευθυνότητα και σοβαρότητα απ´ όλους μας, γιατί νομίζω ότι και οι πολίτες πια έχουν ένα μέτρο σύγκρισης. Είδαν πως κυβέρνησε και η προηγούμενη κυβέρνηση, που υπόσχονταν όλα αυτά και τελικά έβαλε τη χώρα στα δεσμά ενός τρίτου μνημονίου και στις συνέπειες που περάσαμε την προηγούμενη πενταετία, την περιπέτεια αυτή. Και σήμερα έχουν επίσης δείγματα γραφής από μια κυβέρνηση που πήρε μια χώρα η οποία ήταν στο ναδίρ της αναξιοπιστίας και σήμερα θεωρείται παράδειγμα θετικό, παράδειγμα που μνημονεύεται από τη διεθνή κοινότητα. Μια χώρα που ήταν το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης και είναι αυτή σήμερα που έχει τα λιγότερα θύματα και μνημονεύεται για την αποτελεσματική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Και θέλω να πιστεύω ότι το ίδιο θα γίνει και με την αξιοποίηση αυτών των ευρωπαϊκών κονδυλίων που τώρα από το αναπτυξιακό πακέτο που ανακοινώνει η ΕΕ θα έρθουν στην πατρίδα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Απαντήσατε και για τις εκλογές. Το 2020 είναι τραβηγμένο. Μέχρι τον Ιανουάριο είναι με λίστα, έτσι κ. Χαράκοπουλε;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η λίστα είναι δεκαοχτάμηνο. Μέχρι τα Θεοφάνεια του χρόνου έχουμε λίστα. Αλλά νομίζω ο πρωθυπουργός με τη συνέντευξη που έδωσε προχτές στη συνάδελφό σας την κα Ζαχαρέα στο Star ερωτηθείς και για τον ανασχηματισμό και για τις εκλογές, το διέψευσε κατηγορηματικά. Δεν είναι στην πρόθεσή του να προσφύγει στη λαϊκή ετυμηγορία με βάση τη σεναριολογία που θέλει να καίει το σενάριο της απλής αναλογικής. Γιατί έχουμε μπροστά μας αυτή τη νάρκη που έβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση φεύγοντας όπως ήταν και το ´89 με τον τότε νόμο Κουτσόγιωργα της απλής αναλογικής, που δυσκόλεψε το σχηματισμό κυβέρνησης του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και χρειαστήκαμε τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Και διέψευσε επίσης και τα σενάρια του ανασχηματισμού. Αυτά τα δυο όπως ξέρετε πολύ καλά κ. Ράιδο -και παλιότερα και η υποτίμηση του νομίσματος- δεν προαναγγέλλονται σε κάθε περίπτωση. Αλλά νομίζω ότι ο πρωθυπουργός γνωρίζει ποιοι υπουργοί ιδρώνουν τη φανέλα, ποιοι δουλεύουν πραγματικά, ποιοι αποδίδουν, εάν χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις. Θα τις κάνει όταν κρίνει αυτός ότι είναι πρόσφορο το έδαφος να γίνει. Άρα εν μέσω πανδημίας -γιατί ακόμη αντιμετωπίζουμε την υγειονομική κρίση έστω και αν είναι σε ύφεση και βεβαίως αντιμετωπίζουμε τις συνέπειες που έχει στην οικονομία-, νομίζω ότι ορθώς έβαλε πάγο στα σενάρια και ανασχηματισμού και βεβαίως εκλογών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή μιλήσατε για υπουργούς, δεν είχα σκοπό να σας κάνω την ερώτηση αυτή, αλλά ο κ. Βρούτσης παραμένει στο κάδρο μετά τα όσα συνέβησαν με τα προγράμματα και το περιβόητο «σκοιλ ελικίκου», όπως επίσης και ο κ. Βορίδης τον οποίο κατηγορεί μια μερίδα αγροτών ότι δεν το έχει και πολύ με το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είναι κάτι που εσείς έχετε εντρυφήσει όλα αυτά τα χρόνια και σαν βουλευτής επαρχίας, αλλά και σαν αναπληρωτής υπουργός.