Menu
A+ A A-

Συνάντηση Μ. Χαρακόπουλου με Υπ. Υγείας: Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία της Λάρισας - Έρχονται προσλήψεις

Μάξιμος Πλεύρης 1

Αθήνα, 8 Δεκεμβρίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ:

Σε οριακή κατάσταση τα νοσοκομεία της Λάρισας

• Ζήτησε ενίσχυσή τους σε πόρους και προσωπικό

«O εμβολιασμός αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη γραμμή άμυνας απέναντι στην πανδημία. Ωστόσο, η πραγματικότητα αποδεικνύει ότι η σκληρή μάχη για τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής δίνεται καθημερινά στα νοσοκομεία. Δυο σχεδόν χρόνια μετά την επέλαση της πανδημίας είναι πασιφανές ότι τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα είναι σε οριακή κατάσταση. Με την Λάρισα να βρίσκεται εδώ και καιρό στο βαθύ κόκκινο είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση των νοσοκομείων του νομού στα οποία καταφεύγουν ασθενείς από ολόκληρη τη Θεσσαλία. Χάρη στην αυτοθυσία γιατρών, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, το ΕΣΥ -παρά τις ανυπέρβλητες πολλές φορές δυσκολίες- ανταποκρίνεται στην αντιμετώπιση του σφοδρού τέταρτου κύματος της πανδημίας. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναγνωρίζοντας την τεράστια προσφορά των υγειονομικών, που νυχθημερόν δίνουν τη μάχη με τον covid και τις παραλλαγές του, εισήγαγε τροπολογία στη Βουλή για την έκτακτη οικονομική στήριξή τους. Παρά τα θετικά βήματα με τον διπλασιασμό των ΜΕΘ και τις προσλήψεις επικουρικών και μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, πολλά είναι ακόμη αυτά που πρέπει να γίνουν». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Υγείας κ. Θάνο Πλεύρη.

Έρχονται προσλήψεις
Ο Θεσσαλός πολιτικός μετά από επικοινωνία που είχε με τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτη Σερέτη και τους διοικητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Δημήτρη Κατσικονούρη και του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας κ. Γρηγόρη Βλαχάκη έθεσε στον αρμόδιο υπουργό την ανάγκη ενίσχυσης των προϋπολογισμών των δύο νοσοκομείων της πόλης, που τα προηγούμενα χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης περιστάλθηκαν. Ταυτόχρονα, επεσήμανε στον κ. Πλεύρη την ανάγκη επίσπευσης των διορισμών ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων επειγόντων και ΜΕΘ. Όπως υπογράμμισε «στη Λάρισα, ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων έχει δημιουργήσει πληρότητα στις υποδομές για ασθενείς με Covid και η υπερπροσπάθεια που καταβάλλεται για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, είναι μεν αδιαμφισβήτητη άλλα έχει δημιουργήσει κόπωση στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό. Συνεπώς, η διαρκής στήριξη του κράτους σε υλικά, προσωπικό και ότι άλλο απαιτείται είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για να συνεχίσουν τα νοσοκομεία να λειτουργούν σε παρόμοιους εντατικούς ρυθμούς».
Ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε τον Μάξιμο Χαρακόπουλο ότι έως τα τέλη του 2021 θα προκηρυχθούν 4.000 θέσεις μόνιμου νοσηλευτικού και 900 λοιπού προσωπικού. Επιπλέον, στις αρχές του 2022 θα προκηρυχθούν περί τις 700 θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού άλλα και νέου επικουρικού προσωπικού, ενώ οι θέσεις του υφιστάμενου επικουρικού προσωπικού θα παρατείνονται όσο οι ανάγκες το επιβάλλουν.

Έκκληση για εμβολιασμούς
Ο κυβερνητικός βουλευτής στη δήλωσή του σημείωσε, επίσης, ότι «ο φίλος υπουργός Υγείας έχει ιδίαν άποψη για την κατάσταση των νοσοκομείων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και την αυταπάρνηση των υγειονομικών που εργάζονται σε αυτά, καθώς ήδη τα έχει επισκεφθεί τόσο ο ίδιος όσο και η αναπληρώτριά του υπουργός, η κ. Μίνα Γκάγκα. Είμαι πεπεισμένος ότι το ευήκοον ους που επέδειξε κατά την διάρκεια της εποικοδομητικής συνάντησής μας θα δρομολογήσει σύντομα θετικές εξελίξεις για τα νοσοκομεία της πόλης, που σηκώνουν τεράστιο βάρος στην αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης. Με αυτή, όμως, την ευκαιρία θα ήθελα να απευθύνω έκκληση σε όλους να ακούν τους ειδικούς και να μην παρασύρονται από ανεύθυνες φωνές και θεωρίες συνομωσίας. Είναι κρίμα να χάνουμε συμπολίτες μας άδικα γιατί δεν έκαναν το εμβόλιο ενώ είχαν την ευκαιρία να το κάνουν».

 Μάξιμος Πλεύρης 2

Read more...

Ικανοποίηση Μάξιμου για δέσμευση υφ. Περιβάλλοντος: Ρύθμιση για αυθαίρετα σε Τύρναβο και Ελασσόνα

Μάξιμος Χαρακόπουλος έδρα

Αθήνα, 7 Δεκεμβρίου 2021

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ:

