Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ 2 1

Μόσχα, 25 Οκτωβρίου 2021

ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΜΟΣΧΑ:

Διαχρονική και σημαντική η παρουσία των Ελλήνων στην Ρωσία

«Είναι πραγματικά εντυπωσιακή η διαχρονική παρουσία του ελληνισμού στην Μόσχα, και γενικά στην Ρωσία, καθώς έχει διακριθεί σε όλους τους τομείς του πολιτισμού, της γνώσης και της οικονομίας. Αυτή η πλούσια παράδοση συνεχίζεται μέχρι σήμερα από την ελληνική ομογένεια, και σίγουρα μπορεί να έχει σπουδαίο μέλλον, βοηθούμενη και από την παράλληλη ανάπτυξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων». Τα παραπάνω δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ξενάγηση που έτυχε από τον μορφωτικό ακόλουθο της Ελληνικής Πρεσβείας στην Μόσχα, κ. Δημήτρη Γιαλαμά, στην Έκθεση «Ελληνική Μόσχα – από τον Θεοφάνη τον Έλληνα μέχρι σήμερα».
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα ως ομιλητής στο ετήσιο Διεθνές Χριστιανικό Φόρουμ, ενώ ταυτόχρονα θα έχει επαφές με την ρωσική αντιπροσωπεία στον διεθνή θεσμό.
Στην Έκθεση που άνοιξε τις πύλες της στο Μουσείο Σύγχρονης Ιστορίας της Ρωσίας, στις 22 Οκτωβρίου, παρουσιάζονται εκθέματα που αφορούν επιφανείς Έλληνες στην ιστορία της Ρωσίας, όπως ο Θεοφάνης ο Έλληνας, δάσκαλος του μεγαλύτερου Ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιόφ, η Σοφία Παλαιολογίνα, σύζυγος του τσάρου Ιβάν Γ΄ και γιαγιά του Ιβάν του Τρομερού, ο Μάξιμος ο Γραικός, ο Αρσένιος Ελασσόνος, οι αδελφοί Λειχούδη, οι Ζωσιμάδες και πολλοί άλλοι, που φθάνουν μέχρι την σοβιετική περίοδο. Στην έκθεση περιηγήθηκαν επίσης ο βουλευτής της Ρωσικής Δούμας κ. Αλεξέι Τσέπα, και οι σύμβουλοι της ΔΣΟ δρ. Κώστας Μυγδάλης και κ. Αλεξάντερ Φομένκο.

Συνάντηση με τον Μητροπολίτη Αλανίας και Βλαντικαβκάζ
Στο πλαίσιο των επαφών του με την Ρωσική Εκκλησία ο Γ.Γ. της ΔΣΟ, συνοδευόμενος από τον δρ. Κώστα Μυγδάλη, συναντήθηκε στην Μονή Ντανίλοφ, με τον αναπληρωτή πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων (ΤΕΕΣ) του Πατριαρχείου Μόσχας, Μητροπολίτη Αλανίας και Βλαντικαβκάζ κ. Λεωνίδα, με τον οποίο συζήτησε, μεταξύ άλλων, την προβολή στην Ρωσική Ομοσπονδία του τόμου που εκδίδει η ΔΣΟ για τις Αγίες Σοφίες ανά τον κόσμο. Όπως εξήγησε ο κ. Χαρακόπουλος η εκστρατεία για την ενημέρωση σχετικά με την αυθαίρετη και σκοταδιστική ενέργεια της τουρκικής ηγεσίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος συνεχίζεται, και προσβλέπουμε και στην ευαισθητοποίηση της ρωσικής κοινωνίας στην κοινή προσπάθεια. Ο Ρώσος ιεράρχης συμφώνησε να γίνουν εκδηλώσεις στην ρωσική πρωτεύουσα και αλλού και να διανεμηθεί ο τόμος σε βιβλιοθήκες και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Επίσης, εξέφρασε τη χαρά του για το ενδεχόμενο η επόμενη Γενική Συνέλευση της ΔΣΟ να πραγματοποιηθεί στο Ερεβάν της Αρμενίας, το οποίο είναι στην εκκλησιαστική του αρμοδιότητα. Μετά το πέρας της συνάντησης ο Έλληνας βουλευτής πρόσφερε στον ιεράρχη μια γκραβούρα του Αγίου Όρους.

Γεύμα εργασίας με την πρέσβη της Ελλάδος στην Μόσχα
Η πρέσβης της Ελλάδος στην Μόσχα κ. Αικατερίνη Νασίκα παρέθεσε στον κ. Χαρακόπουλο γεύμα εργασίας στην πρεσβευτική κατοικία, κατά το οποίο ενημερώθηκε για την πολυσχιδή δράση της ΔΣΟ. Από την πλευρά της η κ. Νασίκα αναφέρθηκε στην ελληνική ομογένεια στη Ρωσία, καθώς επίσης και στις ελληνορωσικές οικονομικές σχέσεις και τις προοπτικές τους. Η πρέσβης προσέφερε στον ΓΓ της ΔΣΟ το βιβλίο που επανέκδοσε η πρεσβεία με τίτλο «Δημοτικά τραγούδια των σύγχρονων Ελλήνων», του Ρώσου φιλολόγου και μεταφραστή Νικολάι Γκντένιτς, με πρώτη έκδοση το 1824, με αφορμή την συμπλήρωση των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, καθώς και ένα σημειωματάριο με σχέδια του μεγάλου Ρώσου ζωγράφου Μπριουλόφ. Από την πλευρά του ο κ. Χαρακόπουλος χάρισε στην κ. πρέσβη αντίγραφο εικόνας της Αναστάσεως, που βραβεύθηκε σε διεθνή διαγωνισμό της ΔΣΟ.

Συνάντηση με πρόεδρο ΓΣ ΔΣΟ Σεργκέι Γκαβρίλοφ
Ο ΓΓ της ΔΣΟ συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΓΣ του θεσμού, βουλευτή της Κρατικής Δούμας, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ, όπου τέθηκε ο προγραμματισμός των μελλοντικών δράσεων της ΔΣΟ, ιδιαίτερα για την προετοιμασία της σύγκλισης της επερχόμενης διεθνούς γραμματείας, αλλά και της Γενικής Συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί, μετά τη συγκατάθεση του προέδρου της Αρμενικής Βουλής κ. Αλέν Σιμονιάν, στο Ερεβάν το προσεχές καλοκαίρι.

ΜΑΞΙΜΟΣ 1 1

ΜΑΞΙΜΟΣ 3 1

ΜΑΞΙΜΟΣ 4 1

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΟΣΧΑ 5 1

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΟΣΧΑ 7 1

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΟΣΧΑ 6 1

 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΟΣΧΑ 8 1

Φωτ. 1-4. Έκθεση «Ελληνική Μόσχα -από τον Θεοφάνη τον Έλληνα μέχρι σήμερα

Φωτ. 5. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Μητροπολίτη Αλανίας και Βλαντικαβκάζ κ. Λεωνίδα.

Φωτ. 6. Ο ΓΓ της ΔΣΟ με την πρέσβη της Ελλάδας στην Μόσχα κ. Αικατερίνη Νασίκα

Φωτ. 7. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με την πρέσβη της Ελλάδας, τον Μορφωτικό Ακόλουθο κ. Δημήτρη Γιαλαμά και τον Σύμβουλο της ΔΣΟ κ. Κώστα Μυγδάλη.

Φωτ. 8. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον Σεργκέι Γκαβρίλοφ.

back to top