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κ. Ράιδο αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι δική μου δουλειά να κρίνω την αποτελεσματικότητα των υπουργών. Εγώ εκτιμώ και τους συναδέλφους που μνημονεύσατε. Ο πρωθυπουργός είναι αυτός που έχει τη συνολική εικόνα της αποτελεσματικότητας και της παραγωγής του κυβερνητικού έργου. Και αν κρίνει και όποτε κρίνει θα κάνει τις διορθωτικές κινήσεις που αυτός πιστεύει πως πρέπει να γίνουν προκειμένου να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς το κυβερνητικό έργο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν σας πάω στα ελληνοτουρκικά έβγαλε μια ανακοίνωση πριν λίγο ο συνάδελφός σας από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κόκκαλης. Ήσασταν μαζί χτες στην επιτροπή Εμπορίου για ένα νομοσχέδιο της Αγροτικής Ανάπτυξης. Χαμογελάτε. Χρησιμοποίησε το όνομά σας κ. Χαρακόπουλε. Κάποια στιγμή στην τοποθέτησή σας ευχηθήκατε να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ο ΕΛΓΑ αν δεν κάνω λάθος, γιατί διαβάζω και ‘γω πολλά. Έχω την αίσθηση ότι αυτό έγραψε ο κ. Κόκκαλης και μάλιστα μετά ζήτησε επίμονα από τον κ. Βορίδη να πει αν υποστηρίζει το ίδιο. Ο κ. Βορίδης το παρέπεμψε στο πρόγραμμα της ΝΔ και κάπου εκεί χαθήκαμε στη μετάφραση.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα έλεγα λοιπόν όταν μεταδίδεται μια είδηση σπαστά, μπορεί να φτάνει και με διαφορετικό απόηχο και επανερχόμαστε στη συζήτηση περί social media. Εσείς καλά κάνατε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή, όμως, αναφέρει το όνομά σας μέσα και σας βάζει λόγια που είπατε ή δεν είπατε, θέλω να τοποθετηθείτε.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πιστεύω να έχω τον χρόνο για να εξηγήσω. Απλά να πω ότι η συνήθης τακτική τουλάχιστον για ‘μένα που πολιτεύομαι με μια διαδρομή χρόνων κ. Ράιδο, μετά από μια συζήτηση στη βουλή παραθέτουμε αποσπάσματα από τα πρακτικά της συζήτησης της βουλής. Δεν βγάζουμε ανακοίνωση για το τι έγινε στη βουλή. Παραπέμπουμε στα πρακτικά της βουλής. Τέλος πάντων. Εγώ καταλαβαίνω ότι χθες η συνεδρίαση η βραδινή ήταν μια δύσκολη συνεδρίαση για την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις με τη διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την πάταξη των ελληνοποιήσεων, υποστηρίζοντας ότι δεν έκανε τίποτα παραπάνω ο αρμόδιος υπουργός παρά να ενσωματώσει κοινοτικό δίκαιο. Και βεβαίως το εύλογο ερώτημα -και νομίζω ότι έσκαψε μόνος του τον λάκκο του χτες ο κ. Κόκκαλης- είναι πότε ήρθε προς κύρωση αυτή η ενσωμάτωση, αυτός ο ευρωπαϊκός κανονισμός; Ήταν από το 2017. Επί 2,5 χρόνια δεν έκανε τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση και η τότε ηγεσία στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπό τους Αραχωβίτη και Κόκκαλη και εγκαλούν τώρα την κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί ενσωματώνει τον κανονισμό, το εθνικό δίκαιο. Μετά από αυτό, λοιπόν, επιχείρησε να δημιουργήσει εντυπώσεις, διότι κατά την τοποθέτησή μου μεταφέροντας την αγωνία των παραγωγών της Λάρισας για μια σειρά από ζημιές που έχουν πραγματοποιηθεί στο νομό μας και ευρύτερα στην χώρα -γιατί λόγω της προτέρας ιδιότητάς μου μού τηλεφωνούν από διάφορες περιοχές αγρότες και κτηνοτρόφοι και εκπρόσωποί τους με τους οποίους είχα συνεργασία όσο ήμουνα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και διαμαρτύρονται γιατί έχουν ζημιές- οι οποίες με τον υφιστάμενο κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνονται. Έχουμε