Ρύθμιση για αυθαίρετα σε Τύρναβο και Ελασσόνα

«Η σεισμική δραστηριότητα του περασμένου Μαρτίου με επίκεντρο τους δήμους Τυρνάβου και Ελασσόνας προκάλεσε σημαντικές υλικές ζημιές σε σπίτια και άλλες υποδομές. Στη διαδικασία αποκατάστασης των σεισμόπληκτων οικοδομών ανέκυψαν διάφορα προβλήματα, τα οποία όμως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αποφασιστικότητα. Ευχαριστώ τον φίλο υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Ταγαρά για την κατανόηση που επέδειξε, δρομολογώντας την επίλυση του προβλήματος που εμφανίστηκε στην τακτοποίηση των αυθαιρέτων κατηγορίας 5 για τις πληγείσες περιοχές του Τυρνάβου και της Ελασσόνας, το οποίο επεσήμανα μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ευελπιστώ η νομοθετική ρύθμιση να κατατεθεί άμεσα».
Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την απάντηση που έλαβε από τον αρμόδιο υφυπουργό στην ερώτησή του για τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν κάτοικοι του Τυρνάβου και της Ελασσόνας κατά τη διαδικασία αποκατάστασης των ζημιών από τους σεισμούς του Μαρτίου και τη δέσμευσή του για την προώθηση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από αναφορές κατοίκων των πληγεισών περιοχών ότι δεν μπορούσαν να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες διαδικασίες για την κατεδάφιση των κτιρίων που έχουν χαρακτηριστεί ως κατεδαφιστέα, άλλα και να προχωρήσουν στην ανέγερση νέων, ζητούσε με ερώτησή του να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα εμπόδια με νομοθετική πρωτοβουλία. Όπως διευκρίνιζε, το πρόβλημα αφορούσε τα ακίνητα κατηγορίας 5 -κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια ή με υπερβάσεις άνω του 40% της επιτρεπόμενης δόμησης και κάλυψης. Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης υπαγωγής-ρύθμισης για τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας είχε λήξει στις 30 Σεπτεμβρίου του 2020. Ωστόσο, σε περιοχές της χώρας που είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το 2020, το δικαίωμα υποβολής αίτησης για την τακτοποίηση των ακινήτων είχε παραταθεί μέχρι την 31.03.26. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητούσε να ρυθμιστεί νομοθετικά το εύλογο αίτημα των σεισμοπλήκτων του Τυρνάβου και της Ελασσόνας και να πλαισιωθεί με την ανάλογη προσαρμογή της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ.
Ο κ. Ταγαράς στην απάντησή του δεσμεύεται ότι «το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα προωθήσει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία θα προβλέπεται παράταση των δηλώσεων υπαγωγής αυθαιρέτων κατηγορίας 5 σε περιοχές οι οποίες κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας εντός του 2021, όπως οι Δήμοι Τυρνάβου και Ελασσόνας».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος: Να επιταχυνθεί η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Λάρισας • Τι απαντά η Λίνα Μενδώνη για το Σημείο Διασύνδεσης στο Γενί Τζαμί και που παραπέμπει για την υλοποίηση του όλου έργου;

ΦΩΤΟ

Λάρισα, 6 Δεκεμβρίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ:

Να επιταχυνθεί η ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Λάρισας

• Τι απαντά η Λίνα Μενδώνη για το Σημείο Διασύνδεσης στο Γενί Τζαμί και που παραπέμπει για την υλοποίηση του όλου έργου

«Η ευόδωση της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του ιστορικού κέντρου της Λάρισας θα δημιουργήσει ιδανικές συνθήκες για τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους επισκέπτες της να έλθουν σε επαφή με το πλούσιο ιστορικό παρελθόν της. Εφόσον, υπάρχει εκπεφρασμένη βούληση από τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας προσβλέπουμε στην επιτάχυνση των διαδικασιών χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, σε σχετική του ερώτηση.
Υπενθυμίζεται ότι Θεσσαλός πολιτικός ζήτησε από την αρμόδια υπουργό την χρηματοδότηση της υλοποίησης της μελέτης ενοποίησης των 14 σημαντικών μνημείων του ιστορικού κέντρου της Λάρισας, μετά από την περιήγηση στην οποία συμμετείχε, στα ίχνη του Ιουστινιάνειου τείχους, με πρωτοβουλία της κίνησης «Λάρισα η πόλη μου» και ξεναγό την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας κ. Σταυρούλα Σδρόλια.
Στην απάντησή της η αρμόδια υπουργός αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «η μελέτη προβλέπει την ενοποίηση 14 μνημείων εντός της βυζαντινής οχύρωσης της πόλης, και τη διασύνδεσή τους μέσω ενημερωτικών πινακίδων, ανάγλυφων πινακίδων στον πεζόδρομο με το σήμα της πόλης, το άλογο, καθώς και επιμέρους παρεμβάσεις αποκατάστασης στα μνημεία, όπου απαιτείται. Πρόκειται για τα εξής μνημεία: 1. Γενί Τζαμί, 2. Τείχος και λουτρό Πλατείας Μπλάνα, 3. Μπαϊρακλί τζαμί στην οδό Παπαφλέσσα, 4. Οθωμανικό λουτρό της οδού Βενιζέλου, 5. Αρχαίο Θέατρο, 6. Ρωμαϊκή δεξαμενή οδού Μανωλάκη, 7. Β΄ Αρχαίο Θέατρο, 8. Βυζαντινό τείχος Παπαναστασίου και Κύπρου, 9. Βασιλική Αγίου Αχιλλείου, 10. Μπεζεστένι, 11. Βυζαντινό Λουτρό Πλατείας Λαμπρούλη, 12. Βυζαντινός ναός Πλατείας Λαμπρούλη, 13. Στήλη Ποσειδώνα στην οδό Δήμητρας, 14. Αρχαίος δρόμος στην οδό Νίκης. Ως αφετηρία και κέντρο πληροφόρησης της εν λόγω διαδρομής ορίζεται το Γενί Τζαμί, που αποτελεί μνημείο προστατευόμενο από το ΥΠΠΟΑ (ΦΕΚ 401/1937) και λειτουργούσε ως Αρχαιολογικό Μουσείο από το 1960 έως το 2010. Επιπλέον, στις 16.08.2018 εγκρίθηκε η υλοποίηση του έργου “Δημιουργία Σημείου Πολιτιστικής Διασύνδεσης- Γενί Τζαμί”, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν. 4355/2015, από τον Δήμο Λαρισαίων.
Παρά τις ανωτέρω εγκρίσεις για την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της πόλης της Λάρισας, ήδη από το 2018, η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ δεν μερίμνησε για την ένταξη έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Σήμερα, το έργο στο Γενί Τζαμί έχει δρομολογηθεί, με την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης Πολιτισμικής Ανάπτυξης, στις 7 Ιουλίου 2020, μεταξύ του ΥΠΠΟΑ, του Δήμου Λαρισαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με τίτλο “ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΗΜΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΣΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ”, με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Λαρισαίων. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 390.224,50 ευρώ. Το ποσό των 222.912,32 ευρώ χρηματοδοτείται από την εγκεκριμένη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Λαρισαίων με τίτλο “Η πόλη στο Προσκήνιο” (ΑΔΑ:7ΥΠ47ΛΡ- Ο9Δ) και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας 2014-2020 και το ποσό των 49.560,32 ευρώ από Ίδιους Πόρους του Δήμου Λαρισαίων. Σκοπός της Προγραμματικής είναι να λειτουργήσει το Γενί Τζαμί, ως χώρος πληροφόρησης και πολιτιστικής διασύνδεσης της πόλης και των μνημείων, μέσω καινοτόμων και φιλικών ψηφιακών υπηρεσιών, προβάλλοντας την πολιτιστική κληρονομιά και το σύνολο του φάσματος των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της πόλης».
Τέλος η κ. Μενδώνη σημειώνει ότι «αναφορικά με την υλοποίηση της μελέτης για την ενοποίηση των 14 μνημείων εντός της βυζαντινής οχύρωσης της πόλης, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Λαρισαίων, καθώς πρόκειται για παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν κυρίως σε πεζοδρόμους και σε αρχαιότητες διατηρημένες σε πλατείες της πόλης (Πλατεία Μπλάνα, Πλατεία Λαμπρούλη), προκειμένου να ενταχθεί το έργο σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, στο πλαίσιο ευρύτερης μελέτης του Δήμου Λαρισαίων για την ανάδειξη του κέντρου της πόλης».

