Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ 5

Λάρισα, 10 Απριλίου 2022

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΩΦΩΝ:

Διερμηνεία νοηματικής στις δημόσιες εκδηλώσεις

• Ενίσχυση του Αθλητικού Συλλόγου Κωφών μέσω της Γ.Γ Αθλητισμού

«Θεωρώ εύλογα τα ζητήματα που έθεσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κωφών του νομού μας και, κυρίως, το αίτημα να υπάρχει διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα στις δημόσιες εκδηλώσεις και ιδιαίτερα σε ό,τι έχει σχέση με την ενημέρωση. Επιπλέον, η ενίσχυση των αθλητικών σωματείων των κωφών, είναι επιβεβλημένη καθώς έχουν τεράστια συμβολή στην κοινωνικοποίηση και την καταξίωση της κατηγορίας αυτής των συμπολιτών μας. Το επίπεδο του πολιτισμού μιας κοινωνίας είναι ευθέως ανάλογο με το επίπεδο παροχής ίσων ευκαιριών στους πολίτες που αντιμετωπίζουν ειδικά προβλήματα. Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι να εργαστούμε για την άρση κάθε στοιχείου ανισότητας έναντι των συνανθρώπων μας με ιδιαίτερες ανάγκες, που δυστυχώς, ακόμη επιβιώνει σε διάφορες εκφάνσεις του δημόσιου και ιδιωτικού βίου». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Κωφών και Βαρηκόων Ν. Λάρισας και πρόεδρο του Αθλητικού Συλλόγου Κωφών Ν. Λάρισας, κ. Θανάση Ρέντζιο.
Κατά τη συνάντηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους συμπολίτες μας με προβλήματα ακοής και η αναγκαιότητα για επιπρόσθετη στήριξη στα αθλητικά σωματεία των κωφών. Ο κ. Ρέντζιος ανέπτυξε προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας με ακουστικά προβλήματα, με προεξέχον την αναγκαιότητα να πλαισιώνονται όλα τα δημόσια γεγονότα και οι τομείς της ενημέρωσης με αναγνωρισμένους διερμηνείς, ώστε να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στην πληροφόρηση. Όπως τόνισε οι συμπολίτες μας που ανήκουν στην ειδική κατηγορία των κωφών και των βαρηκόων, αδυνατούν σε πολλές περιπτώσεις να παρακολουθήσουν τη ροή των γεγονότων -ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο- καθώς δεν καλείται διερμηνέας για να μεταφράζει στη νοηματική.
Επίσης, αναφέρθηκε στα θέματα που απασχολούν τον Σύλλογο Κωφών Ολυμπιονικών, παρουσίασε τη δράση του καθώς και την προσπάθεια που καταβάλλουν για τη στέγασή τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ζήτησε και την ανάλογη στήριξη για την ενίσχυση του Αθλητικού Συλλόγου Κωφών από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Τέλος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να διευθετηθεί νομοθετικά η ένταξη και των Κωφών Ολυμπιονικών, που εργάζονται στο δημόσιο και στους ΟΤΑ, στο καταληκτικό μισθολογικό κλιμάκιο με 35 έτη προϋπηρεσία, όπως ισχύει για τους υπόλοιπους Έλληνες Παραολυμπιονίκες, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 2725/1999 (άρθρο 34, παράγρ. 9).
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος άκουσε με προσοχή τα θέματα που του ετέθησαν και δεσμεύτηκε να διερευνήσει τις δυνατότητες υλοποίησής τους μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου στους αρμόδιους υπουργούς.

back to top