τους αμυγδαλοπαραγωγούς στα Τέμπη και στο Σαραντάπορο, έχουμε τους παραγωγούς αρακά-μπιζελιών στη Χάλκη που δεν αποζημιώνονται. Έχουμε κερασοπαραγωγούς στην Αγιά. Όλοι αυτοί έχουν πραγματικές ζημιές και δεν αποζημιώνονται. Και με βάση αυτή την κουβέντα, λοιπόν, ζήτησα από τον υπουργό να μας πει, επίσης, ποια είναι τα οικονομικά που παρέλαβε στον ΕΛΓΑ από την προηγούμενη κυβέρνηση. Γιατί θυμίζω όσο ήμασταν εμείς στην κυβέρνηση Σαμαρά πληρώναμε 100% αποζημιώσεις. Ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και καθιέρωσε την προκαταβολή του 70% και το άλλο 30% να δούμε και αν. Η κυβέρνηση η δική μας, ενώ ως αντιπολίτευση ασκούσε κριτική τότε η κα Αραμπατζή που ήταν τομεάρχης Αγροτικού στον ΣΥΡΙΖΑ, αντί να επαναφέρει τις αποζημιώσεις στο 100%, μείωσε την προκαταβολή στο 65%. Και γι’ αυτό ζήτησα από τον υπουργό να εξηγήσει τι συμβαίνει, ποια είναι η κατάσταση στα δημόσια οικονομικά του ΕΛΓΑ που παρέλαβε. Και με αφορμή αυτό κ. Ράιδο είπα ότι θα πρέπει να δούμε τι γίνεται και με τη συζήτηση περί εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στις γεωργικές ασφαλίσεις. Και είπα εκεί αν η εμπλοκή αυτή γίνει με κατάργηση της υποχρεωτικής ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής είτε στον ΕΛΓΑ είτε στους ιδιώτες που θα θελήσουν να εμπλακούν, φοβούμαι ότι θα μπούμε σε περιπέτεια υπό την έννοια ότι πολλοί αγρότες που και σήμερα δυσκολεύονται να πληρώσουν ασφάλιστρα, αν έχουν τη δυνατότητα να μην ασφαλίζονται δεν θα ασφαλίζουν την παραγωγή τους και θα ζητούν από το κράτος deminimis, κρατικές ενισχύσεις. Και είπα, λοιπόν, ότι καλό θα είναι να είναι υποχρεωτική, όπως είναι η ασφάλιση. Να το πω για να το καταλάβει και ο τελευταίος αγρότης, για το ΙΧ αυτοκίνητο είναι υποχρεωμένος ο οποιοσδήποτε να το έχει ασφαλισμένο, έτσι και η αγροτική παραγωγή πρέπει να είναι ασφαλισμένη. Είτε στον κρατικό ΕΛΓΑ, είτε στον ιδιώτη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κ. Χαράκοπουλε έχουμε ξοδέψει 5 λεπτά τηλεοπτικού χρόνου για να μου απαντήσετε τι θα κάνει η κυβέρνηση με τον ΕΛΓΑ. Θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, σε μερική ιδιωτικοποίηση σε σύμπραξη με τους ιδιώτες, θα έχει τη δυνατότητα ο αγρότης υποχρεωτικά ή προαιρετικά να πηγαίνει και στον ιδιωτικό τομέα;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα δεν υπάρχει σενάριο ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό περιμένω να πείτε.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που υπάρχει κ. Ράιδο είναι η δυνατότητα και ιδιώτες να εμπλακούν στον χώρο της ασφάλισης και ο πολίτης να επιλέγει τον ΕΛΓΑ ή τον ιδιώτη. Εγώ, μάλιστα, είπα ότι θα προτιμούσα οι ιδιώτες να έρθουν με μια πρόσθετη ασφάλιση. Δηλαδή, ο αγρότης ασφαλίζει την παραγωγή του στον ΕΛΓΑ, στον κρατικό οργανισμό, και για πιθανούς κινδύνους που δεν ασφαλίζονται από τον ΕΛΓΑ ή για επιπρόσθετα ποσά εάν θέλει να κάνει πρόσθετη ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό είπα. Επιχείρησε να πιαστεί από αυτό ο κ. Κόκκαλης, έλαβε απάντηση και από μένα και από τον προεδρεύοντα στη συνεδριάση και από τον υπουργό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απαντήσατε κ. Χαρακόπουλε. Φάγαμε 6,7 λεπτά και τα είπατε σε 30 δεύτερα. Και είστε και συνάδελφος δημοσιογράφος...