Φωτ. Ενημέρωση του Μάξιμου Χαρακόπουλου για το σχέδιο ενοποίησησης των αρχαιολογικών χωρών της Λάρισας από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σταυρούλα Σδρόλια και τον εκπρόσωπο της κίνησης «Λάρισα η πόλη μου» Γιώργο Τράντα

Read more...

Μ.Χαρακόπουλος προς πάπα Φραγκίσκο: Συμπαρασταθείτε στις πρωτοβουλίες για την Αγία Σοφία!

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΑΠΑΣ 1

Αθήνα, 5 Δεκεμβρίου 2021

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΠΑΠΑ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟ:

Συμπαρασταθείτε στις πρωτοβουλίες για την Αγία Σοφία!

• Του επιδόθηκε τόμος με 37 εμβληματικούς Ναούς της Αγίας Σοφίας ανά τον κόσμο

«Ελπίζουμε ότι οι πρωτοβουλίες μας θα βρουν ευήκοα ώτα στη διεθνή κοινότητα η οποία θα αυξήσει την πίεσή της προς την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας να αναθεωρήσει την απόφασή της να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος. Γνωρίζοντας την ευαισθησία που επιδεικνύετε για την επικράτηση του δικαίου όπου γης προσδοκούμε να σας βρούμε ένθερμο και έμπρακτο συμπαραστάτη σε αυτήν την προσπάθεια». Τα παραπάνω τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σε επιστολή του που επεδόθη στον πάπα Φραγκίσκο. Η επιστολή του Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος παραβρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο κατά την επίσημη υποδοχή του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, συνοδεύει τον τόμο «Οι ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», που εξέδωσε η ΔΣΟ, και επιδόθηκε, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του Βατικανού, στην Αποστολική Νουντσιατούρα στην Αθήνα.
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ στην επιστολή του σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι «στον τόμο προβάλλονται 37 ιστορικοί ναοί που έχουν αφιερωθεί στη Σοφία του Θεού, όπου το φθαρτό υμνεί το άφθαρτο και όπου το έργο υμνεί τον Λόγο, ειδικά σε χώρες που βίωσαν τη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή παράδοση, ενσωματωμένοι και προσαρμοσμένοι στα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής και του κάθε λαού. Ανάμεσά τους, ως κορωνίδα και ανυπέρβλητο ανθρώπινο δημιούργημα στέκει ο περικαλλής ναός που για αιώνες αποτέλεσε το σύμβολο του μεγαλείου και της πνευματικότητας της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας: η Αγία Σοφία στην Κωνσταντίνου Πόλη, που εγκαινιάστηκε το 537 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, ο οποίος συνέλαβε και υλοποίησε αυτό το θαύμα των ανθρώπινων δυνατοτήτων.
Η Μεγάλη Εκκλησία, ο φάρος αυτός της Ορθοδοξίας, μετά την Άλωση της Πόλης το 1453 και το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, μετατράπηκε σε μουσουλμανικό τέμενος. Ο χριστιανικός διάκοσμός της, καλυμμένος από επιχρίσματα, έμεινε στη λήθη έως το 1934, όταν στο πλαίσιο της εκκοσμίκευσης του τουρκικού κράτους μετατράπηκε σε μουσείο. Λίγο αργότερα, επιστήμονες της διεθνούς κοινότητας αποκάλυψαν και συντήρησαν τα τραυματισμένα από την απουσία φροντίδας ψηφιδωτά και άρχισαν και πάλι να συρρέουν στο μνημείο επισκέπτες από όλες τις χώρες της υφηλίου, για να δουν και να θαυμάσουν το ζωντανό θαύμα του βυζαντινού πνεύματος. Αργότερα, η Αγία Σοφία εντάχθηκε στον επίσημο κατάλογο των προστατευμένων μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος καταλήγει υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς τον Ιούλιο του 2020, το μοναδικό αυτό μνημείο, η Αγια-Σοφιά του χριστιανικού κόσμου, έγινε και πάλι μουσουλμανικό τέμενος με μια αυθαίρετη απόφαση που παραβλέπει την ιστορία του μνημείου και που αδιαφορεί για τους διεθνείς θεσμούς και τις παγκόσμιες αντιδράσεις. Ως Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας από την πρώτη στιγμή επιδιώξαμε με ποικίλες παρεμβάσεις να αναδείξουμε το πρόβλημα στη διεθνή κοινότητα, μη επιτρέποντας να παραδοθεί στη λήθη και εν τέλει να παγιωθεί η απαράδεκτη αυτή πράξη που δεν συνάδει με τις αρχές και τις αξίες του πολιτισμού μας».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΑΠΑΣ 2

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΑΠΑΣ

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΑΠΑΣ 3

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΑΠΑΣ 4

MAXIMOS PAPAS 5

Read more...

Μάξιμος: Δικαίωση σταφυλοπαραγωγών το de minimis στα Grimson • Να συμπεριληφθούν και παραγωγοί της Συκεώνας Καρδίτσας

Μάξιμος Σκυλακάκης 1

Λάρισα, 3 Δεκεμβρίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΣΤΑΦΥΛΙΩΝ:

Δικαίωση σταφυλοπαραγωγών το de minimis στα Grimson

• Να συμπεριληφθούν και παραγωγοί της Συκεώνας Καρδίτσας

«Θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη για πολλοστή φορά επιδεικνύει τα αντανακλαστικά της και εξετάζοντας αντικειμενικά τα δεδομένα προχωρά στην απόδοση ενισχύσεων de minimis σε αγροτικά προϊόντα που πράγματι επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα. Η υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών που καταβλήθηκαν ώστε να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των σταφυλοπαραγωγών Grimson και στη Λάρισα από τις περυσινές πολυήμερες βροχοπτώσεις, οι οποίες έπληξαν αποδεδειγμένα την καλλιέργεια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη διότι ανταποκρίθηκαν στο αίτημα που τους είχαμε διατυπώσει, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας κ. Δημήτρη Κοκκινούλη, να εξετάσουν τα μετεωρολογικά δεδομένα και να προχωρήσουν σε ενίσχυση της εν λόγω καλλιέργειας στη Λάρισα, όπως είχαν πράξει στις αρχές καλοκαιριού για τα Grimson στην Πέλλα και την Ημαθία. Ωστόσο, οφείλω να υπογραμμίσω ότι σε αυτή την απόφαση θα πρέπει να συμπεριληφθούν και οι παραγωγοί Grimson στη Συκεώνα Καρδίτσας, που βρίσκονται στα όρια του νόμου Λάρισας, καθότι τα μετεωρολογικά δεδομένα που αποδείκνυαν το ύψος της βροχόπτωσης αντλήθηκαν και από σταθμό της περιοχής. Συνεπώς η ζημιά στα σταφύλια και η ενίσχυση των αγροτών της Συκεώνας δεν θα πρέπει να παραμεληθεί».
Τα παραπάνω τόνισε σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την έκδοση της ΚΥΑ για ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ύψους 270 ευρώ ανά στρέμμα στις καλλιέργειες σταφυλιών Grimson στο νομό Λάρισας και τις διαμαρτυρίες παραγωγών της Συκεώνας, των οποίων έγινε αποδέκτης.
Ο Θεσσαλός πολιτικός είχε πρωτοστατήσει για την ενίσχυση των σταφυλοπαραγωγών Grimson της Θεσσαλίας, διενεργώντας κοινοβουλευτικό έλεγχο και πραγματοποιώντας διαδοχικές επισκέψεις στους αρμόδιους υπουργούς. Αρχικά, με Αναφορά του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης στις 17.05.2021 είχε κοινοποιήσει την επιστολή του Προέδρου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επιτραπέζιου Σταφυλιού Λάρισας κ. Δημήτρη Κοκκινούλη για την αρνητική επίδραση των βροχοπτώσεων λόγω «Ιανού» στη σταφυλοπαραγωγή Grimson. Στη συνέχεια, στις 07.06.2021 είχε επισκεφθεί τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις ζημιές στα εν λόγω σταφύλια σε περιοχές της Θεσσαλίας από τις βροχοπτώσεις του «Ιανού» και να μεταφέρει το αίτημα των παραγωγών για κάλυψη των ζημιών, όπως στην Πέλλα και την Ημαθία. Ο κ. Σκυλακάκης είχε ενημερώσει τον κυβερνητικό βουλευτή ότι μέχρι τότε, δεν είχε υποβληθεί ανάλογο αίτημα από το επισπεύδον υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ότι σε περίπτωση που υπήρχε θα εξεταζόταν με βάση τα πραγματικά δεδομένα και στοιχεία, όπως αυτά του ΕΛΓΑ. Κατόπιν, στις 09.06.2021, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επισκέφθηκε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας του να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες για τη ζημιά και των Θεσσαλών παραγωγών Grimson, αφού τα μετεωρολογικά δεδομένα αιτιολογούσαν επαρκώς τις ζημιές που υπήρξαν. Μάλιστα, σε αυτή τη συνάντηση υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των σταφυλοπαραγωγών, όπου διασαφηνίστηκε η διαδικασία που έπρεπε να ακολουθηθεί, ώστε το αίτημα του ΥπΑΑΤ προς το Υπουργείο Οικονομικών συνοδευόμενο από τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία που στοιχειοθετούν τη ζημιά να τύχει έγκρισης, όπως και τελικά έγινε.

Μάξιμος Λιβανός

Φωτ. 1. Συνάντηση Μάξιμου Χαρακόπουλου με αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θοδωρή Σκυλακάκη στις 07.06.2021.
Φωτ. 2. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό στη συνάντησή τους στις 09.06.2021.

Read more...

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Αλληλεγγύη και σεβασμό στα δικαιώματα των ΑμεΑ

ΜΑΞΙΜΟΣ προαυλιο βουλης

Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ:

Αλληλεγγύη και σεβασμό στα δικαιώματα των ΑμεΑ

• Έχουν γίνει ελπιδοφόρα βήματα

«Χρέος μιας ευνομούμενης πολιτείας είναι η παροχή προσβασιμότητας και ίσων ευκαιριών σε κάθε έκφανση της ζωής στα άτομα με αναπηρία. Ως κοινωνία οφείλουμε να προσπαθούμε διαρκώς για την δημιουργία συνθηκών πραγματικής ισότητας για όλους, και ιδιαιτέρως για όσους συνανθρώπους μας λόγω αναπηρίας βρίσκονται σε μειονεκτική θέση. Αναμφίβολα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα τα βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, όπως η νομοθέτηση από την 1η Οκτωβρίου του θεσμού του προσωπικού βοηθού με αμοιβή από το κράτος που θα επιτρέπει την ανεξάρτητη διαβίωση των ΑμεΑ». Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την εθνική και παγκόσμια ημέρα ατόμων με αναπηρία.

Δράσεις για ΑμεΑ
Ο Θεσσαλός πολιτικός επισημαίνει ότι «η υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για τα Δικαιώματα των Ανθρώπων με Αναπηρία, με τις δεκάδες δράσεις που προβλέπονται σε αυτό, είναι βέβαιο ότι θα βελτιώσει ουσιαστικά τις σχέσεις του κράτους με τους αναπήρους, προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες για μια φυσιολογική ζωή, που θα περιλαμβάνει δυνατότητες εκπαίδευσης, εργασίας και ομαλών κοινωνικών σχέσεων.
Αναμφίβολα, όμως, πρέπει και ως κοινωνία να αποκτήσουμε μια διαφορετική κουλτούρα σε σχέση με τα ΑΜΕΑ, που θα διέπεται από την αλληλεγγύη και τον σεβασμό στα δικαιώματά τους, καθώς, παρά τα βήματα που έχουν γίνει, ακόμη μένει αρκετός δρόμος να διανυθεί μέχρι το επιθυμητό σημείο. Όσο θα υπάρχει έστω κι ένας που θα παρκάρει το αυτοκίνητό του μπροστά από το σημείο πρόσβασης των ΑμεΑ στο πεζοδρόμιο, γιατί για κάποιους οι ανάπηροι είναι “αόρατοι”, δεν μπορούμε ως κοινωνία να είμαστε ήσυχοι ότι επιτελέσαμε το καθήκον μας».