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με συγχωρείτε, αλλά επιχειρούσε να δημιουργηθούν εντυπώσεις από το τίποτα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ όφειλα να ρωτήσω διότι ήταν και φρέσκο. Πείτε μου σας παρακαλώ είστε πολύ καλός γνώστης των ελληνοτουρκικών, ο κ. Χρυσοχοίδης σήμερα προσπαθεί να κατευνάσει τα πράγματα, λέει μεν ο φράχτης συνεχίζεται, από την άλλη λέει ότι δεν υπάρχει θέμα με την Τουρκία. Οι Τούρκοι προκαλούν. Λένε αυτό που κάνουμε είναι μονομερής ενέργεια και την ίδια ώρα έρχονται και οι Αμερικανοί δια του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα και αυτοί σε ρόλο πυροσβέστη να ηρεμήσουν τα πράγματα. Είμαστε σε μια τεταμένη περίοδο ναι ή όχι; Κινδυνεύουμε με ένα θερμό επεισόδιο;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάξτε να δείτε δεν νομίζω ότι περάσαμε και στα ελληνοτουρκικά καμιά περίοδο ιδιαίτερης ύφεσης και αποκλιμάκωσης. Πάντοτε νομίζω ήμασταν σε μια φάση εγρήγορσης και ενίοτε υψηλότερων τόνων και κλιμάκωσης. Νομίζω η τουρκική πλευρά επιχείρησε ανήμερα της αποκριάς, την Καθαρά Δευτέρα έναν άλλου τύπου υβριδικό πόλεμο με την ώθηση χιλιάδων μεταναστών, παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από τα χερσαία σύνορα του Έβρου της χώρας μας στην Ελλάδα και την ΕΕ. Αιφνιδιάστηκαν γιατί είδαν για πρώτη φορά η Ελλάδα να υπερασπίζεται τα σύνορά της και αυτό ήταν νομίζω ένα πολύ θετικό μήνυμα. Με γρήγορους ρυθμούς και αντανακλαστικά κινήθηκε η ελληνική πλευρά. Ήρθε το σύνολο της ευρωπαϊκής ηγεσίας σε τρεις μέρες στα σύνορα. Είδαν από κοντά ποια είναι η πραγματικότητα. Στηρίξανε την ελληνική πλευρά, ήρθε η frontex και είδατε και τις προηγούμενες μέρες και δημοσίευμα στο γερμανικό spiegel για Γερμανό συνοριοφύλακα ο οποίος δέχτηκε πυρά από τους Τούρκους από την άλλη πλευρά. Αρχίζουν να συνειδητοποιεί και η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη ότι τα σύνορα στον Έβρο και στο Αιγαίο είναι σύνορα της Ευρώπης. Από ‘κει και πέρα βλέπω ότι ενοχλούνται στην Άγκυρα διότι η Ελλάδα δείχνει αποφασιστικότητα και προχωράει στον φράχτη. Ο οποίος φράχτης γίνεται εντός του ελληνικού εδάφους. Άρα δεν έχουμε καμία υποχρέωση να έρθουμε σε καμιά συνεννόηση με τους Τούρκους και νομίζω ότι η ρηματική διακοίνωση που υπήρξε από πλευράς του υπουργείου Εξωτερικών δια της διπλωματικής οδού στην Άγκυρα ήταν ξεκάθαρη. Κυριαρχικά μας δικαιώματα υπερασπιζόμαστε και εμείς αποφασίζουμε και κρίνουμε πως θα το πράξουμε. Αυξάνονται όπως είδα -και ανακοινώθηκαν και από τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη- οι συνοριοφύλακες, οι δυνάμεις που θα βρίσκονται στον Έβρο, γίνονται νέες προσλήψεις. Σήμερα ανακοινώνεται και ο αριθμός των εισακτέων στις Σχολές της Αστυνομίας, Αστυφυλάκων και στις σχολές Αξιωματικών. Από 400 πάνε στους 800. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα σύνορά της. Θεωρίες του παρελθόντος για αυτούς που “λιάζονται” και μετά εξαφανίζονται έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Υπάρχει σχέδιο και ακολουθείται κατά γράμμα, προκειμένου και τα σύνορα να φυλάσσονται και η χώρα να μην εμφανίζεται ότι είναι ξέφραγο αμπέλι και να είναι υπόλογη μετά στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες για τη διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμά κ. Χαρακόπουλε. Καλό απόγευμα.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ευχαριστώ κ. Ράιδο. Να είστε καλά.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/gfLEb6FSp-A

back to top