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στη Βουλή: Η Ελλάδα να πάψει να πρωταγωνιστεί σε καταδίκες στο Ε.Δ.Δ.Α.

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 2

Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ:

Η Ελλάδα να πάψει να πρωταγωνιστεί σε καταδίκες στο Ε.Δ.Δ.Α.

• Η διακομματική πρόταση ήδη παράγει θετικά νομοθετικά αποτελέσματα

«Βασικό μας μέλημα υπήρξε το πώς η Ελλάδα θα πάψει να συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις στους σχετικούς καταλόγους με τις καταδίκες και τις εκκρεμείς υποθέσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Να πάψει να βρίσκεται στην ίδια σειρά με χώρες, που αποδεδειγμένα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η κατάταξη αυτή αδικεί κατάφορα την Ελλάδα, μια δημοκρατική χώρα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις ατομικές ελευθερίες. Αυτή ήταν ίσως η σπουδαιότερη κατάκτηση της μεταπολίτευσης». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Επιτροπής με θέμα ημερήσιας διάταξης τον προγραμματισμό εργασιών για τη νέα Σύνοδο.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην εισήγησή του σημείωσε ότι «η Επιτροπή μας εντός του 2020 παρουσίασε ένα πολύ αξιόλογο έργο» προσθέτοντας ότι «στο δικό μας αίτημα για την κατάθεση ενός σχεδίου νομοθετικών προσαρμογών ανταποκρίθηκε άμεσα ο τότε πρόεδρος του ΝΣΚ ο κ. Χαλικιάς, με βάση τις υποχρεώσεις της χώρας που προκύπτουν από τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ. H σημαντικότερη από αυτές είναι η θέσπιση του λεγόμενου Εθνικού Ένδικου Μέσου. Αναφέρομαι στις συνθήκες κράτησης στις φυλακές και στα Αστυνομικά Τμήματα, και στη δυνατότητα των κρατουμένων να διαμαρτυρηθούν για τις συνθήκες αυτές αξιώνοντας την ενδεδειγμένη μεταχείριση. Η θέσπιση του Εθνικού Ένδικου Μέσου, που θα μείωνε κατακόρυφα τις προσφυγές κατά της Ελλάδας αλλά και τα πρόστιμα τα οποία καταβάλουμε κατ’ έτος, έγινε ασμένως δεκτή από την πλειοψηφία της Επιτροπής, σε μια ιστορική, σχεδόν ομόφωνη διακομματική συναίνεση. Θυμίζω ότι στην πρόταση νόμου έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης συνυπογράφοντάς την οι βουλευτές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ-25. Αρνητικά τοποθετήθηκε η Ελληνική Λύση, ενώ παρών δήλωσε το ΚΚΕ».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι την ψήφιση του εθνικού ένδικου μέσου ζητά και η νέα πρόεδρος του ΝΣΚ κα Ευγενία Βελώνη σε έγγραφο που απέστειλε στις 05.11.21 προς τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, ενώ ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής, πως ενόψει της συνεδρίασης έλαβε επιστολή από τον Γενικό Γραμματέα Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων κ. Στυλιανό Ιωάννη Κουτνατζή, που πληροφορεί για την εναρμόνιση των εθνικών διατάξεων με τη νομολογία του ΕΔΔΑ. «Όπως προκύπτει», σημείωσε ο κ. Χαρακόπουλος, «η πρόταση νόμου ήδη έχει φέρει αποτελέσματα με σειρά νομοθετικών αλλαγών, ενώ έχει δρομολογήσει, και την αντιμετώπιση του ένδικου μέσου». Στην επιστολή αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «πλην του υπουργείου Δικαιοσύνης και τα λοιπά συναρμόδια υπουργεία εξετάζουν τις προτεινόμενες νομοθετικές παρεμβάσεις. Ειδικώς σε σχέση με την πρόταση θέσπισης ειδικού ενδίκου βοηθήματος για την προβολή αιτιάσεων για τις συνθήκες κράτησης σε σωφρονιστικά καταστήματα και άλλους χώρους κράτησης, το ζήτημα εξετάζεται συνολικά από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο της επεξεργασίας της αναμόρφωσης του Σωφρονιστικού Κώδικα».
Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στον προγραμματισμό των εργασιών για το επόμενο διάστημα που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ενημέρωση από την πρόεδρο του ΝΣΚ και τον Έλληνα δικαστή στο ΕΔΔΑ κ. Ιωάννη Κτιστάκη.

Read more...

Μάξιμος με Πρόεδρο ΕΛΓΑ για ζημιές στον νομό Λάρισας: Ενημέρωση για τις εκτιμήσεις και επίσπευση αποζημιώσεων

Μάξιμος Λυκουρέντζος

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΕ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ ΓΙΑ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΛΑΡΙΣΑΣ:

Ενημέρωση για τις εκτιμήσεις και επίσπευση αποζημιώσεων

«Οι υπερβάσεις που έκανε φέτος ο ΕΛΓΑ για να καλύψει τις πρωτόγνωρες σε έκταση ζημιές σε όλη τη χώρα, αποτελούν σαφές δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της διοίκησης του Οργανισμού για την αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών. Στον φίλο πρόεδρο του ΕΛΓΑ έθεσα το σύνολο των εκκρεμοτήτων από ζημιές στην κατεξοχήν αγροτική περιοχή της χώρας, τον νομό της Λάρισας, ζητώντας την ταχύτερη δυνατή δρομολόγηση των αποζημιώσεων». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.
Το χρονοδιάγραμμα των εκτιμήσεων και η αναγκαιότητα επίσπευσης των προκαταβολών και των αποζημιώσεων για τις σημαντικές σε έκταση ζημιές στις καλλιέργειες του νομού Λάρισας φέτος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του κυβερνητικού βουλευτή με τον πρόεδρο του Οργανισμού.
Με δεδομένη την αγωνία των αγροτών που εντείνεται όσο πλησιάζει η λήξη του έτους, καθώς θα πρέπει να πληρωθούν οι υποχρεώσεις τους, είτε προς το δημόσιο, είτε προς τους προμηθευτές αγροτικών εφοδίων, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε ότι «η έγκαιρη καταβολή προκαταβολών για τις καλλιέργειες που επλήγησαν από τους παγετούς θα δώσει πολύτιμες ανάσες στους πληγέντες αγρότες». Ο Θεσσαλός πολιτικός, πλέον των προκαταβολών στις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, αμύγδαλα και αχλάδια, ζήτησε ενημέρωση για την πορεία των προκαταβολών και στα αμπέλια, καθώς οι μεγάλες ζημιές στην επαρχία Τυρνάβου έχουν φέρει πολλούς αγρότες της περιοχής που έχουν ως κύρια απασχόληση την αμπελουργία, σε ιδιαίτερα δυσχερή οικονομική θέση. Επίσης, υπενθύμισε ότι οι παραγωγοί των επιτραπέζιων σταφυλιών crimson έχουν ιδιαίτερα μεγάλες ζημιές και από τις φθινοπωρινές βροχοπτώσεις, όπως άλλωστε και οι βαμβακοπαραγωγοί. Τέλος, επεσήμανε τις ζημιές από καύσωνα στα φασόλια και τις πατάτες που καλλιεργούνται στην Καλλιπεύκη, την Καρυά και τη Συκαμινέα και ζήτησε να καλυφθούν από τον ΕΛΓΑ.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε αναλυτικά τον κυβερνητικό βουλευτή ότι:
• Για τις δενδρώδεις καλλιέργειες θα υπάρξουν προκαταβολές άλλα και εξοφλήσεις στις δυο πληρωμές του Δεκεμβρίου, εφόσον ολοκληρωθεί η ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος με πορίσματα από τα υποκαταστήματα.
• Για τα αμπέλια εξέφρασε την κατανόησή του τόσο για το μέγεθος της ζημιάς όσο και για την αναγκαιότητα προκαταβολών.
• Όσον αφορά τις ζημιές στα επιτραπέζια αμπέλια Crimson σημείωσε ότι έχουν καταγραφεί, άλλα σε κάθε περίπτωση θα προηγηθούν οι αποζημιώσεις από τους παγετούς της Άνοιξης.
• Οι εκτιμήσεις στα βαμβάκια έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ στα κάστανα -για λόγους ταχύτητας- προκρίθηκαν εκτιμήσεις συλλογικού χαρακτήρα.
• Σχετικά με τις ζημιές στα φασόλια και τις πατάτες στα τρία χωριά του Ολύμπου, επεσήμανε ότι θα εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή η δυνατότητα για την κάλυψη των ζημιών.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ευχαρίστησε για την ενημέρωση και ζήτησε να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την συντομότερη πληρωμή των προκαταβολών και των αποζημιώσεων για τις ζημίες από τους ανοιξιάτικους παγετούς.

Read more...

Συνάντηση Μ. Χαρακόπουλου με Οικουμενικό Πατριάρχη στο Φανάρι: Η ποιμαντορία σας εξέπεμψε φως ελπίδας! (Φωτό και βίντεο)

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 1

Κωνσταντινούπολη, 30 Νοεμβρίου 2021

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ:

Η ποιμαντορία σας εξέπεμψε φως ελπίδας

«Άφατη χαρά μας διακατέχει που η Θεία Χάρις μας επέτρεψε να βρεθούμε σήμερα εδώ στην πάλαι ποτέ βασιλεύουσα, στην πόλη-κόσμημα του κόσμου και φάρο της Ορθόδοξης Οικουμένης, για να συνεορτάσουμε μαζί σας την θρονική εορτή του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου και να πανηγυρίσουμε και εμείς, ταπεινοί προσκυνητές, την συμπλήρωση 30 ετών ευκλεούς διακονίας σας στον μαρτυρικό Οικουμενικό θρόνο». Με αυτά λόγια αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην προσφώνησή του προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων στον πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τόνισε επίσης ότι «γνωστό τοις πάσι το πολυσχιδές έργο σας, που είναι αντάξιο των μεγάλων προκατόχων σας υπό συνθήκας, ωστόσο, αντίξοες και ενίοτε καταθλιπτικές. Κι όμως, με την ακράδαντη Πίστη σας, την ισχυρή Αποφασιστικότητά σας και την ακαταπόνητη Εργασία σας, καταφέρατε να «κινήσετε» ακόμη και όρη δυσκολιών. Ο Οικουμενικός θρόνος, επί της σοφής ποιμαντορίας σας εξέπεμψε φως ελπίδας και πνευματικής ανάτασης προς όλους τους Ορθοδόξους σε καιρούς χαλεπούς.Συνάμα εμπέδωσε την κομβική θέση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως σε ανατολή και δύση, σε όλες τις ηπείρους, καθώς το Φανάρι αναδείχθηκε σε δρώντα παράγοντα της διεθνούς σκηνής.Γνωρίζουμε καλά ότι όλα τα παραπάνω επιτεύχθηκαν με απερίγραπτους κόπους, με ατελείωτες ώρες ημερόνυχτης εργασίας, με σφοδρές αντιθέσεις και υπόγειες υπονομεύσεις από διαφόρους κύκλους και κέντρα. Παρ’ όλα αυτά εσείς παραμείνατε ορθός προμαχώνας των δικαίων της Ορθοδοξίας και του Οικουμενικού θρόνου, υπερασπιστής δισχιλιετιών παραδόσεων.Τύχη αγαθή μου επεφύλαξε το προνόμιο και την χαρά να σας έχω παρακολουθήσει από τα πρώτα σας βήματα στην πατριαρχική σας διακονία. Και έχω άμεση γνώση των όσων έχετε κατορθώσει, και πρωτίστως το πώς φθάσατε στο σημερινό αποτέλεσμα.

Ανασύσταση μητροπόλεων και ενοριών στην Μικρά Ασία
Θα ξεκινήσω από την ανεκτίμητη προσφορά σας στην ανασύσταση μητροπόλεων και ενοριών στα ματωμένα χώματα της Μικράς Ασίας. Στις λειτουργίες στην Τραπεζούντα, όπου επαναλειτούργησε η Παναγία Σουμελά, έπειτα από 88 έτη και στην Ιωνία, όπου, μεταξύ άλλων, για πρώτη φορά μετά το 1922 και τον ιερομάρτυρα Χρυσόστομο, ποιμαίνει την μητρόπολη Σμύρνης επιχώριος Μητροπολίτης.
Και βεβαίως στην αγιοτόκο Καππαδοκία, την γη των Πατέρων της Εκκλησίας, απ’ όπου έλκω κι εγώ καταγωγή. Εκεί όπου μετά από σχεδόν έναν αιώνα ακούστηκε ο λόγος του Θεού στις λαξευτές εκκλησιές, που ύμνησε ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης. Με τη σοφή ποιμαντορία σας μας δώσατε την δυνατότητα να ανταποκριθούμε στο ιερό καθήκον προς τους προγόνους μας, που έφυγαν από τον μάταιο τούτο κόσμο με το παράπονο του ξεριζωμού.
Το ίδιο, όμως, ανεκτίμητη είναι η προσφορά σας προς την δική σας γενέθλια γη, την αγαπημένη σας Ίμβρο, όπου και πάλι ακούγονται οι χαρούμενες φωνές των παιδιών στο προαύλιο του σχολείου που άνοιξε μετά από 50 χρόνια, και όπου οικογένειες Ιμβρίων επιστρέφουν και εγκαθίστανται στην πατρίδα τους.

Λόγος αλήθειας και σύνεσης
Ο Οικουμενικός Θρόνος επί των ημερών σας απέκτησε αναβαθμισμένο κύρος σε διεθνές επίπεδο. Κι αυτό συνέβη διότι δεν αμελήσατε να προβάλλετε τον λόγο της αληθείας, της σωφροσύνης, της σύνεσης, αλλά και της παρηγορίας για τα δεινά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Αναφέρω ως ενδεικτικό παράδειγμα τη θέση που λάβατε για την δοκιμασία της πανδημίας, από την οποία ταλανίζεται σύμπασα η ανθρωπότητα, λέγοντας ότι αυτό που κινδυνεύει σήμερα δεν είναι η πίστη αλλά οι πιστοί. Θέσατε με τον πιο εύγλωττο τρόπο το σημείο ισορροπίας μεταξύ επιστήμης και πίστης, παραμερίζοντας τις πλάνες που ταλαιπωρούν μερίδα συμπολιτών μας, με οδυνηρές μάλιστα συνέπειες.Το ίδιο έχετε πράξει και με την διαχρονική έγνοια σας για το φυσικό περιβάλλον, το οποίο εξαιτίας των αλόγιστων επιλογών του ανθρώπου, του υπερκαταναλωτισμού του και της λανθασμένης αντίληψης ιδιοκτησίας η οποία τον διακατέχει για όσα τον περιτριγυρίζουν, οδηγεί την κατάσταση σε σημείο μη επιστροφής.

Ενότητα της Ορθοδοξίας
Αδιαμφισβήτητα, ανάμεσα στα έργα τα οποία έχετε επιτελέσει ξεχωρίζουν αυτά για την ενότητα της Ορθοδοξίας. Όλοι γνωρίζουμε τις άοκνες προσπάθειες που έχετε καταβάλλει, ως Οικουμενικός Πατριάρχης και ως πρώτος μεταξύ ίσων, η Ορθοδοξία να ξεπεράσει τα όσα προβλήματα την υπονόμευαν και να βαδίσει στον 21ο αιώνα ενωμένη και ισχυρή για να επιτελέσει την πνευματική αποστολή της, σε έναν κόσμο που φαίνεται να πορεύεται χωρίς πνευματική πυξίδα. Κορυφαίο εκκλησιαστικό γεγονός, σε αυτήν την προσπάθειά σας, συνιστά αναμφίβολα η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας που έλαβε χώρα στην Κρήτη το 2016. Ένα γεγονός που είχε προηγούμενό του μόνον πριν από 1300 έτη. Δυστυχώς, στις ειλικρινείς προθέσεις σας δεν υπήρξε από παντού η ανάλογη ανταπόκριση. Ωστόσο, είμαστε βέβαιοι ότι τα θεμέλια της ενότητας της Ορθοδοξίας έχουν ήδη τεθεί και είναι ακλόνητα. Μην έχετε αμφιβολία Παναγιότατε ότι μια μέρα και οι απέχοντες θα μνημονεύουν τον Βαρθολομαίο για την Σύνοδο της Κρήτης και τα διαχρονικά μηνύματά της».
Στην αντιπροσωπεία της Δ.Σ.Ο., εκτός του κ. Χαρακόπουλου, συμμετέχουν οι βουλευτές κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Σταύρος Κελέτσης, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Ιωάννης Σαρακίωτης, καθώς και ο σύμβουλος της Οργάνωσης Δρ. Κώστας Μυγδάλης.

ΜΑΞΙΜΟΣ 2 1

ΜΑΞΙΜΟΣ 3 1

ΜΑΞΙΜΟΣ 4 1

ΜΑΞΙΜΟΣ 5 1

ΜΑΞΙΜΟΣ 6 1

ΜΑΞΙΜΟΣ 7 1

ΜΑΞΙΜΟΣ 8 1

ΜΑΞΙΜΟΣ 9 1

ΜΑΞΙΜΟΣ 10 1

Η προσφώνηση του Μάξιμου Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/39iTSWPfWiU

Read more...

Μ. Χαρακόπουλος στη ομογένεια της Κωνσταντινούπολης: Η Ρωμιοσύνη δεν θα σβήσει στην Πόλη!

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 1

Κωνσταντινούπολη, 29 Νοεμβρίου 2021

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΑΛΚΗΔΟΝΟΣ:

Η Ρωμιοσύνη δεν θα σβήσει στην Πόλη!

• Συζήτησε με εκπροσώπους της ομογένειας

Στη δημογραφική συρρίκνωση της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη και στην εγρήγορση που χρειάζεται για την αντιμετώπιση του προβλήματος αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, Δρ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή την επέτειο των 30 χρόνων πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου είχε συναντήσεις με παράγοντες της ομογένειας με τους οποίους συζήτησε προβλήματα που απασχολούν τη Ρωμιοσύνη της Πόλης.
Στο τέλος της αρχιερατικής λειτουργίας στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδας στην Χαλκηδόνα, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος αντιφωνώντας τον επιχώριο μητροπολίτη είπε ότι «ευρισκόμενοι στην Πόλη με αφορμή την θρονική εορτή του Φαναρίου και τα 30 χρόνια λαμπράς, δημιουργικής, καρποφόρας και ιστορικής έως τώρα πατριαρχίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου θεωρήσαμε καλό η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία να επισκεφτούμε την ιστορική Χαλκηδόνα και να συμμετέχουμε στη λειτουργία στον περικαλλή αυτόν καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος. Μπορεί να μην ήμασταν στην ευφροσύνη ημέρα της ενθρονίσεώς σας, αλλά είμαστε σήμερα εδώ για να αναφωνήσουμε κι εμείς το άξιος!
Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου σας εμπιστεύθηκε την πρώτη τη τάξη μητρόπολη του Οικουμενικού Πατριαρχείου εντός της χώρας που εδρεύει, σε καιρούς δύσκολους, που χαρακτηρίζονται πρωτίστως από τη δημογραφική συρρίκνωση της Ρωμιοσύνης στην Πόλη. Αλλά όπως έλεγε κι ο μεγάλος Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας όταν τον ρωτούσαν πόσοι Ρωμιοί απέμειναν στην Πόλη “είμαστε λίγοι κι αμέτρητοι”. Είμαι βέβαιος ότι δεν σας φοβίζει το μικρό ποίμνιο και θα εργαστείτε με όλες σας τις δυνάμεις γι’ αυτό. Χαίρομαι που βλέπω μεταξύ μας Ορθοδόξους αδελφούς μας από τις ομόδοξες χώρες, της Γεωργίας, της Ουκρανίας της Ρωσίας. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ρωμιοσύνη δεν θα σβήσει ποτέ στην Κωνσταντινούπολη. Ήδη, στην Ίμβρο με την επαναλειτουργία των σχολείων μετά από 50 χρονιά -όταν το 1964 αυθαιρέτως έκλεισαν- συντελείται ένα μικρό θαύμα. Από τότε που ακούστηκαν παιδικές φωνές στα σχολεία που σήμερα έχουν 60 μαθητές υπερδιπλασιάστηκε κι ο αριθμός των μόνιμων Ρωμιών κατοίκων του νησιού. Αυτό το θαύμα που συνέβη στην Ίμβρο μπορεί να γίνει και στην Πόλη με την καθοδήγηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αρκεί όλοι μας στο εθνικό κέντρο να κάνουμε το καθήκον μας».

Το πνεύμα της Χάλκης
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ συνέχισε λέγοντας ότι «χθες επισκεφθήκαμε την Πατριαρχική Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, που συμπλήρωσε 50 χρόνια σιωπής, προσμονής και ελπίδας, όπως είναι και ο τίτλος του βιβλίου που μας πρόσφερε ο ηγούμενος και σχολάρχης της. Μαζί με τις ευχές μας για την αποκατάσταση του δικαίου και την επαναλειτουργία της Σχολής που υπήρξε τροφός του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αναφέρθηκα στο “πνεύμα της Χάλκης”. Στο πνεύμα της οικουμενικής θεώρησης των πραγμάτων που καλλιέργησε η Χάλκη, το πνεύμα των ανοιχτών οριζόντων και του διαλόγου με άλλες θρησκείες, δόγματα και ομολογίες. Φορέας αυτού του πνεύματος της ανοιχτωσύνης είστε κι εσείς Σεβασμιώτατε. Γι αυτό και ανάμεσα στις σημαντικές αποστολές που σας εμπιστεύθηκε η πρωτόθρονη εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως είναι και ο ορισμός σας ως συνδέσμου του Οικουμενικού Πατριαρχείου με τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, την οποίας σήμερα έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής. Σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, για την συνεργασία που επί 28 χρόνια έχουμε, δεχθείτε αυτόν τον πίνακα που εικονίζει την Αγία Σοφία, τη Μεγάλη Εκκλησία, φιλοτεχνημένο από μοναχό του Αγίου Όρους. Κι εκ μέρους του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, όπου την προηγούμενη εβδομάδα υποδεχθήκαμε τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την τιμία συνοδεία του, στην οποία κι εσείς συμμετείχατε, δεχθείτε ένα χάλκινο περιστέρι που συμβολίζει την ειρήνη. Να ζείτε Σεβασμιότατε. Τα έτη σας να είναι πολλά! Άξιος!».

Προβλήματα της ομογένειας
Μετά την αρχιερατική λειτουργία ο Μάξιμος Χαρακόπουλος και οι βουλευτές της ΔΣΟ είχαν την ευκαιρία στο αρχονταρίκι της ενορίας να συζητήσουν με τον πρόεδρο της εφοροεπιτροπής, καθηγητή πανεπιστημίου κ. Γιώργο Σταφανόπουλο και τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων (ΣΥΡΚΙ) και διευθυντή του Ζωγράφειου Λυκείου κ. Γιάννη Δεμιρτζόγλου για ζητήματα που απασχολούν την ομογένεια της Κωνσταντινούπολης.
Τα προβλήματα της εναπομείνασας πολίτικης Ρωμιοσύνης (εκπαιδευτικά, διοίκησης των κοινοτήτων, ακίνητης περιουσίας κ.α.) βρέθηκαν στο επίκεντρο και των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο επικεφαλής της ΔΣΟ με τον πρόεδρο της Κοινότητας Παναγίας Κουμαριώτισσας Νεοχωρίου, Άρχοντα χαρτοφύλακα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κ. Λάκη Βίγκα, τον Διευθυντή της ομογενειακής εφημερίδας «Απογευματινή», κ. Μιχάλη-Βασιλειάδη και τον δημοσιογράφο κ. Μηνά Βασιλειάδη.
Τέλος, η αντιπροσωπεία της ΔΣΟ συμμετείχε στα εγκαίνια, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, της έκθεσης ζωγραφικής των Βρετανών εικαστικών Doug Patterson & Tim Vyner με τίτλο «Εικαστικά ταξίδια στο Άγιον Όρος», που πραγματοποιήθηκαν από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ανδρέα Κατσανιωτη, παρουσία της υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ζεττας Μακρή.

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 2

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 3

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 4

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 5

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 6

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 7

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 8

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 9

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ 10

Φωτ. 1-5. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος προσφωνώντας τον μητροπολίτη Χαλκηδόνος στον καθεδρικό ναό της Αγίας Τριάδος.

Φωτ. 6. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ με τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας, τον μητροπολίτη Εμμανουήλ και τους εφοροεπίτροπους του Ι. Ναού της Αγίας Τριάδας Χαλκηδόνος.

Φωτ. 7. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον πρόεδρο της κοινότητας Νεροχωρίου Λάκη Βίγκα.

Φωτ. 8, 9. Ο επικεφαλής της ΔΣΟ με τον εκδότη της ομογενειακής εφημερίδας “Απογευματινή” Μιχάλη Βασιλειάδη και τον δημοσιογράφο Μηνά Βασιλειάδη.

Φωτ. 10. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τους υφυπουργούς Παιδείας Ζέττα Μακρή και Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη στα εγκαίνια της έκθεσης «Εικαστικά ταξίδια στο Άγιον Όρος», στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Read more...